Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Taas höynäytetään tyhmiä

Osan netissä viihtyvästä kansasta on vallannut kollektiivinen tyhmyys. Uskotaan ihan kaikki maahanmuuttajista kerrotut  valheet, kunhan ne vain ovat riittävän negatiivisia. Näitä valheita tehtailevien osa on helppo, koska valehtelijalla ei ole mitään moraalisia pidäkkeitä. Pelkkä mielikuvitus riittää. Niinpä voidaan ihan hyvin keksiä tarina maahanmuuttajien syyllistymisestä joukkoraiskaukseen ja tuhlata poliisin resursseja huhun kumoamiseen.

Viime helmikuussa kumosin Suomimedia-nimisen roskajulkaisun jutun maahanmuuttajille maksettavista ajokorteista. Jutun nimetön kirjoittaja oli nähnyt jonkin verran vaivaa etsiessään tarkoituksiinsa sopivia lehtileikkeitä ja jopa muokatessaan niitä tarinaansa sopiviksi.

En tiedä onko jo elokuun alkupuolella liikkeelle lähtenyt Suomimedian kertoma satu maahanmuuttajien saamista nelinkertaisista sosiaalituista saman kirjoittajan käsialaa. Ainakin toteuttamistapa, nimettömyys ja kirjoittajan täydellinen tietämättömyys aiheesta pistävät näin epäilemään.

Kirjoittaja ajaa jo ihan aluksi täysillä metsään. Hän väittää OECD:n raportin todistavan jokaisen maahanmuuttajan saavan ihan konkreettisesti 4,4 kertaa enemmän sosiaalitukia kuin kantaväestöön kuuluvien:

Numeroina suomalainen saa toimeentulotukea keskimäärin 486€ /kk Kun mamu saa keskimäärin 4.4 kertaa enemmän eli 2136€/kk. Suomalainen saa keskimäärin asumistukea 480 euroa /kk, kun mamu keskimäärin 2.4 kertaa enemmän eli 1152€ /kk. 

Kirjoittaja ei ymmärrä suhdelukuja. Hän ei tajua, että tilaston luku 4,4 ei tarkoita sitä, että jokainen maahanmuuttaja saa tukea 4,4 kertaa enemmän kuin kantaväestöön kuuluva. Se tarkoittaa sitä, että maahanmuuttajissa on suhteessa muuhun väestöön enemmän tukien saajia ja siksi heille väestönosana maksetaan suhteessa 4,4 kertaa enemmän tukea. Yksilöinä heistä jokainen tuensaaja saa tukea täsmälleen samoilla perusteilla saman määrä kuin kuka tahansa samassa tilanteessa oleva suomalainen.

Kun osaamisen taso on tätä luokkaa, niin anonyymin kirjoituksen loppuosaa ei kannata edes lukea. Näin pihalla oleva tekstinikkari ei takuulla osaa lukea OECD:n tilastoja, koska ei osaa erottaa suhdelukua euromääristä.

Ei minua ihmetytä yhtään tällaisten juttujen julkaiseminen. Näillähän on tilausta, kun yhtä tietämättömät jakavat tarinaa totena. Tämäkin juttu on ollut liikkeellä melkein kolme kuukautta ja tänään näin sen Fb:n uutisvirrassa viisi kertaa. Lisäksi kaksi henkilöä on kysynyt olenko minä oikeasti kirjoittanut kommentin, jossa vaadin kahden miljoonan ulkomaalaisen ottamista Suomeen.

Vastaus on, että kirjoitin sen yhtä vähän kuin Juha Sipilä ja Alexander Stubb heidän nimiinsä laitetut kommentit. Osaan sentään äidinkieltäni sen verran, että lukusanat yhdestä kymmeneen kirjoitetaan tuollaisessa yhteydessä mieluumin kirjaimin kuin numeroin. Oikaisin asian kommenttiosiossa kerran jo elokuussa, mutta jostain salaperäisestä syystä se kommenttini on kadonnut.

Vaikka osaisitte tilastotiedettä yhtä heikosti kuin minä, niin älkää nyt sentään ihan kyselemättä nielkö mitä tahansa. Ja jos nielettekin, niin älkää ainakaan viitsikö näyttää omaa tyhmyyttänne kaikelle kansalle levittämällä valhetta eteenpäin.