Suuri kokeilu

Kolmanneksi uskon, että oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia on voitava työllistää tarvittaessa myös normaaleja työehtoja matalammilla kustannuksilla. […] Tähän liittyen pidän myös perusteltuna hallituksen päätöstä selvittää mahdollisuudet luoda oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille normaalista poikkeava kotouttamisajan sosiaaliturva, jossa tukien taso ja vastikkeellisuus ohjaisi normaalia voimakkaammin mihin tahansa työhön.

Samalla meidän on tietysti poistettava kannustinloukkuja ja kevennettävä työllistämisestä tulevaa riskiä yrittäjälle myös yleisesti. 

Nämä otteet kansanedustaja Kai Mykkäsen (kok.) blogista kertovat ymmärtävälle mihin suuntaan ollaan menossa. Oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista aiotaan tehdä palkattoman työn sekä alemman ja vastikkeellisen sosiaaliturvan koekaniineja. Sitten heikennykset laajennetaan koskemaan kaikkia.

Eilisillan Pressiklubin mediavieras kiteytti asian niin, että loppupelissä sosiaaliturvan alennukset tulevat koskemaan kaikkia.

Tätä eivät halua ymmärtää ne lyhytnäköiset, joiden mielestä oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden on osoitettava kiitollisuuttaan tekemällä työtä korvaukseksi ylläpidostaan. Ymmärrystä hämärtävät kansanedustaja Leena Meren (ps) kaltaiset asian vierestä puhujat. Meri vertasi eilisen A-studiossa turvapaikanhakijaa kesälomalla maalle sukuloimaan menevään itseensä, joka osallistuu talon töihin itsestään selvänä asiana.

Sanotaan se vielä kerran. Vastaanottokeskuksissa asuvien turvapaikanhakijoiden osallistuminen lumitöihin tai oman lähialueen kunnostamiseen ei vaadi minkäänlaisia muutoksia lainsäädäntöön. Nämä työt voidaan ihan luontevasti liittää osaksi kotouttamisohjelmaa jo nyt eikä kukaan vastusta tällaista ajankuluksi tapahtuvaa osallistumista yhteisön toimintaan.

Asia muuttuu ihan toiseksi silloin, kun ruvetaan puhumaan normaaleja työehtoja alemmista palkoista sekä muita alemmasta ja vastikkeellisesta sosiaaliturvasta. Hämmästellen olen huomannut, että monet ns. maahanmuuttokriittisyyteen taipuvat työttömätkin kannattavat tällaisia ajatuksia. Heidän mielestään uudet tulokkaat vievät heiltä viimeisetkin mahdollisuudet palkkatyöhön ja siksi on oikein, että tulokkaat laitetaan tekemään työtä pienemmällä palkalla tai jopa kokonaan ilman palkkaa.

Pahemmin ei itseään voisi ampua jalkaan. Kun meille on saatu luotua kahden kastin sosiaalietuudet, niin sitten ruvetaankin Mykkäsen tavoin katselemaan kaikkia työttömiä sillä silmällä. Kun yksi ihmisryhmä tulee toimeen alennetuilla ja vastikkeellisilla etuuksilla, niin silloin niillä tulevat toimeen kaikki. Kun osan sosiaalietuudet voidaan antaa rahan sijaan ruoka- ja vaatekuponkeina, niin silloin niillä kupongeilla voidaan korvata kaikkien etuudet. Jos osa väestä voidaan Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisen ohjelman mukaan sijoittaa ympäri maata tekemään palkatonta työtä ilman poistumisoikeutta paikkakunnalta, niin silloin voidaan sijoittaa kaikki.

Vastalauseet suunnataan jo ennakolta kohdistumaan turvapaikanhakijoihin. Niitä tulee liikaa tukkimaan työmarkkinat ja kilpailemaan rajallisista sosiaalietuuksista. Ne pitää voida ohjata palkattomiin töihin ja niiden liikkumisvapautta pitää voida rajoittaa. Nehän ovat niitä ja me olemme meitä.

Suomen perustuslaki velvoittaa kohtelemaan ihmisiä yhdenvertaisesti lain edessä. Hyväksyttävä syy asettaa jokin ihmisryhmä eriarvoiseen asemaan ei ole kieli, etninen alkuperä, lähtömaa, uskonto tai turvapaikanhakijan status, vaikka moni itseoppinut netin valtiosääntöekspertti tulee tähänkin juttuun niin kommentoimaan.

Meneillään on sosiaalietuuksien alentamisen ja vastikkeellistamisen kokeilu turvapaikanhakijoilla. Kun kokeilu onnistuu, niin se laajennetaan koskemaan kaikkia tuilla eläviä. Meneillään on palkkojen alentamisen kokeilu turvapaikanhakijoilla. Kun se onnistuu, niin kaikkien palkkoja alennetaan.

Monille vielä toistaiseksi palkkatyössä oleville tämä kokeilu turvapaikanhakijoilla sopii hyvin. He eivät tule ajatelleeksi mitä heidän omalle työpaikalleen tapahtuu sitten, kun kunnan leipään oikeuttavia kuponkeja palkakseen saava puolimiljoonainen omista ja vieraista koostuva joukko kolkuttelee yritysten ovia.

 

Kommentit (79)
 1. Keiju Tossamainen
  12.12.2015, 09:35

  Parakit tulevat.

 2. Markku T Koivisto
  12.12.2015, 09:39

  Aivan nappiin meni, Sakari. Pointti on se, että laitetaan köyhät ja köyhemmät tappelemaan keskenään. Hirvittävää on se, että köyhät eivät sitä itse ymmärrä. Itse olen takuueläkeläinen, mutta ei tulisi mieleenkään kadehtia maahanmuuttajia.

  1. Olen täysin samaa mieltä. Hallitus (ja persut puolueena, yrittäessään hädissään parantaa surkeita kannattuslukuja ) käyttävät ”hyödyllisiä idiootteja” sumeilmetta hyväkseen. Ykkinkertainen näkee vain oman nenänsä päähän, ei isoa kuvaa, joka käy tässä maassa yhä pelottavammaksi.

   1. Kiakkoviaras
    13.12.2015, 23:29

    Hyödyllisiä idiootteja ovat Nallen käyttämät vasurit. Ainakin heistä ne, joille pienipalkkaisen tai työttömän suomalaisen asia sydämellä. Jos sellaisia vasureita siis enää on.

Kommentointi suljettu.