Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Päältä kaunis kakku

Viime viikolla Fazer julisti Suomi Areenan paneelikeskustelussa, että työelämä kuuluu kaikille. Tämän suurenmoisen ajatuksen kunniaksi ja lahjaksi satavuotiaalle Suomelle Fazer ilmoitti tarjoavansa 125 uutta työmahdollisuutta vaikeasti työllistyville. Yrityksen omien sanojen mukaan tämä mittava sijoitus on kohdistettu pitkäaikaistyöttömille, nuorille työttömille, maahanmuuttajille ja osatyökykyisille.

Tämä hyväntekeväisyys olisi todella hienoa, jos tarjolla olisi palkkatöitä juuri vaikeasti työllistyville ja osatyökykyisille. TE-palvelujen sivuillaan julkaisema ilmoitus kertoo kuitenkin jotain ihan muuta.

fazer

Tarjolla onkin työvoimakoulutuksena tapahtuvaa rekrytointikoulutusta kiirettä hätkähtämättömille ja fyysisesti hyvässä kunnossa oleville. Ei puhettakaan osatyökykyisistä eikä vaikeasti työllistettävistä.

Koulutus jakaantuu opiskelijoiden yhteisiin koulutuspäiviin ja työssäoppimisjaksoihin Fazerilla. Koulutuksen aikana on mahdollisuus suorittaa tutkinnonosan osakokonaisuuksia elintarviketeollisuuden perustutkinnosta ja koulutuksen aikaisiin tehtäviin kuluu varasto-, pakkaus- ja tuotanto-/leipomistöitä eri yksiköissä.

Kyseessä on siis työssä oppiminen, josta ei varsinaisesti valmistu mihinkään muuhun kuin Fazerin tuotannolle töihin eikä työn saaminen koulutuksen jälkeen ole ollenkaan varmaa. Tämän rekytointikoulutuksen käyneistä yritys pyrkii palkkaamaan osan, mutta ei kerro kuinka suuren osan. Lisäksi vasta kurssin jälkeen ruvetaan puhumaan oppisopimuskoulutukseen mahdollisesti ottamisesta.

Tämä työssä tapahtuva rekrytointikoulutus kestää 3-6 kuukautta. Koko sen ajan koulutettavat tekevät työtä ilman palkkaa ja saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. He tekevät yritykselle palkatonta työtä siinä toivossa, että heidät palkattaisiin oikeasti tai edes otettaisiin oppisopimuskoulutukseen. Mutta ensin tehdään puoli vuotta palkatonta työtä leipomon tai makeistehtaan liukuhihnalla.

Kyseessä on täsmälleen samanlainen rekrytointikoulutus, jota Porokylän Leipomo järjesti viime syksynä. Tai ei ihan. Ero on siinä, että leipomon toimitusjohtaja haukkui palkatonta työtä karsastavat työttömät pilalle hyysätyiksi. Fazer hoitaa julkisuuskuvan paljon paremmin ja likipitäen itketti omalla hyvyydellään Suomi Areenan muita keskustelijoita ja yleisöä.

Koko tapauksesta ja erityisesti Fazerin tiedotusoston toiminnasta on Wilma Karikko kirjoittanut erinomaisen yhteenvedon Ämmät-blogiin. Fazer näyttäytyy hyväntekijänä ja mittavan sijoituksen tekijänä. Tosiasiassa sen sijoituksen tekevät ELY-keskus ja TE-palvelut, jotka hankkivat rekrytoitavan ilmaistyövoiman. Työn tekevät palkattomat työntekjät. Fazer korjaa hyödyn ja saa vielä hyväntekijän maineen.

Palkaton työvoima on tullut jäädäkseen ja toiminta saa koko ajan uusia muotoja. Kirjoitin viime syksynä jutussani Kaikkihan niin tekevät näin:

Kansakunnan päähän on saatu iskostettua ajatus, jonka mukaan työttömät ovat kaikkien käytettävissä olevaa ilmaistyövoimaa, jota saa ja jota pitää pakottaa tekemään mitä itse kukin saa päähänsä. Heitä on saatava yrityksiin, heitä on saatava lunta kolaamaan ja lehtiä haravoimaan, heitä on saatava vaikka huussinalusen tyhjennykseen, koska veronmaksajat kustantavat heidän elatuksensa. Heidän pitäisi ottaa kiitollisina vastaan joka ikinen tarjottu homma eikä mitään mutinoita palkasta saa kuulua.

Minä tiedän, että aihe ei teitä hirveästi kiinnosta. Ehkä se kiinnostaa sitten, kun huomaatte tulleenne itse korvatuksi palkattomalla rekrytointikoulutettavalla. Fazer taisi juuri hankkia palkattomia työntekijöitä korvaamaan viime syksynä irtisanotut 40 työntekijää ja sitä kehutaan yhteiskunnalliseksi vastuunkantajaksi.

Kommentit (141)

 1. Samppa Haapavaara

  Jo edellisistä Fazer sekoilusta oppineena syön vaan Maraboun suklaata. Ja tämän uutisen siivittämänä, ei ole syytä muuttaa tapoja.

  Saapahan suomipojat Ruotsissa töitä.

  • Jarkko

   Tällästä tää nyt on. Yleensä noihin palkattomiin töihin joutuu huhkimaan eniten ne kenellä ei olisi varaa tehdä palkatonta työtä ollenkaan enää varsinkin jos takana on jo pitempi työttömyysjakso. Itse olen muutamassa Suomalaisessa firmassa tehnyt töitä sillä 9€ päivä korvauksella ja vienyt työpaikan ainakin muutaman kuukauden ajan samaa työtä esim. nollatuntisopimuksella tekevältä nuorelta. Toki firmat kiistävät tämän, mutta ei sitä kukaan pysty valvomaan tuleeko työt tehdyksi ilman kaikkia kenellä on nolltuntisopimus.

   Itse olen ollut myös aikoinaan ns. oikeissa töissä kunnollisella palkalla ja kyllähän se eroaa kuin yö ja päivä näistä palkattomista töistä.

 2. Teemu Laitinen

  Fazer toimii niinkuin työttömyysministeri on halunnut. Työttömyysluvut saadaan näennäisesti pienemmäksi, kun työttömät saadaan orjapalkalla tekemään töitä.
  Todellakin, sinä voit olla seuraava.

 3. Kaisa-Leena

  Hei. Oliko viime syksynä kyseessä siis Lieksan Leipomo vai Porokylän leipomo? Ymmärtääkseni ovat kaksi eri yritystä.

  • Saku Timonen

   Lieksan Leipomo. Jutussa on linkki juttuun ja siinä jutussa kaksi samaan asiaan liittyvää linkkiä.

   • Saku Timonen

    Anteeksi erehdykseni. Kyseessä oli Porokylän Leipomo. Korjasin sen myös juttuun.

 4. Tuulia Reponen

  Tuolla Orjafirmat keslistelussa Fazerin tiedottaja vastaa, että 70% rekrykoulutukseen osallistujista on tarkoitus työllistää myöhemmin.

  • Saku Timonen

   Tarkoitushan on aina hyvä. Toteutus on toinen juttu.

   • Miika Turtiainen

    Niinkuin eräs TE-keskuksen tilaisuudessa puhunut orjatyön esittelijä sanoin: ”Se on meillä tavoitetila.” Kukaan ei saanut vakituista paikkaa keikan loputtua…

   • Eveliina Heikkilä

    20 mukaan otetusta 70 % pyritään työllistämään, moni osaa varmaan laskea monestako on kyse. Ensin potkitaan 40 ulos….niiden uudelleen palkkaaminen olisi ollut järkevämpää. Vajaakuntoisia noilla kriteereillä ei saada. Siksi teinkin pienen boikottiryhmän https://www.facebook.com/events/529525800570114/

 5. Antti Louniala

  Kyllä kiinnostaa ja huolestuttaa kanssa! Tällainen röyhkeä kusetusmeininki ottaa näköjään kaiken aikaa vaan lisää kierroksia. Hyvä, kun jaksat kirjoittaa näistä asioista. Tsemppiä! (Y)

 6. Tapani Meriharakka

  Työvoimakoulutukseen hakeutuminen parantaa työnhakijan työnsaantimahdollisuuksia. Koulutuksen voi aina keskeyttää, jos onnistuu löytämään palkallista työtä.

  Työnhakija voikin siis joko a) jäädä kotiin lepäilemään toimettomana ja työttömänä työnhakijana b) ottaa vastaan koulutusta ja jatkaa edelleen työnhakua.

  Jos työllistyminen aidosti kiinnostaa, valinta ei ole vaikea.

  • Saku Timonen

   ja c) Työnantaja voi palkata työntekijöitä sen sijaan, että käyttää palkattomia.

   • Simo Jokine

    D jos ei ota orjatyöpaikkaa vastaan nasahtaa kunnon karenssi!! E, useasti työttömän kulut töihin menosta nousee korkeammaksi kuin saatu ” palkka”, varsinkin jos haetaan vielä päiväkotipaikkaa lapselle/lapsille ja tässä tapauksessa vielä vuorohoitoa!

   • Entinen harjoittelija

    Voiko aina? Itse menin aikanaan moiseen orjatyöhön 4kk ajaksi, johon ei täysin vastaavasta työstä kokematonta olisi voinut mitenkään palkata. Sain sieltä 4kk aikana juuri riittävän määrän oppia, jotta jatkossa olisin ollut kelpo ko. alan työpaikkaan (sen sijaan pääsin unelma-ammattini kouluun, joten menin sinne työpaikan sijaan). Pidin todella paljon kokemuksesta ja jos tarve tulee, niin menen uudelleenkin.

    Lienen hullu, mutta minua oikeasti kiinnostaa oppia tekemään uusia asioita. Tiedän kyllä, että järjestelmää väärinkäytetäänkin. Mutta en silti tuomitse muiden väärinkäyttäjien pohjalta välittömästi Fazeria, ennen kuin koko koulutuspakettia on edes aloitettu. Mahdollinen väärinkäytös, kun selviää vasta sen jälkeen.

    Huomasithan, että 3-6kk sisältyy myös osa elintarviketeollisuuden oppikokonaisuudesta? Väitteesi 3-6kk palkattomasta työstä kuin ei oikein silloin päde, ellei halua koulunpenkillä istumisenkin jo laskea orjatyöksi.

    Huomasithan, että Fazer ei missään kohtaa ole sanonut, ettei palkkaa ketään tämän koulutuspaketin ulkopuolelta? Voi hyvin olla, että YT-neuvotteluissa pois potkituille tarjotaankin töitä tai ehkä on jo tarjottukin. Tarkistitko asian heiltä?

    Huomasithan, että Fazer uhoaa tekevänsä 100milj investoinnit Suomeen? Siitä tulee varmasti suuremmalle määrällä kuin 125 työtä. Jo pelkäksi rakentamisen ajaksi tullee noin tuhannelle.

    Tiedäthän, että myös työnantajalle aiheutuu kustannuksia työharjoittelijoiden ottamisesta? Olisi lähes hölmöläistä Fazerin ottaa 125 henkeä 3-6kk orjahommiin, kun siitä tulee vakuutusrasitteita, oman henkilökunnan sitomistarvetta koulutuksiin, riskit vahingoista (esim. hygieniajuttujen myötä takaisinvedot.. siksipä esim. hygieniapassi on oltava, jonka ko. harjoittelijat koulutksesta siis saavat auttamaan tulevissa työnhauissa, jos Fazer ei palkkaamaan pystykään), harjoittelijoiden epäluotettavuudesta työsuhteen puuttumisen takia jne. jne. Huomaathan, että ei Fazerin tasoinen työnantaja näihin normaalisti lähde ilman jotain rehellistä tarkoitusta löytää palkattavia.

    Saatko muuten itse palkkaa/palkkioita näistä blogiteksteistäsi? IMAGE meinaan tekee sievoisen summan mainosrahaa sillä määrällä sivunlataushittejä, mitä blogisi saa. Ethän suinkaan kirjoita näitä orjatyönä? Toivottavasti palkkakin on enemmän kuin 9eur/päivä.

    • stunned

     Sakulla on päivätyö. Blogin kirjoittaminen on harrastus. Image palkitsee suositut bloggaajat omalla tavallaan.

    • Saku Timonen

     Nimettömät kirjoittajat ovat kovin usein kiinnostuneita minun tuloistani. En minäkään kysele sinun tulojasi, Jorma.

     • Susanna Korkiatupa

      Minusta tämä nimimerkki entinen harjoittelija on ihan oikeassa tuossa, että työnantajalle todellakin tulee aikamoiset kustannukset, riskit jne. ottaessaan työharjoittelijan töihin. Kyllä se hyöty siitä on ihan varmasti plus-miinus-nolla. Oikeastaan suoraa rahallista hyötyä tuskin tulee.
      Jos ajattelee yrittäjän näkökulmasta, niin jonkun henkilön täytyy kouluttaa tuo työharjoittelija työhönsä = täytyy todennäköisesti olla jonkin verran poissa oman työnsä äärestä. Tällöin työ/tuotanto viivästyy tai hänen tilalleen tulee joku toinen henkilö tekemään tämä työ. Työssäoppijat täytyy tietääkseni myös vakuuttaa. Se maksaa rahaa.
      Mietin kans itse, että jos olisin työttömänä, että menisinkö työssäoppimaan jotain kokonaan uutta duunia vai makaisinko himassa syrjäytymässä. Vaikee valita. 😀

      Toki ehkä aavistuksen kyseenalaista siloitella julkisuuskuvaa aiheella, mutta saattaisin itsekin sen valinnan tehdä, mikäli olisin markkinointipäällikkö.

      • Ilmaistyö kuristaa Suomen

       Työnantajalle koituu hyvin harvoin harjoittelijasta kustannuksia, ja pahimmillaankin marginaaliset suhteessa saatuun ilmaiseen työhön. Olen ollut työpaikassa jossa 4 vakituisen lisäksi pyöritetään parhaimmillaan yli tuplamäärää harjoittelijoita. Kun tarpeeksi noheva harjoittelija löytyi näiden joukosta tämä superharjoittelija teki kaikkea mitä vakituisetkin – muiden harjoittelijoiden koulutusta myöten.

       Ai, niin. Työntekijöiden määrä vuosia sitten samalla liikevaihdolla ennen tätä harjoittelija ihanuutta? 6-7, sesongista riippuen.

       Määrä korvaa laadun, mutta aina joukosta löytyy niitä jotka tekevät harjoitteluakin satalasissa. Tähänhän Fazer tuolla porkkanan heiluttamisella tähtää – mahdollisimman moni tekisi töitä ”tosissaan” ja sitten kermat päältä puoli-ilmaiseen oppisopimusputkeen (josta ei myöskään ole pakko palkata ketään).

       Mitä vakuutuksiin tulee, niin se suunta mistä harjoittelija tulee hoitaa vakuutukset.

      • Matias Fredriksson

       Mun pitää kyllä kompata Susanna koska oikeastaan se että Fazer on panostanut perehdytykseen Rekrytointikoulutuksen avulla on hyvä viesti. Itse olen TE-toimiston työntekijä ja valitettavan usein nuori vastavalmistunut saa paikan, mutta tuleekin takaisin koeainapurun takia ja työnantaja on todennut vaan että ”ei ole mahdollisuutta perehdyttää”. Minusta on outoa että jo tässä vaiheessa Fazeria dumataan vaikka koulutus ei ole edes alkanut? Minusta Tämä tapaus on positiivinen ja oletan että koska Fazer on panostanut rahaa ja resursseja tähän, eli ainakin puolet koulutuksen kustannuksista on Fazerin rahaa ja Kyllähän työpaikallakin menee jonkin verran resursseja perehdytykseen että valtaosa koulutukseen osallistumista työllistyy. Voin olla väärässä mutta tässä vaiheessa minusta on outoa dumataan yritystä.

      • Jari Kähkönen

       Kiitos Matiakselle koko nimen käyttämisestä ja työnantajansa nimen ilmoittamisesta. Se on poikkeuksellisen rehellistä. Joskin seuraavaan hengenvetoon on pakko todeta, että onpa sinulla kummallinen käsitys koeaikapuruista tai siitä miten ne vältettäisiin. Pahimmillaan kirjoittamallasi saatteella tuleva paluuposti on sopimaton alalle tai munasi itse itsensä, mutta hänet lähettävä on humaaniuttaan, välinpitämättömyyttään tai vastuunpakoiluaan kirjoittanut totuuden olemattomiin. Kuinka ihmeessä voidaan siis keskustella rekrytointikoulutuksesta, jos tätä tulosyytä ei ole poissuljettu? Ja jos ei ole poissuljettu, kuinka voidaan kuvitella että sanottu koulutus poistaisi muuten tapahtuvan koeaikapurun uhkan? Kyllä siinä kuule Matias kävi sittenkin ihan niin, että sinä puolustelet kelvotonta työmarkkinakäytäntöä, koska sen varjolla ennätysmäisessä massatyöttömyystilanteessa on niin kätevä työntää ihmisiä pitkäksi aikaa pois sinun työnantajasi nimeä kuraavasta tilastollisesta määrittelystä. Siitä ei saa montaa pistettä, että työnantajapuoli on halukas laillasi hassuttelemaan käytännössä olemattomalla koulutuksella. Ja ei, ei se niin tekisi ellei laskisi hyötyvänsä jotain huokeasta sekä helposta työvoimasta. Keskity työnvälitykseen ja vältä psykopälpätystä. Ei ainakaan keksitä olemattomia työmarkkinaongelmia!

      • M H

       Tosiasia on, että nämä palkattomat ja 9€ päiväpalkalla, oppisopimus koulutettavat, tukityöllistetyt ym. yritystuet staas työnantajan laariin. Kaikki yritystuet saa sen aikaiseksi, että vakituisia työpaikkoja ei synny. Olen kymmenen vuotta seurannut vierestä kuinka kaikki mahdollinen ilmainen työvoima hyödynnetään ja pyritään viimeiseen asti välttämään normaali palkanmaksu.

      • Jarkko

       Jari Kähkönen

       ”Kiitos Matiakselle koko nimen käyttämisestä”

       Minut on muuten joskus irtisanottu koeajalla yhdestä suomen suurimmista firmoista vaikka alunperin on luvattu vakituinen työ. Yritys yritti peitellä sitä, että samalla viikolla on irtisanottu myös monia muita koeajalla olevia työntekijöitä joille kaikille oli luvattu vakituinen työ. Tosin sain asian selville, koska monet irtisanotuista ovat tuttuja oikeassa elämässä.

       En alkanut taistella asiasta vaikka näin jälkikäteen ajatelutuna olisi kyllä pitänyt, koska käsittääkseni lain mukaan koeaikaa ei saa käyttää ruuhkanpurku työvoimana vaan väliaikaiseen työvoiman tarpeeseen pitää tarjota määräaikaista työsopimusta. Näin ei työnhakijalle synny kohtuuttomia kustannuksia vaikka siitä, että muuttaa toiselle paikkakunnalle työnperässä jossa ei työtä olekaan kuin muutamaksi kuukaudeksi.

       Sitten olen ollut töissä vuokrafirmojen kautta paikoissa jossa vuokratulle työvoimalle ei ole järjestetty edes työterveyshuoltoa eikä kukaan uskalla edes valittaa asiasta kun jos vaikutat vähänkään tyytymättömältä saat lähteä saman tien. Tosin osa työntekijöistä alkoi varastaa asiakasfirmasta sen verran alas työmoraalin tuo tuollainen vei.

       Olen ollut myös vuokratyöntekijänä paikassa missä työpaikan vakituiset työntekijät ovat ihan suoraan uhkailleet, että pistävät sanan kiertoon pomolle, että olen laiska työntekijä jos en hoida suurinta osaa heidänkin työtehtävistään.

       Nämä siis ihan muutamina esimerkkeinä epäkohdista joihin olen Suomalaisessa työelämässä työurani aikana törmännyt.

       Onneksi nykyään on sentään älypuhelimet joilla voi nauhottaa puhetta ja sitten laittaa puheet vaikka verkkoon ja nolata noin toimivat firmat vaikka siitä saisi sakot salanauhoittamisesta niin vahinko on jo syntynyt jos saa sosiaalisen median myrskyn aikaiseksi. Ei noihin pahimpiin tapauksiin toimi mikään muu kun mediaan todisteiden kera juttu jälkikäteen. Ammattiliittojakaan ne ei ole koskaan kiinnostaneet. Jossain työpaikassa minulle on sanottu suoraan, että koska olet vaan vuokrafirman / määräaikainen niin ei kiinnosta. Ammattiliiton työsuojeluvastaavan toimesta.

      • Jari Kähkönen

       @ Jarkko 21.7.2016 at 17:03

       Toki. Koeaikaa väärinkäytetään monessa eri tarkoituksessa, on aina väärinkäytetty ja varmaan juuri siksi sitä onkin ollut pakko säännöllisesti ajallisesti pidentää. Näin siksi, että Suomessa työsuhde ei ole kummoinenkaan oikeussuhde, jos on lainkaan. Jälkeenpäin vain kirjoitellaan haastehakemukseen, että ollaan vaativinaan työsuhteen palautusta, mutta seuraavaksi päästään prosessin olennaisimpaan eli riitaan rahoista. Puhumattakaan siitä, että miten täysiä vitsejä tätä hetkeä edeltävät neuvottelut ovat, mutta nauraa kuka nauraa, sekin riippuu usein näkökulmasta.

       Tämä on hyvin usein toimialakysymys, jotkut ovat tässä suhteessa joitakin toisia likaisempia. Ja sitten on yksittäisten ongelmapersoonien vastuulla olevia firmoja, jotka tuottavat solkenaan kaikilla kuviteltavissa olevilla tavoilla sekä perusteilla mielivaltaisesti poispotkittuja ihmisparkoja. En siksi tarkoittanut yleistää, päinvastoin reagoin lukemaani viestiin lähinnä erityisesti siihen vastaten. Kaikkein vähiten pyrin väittämään, että koeaikapurku olisi aina saajansa syytä. Mutta mielestäni yhä vastaamassani viestissä kuvattu tilanne haiskahti sille, että näin oli syytä ajatella juuri sen suhteen.

       Eniten olen itse tutkinut tapauksia, jossa koeaikapurkua käytetään mielivaltaisesti niin sanotusti pärstäkerroinsyistä tai sellaisesta tuntemattomasta syystä, että vähin erin luulisi raportoivansa liikenneonnettomuuksien tutkintalautakunnan työstä. Voin siksi vaivoitta ajatella, että huono ellei olematon henkilöstösuunnittelu aiheuttaisi tilanteen missä on luvattu sama kuu taivaalta niille kaikille, jotka on pestattu joko tulematta jääviin tai suorastaan olemattomiin töihin. Hoidettu vaikkapa konserni-identiteettiä rekrytointi-ilmoituksella. Miksei koeajalla siis keinoteltaisikin?

       Sananen piilomiesoperoinnista, koska itse käytät sanaa salanauhoitus. Laitonta se ei ole pääsääntöisesti silloin, jos olet itse mukana keskustelussa minkä tallennat. Muitakin paikkaan ja tilanteeseen liittyviä rajoituksia on, mutta ei niistä nyt enempää. Jos tulet havaituksi, voit hoitaa itsesi vaikeuksiin eli antaa tekosyyn potkaista pihalle ja ihmisten välisessä kanssakäymisessä se tulee myös olemaan melkoinen provokaatio. En silti ihmettele vähääkään, koska työyhteisön kunto ja tila on todella moniulotteinen juttu. Toisinaan ne eivät ole edes enää ihan terveellisiäkään enkä nyt puhu pelkästään työprosessista tai rakennetusta ympäristöstä.

       Myös ammattiliittojen toiminta jättää katvetta vaikka niillä on oikeusturvavakuutusta tarjoavan vakuutusyhtiön funktio yhteiskunnassamme nykyään. Onko sääntöihin kirjattu mitään oikeusavusta vai ei, kuka sen lopultakin päättää, millä perusteilla ja saako se ketä asiaa koskee siitä riittävän tiedon? Puhetta kyllä on. Olihan sekin näytelmä, kun yhtä keissiä raportoitiin ja haastattelujen jälkeen Liitto Z:n aluetoimisto Y:n toimitsija kirjoitutti tarinansa minulle kertoneella jäsenellä tuplakappaleet asianajo- ja varojenerotteluvaltakirjasta pelkästään minun edessäni esitettävänä näytelmänä. No, hyvin sujui lopulta, mutta kuitenkin.

       Työpaikkojen henkilöstö- ja työsuojeluedustajista en jaksa edes alkaa. Ongelmaa on paljon niin kattavuudessa kuin laadussakin. Se on sangen huvittava ilmiö, koska kaikkinaista pakkolakia, lain kumoamista ja heh ”paikallista sopimista” kyllä toitotetaan ihan koko ajan. Sehän se vasta vitsi oli, että järjestäytymättömät työnantajat muka tunnuksettoman luottamusvaltuutetun kanssa paikallisesti sopivat järjestetyllä ja työehtosopimuksen piirissä olevalla alalla. Hah.

       Niin, mitä tälläisessä maailmassa on ajatus, että törkeästi kohdeltu laittoman koeaikapurun uhri laittaa audionsa tai videonsa nettiin? Muuta en sano, kun että pitää huolen jottei julkaistessaan selosta asiaansa juuri mitenkään muuten kuin korkeintaan aika-, paikka- ja nimitiedoin. Jos niilläkään. Ja huolehtii ettei mahdolliset kommentoijat huutele asiattomuuksia. Nämä on ne kaksi källiä, joihin amatöörit yleensä menevät astuessaan yli lain rajoista. Mutta haluaako näin tehdä oikeasti?Sen jos tekee, on myös syytä ymmärtää saavansa melkoisen leiman otsaansa. Jos ennen oli töistä niukkaa, nettijulkkiksella ei välttämättä ole enää sitäkään vähää.

       Voisiko Suomen julkisen palvelun kuvitella tekemässä usean kerrallaan tunnin mittaisen ohjelmatoiminnallisen satsauksen, jossa paljastettaisiin totuus työelämästämme ja vaadittaisiin muutosta? No, yhtä todennäköisesti kuin lehden julkaisemassa jutun työelämän väärinkäytöksistä, jossa ei olisi mukana joko a) seksiä b) rikoksia c) suoranaisia rahasummia. Ammattiliittojen ja ”työväenlehdet”? Oh please, niiden positiivisuuden kaipuu sekä täysin epähauskalla tavalla surrealistinen omassa maailmassa eläminen on tehnyt niistä melkoisia turhuuden toteemipaaluja.

      • Jarkko

       Jari Kähkönen sanoo
       22.7.2016 at 15:38

       ”Voisiko Suomen julkisen palvelun kuvitella tekemässä usean kerrallaan tunnin mittaisen ohjelmatoiminnallisen satsauksen, jossa paljastettaisiin totuus työelämästämme ja vaadittaisiin muutosta?”

       Se riippuu ihan toimialasta julkisen sektorin puolelta saa media myrskyn helpommin aikaiseksi kuin yksityisen sektorin epäkohdista. Kieron virkamiehen lyöminen on tietyssä keltaisessa lehdistössä melkein urheilua. Pelkkä sana ja puheet ei riitä vaan aina pitää olla tallenteita, dokumentteja millä tukea puheita. Jos niitä pystyy toimittamaan niin keltainen lehdistö melkeimpä syö sellaisen henkilön kädestä saadakseen lisää.

       ”Mutta haluaako näin tehdä oikeasti?Sen jos tekee, on myös syytä ymmärtää saavansa melkoisen leiman otsaansa. Jos ennen oli töistä niukkaa, nettijulkkiksella ei välttämättä ole enää sitäkään vähää.”

       Näitä leimoja täällä Suomessa nyt lyödään muutenkin ja ihan mitättömistäkin virheistä, koska maassa on massatyöttömyys on varaa kohdella ihmisiä sillä tavalla, koska aina löytyy korvaaja melkein hommaan kun hommaan. Jossain erikoisasiantuntija hommissa saa ehkä olla vapaammin.

       Julkisuuden henkilönä on hyvätkin puolet siitä voi tehdä itselleen ammatin. Ainoa huono puoli on, että Suomi on pieni maa ja paljastuskirjoilla tms. ei tienaa kovinkaan suuria summia. Toisaalta kelan rahojen varassa olevalla työttömälle muutamat tuhannet eurotkin voivat muuttaa elämälaatua merkittävästi, joilla voi parantaa vaikka kotinsa viihde elektroniikkaa vaikka niillä ei köyhyysloukusta pois pääse.

       Itseäni ainakin kiinnostaa uusi tekniikka ja sen mahdollisuudet ihan jo sinällään. Onhan esim. jotkut työttömät löytäneet itselleen ammatin sosiaalisesta mediasta itseoppineina johonkin juttuun ja sitten alkaneet tuottaa sitä. Sillä tienaa ihan hyvin jos tekee jotain sellasta josta ulkomaillakin kiinnostutaan kuten vaikka se porukka joka murskaa eri tavaraa hydraulipuristimella ja tekee niistä videoita.

     • Entinen harjoittelija

      Tämä ilmaiseksi(?) tekemäsi bloggaaminen voi viedä joltakin toimittajalta leivän. Kyseinen tilanne on luovilla aloilla jo todellinen ongelma, kun ilmaiseksi/hyvin halvalla tekeviä harrastelijoita käytetään ammattilaisten sijaan. Tarjontaa on yli kysynnän ja nopeasti kyhätty mielikuvapolitisointi tuottaa somessa enemmän hittejä, kuin laadukas journalistin syväluotavaa ja tekemä kallis (ja monipuolinen) artikkeli. Mikä osaltaan polkee alalla hintoja.

      Tästä on kirjoitettu erään toimittajan toimesta täällä IMAGEn blogeissakin. Hän taisi mainita, että ei tästä juuri mitään rahallista hyötyä saa. Näkyvyyttä lupaavat joka paikassa, niin sitten se seuraava mediatalo maksaa (ei maksa). Hänkin tosin oli asialle sokea, eikä tajunnut kuinka tälläiset suuren näkyvyyden blogit ovat tuottoisa rahasampo mediataloille ja vievät mediataloilta tarvetta palkata oikeita ammattilaisia sisällöntuotantoon.

      Lisäsin tuon tuohon loppuun ihan sen takia, että ilmainen bloggari mainostuloja tahkoavassa mediakonsernissa on ihan samanlainen työllisyyttä nakertava orjatyöläinen, mitä niin paljon tuossa jutussa pelkäät. Miksi siis itse suostut samaan? Vai maksetaanko tästä? Miksi on vaikeaa kertoa, että saat asiasta esim. alan TES:n mukaisen korvauksen tai normaalin freelancer-palkkion? Ei minua kiinnosta _paljon_ saat tuloja. Minua kiinnostaa se, että mitä mahdollisesti ilmainen sisällöntuotantosi aiheuttaa muille alan ammattilaisille.

      IMAGE:n omistaa A-lehdet Oy lehtitalo, joka teki viime tilikaudella 4,5miljoona voittoa. Samalla henkilöstöä oli karsittu edellisen tilikauden 422 henkilöstä 389 henkilöön. Toivottavasti siis saat oikeasti samanlaisen korvauksen kuin >8000 FB-jakoa jutuillaan aikaansaava journalisti saa. Olet sen ansainnut. Jos et saa, niin en ihmettelisi, jos 5v päästä henkilöstö onkin 200 henkilöä ja täällä on sata ilmaisbloggaria lisää ja liikevoitto onkin 10miljoonaa.

      Ja nimimerkillä kirjoittamiseen takertuminen tässä on jo turhan klassinen ad hominem.

      • Jarkko

       Entinen harjoittelija:

       Näin se menee kun kuvailet, mutta on blogi kultuurissa omat hyvätkin puolensa. Ei palkattu ammattilainen aina jaksa perehtyä johonkin kapeaan aiheeseen lähellekään niin syvälle kuin aiheesta kiinnostunut bloggari. Oikeastaan näihin köyhien epäkohtiin ei oikeasti juuri kukaan ole jaksanut perehtyä. Suurin osa poliitikoista tunnu ymmärtävän niitä vaikka tekevät asiaan liittyviä päätöksiä.

       Noin se menee muuallakin taloudessa ei vain sisällön tuotannossa, että osa porukasta tekee työt jopa uhraa terveytensä ja elämänsä hommalle saamatta työstään korvausta ja hyöty menee pienelle joukolle. Jos on päättävässä asemassa pomona tai omistajana on vain niin helppo vain sanoa minun työni arvo on miljoonaeuroa ja sen joka keksi parhaat tuotteet tai sisällön työnarvo on 1000€ tai ei mitään. Ei kukaan pakota enemmän valtaa tilanteessa omaavia ”tulkitsemaan” asioita millään muullakaan tavalla. Jos siitä joku sotku myöhemmin tulee yleensä senkin siivoamisen voi jättää muille.

      • Saku Timonen

       Voit lopettaa ilmaisesta bloggaamisesta puhumisen. Kaikille Imagen bloggaajille maksetaan. Jos vien jonkun toimittajan leivän, niin ehkä toimittajien on syytä miettiä miksi niin käy.

      • Petra

       Taitaa nyt vain kiukuttaa se, että ollaan eri mieltä eikä taivuta tähän ’haukyraan isoa konsernua’ -juttuun ja kun fokus menee itse aiheesta (ei kyetä asiaan liittyvilla faktoilla argumentoida) aletaan piikkiä heittää toisaalle. Saa heittää. Itsenne typeräksi siinä kirjoittajat tekevät. Minun oma henkilökohtainen työni sisältö ei lienee tämän se, mitä tässä puidaan. Osoittaa vain vahvemmin sen, että blogitekstin sisällön taustatutkimuksen taso on erittäin heikkoa ja kun ei osata asiassa ja faktoissa pysyä, koitetaan nakertaa sitä joka on eri mieltä. Saa koittaa. Minä en viitsi aikaani enempää tuhlata tähän. Turhaa. Isot kiitokset Fazerille 125 mahdollisuudesta! Lisää näitä!

      • stunned

       Klassinen ”tu quoque”. Saku voi vilpittömästi kritisoida työvoimapolitiikkaa omalta tuoliltaan ihan riippumatta omista taloudellisista kuvioistaan. Keskitytään nyt Fazeriin ja ilmaistyöhön. Tehdään Sakun talousasioista oma bloginsa omalle palvelimelle, eiks juu.

       Petran kiihkeä ilmaistyövoiman puolustusapologia pistää miettimään. Kun yhteiskunta järkkyy, tulee esiin henkilöitä, jotka pyrkivät hyötymään kaaoksesta. Esimerkiksi sotatilanteessa joillakuilla pyyhkii entistä paremmin. Samoin suurtyöttömyydessä. On yritysten etu, että työttömyys pysyy korkealla, koska näin reaalipalkat laskevat.

       Suomeen on syntynyt laman ruokkimana varsinainen työttömyysteollisuus, jossa auttajat ovat löytäneet markkinaraon heikompien ahdingon kustannuksella. Minusta auttajaverkosto on vain kolmannen osapuolen halpatyövoimanvälitystä, jonka pääasiallisina tai jopa ainoana hyötyjinä ovat työvoimanvälittäjät itse. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että uutiset potkuista ja irtisanomisista halutaan kuitata työttömyysteollisuuden edustajien keskuudessa merkkinä tarttua toimeen ja laittaa bisneksen rattaat pyörimään. Olisi hullua omaa oksa sahaten vaatia palkkaa kenellekään tai oikeasti puolustaa palkkatyön arvoa, kun oma elanto riippuu niin likeisesti siitä, että pitkäaikaistyöttömiä ilmaistyöhön ohjattavia autettavia riittää.

       Niin kuin aina ennenkin, autettavilta ei kukaan kysy mitään. Heiltä on viety oman toimintansa kontrolli, ja viestimetkin huutavat rangaistusta laiskureille.

      • Jarkko

       ”Voit lopettaa ilmaisesta bloggaamisesta puhumisen. Kaikille Imagen bloggaajille maksetaan. Jos vien jonkun toimittajan leivän, niin ehkä toimittajien on syytä miettiä miksi niin käy.”

       Saku Timonen on löytänyt hyvän markkinaraon kirjoitella työttömyys asioista. Suomessa ei näet ole juuri mitään muuta paikkaa missä tähän aiheeseen liittyvät epäkohdat pääsevät ääneen.

       Suurin osa netin keskustelupalstoista ja sosiaalisesta mediasta on kaikenlaisten möykkääjien valtaamia joiden ainoa tarkoitus on vaientaa kaikki järkevä keskustelu aiheesta. Ironista siinä on se, että tuollainen toiminta missä järkevä keskustelu muualla köyhien, pitkäaikaistyöttömien tai työttömien ongelmista vaiennetaan muualla lisää tälläisen blogin arvoa missä sitä voi käydä.

       Tälläisen blogin arvoa lisää vielä Suomen ja maailman yleinen taloudellinen tilanne, jossa työttömyys ja nämä ongelmat alkavat koskettaa entistä useampia ihmisiä. En silti kyllä usko, että tällä mitään isoja summia tienaa, mutta hyvä jos edes jotain. Varmaan tälläiseen menee aika paljon aikaa varsinkin jos pyrkii tarkistamaan lähteet ja lakipykälät eikä vain kirjoita mutupohjalta.

      • Jyrki


       Tämä ilmaiseksi(?) tekemäsi bloggaaminen voi viedä joltakin toimittajalta leivän.

       Jaa jos tämä 9e orjtöistä blokkaaminen on tuote, joka uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Ja tuottaa paljon ilmeisesti rahaa medioille ja osaaville toimittajille.

       Niin mikä sitten maksaa, että palkkaa työstään saavat toimittajat ja niiden työnantajat ei ole haistaneet lukijoita ja tuloja tuovan jutunjuuren. Joka on kaiken lisäksi aivan pohjaton juttukaivo, sillä 9e orjatyö ei ole poistumassa lähiaikoina päin vastoin. Ja näin ollen alkaisivat penkoa ja tutkimaan asiaa kirjoittaen solkenaan asiantuntevaa juttua 9e orjatöistä? Tämähän on järjetön rahasampo medioille siis!

       Voisiko syy tälle olla niinkin yksinkertainen, että korppi ei korpin silmää noki? Voisiko olla toisaalta myös niin, että ehkä jopa mediat itse tarjoaa orjatöitä aloitteleville toimittajan aluille niin, että voisivat joutua ikävään ristiriitaan jos alkaisivat moista juttua penkoon? Vai onko sittenkin niin, että Sakun ylläpitämän blogin ei katsota olevan mikä rahasampo medioille. Jos alkaisivat itse tekemään vastaavaa juttua. Paha sanoo.

       Mutta oikein mielelläni näkisin jos useampikin media alkaisi 9e orjatöitä penkoon. Kyllä siinä on markkinoita jaettavaksi aivan varmasti riittämiin ja mikään ei estä rahantuloa. Täytyisi sitten vaan muistaa pitää oma takapiha puhtaana…

    • J-P

     ”Tiedän kyllä, että järjestelmää väärinkäytetäänkin. Mutta en silti tuomitse muiden väärinkäyttäjien pohjalta välittömästi Fazeria, ennen kuin koko koulutuspakettia on edes aloitettu. Mahdollinen väärinkäytös, kun selviää vasta sen jälkeen.”

     Mielestäni tässä vaiheessa on hyvä oikaista virheellinen mielikuva siitä, että Fazer olisi heti palkkaamassa sataa työtöntä. Ja kuten jutussa selkeästi mainitaan, firma on ilmoittanut halukkuutensa palkata osan sen jälkeen, kun ilmaistyötä on tehty pitkään.

     En myöskään näe mitään väärää siinä, että tähän väitteeseen suhtaudutaan terveellä skeptisyydellä.

    • Kenen vika?

     Itse elintarvikealalla toimineena uusien harjoittelijoiden ja työntekijöiden perehdyttäminen hoidetaan melko järjestelmällisesti pienimmillä mahdollisilla investoinneilla. Käytännössä tämä siis tarkoittaa usein yhden vuoron mittaista perehdytystä, joka hoidetaan muun työn ohella ja perustyöntekijöiden tai toisten harjoittelijoiden toimesta esimiehen sijaan.

     Kun perehdytykseen ei ole varattu aikaa, on harjoittelijan työstä helppo löytää vikoja, jotka toimivat kätevinä perusteluina sille, miksei harjoittelijaa voida ottaa lopulta palkkatyöhön.

  • Olli Pekka Rönn

   Tapani, unohdit kommentistasi kotisohvan ja aamulla pitkään nukkumisen, jotka tulee aina mainita työttömistä kirjoittaessa. Lepäilyhän siellä olikin.

   • Tapani Meriharakka

    Olli Pekka, olen itsekin tällä hetkellä vastavalmistunut korkeakoulutettu työtön työnhakija. Menisin oikein mieluusti koulutusta vastaavaani työvoimakoulutukseen, jos joku suostuisi minut ottamaan. Tekisin siis mielelläni työtä ilmaiseksi siihen asti, kunnes saan oikean työpaikan. Juuri sen työkokemuksen hankkiminen olisi minulle kaikkein tärkeintä ja juuri työkokemuksen puute on syy miksi oikea työ ei tahdo löytyä. Kirjoitan tätäkin sohvallani, ja olen tosiaan nukkunut tänään pitkään. Mielummin olisin työvoimakoulutuksessa.

    • Venla Bevan

     Eiköhän työkokemusta saada ihan TÖISTÄ. Töitä ei saa kukaan, ei edes kokemusta omaava, jos paikka täytetään palkattomalla työntekijällä. Voit olla varma, että kokemusta saat hankkia vuositolkulla, ja tarpeeksi saatuasi tilallesi otetaan uusi työkokemusta haluava. Ilman palkkaa.

     • pinja mänty

      Ei yleensä saa, olet oikeassa, jäät työttömäksi niin pitkäksi aikaa, että olet pitkäaikaistyötön ja pääset samaan firmaan kuntouttavaatyötoimintaan. Jos rehellinen työnantaja tarvii työntekijöitä, hän ottaa niitä, kait Fazerkin ottaa ensteksi net 40 pois potkittua koulutukseensa. Sen verran olen optimistinen, että kun Linströmin pesti päättyyy, kait hän menee puoleksi vuodeksi jonnekin paperitehtaalle 9e päivällä harjoittelemaan. Ennenhän mies maansa myy, kun sanansa syö.

    • Rintsu

     Kannaltasi olisi parempi heittäytyä toimeentulotuelle. Oikeasti.
     CeeVeessä puolen vuoden tyhjä reikä ei näytä pahalta, koska aina voi sanoa pitäneensä vapaavuotta.
     Sen sijaan pitkä jakso työnhakua ja työvoimakoulutusta on huono juttu. Sinua ei ole kukaan palkannut joten en palkkaa minäkään. (Mainosta mukaillen)

    • liisa hirvonen

     Koulutustasi vastaavaan töihin ei pääse kukaan ammattisuojan jälken, joka kestää 3 kuukautta työttömyyden alkaessa. Koulutusta vastaavaa työvoimakoulutusta ei ole olemassakaan. Tapani M, sinä menet minne käsketään ja jis tykkäät tehdä ilman palkkaa tai normaalia työsuhdetta töitä niin eiköhän niitä palkattomia töitä löydy, ihan etsimättä. Tosin sulle voi jatkossa käydä kuten tuossa edellä kerrottiin: ei näytä hyvältä ceeveessä ja oi olla aika vaikea saada enää palkkatyötä. Vaikka olis korkeakoulututkinto.

  • Tuomas

   ”Työvoimakoulutukseen hakeutuminen parantaa työnhakijan työnsaantimahdollisuuksia. ”

   Ei paranna, se on olemassa pääsääntöisesti vain ”koulutuksen” antajan tilipussin ja TE-keskuksen tilastokikkailun takia.

   Moiseen koulutukseen pakolla osallistuneena havaitsin varsin nopeasti olevani pätevämpi kuin koulutuksen pitäjä eikä ”koulutuksen” anti muillekaan osallisille kovin häävi ollut.

   Toisekseen, orjatyön tekeminen ei ole mitään koulutusta ja siitä ei ole apua senkään vertaa.

   Ellei kirjoittaja ymmärrä mitä eroa näillä on, ei pitäisi sanoa mitään, sillä vain paljastaa oman tietämättömyytensä.

 7. Ilari Sairanen

  Lisäksi Fazer on sulkenut viime vuosina leipomoita ja laittanut pihalle ammattitaitoista henkilökuntaa.

 8. Kiki

  Ei ole kauan siitä, kun eräs Fazereista ilmoitti lähtevänsä maasta, koska täällä hänellä ei ole varaa kuolla. Fazereita ei yhtään huoleta se, että heille voittoa tekevillä työntekijöillä ei ole varaa elää täällä – eikä mahdollisuutta muuttaa poiskaan.

  Minulla on naapurustossa ainakin kaksi suurta, historiallista Fazereiden huvilaa. Toinen tunnetaan ”yhtiöhuvilana”, koska ennen vanhaan sinne lähetettiin Fazerin työntekijöitä perheineen lomalle. Jotenkin tuntuu tyyli muuttuneen. Toinen on yhden rouvan käytössä ja omistajan vaihduttua rakennettu niin täyteen, että osa naapureista menetti merinäköalansa – ja Hangossa pienikin merinäköala tarkoittaa isoa arvonnousua talolle. Selvästi vanhojen patruunoiden aika on ohi ja rahamoodiin sairastuneiden valta on laillistettu. Se joka on menestynyt – vaikka ilman ansiotaan, sattuman tai suvun ansiosta – on oikeutettu kaikkeen ja niin omasta kuin yhteiskunnan mielestä arvokkaampi kuin kaikki ne ihmiset, jotka hänelle ovat omaisuuden rakentaneet, eli työntekijät.

 9. T. K. Lehtinen

  En aio palkatonta työtä tehdä maksaen korvauksesta veroa. Ihminenhän vallan skitsotsi tulee, jos samaan aikaan on työtävieroksuva loinen,

 10. Atte

  20-22 henkilöä pääsee varsinaiseen rekrykoulutukseen. Järkyttävää, että tällainen on edes mahdollista.

 11. Mistä töitä tulevaisuudessa?

  Siinä riittää liukuhihnajampalle ihmeteltävää kun tällainen suht yksinkertainen työ (osa)automatisoidaan tulevaisuudessa. Kannattaa olla tyytyväinen kun on vielä jotain työtä tarjolla, tai sitten kouluttautua vauhdilla johonkin hieman enemmän aivokapasiteettia vaativaan työhön.

  • juuso

   Oletko miettinyt mistä keksitään semmoinen automaatio tai robotti joka syö ja ostaa sitä suklaata ? Jos kellään ei ole rahaa kuka ostaa Fazerin tuotteita? Vähempi ylimielisyys riittäisi.

   • Mistä töitä tulevaisuudessa?

    Ei tämä ole ylimielisyyttä vaan todellisuutta. Robotisaatio tulee vähentämään nykyisiä yksinkertaisia töitä merkittävästi lähitulevaisuudessa esim. kuljetus- ja elintarvikealalla. Tämä on iso haaste, mutta toisaalta myös mahdollisuus tehdä merkityksellisempää työtä, sillä eihän tuo liukuhihnaduuni oli henkisesti kovin ravitsevaa.

    • Miikka Lahti

     Lähitulevaisuudessa koneet tulevat asiantuntijaennusteiden mukaan hävittämään nimenomaan aivokapasiteettia vaativat työpaikat. Liukuhihnatyöt on enimmäkseen jo robotisoitu. Luettavaa:

     http://bgr.com/2015/11/16/robots-replacing-human-jobs/

 12. Jari Virtanen

  Moi Saku,
  Kyllä tämä aihe kiinnostaa ja ainakin kuuluisi kiinnostaa tämän maan jokaista nuorta, irtisanottua tai muuten työtöntä, joten kiitos että jaksat aiheesta kirjoittaa.
  Noille suomiareenoille ja muille päättäjien selkääntaputtelukesteille tarvitsisi vain päästä kaltaisesi fiksujen ihmisten kertomaan kolikon toisesta puolesta. Sillä muuten kukaan ei haasta päättäjiä aiheesta eikä laita heitä vastuuseen teoistaan, ja tästä orjuutuksesta tulee man tapa. Ellei ole jo tullut.

 13. Jari Kähkönen

  Ja suurinpiirtein näin Ruotsissa syntyi tällä vuosituhannella allianssihallituksen ”työlinja” eli niin sanottuun kolmanteen vaiheeseen joutuneet pitkäaikaistyöttömät joko leikkivät tai tekevät orjatyötä kunnes sen teettäjä jää kiinni ja ”palvelu” poistetaan. Sekä ne nuorisotyömarkkinat, joilla yhä laajenevampi joukko nuoria tekee oikeudettomassa asemassa epävarmaa osa-aikatyötä leimallisesti juuri palvelualoilla. Etenkin viimemainittu oli pidemmän yhteiskunnallisen analyysin mukaan kiinni juuri Sakarin bloggaaman Fazerin -kaltaisten hyväntekijöiden julkipuheesta. Että pitihän sitä nyt nuorille töitä järjestää. Eikä se haukkuminenkaan luonnollisesti jäänyt tapahtumatta, ehei, ainahan sellainen edeltää kaikkea ”hyväntekijyyttä”.

  Asiasta muuten n:nteen, kylänraitille ja torin penkille kuulin tänään nappikuulokkeisiini julkisen palvelun radiouutisia, joissa käsiteltiin jälkipyykkiä Kokoomuksen eduskuntaryhmän avaukseen, mikä tapahtui noilla samoilla Eliitin Omilla Kesäfestareilla kuin tuo Fasunkin suklaati reuna- ja ulkotyövoiman onnettomille. Tiedonkulusta sivuunjääneenä nolattu savokarjalatar ja pakollinen prolesta käymään pyrkivä ex-hoitsu sen 30 vuoden takaa piiskuttivat suutaan. Lakattuani naureksimasta pönötykselle, kyvyttömyydelle ottaa etäisyyttä ja puuttuvalle vastuullisuuskannanotolle, pohdin seuraavaa. Lakitasoiset haittakorvaukset ovat terveinen ajasta ennen työehtosopimuksia, joten nyt ne halutaan sieltä pois, koska ne olisivat kiusallisesti numeroin määritellyn lakimääräisen minimipalkan tiellä.

  Sellainen taas tähän maahan haluttaisiin runnata, koska vastaisuudessa tes-ehdoille ja palkoille eivät enää pääse juuri ne reunatyövoimaan ajetut sekä täysin ulkopuolella olevat. Mitäs siitä nyt tulisi, että työstä ei maksettaisi ”tehtyjen tuntien mukaan”, kun pitäisi vielä muka saada korotusosiakin? Sehän veisi tyystin vitsin pois siitä työmarkkinoiden todella rajusta uusjaosta, joka on koko ajan käynnissä. Siitä missä minimipalkan nauttijat saavat palkankorotuksen ehkä noin 20-25 vuoden välein. Ei yhtä ilman toista, sano. Fasun päästöä pakotti myönteiseen ympäristöön tähdätty yritysvastuun osto, mutta sen puhuvat päät eivät edes osanneet olla munaamatta itseään kun Sakarin linkkaama Ämmät-blogi kyseenalaisti. Vai on vielä työttömälle työnhakijalle maksutonta!?

  Niin, eihän työlakejakaan saa uusiksi laittaa, jos ei ensin saa vähän loukkaantua ja vastustaa. Puhujat ja puolueet muuttuu, politiikan sisältö ei muutu. Johan sitä ja samaa on veivattu sitten 1990-luvun laman, mitä nyt välillä piti panna pelit seis, kun tulikin pieni nousukausi. Päätetään esimerkkiin. Ettepä tiedäkään, että kuka oli Fasun päästön takana olevan ison idean ensimmäinen hyödyntäjä? Martin Saarikangas Masa-Yardsin telakoilla hetikohta Wärtsilän kellahduksen jälkeen, kun tuotanto tilapäisesti notkahti. Iso ero on tässä: hän koulutti vain jo olemassaolevaa henkilökuntaa, joka muuten olisi vastaavassa tapauksessa lomautettu tai irtisanottu. Mutta eipä tätäkään humanitäärisyyttä montaa vuotta kestänyt. Tämän maailman Fazereilla ja Porokylän Leipomoilla ei enää ole mitään yhteyttä alkuperäisideaan. Montakohan työpaikkaa SuomiAreenan PopUp Työkkäri muuten välitti?

 14. Tommy Björklund

  Yllättäen keksivät tämän nyt, kun aiemmin irtisanottujen 9 kuukauden mittainen takaisinottovelvollisuus on umpeutunut. Jotenkin ymmärtää jonkun nyrkkipajan harrastavan tällaista, mutta että Fazerin kokoinen, muka yhteiskuntavastuunsa tunteva firma. Toivottavasti tällainen riisto ei yleisty, vaikka pahaa pelkään.

 15. Joni Jurmu

  Fazer meni boikottilistalle niin että suhaus vaan kävi.

 16. janne

  Ja vuos sitten ko. konserni piti yt-neuvottelut, joissa sata sai kenkää.
  Melko kaks naamaista…
  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/fazer-aloittaa-yt-neuvottelut/6cJ4s6n3

 17. tyätön

  Viikko sitten oli lehdessä juttu (TS 12.7.2016), että kotiseudullani alkaa ensi vuonna kokeilu, jossa ensin määritellään työttömän soveltuvuutta erilaisiin tehtäviin, ja viidensadan päivän jälkeen hänet ohjataan koulutussopimuksen tai työkokeilun kautta tekemään työtä erilaisissa yrityksissä. Lehtijutun mukaan koulutussopimus olisi jonkinlainen kevytversio oppisopimuksesta, ja siinä opiskelija suorittaisi ammatillisia opintojaan työskentelemällä yrityksessä.

  Jotenkin tuo koulutussopimus vaikuttaa taas peitekieleltä ilmaisen työn teettämiselle.

  Lehtijutun mukaan kaikkien pitkäaikaistyöttömien terveydentila arvioitaisiin, ja heidät pyrittäisiin työllistämään tuetusti. Kuntouttavaan työtoimintaan tulisi kokeiluna palveluseteli, jolla työtön voisi ostaa itselleen parhaaksi katsomansa työpaikan. Tätä perustellaan työttömän valinnanvapaudella.

  Siis työpaikka pitää ostaa… ja vielä kunnan piikkiin. Aika kummalliseksi menee tämä maailma. Ennen sentään työnantaja osti sen työntekijän maksamalla tälle palkkaa. Mutta tulee orjalle sentään vapaus valita isäntänsä!

  Näyttää todellakin siltä, että orjatyöstä alkaa tulla normi työmarkkinoille. Ensin systeemiä testataan joillain paikkakunnilla, mutta sitten jossain vaiheessa siitä tuleekin yleinen käytäntö. Yli 500 päivää työttömänä olleet tulevat uuden systeemin mukaan olemaan vapaata riistaa, jota yritykset voivat hyödyntää ilmaiseksi, ja yhteiskunta maksaa. Työttömyysturva muuttuu täysin vastikkeelliseksi, mutta hyödyn korjaavat yritykset veronmaksajien rahoilla.

  Ai niin, kokeilu on muuten Kilpailukyky-ministeriryhmän hyväksymä.

  • Jarkko

   Suomessa tulee työvoimaa riittämään sillä melkein 50 000 – 100 000 maahanmuuttaja miestä tulee Suomalaisille työmarkkinoille tämän vuoden aikana, koska 3kk suomessa oleskelun jälkeen he saavat hakea töitä suomesta. Sanon tämän pelkästään faktana. Tämä ei ole mikään kiihotus lause, koska en usko siihen kiihottamiseen millä miehiä köyhiä miehiä kiihotetaan toisiaan vastaan ja sitten pikku tuhmina naureskellaan aikaan saaduille järjestyshäiriöille.

   Tälläistä tämä nyt on täällä joutuu kilpailemaan kehitysmaantyövoimaa vastaan Suomessakin eikä vain työpaikkojen siirtämisen kautta. Pääoma kun ei kilpaile niin täytyy laittaa työntekijät kilpailemaan toisiaan vastaan. Mielenkiintoinen taloudellinen ja sosiaalinen kokeilu tämä ainakin on jos ei muuta. Toivottavasti toimii. Oma ongelmansa on siinä, että kun työehdot tippuvat kokoajan alemmas missä tulee se piste, että ihmiset eivät enää suostu töihin vaan rupeavat ennemmin pummeiksi tai rikollisiksi, koska sekin takaa mukavamman elämän. Kun ääretön kilpailu työpätkistä toisia ihmisiä vastaan pääoman hyväksi.

   http://yle.fi/uutiset/taman_alyttoman_syyn_takia_turvapaikanhakijat_eivat_tyollisty/9034210

   • Marko J.

    Siis yhtään kansaa kiihottamatta lisäsit kuitenkin nollan perään tuohon määrään? Ylen jutun mukaan kymmenentuhatta(10000) ei satatuhatta(100000).
    Ja se pitää vielä lisätä, että jos kantasuomalainen suomea äidinkielenään puhuva ei pysty kilpailemaan työpaikasta suomea osaamatonta maahanmuuttajaa vastaan, niin aika huonosti menee.

    • Jarkko

     Itse en muuten aio kilpailla enää ollenkaan en ainakaan Suomen kaltaisessa maassa ja paikassa. Ei vain nappaa tämä luterilainen suomi meininki yhtään missä ihmisillä ei ole juuri mitään arvoa ihmisinä vaan pelkästään kuolemaan asti työtä tekevinä vaikka sitten nolla palkalla ja sitten kehutaan työnaiheuttamilla sairauksilla toisille vaikka siitä ei olisi saanut edes palkkaa.

     Olen tullut jo pitemmän aikaa siihen lopputulokseen, että näinä aikoina myös ihmisten tulee kilpailuttaa ideologioita, uskontoja, valtioita ja miettiä mikä on kokonaisvaltaisesti paras paikka itsellesi ja itse olen alkanut tulla vakuuttuneemmaksi siitä, että juutalaiseksi kääntyminen on itselleni se oikeampi paikka elämässä. Tämä ei ole mikään hetken idea vaan olen tutkinut eri uskontoja, valtioita ja ideologioita ja niiden toimintaa vuosien ajan harrastuksen omaisesti.

     Äärioikeisto meininkikään ei oikein nappaa ainakaan sellaisena kuin se täällä Suomessa esiintyy vaikka kannatan monia vasemmistolaisia juttuja sekään ei ihan kaikilta osin nappaa. Persuillussa ja Suomalaisessa äärioikeisto meiningissä kaikkein eniten ottaa päähän se, että he käyttäytyvät kuin olisit jotain velkaa heille ja suomelle vain sen takia, että synnyit tänne ja he tekevät kaikkeinsa estääkseen mahdollisuutesi kilpailuttaa eri uskontoja, ideologioita ja valtioita miettien sitä mikä antaa ihmisenä kokonaisvaltaisesti parhaan elämän tällä planeetalla jolla on paljon ongelmia ja jolla tulee paljon ongelmia aina olemaan.

     Suomalaisten asiat ovat aina historiassa olleet paremmin silloin kun on kilpailutettu eri ideologioita ja valtioita toisiaan vastaan. Kommunismia ja kapitalismia. Muutettu ruotsiin ja USA:n. Silloin palkat nousivat ja tuli lomarahoja. Eikä kaikki luterilaiset ihmiskäsityksen yksisilmäinen fasismi, järjestelmän hampaisiin joutuneita vastaan, jossa ihmisellä on arvoa vain työn kautta eikä enää ihmisenä kukkinut ihan samassa mitassa kun mitä nykyään jotkut sitä käyttävät hyväksi Suomessa.

   • Pekka Rantamäki

    Maahanmuuttajissako on vain miehiä? Kai ne maahanmuuttajanaisetkin on oikeutettuja työmarkkinoille hakeutumaan? Kyseessä todellakin on ”kiihotuslause” (rasistikortti nostettu, ja ihan aiheesta).

    • Jarkko

     En käyttäisi tässä keskustelussa liioittelu retorikkaa kuten termiä vain ellei se sitten ole tarkoitus yrittää tappaa keskustelu liioittelu tekniikalla? Kyseessä lienee sellanen perisuomalainen keskustelun tappaja tekniikka. Keskustelun tappamisella taas asiat eivät muutu, koska itselläni on ihan tilastollisia ja matemaattisia ja historiallisia syitä mielipiteilleni ja näkemyksilleni.

     Takaisin aiheeseen:

     Ruotsissa sukuopuolijakauma on jo maahanmuuton sukupuolijakauman seurauksena mennyt joissakin ikäluokissa vinoutuneemmaksi kuin Kiinassa tai Intiassa sen suhteen, että miehiä on maassa enemmän kuin samanikäisiä naisia. Tästä on kyllä ihan laatulehdetkin kuten Helsingin Sanomat kirjoittaneet.

     Kyseessä on ihan todellinen ongelma, koska perheettömät miehet on helppo kiihottaa mukaan erilaisiin ääriliikkeisiin. Tämä ei koske pelkästään maahanmuuttaja miehiä vaan myös perheettömäksi jääviä kantaruotsalaisia tai suomalaisia.

     Itse en halua elää maassa joku muuttuu erilaisten ääriryhmien taistelukentäksi sen takia mietin vaihtoehtoja siis jopa muuttoa toiseen maahan jonka ideologian ja vision oman kansansa suhteen näen järkevämmäksi. En oikein usko kummankaan vision pitempiaikaiseen järkevyyteen en oikean enkä vasemman laidan.

     Kun tieteellisin menetelmin ja matematiikalla on löydettävissä kehitykulkuja joiden voidaan todistaa lisäävän ääriryhmien kannatusta niin silloin tosiaan on syytä alkaa tehdä johtopäätöksiä asian suhteen. Sukupuolijakauman vinoutuminen on yksi merkki.

     Usko on myös alkanut rapista yleensäkin Suomalaisen kulttuurin ja järjestelmän kykyyn taata kokonaisvaltaisesti paras elämä tai järkevä suunta maalle ja kansalle. Toki moni on huomannut saman mutta reaktiot on eri osalla sivistyneemmät, osalla se oikeistolainen öyhöttäminen, osalla vaatiminen kovempaa uusliberaalia talouspolitiikkaa.

     Erityisesti Suomessa näyttää menevän moni muukin asia pieleen samaan aikaan ei vain tämä sukupuolijakauman vääristymä.

 18. Eevatar

  Olisivat päättäneet ottaa oppisopimuskoulutukseen heti suoraan tuon porukan. Se olisi oikeudenmukaista sekä työntekijöille, jotka saisivat palkan, että Fazerin maineelle. Tuo esitetty tapa ottaa työntekijöitä on aivan täysin moraaliton.

 19. Ilmaisorja, ex

  Näinä aikoina, kun työttömät ovat työtävieroksuvia lusmuja, joilta voi ja pitää aina vain nipistää ja kiristää tuloja, on äärimmäisen tärkeää nostaa tällaisia aiheita esiin. Maassa, jossa työpaikoista on huutava pula, ja osaavaa työvoimaa on vaikka millä mitalla, tällaiset rekrykoulutukset ovat syöpä.

  Olin itse vuosi takaperin rekrytointikoulutusessa pienessä teollisuusyrityksessä. Syynä rekrykoulutuksen järjestämiseen oli se, ettei ”alata löydy riittävästi osaavaa työvoimaa”. Palkattomina työkavereina minulla oli henkilöitä, jotka olivat työskennelleet vastaavissa työtehtävissä Suomessa pari vuosikymmentä, silti selvästikin te-toimiston, ely-keskuksen ja työnantajan mielestä niin kokemattomia ja osaamattomia, ettei palkkaa kannattanut maksaa. Yksikin työkaveri oli ollut lomautettuna lähtiessään rekrykoulutukseen – irtisanoutui, kun puhuttiin mahdollisesti vakituisesta työpaikasta. Noh, koulutuksen jälkeen kaikki saivat määräaikaiset työpaikat muutamaksi kuukaudeksi – ja uusi rekrykoulutusporukka otettiin sisään…

 20. Stunned

  Suomen kansallisaarteet ovat muisto vain. Sinne meni suklaankin nautinto kuin lapsityövoimalla tehty Fifan jalkapallo.

 21. Jyrki

  Jälleen kerran menee kyllä aivan sanattomaksi tällä kertaa Fazerin ansiosta. Onneksi olkoon Fazer!!!! Kättelisin lämpimästi jos voisin.

  En tiedä mitä tähän enää voi kommentoida. Sen tiedän, että kommentoisipa kuka tahansa samaan tapaan kuin esimerkiksi Saku tai monet kommentoijat. Niin ei varmasti saisi mediassa nimeltä televisio ja varmaan vielä vähemmän Suomi areenassa ruutuaikaa esittää vastakommentteja orjatyön toimimattomuudesta ja työttömien hyväksikäytöstä.

  Olisi minulla kyllä yksi kehitysehdotuskin TE-toimistojen työpaikkailmoitteluun. Saattaisi tehota esimerkiksi tämän Fazerin kaltaisin ilmoittelijoihin. Laiteen vaan työpaikkailmoituksen/koulutuksen jne. Perään asiaton työpaikkailmoitus nappi. Johon tietty saa/pitää laittaa myös kommentit miksi pitää tätä työpaikkailmoitusta asiattomana.

  Se voisi olla hyvä alku orjatyöhön heräämiselle. Tai sitten vain sellainen hyssyttely toimenpide, jolla pyritään vaimentaa ja hillitsemään vielä vaimeasti ja monen mukavasti vielä toistaiseksi palkkatyössä olevan tulevaa raivoa orjatyötä kohtaan. Sillä orjatyö tulee tekemään vielä todella kipeätä niin vielä palkkaa saaville palkkatyönsä menettämisen muodossa kuin jo nyt jo orjatyötä tekeville.

 22. Tanja Takalo

  Työnatajilla on selkeä päämäärä ja lobbaus ilmaistyövoiman käyttöön. ”Me myös kun kaikki muutkin”- mainoslause tulee kuulkaa olemaan vielä ahkerassa käytössä. Joten tuskinpa Fazer ainoaksi jää. Näin tämä demokraattinen yhteiskunta on saatu polvilleen odottamaan lopullista niskalaukausta.Ja kun kansalaisista voi tehdä ilmaista orjatyövoimaa bisnekselle,niin mitäpä ne demokratiallakaan tekevät.Kenen tankit vyöryvätkään pitkin öisiä katuja täällä lintukodossamme; Elämme mielenkiintoisia aikoja Eskoseni.

 23. Pekka Forstadius

  Kuten varmaan hyvin tiedät niin kyseessä on palkaton työ Fazerin näkökulmasta. Fazerille ilman Fazerin maksamaa palkkaa työskentelevien palkan maksavat veronmaksajat.

  • AMK

   Ja tätähän nykyhallitus EK:N ohjeistuksella tekevät ja tulee laajenemaan entisestään
   useille työpaikoille.Näin he saavat aikaiseksi palkanalennukset ja matalapalkka-alat KIKY:ä kun tarvitaan että herroilla on pötyä pöydäs ja köyhät syövät kengänpohjiaan jos niistä ny onjotain edes jäljellä pureskeltavaksi.

 24. Työssäoppimisjärjestelmän korjaus

  En syyllistäisi tilanteesta niinkään Fazeria, vaan koko ”työssäoppimis”-järjestelmässä on vika. Järjestelmässä on sisäänrakennettuna eturistiriitoja ja epäsymmetriaa kaikkien osapuolten kesken. Olen itse ollut joitakin vuosia sitten vastaavassa ”koulutuksessa” ja haluan uskoa, että useimmat yritykset ovat mukana vilpittömin mielin. Itselläni koulutus johti työpaikkaan, joka ei kuitenkaan vastannut kunnolla oikeaa koulutustani ja josta irtisanouduin pian sopivamman paikan löydyttyä. Lopputuloksena kaikki hävisivät: yritys hävisi sisäänajooni haaskaamansa kuukaudet ja koulutuksen TE-toimiston kanssa järjestäneelle ”orjakauppiaalle” maksaneensa maksut, minä ennen kaikkea aikaa, jonka olisin voinut käyttää tehokkaammin täysipäiväiseen työnhakuun.

  Asetelma olisi ollut terveempi ja kaikkien kannalta parempi, jos koulutus (tai työnäyte, mistä todellisuudessa on kyse) olisi tapahtunut todellisessa 6kk pituisessa työsuhteessa, josta yritys olisi maksanut työttömyyskorvausta vastaavan palkan suoraan työntekijälle. Tämä olisi synnyttänyt yhteisen intressin työsuoritukseen ja edesauttanut oikean henkilön ja oikean työpaikan kohtaamista ”orjakauppiaan” ja TE-toimiston suorittamaa parittamista paremmin. Kun ottaa huomioon yritykselle järjestelystä joka tapauksessa aiheutuvat kustannukset, ei työttömyyskorvausta vastaava palkka koulutus-/näyttöajalta olisi yhdellekään vilpittömästi mukana olevalle yritykselle kynnyskysymys. Toisaalta työntekijään tehty investointi olisi jo sen verran suuri, että se noistaisi kynnystä jättää palkkaamatta pysyvään työsuhteeseen.

  Valitettavasti jos poliittisella johdolla riittäisikin ymmärrystä tämän suuntaisiin korjauksiin, olisi AY-kartelli varmasti heittämässä kapuloita rattaisiin.

  • Tuomas

   ” Olen itse ollut joitakin vuosia sitten vastaavassa ”koulutuksessa” ja haluan uskoa, että useimmat yritykset ovat mukana vilpittömin mielin. ”

   Kyllä, yritykset ovat hakemassa ilmaista työvoimaa palkatun työvoiman tilalle.

   Se on sitä voitonmaksimointia ja siinä yritykset ovat vilpittömästi mukana joka kerta kun tilaisuus tarjoutuu ja Kokoomusvetoinen hallitus etunenässä on orjatöitä ajanut ja ajamassa vielä lisää lainsäädäntöön.

   EK:n ääni ohjaa Kokoomusta kuin sätkynukkea, aivan selvästi.

   ”Valitettavasti jos poliittisella johdolla riittäisikin ymmärrystä tämän suuntaisiin korjauksiin, olisi AY-kartelli varmasti heittämässä kapuloita rattaisiin.”

   Kirjoittaja ei nyt ymmärrä että yrityksen johto ei pane senttiäkään rahaa sellaiseen toimintaan johon ei ole pakko panna rahaa ja poliittinen johto, siis Kokoomus, on täydellisesti EK:n sätkynukke ja tekee siis vain sitä mitä EK, siis suuryritykset, kuten Fazer, haluaa.

   AY-liikkeen päätavoite on estää orjatyön teettäminen ja siltä osin näiden kuuluukin tehdä niin: Vain kirjoittaja voi olla sitä mieltä että ihmisten pakkotöissä pitäminen ilman palkkaa on oikeus ja kohtuus.

   Oli selitys mikä tahansa: Selittelemällä ”kokemuksesta” ei palkaton pakkotyö muuksi muutu.

 25. Petra

  Nyt kannattaa kirjoittajan perehtyä tarkemmin siihen, kenelle Sovinto ry tarjoaa koulutusta ja siihen, että miten helppoa tai hankalaa Sovinnon koulutettaville on löytää harjoittelupaikkaa saati taata työpaikkaa. Se, että Fazer tarjoaa näille haasteita omaaville koulutettaville EDES harjoittelupaikan on loistavaa! Itse teen töitä tuon maailman parissa ja juuri tämmöisiä mahdollisuuksia antavia yhteistyökumppaneita tarvitaan. Hienoa, Fazer!

  • keke

   ”Fazer tarjoaa näille haasteita omaaville koulutettaville EDES harjoittelupaikan on loistavaa!”

   Hienoa että ollaan huolissaan toisten unirytmistä tai muusta vastaavasta mutta selventäisitkö hieman että millainen ihmisen tulee olla että hänelle ei pidä maksaa työstä palkkaa sekä päälle pitää olla kiitollinen siitä että yleensä ottaen _saa_ antaa työpanoksensa firmalle?

 26. Pertti I. Ikonen

  Jaahas, Sveitsin berneriläiset ovat tosiaankin etabloituneet Suomeen hankkimaan ”työvoimaa” omalla tavallaan.

 27. AMK

  tuli mieleeni,jos kerta veronmaksajat maksavat työntekijän ns.palkan ,miksi eivät veronmaksajat saa siitä mitään hyötyä esim.osinkoja tms. vaan työnteettäjä saa kaiken hyödyn ”orjuuttamisesta”,yhteiskuntahan maksaa miksi vain työnteettäjä saa hyödyn ”orjatyöläisestä”???Vai onko niin kivaa että työtöntä kyykytetään???

 28. stunned

  Minustakin on ilahduttavaa ja hienoa, että Fazer availee ovia ja tuulettelee seisahtanutta ilmaa tuotantolinjalla potkimalla kokeneet ulos viime syksynä ja useana vuonna sitä ennen. Miten muutoin aukeaisi uusia mahdollisuuksia vereksille, innokkaille ihmisille hakeutua monipuoliseen koulutukseen ja työssäoppimiseen liukuhihnalle tai varastoon. Mukavaa, että annetaan tilaisuus kyntensä näyttää. Työnantajakin voittaa, kun palkkakulut menevät yhteisestä fiskaalista. Jääpi enemmän hilloa omistajille viedä verottajan ulottumattomiin, ja vielä palkkaa työstään nauttivat voivat samalla voimiaan säästää kun työ jakautuu tasaisemmin; vaan tilipussi tekee ohimarssin toisille, mutta josko kohta lopuiltakin vakkareilta vietäisiin ansio niin ei tarvitse osattomien katkeroitua.

 29. Tiina Siren

  Minä olen eläkkeellä nuorena tapahtuneen onnettomuuden johdosta. Hävisin tappelun vakuutusyhtiön kanssa ja täten eläkkeeni jäi todella pieneksi. Nyt kun on kaikesta leikattu, ei raha enää riitä edes siihen välttämättömään. Meidän sos.toimi. katsoo nykyään lääkkeetkin harkinnanvaraisiksi.
  Ensimmäinen 50 euroa lähtee heti toimeentulotukea laskiessa huitsin nevadaan…tällä paikkakunnalla kun ei ole saatavilla asuntoa joka mahtuu sos.toimen. rajoihin.
  Niinpä pakon edessä yritän mennä ns. avoimeen työsuhteeseen johonkin mikä olisi tässä kävelymatkan päässä. Saan siitä kulukorvausta 2 euroa tunnilta, minkä ei pitäisi vaikuttaa asumislisään. Tätä työtä sa tehdä neljänä päivänä viikossa, maksimissaan 6 tuntia kerrallaan. Jos ansaitsee päivässä 12 euroa, siitä menee vero. Eli käytännössä tehdään neljä tai 5 tuntia työtä. Yritämme löytää sellaisen työn johon jotenkin kykenen ja näillä tuloilla maksan sitten lääkkeitäni ja vähän makkaraa leivän päälle.
  Tunnen syyllisyyttä siitä että vien mahdollisesti työpaikan, siis sellaisen ”kunnollisen” joltain henkilöltä, mutta minut on valitettavasti pakotettu tähän, hallituksen leikkausten takia.
  Toinen syy tähän avoimeen työsuhteeseen hakeutumiseen on sosiaalinen kanssakäyminen. Kun on vaan kotona, ei ole varaa harrastaa, ei näe ihmisiä, eristyy täysin. Tämä taas altistaa masennuksille ym. vaikeuksille.
  Ei ole oikein minua, eikä virallisessa työsuhteissa olevia kohtaan se että tukien vähyyden takia joudun tunkeutumaan johonkin työpaikkaan, viemään jonkun muun leipä.
  Tiedän kokemuksesta että meitä vajaakykyisiä käytetään paikkaamaan työvoimavajetta, vaikka asia kuinka kauniisti ilmaistaisiin. Mutta pakko mikä pakko, jostain on saatava hieman ylimääräistä kun sos.toimi. katsoo tuloja joita ei ole olemassakaan ja jättää huomiotta todelliset kulut. Niinkuin minulle viisaasti sanottiin, ethän sinä välttämättä tarvitse televisiota, nettiä etkä puhelinta….enhän minä periaatteessa tarvitse vaatteitakaan, kotonaan voi pyöriä vaikka alasti.

 30. pätevä mutta työtön

  Minulla on sähköalan tutkinto amiksesta ja kaupallinen koulutus ammattikorkeakoulusta ja 11 vuotta työkokemusta ed.mainituilla aloilla. Nyt ei ole työtä ja hain Lappeenrannan Fazerille tuotannon työntekijäksi kesätöihin johon oli 20 paikkaa haussa. Työ olisi ollut määräaikainen välillä 1.4. – 30.9.2015 ja mainostivat että pidempi 6kk pätkäkin olisi ollut mahdollinen. Minua ei kutsuttu edes haastatteluun. Ok ehkä heillä oli elintarvikealan konkareita jonossa.. ja aiemmin samoissa hommissa olleita. Mutta jos en päässyt tälläiseen hommaan (enkä mm. hakemaani puhelinmyyjän paikkaan) niin olenko nyt kategoriassa ”vaikeasti työllistyvä”? Jee.. sittenhän voisin hakea Fazerille ilmaista työtä tekemään.

  • Henry Björklid

   Sepä se. Jos olet ollut liian ”vaativissa” hommissa ja koulutuksesi on liian hyvä, et pääse tehdastyöhön. Syitä on monia, mutta yksi syy on se, että tod. näk. luet ammattiliittosi sopimuksen jo ekana iltana – ja myös uskallat sanoa aina kun sitä rikotaan.
   Toinen syy on se, että voit alkaa neuvomaan pomoasi monessa asiassa ja hän ei siitä välttämättä tykkää (tällainen tapaus tuli minulle kerran vastaan – pitkä tarina).
   Sinulla ei ole varmaankaan vielä 45-vuoden ikää, mutta CV:ssä sosturvatunnus on yleensä kaikissa samassa paikassa. Eli jos olet -70 tai aiemmin syntynyt, joutuu paperisi suoraan roskikseen. Siis katsotaan vain se kohta jokaisen hakijan paperista ja johan hakemusnippu ohenee.

 31. Teemu Turunen

  > Minä tiedän, että aihe ei teitä hirveästi kiinnosta.

  Kyllä vain kiinnostaa, näin työssäkäyvänä ja ihmisiä palkkaavanakin. Suomessa on muuten runsaasti erilaisia instituutioita, jotka tuputtavat yrityksille tätä ilmaistyövoimaa. Sen välitys tuntuu olevan ihan merkittävä bisnes. Instituutioiden argumentoinnin mukaan suurempaa palvelusta ei yhteiskunnalle voi tehdäkään kuin käyttää ilmaistyövoimaa. Ehkä Fazer on vain mennyt halpaan (har har).

  Toinen aiheeseen liittyvä haaste on tietysti tukien menetys osa-aikaistöistä. Mielelläni maksaisin projektityöstä rehellistä palkkaa, mutta eihän tukien varassa elävän tai opiskelevan kannata ottaa vaikkapa neljän kuukauden määräaikaista työtä vastaan nykysysteemissä. Turpaan tulee joka suunnasta sen jälkeen.

  Perustuloa odotellessa…

 32. Tupu

  Tuohan oli hyvä uutinen minun kannalta – tämän jälkeen en osta tai syö Fazerin tuotteita. Nyt tulee varmasti jätettyä Fazerin tarjoamat ”epäterveelliset ja lihottavat lohturuoat” syömättä. Kuten Joni Jurmu jo kirjoitti: ”Fazer meni boikottilistalle niin että suhaus vaan kävi.”

  Fazerin kannalta tuo on huonompi uutinen, sillä tuskin tulen eläessäni heidän tuotteitaan ostamaan tai syömään. Lyhytnäköistä ryhtyä kasvattamaan yrityksen tuottoa hyväksikäyttämällä epätoivoisessa tilanteessa olevien työttömien toivoa vakituisesta työpaikasta.

  Levittäkää tietoa Fazerin epäeettisestä toiminnasta ympäri maailmaa, niin tuonkin yrityksen veroeuroilla tukkima markkinarako avautuu rehelliselle yrittäjälle.

 33. Korkki

  Semmoinen pikku pointti tähän että eihän tämä ole mikään tavallaan uusi juttu. Lähes kaikkeen ammatilliseen opiskeluun kuuluu nykyään palkaton työharjoittelu. Tai saahan tuolta ajalta opintotukea, muttei muuta. Tarpeeksi osaavat kaverit sitten hoitavat jatkon vaikkapa palkattuna kesätyönä. Rajoitukset sille mitä työharjoittelija taas saa tehdä ja mitä ei on määrätty ihan lakitasolla. Ainakin minun alallani.

  Oppisopimus onkin sitten jo seuraava askel tuosta. Jos hoidat työharjoittelusi hyvin sinulla on mahdollisuus päästä oppisopimukseen jossa teet ihan normaalia työtä, minimipalkalla. Ja opiskelet lisää siinä ohessa.

  Tämä on mielestäni paras mahdollinen tapa Suomalaisten työllistymisessä.

  • Pekka Rantamäki

   Se vain, että nyt ei ollut kyseessä ammatillinen opiskelu eikä opintoihin liittyvä työharjoittelu…

 34. Powerslave

  Fazer teki 45 miljoonaa voittoa vuonna 2015. Onhan siis selvää, että riutuvaa yritystä pitää tukea ilmaistyövoimalla.

  En syytä Fazeria tästä puliveivaamisesta. Yrittäjänä itsekin kuppaisin hölmöläisten yhteiskunnalta kaiken mahdollisen.

  Kysymys onkin milloin tämä lammasmainen kansa yhdistyy sitä käytettyä mielivaltaa ja hyväksikäyttöä vastaan?

  • Henry Björklid

   Juu, verot ja palkat valtion maksettavaksi. 😉

 35. Risto

  Itsekin ollut aikoinaan nuorempana monessakin paikkaa työmarkkinatuella (eli ns ilmaistyövoimaa) töissä ja kyllä sieltä sitten irtosin vakituinen paikka. Ja silloin ei saanut edes tuota 9€ ruokarahaa lisäksi silti hyvin pärjäsi. Et kyllä itsekin ennemmin teen saman uudestaan jos jäisin työttömäksi, siinä kuiten saa kokemusta ja työnantajalle ei tule sitä riskiä että palkkaa töihin näkemättä minkälainen työntekijä olet. Kun hoitaa hyvin hommansa niin kyllä se yleensä poikii työpaikan.

  • stunned

   Koeaika on tuota varten.

 36. On monia teitä työelämään

  Tuotannollista toimintaa harjoittavassa yrityksessä, jossa itse työskentelen, on iso osa koulujen harjoittelujaksoilla olleista kyllä palkattu tuleviin kesä- ja kausitöihin määräaikaisuuksiin ja sitä kautta, kokemuksen karttuessa, myös vakituisiksi. Esimiehet mielellään palkkaavat heitä harjoittelujaksojen jälkeen. Toki riippuu työntekijästä, asenteesta lähinnä.
  Jos itse olisin koulutusta vailla oleva nuori, maahanmuuttaja tai muutoin vaikeasti työllistyvä, haluaisin kyllä ko hankkeeseen mukaan. Ainakin sen jälkeen minulla olisi sekä tutkinto saatuna, että myös työkokemusta verrattuna lähtötilanteeseen, jossa nuo molemmat puuttuivat.
  Toki jokaisen oma valinta.

 37. Ulrika Romantschuk

  Hei,
  125 mahdollisuutta työelämään -hakuilmoitus on aiheuttanut hämmennystä ja epäselvyyttä hankkeen sisällöstä ja tavoitteista. Tässä lisätietoa Fazerin ja Helsingin Diakonissalaitoksen 125 mahdollisuutta -hankkeesta:
  http://www.fazer.fi/vastuullisuus/lisatietoa-125-mahdollisuutta-tyoelamaan-hankkeesta/
  http://www.fazer.fi/vastuullisuus/fazer-vastaa-125-mahdollisuutta-tyoelamaan–hankkeen-kysymyksiin/

  Terveisin, Ulrika Fazerilta

  • Jari Kähkönen

   Älä selitä. Jälkimmäisen linkin message voi hyvinkin olla, että on ihan kiva jos 70% kurssin käyneistä saa töistä Fasulta, kun se kerran piti näköjään kolmesti sanoa. Mutta ei sitä enää kukaan tosissaan ota, minä mukaanlukien. Olepa siksi ihan kiva pressi ja kipitä henkilöstölinjan tietoon viesti, että ensi kerralla laittavat maailmaan sellaisen pestuuilmoituksen, että SITÄ EI TARVITSE JÄLKIKÄTEEN SELITELLÄ. Sellaisen, jossa ihan vaan sanotaan millä ominaisuuksilla ja pätevyyksillä olevaa porukkaa kaivataan, kuinka paljon sekä mitä tekemään. Se mitä te nyt teette on noloa jälkikäteisselittelyä ja silkkaa brändinhoitoa&pesua, kun on ensin itse tärvelty sekä liattu sitä. Kuinka paljon teidän henkilöstöjohtajanne saa töppäillä, että se saa itse kenkää? Perustelen asiallisuuden rajoilla kulkevaa kipakkaa reaktiotani sikkä, että kommentti mihin vastaan on silkkaa konserniviestintää. Jos olisin piruiluun taipuvainen, kysyisin että oletteko muistaneet vaihtaa Kluuvissa ikkunat kivityksenkestävään malliin ja onhan Fazerilassa valmiussuunnitelma jouha(suom. joukkojenhallinta) -uhkakuvaa varten. Kun saattaa tuo harvojen operatiivisten tukipisteiden säästöpoliisin maailmassa varustua ja ryhmitys toisinaan vähä niinku kestää, jos tilannekuva piruuntuu käsiin. Mutta eihän sitä nyt tälläinen herkkäsieluinen humanisti sellaista, kun siitä voivat jo perheen pienimmät vallan pelästya.

  • keke

   ”Hankkeen loputtua vähintään 70 prosenttia koulutusohjelman osallistujista työllistyy Fazerille työsuhteeseen”

   Ei saatana ilman yli sadan ilmaisen työntekijän 6kk työpanosta fazer ei löydä pitkäaikaistyöttömien keskuudesta 88 ”tervettä” työntekijää.

   ”Helsingin Diakonissalaitoksen havaintojen mukaan koulutuksen ja työelämän yhdistäminen on tehokas keino vähentää työttömyyttä.”

   keke katsoo bluffin ja vaatii luvut pöytään

  • stunned

   Lähettivät minullekin nuo linkit autopostauksena, kun kyselin viestinnästä sähköpostilla mikä 40 koplan takaisinotossa mättää, jos työntekijöille on tarvetta. Ovat muuten kaikki kesälomalla elokuulle.

  • Tupu

   Fazer siis auttaa ”niin” vaikeasti työllistettäviä ja vajaakuntoisia ihmisiä, että he tarvitsevat 6 kuukauden ilmaisen työharjoittelun, jotta nähdään voivatko he tehdä työtä, johon normaalijärkinen työntekijä perehdytetään yleensä muutamassa minuutissa.

   …. ja oletetaan, että ihmiset ostaisivat ja söisivät Fazerin tuotteita, joita pääsevät näin ”vajaiksi väitetyt” ihmiset käpälöimään.

   Ja sitten lopuksi luvataan , että ”Yhtäkään ohjelmaan hakenutta henkilöä ei jätetä ilman tukea, vaikka työllistyminen ei syystä tai toisesta suoraan onnistuisikaan.”. Kaunis lause, mutta minkä lupauksen tuo pitää sisällään – kun teet 6 kuukautta palkatta töitä Fazerin osakkeenomistajien hyväksi ja sinua ei sen jälkeen palkata yksinkertaisiin työtehtäviin, niin huolimatta tästä henkilökohtaisesta epäonnistumisestasi olet edelleen oikeutettu yhteiskunnan tukiin, joten 6 kuukauden palkaton työnteko ei vie oikeuttasi työttömyyskorvaukseen ja toimeentulotukeen? Vai tarkoittaako tuo, että kun olet tehnyt 6 kuukautta palkatonta työtä Fazerin osakkeenomistajien hyväksi, niin sinua tuetaan uudella palkattomalla työpestillä?

   Miksi ihmeessä nämä työttömiä auttamaan pyrkivät ihmiset eivät auta itseään: Irtisanoutukaa omasta palkkatyöstä ja ryhtykää itse tekemään töitä palkatta – eikä tarvitse olla huolissaan siitä ettei itse ole vajaakuntoinen, sillä tarvitaan vain reilu vuosi työttömyysaikaa, niin työtön voidaan todeta vaikeasti työllistettäväksi ja vajaakuntoiseksi.

   • Jarkko

    Näissä vajaakuntoisille suunnatuissa työpaikoissa ja palveluissa on se ongelma, että jos osallistut toimintaan joudut osallistumalla myöntämään olevasi vaikeastityöllistyvä ja vajaakuntoinen. Riippumatta siitä mikä oikeasti on taustasi, työkokemuksesi tai kuntosi. Samalla oikeutat tietynlaisen kohtelun ryhmääsi kohtaan.

    Vähän sama kun järjestettäisiin vähä-älyisten yhteiskunnassa selviämiskursseja kaikille joihin on pakko osallistua jos haluaa saada työttömyysturvansa. En muuten nipottaisi asiasta, mutta olen aina ollut historian lisäksi todella kiinnostunut imagon hallinnasta, retoriikasta ja viestinnästä, sekä muusta kommunikaatioon liittyvästä vaikka tutkintoa minulla ei ole, mutta paljon tullut luettua aiheeseen liittyviä kirjoja. Osittain siksi, että itselläni on iso määrä oppimisvaikeuksia ja kommunikaatio on aina ollut vaikeaa.

    Jokainen voi miettiä jos meille työttömille järjestetään pakollista osallistumista johonkin vajaakuntoisten työllistymistoimintaan niin jokainen vakituisessa työsuhteessa oleva voi miettiä osallistuisiko itse pakollisella vaikkä vähä-älyisten yhteiskunnassa selviämis kurssille jos muuten ei saa palkkaa. Ja sitten media rummuttaa kokoajan miten menestyksekkäitä nämä vähä-älyisten yhteiskunnassa selviämiskurssit ovat.

 38. Fazer sosiaalisessa mediassa – Karpolla on asiaa
 39. Karpolla olisi asiaa

  Kyllä nyt olisi Karpolla asiaa.

  karpollaonasiaa.wordpress.com

 40. Petra

  Kannattaa nyt ensin perehtyä siihen, keitä Sovinto ry kouluttaa. He ovat erikoistuneet erittäunkin haasteellisten (kieli, oppimis-/sopeutumisongelmat, moniongelmaisyen je) kouluttamiseen. Hyville opiskelijoille on helppo löytää mahdollisuuksia, mutta heille ei. Fazer on siis luvannut nyt 125 MAHDOLLISUUTTA niille, joilla sitä ei yleensä ihan helpolla tule. Ihan ymmärrettävää näiden ihmisten kanssa, ettei suoraan työpaikkoja taata. Kannattaisi kurjoittajan perehtyä kokonaisuuteen eikä yhteen osaan kokonaisuutta. Nimittäin tämä keille koulutus/mahdollisuus on suunnattu on juuri se syrjäytyvä porukka.

  • keke

   Näytä minulle se työ minkä ”perehdytys” kestää vaikeimmallekkin tapaukselle sen 6kk fazerin tehtaalla. Oikeastaan kerro se työtehtävä jonka tekemisen prehdyttäminen kestää yli viikon tehtaassa vaikka työntekijä ei osaisi lukea tai laskea.

   Joku taso nyt jumalauta tähän ihmisten vähättelyyn on saatava se että ihmisellä ei ihan kaikki mene niin kuin ”petroilla” ei oikeuta kusettamiseen asenteella ”kun toinen vaan ei osaa”.

   • Petra

    Se pointti, mitä et nyt selvästi ymmärrä on siinä MILLAISIA ne henkilöt ovat, joille tämä on suunnattu. Kyse ei ole ns keskivertoihmisen elämänhallinnan ja oppimiskyvyn ihmisistä. Osan kanssa opetellaan koko yhteiskunnan toiminnan ja yhteiskunnassa toimimisen aakkosia ja saatetaan kuntouttaa mm mielenterveydellisistä, rikollistaustaisia jne. Kyllähän nämä sinun argumenttisi iskisivätkin ns normijannuun, mutta kun siitä ei ole kyse. Ja jos et ole koskaan tämmöisten henkilöiden kanssa töitä tehnyt, et omaa riittävää pätevyyttä arvostella.

    • stunned

     Kriteerien mukaan vajaakuntoisilla ei ole mitään asiaa. Fazer etsii reippaita raskaan työn tekijöitä.

     • Petra

      Tutustu tuohon yhteistyötahoon (Sovinto ry). Luuletko, että laittaisivat ’sinä vajaakykyinen aiemmin vastuunkantokyvytön, hae meille!’? Kyllähän tässä nyt tarkoitus on vain Fazerin mustamaalaus eikä halu nähdä kokonaisuutta

      • Jari Kähkönen

       Tai sitten sinä Petra keksit sen mustamaalaamisen ihan omasta päästäsi pelkästä marginaalieläjien rakkaudestasi. Hyvässä tapauksessa. Pahassa tapauksessa olet maksettu näppäimistösoturi, jonka tehtävä on tällä kertaa puolustella kelvottomia työmarkkinakäytäntöjä pienimmällä mahdollisella syyllä, eli oikeammin ottaen verukkeella jossa pääsääntö ja poikkeus sotketaan toisiinsa. Että hyötyisiväthän tästä edes ne ketkä eivät ole normaaliväestöä tai keiden asiat eivät ole kunnossa. Eihän siinä muuta, mutta kun tämä maa on täysi luikureita, jotka koettavat ujuttaa ne vajaakuntoisten säännöt yleisellekin puolelle. Osa niistä on ihan vilpittömästi leikkimessiaita tai alipäteviä leikkisossuja psykopälpätyksineen, joiden henkilökohtainen julistuksentarve vaatii että enää vain löydetään ne autettavat etten suorastaan sanoisi vapahdettavat syntiset. Niinpäniin, johan pitää sekaisin olla mikäli työttömyyttä tai edes pitkäaikaistyöttömyyttä sellaisena katsoo. Osa taas kyttää omaa yksinomaan omaa voittoaan, joka tehdään niin monta kertaa ylikäveltyjen ihmisparkojen kustannuksella, että ei niistä enää ole puoliaan pitämään. Siksi autettaviensa puolesta kirjoittavat tekisivät hyvin katsoessaan tarkemmin yhteistyökumppaneidensa ja etenkin näiden toimintatapojen perään. Jos on auttaja eikä hyväksikäytettävä hölmö. Itse autettava tai autettavaksi pyrkijä miettiköön, että mitä on tekemässä keskellä työmarkkinoiden pelisääntöjä koskevaa väittelyä. Puhevaltaa en ole viemässä, koska sellainen kuuluu ihmisarvoon, mutta mitä sillä tekee ellei muussa onnistu kuin itsensä julkisessa häpäisemisessä ihan väärällä areenalla. Jos on todellakin asiakas itse eikä joku näppäimistösoturi. Jatkuva jonkun ärryyn nimenheittely tai nimeen vetoaminen saa aikaan sen, että sinun suhteesi tätä täytyy kysyä.

    • Aino

     On kyllä menny ihmisillä asiat sekaisin! Nyt ei ollakaan peryhdyttämässä Fazerille työntekijöitä. Uskon kuten sinäkin, että perehdytykseen ei mene 6kk.
     Tässä on kyse siitä, että halutaan vaikeastityöllistyville koulutus ja työ. Ei vain työtä. Koulutuksen ajalta saa työttömyyskorvauksen sekä 9€/pv kulukorvauksia. Kun on saanut ammatin voi tulevaisuudessa tehdä töitä muuallakin kuin Fazerilla.
     Ei siis ole tarkoitus ottaa ”pystymetsästä” työntekijöitä vaan kouluttaa ja isolle osalle on luvattu koulutus.

     Kun tuo osakoulutus on takana, pääsee iso-osa heistä Fazerille ja muille etsitään muualta paikka tai se väylä mitä kautta pääsee työelämään. Aika hyvin minusta että 70% työllistyy, monesti yliopistostakin valmistuu kortistoon.
     Tässä on moni mukana, ei vain Fazer joten tukea koulutukseen lähtevät saa.
     Osakoulutus ei ole mitenkään uusi asia vaan näin on voinut kouluttautua jo aiemminkin.

     On myös hassua, että ihmiset ajattelevat kaikkien vaikeastityöllistyvien olevan fyysisesti rajotteisia. Monet on todella hyvässä fyysisessä kunnossa, joten ei pitäisi tehdä hätiköityjä päätöksiä mistään ihmisryhmistä.

     Ihmisen jonka on vaikea päästä työelämään kiinni ja syy on jokin muu kuin fyysinen, hänellä ei ilmeisesti ole oikeutta saada apua ja tukea?

     Tämä on todella hieno asia, ja toivon ettei tämä turha mustamaalaaminen tule vaikeuttamaan ja pilaamaan kenenkään koulutusmahdollisuuksia! Ikävä kyllä tälläisella lokakamppanjalla saadaan vaan pahaa aikaiseksi jo vaikessa tilanteessa oleville.
     Asioista pitää ensin ottaa selvää ennen kuin kirjoittaa totuutena!

     • Saku Timonen

      Ei muuta sitä tosiasiaa, että rekrytointikoulutuksen ajan eli 3-6 kk tehdään palkatonta työtä ja sen jälkeen vain osa työllistyy. Työpanos jää yritykselle lahjaksi.

      • Petra

       Jonka aikana on mahdollusta suorittaa tutkinnon osia = työssäoppimusta. Hyvin harvoin työharjoittelusta maksetaan palkkaa. Kyllä tämä on win-win kun tajuat kokonaiskuvan ja tuntisit yhtään nykypäivän ammatillista koulutusta ja siellä olevaa valtavaa määrää erilaisia ihmisiä. Olen tehnyt näiden asioiden parissa töitä nyt 10 v ja nähnyt käytännössä hyvät ja huonot puolet näissä koulutuksissa/työpaikkayhteistöissä. Voittaja on se koulutukseen lähtijä, jos haluaa olla.

       • Saku Timonen

        Tutkinnon osien suorittaminen ei pätevöitä ammatiin.

      • aino

       Saku, höpsis. Selkeästi on kerrottu, että myös teoriaa ja sitten harjoittelua. Harjoittelu kuuluu siihen opiskeluun.
       Sen jälkeen 70% varmasti saa paikan, oppisopimuksesta oli myös kirjoitettu.
       Ei tämä osakoulutus ole mitenkään uusi asia vaan tapa jota on käytetty ja jolla on työllistytty erittäin hyvin.
       Opiskelijat saavat enemmän tukea, juuri siihen mihin tarvitsee.
       Fazer maksaa suorista kuluista 30% ja kaikki epäsuorat kulut joita on paljon.
       Mukana on Diakonissalaitos ja on luvanneet karsiutuneille jatkoa.
       En vain kykene ymmärtämään miten pahaa voi nähdä siellä missä sitä ei ole. Tässä maailmassa on paljon epäkohtia, köyhiä kyykytetään ja viedään vähästä. Tässä ollaan antamassa mutta kun on peikkolasit päässä niin ei kyetä näkemään asiaa tai ottamaan selvää.

       Fazerin 40 irtisanomisiin niin siitä löytyy tietoa kun viitsii etsiä. Lähes puolet jäi eläkkeelle ja muille tarjottiin Fazerin muista paikoista töitä. Kun Suomalainen leipä ei mene kaupaksi niin pitää tehdä muutoksia.
       Mutta ei niin kuten halutaan uskotella. Töitä on tarjottu muualta ja osa eläkkeelle.

       Nyt peikkolasit pois silmiltä, vedetään syvään henkeä ja sitten rauhassa luetaan, että missä tästä oli kyse.
       Näitä juttuja kun lukee niin herää kysymys, oletteko oikeasti heikompien puolella vain onko vain tarkoitus meuhata ja saada näkyvyyttä. Kuten iltapäivälehtien roskalööpit

       • Saku Timonen

        Arvaan, että työllistymättömille löytyy Diakonissalaitoksen kautta lisää palkatonta työkokeilua. En minä viitsi tästä jankuttaa loputtomiin, jokainen saa uskoa joulupukkiin.

      • Jarkko

       ”Ei muuta sitä tosiasiaa, että rekrytointikoulutuksen ajan eli 3-6 kk tehdään palkatonta työtä ja sen jälkeen vain osa työllistyy. ”

       Muistelen kaiholla niitä aikoja kun tein töitä kolmentonnin palkalla ihan oikeassa työpaikassa. Siitäkin on jo niin kauan, että ihan oikeasti alkaa välillä epäillä, että oliko sellaista aikaa Suomessa edes olemassa. Silloin aikonaan uuten työntekijänä maksettii uudellekin paritonnia ja puolen vuoden jälkeen palkka nousi kolmeen tonniin.

       Varattomilla ei ole muuta kuin oma aika ja työpanos. Siitä on moni taho kiinnostunut. Ei vain yritykset vaan puolustusvoimat, eri viranomaiset, risusavotta Teuvo Hakkaraiset, opetuskoneisto ja niin edelleen. Kaikilla on tietoa siitä mihin sitä ilmaista työtä voisi käyttää.

       Vaikka ihan rehellisesti voisi kysyä miksi niitä töitä ei tee ne kenelle Suomessa kaikki rahat ja omaisuuskin on mennyt? Miksi ne työt pitää teettää ilmaiseksi tai ruokapalkalla. Suurin ironia on siinä, että epätoivoisten köyhyysloukussa olevien pitäisi vielä kilpailla toisiaan vastaan näistä ”mahdollisuuksista”.

       Itselläni tosin tämä työttömyys köyhyysloukku kehitys on edennyt siihen pisteeseen, että en enää edes jaksa esittää, että näissä Suomen touhuissa on mitään järkeä. Lähinnä vain hävettää ja vituttaa tämmöinen maa missä ei ole mitään sisältöä kuin työ ei mitään visiota kuin ihmisiä sairastuttava ja kuluttava työ. Ei mitään ideaa miten tämä maa edes selviää pitempään kansana kuin 20 vuotta tästä eteenpäin.

     • Petra

      Jari Kähkönen: valitettavasti joudun tuottamaan sinulle pettymyksen. En ole mitään veikkaamistasi. Tunnen vain työni kautta tämän pelikentän hyvin ja tiedän mistä puhutaan enkä ala asiaan vihkiytymättömänä puuta heinää asian vierestä ja vähän kauempaakin veistelemään saadakseni sen kuulostaa haluamaltani.

      • keke

       Hei meitsikin tuntee pelikentän oikein hyvin. Tervetuloa tasaselle jossa sanomisia ei voi hiljentää karenssilla.

      • Jari Kähkönen

       Päde kuule Petra auktoriteetillä vasta sitten, kun on a) koko nimi ja titteli pöydässä tai b) tietämyksesi ja osaamisesi näkyy siinä mitä kirjoitat. Ihmeellinen moraalinen paniikki päällä, joka kielii yleensä siitä että joko ollaan henkilökohtaisesti osallisena asiassa tai sitten tälläisiä blogitekstejä kommentteineen on saatu naamalleen omalla pelikentällä. En tiedä, että kuinka heikkotasoisia vastustajat siellä yleensä ovat, mutta minua on ainakin ihan turha yrittää häpäistä hiljaiseksi (ilmeisen olemattomaan) auktoriteettiin vetoamalla, sanojani pilkkaamalla(olenhan sentään ammattipännämies) tai käyttämällä vertaisarviointikelvotonta hallinnollis-hoidollista piilokieltä. Eikä pidäkään, koska kukas muu ripittäisi julkisesti ne kaikkitietävät muka-auttajat…jotka eivät kai sitten tienneetkään ihan kaikkea.

      • Petra

       Jari Kähkönen: Taitaa sinun kiukuttelusi nyt johtua samasta kuin jutun kirjoittajalla – ei haluta myöntää olleensa väärässä ja pitää koittaa piikitellä asiaa oikaisevia. Hyökkäys on paras puolustus – vai miten se meni. Ne, jotka tietävät miten tämä asia oikeasti on ja toimii käytännössä, eivät meihkaa vastaavilla argumenteilla kuin sinä. Tai edes ne, jotka viitsivät kaivaa faktaa tietonsa tueksi. Minun ei tarvitse sinulle tai muille taustaani avata. Fakta on vain se, että Kähkönen mesoaa nyt tietämättä mistä puhuu ja meuhkaa vain asian vierestä ja asian viereen.

       • Saku Timonen

        Nimesi perusteella näyttäisit olevan myynnin ja asiakaspalvelun opettaja. Mikä pätevöittää sinut työvoimapoliittisten toimenpiteiden ja sosiaalipolitiikan asiantuntijaksi? Hyödytkö kenties itse tästä nimenomaisesta työssäoppimisjaksosta?

        Ja tämä olkoon näpäytyksenä kaikille niille, jotka eivät usko kommentoinnin sääntöjä. Kun minä sanon, että tänne kommentoidaan vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu, niin minä tarkoitan sitä. Se pätee myös niihin juttuihin, joissa en sitä erikseen sano. Olen sanonut sen tänä vuonna noin sata kertaa.

      • Jari Kähkönen

       Ja nyt se Petra, joka ei edelleenkään osaa kertoaa koko nimeään, kompetenssiaan eikä sitä mitä hän tietää tai mitä minä en tiedä TYÖMARKKINA- JA TYÖVOIMAPOLITIIKASTA rupesi toistelemaan samaa uudemman kerran sekä syyttelemään kiukuttelusta. Muka tietää. Sellainen, että sinä ilmoitat että tiedät, mutta et voi minulle kertoa mitä tai mistä tiedät, ei kyllä ole vielä tietoa. Änkkäät vain kyseenalaistetuksi tulemisen paniikissasi. Olen minä ennenkin nähnyt kaltaisiasi kohta entisiä valta-asemassa olevia, jotka eivät yksinkertaisesti voineet oppia ettei noin puhuta vapaille miehille. Ja kiitoksena siitä seuraavat vaalit, päiväkäsky, virkakunnan ylimmän esittely tai mitä nyt kussakin hallinnossa tälläisessä tilanteessa tehdäänkään, puhui. Olivat monasti sinuakin korkeammissa asemissa ihan vain heittämälläkin sanottuna.

       Taustasi ei siis minua kiinnosta, pidä kuule vaan housut/hame päälläsi minun edessäni. Ei tee vaikutusta, enemmänkin on tässä maailmassa nähty. Sen verran tosin möläytit jo olemattomalla auktoriteerilläsi uhoillessasi aiemmin tässä keskustelussa, että liityt jotenkin Sovinto ry:hyn. Jos et kykene kertomaan mitä ja miksi tiedät, kerro sitten vaihteen vuoksi, että mitä niin käänteentekevää yksi kolmannen sektorin sosiaalipalvelun järjestäjä tekee tässä Fasu-casessa, jonka vuoksi kaikkien pitäisi mennä hiljaiseksi kylkiasentoon makaamaan? Puhu sitten sitä asiaasi, jos on jotain puhuttavaa.

       Kaikki kiinnostus on toistaiseksi ollut suunnattuna HDL:n ja Työpiiri-hankkeeseen, Sovinto ry on ollut mainittuna yhden nimen sekä yhteystiedon verran alkuperäisen ”kurssi”-ilmoituksen lopussa. Kukaan ei olisi mitään huomannutkaan ennenkuin sinä rupesit tuolla ylempänä tässä ketjussa huokailemaan sen nimellä. Minäkään siitä mitään aikonut alunperin välittää, koska yksinkertaisesti sinun pätemisesi ja auktoriteettiheilumisesi korkkailu oli moninkertaisesti suurempi hupi.

       Niin, tokihan tälläistä hanketaloudellista höpöhö-koulutusta on ollut vuosikymmeniä. 1990-luvulla saattoi jopa joutua tai päästä (riippuu vähän kotioloista) viikon internaattijaksolle jonnekin hevonpeehen ennenkuin se niin sanottu työharjoittelu eli ilmainen työnteko alkoi. Niitä aikoja maassa tosin vielä palkattiinkin ihmisiä, joten läheskään kaikki eivät palautuneet takaisin järjestelmään kädessä osallistumistodistus, joka ei pätevöittänyt mihinkään muuhun kuin siihen suorittavan tason duunarinhommaan mitä oli ”harjoiteltu”.

       Nykyään sitä tapahtuu yhä enemmän ja pahinta kaikesta on täyttä fuulaa oleva psykopälpätys, jolla ihan tavallisia ihmisiä uhriutetaan pelkän työttömyyspäivien määrän perusteella, jotta huoneentäysi sossuja leikkiäviä kouluttamattomia pellejä pöytänsä takana joko konttorikirja tai A4 -kokoinen päivyri kädessä saa tärkeinä kysellä heiltä asioita. Tonkia yksityisasioita ja ehdotella, että sinulla on varmaan vaikeaa siinä tai tässä. Ja useimmista tässä ei vielä ole mitään vikaa, koska ne ovat halukkaita pettämään itseään kysymyksessä olevan vielä jollakin lailla työttömien ihmisten ”auttaminen”. Ei tämä ole kenellekään uutinen, saati sitten skandaali. Vaikka pitäisi kyllä olla.

       Siksi ainakaan minuun ei tee minkäänlaista vaikutusta sellainen etenkin Fasun suunnalta kuultu törinä, että kukaan ei putoa tyhjän päälle jne. Charlataanit siinä vain seilaavat mukavuuslippulaivaa itse itseään työllistäen protestattisen työetiikan aiemmin savunneilla ja nyt suorastaan haisemaan alkaneilla raunioilla. Tämän maailman petrat vielä koettavat naurettavan vanhanaikaisella auktoriteettipätemisellä ja tietämättömyyden pelolla marginalisoida kyseenalaistajat sekä vastaanväittäjät. Ei sinun perusturvallisuudentunteesi minulle niin arvokas ole, että vaikenisin.

  • stunned

   Fazer on siis järjestämässä arpajaiset. 20 voittoarpaa 125:stä. Työkkärin ilmoituksessa kaikkien hakijoiden pitää olla hyväkuntoisen innokkaan vetreitä. Tehtyä työsuoritusta ei palauteta, vaikka arpa ei voittaisikaan.

   Veronmaksajien pyörittämää lottoa. Kapitalismia kansalle, sosialismia suuryrityksille.

   Ja mitä niistä 40 irtisanotusta, joiden tilalle Fasu saa valtion maksamana ottaa priimaa ilmaista väkeä.

 41. Mahdollisuuksia

  Ehkä kirjoittajalla on hyvinkin selkeä kokemus ja näkemys teollisuudesta, sinne työllistymistä edesauttavista tahi työllistymistä estävistä tekijöistä. Mahdollisesti olet/olette merkittävä toimistopuolen työnantaja myös itse? Jos näin on, hienoa.

  Itse en voi puhua kirjoittajan kaltaisella itsevarmuudella kuin autohuoltamoalasta ja aiemmasta kokemuksestani prosessiteollisuudesta. Vain niitä tunnen omakohtaisesti.
  Oppilaitosyhteistyö ja harjoittelujaksot ovat sekä huoltamoillamme, että olivat tehtaallakin merkittävä väylä tuleviin työsuhteisiin. Harjoittelujakso mahdollistaa nuorelle, varmasti maahanmuuttajallekin, tutustumisen koulutukseensa liittyvään oman alan työhön. Sekä kurkistuksen, ehkä ihan ensimmäiseen omaan työyhteisöön. Onko tämä sitä, mitä haluan tehdä?Tietysti harjoittelu antaa myös sen valmistumiseen tarvittavan käytännön työkokemuksen. Aika hurja ajatus olisi opinnot ilman mitään kosketusta käytännön työhön? Lääkäreitäkin leikkaussaleihin ihan pelkästään oppikirjakuvien ja -tekstien katselun pohjalta? Sähkömiehiä tosielämän toimiin ilman harjoittelun rinnallatyöskentelyä.

  Ihan perustyöelämätaitojakin jaksoilla treenataan vielä. Ajoissa tulemista, poissaoloista ilmoittamista sovitusti, tervehtimistä jne. Ja se täytyy ymmärtää jos jollakulla harjoittelu kuluukin näiden, osin perusasioiden sisäistämiseen. Kaikki kehittyvät omaan tahtiinsa. Riskikään ei ole niin suuri, onhan kysymys rajatusta harjoittelusta ja henkilö on ylimääräisenä oppijana. Seuraavaan työhön mennessään hän on jo paljon valmiimpi. Yritykselle harjoittelu antaa mahdollisuuden tutustua potentiaalisiin tulevaisuuden työntekijöihin ja heidän täysin uuteen ’oppikirjatietoonsa’. Kyllä, on hienoa jos apuna harjoittelun loppupuolelle tultaessa on myös yksi osaava käsipari. Sitä ennen on panostettu aikaa, ohjausta ja perehdytystä. Ihmisen palkkaaminen ilman minkäänlaista tuntumaa hänestä työntekijänä tai henkilönä on aika iso riski. Kaikki yrittäjinä ja työllistäjinä toimivat tietävät sen oikein hyvin. Freelance blogisteista en osaa sanoa. On harmillista, että näette koulutusyhteistyön näin kielteisesti. Yritysten ja oppilaitosten eristäminen jälleen takaisin omiin rajattuihin poteroihinsa tuntuu kovin vanhanaikaiselta. Se ei ole esimerkiksi Saksan tie. Siellä vastaavat opiskelun sekä yrityksissä tehtävän harjoittelun yhdistävät koulutusmuodot ovat erittäin yleisiä. Ja hyvin työllistävin tuloksin.

  • Petra

   Nimenomaan! Ja tämä oli siis KOULUTUS, johon Fazer hakee. Koko amnatillinen koulutus siirtyy koko ajan työpaikoille ja silloin paikat ja jalat ovenvälissä ovat arvokkaira. Pitää päästä näyttämään/koittaa edes haluta kyetä tekemään töitä.

   • Samppa Haapavaara

    Kyllä, Koulutus Rakas Petra.

    Minä ja noin 500 000 muuta suomalaista on käynyt moisia koulutuksia, että eiköhän me pelin henki tiedetä ihan yhtä hyvin kuin sinä. Kumpikin omasta perspektiivistään.

   • Pekka Rantamäki

    Mihin tämä koulutus käy? Saatko sen päätteeksi ammatillisen pätevyyden osoittavan todistuksen, jolla pääset hakemaan kaikkiin saman alan työpaikkoihin? Et saa. Saat pätevyyden toimia vain Fazerilla, ja Fazerhan jo ilmoitti, että vain osa ”mahdollisesti” palkataan. Fazerin ”koulutuksella” et siis pääse Vaasan Leipomon töihin. Sama ”koulutus” (eli suomeksi työhönperehdytys) annetaan jokaiselle työpaikalle tulevalle uudelle työntekijälle, Fazer siis ei tee mitään rahallista uhrausta hyväntahtoisuuttaan työkokeilijoiden suhteen, kuten joku ketjussa aiemmin väitti. Siinä olet oikeassa, että tämä on hyvä juttu niille, jotka tosissaan haluavat ottaa tilaisuudesta vaarin, ja ovat hommassa mukana vapaaehtoisesti. Kaikki vaan välttämättä eivät ole vapaaehtoisia. Tämäkään ei silti muuta sitä tosiasiaa, että Fazer hyötyy harjoittelijoista heidän ilmaisen palkkansa verran. Kyllä kapitalisti aina omansa ottaa.

    • Petra

     Samalla osatutkintoidealla ja ihan samoilla spekseillä koulutetaan pikatäsmänä mm siivoojia, kiinteistönhoitajia, ravintolahenkilökuntaa, erilaisiin myynti- ja asiakaspalvelutöihin jne. Tämä on tätä päivää. Ja hallituksen uuden linjauksen myötä tulevaisuudessa yhä enemmän.

     • Jari Kähkönen

      Eli petätte siis tulevat sukupolvet olemalla mukana auttamassa, kun heidän ammatti-identiteettinsä muodostuminen jää kesken puolivalmiin koulutuksen takia ja silmiensä edessä lupaus työpaikasta mikä tosin voi pitää tai sitten olla pitämättä? Mutta hei, sittenhän eivät myöskään osaa työskennellä turvallisesti, uskovat kiltisti kaiken ylhäältä päin annetun ja eivätkä varmasti urasuunnittele tai kilpailuta työnantajia keskenään. Kerrassaan hienoa materiaalia, joka käytetään loppuun ja sitten heitetään pois.

     • Henry Björklid

      Arvoisa Petra!
      Et ole varmaan koskaan edes käynyt Fasun leipomolla?
      Minä olen, siitä on kyllä aikaa, ja voin taata sinulle, että leivät tulivat automaatista valmiiksi pussitettuna ja sitten joku laittoi niitä määrätyn määrän laatikkoon ja kerroskärryyn.
      Joku sitten vei ne kärryt jonnekin.
      Ei siinä paljoa koulutusta tarvita.
      Teoriakoulutuksen, eli hygieniapassin yms. hoitaa työkkäri.
      Ja varmaan ekana päivän on jonkinlainen Fasu-peppaus ja tehdaskierros.
      Miten ihmeessä voit edes verrata tällaisia työmomentteja seuraaviin duuneihin:
      ”siivoojia, kiinteistönhoitajia, ravintolahenkilökuntaa, erilaisiin myynti- ja asiakaspalvelutöihin jne.”????

      • keke

       ”hygieniapassin yms. hoitaa työkkäri.”

       Ei muuten hoida. Sehän se vasta hirveää olisi jos työkkärin kautta voisi työtön omatoimisesti suorittaa työturvallisuuskortteja ja tulityökortteja jotka voisivat ihan oikeasti auttaa siinä työnhaussa. Sen sijaan jonkun haistapaska 6kk työharjoittelun yhteydessä nämä jutut voi suorittaa tai sitten ei vaikka nämä olisi kirjattu siihen työharjoittelun tavoitteisiin kukapa näitä nyt jaksaisi seurata tai vaatia jotain takaisin jos ne unohtuu siinä koulutuksen lomassa.

      • Henry Björklid

       Tämä vastaus on kekelle tuossa alla. Siitä puuttui se ”Vastaa”-nappi.

       Niin, ei työkkäri minuakaan kouluttanut vaan sanoi, että mene pajalle työturvallisuuskurssille. Ja niin minä menin. Se olisi muuten maksanut 20 € (muistaakseni 2006), mutta kun työkkäri ja ELY-keskus ja kunta maksoi lystin, niin kait se sitten hoidettiin sisäisenä laskutuksena. Sain sellaisen vihon mukaan.

  • stunned

   Fazerin tapauksessa kyse on raadollisesti säästöistä. Fazer potki ulos 40 kokenutta työntekijää viime syksynä. Työntekijöille on silti tarvetta, mutta ajan henki on ottaa työsuoritus puoli-ilmaiseksi ja maksattaa kulut veronmaksajilla. Fazerin omistajat välttelevät veroja, mutta yritys vastaanottaa kursailematta veronmaksajien rahallista tukea liiketoiminnassaan. Ilmainen raha ja ilmainen työ kelpaa aina.

   Nyt Fazer kiillottaa mediakuvaansa ottamalla ilmaiseksi töihin. Työn pakko-otto puetaan koulutuksen kaapuun.

   Kuvio on selvä: ensin potkut ja sitten rekrykoulutuksen kautta uutta halvempaa työvoimaa.

  • keke

   ”Ajoissa tulemista, poissaoloista ilmoittamista sovitusti, tervehtimistä”

   Kieltämättä tärkeitä taitoja opetella! Tuohon kun vielä päälle opettelee ihmisten vähättelyn niin tuolla osaamispakilla koulutettava voi työllistyä kouluttajaksi

 42. Herätys työläiset!

  Tähän ollaan tultu. Isot firmat katoaa ulkomaille kun suomalainen työntekijä on liian kallis. Ne jotka yrittää vielä täällä toimia käyttävät systeemiä hyväkseen niin kauan kun se on mahdollista. Kiitos ammattiliiittojen @ kaikki maailman edut työntekijälle + ilmaiset sairastelut työnanatajan piikkiin yms.. Siellä se syy kaikkeen löytyy jopa tähän keskustelun aiheeseen. AY on suomen mätä, ja niin kauan kun tanssitaan heidän pillin tahtiin on suomi menossa suohon ja hyvää vauhtia. Kohta ei enää nousta sieltä ja ollaan pahemmassa jamassa kun Kreikka. Mutta mehän ei anneta periksi ja luovuta AY-möhömahojen taistelemista eduista. Niistä taistellaan vaikka henki menisi. Eikä myönnetä ikinä että olikin työväestön vika koko Suomen alasajo. Kaikki ajatelee vain minä minä minä minä minulle enemmän…

  • Saku Timonen

   Todella nerokasta syyttää ay-liikettä kaikesta. Tuhotaan ay-liike, niin sittenpä neuvottelet suuryrityksen kanssa työsuhteesi ehdoista ihan yksin ”tasavertaisena” sopimuskumppanina ja jos tarjottu palkka, työaika ja muut ehdot eivät kelpaa, niin tuossa on ovi. Pyydä mennessäsi jonon seuraava sisään.

  • stunned

   Oireet ovat tuttuja, mutta analyysi väärä. Terveet, voittoa tuottavat yritykset irtisanovat ja siirtyvät käyttämään ilmaistyöntekijöitä, koska kilpailijatkin niin tekevät. Lääke ei ole heikentää edunvalvontaa, vaan parantaa sitä. Nykyinen malli, jossa portit ovat auki rekrytoida koulutuksen varjolla, johtaa lopulta kaiken suorittavan työn palkkakulujen maksattamiseen verovelvollisilla. Sitten kun veronmaksajat loppuvat, jokainen on omillaan. Täydellinen resepti ajaa Suomi kuilun partaalle ja kaaokseen.

  • Jyrki

   No en tiedä, paljonhan ammattiliitot on hyvääkin aikaan saaneet, johon kukaan työntekijä yksikseen asiat työnantajan kanssa neuvottelemalla olisi päässyt.

   Mutta itseä lähinnä ihmetyttää suuresti ammattiliitoissa, että nyt he myös sitä tuhoavat pohjaa mikä perustui siihen, että työmies/nainen on palkkanauhansa ja palkkansa ansainnut. KELA:n työttömyysturva lipuke ja työttömyyskorvaus +9e/pvä ei ole sellainen vaikka tätä minullekin on kovasti perusteltu.

   Eli ammattiliitot eivät näytä reagoivan yhtään mitenkään tähän orjatyöhön. Päin vastoin olen jopa törmännyt siihen, että jotkut pääluottamusmiehet ja ammattiliittoaktiivit suorastaan raivostuu jos joku arvostelee näitä 9e orjatöitä ja vastaavia. Itselläni tästä kokemuksia. Heidän mielestään se on oikein ja hyvä juttu että näitä 9e orjia on. Olen itse pyrkinyt myös saamaan jotain kantaa suoraan ammattiliitoilta asiaan. Mutta tulokset on olleet ei yhtään mitään kommenttia. Joten voi myös oikeastaan miettiä kenen puolelle he oikeastaan nyt lopulta onkaan? Silloin kun ammattiliitot näki päivänvalon tuollainen toiminta ei olisi kestänyt päivän valoa yhtään.

   Ja se on riittänyt itsellä siihen, että ammattiliiton jäsenyys on saanut jäädä todennäköisesti lopullisesti. Voin toki muuttaa mieltäni jäsenyydestä jos ammattiliitot ja pääluottamusmiehet muuttaa asennettaan sekä toimiaan asiaan niin paljon, että voin katsoa niiden pitävän jälleen heikompien puolta.

 43. Husseein

  Joku liukuhihnatyö on niin yksinkertaista, että sen oppii viikossa. Viikon ajan ymmärtäisin tämän 9 euron kokeilun, mutta jos/kun oikeata palkkaa ei saa sen jälkeen niin se on vain vlua. Eri on asia sitten joku vaativa asiantuntijahomma, johon kestää oppia aikansa.

  • töytön

   Tähän suuntaan tuntuu olevan pahasti menossa, päälle vielä kaikenmaailman tulevat 4kk työnäytteet ym.

   Onkohan kukaan tämmönen ”työttömien auttaja” miettinyt miltä tuntuu tehdä jopa 6kk ja ylikin töitä ilman palkkaa sen työpaikan toivossa kuullakseen, ettei nyt olekaan palkkatyötä luvassa. Ei paljoo kiinnosta ”näyttöjen” antamiset sen jälkeen, keskaria voi toki näytellä seuraavalla kerralla. Näitä ”auttajia” kiinnostaa ainoastaan valtion rahahana ja hyvä imago. Työttömät/työttömyys on monelle helvetin hyvä bisnes. Asenne itse asiakasta, työttömiä kohtaan on usein hyvin kielteinen.

 44. Jani E

  Ookko saku koskaan puhunu / ajatellu motiiveja tälle kuntouttavalle ties mille orjatyövoimalle ?
  tilanne on mikä on, verot liian kovat mitkä estävät pienten pärjäämisen..
  mutta pohjimmainen ”totuus” onko ? että mitä heikommat työttömyys luvut sitä heikompi luottoluokitus ja sitä korkeammat korot ? isot yritykset omaavat huikeita lainoja, voi ku sais niitten osingot pois ennenkuin velat kuitattu.

  aivo pieruja vain

 45. Kriisiviestintä on jatkuvaa maineenhallintaa

  […] työllistämishanke osoittautui lähemmässä tarkastelussa varsin kyseenalaiseksi, etenkin niiden mielestä, jotka muistavat YT-neuvottelut ja tuntevat työllistämiskuviot. Sen sijaan, että Fasun viestintäporukka olisi ottanut ohjat omiin käsiinsä ja vastannut heti […]

 46. stunned

  Viittasin edellä työttömyysteollisuuden sanansaattajiin.

  Hätäisenä painoin viestin menemään, ennen kuin ehdin laittaa mieleen tulleen lisäyksen viestin perään. Laitan sen nyt tähän.

  Tacitus sen jo ties: vehkeilyn paljastuttua paras keino on turvautua röyhkeyteen.

  …even Silius, either through some fatal infatuation or because he imagined that, amid the dangers which hung over him, danger itself was the best safety, urged the breaking off of all concealment. ”They were not,” he said, ”in such an extremity as to have to wait for the emperor’s old age. Harmless measures were for the innocent. Crime once exposed had no refuge but in audacity. They had accomplices in all who feared the same fate.

 47. Henry Björklid
 48. Jari Kähkönen

  On se naurettavaa nähdä tämänkin keskustelun puitteissa, kun parhaimmillaankin viimeksi joskus 1980-luvulla pätenyt koulutuspositivismi, luottamus tulevaisuuteen, auktoriteettiusko ja suuryrityspalvonta huuhtoutuvat kuin lumi sekä sade pois kaduilta miltä ei enää tapaa sen paremmin päiväsaikaan Tekojalokivilehmipoikaa kuin yöllä Keskiyön Cowboytakaan. Tuhoutuvat silmiemme edessä kuin niiden varaan sosiaalinousunsa ja säilymisensä ripustanut keskiluokka konsanaan. Että jos ei kelpaa tutkinnolla niin sitten ängetään ilman työhistoriaa suorittelemaan osia tutkinnoista, jotka olivat luomishetkellään tarkoitettu vailla mitään oppivelvollisuuskoulun jälkeistä paperia oleville todellisille työn sankareille. Kunhan vain portista pääsee sisään ja/tai on oikeus harjoittaa ammattia(ohjesääntöiset elinkeinot).

  Ja sehän se on tärkeintä, että annetaan mahdollisuus. Niin mihin? Olla osana puliveivausta, josta ei jää osalliseen käteen sen paremmin pätevyyttä kuin palkkatuloakaan. Mutta varmasti on kaunis osallistumistodistus, eikö mitä? Eikä varmasti ole sen jälkeen aukkoja CV:ssä. Mutta kun se on sillälailla, että ainoa työmarkkina-arvo on enää huippuosaajilla, joilla on jatkuva näyttö. Heillä, jotka joko haluavat vaihtaa työpaikkaa tai tehdä yhteistyötä uuden kumppanin kanssa. Harmaata kunnollista nöyrää massaa ei enää kaipaa kukaan, koska ne työpaikat alkoivat lähteä jo sinä vuonna kun keksittiin koneiden olevan pelkillä pulteilla lattiassa kiinni ja tahti ei ainakaan hiljene. Mutta hurraa, kun niillekin keille Fazer on tyhjä arpa löytyy tästä huolimatta työvoimapoliittista kuviokelluntaa jossain hankkeessa.

  Ja mikä onkaan tulevaisuus? Se on CV:n puhtaaksikirjoittamista pyöristellen, jotta sosiaalipalvelu muuttuu työpaikaksi sekä puuhastelu osaamiseksi…Siinä hurskaassa toiveessa, että ei jää kiinni jo ensimmäiselle googlettelevalle HR assistentille. Juupajuu, se avointen lähteiden tiedonhakulupa pyydetään vain niiltä, jotka käyvät yhdessäkään tapaamisessa/haastattelussa. Jälkeenpäin. Mutta kyllä se kuule sillä lailla on, että ei ennenvanhaankaan kunnalliskodin hullun pellolta tultu työmiehiä hakemaan eikä tulla nykypäivän pajoista ja hankkeistakaan, puhukoon työvalmentajat mitä tahansa. Protestanttinen työetiikka kuoli ja nyt sen jäännökset haisevat niin pahalle, että ne olisi parasta kuopata joko viipymättä, syvälle tai molempi parempi. Kyllä kaikki tämän maailman raivoavat ammattikoulun opettajat tietävät itsekin, että muuta he eivät pysty antamaan kuin tottelevaisuutta, alistumista ja putkinäkö päällä työttömyydenpelko perseessä suorittamista.

  Siitä johtui mieleen maailmamme muutos pienessä mittakaavassa. Kaksi päivää sitten vuorokausileponi häiriintyi mielestäni siivottoman aikaisin, koska itsekin kesälomalla ollut talonmies joutui antamaan muuan kehityvammaiselle Ties Missä Toiminnassa olevalle työnnettävän ruohonleikkurin olemattoman ruohon leikkaamiseen, jotta tämä ei olisi ahdistunut kun ei ole tekemistä. Itselläni ei olisi ollut kiire mihinkään, koska allakassa ei ollut buukkausta, konttorikirjan keissit olivat vaiheessa ja muistilappukuutioni päälimmäinen lappu oli valkoinen blanco, minkä mukaan olin ohjelmoinut paristolla varmennetun verkkovirtaherätyskellonikin. Kuka on siis antanut tämän maailman kaikentietäville luvan kohdella kaikkia niinkuin tässä kehitysvammaisia oltaisiin? Minulle alaspäin puhuva tietäköön, että turpaan tulee sillon ja siinä paikassa.

  Keskiluokan jämien, yjt:n ulkopuolisten virkamiesten ja sun muiden sellaisten kaikentietävien luikureiden vuoro tulee kyllä vielä, sitä ei tarvitse epäillä yhtään. Ja omansa saavat nekin aivopestyt onnettomat, joiden muista itkeäviuronneen koskeivät voi tarjoutua töihin alle työehtosopimuksen olevalla palkalla. Jos se on vieläkin jäänyt ymmärtämättä, mitään muuta ei tästä seuraa kuin tämän Fasun kaltaisen veivaamisen lisääntyminen niissäkin työpaikoissa, joissa on vielä virka- ja työsuhteisia palkannauttijoita. Makeilut tai kiivailut eivät auta yhtään mitään vaikka ei pystyisikään kestämään, että maailma muuttuu koska vanha maailmankuva ja ihmiskäsitys ovat yhä niskassa henkisenä painolastina. Tänään Fazer ja huomenna te itse. Käsittäkää jo. Turha puolustella vaikka joku töihin pääsisikin. Ehkä.

  • Jarkko

   ”Keskiluokan jämien, yjt:n ulkopuolisten virkamiesten ja sun muiden sellaisten kaikentietävien luikureiden vuoro tulee kyllä vielä, sitä ei tarvitse epäillä yhtään. Ja omansa saavat nekin aivopestyt onnettomat, joiden muista itkeäviuronneen koskeivät voi tarjoutua töihin alle työehtosopimuksen olevalla palkalla.”

   Vielä ei kaiketi mene tarpeeksi huonosti koska niin monilla näyttää olevan varaa huudella ilkeyksiä ja rähistä meille jo vuosia sitten saneeratuille nuorille aikuisille. Ainoa hyvä puoli tässä on, että vaikka vietäisiin kaikki jopa se kelan ruoka raha niin Suomi ei pelastuisi sittenkään koska kelan päivärahat on niin pieni summa kokonaisuudessa.

   Tämäkin mukava kehitys jyllää länsimaissa:

   http://www.kauppalehti.fi/uutiset/historiallinen-kaanne-elakelaisilla-on-enemman-rahaa-kuin-nuorilla-aikuisilla/s9fkpQ7s

 49. Venla Bevan

  Elintarvikealan TES:in mukaan uusi työntekijä jolla ei ole minkäänlaista alan koulutusta, tai aiempaa kokemusta on oikeutettu ainakin 10,27€/h palkkaan.
  Ffacebook sivuillaan Fazer on vakuuttanut että: ”Kehitysvammaisten työntekijöidemme palkkataso on ollut vastaava kuin muillakin samaa tehtävää tekevien työntekijöiden.”

  Ei ole siis mitään teoreettista syytä, miksi juuri nämä 125 henkilöä eivät saisi palkkaa! Ei koulutuksen tai kokemuksen puute, eikä henkilöiden mahdollinen ”vajavaisuus”. Kyse on puhtaasta ahneudesta!

  Ainut oikea menettely tässä tilanteessa olisi PALKATA HENKILÖT TYÖSUHTEESEEN! Tämän jälkeen työnantajalla on velvollisuus kouluttaa heidät, ja koeajan aikana selvittää, ovatko he hommaansa sopivia.

 50. näin käy joskus tai usein

  Terveydentilansa vuoksi vaikeasti työllistettävä sukulaiseni, joka on vielä nuori aikuinen, teki 3 vuotta ilmaistyötä kaupallisella alalla. Se oli TE-keskukselle ihan fine, hän sai vain tuon 9 €/pv eli työmarkkinatuen korotettuna. Palkallista työtä ei annettu ja hän lopetti harjoittelun ja sai vuosien työstä palkaksi sipsejä ja karkkipussin. Hän vannoo, ettei enää ikinä lähde harjoitteluun. Siinä saatte taas yhden syrjäytetyn lisää.

  Ymmärtääkseni hän teki työtä siinä missä palkallisetkin ja olisi kyennyt töitä tekemään. Siinä näkyy irvokkaimmillaan tämä suomalainen hyväksikäyttö järjestelmä. Ne jotka vannovat harjoitteluiden ja kyykyttämisen nimeen, eivät itse ole siinä asemassa, että sellaiseen joutuisivat. Olisi korkea aika miettiä, syntyykö tuolla työpaikkoja vai aiheuttaako se vain yhteiskunnalle menetyksiä verojen yms. muodossa, kun palkaton harjoittelija voi vuosikausia korvata palkallisen työntekijän.

  Fazerilla kuitenkaan tuo 3-6kk kesto ei ole niin paha, kun järjestelmässä on voinut ja ilmeisesti voi edelleen harjoitella vuosikausia ilmaistyössä. Se on yhteiskunnalta pois, jos palkkatyöhön ei palkata työntekijää, vaan otetaan harjoittelija.

 51. Aarni Vanamo

  Hakevat ilmoituksella uutta tiedottajaa / viestinnän asiantuntijaa
  http://procom.fi/tyopaikat/tiedottaja-viestinnan-asiantuntija-fazer/

  Kappale ilmotuksesta: ”Keskeisiä teemojamme makuelämysten lisäksi ovat mm. erilaiset yritysvastuun teemat ja työnantajakuvan rakentaminen.”

  Sitä ei mainita, maksetaanko tästä tehtävästä palkkaa.

 52. Jyrki

  Työministeri kommentoi, että hän ei orjatyötä tue:

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/199773-ministerin-ulostulo-kotouttamisesta-en-hyysaa-enka-ole-unohtanut-kantasuomalaista

  Yksi työministerin kommentti orjatyöhön, joka löytyy siis kommenttiosuudesta:

  Minä En tunge tilalle halpatyötä enkä halpatyö- tai talkootyövoimaa. Eikä minua hävetä, teen tätä parhaan kykyni mukaan, jos se ei riitä, niin vaihtoon joudan. Ei mitään selityksiä.
  Hallitus pyrkii luomaan EDELLYTYKSIÄ sille, että investointeja syntyisi ja sitä kautta uusia työpaikkoja. Hallitus pyrkii myös kokeilujen kautta tuomaan uusia ideoita työllistymisen kynnyksen madaltamiseksi. Sekin vaatii toki työpaikkoja johon työllistyä.

  No vaihtoon sitten niin nähtäisi miten seuraava työministeri innovoi työttömille työtä ilman palkkaa eikä varmasti sitäkään hävetä. Nykyinen kun luo kovasti PALKKAtyöpaikkoja. Ne ei vaan saavuta orjatöitä kokeilevia, koska kokeileminen on tärkeää. Pystyisikö uusi työministeri parempaan? Olen aivan varma että pystyisi, nimittäin luomaan uusia palkattomia kokeiluja joita myös orjatöiksi yleisnimityksenä kansan suussa kutsutaan.

  No joka tapauksessa olisi hienoa saada työministeri kommentoimaan tännekin. Vaikka tätä Fazerijuttua…

Kommentoi »

Comments are closed