Nokka nousee, pyrstö tarttuu

– Samat kannattajat haluavat Suomen täyteen turvapaikanhakijoita, jotka ovat miehiä enimmäkseen islamilaisista maista ja islamisteja mitä liekään. Minkähänlainen käsitys heillä on sukupuolineutraalista laista? Ehkä nyt kannattaisi näitten kannattajien mennä valistamaan heitä, että menevät naimisiin keskenään, koska ovat suurimmaksi osaksi miehiä. Siellä saattaa tulla pikkuisen erimielisyyksiä.

Näin vastusti kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps) tasa-arvoista avioliittolakia, joka on taas kansalaisaloitteen pohjalta eduskunnan käsittelyssä. Hakkaraisen perustelut kuvaavat hyvin sitä älyllistä ja juridista laiskuutta, jolla koko asiaan suhtaudutaan. Tunne edellä mennään, mutta epätoivoisesti yritetään keksiä järkiperusteluja ja ajetaan iloisesti raikuen metsään.

Erityisen surkuhupaisaa on näiden ns. maahanmuuttokriittisten esiintyminen. He ovat aina valmiita puolustamaan homoja islamistien vainoilta, mutta kun on kyse tasa-arvoisesta avioliitosta, niin homoja vastustetaan vähintään yhtä kiihkeästi kuin pahimmat jihadistit. Hakkaraisen puheesta jää käteen vain se, että koska islamistit ja mitkä liekään vastustavat homoja, niin paras tapa vastustaa islamisteja ja maahanmuuttoa on vastustaa homoja yhtä äänekkäästi kuin islamistit.

Olen kyllästynyt seuraamaan jälleen kerran tätä itseään toistavaa keskustelua. Samat asiat on sanottu sataan kertaan ja tullaan sanomaan vielä tuhanteen kertaan. Tasa-arvoisesta avioliitosta on onnistuttu tekemään ikiliikkuja, joka palaa aina uudelleen käsiteltäväksi. Kansalaisaloitteen pohjalta se eduskunnassa jo kerran hyväksyttiin ja nyt sen voimaantulo yritetään estää uudella kansalaisaloitteella. Jos se saadaan estettyä, niin sitten tulee taas kansalaisaloite, jota seuraa vastakkainen kansalaisaloite. Ja niin edelleen, loputtomiin.

Oikeastaan tämän lain voimaantulon estämiseen tähtäävän kansalaisaloitteen ei edes pitäisi olla eduskunnassa. Tasa-arvoinen aviolittolaki on hyväksytty ja vahvistettu, mutta se tulee voimaan vasta 1.3.2017. Kansalaisaloite on tarkoitettu vain voimassaoleven lain muuttamiseen, joten aloite on liian aikaisin eduskunnan käsiteltävänä.

Kun se siellä nyt kuitenkin on, niin sen mahdollinen hyväksyminen eli lain voimaantulon estäminen vie Suomen luultavasti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Aloitteen hyväksyminen merkitsisi sukupuoleen liittyvän rajoitteen säätämistä ja siihen tarvittaisiin EIT:n linjauksen mukaan erityinen syy.

Menivätkö aivot solmuun? Avataan solmu.

Olemassa olevien vapauksien rajoittamiseen tarvitaan aina erityinen syy. Tätä EIT pitää ohjenuoranaan silloin, kun se ratkoo eri jäsenvaltioiden vastattavaksi tulevia kanteita. Perheoikeus kuuluu kunkin jäsenvaltion omaan säädäntävaltaan, mutta jos valtiossa on kertaalleen hyväksytty tietyt säännöt, niin EIT ratkaisee niiden mukaan. Näin tapahtuu siitä huolimatta, että jossain toisessa jäsenvaltiossa voi olla ihan toinen tilanne.

Suomen eduskunta on kertaalleen päättänyt, ettei avioliittolaki sisällä mitään sukupuolirajoitetta, vaan myös samaa sukupuolta olevat voivat mennä naimisiin. Tämän päätöksen kumoaminen olisi siis sukupuoleen liittyvän rajoitteen säätämistä, koska se rajoite on jo päätetty poistaa. Sen palauttaminen vaatisi erityisen perustelun.

Nyt joku tasa-arvoisen avioliiton vastustaja hoksaa, että eihän tämän rajoitteen poistaminen ole vielä voimassa. Se tulee voimaan vasta 1.3.2017, joten estettä rajoitteen palauttamiselle ei ole. Aivan niin, ei olekaan, mutta siinä tapauksessa rikotaan kansalaisaloitteesta säädettyä lakia ja muutetaan sellaista lakia, joka ei ole vielä tullut voimaan.

Melkoisen ongelman ovat nämä homofoobikot, fundamentalisti ja mitä liekään saaneet aikaan ja sotkeneet siihen koko eduskunnan ja puoli kansaa. Touhu tuo mieleen vanhan kansanviisauden harakasta tervatulla aidalla: kun nokka nousee, niin pyrstö tarttuu, kun pyrstö nousee, niin nokka tarttuu.

Myös kirkko on saattanut itsensä hankaluuksiin. Piispat linjasivat, että kirkko ei vihi homopareja. Pappien on kuitenkin asetettava Suomen laki piispojen linjauksen edelle. Tästä kertoo yksi Ville Rannan kuva enemmän kuin viisisataa sanaa blogissa.

050ab5a9-d6c0-4d96-aa74-daf727b12cb7

Kuva: Facebook/ Ville Rannan sarjakuvat – Comics of Ville Ranta.

Olisikohan eduskunnalla jotain tärkeämpääkin tekemistä? Minun tietääkseni tasa-arvoinen avioliittolaki ei pakota ketään menemään naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa vastoin tahtoaan.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu.

Kommentit (50)
 1. jorma Lehikoinen
  9.9.2016, 09:45

  Siunaa ja varjele meitä.

 2. Johannes Keränen
  9.9.2016, 10:05

  Piispat tekivät ainoan mahdollisen sillä he linjasivat vain kantansa tämänhetkisen lain pohjalta mutta korostivat että tilanne muuttuu olennaisesti maaliskuussa sillä tasa-arvoinen avioliittolaki astuu silloin voimaan ja kirkolliskokous päättää kirkon kannasta ensi vuonna. Se päätös vaatii yksimielisyyden mitä ei tule löytymään (kuten ei löydy lähes mistään muustakaan) jolloin papit toimivat omatuntonsa mukaan ja kirkon kanta muotoutuu käytännön kautta.

  Moni asiasta julkisesti puhuva – kuten usea kansanedustaja eilisessä lähetekeskestelussa – on ymmärtänyt piispojen kannanoton täysin väärin kun kehuvat heitä siitä ettei kirkko aio vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Niin piispat eivät missään nimeasä sanoneet.

  1. Kennett Ylitalo
   9.9.2016, 14:06

   Se miks meidän tulisi edes ajatella mitä laista miettii sellainen joka uskoo vielä henkimaailmaan on typeryyttä meiltä. Se mitä kirkko päättää on täysin yhdentekevää tai ainakin tulisi olla. Kyseessä on kuitenkin mielenterveysasia, ei niinkään lakitekninen; miksi joukossa saa olla hullu mutta läheppä heittään näitä ajatuksia itekseen ilman järjestöä ympärillä, kuinka näkymättömät voimat ohjaavat ja hups; suljetulla osastolla nähdään.

   Miten ihmeessä yhdessä yhtä hullujen yhdistys kanta olisi mitenkään merkityksellinen. Sama lafka saa valtion suojeluksen ja saa kerätä veroja. WTF? Milloin sitä ollaaan viimeksi tyhjään uskovien mielipidettä ollaan koskaan kuunneltu.

Kommentointi suljettu.