Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Siivoton juttu

Eduskunta on valtiovarainvaliokunnan ehdotuksesta osoittanut kuluvan vuoden budjetista erityisen 1,1 miljoonan euron määrärahan vähävaraisille.

Tuki kohdennetaan kolmannen sektorin kautta ruoka-apuun sekä vähävaraisten perheiden lasten harrastustoimintaan.

Erityisesti avustus ruoka-aputoimintaan on ainutlaatuinen, sillä valtio ei ole antanut vastaavaa tukea aiemmin huolimatta toiminnan suuresta yhteiskunnallisesta merkityksestä. 

Tämä pikku-uutinen kertoo, että terve järki on korvattu tekopyhyydellä ja sosiaalipolitiikka almuilla. Tai kuten eräs Fb-kaverini sanoi, niin päättäjiemme oikea käsi ei taida tietää vasemman olemassaolosta mitään.

Eduskunta on siis päättänyt jakaa 1,1 miljoonaa euroa almuina ruokajonojen ylläpitoon. Kuitenkin juuri sama eduskunta on ylimmän vallan haltija ja päättää talouspolitiikasta, sosiaalipoltiikasta ja tulonsiirroista. Eduskunta voisi tehdä suoraan sellaisia päätöksiä, joilla vähennetään huono-osaisuutta, mutta se päättääkin vain ylläpitää sitä. Samaan aikaan huono-osaisten ahdinkoa syvennetään jatkuvilla leikkauksilla ja asia laastaroidaan piiloon miljoonan kohdennetulla almulla. Kaiken huipuksi vielä kehdataan kehuskella ainutlaatuisella päätöksellä.

Eduskunta jakaa almuja tarpeeseen, jonka se on luonut ihan itse. Tavoitteena pitäisi olla ruokajonojen ylläpitämisen sijaan niiden poistaminen. Päätös almun ojentamisesta kertoo karua kieltään siitä, että suoranainen nälkä on hyväksytty oleelliseksi osaksi suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Sillä halutaan kertoa köyhille, että tyytykää osaanne ja olkaa nöyriä, niin valtiovalta saattaa hyvää hyvyyttään antaa armon ja pitää teidät hengissä. Almuissa kun on se paha vika, että niitä ei anneta kaikille tarvitseville tasapuolisesti, vaan antaja päättää myös saajan.

Muistatteko vielä 1990-luvun laman ja katukuvaan ilmestyneet leipäjonot? Silloin niitä kauhisteltiin ihan yleisesti ja kaikki puolueet olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että ne ovat häpeäksi Suomelle ja niistä on päästävä eroon heti pahimman laman hellitettyä. Lama hellitti, mutta leipäjonot jäivät. Sitten tuli uusi lama ja leipäjonojen mitta kasvoi. Nyt ollaan jo siinä pisteessä, että jonot katsotaan normaaliksi ja hyväksytyksi osaksi yhteiskuntaa.

Tapio Piirainen varoitteli jo vuonna 1997 ilmestyneessä elokuvassaan Siivoton juttu leipäjonmellakoista. Silloin asiasta vielä saattoi tehdä huumoria paremman huomisen toivossa, mutta on vain ajan kysymys, kun tämäkin kohtaus on totta.

Kommentit (27)

 1. Juha Louhelainen

  Niin että 1,1 miljoonaa leipäjonoihin ja 700 miljoonaa euroa erään ammattiryhmän eläkkeisiin jotka tietoisesti ovat jättäneet oman eläketurvansa hoitamatta , vaikka heidän ammattiliitolla on joka hallituksessa ollut oma ministeriö ja ministeri. Kertoo jonkun verran hallituksen arvoista. Pitäisikö suomeen saada köyhäinhoito ministeriö ja ministeri?

 2. Pekka Virtanen

  Itse olen lasten urheilussa täysin talkoo pohjalta mukana. Kaupungilta tuli kirje seuralle, jotta miten seura aikoo ottaa huomioon vähävaraiset lapset. Vastasin, jotta voimme puolittaa kaupungin osoittamien vähävaraisten maksut jos kaupunki ei nosta harjoittelupaikka maksuja. Vastausta en koskaan saanut mutta parin viikon päästä tuli vapaa-aikalautakunnan ilmoitus kaikkien maksujen korottamisesta 30%

  Oma laji on onneksi huomattavan halpa ja maksuja on jätetty väliin jos muksun vanhemmilla on tiukkaa tehnyt mutta kaupungin politiikka ja kaksinaamaisuus tuppaa joskus vituttamaan.

 3. Jari Kähkönen

  Miten se että annetaan määräraha eroaa siitä, että jo vuosia kansalaisille on jaettu EU:n ruoka-apua? Tai se, että muka pidetään ”avointa mikkiä” vaikka kaiken aikaa toivotaan maksimaalista itsensä uhraamista raivokkaan ränttäämisen kautta? Sekin on erittäin vanha vitsi, että mitä anonyymimpi ja tunnistamattomampi saa olla niin sen rohkeammaksi käydään. Sekä sehän se vasta klassikko onkin, että ”he tekevät sen itse”, mutta kuitenkin meidän ajassamme niin ettei ainoatakaan tekosyytä todeta kulloinenkin ”he” vähemmän kuin täysin ihmisarvoiseksi ja kuta parantumattomammalla tavalla näin tapahtuu, sen autuaampi. Se on alhaisimman yhteisen nimittäjän järkeilyä, joka on kaiken sortamisen a ja o.

  Kaukana takana ovat retorisen loistavien aikojen muistutus siitä, ettei poliittiseen prosessiin osallistuvia kykene pilkkaamaan liioittelemalla. Maailman yhdeksänneksi kuluneimmalla sanonnalla sanoen: totuus on tarua ihmeellisempää. Olisiko sopimatonta kuvata kansanedustaja tulemassa parlamentista täysistunnon jälkeen ja laittamassa puku naulaan, kun menee joko sukulaisen nakkikioskille tai kivijalkakauppaan tiskin taakse? Tai karkaamassa kesken puheiden pitämään asuntoesittelyä kiinteistönvälittäjänä, mutta ryntäämässä takaisin liikenne- ja inhimillisen kanssakäymisen sääntöjä uhmaten, koska yht’äkkiä seuraakin äänestys(kuuli radiosta)? Tämän kansanedustaja tekisi toimeentulemisen pakosta, koska maksettava palkkio olisi nimellisen kohteliaisuusluontoinen. Eikä mitään kulukorvauksia, avustajia ja niin edelleen.

  Tietenkään rahaa ei koskaan riitä silloin, jos rahan käyttämisestä ei joudu mitenkään tilille tai mekanismi on heikko&toimimaton. Kuinka helppoa on valehdella, että lompakossa ei ole rahaa, jos ei ole vaaraa siitä että lompakko revitään kädestä tarkistaakseen asian? Niinhän aikuiset ovat tehneet lapsille ja vallassa olevat vallan alaisille niin kauan kuin on ollut lompakoita ja rahaa. Tai jos tili tyhjennetään kuukausia sitten, koska oli käyttöoikeus eikä tositteita muka joko ole tai niitä alkaa kirjaimellisesti valmistuakin vasta, kun Huijari- ja herjaustoimiston vanhempi rikoskonstaapeli sanoo puhelimessa, että ”joko tulet kuulusteluun tai tutkinnanjohtaja määrää noudettavaksi ja sitten muuten olet täällä ensin yötä putkassa sekä kuulustelussa kunnes pöytäkirja valmistuu”. Kun siis ei ole pienintäkään riskiä, että vilpittömän mielen ja hyväntahtoisen auttajuuden kuvitelma sortuu välienselvittelyssä.

  Siksi journalismikin voi sokkailla kaikkialla sosiaalipornon ja täydellisen häveliäisyyden puhumattoman näkymättömyyden välillä, vaikka sen kai tulisi kyetä selvittämään sekä keskustelemaan yhteiskuntamme koko kuvasta. Kuva, johon ”sopimattomat” kaikki muut joko retusoivat pois tai uudelleenmäärittelevät ne omista lähtökohdistaan käsin. Että eihän Sakarin bloggaama määräraha ole loppujenlopuksi mikään ihme, kun sen esitti ja vei päätökseen asti raa’an oikeistolainen uuskonservatiivihallitus, joka muodostuu koalitiosta kaheleita pillupoliiseja keitä voi vain vaivoin nauramatta sanoa sosiaalikonservatiiveiksi ja markkinatalouden paijaajia keille jopa verovaroin rakennettu tieverkko näkyy bisneksenä. Seassaan pari kyytihenkilöä, jotka kaiketi ovat yhtä pihalla kuin mitä ensivaikutelma antaa ymmärtää.

  Niin. Miten saa persuja äänestäneen ahdasmielisrasisti-rautatietyöläisen käsittämään, että ei ole olemassa sellaista julkisesta yksityiseksi -vetoa, mikä ei olisi osoittautunut kuppaukseksi? Että maailmassa on yksityistetty kaikkea vesilaitoksesta lukioon, mutta näin on vain käynyt joka ainoa kerta. Mutta että hänen ei ole tarkoituskaan käsittää kulloisenkin kohkaamisen kohteen(kuulisittepa mitä se puhuu nyt ”sosiaalipummeista” vrt. tämänkertainen otsikko) olevan harhautusohjelma, jossa hänen työpaikansäilymisen- ja lastensa tulevaisuuden pelkoa kyynisesti hyväksikäytetään sen tekemiseen mitä aiottiinkin. Että jos se käsittäisi niin vähänpä vouhottaisi kanssaihmisiä vastaan ja toisinaan menisi jopa väkivallalla uhkailun puolelle. Yksi vääryys tehdään, koska kaikki on mukana joko itse tekemässä toista vääryyttä tai sen vuoksi niin sanoakseni järkyttyneitä. Rautietkin viedään, kun aika tulee. Tervemonoa vaan!

  Demokraattisen sosialismin pohjimmiltan epäitsekäs luonne oli Olof Palme -vainaan lempiaiheita, olkoon kukin minusta poliittisesti sitä tai tätä ja vaikka jostain niiden väliltä, mutta älytköön että tässä asutaan yhteistä maata sekä maapalloa. Se tarkoittaa, että yksi ei voi tehdä toiselle mitä vain ja olettaa oman asemansa paranevan tai edes säilyvän entisellään. Ei vaikka maailmallisesti hyvinvointivaltiot olivat uhanalaisia jo 1970-luvulta lähtien ja niistä eniten hyötyneet olivat ottaneet käsitteen yksityisomistukseen syrjäyttäen sen luojat valtiollisesta vallasta. Romutusta ei tehdä yhdessä yössä eikä hallituskaudessa, mutta Sakarin bloggaama määräraha olkoon opastus hyvinvointivaltion vastaisesta toiminnasta, jolle on pitkän ylivuosikymmeniset juuret.

  Yövartijavaltio on tarttuva termi, mutta alisana: totalitäärisyyden mahdollistava lannistamis- ja väkivaltakoneisto jää tai joskus jopa kasvaa kokoa. Kiivainkin rasisti tarvitsee rajamiehiä, poliiseja ja säilöönottoyksikön turvallisuusvalvojia. Antikommunisti taas ei tule toimeen ilman tiedustelu- ja turvallisuuspalvelua sekä armeijaa. Näille kummajaisille ei tee vähääkään haittaa sanoa samaan aikaan olevansa minimivaltion puolella, holhousta vastaan ja jopa sitä mieltä että valtion on pidettävä näppinsä erossa heidän sosiaaliturvastaan sekä terveyspalveluistaan. Niinpäniin, mistähän nekin rahat mahtoivat tulla ja kuka tai mikä olla perusturvaohjelmien määräysvaltaa käyttävä taho? Esiinnostetun määrärahan takana on siis puuttuva yhteiskunnallinen solidaarisuus, joka ei synny tyhjästä eikä säily itsestään.

 4. Heikki Jaakkola

  Jäin vähän kaipaamaan esimerkkejä, millä keinoilla ne jonot poistetaan?

  • Jyrki

   Heitän villin arvauksen. Samalla tavalla kuin työttömyyttäkin. Syyttämällä ja rankaisemalla työttömiä. Siitä, että ei ole työpaikkoja kuin ehkä pikaisesti laskettuna 30 000/300 000 on noin 0,1 työpaikkaa jokaista työtöntä kohden. Sekin on aika positiivinen arvio työpaikkojen määrästä per työtön.

   Tämä ongelma ratkaistaan eduskunnan, päättäjien ja parempi osaisten mielestä kepittämällä työtöntä, kunnes se on tehnyt 0,1 työpaikasta itselleen 1 kokonaisen työpaikan, jonka palkalla tulee ”toimeen”.

   Ruoka ongelmassa tämä ehkä tarkoitta, että 100 kilokalorin ruoka-annoksen vähävarainen muuttaa noin 2300 kilokalorin ruoka-annokseksi päivässä. Ja sitä kun pääsee vielä ”hyväntekijät” auttamaan miljoonalla, niin hyvinhän köyhillä menee…

   Sitten voikin hyvillä mielin jaella kaupan päälle 9e orjatöitä köyhille, jotta pysyvät yhteiskunnan syrjässä kiinni etteivät vaan syrjäydy. Toki siinä voi mennä muutama oikea palkkatyöpaikkakin 9e orjatyöllä suoritettavaksi. Mutta uhrauksia on tehtävä uhrauksia on tehtävä kaikkien tasapuolisesti.

   • Heikki Jaakkola

    Tässä ei nyt tullut yhtään rakentavaa ehdotusta. On niin helppoa kritisoida kaikenlaista toimintaa esittämättä yhtään oikeaa vaihtoehtoa.

    • Eeva Harju

     Mitä ehdotat itse?

    • Jyrki

     No vastaushan ongelmiin löytyy niiltä, jotka ongelmien kanssa painii. Ei ne, jotka voi laittaa miljoonan ongelman ”ratkaisuun”. Itse en ole ainoa siis, jolla olisi rakentavia ehdotuksia, jos niitä joku asioihin oikeasti vaikuttamaan pystyvä edes kuuntelisi. Voin kertoa ei kuuntele eikä edes oikeasti kiinnosta.

     Eli niiltä ruokajonoissa olevilta työttömiltä jne. Itse asiassa noissa jonoissa ja puuhastelu yms orjatyö systeemeissä käydään päivittäin monia keskusleluja orjien kesken, missä käydään erilaisia ideoita miten asioita pitäisi hoitaa. Miten ne tuhoaa työpaikkoja jne.

     Nyt sitten tuleekin kysymys, että miksi nämä asioista päättävät ei itse vaivaudu keskusteluun mukaan juuri niiden kanssa joita asiat koskee siellä ruokajonoissa, työpajoilla jne. Niin miksei? Se on kovin vähäistä se. Mikä on niin vaikeaa päättäjien kiertää noissa 9e orjatyöpaikoissa pajoissa yms? Ja alkaa keskusteleen siellä vähempiosaisten kanssa asioista?

     Lähinnä lähdetään ajatuksesta, että ei kohde eli vaikka se 9e orja itse osaa mitään ajatella. Me täältä ylhäältä päin tiedetään ja hoidetaan asiat paremmin ja oikein. Jakamalla vaikka miljoonan ruokajonoihin ruuan saamiseksi. Sitten sovitellaan taas sädekehää pään päälle ja otetaan mitään asioista tietämättömien parempien osaisten selkään taputteluja vastaan.

     Ja nyt varmaan jos olit tarkkana, niin kerroin jo ensinmäisen rakentavan ehdotuksen miten ongelmaa pitää alkaa hoitaan. Muuten tämäkin miljoona ei tuo kuin päättäjille sädekehän pään päälle ja merkinnän ehkä CV:seen. Kun taas huonompi osaisille ehkä hetkeksi aikaa vähemmän nälkä. Ja sitten onkin taas nälkä.

     • Heikki Jaakkola

      ”Ja nyt varmaan jos olit tarkkana, niin kerroin jo ensinmäisen rakentavan ehdotuksen miten ongelmaa pitää alkaa hoitaan. ”

      Eli jos oikein tulkitsin, niin asioista päättävät juttelemaan työttömien kanssa?

      Muuten tässä kommentissasi paistaa niin vahvasti asenne päättäjiä kohtaan. Oletko siis aidosti sitä mieltä, että päättäjät vain haluavat asetella sädekehää päänsä päälle, ja tahallaan pahuuttaan ja ahneuttaan orjuuttaa ihmisiä. Ovatko asioista päättävät mielestäsi siis läpeensä pahoja ihmisiä?

      • Jyrki

       No eipä niiden päätäjien touhuumisesta ole muuta seurannut. Vai montako orjatyöpaikkaa on muuttunut palkkatyöksi, jolla tulee oikeasti toimeen? Niin… Ei mikään käytännössä. Ja miksi muuttuisi? Silloin sitä se sädekehä voisikin olla jo paikallaan ja hyvästä syystä.

       Ja missä kohtaa sanoin että päättäjät on läpeensä pahoja? Ei vaan ne on haluttomia laiskoja tekemään oikeasti sitä työtä josta palkkansa saavat. Ja ne saa tosiaan siitä palkkansa tai no palkkionsa.

       Ja se että päättäjät haluaa asetelle sädekehää päänsä päälle. Niin eihän ne sitä itse tee. Sen tekee idiootit, jotka ei tajua tilanteen vakavuutta. Aivan kuin ruoka-apu orjatyöt jne. Ratkaisisi ongelman. Ei se vain saa idiootit laittamaan sädekehän päättäjien pään päälle ja taputtamaan ja hurraamaan heille. Ja ennen kuin sädekehästä hohto hiipuu monella ”autetulla” on ehkä jo kovempi nälkä.

       Ja kyllä nimenomaan juttelemaan. Viisaus asioiden ratkaisuun kun ei ole päättäjien vallankabineteissa. Se on siellä missä ongelma eli työttömien, heikko-osaisten jne. Keskuudessa.

       Vai oletko kuullut, että vallankabineteissa joku olisi pohtinut, miten saada maha täyteen. Tai miten maksella vaikkapa laskut, kun tilillä 20e. Ja karenssi päällä kun ei ole pystynyt hankkimaan vaikka sairaustodistusta orjatyöpaikkaan sairaslomaa varten, kun ei ole ollut rahaa mennä lääkäriin.

       Ei siellä pohditaan lähinnä loppujen lopulta miten säilyttää omat asemat mitä saavuttanut. Jos siinä touhussa voi hyödyntää vähäosaisia niin mikäpä siinä. Saahan siinä idiootit laittaan sädekehänkin päähän. Ja samalla vaijentamaan heikko-osaisten lätinät jostain ihmeen totuudesta.

       Niin ja mistä on idiootti nimitys alun perin peräisin sen voit etsiä internetin syövereistä. Tosin kaikki päättäjät ja niiden suosijat ei ole niitä idiootteja. Ne on oikeasti niitä pahoja ihmisiä, joiden ainoa ajatus on hyötyä heikko-osaisista.

  • Angie

   No kuule tekemällä erilaista talous-, verotus- ja sosiaalipolitiikkaa kuin nykyinen hallitus.
   Nostetaan veronmaksukykyisten verotusta kunnolla, tehdään veronkierrosta vaikeampaa ja korotetaan perusturvaa.

   Kun Suomeen kehitettiin hyvinvointivaltiota, niin Suomi oli selvästi köyhempi maa kuin nykyään ja silti saatiin poliittiset päätökset aikaan hyvinvointivaltion synnyttämisestä ja siihen oli varaa. On täysin paskapuhetta, että meillä ei olisi varaa kustantaa kunnollista perusturvaa sille väestönosalle, joka ei ole ollut elämässään ihan yhtä onnekas kuin hyvin toimeentulevat.
   Se, että täällä köyhät eläkeläiset ja pitkäaikaistyöttömät seisovat leipäjonoissa, ei ole mikääm luonnonlain kaltainen pakko, vaan se on poliittisten päätösten seurausta.

   Itse, melko hyväosaisena ihmisenä, olen valmis veronkorotukseen, jotta perusturvaa voidaan parantaa. sen jälkeen jokainen köyhä voisi ostaa ruokansa kaupasta. Eikä kenenkään tarvitse seistä leipäjonossa. Oletko itse valmis maksamaan enemmän veroja, jotta perusturvaa voidaan nostaa?

   • Heikki Jaakkola

    ”Oletko itse valmis maksamaan enemmän veroja, jotta perusturvaa voidaan nostaa?”

    Olen, mutta en paljoa. Maailma on niin kovasti muuttunut niistä ajoista kun tätä hyvinvointivaltiota rakennettiin. Maailma on nyt niin avoin, että jos hyvätuloisten verotusta liikaa kiristetään, häipyvät he/me tästä maasta, tai siirtävät ainakin varallisuutensa muualle. Syytettäköön heitä sitten epäisänmaalliseksi, mutta ei se auta, häipyvät silti.

    Lisäksi tulevaisuudessa työpaikat tulevat entisestään vähenemään (lisääntyvän automaation seurauksena), joten perustavaa laatua olevia muutoksia tarvitaan. Joku perustulon kaltainen ratkaisu voisi olla avain. Miten se sitten rahoitetaan, siihen ei minulla ole ratkaisua esittää.

    • Angie

     Itse en usko, että mitään merkittävää maastamuuttoa seuraa verojen korotuksesta. Hyvätuloisille ja rikkaille ihmisille merkitsee yhteiskunnassa muutkin asiat kuin verotus. Moni arvostaa esim. yritystoiminnassaan turvallista ja vakaata yhteiskuntaa, laadukasta ja kohtuullisen edullista varhaiskasvatusta.

     Liian usein ja liian monta vuotta julkisen keskustelun on täyttänyt hyväosaisten ihmisten tyly näkemys siitä, että hyvätuloisuus on VAIN yksilön omaa ansioita ja köyhyys on VAIN ihmisen omaa syytä. Tämä ei pidä paikkaansa, etenkään lapsien kohdalla!

     Nyt on aika uudenlaiselle ajattelulle. Meidän kaikkien etu on, että köyhyyteen puututaan kunnolla ja perustuvaa korotetaan.
     Itse olen erittäin nolona siitä, että Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moitti Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasoa riittämättömäksi jo viime vuonna. Missäs nyt on kaikki Suomen maabrändistä huolissaan olevat kokoomuslaiset?

     • Heikki Jaakkola

      ”Itse en usko, että mitään merkittävää maastamuuttoa seuraa verojen korotuksesta.”

      Sepä se onkin, hankalaa kun perustuu uskomuksiin. Minä uskon päinvastaista, vaikka en sitä toivokaan. Itsekään en täältä varmaan häipyisi, vaikka veroja nostettaisiin ”kunnolla”, kuten aiemmin esitit. Lähinnä pohtisin, kannattaako nykyistä stressaavaa, paljon vapaa-aikaa syövää työtä tehdä, kun siitä ei jää käteen juuri sen enempää kuin vähemmän vastuullisista duunarihommista.

      Jos tuon kipurajan osaisikin ennustaa, niin sinne sitten vaan.

    • Rintsu

     Paljonkin voitaisiin tehdä jos vain tahdottaisiin.
     Se, että leipäjonoja on kertoo vain siitä, että sosiaaliturva ei toimi.

     Ihan ensinnäkin sinne leipäjonoon on päästävä. Jos parinkympin kassin saamiseksi pitää pulittaa kymppi lipuista ja käyttää puoli päivää aikaa niin se ei oikein kannata. Liputta matkustaessa taas voi saada tarkastusmaksun mennen tullen jolloin siitä kassista tulee todella kallis.
     Leipäjonon vapaaehtoistyötä tekevät taas eivät voi tietää kenenkään tilannetta, eli vaikkapa sitä, että hakijan puoliso makaa kuumeessa kotona eikä pääse hakemaan omaa kassiaan.
     Joten mahdollisten ruokakassien oikea jakopaikka on vaikkapa kunnan sosiaalitoimisto, siten että niitä jaetaan syöjämäärän ja tarpeen mukaan kuin myös siitä, että asiakkaalla on matkalippu välille sosiaalitsto – koti.

     Se, että toimeentulotuen maksatus siirtyy Kelalle on jo nyt helpottanut monen asiakkaan elämää huomattavasti ilman mitään kustannuksia. Kas kun monet kunnat ovat nyt siirtymävaiheessa jopa kolmen kuukauden mittaisia päätöksiä. Eli ihan vaan tietämällä tulevien rahojen maksupäivät on huomattavasti paremmassa tilanteessa kun ei tarvitse arvailla kauanko hakemuksen käsittelyssä tällä kertaa menee ja pitääkö viimeisellä kaksikymppisellä pärjätä viikko vai kaksi.

     Eli ihan vaan hoitamalla asioita järkevämmin saadaan paljon parempia tuloksia. Koska työmäärän kannalta on ihan eri asia kirjoitetaanko asiakkaalle 12 vai kaksi päätöstä vuodessa.

     Ihan sama on siinä, että nyt kun työtön saa ansaita 300/kk niin on hiton vaikea löytää palkkatyötä päiväksi tai kahdeksi. Jos se muutettaisiin muotoon 3600/vuosi niin se jo mahdollistaisi kesälomansijaisuudet ja joulukiireapulaisuudet.

     Mutta niin kauan kun vallitsevana politiikkana on kyykyttäminen ja pompottaminen niin siinä vaan tuhlataan resursseja.

    • Heli Heikkinen

     Hyvätuloisten siirtymisestä ulkomaille ei itse asiassa ole mitään näyttöä. Eikä tämä ole uskomus – pikemminkin itse väite pääomapaosta on myytti. Asiaa on tutkittu, joku viksumpi varmaan löytää linkitkin.

   • Pekka Virtanen

    Tällä köyhille suomalaisille osoitetulla ylimääräisellä 1,1 miljoonan euron avustuksella pyöritettäisiin maamme vastaanottokeskuksia peräti 17 tuntia…. [lähde: Vantaan Sanomat]

    Eli kovasti tarkkaan kannattaa miettiä ketkä ovat Suomen päättäjien prioriteetti listan ykkösiä. Kenen elanto turvataan ja kenen ei? Veikkaanpa että kovasti moni suomalainen olisi ollut kohtuullisen tyytyväinen 66 euron päivärahaan [lähde: yle, MOT], jonka migri maksoi pelkästään jokaisen turvapaikanhakijan asumisesta ja ruuasta vuonna 2015… Tähän toki vielä päälle terveydenhuolto ja koulutus.

 5. Saara Reiman

  Tässä voisi nyt lainata tarinaa hölmöläisten peitonjatkamisesta, paitsi että sen tarinan hölmöläisetkin vaikuttavat vallan järkevältä väeltä näihin kavereihin verrattuina. Hölmöläisten peitto ei nimittäin kasvanut kun sitä jatkettiin toisesta päästä leikatulla palalla, mutta toisaalta peitto ei myöskään kutistunut järkyttävää vauhtia niin kuin suomalaisten köyhien mahdollisuudet ihmisarvoiseen elämään.

 6. AMK

  ”Tukea saavat mm. Hurstien laupeudentyö, Suomen Ruoka-apu Yhdistysten liitto ry, IceHearts ry ja Suomen Romanifoorumi.” Toimivatko nämä joka paikka kunnalla,vaan vain kehäkolmosen sisä puolella???itse en tiedä ainakin meidän kunnassa jaetaan eu:n rahoittamia ruokakasseja jotka ovat kuivaelintarvikkeita.”Nyt annettavalla tuella hankitaan mm. nykyaikaisen elintarviketurvallisuuden edellyttämiä kylmäkuljetusautoja, jotka ovat edellytys työn jatkumiselle, eduskunnan tiedotteessa kerrotaan.”Siinäpä se he ylläpitävät ruokajonoja ja ovat siitä ylpeitä ja nyt he voivat taas kerran pikkasen pienentään jo liian pientä sosiaalitukea
  ja ilmoittaa Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealle kuinka he ovat osoittaneet määrärahan vähävaraisille.Kuka ken ja mikä se saa?Tuskin menee kaikille tarvitsijoille.

  • AMK

   Niinkuin moni on jo todennut:vähävaraisilta viedään että hyvin toimeen tulijoilla menisi entistäkin paremmin,suljetaan silmät totuudelta eikä mietitä kuin omaa napaansa tai hyvävelijärjestelmää,esim. autoveron alennus, köyhät saivat ajoneuvoveron korotuksen sillai ajattelee porvari ja joku joka luulee olevansa pienituloisen asialla.Auto kun on välttämättömyys myös vähävaraiselle kun julkisia kulkuyhteyksiä ei ole pitäähän se eu:n lahjoittama kuivaelintarvikepussukka jollain hakee kun kotiinkuljetusta ei ole järjestetty.!!!

   • AMK

    Nyt kun otin tämän autojutun niin entäs tämä:Yli satatuhatta euroa maksavan Teslan haltija saa valtiontukea melkein kansaneläkkeen verran, 500 euroa kuukaudessa.

    Ainakin sata suomalaista hyvätuloista on yrityksensä kautta anonut valtiolta 400 – 500 euron kuukausiavustusta Teslan osamaksuihin tai leasingvuokriin. Tuen piiriin hyväksytyille valtio maksaa autonomistamistukea yleensä kolme vuotta kullekin eli käytännössä auton koko pitoajan ennen kuin auto menee vaihtoon.
    Ja työttömien pitää tehdä työtä ilman palkkaa saadakseen työttömyyskorvauksen!???Eikä siinä ole kolmea vuotta aika,vaan jotkut ovat tehneet palkattomia töitä jopa viisi vuotta ettei enämmänkin nääs kuntouttava työtoiminta tämän toiminnan takaa!Tälläkö taataan Teslan käyttö rikkaille????

    • Jyrki

     Tuo on kyllä jännä juttu. Itse ostin työttömänä auton, jolla luulin voivani kulkea töissä tai koulussa kohentaakseni osaamistani. Lopputulos olen joutunut käyttämään autoani myös noissa 9e/pvä orjatöissä saamatta palkkaa. Olen toki saanut kilometrikorvaukset, mutta kyllä niilläkään ei autoa ylläpidetä.

     Autoni osamaksut ja kulut maksoin/maksan työttömyyskorvauksista kun orjatyöt ei vaan muutu palkkatöiksi ja miksi muuttuisi, kun 9e orjia on loputtomiin.

     Niin ja se opiskelu. No eihän työtön saa opiskella missään tilanteessa omaa etua silmällä pitäen. On kuulemma väärin, että työttömyyskorvausta käytetään opiskelua varten jne. jne. Se ei kumminkaan ole väärin, että sitä käytetään korvaamaan oikea palkka.

     Hyvä puoli on se tosin että auto on maksettu vaikka tiukkaa teki. Mutta sen hyödyntäminen omaksi hyväksi no se ei oikein käy kuten jo edelle totesin. Jollei sitten joku päivä joku orjatyö muutu palkkatyöksi. No sille arvalle kannata rahojaan sijoittaa.

     Ehkä olisi pitänyt itsekin ostaa tuo Tesla bensakuluissa ainakin olisi voittanut, toki työtön ei varmaan saa 100 000 euron autoa varten lainaa…

     • Heikki Jaakkola

      ”Olen toki saanut kilometrikorvaukset, mutta kyllä niilläkään ei autoa ylläpidetä.”

      Eikös ne nyt aika hyvin kata noiden autoilujen kustannukset? Polttoaineisiin ei mene likimainkaan niin paljoa kuin km-korvaus on, kyllä niillä vielä katetaan aika paljon huoltoja, vakuutuksia yms. Toki vaikuttaa aika paljon se miten paljon suhteessa on korvattavia ja yksityisiä ajoja.

      Jos nyt vaikkapa 5000km tulisi ajoja, saat niistä km-korvauksia reilusti yli 2000 euroa, bensoihin menee vajaa 500 euroa. Jää vielä 1500 euroa ylläpitoon. Eiko se melko reilua ole?

      • AMK

       Kuka kilometrikorvauksen maksaakin, sosiaalitoimisto maksaa o,17 euroa kilometriltä,jotkut maksavat 0,20 euroa/km.Vaikka verottajan raja on 0,43 euroa/km.

 7. Jari Kähkönen

  Eijeijeiei. Voiko sellaisia ihmisiä olla olemassakaan, joista leipäjonon olemassaolo on sitä luokkaa luonnonlaki, että jonon toteuttamisen budjettirahoitusta ei voi kyseenalaistaa? Että mitä välii, jotain on varmaan tapahtunut, koska nuo tuossa on, mutta ei sitä JOTAIN voida selvittää ja poistaa. Ei siis tule yhtään ihmetellä selkeää köyhien vihaamista ja suoranaista kriminalisoimista tarkoittavia yhteiskunnan toimia toisissa maissa, joista aikaansaseuraava on saanut kyllin lukea eilen ja toissapäivänä. On oltava suuremmin huolissaan siitä, että Suomessa ei tehdä samaa huomenna tai ylihuomenna. Työväenluokka on aina ollut mitä ollut, mutta kun senkin riveissä on viimetoviin tullut ahdasta keskiluokanpudokkaiden tähden. Heidän, joilla on pää täysi vihaa+katkeruutta ja viimeisen kunnon puvun takin kainalossa ilman teräsuojusta oleva retkikirves, eikä aikomustakaan käyttää sitä vain tehdäkseen tulta johonkin käytöstäpoistettuna katkaistuun öljytynnyriin, minkä ääressä lämmitteltäisiin toverillisesti kyseinen yö. Onni on pesäpallomaila ysisusin takakontissa sano konstu, kun päivystäjä pitkänä pyhänä kotihälytystä poliisiradiossa huuteli. Niin, ihmekö on siis sekään, että hädänalaisia lietsotaan täyttä hevonpeetä olevalla ”kulttuurisodalla” ja kiitolliseen maaperään menee? Se on kyllä niin groteski lavashow, jotta varmasti löytyy slotti sillekin kenen rutiini on esittää leipäjono ei vain kelvollisena sosiaalityön menetelmänä vaan suorastaan uutena normaalina.

 8. Kirsi Virtanen

  Suomi maksaa aina osallistuessaan FEAD:n (Fund for European Aid to the Most Deprived) eli kaikkein hädänalaisemmassa asemassa olevien auttamisrahastoon, vähintään 15 % kansallista rahaa. Feadin budjetti vuosille 2014-2020 on yli 3,8 miljardia. Pitäisi tiedostaa, että Euroopassa jo joka neljäs (=25%) elää jo joko köyhyydessä tai ainakin riski köyhyyteen on vakavaa. Suomessa (2015) jo lähes miljoona ihmistä on samassa tilanteessa ja jopa 25 000 ihmistä on viikottaisen ruoka-avun varassa. Tämä on faktaa… mutta, mitä itse asiasta mietin (yli 10 vuotta eu-ruokarekkoja odotellessa ja niiden lastia jakaessani) on se, että JOS SE KAIKKI RAHA, mitä ”näiden köyhien auttamisjärjestelmään laitetaan” annettaisiin esim. sosiaalitoimistojen käyttöön ennaltaehkäisevään toimeentulotukeen tms. niin voisipa siitä olla paljon enemmän apua itse avuntarvitsijoille. ”Köyhät teillä on aina keskuudessanne”.. ja koska näin on, niin… siitä pitää sitten varmasti jonkun hyötyä! esim. Brysselissä ruoka-apuun liitettyjä tukityöntekijöitä on yli 10 000… ja eivät ne varmaankaan ole kaikki ”vapaaehtoisia”.. kuten suurin osa meistä suomalaisista ”rääsyriippuvaisista”.

 9. Jyrki

  Eriskummallisuuksia asiaan liittyen:
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/206035-leipajonojen-tutkija-eduskunnan-765-000-euron-ruoka-apurahassa-eriskummallisia

  Tekisi mieli tuolta lainata yksi kohta, joka osui omaan silmään kivuliaasti. Mutta lukekoot kaikki itse omat kohtansa ja muodostakoot oman mielipiteensä kaikessa rauhassa itse.

Kommentoi »

Comments are closed