Näin rikotaan lakia

Saatatte muistaa takavuosien tv-sarjan Tankki täyteen. Sen yhdessä jaksossa Juhana Vilén haki omaa työpaikkaansa, jossa parasta aikaa työskenteli. En muista miten siinä kävi, mutta siihen aikaan kyse oli kuitenkin aina palkkatyöstä. Nykyajan Juhana Vilén etsisi turhaan sitä työpaikkaa, jossa parasta aikaa työskentelee palkatta.

Tämä näytettiin harvinaisen selkeästi eilen A-studiossa. Siinä haastateteltiin kolmatta vuotta työttömänä olevaa tietoliikenneasentajaa, joka turhaan etsii oman alansa työpaikkaa. Samaan aikaan tämä kahden lapsen yksinhuoltaja käy kuntouttavassa työtoiminnassa paikallisen ala-asteen atk-tukihenkilönä. Katsokaapa haastattelu täältä kohdasta 12.09 alkaen ja miettikää samalla, mikä tässä mahtaa olla juridisesti pielessä.

Minäpä kerron. Tässä rikotaan kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia harvinaisen törkeästi. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene työhön tai julkisiin työvoimapalveluihin. Tämä sanotaan selkeästi sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 kunnille lähettämässä ohjekirjeessä.

Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

Kahden lapsen nuori yksinhuoltaja kykenee varmasti työhön. Sitä todistaa jo se, että käytännössä hän jo on oman alansa työssä. Siitä työstä vain ei makseta palkkaa, ja se onkin toinen laittomuus. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virka- tai työsuhteessa tehtävää palkkatyötä. Se sanotaan sekä laissa että tuossa ohjekirjeessä.

Nyt tämä osaava ja työkykyinen työtön etsii turhaan juuri sitä samaa työpaikkaa, johon hänet on lakia rikkoen ohjattu tekemään palkatonta työtä.

Kunnat rikkovat ja ovat koko ajan rikkoneet kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia juuri tällä tavalla. Kuvaavaa tälle laittomuudelle on, että se voidaan näyttää  tv:n ajankohtaisohjelmassa oikeus- ja työministerin haastattelun yhteydessä koko kansalle, mutta kukaan ei huomaa asiassa mitään outoa. Kaikki ministeriä ja toimittajaa myöten pitävät tätä ilmeisen normaalina menettelytapana ja ovat huolissaan vain työpaikkojen vähyydestä. Väännetään vielä kerran: totta hemmetissä niistä työpaikoista on pulaa, kun työt teetetään lakia näin avoimesti rikkoen palkatta.

Ilmeisesti työministeri ei tiedä, että kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua ja ilmeisesti sosiaali- ja terveysministeri ei tiedä, että sosiaalitoimen asiakkaita käytetään palkattomaan työhön. Oikeusminsteri ei näe, että hänen haastattelunsa yhteydessä rikotaan lakia avoimesti. Ja ainakaan tämä haastateltu työnhakija ei tiedä, että lain mukaan hänen pitäisi olla normaaliin työhön kykenemätön sosiaalitoimen asiakas. Hänen kunnassaan ei kukaan ole tainnut lukea tuota sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjettä.

Joku voisi lukea sen ääneen myös oikeus- ja työministerille. Kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaan se on sosiaalipalvelua.

Näyttökuva (8)_snip

 

(Kiitos nimimerkki Mikalle, joka kiinnitti huomioni tähän asiaan ja sai minut katsomaan eilen näkemättä jääneen A-studion ministerihaastattelun.)

 

 

Kommentit (76)
 1. Eero Kovanen
  25.1.2017, 08:53

  Eikös tässä pitäisi alkaa tehtailemaan ryhmäkanteita kuntia vastaan joista löytyy eniten tämänlaisia väärinkäytöksiä. Saisi aikamoisen painostuksen aikaiseksi lähteä muuttamaan lainsäädäntöä. Sovitteluun lähdetään vain, jos hallitus esittää lain jolla puretaan byrokratiaa työttömyys- ja toimeentulokorvausten osalta.

  1. Iiro Peltonen
   25.1.2017, 09:43

   Suomessa ei taida olla ryhmäkannetta, joka onkin aiheuttanut ongelmia kun esimerkiksi taloyhtiöiden rakenteet ovat kärsineet kallioräjäytyksistä, niin jokaisen henkilön olisi tehtävä itsenäinen selvitys ja kanne. Ongelma on varmaan sama. #SakuOsaaKertoaTarkemmin

   1. Petri Haapa
    25.1.2017, 10:21

    Onhan Suomessa mahdollisuus ryhmäkanteen nostamiseen ollut jo 10 vuotta, mutta mun käsityksen mukaan se koskee vain kuluttajariitoja.

   2. Jyrki Saloniemi
    25.1.2017, 11:18

    Räjätystöissä räjäyttäjä vastaa syntyneistä vaurioista. Räjäyttäjän on pystyttävä osittamaan, että vauriot EIVÄT ole syntyneet hänen toimistaan.

    1. Topias Salonen
     25.1.2017, 16:05

     Eikös se mene niin että syytön kunnes toisin todistetaan? Eli kanteen nostajan tulee osoittaa että vauriot ovat tosiaan syntyneet räjäytyksistä, eivätkä ole jotain vanhoja vikoja talossa.

  2. Seppo Kuusinen
   25.1.2017, 10:05

   Miksi pitäisi muuttaa lainsäädäntöä? Lakihan on ihan selvä, mutta sitä rikotaan joko tiedonpuutteen takia tai ihan tietoisesti. Toki tämänhetkisen hallituksemme edustajien tietämättömyys (ja välinpitämättömyys) heidän omaan toimeensa liittyvistä asioista on jotain ihan käsittämätöntä.

   1. Kokeilkaapas nostaa oikeusjuttu kuntaa vastaan jostakin aiheesta. Kunnalla on varaa lakimieheen, joka muuttaa mustan valkoiseksi. Mieluummin käräjöivät 5 vuotta kuin myöntävät olleensa väärässä.

   2. Eero Kovanen
    26.1.2017, 21:46

    Ajatuseni lainmuuttamisesta oli siis lähteä muuttamaan lakia byrokratian murentamiseksi. Ei välttämättä suoraan siis tätä kuntouttavan työtoimintaa määrittävää.

    Sonofhades:lle sen verran, että oikeuden käyminen aiheesta johtaisi kuitenkin ennakkotapaukseen, jos sellaista ei jo ole. Tämän rikoksen osalta laki on kai sen verran suora ettei tuo valkoiseksi vääntäminen helppoa ole, mutta ei valtio kauaa katso sivusta sitä oikeudenkäynti sumaa. Tuleehan se viimekädessä valtion maksettavaksi. Oli ryhmäkanteiden tulos mikä tahansa.

 2. Kristian Wetterstrand
  25.1.2017, 08:54

  Yksi yhteiskuntamme ja maailmamme ongelmista on varmasti se, että jotkut ns. lopputuotteet / palvelut / kulutustavarat tehdään täysin vääristynein perustein mahdollisimman edullisiksi hankkia.
  Se mikä on työttömälle mahdotonta hankkia, on jo alemmalle keskiluokalle kertakäyttöistä kaatopaikalle heitettävää hupia.
  Tämä koko kuvio + digitalisaatio aiheuttaa sen että työpaikat katoavat, eivätkä tule takaisin.
  Eli päättäjiltä sopisi jo alkaa vaatimaan rohkeita ratkaisuja tähän ongelmaan. Teollisen aikakauden toimintamallit eivät ole enää ratkaisu työttömyyteen ja niistä väkisin kiinni pitäminen tulee olemaan sekä kansalaisille että valtiolle erittäin vahingollista.
  Minulla ei ole ratkaisua, mutta sen tiedän että jos mitään ei muuteta, niin mikään ei muutu.

  1. Jan Sergejeff
   25.1.2017, 18:52

   Kyllä silloin muuttuu asiat. Nimittäin tilanne vain pahenee jos sille ei tehdä mitään.

Kommentointi suljettu.