Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Näin rikotaan lakia

Saatatte muistaa takavuosien tv-sarjan Tankki täyteen. Sen yhdessä jaksossa Juhana Vilén haki omaa työpaikkaansa, jossa parasta aikaa työskenteli. En muista miten siinä kävi, mutta siihen aikaan kyse oli kuitenkin aina palkkatyöstä. Nykyajan Juhana Vilén etsisi turhaan sitä työpaikkaa, jossa parasta aikaa työskentelee palkatta.

Tämä näytettiin harvinaisen selkeästi eilen A-studiossa. Siinä haastateteltiin kolmatta vuotta työttömänä olevaa tietoliikenneasentajaa, joka turhaan etsii oman alansa työpaikkaa. Samaan aikaan tämä kahden lapsen yksinhuoltaja käy kuntouttavassa työtoiminnassa paikallisen ala-asteen atk-tukihenkilönä. Katsokaapa haastattelu täältä kohdasta 12.09 alkaen ja miettikää samalla, mikä tässä mahtaa olla juridisesti pielessä.

Minäpä kerron. Tässä rikotaan kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia harvinaisen törkeästi. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene työhön tai julkisiin työvoimapalveluihin. Tämä sanotaan selkeästi sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 kunnille lähettämässä ohjekirjeessä.

Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

Kahden lapsen nuori yksinhuoltaja kykenee varmasti työhön. Sitä todistaa jo se, että käytännössä hän jo on oman alansa työssä. Siitä työstä vain ei makseta palkkaa, ja se onkin toinen laittomuus. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virka- tai työsuhteessa tehtävää palkkatyötä. Se sanotaan sekä laissa että tuossa ohjekirjeessä.

Nyt tämä osaava ja työkykyinen työtön etsii turhaan juuri sitä samaa työpaikkaa, johon hänet on lakia rikkoen ohjattu tekemään palkatonta työtä.

Kunnat rikkovat ja ovat koko ajan rikkoneet kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia juuri tällä tavalla. Kuvaavaa tälle laittomuudelle on, että se voidaan näyttää  tv:n ajankohtaisohjelmassa oikeus- ja työministerin haastattelun yhteydessä koko kansalle, mutta kukaan ei huomaa asiassa mitään outoa. Kaikki ministeriä ja toimittajaa myöten pitävät tätä ilmeisen normaalina menettelytapana ja ovat huolissaan vain työpaikkojen vähyydestä. Väännetään vielä kerran: totta hemmetissä niistä työpaikoista on pulaa, kun työt teetetään lakia näin avoimesti rikkoen palkatta.

Ilmeisesti työministeri ei tiedä, että kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua ja ilmeisesti sosiaali- ja terveysministeri ei tiedä, että sosiaalitoimen asiakkaita käytetään palkattomaan työhön. Oikeusminsteri ei näe, että hänen haastattelunsa yhteydessä rikotaan lakia avoimesti. Ja ainakaan tämä haastateltu työnhakija ei tiedä, että lain mukaan hänen pitäisi olla normaaliin työhön kykenemätön sosiaalitoimen asiakas. Hänen kunnassaan ei kukaan ole tainnut lukea tuota sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjettä.

Joku voisi lukea sen ääneen myös oikeus- ja työministerille. Kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaan se on sosiaalipalvelua.

Näyttökuva (8)_snip

(Kiitos nimimerkki Mikalle, joka kiinnitti huomioni tähän asiaan ja sai minut katsomaan eilen näkemättä jääneen A-studion ministerihaastattelun.)

Kommentit (76)

 1. Eero Kovanen

  Eikös tässä pitäisi alkaa tehtailemaan ryhmäkanteita kuntia vastaan joista löytyy eniten tämänlaisia väärinkäytöksiä. Saisi aikamoisen painostuksen aikaiseksi lähteä muuttamaan lainsäädäntöä. Sovitteluun lähdetään vain, jos hallitus esittää lain jolla puretaan byrokratiaa työttömyys- ja toimeentulokorvausten osalta.

  • Iiro Peltonen

   Suomessa ei taida olla ryhmäkannetta, joka onkin aiheuttanut ongelmia kun esimerkiksi taloyhtiöiden rakenteet ovat kärsineet kallioräjäytyksistä, niin jokaisen henkilön olisi tehtävä itsenäinen selvitys ja kanne. Ongelma on varmaan sama. #SakuOsaaKertoaTarkemmin

   • Petri Haapa

    Onhan Suomessa mahdollisuus ryhmäkanteen nostamiseen ollut jo 10 vuotta, mutta mun käsityksen mukaan se koskee vain kuluttajariitoja.

   • Jyrki Saloniemi

    Räjätystöissä räjäyttäjä vastaa syntyneistä vaurioista. Räjäyttäjän on pystyttävä osittamaan, että vauriot EIVÄT ole syntyneet hänen toimistaan.

    • Topias Salonen

     Eikös se mene niin että syytön kunnes toisin todistetaan? Eli kanteen nostajan tulee osoittaa että vauriot ovat tosiaan syntyneet räjäytyksistä, eivätkä ole jotain vanhoja vikoja talossa.

  • Seppo Kuusinen

   Miksi pitäisi muuttaa lainsäädäntöä? Lakihan on ihan selvä, mutta sitä rikotaan joko tiedonpuutteen takia tai ihan tietoisesti. Toki tämänhetkisen hallituksemme edustajien tietämättömyys (ja välinpitämättömyys) heidän omaan toimeensa liittyvistä asioista on jotain ihan käsittämätöntä.

   • Sonofhades

    Kokeilkaapas nostaa oikeusjuttu kuntaa vastaan jostakin aiheesta. Kunnalla on varaa lakimieheen, joka muuttaa mustan valkoiseksi. Mieluummin käräjöivät 5 vuotta kuin myöntävät olleensa väärässä.

   • Eero Kovanen

    Ajatuseni lainmuuttamisesta oli siis lähteä muuttamaan lakia byrokratian murentamiseksi. Ei välttämättä suoraan siis tätä kuntouttavan työtoimintaa määrittävää.

    Sonofhades:lle sen verran, että oikeuden käyminen aiheesta johtaisi kuitenkin ennakkotapaukseen, jos sellaista ei jo ole. Tämän rikoksen osalta laki on kai sen verran suora ettei tuo valkoiseksi vääntäminen helppoa ole, mutta ei valtio kauaa katso sivusta sitä oikeudenkäynti sumaa. Tuleehan se viimekädessä valtion maksettavaksi. Oli ryhmäkanteiden tulos mikä tahansa.

 2. Kristian Wetterstrand

  Yksi yhteiskuntamme ja maailmamme ongelmista on varmasti se, että jotkut ns. lopputuotteet / palvelut / kulutustavarat tehdään täysin vääristynein perustein mahdollisimman edullisiksi hankkia.
  Se mikä on työttömälle mahdotonta hankkia, on jo alemmalle keskiluokalle kertakäyttöistä kaatopaikalle heitettävää hupia.
  Tämä koko kuvio + digitalisaatio aiheuttaa sen että työpaikat katoavat, eivätkä tule takaisin.
  Eli päättäjiltä sopisi jo alkaa vaatimaan rohkeita ratkaisuja tähän ongelmaan. Teollisen aikakauden toimintamallit eivät ole enää ratkaisu työttömyyteen ja niistä väkisin kiinni pitäminen tulee olemaan sekä kansalaisille että valtiolle erittäin vahingollista.
  Minulla ei ole ratkaisua, mutta sen tiedän että jos mitään ei muuteta, niin mikään ei muutu.

  • Jan Sergejeff

   Kyllä silloin muuttuu asiat. Nimittäin tilanne vain pahenee jos sille ei tehdä mitään.

 3. Markku Mäkinen

  Eihän tämä ole edes uusi juttu, sekä veljeni että yksi kaverini ovat toimineet Tampereen kaupungin edunvalvonnassa viransijaisuuksissa kuntouttavan työtoiminnan kautta. Ja ilman koulutusta.

 4. Ani

  Terveisiä Jari Lindströmille Kymenlaaksosta: Kuntouttavan työtoiminnan luvatusta maasta. Asun Kymenlaaksossa pienessä kaupungissa, missä kuntouttava työtoiminta on enemmän poikkeus kuin sääntö. Valmistuin 22-vuotiaana ammattiin toukokuussa 2015.

  Pääsin heti valmistumisen jälkeen töihin neljäksi kuukaudeksi. Syyskuussa 2015 minut kuitenkin irtisanottiin, päivää ennen koeajan loppua. Paikallisessa työvoimatoimistossa, muutama päivä (perusteettoman) irtisanomisen jälkeen minulle ehdotettin mitäs muuta kuin kuntouttavaa työtoimintaa! Täysin työkykyiselle, vastavalmistuneelle terveelle 22-vuotiaalle!
  Työkkärissä tätä ei pidetty yhtään omituisena.

  Tämän jälkeen tein ilmaiseksi töitä (että pysyisin ammatissa kiinni) eräälle toimijalle, ks. paikassa on muitakin ihmisiä ”töissä” mutta yllätys yllätys kaikki ovat kuntouttavassa työtoiminnassa enkä minä halua siihen, joten lopetin.

  • Pera

   Terve, työntekijällä on oikeus aina vaatia kirjallisena syytä irtisanomisestaan ja se on hyvä pitää mielessä tulevaisuudessa. Käytännössä ”irtisanottu koeajalla” on Te-toimiston/Kelan kannalta ”hyväksytty” syy irtisanomiseen työntekijän kannalta sillä se voi johtua vaikkapa töiden loppumisesta työnantajalta.

   Sen ei siis pitäisi vaikuttaa esim. työmarkkinatukeen mikäli sellaiseen on oikeus.

   • Aaro Tulkki

    Ainakin ennen TE-toimisto vaati työnantajan koeajalla tekemää työsuhteen purkamista riitautettavaksi, muuten tuli 3 kk karenssi.

   • Pan

    Koeajalla olevaa ei saa irtisanoa ”töiden loppumisen” vuoksi. Se kuuluu työnantajan vastuun ja riskinoton piiriin. Liittoon yhteyttä heti jos työnantaja menee sillä syyllä koeajalla irtisanomaan.

 5. Mirja Pekkonen

  Katsoin itse samaisen ohjelman yöllä Areenan kautta ja ajattelin, että onpa harvinaisen härskiä. Jollet olisi puuttunut tähän näin heti aamusta niin olisin ottanut sinuun yhteyttä.

  Samaisessa haastattelussa puhuttiin viidestä professorista koostuvan seurantaryhmän raportista, jossa suomittiin toisaalta Kikyä ja ehdotettiin toisaalta minimipalkkojen laskua määräajaksi. Raportti on ilmiselvästi tilaustyö hallitukselta, jonka on tarkoitus lähteä painostamaan työntekijäjärjestöjä paikallisen sopimisen lisäämisestä heti vaalien jälkeen.

  Michael Mooren ohjeita seuratakseni käyn nyt aamukahvin keittoon pitemmittä puheitta. Ensimmäiset kannanotot Facebookkiin ovat jo lähteneet ja koiratkin käytin ulkona.

 6. Tapio Osala

  Olisi hyvä jos joku asianosainen (työkykyinen työnhakija, joka ”pakotettu” koulutusta vastaavaan ilmaiseen työhön), tekisi asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

  • Soila Salonen

   Yksittäisen työnhakijan valitus eduskunnan oikeusasiamiehelle ei auta eikä riitä. Oikeusasiamies vastaa varmasti, että ”lakia ei ole rikottu eikä aihetta toimenpiteisiin ole”. Joukkokanteella voisi olla jo merkitystä, samoin työttömien ”yleislakolla”, ts. kieltäytymällä joukolla tuettavista töistä.

 7. Antti Hämäläinen

  Ei tule suurena yllätyksenä, hallituksemme ministeri täyttä ymmärrystä vailla.

 8. Eveliina Heikkilä

  Minä olin kaupungin päiväkodissa lastenhoitajana kuntouttavana työtoimintana. Tarkoitus oli selvittää, kestääkö selkäni (selkärankareuma) ko. työtä jolloin voisin hakeutua alan koulutukseen. Ensimmäisen jakson jälkeen minut määrättiin uhkailun varjolla (karenssi) jatkamaan kuntouttavaa. Kun sitten kerroin että 30.6 on viimeinen päivä- alkoi kova painostus. Tässä kohden olin perehtynyt Saku sun blogin perusteella pykäliin ja vaadin kirjallisen perusteen että miksi minun pitää jatkaa kun mitään perustetta ei ole siihen. No aikansa kiemurteli täti ja antoi periksi kun ei muuta voinut. Piti tulla kahdessa kk uusi aika tehdä uusi aktivointisuunnitelma- ei ole vielä näkynyt……. taisivat todeta että mua ei vedätetä. Työkkärin ohjaaja antoi jatkuvasti vääriä ja valheellisia tietoja Kelan suhteen, kun löin faktoja nenän alle- lähti tilanteesta karkuun vedoten uuteen palaveriin. Kehtasi väittää ettei poissaolotodistuksia ilmoiteta kelalle vaan he hoitavat. Muuten hyvä mutta Kela vaatii ainakin täällä saikkutodistukset tai päivärahoja ei myönnetä ollenkaan….. nim.m. takautuvasti maksut saaneena.

  • Ville Timari

   Hyvä yleisohje kaikille TE:ssä ja KELAssa asioiville: nauhoittakaa kaikki face-to-face tapaamisenne virkailijoiden kanssa, vaikkapa kännykällänne. Osa heistä etenkin TE:ssä puhuu väliin ihan täyttä kukkua. Jotkut virkailijat ehkä tietämättömyyttään, työmäärä kun on suuri ja resurssit vähissä, mutta osa jopa yrittää tarkoituksellisesti harhaanjohtaa asiakkaita. Laittomia vedätyksiä sattuu tämän tästä, osalla paikkakunnista ne ovat jopa ”vakiintunut käytäntö”. Kun laittomuus tulee ilmi ja sitä lähdetään puimaan, nauhoitteelta voi sitten lyödä faktaa tiskiin. Nauhoittimet mukaan etenkin niihin TE:n toimipisteisiin, joissa vältellään asioiden hoitamista sähköpostitse tai virkailijat pyrkivät viestimään henkilökohtaisilla eikä TE:n alaisilla sähköpostiosoitteilla.

   Tapaamisen nauhoittaminen on täysin laillista jopa muilta lupaa kysymättä, jos olet itse paikalla osallisena tapaamisessa ja nauhoitat nimenomaan puhetta, joka on tarkoitettu sinun kuultavaksesi. Hyvien tapojen mukaista on tietysti ilmoittaa, että vaikkapa palvelun laadun varmistamiseksi ja/tai kehittämiseksi nauhoitat keskustelun. Näinhän monet asiakaspalvelupuhelimetkin tekevät.

   Kannattaa myös muistaa, että virkailijoilla on lakisääteinen velvollisuus neuvoa toimivaltansa alaisissa asioissa, kun kansalainen neuvoa pyytää. Jos he jättävät neuvomatta pyydettäessä tai neuvovat lainvastaisesti, he rikkovat heille asetettuja viranomaistoiminnan vaatimuksia ja pyynnön voi ohjata hänen kollegalleen tai esimiehelleen samalla kun pyytää selvitystä aiemman virkailijan ohjeiden vastaisesta toiminnasta. Jos kansalainen pyytää neuvoa asiassa joka ei kuulu virkailijan toimivallan alle, hänellä on silloinkin velvollisuus ohjata kysyjä eteenpäin sellaiseen virastoon, jossa asian voi selvittää, vaikka ei itse voisi tai osaisi vastata. Havaitessaan kyseenalaista tai epäoikeudenmukaiselta tuntuvaa toimintaa virastossa kansalaisella on siis täysi oikeus vaatia perusteluita ja selvennyksiä virkailijalta–ja virkailijalla on laissa säädetty velvollisuus vastata–kunnes asia on tullut riittävän selväksi kansalaista tyydyttävällä tavalla.

 9. Anneli Heikkinen

  Tämä kuntien palkkaamismalli on ollut käytössä vuosia. Puolenvuoden työllistetyillä pyöritettiin kuntien palveluja eikä kukaan kyseenalaistanut sitä. Työllistettyhän piti lain mukaan ottaa täydentämään työpaikan tuntikehystä.Mutta itsekkin esimiehenä olleena käytin heitä ns.vakinaisten sijaisena. Itse sain ohjeet ylemmältä taholta joten siihen ei voinut puuttua. Onneksi sain itse ottaa heidät työhön, ja olen vieläkin kiitollinen siitä että kaikki oli työteliäitä ja puolivuotta meni liiankin nopsaan. Tämä uusi ”palkkausjärjestelmä” onkin todella oikeustajuuni uppoamaton. Kantelu oikeusasiamiehelle on ihan paikallaan. Ihmisyys on koetuksella se ei ole enää laillista.

  • Joku Toinen

   Mikä ei ole enää laillista? Ihmisyyskö? En yllättyisi, vaikka näkisit asian olevan niin.

   Kuntoutettaville (mihin minäkin varmaan pian kuulun): Koska hommasta kieltäytyminen aiheuttaa vakavia seuaamuksia, voisimme ehkä harkita italialaista lakkoa(*, vaikka se sotiikin kaikkea sitä vastaan, mitä jo äidinmaidossa olemme oppineet.

   *) Ei kieltäydytä työnteosta, mutta tehdään vain mitä pomo erikseen käskee, ja sekin hitaammanlaisesti.

   • Jussi Parviainen

    Näitä hommia on varmaan niin pitkään, kun ihmiset niihin suostuvat!

    • Joku Toinen

     Vaikea kieltäytyä, kun sinulle lätkäistään eteen tarjous, mistä ei voi kieltäytyä. Ei ainakaan ilman että menee kämppä alta ja edessä on usean kuukauden kerjuu, jos meinaa jotakin syödä.

 10. Juha Tuomainen

  Varmaan peruste on se, että jos kaveri tekee ilmaista työtä, hän on niin huonokuntoinen, ettei pysty normaaliin työhön. Eli jos ei pysty vastaamaan omasta itsestään, vaan on viranomaisten, tai kenen tahansa huijattavissa, on kuntouttavan työn tarpeessa ja siihen oikeutettu?

 11. Sasha

  Samassa ohjelmassa haastateltava (kahden lapsen yksinhuoltajaisä) kertoi tarjolla olevan oman alan palkallista 2-vuorotyötä. Liekö sitten vuoropääiväkodin mahdollinen puuttuminen estänyt hakeutumisen ko. työhön?
  Jos olisin vastaavassa tilanteessa niin jäin miettimään mm. olisiko parempi ottaa 2-vuorotyö ja hakea sitten päivätöitä. Kannustinloukku saattaisi jättää minut kotiin ja lyhytaikaiseen kuntapestiin.

 12. Siru Pola

  Ryhmä voi nostaa kanteen siinä kuin kukin yksittäinenkin henkilö.

 13. Tomi Pasanen

  Moi Saku!

  Mikäli henkilökohtainen elämäsi sallii, toivoisin että lähtisit ehdokkaaksi kuntavaaleihin ja myös eduskuntaan. Jollet halua mihinkään puolueeseen niin lähde riippumattomana. Riippumatta tuloksesta minulla olisi ehdokas jota voisin äänestää.

  Ystävällisin terveisin

  • Kirsti Era

   Saku on SDP:n valtuutettu ja muistaakseni kunnanhallituksessakin. Tsemppiä myös jatkoon!

  • Saku Timonen

   Olen ehdokkaana kunnallisvaaleissa.

   • Rintsu

    Voisin vaikka hetkeksi siirtää kirjani Juukaan voidakseni äänestää sinua eduskuntavaaleissa.

 14. Elina Välimäki

  Eilisen A-studion katseleminen oli todella hämmentävää. Kun insertti työttömästä tietoliikenneasentajasta eteni, tunsin helpotusta. Nimittäin siksi, että ajattelin: ”No vihdoinkin, nyt kissa nostetaan pöydälle ja tätä räikeää toimintatapaa ruoditaan työministerin ollessa paikan päällä vastaamassa kysymyksiin”. Vaan mitä ihmettä!? Yhtään hiillostavaa, kummastelevaa kysymystä emme toimittajalta kuulleet. Studiokeskustelussa viitattiin pariinkin otteeseen työttömyystilastoihin – eikä toimittaja millään tavoin alkanut kyseenalaistaa keinoja, joilla tilastoja saadaan kaunisteltua. Suututti.

  • töytön

   Nämä toimittelijat ovat koulunsa käyneet.. Aivottomia ja munattomia tapauksia.

 15. Olli Pajuluoma

  Ei epäreilua Lindströmiä kohtaan! Eihän hänellä ole edes alan koulutusta, miten hän voisi tietää tuollaisesta!

 16. jari Koskelainen

  Aiheesta menee ohi mutta kummastusta on herättänyt panjon ”uusi” käytäntö että ennen kun ”pääsee” kuntouttavaan työtoimintaan pitää antaa virtsanäytteet vaikka ei olisi minkäänlaista päihdehistoriaakaan olemassa. Kieltäytyminen aiheuttaa tietysti merkinnän että on kieltäytynyt tarjotuista palveluista.

 17. Johannes Aaltonen

  Jos ja kun tuollainen rikkoo kerran lakia niin siitähän täytyy silloin tehdä kantelu vaikkapa oikeusasiamiehelle, ei netissä nillittäminen mitään auta.

  • Saku Timonen

   Onko asian tuominen julkisuuteen nillittämistä?

   • Johannes Aaltonen

    Ei tietenkään, tarkoitin lähinnä heitä jotka ovat tuollaiseen kuntouttavaan työhön joutuneet selvästi työkykyisinä. Jos ja kun tuollaiseen lainvastaisuuteen pakotetaan, on tehtävä muutakin kuin nillittää jälkikäteen.

    • Jyrki

     En tiedä estääkö kantelun tekeminen se, että kun tekee kantelun. Niin kantelun kohde saa tietää kuka kantelun tehnyt. Ja jos nyt ajatellaan, että kysymyksessä esimerkiksi joku pieni paikkakunta, joita koko suomi oikeastaan täynnä. Niin voi olla niinkin, että elämäsi vaikeutuu ja aika varmasti myös sen PALKKAtyön saaminen voi olla lopullisesti unohdettava juttu siinä paikkakunnassa.

     Varsinkin jos tekisi kantelun jonkun kunnan/kaupungin toimista esimerkiksi hyvin törkeidenkin väärinkäytösten suhteen mitä tulee kuntouttavaan työhön ja työttömyyden hoitoon muutenkin. Se varmasti laittaa pohtimaan kenet tahansa nurkkaan ajetun ja ahdistetun työttömän, että kannattaako kantelu vaikka syytä todellakin olisi. Ja hankaloittaisi elämäänsä lisää.

     Vai onko parempi tyytyä vain nilittämiseen joka tuo asian edes julkisuuteen, kunnes itse saa lottopotin ja voisi vapaasti tehdä kantelun. Jos enää kiinnosta, koska ei halua enää koko sontakasaa tonkia. Koska viimein saanut tilaisuuden tehdä elämässään jotain kun on rahaakin, jota ei orjatöistä saanut.

     Juu ja toki tiedän, että eihän asiat virallisesti näin voi mennä eihän? Ja nilittäjät on vaan häviäjiä jopa kirjaimellisesti.

     • Orja

      ”En tiedä estääkö kantelun tekeminen se, että kun tekee kantelun. Niin kantelun kohde saa tietää kuka kantelun tehnyt. Ja jos nyt ajatellaan, että kysymyksessä esimerkiksi joku pieni paikkakunta, joita koko suomi oikeastaan täynnä. Niin voi olla niinkin, että elämäsi vaikeutuu ja aika varmasti myös sen PALKKAtyön saaminen voi olla lopullisesti unohdettava juttu siinä paikkakunnassa.”

      Juuri tämän täkia sitä ei täällä tuppukylässä voi itse tehdä, näihin tarvitaan kanteluntekijät muualta.

 18. Mauri Pulkkinen

  Saattaa olla, että piskuinen Suomi on ollut mallina vaihtoehtoisten faktojen käyttämisessä perusteluina aina vain uusien vippaskonstien luonnissa ilmaiselle työvoimalle.

  Lienee niin, että nykyisellään pidetään liikkeenjohtoa taitamattomana, jos ei onnistu hankkimaan ilmaista työvoimaa ja julkista tukea yritykselleen.

  Juhana Vilenistä tuli mieleeni tässä yhteydessä aikoinaan minua naurattanut juttu. Hän kuohitsi pässejä lyömällä kattilan kannet yhteen kulkusten jäädessä väliin. Häneltä kysyttiin: ”Sattuuko se?” Vastaus oli: ”Ei satu, jos ei jätä muniaan väliin.”

  Toivottavasti juttu on sovelias ja toimii laajassa kaaressa empatian ja sympatian käsitteiden erojen ymmärrettäväksi tekemisessä.

  Jari Lindström on joko unohtanut, mitä on olla työtön tai hän tietoisesti haluaa heidän olonsa kurjemmaksi, jotta omat muistikuvat tuntuisivat vähemmän kipeiltä.

 19. Veli-Matti Saajala

  Kohta voidaankin muuttaa lakia, kun kerran tälläinen käytäntö on kuitenkin ollut käytössä jo pidemmän aikaa. Eihän ole mitään järkeä, että meillä on laki, jota edes kunnat eivät noudata. Sen jälkeen voidaankin tasa-arvon nimissä lopettaa palkanmaksu muillekin, sillä eihän siinä ole mitään järkeä, että toiset saavat palkkaa samasta työstä, mistä toiset eivät. Kun Lindstömin potentiaali pidemmän tähtäimen ajatteluun on mikä on, hän pystyy tekemään tällaiset uudistukset jopa hyvällä omallatunnolla.

  • töytön

   Eiköhä pesäpallomies kopin ota ehdotuksesta 🙂 Oispa muuten hyvä idea, monikoha ”ei työtä palkan takia tehdä” – paskanpuhuja alkasi vinkuu..

 20. Juha Ylä-Lahti

  Kuntouttavan työtoiminnan käyttäminen lainvastaisiin tarkoituksiin on ihan yhtä lyhytkatseista älyvapaata hommaa kuin jos kovalla pakkasella pissisi housuun. Hetken aikaa on lämmin, mutta pian alkavat ongelmat.

  Kysymys kuuluukin, onko työttömiä tai työttömyyttä – miten nyt vain – vastaan painiskeleva hallituksemme siis

  a) tietämätön lainvastaisesta käytöstä,
  b) tietoinen lainrikkomisen edesauttaja vai
  c) jotain muuta? Idealistinen haaveilija?

  Vaihtoehto a) ei tule kaiken järjen mukaan kyseeseen, vai tuleeko? Jäljelle jää b) ja c). Itse en keksi myöskään mitään mikä sopisi vaihtoehtoon c). Keksiikö kukaan? En oikein jaksa uskoa esim. sinisilmäiseen haaveiluun. Tästä seuraisi sitten kysymys, eli miksi juuri b)?

  Tärkeitä kysymyksiä ovat siis: Voiko hallitus avustajineen olla niin tyhmä, ettei tajua toiminnan lyhytkatseisuutta? Se ei voi olla niin tyhmä, että ei ajattelisi ihmisten huomaavan linssiinviilausta. Mitä hallitus perimmältään tahtoo? Luottaako se siihen, että suurin osa ihmisistä ei huomaa, eikä tiukkaa paikkaa tule? Vai onko niin, että hallitus voi aina paeta vastuuta tiukan paikan tullen sanomalla, että ”eihän nyt me vaan nuo kunnat”?

 21. töytön

  Ihan oikeus- ja työministeri :)) On kyllä jotain niin uskomatonta paskaa tämä ”työllistäminen” nykysin. Palkkaa ja oikeeta työsuhdetta ei kaikki tarvii, kuhan on töissä. Näin myös moni vielä PALKKAA-saava ajattelee. Joku kuntouttava työtoiminta ei sano mitään tämmöselle, ajattelee että ne on niitä laitapuolen kulkijoita kaikki.

 22. Pertt I. Ikonen

  Itse veikkaisin, että kuntouttava työtoiminta muutetaan palkkatuetuksi työksi kunhan työttömyyspäivärahaa voidaan ryhtyä käyttämään palkkatukena. Tuosta seuraisi se hyvä puoli, että työmarkkinatuen saisi liki bruttona käteensa, eikä asumistukikaan muuttuisi (bruttotulot määrittävät asumistuen) sekä eläke kertyisi. Toki toimeentulotuki loppuisi tai vähenisi.

 23. Siiri Muurimäki

  Juu, eilen kyllä huudahdin ääneen ja osoitin telkkaria sormella kun tämä tapaus pölähti silmille. Totesin miehelleni että hah, huomenna tästä saa lukea jämäkän kirjoituksen Uuninpankkopojalta. 🙂

  • Jyrki

   Itse päätin jättää katomatta, koska varmasti nostaa verenpainetta, pulssia ja stressitasot uusiin lukemiin ja se ei ole hyvästä. Jo tämän Sakun blogin lukeminen tekee saman, mutta täällä voi sentään nilittää, niin kuin yksi kommentoija totesi.

   Tuollasta TV-ohjelmaa seuratessa voi vaan katsella, kun joku väittää silmät kirkkaina, vaikka että kaikki työ on hyvästä ilman palkkaa ja kaikki muut vaan nyökyttelee päätänsä. Ja joku pitää heti perään silmät kiiltäen palopuheen, kuinka laiskat työttömät pitää saada potkittua entistä ahtaammalle, koska eivät ole tekemässä työtä, josta eivät saa kumminkaan PALKKAkuittia jne.

   Eikä itse kohde/kohteet tai niiden puolustajat mitä onkaan voi kertoa omaa näkemystään, koska sehän olisi väärin, että rikollinen, jonka rikosnimike on työtön tai sen puolustaja voisi kertoa oikeutta ja totuutta häiritseviä seikkoja.

   Ja tulevaisuudessa noihin TV:n julkisiin näytöksiin työttömien demonisoimisessa tuskin tulee muutosta…

 24. Katri Baskaya

  Toivottavasti tästä menee palautetta myös A-studiolle!

 25. HTK

  Hyvä Saku!
  Onko kuntouttavassa työtoiminnassa lakien rikkominen tietoista ja tahallista? Tehdäänkö sellaista laittomuutta tietäen, että lain noudattamatta jättämisestä ei ole säädetty rikoslain mukaisesti rangaistusta päätöksen tehneelle virkamiehelle tai luottamushenkilölle? Onko kunnissa ja työvoimaviranomaisilla ajattelutapa, että lakia ei tarvitse noudattaa koska sen tahallisesta rikkomisesta ei ole mitään säädettyä rangaistusta?

  Virkamiehet vetoavat siihen, että päätöksistä asianomainen voi aina vaatia muutosta tuomioistuimista. Olen sukulaiseni asioita, valtakirjalla, ajaessani huomannut sen ja sain silloisessa läänioikeudessa muutoksen paikallisen sosiaalilautakunnan ilmiselvään ja törkeään lainvastaiseen päätökseen. Muutoksen saaminen kesti silloin noin 6 kuukautta. Kaikilla ei ole osaamista eikä henkisiä ja aineellisia voimavaroja oikeuksiensa vaatimiseen. Saavatko laittomia päätöksiä tehneet ja kunnan rahoja heikompiosaisten kustannuksella säästäneet johtavat viranhaltijat palkankorotuksia.

  Lisäksi kunnan ja myös valtion virastojen johtavat virkamiehet voivat vedota siihen, että ei ole enää varoja henkilöstön palkkaamiseen vaikka välttämätön lisätyövoiman tarve on olemassa. Valtionhallinnon tuottavuusohjelmasta on tullut työllisyyden tuhoamisohjelma.

  Kuntasektoria tuntevana hyvänä lakimiehenä sinä Saku voisit vastata: onko väitteissäni mitään perää?

  • Joni Pelkonen

   Uskon että lakia rikotaan täysin tieten. Motiivina on säästää muutoin kunnan maksettava osuus työttömyysturvasta. Kun henkilö on ns. ”kuntoutuksessa” sairastuttuaan työttömyyteen, valtio maksaa jälleen koko työttömyysturvan.

  • Saku Timonen

   Olen tullut samanlaisiin johtopäätöksiin muuten, mutta virkamiehille ei makseta palkanlisää lakien rikkomisesta. He tekevät sen ihan ilmaiseksi.

   • Anonyymi

    No, vastapainoksi virkamiehen tekemä virhe aiheuttaa vahingonkorvausvastuun ja periaatteessa myös rikosvastuun. Tuottamuksellisuus on vissiin avaintermi. Mutta eipä noita hurjan monta ole lööpeissä näkynyt. Muistuu esimerkiksi 90-luvulla Viinasen, Sailaan ja muutaman muun tekemä täysin tietoinen lain rikkominen, josta käytiin oikeutta korkeimmalle tasolle saakka ja valtio tuomittiin korvauksiin. Lain mukaan korvaus olisi pitänyt periä mainituilta takaisin yhteisvastuullisesti, mutta ei ole näkynyt.

  • Sami Lappalainen

   Omasta mielestä tällä vain siistitään työttömyystilastoja, kun eihän se ihminen työtön ole, kun se on jossain toiminnassa mukana.
   Tänä päivänäkään en ymmärrä, miksi näin tehdään ja vielä avoimesti?

 26. Orja

  Minä en ole muuten sosiaalitoimen asiakas, mutta työttömyyteni takia minut on pakotettu, karenssilla uhkaillen, ottamaan vastaan kunnan tarjoamaa sosiaalipalvelua, joka kuntouttavana orjatyönä toteutetaan.

  • Jorma Reijonen

   Olet siis pakotettu orjatyöhön, joka on palkatonta, siis talkootyötä kuntouttamisen varjolla. Karenssilla uhkailu, jos et suostu. Suomesta tulee spurguvaltio tällä menolla, korruptio on loikannut aivan uudelle tasolle tämän hallituksen aikana. Tämäkö on Sipilän markkinoima kustannusloikka?

   • Orja

    Kyllä, ainoa syntini on olla työtön,
    en ole sosiaalitoimiston toimeentulotukiasiakas (nyttemmin Kelan), mutta karenssin uhalla minut on kuntouttavaan orjatyöhön painostettu kun olen jo useamman tutkinnon ammattikouluissa suorittanut, olen käynyt kaikki työkkärin ”näin sanot käsipäivää”-kurssit, minulla on perhe, jonka johdosta eivät voi määrätä minua työkokeiluun (joutuisin maksamaan n. 400 e lasten hoitopaikasta), olen siis ihan suoraan sanonut etten todellakaan aio vielä maksaa siitä, että kyykytätte minua orjana. Kaikkiin työhönosoituksiin olen aina vastannut, vaikka ovat olleet jopa niitä, minkä olen työkkäriin ihan erikseen kertonut ettei minulta luonnistu.

    Tätä on nykysuomi. En vaan ymmärrä, miten päättäjät, edes kunnissa, eivät näe tätä yhtälöä, ei näistä hommista kerry verot eikä eläkkeet, palkkatukityöt on meidän kunnasta tämän samaisen sossunakan toimesta poistettu kun ei kuulemma tuota mitään, ilmeisesti kuntouttava orjatyö tuottaa -vaikkei lain mukaan tuottavaa saa ollakkaan..

 27. HTK

  YLE:n toimittaja oli kehnosti valmistautunut ministeri Lindströmin haastatteluun. Mistä se johtuu? Eivätkö toimittajat enää uskalla haastaa tietämättömyydestä vahvan enemmistön omaavan hallituksen ministeriä jota kaikki hallituspuolueet tukevat, toisin kuin ministeri Berneriä, jota tuki vain kepun johto. Onko YLE:n ajankohtaistoimitus jo nyt niin kesytetty, että toimittajat eivät enää uskalla esittää kriittisiä kysymyksiä, vai onko ammattitaidon puute niin ilmeinen? Kriittisten kysymysten esittäminen vahvalle vallankäyttäjälle saattaa johtaa itse toimittajan ajautumiseen työttömäksi, kuntouttavan työtoiminnan kohteeksi. Toimittajienkin työnsaanti on nykyisin erittäin vaikeaa: esimerkiksi Kontiolahden kunnan viestintäsihteeriksi oli lähes 100 hakijaa.

  YLE:n uutis- ja ajankohtaistoimitus näyttää suoranaisesti puolustelevan Sipilän hallituksen työttömiä syyllistävää ja työntekijöiden oikeuksia huonontavaa työvoimapolitiikkaa. Sipilän hallitus tekee kaikkensa heikentääkseen työntekijöiden ja työttömien oikeus- ja sosiaaliturvaa. YLE tukee siinä hallitusta, esittäen työttömien ”olevan kiinnostumattomia tarjotuista työpaikoista.

 28. Markku Peltoniemi

  Tätä kunnat ja valtio on tehnyt jo iät ja ajat. Samat ”työntekijät” kiertää tuki- ja sosiaalipaikoissa. päivähoito, koulu, toimisto, kansalaisopisto, seurakunta…. jne. Ja kohta kierrosuudestaan. Ja muutoinkin kaikenlainen työsuhteiden kierto on niin hiton sairasta.Eläkeläiset jakuvasti työssä, päivärahalla ajetaan rekkoja ja busseja. Sitten ihmetellään kun nuoret on työttöminä. Todella sairasta.

 29. Jari Kähkönen

  A-studiota katsomatta, koskei a) kiinnosta b) siellä kuitenkaan ole mitään uutta minulle, saatan yleistäen kommentoida seuraavaa. Julkisen palvelun mediasisältö passivoi, tyhmistää ja normaalistaa. Sen tekevät vanhat jäärät, jotka eivät tiedä edes mitä työttömyys tarkoittaa. Oikein painostettaessa he saattavat tunnustaa nostaneensa päivärahaa jossain elämänsä taitekohdissa esim. lukio-armeija-yliopisto siirtymissä pari-kolme kuukautta, mutta sinä vuonna oli vielä telefax äxällä, lankapuhelin ja Työvoimatoimistossa(huom. tah. pilk) ne kaikki seinät peittävät ilmoitustaulut nuppineuloin kiinnitettyine paperilappuineen. Sitten se hämmentyy, kurtistelee kulmiaan ja ääntää ahdistuneen oloisesti jotain mikä on vanha kuin aapinen:”Täytyyhän nyt ihmistä auttaa/jotain tehdä.”

  Tai sitten ohjelmantekijä on hyväksikäyttöön, ilmaistyöhön ja jatkuvaan oman työpaikkansa puolesta pelkäämiseen oppinut/sokeutunut nuorehko sääliö, jolla on keski-ikäistyessään vakavia ongelmia tunnistaa työelämän perussääntöjä ja -rakenteita. Eikä se totuudenpuhumiskykykään elämänmittaisen uskottelun, itsensäpsyykkaamisen sekä eksistenssiään parempansa näyttelyn jäljiltä hyvin voi. Ihan sama missä toimituksessa, tiimissä tai vuorossa se on. Tulkoon mikä hyvänsä työnseisauksen uutisointi, tessijuttu tai Sakarin bloggauksen varsinaisena aiheena oleva pitkäaikaistyöttömyyden hoidon kyseenalainen aktivointimenetelmä, niin tämä puolijournalistinen satuhenkilö är helt ute och cyklade sano ruåttalainen. Sekkarikello käymään, että koska siltä pääsee suusta ”luuseri” tai ”oma vika”, kun luulee ettei kukaan muka kuule. Hehehe, minulla ei enää pidä pokka.

  Pannaan sitten samaan studioon ministeriksi muuttunut ent. teollisuusduunari ja ay-aktiivi. Hän kyllä oppi jo hyvin nuorena jos ei suorastaan poikaikäisenä kotonaan ettei a) toisten eväitä syödä b) urakkaa saa virtsata, mutta niin totta kuin luokkakantaisuus oli aina pelkkää dogmaattisen sosialismitulkinnan vaikutuksen alaisena suollettua propagandaa, on ministerikin oman luokkaretkensä tässä vaiheessa valmis nyt pokkana esittämään molemmat uutena normaalina. Mitä luullaan vieläkin hyvinvointivaltiosta sekä täystyöllisyydestä? Se oli pelkkä välivaihe. Pieni poikkeama sorron historiassa, jossa työ ja pääoma ovat ikuisessa sekä sovittamattomassa ristiriidassa keskenään. Porvaristo ja sen aatemaailmaa symppaavat leluporvarit vain soveltavat länsimaisen filosofisen perinteen autoritääristä alavirtaa, kun ovat muka hoitavinaan työttömiä. Ja persuulleen menee, töitä ei ole eikä tule, sekä hehehe hoitonsakin tuottaa lähinnä eläkekypsää tottelevaista passiiviväestöä. Mutta aina sillointällöin joku sielultaan kapinallinen radikalisoituu ja kunnolla.

  Oikeasti asiat vaihtelevat kausittain ja trendeittäin. Jo 1800-luvullä köyhällistön ja kurjalliston lapsille tehtiin ensimmäisen maailman teollisuudessa kaikki mikä nyt 2000-luvulla kauhistuttaa, kun tutkiva journalismi kertoo samat asiat tehdyn kolmannen maailman lapsille siellä. Älköön ymmärrettäkö sorron puolusteluksi, sillä sitä se ei ole. Se on hämmästykseni ilmaus ihmisen kyvyttömyydelle poistaa sortoa keinovalikoimasta. Laki kiduttavasta työtoiminnasta/kuntouttavasta työpeestä ministeriöllisine paimenkirjeineen on siten vain joidenkuiden liikaa lakia ja hallintomenettelyä rakastavien höpsöjen turvahuopa, josta ei välttämättä ole tähteellä kuin aikamiehen housuntaskuun mahtuva raasu tahi rätti, kun tämä työvoimapolitiikan vaihe normaalistetaan historiaksi muuttuessaan. Ja sitten se unohdetaan.

  Pahempaakin on pelättävissä. On monetarismin kylkiäinen, jossa maakohtaisesti vaihtuvin laulun sanoin tulonsiirrolla eläviä työelämän ulkopuolisia pakotetaan joko rangaistuksenomaiseen aktivointiin tai elinkelvottomaan nälkäpalkkatyöhön. Esimerkiksi on kolmivuoropunkka yömajan yhteishuoneessa, olkkarina joku pieni lukollinen siviilitavaralokero, ”pakko” omistaa auto kun ei julkisia ole/eivät sovellu ja ruokana toisen samanlaisen tekemä takeaway. No, viimemainitun saa edes onneksi lämmittää uudelleen mikrossa mikäli eines ehti jäähtyä matkan kestäessä. Kurjistumisen seuraukset ovat rankat ja niitä muuten sitten tulee jyrkällä kierteellä. Sanoisin kuntouttavan työpeen puolustelijoita hulluiksi, koska omasta mielestään he ovat järkeviä, oikealla asialla ja auttamassa ihmistä.

  Kurjuuden saapuessa toimeksiantaja ei enää anna vartijalle toimitilojen avaimia, työnantaja tuotantoautoa eikä yhteiskunta toimivaltaa eikä edes kylmiäkään aseita. Ehkä syystäkin. Kun se onneton ihan vain työssäjaksamissyistä yövuorona eräänä pyrkii ostamaan poltettavaa katuhuumetta, mutta ei saa koska ”myyjäksi” luulemansa olikin sikäläinen autossaan laiduntava JP:n siviilipartio. Sitten hän joutuu piirikunnanvankilan noutokärryyn univormussa ”for drug paraphernalia” kuten on sielläpäin tapana sanoa. Perillä ollaan, nimittäin siellä kurjuuden seurauksissa. Testaapa itseäsi, mikä olet ihmisiäsi, jos uskallat.

  Tuliko nyt poru, aiheutuiko tuplanaamapalmu, nauratko vai oletko muka eleetön kosket näe oman non-verbaalisen viestintäsi totaalista veemäistä ivallisuutta? Tai ehkäpä olet ihan oikeasti pihalla etkä ymmärrä sanaakaan, koska olet tietämätön. No, nyt sait jokatapauksessa sen mitä tilasit. Edessäsi se on. Toivottavasti edes sinulla on tämän todellisuuden kulussaollessa se ”hyvä työpaikka”. Mietipä sitä, kun katselet televisiosta kiduttavan työtoiminnan laajenemista käsittelevää juttua tai luet Sakarin blogista sen piirissä ilmenneistä väärinkäytöksistä, olkoonpa ne sitten uusia uskalluksia tai vanhaa perinnettä.

 30. Rintsu

  Ongelma tossa on se, että ”kuntouttavassa työtoiminnassa” on pohjalla ihan hyvä tarkoitus.
  Ja kun se hyvä tarkoitus tai siltä kuulostava nimi on otsikkona niin syntyy mielikuva, että kuinkas sitä muka voisi käyttää väärin ja miten se voisi ketään tai mitään vahingoittaa?

  Toinen ongelma on se, että siinä tosiaan on järjestelmän rahoitukseen sisäänleivottu kunnille ”säästöporkkana” joten ei pidä ihmetellä jos persaukiset kunnat sitä mahdollisimman paljon pyrkivät hyödyntämään.

  Järjestelmään sisäänleivotut viat eivät ole kenenkään yksittäisen virkailijan tahallista kiusantekoa. Vaikkakin joukkoon mahtuu monenlaista asiakaspalveluun sopimatonta mulkvistia mutta tahtoisin uskoa, että suurin osa heistä pyrkii tekemään työnsä mahdollisimman hyvin.

  Mutta verrokkina voin kertoa semmoisen asian, että kun aikanaan olin verotarkastajana niin siinä oli kyseessä vaan raha. Mutta kun kyse oli miljoonista, niin isolla firmalla on paitsi oma lakiosasto he myös käyttävät asiaan erikoistuneita lakitoimistoja. Vastineen hinta on tonni/A4 ja niitä aanelosia saattoi tulla useampi mapillinen. Jos pikku virkamiehen päätöksiin tai sen perusteluihin on jäänyt pienikin porsaanreikä, niin noilla resursseilla siitä uitetaan läpi vaikka valtamerilaiva. Joten k a i k k i asiaan liittyvät lait perusteluineen piti osata jokseenkin ulkoa. Ja tosiaan kyseessä oli vaan raha.

  Mutta kun vastakkain ovat TE-, tai sosiaalitoimiston virkailija ja pieni ihminen niin tilanne on toinen. Asiakkailla ei ole välttämättä tietämystä, osaamista eikä ainakaan resursseja. Sit ei osaamista vaadita virkailijaltakaan. Päätöksen perusteluina voisi käyttää vaikka maakaaren pykäliä eikä sitä juuri kukaan huomaisi.

  Itselleni kävi juuri näin. Sain päätöksen jossa perusteluina oli ilmeisesti ohjelmaan vakioiksi kirjatut automaattipykälät, jotka nyt vaan eivät liittyneet asiaan mitenkään. Kun soitin perään, niin vastaus kuului sanatarkasti: ”Älä nyt ala perusteluita kyselemään vaan tee niin kuin sanotaan”. Rahattomana ja nälkäisenä oikeus valittaa on lähinnä teoreettinen.

 31. aninimys

  Koska robotisaatio ja automaatio vievät suurimman osan työpaikoista tulevina vuosina, näin vakuutellaan… Niin miksi Kelan, verotoimistojen ja sosiaalisektorin työntekijöitä ei voisi korvata kosketusnäytöllisellä automaatilla, joka esittää kaikille työnhakijoille ja tuen saajille samat kysymykset ympäri valtakuntaa. Lukutaidottomille voitaisiin tarjota äänellä toimivaa palvelua valitulla kielellä. Näin saataisiin pärstäkerroin eliminoitua ja omalaatuiset ja -valtaiset päätökset eliminoitua. Tämän hetken ongelma on nimenomaan siinä, että perustuslain turvaama yhdenvertaisuus ei toteudu, koska päätökset ovat erilaisia ja eriarvoisia maan asukkaille.

  Tämä ehdotus on vapaasti käytettävissä ja en peri keksinnöstä edes lisenssimaksua. Muistakaa vain, että se esitettiin tässä blogissa 25.1.2017

 32. Jyrki

  Itse päädyin vastaavaan juttuun kunnalle tekemään töitä kuntouttavassa työssä. Työhön johon itsellä ammattikoulutus ja työkokemustakin löytyy useampi vuosi ennen työttömyyttä. Kun asiaa ihmettelin kunnan sosiaalityöntekijälle jälleen kerran kuntouttavantyön uusinta tilaisuudessa. Hän vain totesi, että tällä tavoin minun osaamista pidetään yllä.

  Itse heti ihmettelin, miksei sitä voisi pitää myös palkalla yllä. Voisin helposti tehdä samaa työtä sitten vaikka sen 4h/pvä 4 päivänä viikossa ja palkka niiden tuntien mukaan. Olisi minusta reilumpi peli enkä tuntisi itseäni niin hyväksikäytetyksi.

  Tähän minulle todettiin taas, että miten sitten olet ajatellut, että kuntouttavaa työtä olisi kenellekään jos siitä maksettaisi palkkaa? Siinä kohtaa menin itse aivan sanattomaksi hämmästyksestä, mikä oli varmaan tarkoituskin.

 33. Sauli Mansikka

  Uusissa suunnitelmissa on, ettei makseta edes tuota kuntouttavasta toiminnasta olevaa korvausta. Työttömän tulee itse hakea osallistavaa työtä ja jos ei hae niin päivärahaa alennetaan. Veikkaan että tulee voimaan tänä vuonna. Aika velikultia ja kekseliäitä pikku piruja nuo valtionhallinnon valmistelevat virkamiehet ja poliitikot. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tama-ehto-tyottoman-pitaa-tayttaa-hallitus-pohtii-yha-keinoja-tyottomien-aktivoimiseksi/6104978

  • töytön

   Kaikki kivet on toki käännettävä työttömien kyykyttämiseksi, kouluunkaan ei mielellään sais mennä enää. Jäljelle jää pilipalikurssit, työkokeilu, työnäyte ja kuntouttava työtoiminta. Tai sitte joku muu minne voi päästä. Se on vähäku nämä hallituksen pellet puskis aitoja joka suunnasta puristaen ”paskasakkii” pienemmäks paskakasaks. Mun oma suosikki Beni taitaa nyt ajaa asiaa ihan hihat käärien kuha joululomiltaan joutaa ja kerkii.

   Ohi aiheen, mutta mitä mieltä Timonen tuosta puolustusministeri Niinistön aikeista muuttaa lakeja ”reservin karkureiden” suhteen? Palautuneeko siihenki hommaan kuulustelupöytä Tabu-Kutsunnat tyyliin :))

   • Anonyymi

    Niinistö on taas yksi persu, joka ei tunne lakeja. Siviilipalvelus on lailla määrätty asepalvelukseen verrattava kansalaisvelvollisuus. Eli näillä reservistä siviilipalvelus(reserviin) siirtyville on siihen täysin laillinen oikeus. Karkuriksi nimittäminen tulisi oikeastaan tutkia, mutta kun tuloksena olisi nahkapäätös, niin ei jaksa.

    • töytön

     Veikkaan, että Niinistön meuhkaaminen teki aikamoisen piikin reservistä eroamisen määrään tammikuussa.

 34. Jartsa Kangas

  Luettuani jutun kahdesti ja sisäistettyäni mitä se käytännössä tarkoittaa, voi tuntemukseni tiivistää kahteen sanaan: ei jumalauta. Sori, mutta yhtään parempaan analyysiin en pysty enkä kykene.

 35. Kari

  En ole jaksanut lukea kaikkia noita kommentteja.
  Ainut oikea osoite tuolle on Presidentti Niinistö. Tätä on ollut ainakin vuodesta1990 lähtien , todennäköiseti jo paljon aikaisemmin.
  Sauli puuttuu asiaan kun tarpeeksi moni laittaa viestiä hänelle.
  Olen itse fb kaveri hänen kanssa niinkuin te muutkin sadat tuhannet, eiku viestiä sinne. Vääryys mikä vääryys, se on korjattava.

 36. mika

  eli pointti on se että lohjan kunta tekee näistä kuntoutavassa työtoiminassa olevista alan ammatilaisista heidän säästöjensä maksumiehen välilisesti muutamalla kuntasektorin ennen palkaliset normaali työt ilmais kuntoutavaksi työksi ihan joka alalla tämä on vain yksi tapaus
  kun kunta ei enään palvele kuntalaista vaan kuntalainen palvelee lohjan kaupugin päätäjien säästö tavoiteta
  *onko heidän palkojaan alenettu* tuskin niitä on varmaan korotetu ja korotus maksatetaa 2 lapsen yksinhuoltajan palkka kustanuksien nolaamisella
  kiva ja oikeuden mukainen systeemi joka ei todelakaan pelasta tämän maan taloutta päin vastoin pitäkää varanne kunalla olevat alan ammatilaiset koska voi olla että työtäsi ei kohta ole
  sitä tekee joku toinen alan amattilainen ilman palkaa rikkoen lakia sillä erotuksella että työ ja oikeusmies ei edes tajua tai halua tajuta
  tai oikeasti se on kyllä harkitua ja tietoista kusetusta kyykytystä työtömiä kohtaan kunta säätöt edellä ihmiset perässä mentaliteetilla
  1990 luvun lama ja pankkikriisin laskun maksajat kokivat tätä hyväksi havaitua käytäntö huolella huijjarit pelastetaan ja kansalaiset kärsii 50 miljardin leikkaukset että väärää poliitikaa harjoitaneet henkilöt voidaan surutta ylentää suomen pankin johtoon Eki Erkki Liikanen meinaan koko laman pää arkkitehti Esso Ahon kanssa rauta nyrkki Viinasta en ruodi nyt sen enenpää en itse asiassa tiedä miksen mikä syy on muuten viinasen hehkutuksen takane me emme devalvoi tonni vetoa ja viinan maksoi tonnin ja ja jatkoi virassa vaikka sanoi devalvaation hyökätessä eroavasa luotetavan poliitikon lippulaivat suomessa vauhdissa joku sanoisi saatan tunarit ylen munatomat mikkihiiri toimittajat eivät nykypäivänä todelakan kysele näiltä poliitikoilta mitään todella kriitistä he päästävät heidät kuin koiran veräjästä ilmeisesti omaa tyhmytään siis oikeaa tyhmyttään vasten ja ehkä poliitisillä suuntauksilla aateilla on joku osuus asioiden käsitelyyn
  Painiikko Esko Aho tai onko paininut koskaan konkursin aiheutamien perintä toimisto ja maksamatomien pankki lainojen kanssa koditomana pakasessa
  ei ole hänen ylenetiin parempi palkaisiin hommiin pääministeriyden jälkeen
  harri holkeri sitä ennen minä juon nyt kahvia sloukanilaan
  ulf sungfist vai miten se kirjoitetaan unohtamatta siinä oli todelinen velikulta minun makuuni rötöksiä rötösten perään
  erottaminen okeusprosessit ja kuolema
  olivat ulfin kohtalo elämän realistisessa maailmassa ja kukaan ei vienyt hautaan tai kaivanut ulfin 1000 neliön asuntoa kuopaan hänen mukanaankuin ennen muinoin faaraot tekivät tai miljoona omaisutta ehkä joku hänen musta lammas
  sukulais perillinen on juonut ne rahat
  UUsi poliitinen termi
  FAARAO POLITIIKAA Ei paha sen verran raskaita oman edun tavoitelioijta noi nykyajan poliitikot ovat että oikeasti että kuvitelvat vievänsä omaisuutensa
  hautaan ja shekkiviholla ostetaan Cadilakkejä taivaa portin mootoriteiteitä varten jotka Berner on yhtiöitänyt jopa siellä siis Siellä kyselää että
  jos olet
  suomen kuollut kansalainen maksu juudakselle Bernerin edes meneelle kummisedälle oho eikös se ole jonkun mafia elokuvan nimi
  muilta kansalaisuuksilta maksua ei peritä

 37. Pertti

  Mitähän tämä tarkoittaa?

  Laki kuntouttavasta työtoiminnasta
  1. luku 2 §
  – – –
  Tätä lakia sovelletaan lisäksi aktivointisuunnitelman laatimiseen ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseen työttömälle 25 vuotta täyttäneelle työmarkkinatukeen oikeutetulle tai toimeentulotukea saavalle, jolle on aiemmin laadittu julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 2 luvun 6 §:ssä tarkoitettu työllistymissuunnitelma ja:

  1) joka on työttömyyden perusteella saanut työmarkkinatukea vähintään 500 päivältä;

  2) joka on työttömyysturvalain 6 luvun 7 tai 9 §:n mukaisen työttömyyspäivärahakauden jälkeen saanut työttömyyden perusteella työmarkkinatukea vähintään 180 päivältä; taikka

  3) jonka pääasiallinen toimeentulo on viimeisen 12 kuukauden aikana perustunut työttömyyden johdosta maksettuun toimeentulotukeen.

  – – –
  Siis eikö haastateltu henkilö täyttäisi näitä em. edellytyksiä? Mielestäni po. laki ei edellytä työkyvyttömyyttä. Em. henkilöille laaditaan kuntoutussuunnitelma. Minusta näyttää että lain määräajat korvauksista ovat tulleet täyteen (3 vuotta työttömänä) ja on toimeentulotuella.

  Po. laissa edellytetään, että asiasta kerrotaan ammattiryhmän pääluottamusmiehelle. Myöskään irtisanomisia yms. ei saa seurata. Lohja on kuitenkin melko iso paikka ja luulisi siellä olevan lain pykälät tiedossa ja myös pääluottamusmies.

  • Saku Timonen

   Kuten sanoin, niin lain eri pykälät lyövät toisiaan korville. Toisalla laissa puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta elämänhallinnan parantamisena. Lisäksi lain esitöissä sekä linkittämässäni soveltamisohjeessa kerrotan selvästi, että kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille, jotka kykenevät työhön tai muuhun työvoimaoliittiseen toimenpiteeseen.

 38. Timo Brander

  Lähetin YLE:lle katsoja palautetta toivoen Ylen noudattavan lakeja ajankohtaisohjelmissaan. Sanivat huomioivansa asian.

 39. Esko Junno

  Kuntouttavan työtoiminnan lisäksi kunnat ja yritykset käyttävät laittomasti hyväkseen myös velvoitetyöllistettäviä ja muitakin työllistämistukien saajia poimimalla sieltä ammattilaisia ja erityisasiantuntijoita projektiluontoisiin määräaikaisiin tehtäviin. Minulle kävi näin ja tehtyäni puoli vuotta korkean vaatimustason asiantuntijatöitä sain palkkaa vähemmän kuin ansiosidonnainen työttömyyskorvaukseni olisi ollut. Minulle selitettiin ettei olisi ollut varaa palkata ketään tavanomaisella palkalla ko. tehtäviin. Seuraava työttömyyskorvaukseni laskettiin sitten sen viimeisimmän ”minimipalkan” perusteella. Väärinkäyttöä ja hyväksikäyttöäkö? Kyllä, ja asia on edelleen pitkässä jonossa oikeuden ratkaistavana.

 40. Juha Penttinen

  Muistakaa myös se, että olette työssä ollessanne jokaisen palkan yhteydessä maksanut vakuutusmaksua siltä varalta, että joudutte työttömäksi –-> Teille kuuluu työttömyyskorvaus.

  Tätä systeemiä kutsutaan työttömyysvakuutusmaksuksi.

  Voitte maksaa myös liiton kassalle, jotta saatte ansiosidonnaista.

  Miksi jokin laitos sitten voisi yleensäkään evätä tämän ”vakuutuksen” eli antaa karenssin, jollemme esim. tee palkatonta työtä, koska jokainen työläinen on kuitenkin tätä työttömyysvakuutusta palkastaan maksanut ? Monet vuosikymmenien ajan. Miettikää tätä !

  Työttömyyskorvaus on siis VAKUUTUS -korvaus, josta on ollut PAKKO maksaa.

  Mutta vastineesta ei sitten niin varmuutta selkeästi olekaan kun valtio yhtäkkiä voikin päättää toisin. Se on taas juridisesti jonkin sortin petos.

  Mitä sanoo Saku ?

Kommentoi »

Comments are closed