Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aidat ja aidanseipäät

Uutisoinnissa ja siitä käytävässä julkisessa keskustelussa ei useinkaan osata tuoda esille sitä varsinaista asiaa, vaan faktat ja perstuntuma sekoitetaan löysäksi mössöksi. Ei tule huttua eikä velliä, vaan tulee hutvelliä.

Otetaanpa kolme esimerkkiä. Eilisen pääuutinen oli, että pääministeri Juha Sipilä ei tehdyn selvityksen mukaan ollut esteellinen päättämään Terrafamen lisärahoituksesta. Yhdessäkään uutisessa ei kerrottu, että tosiasiallinen esteellisyys ja itsensä jäävääminen päätöksenteosta eivät ole täsmälleen sama asia.

Päätöksentekijän on syytä jäävätä itsensä, jos hänen osallistumisensa päätökseen voi aiheuttaa epäilyksen hänen esteellisyydestään. Itse kirjoitin tammikuussa, että en usko Sipilän olleen esteellinen, mutta silti hänen olisi kannattanut hyvän hallintotavan mukaisesti jäävätä itsensä. Jos hän olisi näin tehnyt, niin koskaan ei olisi syntynyt epäilystäkään esteellisyydestä. Sekä Sipilä että media olisivat säästyneet monelta tuskalta.

Koko ajan on puhuttu vain Sipilän mahdollisesta esteellisyydestä, mutta vähemmän hyvän hallintotavan edellyttämästä jääviysepäilyn välttämisestä ennakolta.

Hyvä hallintotapa tuntuu olevan hakusessa myös Ylen hallintoneuvostossa. Jussi Korhonen kertoi eilen blogissaan, että Ylen hallintoneuvosto on jatkuvasti puuttunut Ylen toimituksen journalistisiin ratkaisuihin. Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Kivelän (ps) mukaan hallintoneuvostossa on uutisten sisällöstä keskusteltu ja keskustellaan vastakin. Painostuksen hän kiistää jyrkästi.

Hallintoneuvostossa ei pitäisi edes keskustella toimituksellisista ratkaisuista. Ne asiat eivät lain mukaan kuulu hallintoneuvostolle tipan vertaa, ja jos niistä keskustellaan epävirallisesti, niin keskusteluja ei pitäisi merkitä pöytäkirjaan. Jos ne merkitään pöytäkirjaan, niin silloin pitää merkitä myös puheenvuoron käyttäjän nimi. Ja jos niin tehdään, niin silloin keskustelu on käyty virallisesti. Siinä tapauksessa hallintoneuvosto toimii vastoin laissa säädettyä tehtäväänsä.

Tämä asia ei ole sekä että, vaan joko tai. Muistan kyllä, miten tämä tapa sai alkunsa. Tultuaan valituksi hallintoneuvostoon Olli Immonen (ps) uhosi julkisesti sosiaalisessa mediassa pitävänsä huolen siitä, että ohjelmat Ylessä tulevat muuttumaan.

immonen ylen hall neuv mv

Immosen uho kuvastaa sitä vallan harhaa, joka saa toimivaltansa rajoja ymmärtämättömän sohlaamaan asioissa, jotka eivät lain mukaan hänelle kuulu. Valitettavasti näille sohlaajille ei tehdä rajoja riittävän selväksi, joten he puhuvat julkisesti aidanseipäistä, kun pitäisi puhua aidasta.

Sitten oli tietysti Teuvo Hakkaraisen (ps) vuoro julistaa omaa tietämämyyttään lainsäädännöstä ja lainkäytöstä. Hän pitää yhä sekä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta saamaansa tuomiota että omalta eduskuntaryhmältään saamaansa huomautusta epäoikeudenmukaisena. Hän valitti, että lainsäädäntö suojelee vähemmistöjä enemmistön kustannuksella ja estää häntä käyttämästä sananvapauttaan.

Hän ei ole ymmärtänyt, että lainsäädännön tarkoituksin on suojella vähemmistöjä. Ei kuitenkaan enemmistön kustannuksella, vaan enemmistön sorrolta. Hakkaraisella on edelleen sananvapaus, mutta jos hän ei suostu ymmärtämään sen mukanaan tuomaa vastuuta ja mahdollisia seuraamuksia, niin hänet tullaan näkemään oikeudessa toistekin.

Ja mitä isot edellä, niin sitä pienet perässä. Voisin kirjoittaa kilometrikaupalla sosiaalisen median keskusteluista, mutta antaa olla. Tyydyn toteamaan vain, että tämänkin jutun alle tullaan kommentoimaan paljon yksittäisten aidanseipäiden ulkonäköä, mutta aidan suoruus jää vähemmälle huomiolle.

Kommentit (9)

 1. Angie

  Mistä ihmeestä persuille tulee se käsitys, että heidän ei tarvitse noudattaa Suomen lakeja?

  • Jukka Laine

   Eikun heillä on käsitys että lakeja pitää muuttaa heille sopiviksi. He rikkovat voimassaoleviia lakeja siksi että heidän mielestään silloin kansa näkee että laki on tyhmä.

   Tähän saakka kansa on vasta nähnyt että persu on tyhmä.

 2. Lauri

  Ottamatta kantaa hallituksen päätöksien laadukkuutta voin kertoa että tämä hallitus ei ole noudattanut hyvää hallintotapaa vielä kertaakaan. Hallitus on tehnyt esityksiä, joihin ei ole annettu lausuntomahdollisuutta tai mikäli lausuntoja on pyydetty on aikaa annettu ehkä yksi tai kaksi päivää. Noissakaan tapauksissa minkäänlaista ennakkoarvoitusta asiasta ei ole annettu.

 3. Virva Itäranta

  Vaikuttaa ihan Spede Showlta koko poliittinen toiminta.”Kukkaa ei tiijä mistää
  mittää, mutta päättämään pitäs piästä kaikesta. Ihan kaikesta pitäs piästä päättämään. Ni.”

 4. Ilpo Haarala

  Suvaitsevaitsevaisina ihmisinä meidän pitää toki ymmärtää Persujen kulttuuria ja sitä että lakien ja oikeuslaitoksen kunnioitus ei ole perinteisesti kuulunut heidän kulttuuriinsa. Mutta kun vain johdonmukaisesti selvitämme heille että lakien kunnioitus on täällä Suomessa ns. maan tapa, he kyllä lopulta kotoutuvat ja hyväksyvät että he eivät voi noudattaa vahingollisia ja lakien vastaisia kulttuurisia tapojaan.
  Ja täytyy toki aina muistaa että emme voi leimata kaikkia Persuja yksittäistapausten vuoksi!

  (Varoitus. Yllä oleva sisältää sarkasmia ja ironiaa enemmän kuin laki sallii)

 5. Arto Alila

  Lainaus Jussi Korhosen blogista:

  ”Vuoden ensimmäisessä kokouksessa 9.2. esitettiin selkeä vaatimus journalistisen linjan muuttamisesta poliittisiin syihin vedoten: ”Poliittinen kenttä on muuttunut, Ylen on syytä muuttua”.

  Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Kimmo Kivelä (pers), ei HS:n haastattelussa millään jaksanut muistaa, kuka vajaan vuoden takaisessa kokouksessa ilmaisi tämän jumalaisen vaatimuksen Ylen muuttamisesta muuttuneen politiikan kentän mukaiseksi. Oikein pinnisteltyään Kivelä sitten arveli, että ”ehkä se oli joku meikäläisistä”. Hyvin arveltu.

  Persujen vaatimus on toteutunut sataprosenttisesti, läpi mediakentän. Ei päivää, etteikö persut olisi hallitseva puolue politiikan takinkäännöissä, vihapuheissa, maahanmuutossa, ulkomaisen valtion päämiesvalinnan puolustamisessa, rajojen sulkemisessa, suvakkien nitistämisessä, viran-ja toimenhaltijoiden uhkaamisissa. Muun muassa.

  Mediamaailma on siis muuttunut heidän näköisekseen. Paitsi, että ei. Mediassa ei saa olla persuja arvostelevia kirjoituksia. Vielä vähemmän siellä saa olla muiden poliittisten puolueiden käsityksiä, kannanottoja, haastatteluja tai mitään muuta vastaavaa. Koska poliittinen kenttä on muuttunut.

 6. Rintsu

  Kirjoitukselle ja jokaiselle kommentille iso plussa.
  Tappelen juuri pahanlaatuista lentsua vastaan joten itsestäni ei just nyt ole kirjoittamaan mitään järkevää.

  • Arto Alila

   Rintsu, koska lentsu kestää kaksi viikkoa ja enimmillään 14 päivää, odottelemme sinua kehiin siinä puolen kuun tietämillä.

   Parempia päiviä!

 7. Matti Luomansuu

  Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin. Valta, tässä tapauksessa perussuomalaiset, saa ihmeitä aikaa kansanedustajiksi ja ministereiksi nousseiden ajattelumaailmassa ja toimintatatavoissa. Suokoon Herra terveyttä nähdäkseni seuraavat eduskuntavaalit ja vaalitulokset. On sanottu, että politiikka/politiikot ovat yhteiskunnan luoma versio tietokoneviruksesta. Näillä eväillä mennään nyt. Suurellisesti ajateltuna uskon, että Äiti maa on hyvin kyllästynyt tämän ihmispopulatsioonin toimintaan täällä. Tyyli kun on kuin vanhalla kapitalistilla. Kun ei voinut myydä omistamiensa metsäalueiden puiden varjoja, niin parturoi koko helahoidon. Jeps.

Kommentoi »

Comments are closed