Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyvät veljet

”Kilpailutuksen voittavien yritysten tehtävänä on järjestää työttömille kuuden kuukauden palvelujaksoja, joiden sisältöä ei ole ennalta määritelty tarkasti.”

Näin tarkasti on suunniteltu käytettäväksi viisi miljoonaa euroa, joilla hallituksen alkujaan piti ostaa työttömien kolmen kuukauden välein tapahtuvia haastatteluja. Kun hallitus viimein ymmärsi haastattelun olevan viranomaistoimintaa, jota ei voi ulkoistaa, niin raha käytetään silti ostopalveluihin. Tuli luvatuksi kavereille.

Asiasta kertoi Taloussanomat. Ministeri Jari Lindström selvittelee nyt sotkua, joka syntyi hänen alaistensa tekemästä tarjouspyynnöstä. Siinä pyydettiin tarjouksia juuri näistä haastatteluista, joita ei siis voida yrityksillä teettää.

Mitä nämä yritykset sitten tekevät? Kukaan ei tiedä, sillä tehtäviä ei ole määritelty. Yritys voi tehdä mitä haluaa tai olla tekemättä mitään. Se voi ”sparrata” työtöntä parhaaksi katsomallaan tavalla, järjestää tapaamisia työnantajien kanssa ja vaikkapa haastatella häntä itse. TE-toimistojen on silti haastateltava työttömät uudelleen viran puolesta. Siihen ne eivät ole varautuneet. Ne olivat varautuneet myymään työttömät näiden yritysten rahantekovälineeksi.

Nyt näyttää pahasti siltä, että yritysten ainoa tehtävä on kirjoittaa laskuja toiminnasta, jonka ne saavat järjestää ihan miten haluavat. Tällainen kilpailutus on turhaa, ihan yhtä hyvin rahat voitaisiin antaa konsulttikavereille vastikkeetta. Mitään oikeaa vastinettahan niille ei kuitenkaan saada.

Tässä meillä on pienimuotoinen hallituksen kaivama Kankkulan kaivo, jonne uppoaa vain viisi miljoonaa. Paljon syvempi kaivo on sitten Maakuntien Tilakeskus Osakeyhtiö. Sinne siirretään koko tulevassa sote-uudistuksessa kunnilta ilmaiseksi saatu miljardiomaisuus. Osakeyhtiö on perustettu tammikuussa, vaikka omaisuus siirtyy vasta vuoden 2019 alussa. Nyt täytetään jo johtajien paikkoja ilman hakua, kertoo Aamulehti.

Asiakkuus-, rakennuttamis- ja ylläpitojohtajat valittiin Maakuntien Tilakeskuksen projektiryhmän sisältä. Parhaat asiantuntijat löytyvät tietenkin porukasta, joka valmistelee asiaa. Jos olisin hävytön, niin sanoisin heidän järjestelevän itselleen ja toisilleen johtajanpestejä.

Tietenkin johtajaehdokkaat on haastateltu ja tietenkään he eivät itse ole osallistuneet itsensä valintaan. Tässä maassa ollaan jääviyssäännöistä tarkkoja, joten kaikki on kunnossa.

Sote-uudistuksen koko kuva alkaa hahmottua. Sairaanhoitopiirien miljardien arvoinen kiinteistöomaisuus luovutetaan vastikkeetta Tilakeskukselle. Sen kiinteistöomaisuuden ovat kunnat rakentaneet omilla rahoillaan, usein vielä velaksi. Kiinteistöt annetaan ilmaiseksi, mutta velat jäävät kuntiin. Projektiryhmä jakaa jo johtajien paikkoja itselleen, vaikka sote-uudistus toteutuu vasta lähes kahden vuoden kuluttua. Tulevaisuudessa osakeyhtiö voi halutessaan myydä koko höskän eniten tarjoavalle, eikä kunnilla ole siihen mitään sanomista. Osakeyhtiö toimii osakeyhtiölain mukaan.

Sipilän hallituksella on valtava kiire toteuttaa visiotaan. Se visio näyttää olevan rahan, johtajanpestien ja omaisuuden hallinnoinnin jakaminen hyville veljille. Lopullinen tavoite on koko julkisen sektorin yhtiöittäminen ja sen jälkeen yksityistäminen.

Kommentit (19)

 1. Riitta Silen

  Juurikin meinasi Aamulehti pudota käsistä, kun tuota uutista luin. Ei ole röyhkeydellä mitään rajaa Sipilän hallituksen veljeskunnalla. Kiitos, Saku. Kiitos, että jaksat. Vaikka oksettaa lukea tästä nykymenosta, niin tarvitsen päivittäisen annokseni sinun blogitekstejäsi.

 2. Angie

  Ei hyvää päivää sentään! Asunko Mä Turkmenistanissa? Kiitos Uuninpankkopojalle hyvästä blogista, vaikka se pilasikin aamuni.

 3. Sami Lappalainen

  Putsailin aamukahvit auton penkiltä uutisen luettuani. Onko nyt mun mieli jotenkin nyrjähtänyt, kun yleensä koitan jotain positiivista löytää joka asiasta, mutta tässä menee jo härskiys ihan uudelle tasolle. Oppositio vastustaa soten valinnanvapautta, kansalle teetetään ”tilattuja” tutkimuksia, kela kokonaisuutena on aivan hajailla ja silti saakeli edelleen tätä roskaa ajetaan eteenpäin. Sote ei toimi tällaisenaan, mutta hallitus ylpeydessään ei sitä myönnä millään. Enkä totta puhuen usko että nykyistä tarveydenhuoltoa tarvitsisi edes muuttaa, mutta kun jotkut meni lupaan jotain kavereilleen niin nyt sitten ollaan tässä.

 4. Heikki Hjulgren

  Eipä tämä touhu enää yllätä. Tämä vehtailu alkoi jo Kalevi Sorsan hallituskaudella kun pitkin -80lukua hiljalleen ryhdyttiin vapauttamaan pankkisäännöstelyjä neoliberaalin talouspolitiikan mukaisesti. Tämä yksityistämis-buumi on TÄYSIN samaa doktriinia, kuten myös EMU:n liittyminen(minulla ei ole ongelmaa EU:ssa mutta EMU on se todellinen vihollinen joka tätä soppaa on hämmentämässä). Se miten raukkamaisesti nämä poroporvarit ovat saaneet keski-luokan melkein vihaamaan kaikista vähävaraisimpia ihmisiä sen takia koska eivät löydä töitä (ja siten he ovat väistämättä laiskoja ja tyhmiä) on *lähes* käsityskyvyn ulkopuolella.
  *Lähes* siitä syystä koska jokainenhan ymmärtää että kirppu on helpompi nujertaa kuin ruokkiva käsi, vaikka se antaisi vain hajut lihastaan. Kun otetaan huomioon todellinen työttömyys, niin luulisi että vähän hölmömpikin ymmärtäisi että ei tässä nyt ole enää kyse pelkästä laiskuudesta ja tyhmyydestä vaan ongelma alkaa olemaan jo hyvinkin paljon syvempi. Jopa rakenteellinen. Koulutuksen merkittävyydestä puhutaan kauniita mutta kuitenkin, niin nuoriso kuin aikuisopiskelijoiden mahdollisuuksia heikennetään se mikä ehditään. Tänä vuonna omaehtoisen kouluttautumisen ylläpitorahalle sai sanoa hyvästi, mikä tulee ihan varmasti näkymään vielä jossain tilastossa. Sipilän viime vuoden leikkaukset…niitä ei pysty millään moraalisilla keinolla perustelemaan. Etenkään kun huomioidaan ketkä saivat samaan aikaan verohelpotusta… Hyvin menee, mutta menköön! ps. luulin että pari aikaisempaa pääministeriä olisi ollut hirveitä mutta ei se ollutkaan vielä pohja vaikka samaan suuntaan mentiin.

 5. Erkki Havukainen

  Kaikki em. kommentit asiallisia ja erinomaisia! Tulee käymään kuten yliopistoille taannoin: Julmetut vuokrat Senaattikiinteistölle. Pakko vuokrata näistä kiinteistöistä luentosalit ym., vaikka naapurustossa olisi paljon edullisemmat tilat. Ans’ kattoo miksikä vuokrataso asettuu esim. terveyskeskuksissa. (Yrityksen on tuotettava voittoa, sillä voittoa tuottamaton yritys….; Thomas J. Townsend)

 6. Mirja Pekkonen

  Ei niitä kiinteistöjä pidä antaa maakunnille ollenkaan. Kun sinne on saatu tuo hyväveliklikki valtaan niin nehän myydä höläyttävät ne kiinteistöt hyville kavereilleen ja se on sitä myöten selvä. On turha vikistä julkisten terveyspalvelujen perään.

  Ei yllättänyt yhtään. Olen tämän kuvion kirjoittanut tämänkin blogin kommentointeihin osapuilleen noin. Onhan se kiirettä pidettävä kun voi olla, että seuraavien vaalien jälkeen ei pystyisi ihan noin huseeraamaan.

 7. Markku T Koivisto

  Näin juuri painajaisen. Heräsin, Trumpland. Köyhät kuolkoon sairauteensa. SOS, …—…

 8. Virva Itäranta

  Hyvinvointivaltion lopullinen ratkaisu.

 9. Olavi Hillgren

  ”Paljon syvempi kaivo on sitten Maakuntien Tilakeskus Osakeyhtiö. Sinne siirretään koko tulevassa sote-uudistuksessa kunnilta ilmaiseksi saatu miljardiomaisuus.”

  Yllä kirjoituksesta lainattu osio. Kannattanee tarkistaa Soten valmistelumateriaalista. Oman näkemykseni mukaan ei siirry ilmaiseksi.

  • Rintsu

   Kiinteistöpotin arvoksi on laskettu vähintään kolme miljardia.
   Jos siitä jotain aiottaisiin maksaa niin summan pitäisi pikkuhiljaa alkaa näkymään budjettiesityksessä.

 10. Rosa Warski

  Yksityistämisen ideologia on kyllä uskomattoman idioottimaista.

  Eetoksen mukaan varannot heruvat rikkailta köyhille, talous paranee, johtajat ovat parempia, byrokratia vähenee, voiton tavoittelu kehittää tehokkuutta, valtionyritysten korruptiota ei ole, yada yada.

  Tosiasiassa varallisuus sijoitetaan suureksi osaksi ulkomaille, työvoimaa irtisanotaan ja köyhille ei heru yhtään mitään. Veroja eivät maksa aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi, joten talous ei parane. Johtajien osalta ei tarvitse katsoa kuin Stephen Elopiin. Byrokratiaan tulee yrityksen sisäinen, mielivaltainen lisäkerros. Voiton tavoittelu laskee tuotteiden tasoa, kasvattaa valheellista mainontaa ja pitää työntekijät tehokkaasti hirttonuorassa. Korruptio on valtionyrityksiä reippaasti suurempaa, poliitikkoja lobataan surutta ja isolla rahalla, tiedettä käytetään enenevissä määrin markkinointivälineenä, nousu valtaan tapahtuu sukulaissuhteiden, kaverisuhteiden ja pieluskauppojen kautta, päätökset tehdään sisäpiirin paneeleissa, ympäristöarvot ym. eettiset arvot ovat vain este suurempien voittojen tiellä, työntekijöiden etujärjestöjä vihataan ja halveksutaan, etc etc.

  Silti yksityistämistä pidetään oikeistopiireissä jonkinlaisena taivaasta siunaantuvana jeesuksena, joka tuo seitsemän hyvää ja kolme kaunista mukanaan.

 11. Rintsu

  Tämä on muutenkin loistava aloitus ja kertoo mitä on luvassa jatkossa.

  Mitäs luulette kauanko Pohjois- Savon, Pirkanmaan ja Uudenmaan sairaanhoitopiirit aikovat olla ilman kiinteistöjohtajia nyt kun entiset on 10 – 15% palkankorotuksin valituttaneet itsensä muualle? Tai mahtaako Senaatti- kiinteistöt olla ilman toimialajohtajaa nyt kun entinen on tilakeskuksen toimitusjohtaja?
  Aivan oikein. Hallinnoitavien rakennusten määrä ei ole mitenkään lisääntynyt mutta jo on luotu neljä uutta hyväpalkkaista vakanssia.
  Kyseiset herrat siis ehtivät kaksi vuotta kuittaamaan kiinteistöjohtajan palkkaa yhtiöstä jolla ei ole hallussaan ensimmäistäkään kiinteistöä. Halutumpi homma on ainoastaan Sveitsin laivaston amiraalin virka.
  Ja kun nolla kiinteistöä tarvitsee toimitusjohtajan ja neljä kiinteistöjohtajaa niin montako johtajaa mahdetaan tarvita sitten jos niitä kiinteistöjä joskus on?

  Näin sitä byrokratiaa puretaan.

  • töytön

   ”Ota sinä tuolta tuo virka, niin minä otan tämän. Palkka toki oltava vähintään puol milliä”

 12. Teija Virtamo-Tiiska

  Onko edes juridisesti oikein ruveta yhtiöittämään kuntien ja sairaanhoitopiiren kiinteistöomaisuutta ellei tästä ole tehty päätöksiä kunnanvaltuustoissa ja sairaanhoitopiireissä? Ja kun edes sote-lakeja ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa.

  • Rintsu

   Miksi miettiä etukäteen kun voi ihmetellä jälkikäteen?

   Eihän mitään sote- lakeja voi vielä säätää kun kukaan ei tiedä mimmoinen siitä syntyy. Sipilän malli on paljon tehokkaampi. Ensin tehdään, katsotaan mitä tuli ja säädetään lait sen mukaan. Tai siis ne voi jättää seuraavan hallituksen murheiksi.

 13. Eine Paananen

  En vieläkään ymmärrä tätä valinnanvapautta.Itse olen saanut samoin kuin läheiseni aina apua ,jos olemme lääkäriä tarvinneet.On laitettu erikoislääkärille jos ei ole täällä tk saatu hoidettua.Kyllä tämä haisee ja pahasti yksityistämiseltä ja meiltä tavallisten tallaajien sanonko mitä.Onkohan nyt menneet puurot ja vellit sekaisin niin sairaahoidossa kuin työttömien juksaamisessa.

 14. työtöntyötön

  Tässä menee kyllä jo aivan sanattomaksi. Mitähän kaikkea vielä on tulossa, mikään tuskin onnistuu enää yllättämään.

 15. Marjo Hannele Kaasinen

  Sinäpä sen taas osasit oikeilla sanoilla kertoa. Kiitos. Varsinkin viimeinen loppulauserakennelma Sipilän hallituksen kiireestä on oivallisen ytimekkäästi pakattu muutamaan lauseeseen. Luen aina suurella mielenkiinnolla mielipiteidesi esiintuomiset. Uskon että puhut suuresti enemmistökansan suulla.

Kommentoi »

Comments are closed