Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sinimustaa puhetta

-Epämääräinen aines näyttää nousseen kapinaan laillista esivaltaa vastaan. Poliitikot, […] samoin kuin vaikutusvaltaiset henkilöt luterilaisen kirkon piiristä, lietsovat roskaväkeä tällaiseen toimintaan.

-Demarit […] ovat agitoineet joukkojaan barrikadeille muun muassa levittämällä valheellista tietoa […].Sen seurauksena poliisin toimintaa pyrittiin estämään tavalla, jossa ei ollut enää kyse rauhanomaisesta mielenilmauksesta vaan aktiivisesta viranomaisen toiminnan estämisestä. Tänään rähinöinti jatkui, kun joukko mielenosoittajia tunkeutui sisäministeriöön.

-Suomessa noudatetaan lakia ja asetuksia, ei huutavan punaviherkaartin tai muunkaan painostusryhmän vaatimuksia.

Ovatko nämä tekstinpätkät peräisin 1930-luvun fasistien, kuten IKL:n ja Lapuan liikkeen edustajien kynästä? Eivät ole, vaan eiliseltä päivältä. Ensimmäinen teksti on europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps) Facebook-päivityksestä, toinen puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) blogista ja kolmannen kirjoitti kansanedustaja Simon Elo (ps). Poistin teksteistä tahallani vihreitä koskevat osat osan näyttääkseni, miten 1930-luvun fasistien ääni kaikuu nykypolitiikassa.

Nämä poliitikot eivät hyväksy kansalaisten oikeutta osoittaa mieltään valtiovaltaa ja viranomaisia vastaan. He pitävät sitä punavihreänä rähinöintinä, roskaväen toimintana ja punaviherkaartin painostuksena.

Kyse oli pakkopalautuksia vastustavista mielenosoituksista. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pyysi anteeksi levittämäänsä väärää tietoa, jonka mukaan palautuslennolla olisi ollut mukana raskaana ollut nainen ja alaikäisiä lapsia. Anteeksipyyntöä ei olisi edes tarvittu, sillä heidän piti olla koneessa mukana. Vasta sunnuntai-iltana poliisi huomasi, että kesken arkitouhujen säilöönottoyksikköön viedyn perheen turvapaikkahakemuksen käsittely oli kesken. Lisäksi Migri vahvistaa, että lapsia ja raskaana olevia naisia on pakkopalautettu Afganistaniin.

Tätä voi miettiä vaikkapa pääministeri Juha Sipilä, joka kertomansa mukaan on ollut tiiviisti yhteydessä Migriin ja jonka oikeustajuun lasten ja raskaana olevien naisten palauttaminen ei mahdu.

Mutta mennäänpä taas tuohon sinimustaan retoriikkaan. Milloin viimeksi on istuva ministeri nimitellyt poliittisia vastustajiaan agitaattoreiksi, valheellisen tiedon levittäjiksi ja rähinöijiksi? Milloin viimeksi on kansan valitsema poliitikko puhunut poliittisten vastustajiensa lietsoman roskaväen toiminnasta? Milloin viimeksi on kansanedustaja puhunut huutavasta punakaartista?

Aivan oikein, kauas pitää mennä ajassa taaksepäin. Pitää mennä 1930-luvulle, jolloin avoimen fasistinen Lapuan liike kyyditsi, pahoinpiteli ja murhasi poliittisia vastustajiaan. Ainakin Jussi Niinistö on aiemmin ollut melkoisen ihastunut tähän hevosenleikiksi sanomaansa hupsutteluun.

On mielenkiintoista huomata, että Jussi Halla-ahollekin kelpaa nyt laillisuus. Aiemmin hän on pitänyt jopa Korkeimmalta oikeudelta saamaansa tuomiota vain muutaman ihmisen mielipiteenä. Lisäksi hänen oma toimintansa on jo vuosikausia perustunut pelkkään yllyttämiseen. Voisi hyvin sanoa, että hänen yllyttämänsä epämääräinen aines on suoltanut nettiin valtavan määrän rikoksen tunnusmerkistön täyttävää tekstiä.

Ville Niinistö pyysi anteeksi miehen lailla, vaikka siihen ei olisi ollut edes tarvetta. Nyt jään odottelemaan, että Jussi Niinistö, Jussi Halla-aho ja Simon Elo pyytävät anteeksi omaa kielenkäyttöään.

Sitähän ei tule koskaan tapahtumaan. Perussuomalaiset yrittävät nostaa kannatustaan pelkällä maahanmuuton vastustamisella. Olipa ongelma mikä tahansa, niin ratkaisu siihen on rajojen sulkeminen. Viholliskuvaa on laajennettu koskemaan kaikkia niitä, joiden voi vaikka vain olettaa suhtautuvan maahanmuuttoon vähän myönteisemmin.

He ovat agitaattoreita, punakaartia ja huutavaa roskaväkeä. Saa nähdä milloin nämä henkistä sinimustaa univormua kantavat oikeasti yllyttävät omat kannattajansa hyökkäämään väkivaltaisesti poliittisten vastustajien kimppuun.

Eino_Niemisen_pahoinpitely

Kuva: Wikipedia/Eino Niemisen riisuminen

***

Jos teillä ei ole mitään sanottavaa, niin älkää tulko sanomaan sitä tämän blogin kommenteissa.

Kommentit (52)

 1. Hanna Meronen

  Poliisin tiedottaminen kummastuttaa myös suuresti. Rauhallinen virastoon sisään astuminen kuvataan tunkeutumiseksi.

  Todella vakava ristiriita on siinä, että on tiedotettu, ettei kukaan pakkopalautetuista halunnut tavata asianhoitajiaan, mutta ainakin lentokentällä paikalla olleen Pauliina Saareksen mukaan on haluttu tavata asiainhoitaja ja se on estetty. Saareksen facebook-päivityksen mukaan viestit asiasta ovat tallella eli todennettavissa.

 2. Merja Nurmi

  Myös Timo Soini, jonka luulin jo kokonaan kyllästyneen rooliinsa poliittisena agitaattorina, on intoutunut esittämään halventavia kommentteja meistä ”vihervassareista”. Iltasanomien uutisten kommenttien peukutusten perusteella saattaisi kuvitella, että niin sanotut nettipersut on ajettu asemiin vielä ennen vaaleja.

  Toisaalta tämä kohu tuli taas kauniisti peittämään muun muassa ”kansallismielisiksi” itseään väittävien, mutta itse asiassa yhteispohjoismaista valtiota (jossa taatusti opiskeltaisiin pakkoruotsia) ajavien uusnatsien oikeudenkäyntiä, ja pilipalinatsien mielenosoitus-vaaliteltta-kokous-mikä lie teltan purkamista Oulussa.

 3. Mirjami Virtanen

  Kansallismielisten päällikkönä toimivan Witin pikkupäällikkö sinivalkoinen soturi Henry Nykänen vakuutti IKL:n olevan yhä toiminnassa, tosin pienimuotoisena, kun hänen fb-sivullaan ehdotettiin uuden IKL:n perustamista.

 4. Veli-Pekka Saarinen

  ”Nämä poliitikot eivät hyväksy kansalaisten oikeutta osoittaa mieltään valtiovaltaa ja viranomaisia vastaan. He pitävät sitä punavihreänä rähinöintinä, roskaväen toimintana ja punaviherkaartin painostuksena.”

  Tasan niin kauan, kun itse ovat edes hennolla pullamössöfasistin otteella vallan kahvassa kiinni.

  Pari viikkoa sitten muuten näytti puolustusministeri Niinistön sunnuntaikävely osuneen Rautatietorin kulmille, kun tuli vastaan aseman kulmalla mustiin vaatteisiiin ja laseihin komistautuneena (mikä se on noissa fasisteissa ja mustissa vaatteissa, varmaan sama kuin teinipojissa, jotka kuvittelevat näyttävänsä ”kovilta” pukeutuessaan päästä varpaisiin mustiin). Kummassakohan päässä toria oli asioinut?

 5. Virpi Ojanen

  ”Vasta sunnuntai-iltana poliisi huomasi, että kesken arkitouhujen säilöönottoyksikköön viedyn perheen turvapaikkahakemuksen käsittely oli kesken.”
  Tämäkin tapahtui vain aktiivisten kansalaisten ansiosta, ei poliisin, kuten poliisiylijohtaja antoi ymmärtää.

 6. Mauri Pulkkinen

  Jos noista 1930-luvun kaiuista voisi todeta jotain hyvää, olisi se hallituskumppanien Keskustan ja Kokoomuksen johdon ja kannattajien silmien avautuminen.

  PS on hallituksessa päässyt mellastamaan ristiretkellään turvapaikanhakijoita kohtaan ulkoa arvioiden vapain käsin. Se on johtanut ihmisoikeuksia loukkaavaan tiukentumiseen Migrin linjauksissa ja poliitikkojen asenteissa.

  Voin olla väärässäkin, mutta hallituskumppanien keskuudessa saattaa sietokyky monilla olla rajoillaan. Luulisin, että PS:n on vaikeampi päästä vallankahvaan jatkossa, mikä jatko lieneekään, vaikka PS on maksanut kovan hinnan vaalilupaustensa ja kannattajiensa pettämisenä saadakseen muutettua maahanmuuttopolitiikkaa mieleisekseen.

 7. Jussi Salmi

  Sipilän oikeustaju on nyt koetuksella. Ilmeisesti jatkossa lapsia ja raskaana olevia ei palauteta.

 8. Marko

  Oikeus osoittaa mieltään pitää ehdottomasti kuulua demokraattisen valtion oikeuksiin. Niinhän Suomessa käsittääkseni asianlaita onkin. Oikeisto osoitti mieltään ”pakolaisaallon alkaessa” lähes päivittäin ja vaati rajoja kiinni. Puolustin silloin oikeutta mielenosoituksiin ja puolustan edelleen. Rautatientorilla osoitetaan käsittääkseni mieltä edelleen sekä puolesta että vastaan. (menemättä sen enempää De Witin videoimiin typeryyksiin tässä)

  Eilisessä ”mielenosoituksessa” ymmärtääkseni ylitettiin kuitenkin mielenosoituksen rajat. Poliisia oli estetty tekemästä työtään ja poliisi joutui turvautumaan esim. voimakeinoihin siirtääkseen ihmisiä pois edestä. Ministeri Risikko on ilmaissut huolensa siitä, että mielenosoittajat ovat estäneet myös hälytysajoon lähteviä poliiseja lähtemästä tehtävälleen. Tällaista toimintaa ei pidä mielestäni kenenkään hyväksyä saati yllyttää tekemään.

  Koko homman nostaminen tikunnokkaan vaikuttaisi näin vaalien alla poliittiselta peliltä, jossa pelinappulat valitaan vallitsevan tilanteen mukaan. Palautuslentoja on lähtenyt Afganistaniinkin useita, mutta nyt vaalien alla vasemmistolaiset poliitikot ilmaisivat syvän huolensa ja saivat aikaan nähdyt tapahtumat. Ja toisaalta, kun vaikutti vasemmistolaisten erehtyneen, olivat oikeistolaiset poliitikot heti haaskalla keräämässä irtopisteitä.

  Niin, ja loppuun kysymys. Jos Halla-Aho nimittää vasemmiston edustajaa roskaväeksi, se on tuomittavaa. Jos esim. J. Tervo nimittää oikeistolaisia roskaväeksi, hän on vain oikeassa? Saman maan kansalaisia kaikki…

  • Jussi Salmi

   Kaikki mielipiteet eivät ole saman arvoisia. Rasistiset mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin ihmisoikeuksia puolustavat puheet. Rasismi nimittäin pyrkii viemään ihmisiltä ihmisoikeuksia pois, kun taas esim. afgaanien karkottamisen vastustaminen ei vie keneltäkään mitään pois. Minusta tässä on selkeä ja tärkeä ero.

   • Marko

    Jos turvapaikanhakija on käynyt turvapaikkaprosessin läpi ja saanut valituksista huolimatta kielteisen päätöksen, ei tämän päätöksen toimeenpano ole käsittääkseni rasismia? Jos ilmaisen mielipiteeni siitä, että turvapaikkaan oikeudettomat pitääkin poistaa maasta, kuten laki sanoo, olenko rasisti? Mielestäni en. Totesin eilisen kirjoituksen kommenteissa, että jos turvapaikan edellytykset täyttyvät, sellainen myönnettäköön. Mikäli eivät, kiitos ja näkemiin.

    Selvennyksenä vielä, että karkotuspäätöksiä vastaan saakin osoittaa mieltään. Oikeus siihen pitääkin olla. Kun aletaan fyysisesti estää poliisia tekemästä työtään, ei kyse ole enää mielenosoituksesta vaan virkavallan vastustamisesta. Siinä se minun mielestäni suuri ja tärkeä ero.

    Jos jokainen (etenkin poliisi) noudattaisi vain niitä ”kivoja lakeja” ja viittaa kintaalla muille, seurauksena olisi anarkia.

    • Jussi Salmi

     Viittasin enemmän tuohon tekstiisi Halla-ahon ja Tervon sanomisista. Käsittääkseni Migri olisi toiminut yhtä laillisesti, vaikka se olisi todennut, ettei Afganistaniin voi palauttaa ketään. Näin ollen tässä on osoitettu mieltä ihan laillisen asian takia. Poliisiajoneuvojen liikkumisen estäminen on varmaan rikosasia, eikä siis kannatettavaa, tosin se on tässä vain pieni detalji.

     • Marko

      Mikäli Migri olisi todennut, ettei Afganistaniin voi palauttaa ketään, sinne tuskin palautuslentoja tehtäisiin. Se pitäisi vain silloin hyväksyä. (tai osoittaa mieltä sen puolesta, että sinne palautuksia tehtäisiin)

      Ja oma kritiikkini tuota mielenosoitusta koskien kohdistui nimenomaan näihin uutisoituihin ylilyönteihin, ei itse mielenosoitukseen tai sen aiheeseen.

      Kiitos tästä mielipiteenvaihdosta.

      • Johannes Keränen

       Se pieni ero Tervon ja Halla-ahon välillä on että Tervo ei ole kirjoittanut kuinka toivoo että sen roskasakin (tai ihmissaastan, kuten Halla-aho asian ilmaisi) edustajat tapettaisiin ampumalla päähän.

       Tervo ei muutenkaan nimittänyt oikeistolaisia roskaväeksi vaan nimenomaan näitä mielenosoittajia jotka esim. huusivat ettei muslimeilla ole oikeutta elää.

       • Marko

        Ok. Kiitos tuosta jälkimmäisestä selvennyksestä. Olkoonkin, että nostin Tervon esiin vain yhtenä esimerkkinä niistä, jotka nimittävät ”vastapuolta” roskasakiksi.

    • Mirja Pekkonen

     Hyvä olisi, jos poliisi noudattaisi kaikkia lakeja. Niin ei tässä tapauksessa valitettavasti käynyt.

     • Marko

      Mielelläni näkisin sen lakipykälän, jota poliisi rikkoi.

      • Juha Ylä-Lahti

       Se, että jotakin lakia noudatetaan, ei takaa että oikeus tapahtuu. Onhan totalitaarisissa hallinnoissa lakeja, jotka sotivat esim ihmisoikeuksia vastaan. Väitätkö sinä, että vaikka lakia noudatetaan, ei voisi tapahtua vääryyttä? Lisäksi muistutan, että missä laki loppuu, siinä moraali alkaa, ts. kaikkea eettisesti oikein toimimista ei voida laein taata.

       Ihmeellistä, että tätä pitää selventää. No ymmärränhän minä.

       • Marko

        Tuossa edellä en ole väittänyt mitään. Pekkonen esitti väitteen, että poliisi ei ole noudattanut tässä tapauksessa lakia. Pyysin vain todistamaan väitteensä, en sen enempää.

       • Jussi Salmi

        Kyllä olen Markon kanssa samaa mieltä, että lakia pitää noudattaa. Kuka valitsee, mitä lakeja ei saa noudattaa? Muutkin voi sitten käyttää lupaa rikkoa lakia oman asiansa ajamisessa.

       • Juha Ylä-Lahti

        Hyvä selvennys. Olet varmasti itse myös sitä mieltä, että lain noudattaminen ei takaa eettisesti hyvää toimintaa?

      • Jari Kähkönen

       Marko, pykälästä nitiseminen on melko epärelevanttia, kun jo on julkisesti myönnetty yritetyn täytäntöönpanna täytäntöönpanokelvotonta hallinnollista päätöstä täydellisellä välinpitämättömyydellä toimituksen kohteen hyvinvoinnista. En ole pörssissä pelaava tai vetoalyövä mies, joten jätän arvailematta kuinka taas kerran joko vastuullista ei löydy tai tämän katsotaan syyllistyneen varoitukseen/sakkoon johtavaan huolimattomuuteen. Eikä sitäkään tapahdu, jos julkiälämölön ääni ja mitta eivät moiseen todellisuudenhallintamanööveriin välttämättä vaadi. Ystävämme poliisin kanssa näin tapaa käydä kohtalaisen usein.

       Pykäläntivaaminen on siten tapahtunut joko elämänkokemattomuuden, empatianpuutteen tai turvallisuudentunnetta koettelevan julkisen keskustelun vaikutuksen alaisena eikä sille ole siksi annettava juuri minkäänlaista painoarvoa. Joko et tiedä mitä tarkoittaa olla suurelta osin toisten armoilla, kiellät todellisuuden poliittisista syistä tai ihan vain näsäviisastelet tehdäksesi itsesi tärkeäksi. Sellaisen edessä ei mahtane olla kummoistakaan tehtävissä ainakaan argumentaatiomielessä, kun et kerran käsitä ettet vaan käsitä.

       • Marko

        Edelleen, esitettiin väite ettei poliisi ole noudattanut lakia. Pyysin tälle todistetta, jota vielä toistaiseksi ei ole kukaan esittänyt. Henkilökohtaista arvostelua sen sijaan on esitetty. Irrallisten väitteiden heittely ilman faktapohjaa on mielestäni huono pohja keskustelulle. Sitähän käsittääkseni mv-porukka tekee?
        Ylä-Lahden kysymykseen vielä vastauksena, että olen kyllä samaa mieltä. Poliisilla vain ei paljoa vaihtoehtoja, kuin tehdä kuten laki määrää.

       • Jari Kähkönen

        ”Poliisilla vain ei paljoa vaihtoehtoja, kuin tehdä kuten laki määrää.”

        Marko, jos päätös ei ole täytäntöönpanokelpoinen, sitä ei ole riidattomasti olemassa eikä mikään velvoita eli määrää poliisia ”sitä tekemään” tai toimeenpanemaan. Sellainenkin on laitonta, mutta koska maailma on mitä on, poliisi ei koskaan saa teostaan virka[sitätaitätä] mille kyllä löytyy varmasti ihan luku, pykälä ja momentti niinkuin kaikille rikoksille.

        Vain joku, jonka maailmankuvassa ja ihmiskäsityksessä on vinouma ei näe tässä vääryyttä, sekä pakenee todellisuuden sekä kokemuksensa ristiriitaa pykälännumeron inttämiseen. Sellainen ei ainakaan ole kovinkaan demokraatti- ja humanistiporukoihin kuuluvan ajattelua. Jos on vielä tämän pahan lisäksi välinpitämätön toimituksen kohteen hyvinvoinnista, saattaa peräti olla niin, että joku ”lehti” minkä nimeä en julkisesti suostu ääneen sanomaan, keskustelupalstoineen, voisi tosiaan olla oikea paikka.

        En tiedä millä nimellä siellä viihtyvää porukkaa pitäisi maailmankatsomus- tai inhimillisen identiteetin mielessä kutsua. Mutta ainakaan siihen kuuluvilla ei ole sitä vikaa, että koska poliisi olisi erehtymätön ja vielä aina oikeassakin, sen mahdollinen lain rikkominen pitäisi aukottomasti(yli langettavan näytön) todistaa ennenkuin saa edes mieltään osoittaa. Se on se maailmankuvien ja ihmiskäsitysten välinen huima ero.

        Post scriptum(ei perussuomalaisesti): johan sen päätöksen täytäntöönpanokelvottomuuden on myöntänyt julkisesti vaikka sun kuka poliisin nappikallekin.

   • Jani Sormunen

    http://yle.fi/uutiset/3-8514418 olisiko tällä, jotain tekemistä todellisuuden kanssa. Ja vaikuttaako tämä niihin mielipiteiden, oikeaksi arviointeihin?

  • Mauri Pulkkinen

   Sijoitapa tapahtumia aikajanalle. Halla-aho on lämmittänyt vanhoja jo vähintään kertaalleen tuomittuja oppeja koko julkisen uransa aikana. Hän kuullostaa paikoilleen juuttuneelta levysoittimelta, joka ei pääse eteenpäin, vaan junnaa samassa kohdassa. Jos minun ikäiseni mies toimisi samoin, se leimattaisiin alkavan dementian piikkiin.

   Mediassa tapahtumien ja tarinoiden kulkua on täsmennetty vielä tänään ja tapahtumien kulku sekä luonne eivät suinkaan ole olleet mellastavan roskaväen temmellystä, vaan aidosti ihmisistä välittävien kansalaisten mielenilmaisua. Kansalaisten kirjo (ikä, sukupuoli, koulutus, pukeutuminen) oli suuri eikä möyhkää pidetty megafonein ”univormupukuisten gorillojen” suojaamana.

   Olet myös kritiikittä ottanut vastaan Risikon ja muiden hallituksen edustajien tarinan tapahtumien kulusta. Mm. Kirkko ja kaupunki, HS tarjoavat päivittynyttä infoa.

   Ainoa erehdys, mikä on selvää ja tunnustettu, oli poliisin suorittama afganistanilaisperheen säilöön ottaminen osittain poikkeuksellisen raflaavalla tavalla. Se on ollut omiaan herättämään tunteita ja spontaaneita mielenilmaisuja. Minua huolestuttaisi, jos niin ei kävisi Suomessa, missä vielä on ihmisiä, joilla on sydän paikallaan ja arvot lepäävät kirkkomme luomassa perustassa.

   • Marko

    ”Olet myös kritiikittä ottanut vastaan Risikon ja muiden hallituksen edustajien tarinan tapahtumien kulusta. Mm. Kirkko ja kaupunki, HS tarjoavat päivittynyttä infoa.”

    Olen asian suhteen median varassa, uutisia eri lähteistä lukien (Yle, MTV, IS, IL) ja bongasin toki myös tuon uutisen, jossa poliisi myönsi erehdyksensä. Sen verran omaan lähdekritiikkiä, että jos lähteenä mainitaan ”Facebook-päivitykset” tai ”silminnäkijät todistavat”-toteamus nettipalstalla, en lähteelle juurikaan painoarvoa anna. En väitä, että kukaan valehtelisi, mutta kuka vain voi kirjoittaa Faceen mitä vain, tai viitata nettipalstalla epämääräisiin ”silminnäkijälausuntoihin”.

    Viimeisestä kirjoittamasta lauseesta olen kanssasi samaa mieltä. En nyt haluaisi itse kuulostaa rikkinäiseltä levysoittimelta, mutta kritiikkini kohdistuu vain siihen, mikäli mielenosoituksissa aletaan rikkoa lakia.

    • Mirja Pekkonen

     Minä olen katsonut tapahtumista monta tuntia paikallaolijoiden kuvaamia nauhoituksia. Tiedän heistä monia nimeltä ja olen keskustellut asiasta heidän kanssaan.

     Nauhoitteet pyritään kaikki taltioimaan ja niistä on tietääkseni jo ainakin yksi dokumenttiohjelma tulossa.

     Nauhoitteissa ei näytetä turvapaikanhakijoita heidän turvallisuutensa takia. Niissä kohdin joudut uskomaan tai olemaan uskomatta silminnäkijöitä.

  • Mirja Pekkonen

   Suurin osa vapaaehtoisista kansalaisaktivisteista on sitoutumattomia. Maanantain tilanne tuli eteen siksi, että kansalaisaktivistit olivat saaneet etukäteen tiedon palautuslennosta, näin ei ole välttämättä aina ollut. Nämä lennothan pyritään tekemään mahdollisimman salaa, ei poliisi etukäteen niistä tiedota.

   Kuulun itsekkin omalla tavallani näihin aktivisteihin. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että poliisin hälytystehtäviä ei saa häiritä. Sen suhteen mentiin liiallisuuksiin. Sitten on erikseen se tilanne, jossa minibusseilla siirrettiin turvapaikanhakijoita lentokentälle. Näiden etenemistä pyrittiin estämään ja siinä tilanteessa poliisi käytti kaasua, pamppuja ja koiraa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että siinä tilanteessa poliisi syyllistyi liialliseen voimankäyttöön. Varsinkin voimankäyttöön koulutettu koira olisi siinä tilanteessa saattanut aiheuttaa vakavia vammoja henkilöille, jotka eivät aiheuttaneet poliiseille fyysistä vaaraa.

   Paikalla olleet silminnäkijät todistavat, että palautettavien joukossa oli käsiraudoin varustettuna 19-vuotias nuori nainen, jolla on erinomainen kielitaito ja joka toistuvasti oli pyytänyt saada tavata asianhoitajaansa. Tähän hänellä olisi ollut lain mukaan oikeus ja tämän poliisi häneltä lainvastaisesti eväsi.

   Minulla on olemassa myöskin vakaa puoluetausta mutta kun on kyse ihmisoikeuksien vakavista loukkauksista ja jopa ihmisen hengestä, niin silloin ei ole aika tehdä puoluepolitiikkaa. On aika tehdä mahdollisimman laajaa yhteistyötä ihmisoikeuksien puolesta.

   • Rintsu

    Olen samaa mieltä. Poliisin hälytystehtävän estäminen pahimmillaan tarkoittaa sitä, että partio myöhästyy sen ratkaisevat 10 sec ja ehtii paikalle vasta kun puukko on heilunut.
    Poliisi helposti saattaa syyllistyä liialliseen voimankäyttöön mutta semmoiseksi maailma on mennyt. Se on poliisin kannalta ihan työturvallisuuskysymys. Leppoisa Reinikainen (jollaisia poliisien soisi olevan) on nykymaailmassa suuressa vaarassa saada itse puukosta.

    Mutta koirista olen eri mieltä. Ne nimittäin valitaan huomattavasti tiukemmalla seulalla kuin itse poliisit ja jopa koulutetaan paremmin.
    Jos poliisikoira näkee kädessäsi aseen niin se yrittää poistaa sen. Jos yrität potkia poliisikoiraa niin se ei tyydy murisemaan mutta ei raatele sinua hengiltä. Jos seisot paikallasi etkä tee mitään niin se tyytyy vahtimaan, että pysyt siinä. Mellakka- tai väkivaltatilanteissa ne ovat pelottavan näköisiä koska se on silloin niiden duuni.

    Mutta ihan sama koira on huomenna etsimässä kadonnutta pikkulasta eikä ole yhtään pelottava.

    Suomessa ei poliisikoiria kouluteta tappajiksi eikä raatelijoiksi.
    Anteeksi pankkopoika, tämä ei ole mikään koiraketju mutta tuon väärinkäsityksen tahdoin oikaista.

    • Rintsu

     Anteeksi, jatkan vielä. Ja nyt totisesti koettelen pankkopojan kärsivällisyyttä tahtomatta tehdä niin.

     Koira tai hevonen ovat hemmetin hyviä tietyissä tilanteissa. Hevonen massallaan ja koira muilla ominaisuuksillaan. Ikävä kyllä koiran ainoat työkalut ovat nenä ja leuat. Jälkimmäisillä tulee pakostakin rumaa jälkeä. Mutta mun elinaikanani eli viiteenkymmeneen vuoteen ei ole ollut ensimmäistäkään tapausta jossa poliisikoira olisi syyllistynyt liialliseen väkivaltaan tai tappanut jonkun.

     Poliisikoirat yleensä asuvat ohjaajansa perheessä ja siihen kategorisesti kuuluu Pekka Poliisi, Sari Sairaanhoitaja ja pari pientä lasta. Vihainen raatelijakoira ei kuulu joukkoon.

     Jos olet koiraa vailla niin eläkkeelle jäänyt poliisikoira on koirien aatelia. Niitä vaan on harvoin tarjolla.

     • Jari Kähkönen

      Hau-hau. Koko Hämylinnan poliisikoiralaitos kopista koppiin ja maan kaikki virkakoirat kiittävät sinua puolustuksesta Rintsu. Valitettavasti totuus on kuitenkin vähän ikävämpi ja toisenlainen. En ikinä unohda kuvaa IS:ssä sairaalavuoteessa makaavasta maahan menosta kieltäytyneestä ja lievästi änkyröineestä virheellisesti ryöstömieheksi tunnistetusta uhrista. Enkä sitä mitä tiedän tottelevaisuuden hakemisen kolmesta asteesta, kun tämän luokan kröhöm käyttökoiraa koulutetaan. Tuloksena irtioleva ohjaajaton sellainen voi jopa mennä täysin dog eat dog -maailman ”säännöillä”.

      Ja onhan minulla tietysti yksi omakin kokemus, kun näytin ei miekka- vaan tornifirman valvontakoiralle, että kumpi meistä onkaan älylliseltä asteeltaan lähinnä kaksivuotista lasta vastaava olento ja kumpi ei. P–n ohjaaja jätti sen IRTI toimitiloihin ja meni itse jonnekin. Ei onneksi sattunut mitään, nyt ajattelen että näin tapahtui juuri siksi, koska olin ottanut tuntumaa asioihin silloiselta nimitykseltään aluevaraston koira-aitauksessa enkä silloinkaan satuttanut itseäni. No, voit tietysti väittää vastaan että onhan siinä firmojen välinen ero ja kyllähän mies sairaalasängyssään oli ollut ”tottelematon”. Se on vain niin helppoa, kun ei ikinä itse joudu eteen ilman purenta- ja lyöntisuojapukua tai edes iskutyynyä eteen pantavaksi.

      Sinulla taitaa tulla virkaura ja solidaarisuus valtiotyönantajaa kohtaan vastaan, sillä puolustelithan vähän tätä ylempänä käytössäolevan poliisiaseman ja pillikeikkojen yleisen olemisen oikeutta melko käsittämättömin termein. Jos se otettaisiin sellaisenaan totena, leimahtavien tekopyhänsinisten maijan kattolaikkojen myötä annettaisiin aika paljon anteeksi. Sortoon ja ihmisoikeuksien riistämiseen ei voisi puuttua mitenkään, koska poliisiasema ja voi tulla pillikeikka. Ja hups, nokkela konstu keksi napsaista kahden sormen työntöliikkeellä(no, ainakin ulvo-sirran paneelin aikaan eli paljastinpa samalla myös milloin viimeksi olen itse istunut minkään hälytysajoneuvoksi luettavan kuskinpukilla) koko keskustelun pois päiväjärjestyksestä. Sinne muuten meni kyyti lentokentän suuntaan karkotuslennolle samalla kivalla hämäyksellä. Oho.

      Tämä ei ole off-topiccia, koska otan tilaisuudesta vaarin muistuttaa kuinka saatu viranomaispalvelu on aina täysin sidonnainen osin näkymättömiin sosiaalisiin sääntöihin ja mekanismeihin. Jos olet kielitaidoton turvapaikanhakija matkalla maastapoistettavaksi, saat täysin erilaisen palvelun, kuin jos olet virka-aputehtävän verotarkastaja numero kaksi oikealta lukien. Se voi muodostua autoritääriseksi hengeksi yhteiskunnassa, jossa seuraavassa vaiheessa tietyt ihmiset ovat jo oikeudettomia tiesminkä miliisimiesten kourissa.

      Silloin se ei ole enää vahinko, tiedostamatonta eikä järjestelmän oikku mistä ei saa ketään vastuuseen. Silloin eletään jo täyttä fasistista poliisivaltiotodellisuutta, jossa hyvää viranomaispalvelua ei enää saa käytännössä kukaan vaan enemmän vähemmän kaikki pelkäävät henkensä puolesta. Jotkut konkreettisesti ja valtaenemmistö sensuroi itse itseään pysyäkseen edes jotakuinkin turvassa. Niin, ja nyt siinä ei-poliisivaltiossa oli jotakuinkin hyvää palvelua joillakin. Se tosin ei pysy edes tällä suhteellisen alhaisella tasollaan vaan karkaa autoritäärisyyteen, jos ystävämme poliisilla ei ole mitään kansalaisyhteiskunnan vihaista reaktiota odotettavissa.

      • Rintsu

       Montako poliisikoiraa sinä tunnet?

       Minä tunnen aika monta.

       Mutta en muista ainuttakaan tapausta jossa virassa oleva koira olisi raadellut jonkun hengiltä. Muistatko sinä?

       Sen sijaan minä muistan aika monta tapausta joissa moni on henkensä velkaa sille kauheelle pedolle.

       • Saku Timonen

        Menkää muuanne lätisemään poliisikoirista. Tämä ei ole mikään kennelsivu eikä muukaan yleinen keskustelupalsta, jossa jokainen puhuu siitä mikä sillä hetkellä sattuu kiinnostamaan. Yksikin haukahdus vielä, niin suljen kommentoinnin kokonaan.

  • Saku Timonen

   Kirjailijaa ei ole valittu vaaleilla mihinkään tehtävään, europarlamentaarikko on, ja hän edustaa äänestäjiensä lisäksi myöös koko Suomea.

   • Marko

    Myönnän kyseessä olleen huono esimerkki.

  • Jari Kähkönen

   Marko, tuo Voltaire -leikki eli suvaitsemattomuuden suvaitseminen suvaitsevaisuussyistä on tavattoman vanha ja väsynyt vitsi. Sekä perustunee vielä kaiken hyvän lisäksi vinoon siteeraamiseenkin, luultavasti. Sellaista tekee toistamiseen vain sellainen kantaväestön etuoikeuden vaikutuksen alainen ihminen, jolla on kuva mustavalkoisen kuvaputkitelkkarin maailmasta missä asioista ollaan puolesta tai vastaan, mutta kuitenkin aina niin että jostain pitkälti kuvitteellisesta keskikohdasta ollaan yhtä mieltä. Että siksi keskustelu eriävistä mielipiteistä säilyisi rakentavana ja keskustelun käymispaikka liberaalina demokraattisena oikeusvaltiona, jossa ihmisiä ei vainota pelkän mielipide-eron takia.

   Näin asiat varmaan hyvin pitkälti olivat maassamme edeltävät 70 vuotta, mutta eivät ole enää kun jotkut keskustelijat(et sinä henkilökohtaisesti juuri nyt) eivät enää erota valhetta todesta tai faktaa mielipiteestä, eivätkä tärkeintä kaikista suo muille oikeutta olla rauhassa omaa mielipidettään. Sanooko sitä f-, n- tai millä sanalla hyvänsä, on sivuseikka. Ei vale ole kenenkään mielipide. Eikä ole viranomaisten lähtökohtainen oikeassaoleminenkaan, joka puolestaan johtaa loukkaamattomuuskuvitelmaan minkä rikkoutumista pidetään voimankäytön mahdollistavana tekona.

   Eli olet perusteellisen ajattelusi uudelleenarvioinnin tarpeessa, koska kiinnität sen nyt oletusarvoihin mitkä seisoivat aikanaan tietyn historiallisen välivaiheen ajan pelkän hyvin tahdon ja vilpittömän mielen varassa. Arvojen, jotka ovat yhteiskunnassamme nyt äärimmäisen vähissä/kateissa. Sen tietämiseen Sakarin tämänkertaisen bloggauksen kärjessä olevat sitaatit ovat vain se kaikkein viimeisin ja sitämyöden akuutein hätämerkki.

 9. Jani Heikkinen

  Kuntavaaleissa ja eduskuntavaaleissa alkaa suomalaisilla olla viimeiset hetket lopettaa tämä hulluus. Äänestämään vaan, sillä nukkumalla eivät Niinistöt ja Halla-ahot valtaansa menetä. Persut ovat näemmä valmiita tuhoamaan koko maan ja sen tulevaisuuden.

 10. AikaMies

  Rajat kiinni.
  Irti EUsta.
  Suomi suomalaisille.
  Tuntuu hyvältä, kun unohtaa, että ”ei sitten tulla ei mennä” [malliin Pohjois-Korea]. Useammasta pahasta on valittava se vähemmän paha. [Brexit toteutuessaan näyttänee ei-EU:n tpahuuden määrän]. Vai onko niin, että ”paremmaksi kaikki muuttuu, vaan hyväksi ei milloinkaan”?
  Määrittele suomalainen – olenko minä suomalainen, kun isäni passissa (jos sellainen taannoin olisi hankittu), kansallisuuskoodina voisi olla vaikka [nykykielellä] RU eikä FI.
  Eräässä kunnassa ihan tehtiin pykälä ”Järjenkäyttö on luvallista”. Eikä tuolloin edes persporukasta ollut tietoa.
  Meinaan jotta pykälä ei ole vanhentunut ja on kaiketi uskomattomille toistettavissa.
  Tosiaan – kun kerran nimimerkkikirjoitteluani kritisoidaan – > aiheelliset ja aiheettomat neuvot/opastukset/käskyt/toivomukset jne voi toimittaa posti@aikamies.fi osoitteeseen ymmärtäen että päätän tosin vastaanottamani postin käytöstä 😉

  • Jussi Salmi

   Voi, nämä asiat on ratkaistu jo aikaa sitte. Ihmisen täytyy etenkin julkiseen virkaan hakiessaan esittää todistus, että enintään yksi isovanhempi tai kaksi isoisovanhempaa saa olla muuta kuin suomalaista kansaa. Muslimeille määrätään hihamerkki, jossa on kuunsirppi. He eivät saa omistaa kiinteää omaisuutta, jottei suomalainen maa joudu vääriin käsiin

 11. Maarit Oinonen

  Poliisijohdon kommentit eilisistä ja maanantain tapahtumista olivat eilen televisiossa melko jyrkkiä, toivottavasti tilanne ei enempää kärjisty.

 12. Angie

  On tää maa niin saatanan sekaisin: Tänään poliisi on poistanut mielenosoituksesta Espalta Tiibetin lipun. Ja rasisti uhkaili koiran kanssa vauvaa Helsingissä bussissa.

  Persut vois mennä Venäjälle kun ne niin sen poliittista järjestelmää ja Putinia ihailee ja antaa meidän muiden elää rauhassa kansainvälisessä Suomessa.

  Hävetkää saatanan persut, olette pilanneet mun isänmaani!

  • Rintsu

   On sinänsä sääli, että monet persut oikeesti luulevat olevansa hyvällä asialla.

 13. Pirjo Oravuo

  Kehoitan lukemaan Jussi Förbomin kirjoituksen Palautuslentojen sylttytehdas: edellisen hallituksen tekemä lainmuutos ja EU-politiikan pitkä jatkumo. Kiihkoton ja analyyttinen kirjoitus maamme ja EU:n harjoittamasta pakolaispolitiikasta. Ja kaiken vouhkaamisen keskellä miettimään myös sitä, mitä Suomi voi tehdä estääkseen inhimillisesti epäoikeudenmukaiset karkoitukset ja palautuslennot. Kysymyshän on ennen kaikkea lakien muuttamisesta niin Suomen kuin Euroopan unioninkin osalta. Poliitikot ( niin oppositio kuin persutkin) tässä vain keräsivät irtopisteet ja käyttivät hyväkseen hyvää tarkoittavia mielenosoittajia.

 14. Siru Pola

  Hallikselta ja Ellokselta, eli Halla-Aholta ja Simon Elolta voi ja osaa tuollaisia kommentteja odottaakin, mutta Niinistön Jussin luulisi osaavan hillitä puheitaan.

  On siinä Mestari Halliksen posket punoittaneet kun on tekstiä suoltanut. Tohtori Niinistöllä muutama nautinnon ja omahyväisyyden hikikarpalo noussut huolellisesti siistitylle parransängelle.

  • Angie

   Ihan samanlainen natsi se Jussi Niinistö on kuin noi kaksi muutakin kohjoo.

   Erittäin raskauttavaa hänen kommenteissaan on se, että hän on Suomen hallituksen ministeri.

 15. Päivi Peräkasari

  Ministeri Jussi Niinistölle pitäisi maan lehdistön ehkäpä osoittaa yksi kysymys ja vaatia myös perusteluita, mieluiten jossakin maan valtamediassa, jossa on laaja näkyvyys ja levikki ( kuten esimerkiksi Ilta-Sanomat, tms.), ja se kysymys menisi seuraavalla tavalla: ”Millä tavalla ministeri Jussi Niinistö arvioitte edistävänne maanne kansan keskinäistä ymmärrystä ja koko kansan poliittisiin katsomuksiin katsomatta kansannne kansallista turvallisuudentunnetta, puheillanne poliittisesta laillisesta eduskunnan oppositiosta?”.

  Sellaista ei tietenkään tapahdu, koska maan lehdistö näyttää väliin oudosti olevan lähes jopa ”hallituksen sylikoiria”, etenkin iltapäivälehdistö. Ministereiden, europarlamentaarikoiden ja kansanedustajien tulisi edustaa koko kansaa, jokaisen suomalaisen pitäisi voida luottaa heidän oikeudenmukaisuuteensa ja erityisesti ministereiden asia on luoda turvallisuudentunnetta puheillaan, eikä ainakaan heikentää sitä.

  Tiedän valitettavasti paljonkin ihmisiä: kaikki tavallisia, kunniallisia ja lainkuuliaisia ihmisiä, jotka eivät julkisuudessa näy tai esiinny, tavallisia ”maan hiljaisia”, joista monet eivät enää edes uskalla julkisesti sanoa olevansa esimerkiksi vasemmistoliiton, demareiden tai vihreiden kannattajia. Sellainen virallisissa medioissa luotu ja ihmisiin iskostettu ”pelkokulttuuri” ei voi olla oikein. Suomen kaltaisen lehdistönvapaudessa usein kärkisijoja napsineen maan poliittinen puhekultuuri ei saisi perustua ”epäkorrektiuden” ja ”suvaitsevaisuudenvihaajien” mölinään: erityisesti perussuomalaiset sellaista puhekulttuuria tuntuvat arvostavan, missä korrektiuden ja diplomatian diskurssilla heittävät vesilintua riippumatta siitä, mistä kulloinkin puhe. Turvallisuudentunne on yhtä tärkeä kaikille ja siihen on yhtäläinen oikeus kaikilla. Se, että huolimatta laadukkaista peruskouluistamme osa aikuisista ei tunne edes syntyperäisinä oman maansa historiaa, on toinen pelottava asia.

  Halla-ahoa en uskalla/halua edes lukea, en ikinä lue hänen tekstejään: on pelottavaa, että joku ihminen on hyvin älykäs, kuten kai hänkin on, mutta hän jostakin syystä tuntuu rajaavan ihmisiä jollakin muotoa oikeanlaisiin ja vääränlaisiin. Sellaisen ihmisen kohdalla ei ole kyse siitä, etteikö europarlamentaarikko tietäisi, että kirjoituksissansa on ”pelotevaikute” ns. poliittisille ”vastustajille”, jollaisiksi ne halla-aholaiset kuvittelee keitä tahansa.

 16. Raimo

  Tuolla tempauksella ei ollut mitään tekemistä laillisen mielenosoituksen kanssa. Ei auta kenenkään asiaa se, että estetään poliisien viran suorittamista. Tälläinen anarkismi vain lisää vihapuhetta ja vihatekoja! En näe kohta valitettavasti eroa vastarintaliikkeen ja vihreiden toiminnan välillä. :S

  • MattiMeikäläinen

   Olet siis sokeutumassa. Kummallista että näissä palautusasoissa polliisi on hyvä ja lakia pitää noudattaa mutta annas olla kun samainen henkilö saa ylinopeussakon, niin johan laki on taas ihan perseestä ja poliisi mielivaltainen mulkku.

   • Raimo

    En ole elämäni aikana koskaan vielä sakkoa saanut, joten en tiedä. Ymmärrätkö sen, että poliisi ei voi kieltäytyä lainvoimaisesta päätöksestä? Poliisilla ei ole mitään tekemistä tämän ongelman kanssa, sillä kyse on pelkästään politiikasta. Poliisi toteuttaa sen minkä tuomioistuin päättää. Oikea paikka osoittaa mieltä on eduskuntalo, eikä pasilan poliisitalo!

    • Angie

     Höpö höpö Raimo. Ei Suomen poliisi ole mikään arvostelun yläpuolella oleva taho. Kyllä poliisia saa ja pitää kritisoida.

     Mikään laki ei esim. velvoittanut poliisia hakemaan alakouluikäistä LASTA koulusta kesken koulupäivän ja samalla tarumatisoimaan kokonaista koululuokkaa.

     Olis varmaan poliisi voinut odottaa koulupäivän päättymistä!!!!

  • Sofia

   Anarkismia? Missä? Ei poltettuja autoja, rikottuja ikkunoita ja polttopulloja poliisien päälle.

 17. Jarkko

  Työttömyysturvaan on näköjään tulossa lisää leikkauksia, joilta voi välttyä jos suostuu tekemään kolmen kuukauden välein hommia kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa (palkattomasti). Koskee kaikkia työttömiä.

  http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005157727.html

  Sipilän mukaan kyseessä ei ole leikkaus, koska siltä voi välttyä tekemällä töitä palkatta.

Kommentoi »

Comments are closed