Tuli kavereille luvattua

Työttömien arvo työmarkkinoilla on lähellä nollaa, mutta maan hallitus onnistui tekemään heidän omatoimisesta työnhaustaankin kannattavaa bisnestä yrityksille. Työttömien päätyö eli työnhaku on hinnoiteltu, ja yhden työttömän työnhaun hinta vaihtelee 300 ja 1 700 euron välillä. Sen verran hallitus maksaa valmennusyrityksille, jotka yrittävät auttaa työtöntä löytämään työtä.

Ensin työtön siirretään Te-toimistosta tällaisen valmennusyrityksen koulittavaksi. Ansaitakseen työttömällä 300 euroa yrityksen ei tarvitse tehdä mitään. Kun yritys saa tuupattua työttömän takaisin Te-toimiston järjestämään työvoimakoulutukseen, johonkin työkokeiluun, palkkatuettuun työhön tai omaehtoiseen opiskeluun, niin tästä pallottelusta maksetaan valmennusyritykselle 500 euroa.

Jos yrityksen sparrattavana oleva työtön onnistuu löytämään työpaikan, niin yritys saa työttömän aktiivisuudesta kunnian ja rahaa. Kolmen kuukauden määräaikaisesta työsopimuksesta yritykselle maksetaan 1 350 euroa ja vähintään vuoden mittaisesta 1 700 euroa. Työtön siis hakee ja mahdollisesti saa töitä ihan itse, mutta valmennusyritykselle maksetaan.

Uskomattomaltahan tämä kuulostaa, mutta on täyttä totta. Hallitus varasi viisi miljoonaa euroa työttömien määräaikaishaastattelujen teettämiseen yksityisillä yrityksillä. Sitten huomattiin sen olevan vastoin perustuslakia. Haastattelu on viranomaistoimintaa, joka voidaan siirtää pois viranomaisilta vain lailla. Hallitus perui aikeensa ja ilmoitti, että haastattelut pysyvät viranomaistoimintana.

Rahat päätettiin silti antaa niille kavereille, joille ne tuli jo luvattua. Keksittiin nopeasti näennäistä palvelua, jota ostamalla rahat voidaan antaa vieläkin helpommin. Kaikkein helpoin tapa ansaita 300 euroa on olla tekemättä mitään. Työttömiä on niin paljon, että heistä kertyy ihan mukava summa, vaikka työttömien hakiessa työtä konsultti itse vain lojuisi kotisohvalla kaljaa kitaten. Konsultille maksetaan siitä, että työtön hakee entiseen tapaan työtä.

Päästäkseen tuottamaan valmennusyritykselle rahaa työttömän on oltava motivoitunut työnhakija. Näin halutaan kasvattaa yrityksen saamaa pottia. Kun aktiivinen työnhakija löytää työpaikan, niin sohvalla lojuva konsultti saa enemmän rahaa. Tähän palveluun siirtyminen on työttömälle täysin vapaaehtoista, mutta kieltäytyjä saa karenssia.

Tämä on vasta harjoittelua tulevaisuuden jättibisnestä varten. Maakuntauudistuksessa on tarkoitus yksityistää koko työnvälitys tällaiseksi. Viulut maksaa valtio eli me veronmaksajat.

 

Kommentit (35)
 1. Eeva Koiranen
  8.8.2017, 08:59

  Karua luettavaa, onhan nöyryytystä viimesen päälle, kyllä hallitus ”arvostaa” alamaisiaan, jotka tuon kaiken kustantavat. Eihän tämäkään rahan siirto tavallaan mitenkään yllättävää ole…. silti. Jännityksellä jään odottamaan ketkä ovat se seuraava kohde, jos sattuisi vaikka osumaan kohdalleni. Tämäkin siirto taitaa mennä ihan suvereenisti nappiin, tuskin sen kummemmin vastalauseita esitetään. Tarkoitan onhan meillä paljon suurempi huolen aihe, ei varmaan tarvitse sanoa mikä.

  1. rauni vottonen
   8.8.2017, 09:46

   Yritän hahmottaa tätä, mikä muutos tässä oikeastaan on.

   Erilaista työnhaku- ja uravalmennusta on Te-toimisto ostanut jo parikymmentä vuotta eri koulutuksen järjestäjiltä. Kun ns. reppufirmat huomasivat mahdollisuutensa, se alkoi kilpailla hinnalla. Näin he saavuttivat melkoisen markkina aseman.
   Koulutuksilla on monia eri formaatteja vuosien varrella. Mutta selkeä suunta oli, että siirtyi paljon työvoimatoimiston työtä näiden koulutusten sisälle. Rahoittaja toki saa määrätä koulutusten sisältöä. Näin siirtyi paljon tehtäviä koulutuksen järjestäjälle – myös haastattelut. Nämä kaikki tiedot eivät toki menneet suoraan työkkäriin, mutta vuosien mittaan sitä vaadittiin aina vain lisää.

   Miten muka vasta nyt huomattiin, että siinä oli jotain perustuslain vastaista?

   Nyt kun tarjoajina taitaa olla enää nämä reppufirmat, joiden koulutusten sisältö on vaihdellut laidasta laitaan, niin mikä näissä muuttuu? Vain sekö, että ohjaus painottuu yhä enemmän yksilötasolle? Tosin tätä mallia on sovellettu jo vuosia, onpa ollut muutamia projektejakin sen tiimoilta.

   Nytkö nämä firmat saavat normaalin maksun päälle nämä extra rahat, vai muodostuuko koko rahoitus niiden varaan?

   Tunnustan että olen itse tehnyt tuota työtä 15 vuotta, mutta en missään reppufirmassa.

   1. Eeva Koiranen
    8.8.2017, 18:18

    Oliskohan tuo koulutus jota on järjestetty, vähän eri asia. Minä olin kauan sitten työvoimatoimiston kurssilla, jossa motivoitiin työnhakuun, enemmän siellä kuitenkin yritettiin luoda positiivista mielialaa ja pönkittää itsetuntoa. Minulle tuo kurssi oli tyhjän kanssa, olin jo keksinyt itselleni mielekästä tekemistä. Ohjaaja oli tietenkin ”ostettu” työvoimatoimiston listoille.

    Jos nyt oikein oon ymmärtänyt, tämä perustuslain vastaisuus tarkoittaa viranomaistoimintaa, jota tuo hallituksen ensimmäinen esitys haastattelujen siirtämisestä yrityksille oli. Noiden haastattelujen tekeminen olisi ”vaatinut” työttömän yksityisten tietojen jakamista yrityksille, jota tuon perustuslain mukaan ei saa tehdä. Meniköhän se noin 🙂 Nythän ei tuo kaavailtu työ ole viranomaistoimintaa, vaan ehkä enemmänkin tuota työhön motivointia. Minua kummastuttaa tuo tyhjän rahan siirto!

    1. rauni vottonen
     9.8.2017, 18:25

     Ohjaajat ovat yleensä palkattua henkilökuntaa. Hyvin kirjavin osaamistaustoin. He tekevät vain sen, minkä työnantaja käskee tekemään. On muuten yleensä huonosti palkattua hommaa.

     ”…olisi ”vaatinut” työttömän yksityisten tietojen jakamista yrityksille, jota tuon perustuslain mukaan ei saa tehdä.”

     Vaikka täysin samaa on näissä tehty varmaan se 20 vuotta?. Rehellisesti sanoen, pyrin aina olemaan opiskelijan puolella. Tämä tehtiin juuri niiden lakien puitteissa, mikä oppilaitoksilla on. Itse olin luonnollisesti salassapitovelvollinen, joten vain osa tiedoista kulki Te-toimistolle mutta ei niitä koskaan annettu työnantajille! Miksi niitä nytkään olisi annettu?

     Eihän mitään ohjaamista voi tehdä ilman noita tietoja? Miten ne nyt muuttuivat perustuslain vastaisiksi? TE-keskukset ovat jo vuosia sitten ulkoistaneet omaa työtään. Se on vain ohjaajasta kiinni, mitä tietoja jakaa sinne.

  2. jyrki laine
   8.8.2017, 11:02

   Vuonna 2003 jäin lomautetuksi ja oli selvää, ettei työt jatku. Joten hain metallialan jatkokoulutukseen Helsingissä sijaitsevaan isoon laitokseen, en viitsi nimeä sanoa. Siellä huomasin, ettei kenenkään tarkoitus ollut kouluttaa meitä uuteen, tai ylipäätään mihinkään ammattiin. Pääasia oli, että olimme kirjautuneet sisälle, ja jostain tuli taloon rahaa. Sen lisäksi en ollut enää työtön työnhakija. 2004 minulle tarjottiin tilapäistä, mahdollisesti pysyvää, työtä toiselta paikkakunnalta ja ilmoitin kurssin vetäjille, että nyt tämä jahkailu täällä loppuu. Melkein tippa linssissä he pyysivät, etten lopettaisi kurssia vaan pitäisin ns. harjoitteluvapaan. En suostunut, sen verran olin kypsynyt jaaritteluun ja jahkaamiseen. Tilapäisestä työstä tuli sitten pysyvä, koska minulle sattui voittoarpa. Ikävä kyllä, näitä arpoja on vähän jaossa.

  3. liisa hirvonen
   8.8.2017, 16:41

   Firmat saavat hinnoitella palvelunsa. Lisäksi firmat saavat sijoittaa tuottonsa ihan miten huvittaa, tuoton kätkemistä veroparatiiseihin kutsutaan kaunistellen verosuunniteluksi. Työttömän ei tarvitse työllistyä ollenkaan, raha kilahtaa firman tilille kun työtön vain näyttää naamaansa. Tämän helpommalla ei voi tienata!

   Mikäli työvoimapalvelut ovat, kuten yhä vielä on, julkisia palveluja niin niitä ei ohjaa pelkkä voiton tavoittelu ja laillinen veronkierto. Julkinen palvelutuotanto on sananmukaisesti julkista. Valtion varojen käyttöä voidaan seurata. Yritysten taloudenpidon ei tarvitse olla kaikilta osin julkista ja avointa. Kukaan ei saa koskaan tietää ihan varmasti mihin valtion myöntämät miljoonat menevät tai katoavat. Näin veronmaksajien valtiolle antamat tulot imuroidaan verojen maksua vältteleville yrityksille.

  4. Riku Salminen
   11.8.2017, 01:38

   Saku Timoselle: ”Työtön siis hakee ja mahdollisesti saa töitä ihan itse, mutta valmennusyritykselle maksetaan.”
   Varmasti on paskoja konsulttifirmoja, mutta jos noilla summilla, mitä Apu-lehdessä kerrot, palkitaan, eikö kannattaisi saada onnistumisiakin? Että onko tässä nyt persiilleen koko konsepti vaiko vain toteutus?

 2. Alalla vaikuttaja
  8.8.2017, 09:11

  Vihkoon vedetty tavallaan, mutta väitän että paremmin saavat työllistettyä ihmisiä oikeisiin töihin kuin TE-keskus. Suunta on oikea mutta tapa jolla tämä tehtiin on väärä.

  Missä kilpailutus avoimesti?

Kommentointi suljettu.