Lakia ja oikeutta

Jos lakien noudattamista ei valvota, niin yleinen lainkuuliaisuus rapautuu. Vielä varmemmin se rapautuu, jos viranomaiset itse eivät noudata lakeja. Nyt näyttää pahasti siltä, että olemme palaamassa aikaan, jolloin lait olivat vain hallintoalamaisia varten, rahvaan kurissa pitämiseksi. Virkamiehet ja poliitikot voivat noudattaa lakeja halutessaan ja silloin, kun se heille sopii. Lakeja sovelletaan niin, että kaikki lait eivät koske kaikkia samalla tavalla.

Verohallinnon salaisia ohjeita paljastuu koko ajan lisää. Alle 30 000 euron lahjoihin ei puututa, ja yritysten 12 000 euron epäilyttävätkin verovähennykset hyväksytään kyselemättä. Sen sijaan talkoomakkaroista ja myyjäisiä varten kudotuista villasukista on maksettava veroa. Oikeus määräsi eduskunnan vierailijatiedot julkisiksi. Eduskunnan virkamiehet vastasivat hävittämällä kävijätiedot päivittäin, jotta julkista tietoa ei enää olisi saatavilla.

Hangossa kuoli kotihoidossa ollut vanhus nälkään, ja Tuusulassa kehitysvammaiset maksavat työnteosta. Suunnilleen jokainen kunta ja jokainen TE-toimisto on jo vuosia rikkonut kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia velvoittamalla täysin työkykyisiä työttömiä palkattomiin töihin. Resursseja ei säästellä silloin, kun joku työtön tekee pimeän työkeikan. Hän saa kaksoisrangaistuksen, sillä ensin häneltä peritään työttömyysetuus takaisin ja sitten hänet tuomitaan petoksesta.

Samaan aikaan leikataan pienituloisten etuuksia ja kevennetään hyvätuloisten verotusta. Jopa pääministeri joutui myöntämään, että eriarvoisuus on lisääntynyt. Tämä on suoraa seurausta hallituksen harjoittamasta politiikasta ja kipeää se tekee kuulemma pääministerillekin, mutta sille ei mahda mitään. Suomi on saatava nousuun, ja asiat korjataan sitten, kun rikkaiden pohjaton säkki on täyttynyt.

Oppositiopuolueen nykyinen puheenjohtaja tuomittiin muutama vuosi sitten KKO:ssa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Silloin KKO:n tuomio oli hänen mukaansa vain muutaman tuomarin mielipide, ja poistettavaksi määrätyt tekstit ovat vieläkin paikoillaan. Nyt samainen herra vaatii, että paperittomien auttaminen on kiellettävä, ja kaikkien on ehdottomasti noudatettava lakia. Lisäksi hänet on pyydetty MTV:n kolumnistiksi ”edistämään tosiasioihin pohjaavaa ja moniarvoista yhteiskunnallista keskustelua”. Saman puolueen varapuheenjohtaja on tuomittu samasta rikoksesta, ja sen lisäksi hän kaahasi ajokorttinsa hyllylle. Hänen mukaansa kansa tämän tuntee nahoissaan, sillä hän aikoo kulkea taksilla töihin veronmaksajien piikkiin.

Ja niin edelleen, listausta voisi jatkaa loputtomiin. Kaikki ovat yhdenvertaisia, mutta jotkut ovat yhdenvertaisempia kuin toiset. Valta ei enää tarkoita vastuuta, vaan suorastaan erioikeutta tehdä mitä haluaa ja mikä sattuu itselle sopimaan. Tällä on tuhoisat seuraukset yleiselle lainkuuliaisuudelle ja yhteiskunnalliselle tasa-arvolle. Laki on kuin hämähäkinverkko, johon hyttyset takertuvat, mutta josta kimalaiset pörräävät suoraan läpi.

hs 16.9. jyrki seppä

Kuva: Helsingin Sanomat 16.9.2017/Facebook: Jyrki Seppä

Kommentit (17)
 1. Marja-Leena Kuronen
  16.9.2017, 10:20

  Kiitos jälleen Saku, ainahan tätä eriarvoisuutta lain edessä on ollut,
  mutta nyt somen aikana tieto leviää onneksi laajemmin.
  Olen sitä mieltä, että lakeja pitää noudattaa, mutta voin tässä jo sanoa,
  että en silti olisi auttamatta hädässä olevaa ihmistä, tosin hyväksyisin
  tietenkin rangaistuksen, mutta vannon, etten sitä kovinkaan hiljaisesti hyväksyisi!

  1. Rautaruukilta (ts. valtiolta) saamansa lainan avulla itsensä rikastuttanut Juha Sipilä on Suomen historian tekopyhin pääministeri. On suorastaan vastenmielistä kuunnella hänen puheitaan ”kipeistä leikkauksista”. Eivät ne köyhiin kohdistuneet leikkaukset ja muu systemaattinen röykytys ole Sipilän tai ylipäätänsä hänen viiteryhmänsä nahoissa tuntuneet millään tavalla. Koulutusleikkaukset ovat suoraan uusia eriarvoisia sukupolvia synnyttäviä, ja sen tämä poliittisen vallan makuun ihastunut lestadiolaismiljonääri oikein hyvin tietääkin.

   Sipilä on kunnon yritysjohtajan tavoin koonnut ympärilleen niin taitavista ja lahjakkaista yksilöistä koostuvan hallituksen, että vanha perustuslaki on monesti saanut kyytiä. Kun ei siitäkään tarvitse välittää, niin mitäpä sitä vähäisemmistä laeista. Päivä päivältä totumme siihen, että lait ja asetukset ilmaisevat valtasuhteita eikä oikeus voi toimia valtaa vastaan. Uljas uusi maailma, jossa enemmistö on kehnosti koulutettuja vähään tyytyväisiä hallintoalamaisia.

   http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/528715-toimittaja-selvitti-juha-sipilan-rikastumisen-taustat-seuralle-pitaako-valtion

 2. Markku Isometsä
  16.9.2017, 11:00

  Se että ajaa isolla moottoripyörällä vaikkapa 200 km/h ei tarkoita kaahausta. Se menee vaikkapa vahingossa pienellä ranneliikkeellä eli ei viitsitä puhua kaahauksesta vaan vaikkapa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kommentointi suljettu.