Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lakia ja oikeutta

Jos lakien noudattamista ei valvota, niin yleinen lainkuuliaisuus rapautuu. Vielä varmemmin se rapautuu, jos viranomaiset itse eivät noudata lakeja. Nyt näyttää pahasti siltä, että olemme palaamassa aikaan, jolloin lait olivat vain hallintoalamaisia varten, rahvaan kurissa pitämiseksi. Virkamiehet ja poliitikot voivat noudattaa lakeja halutessaan ja silloin, kun se heille sopii. Lakeja sovelletaan niin, että kaikki lait eivät koske kaikkia samalla tavalla.

Verohallinnon salaisia ohjeita paljastuu koko ajan lisää. Alle 30 000 euron lahjoihin ei puututa, ja yritysten 12 000 euron epäilyttävätkin verovähennykset hyväksytään kyselemättä. Sen sijaan talkoomakkaroista ja myyjäisiä varten kudotuista villasukista on maksettava veroa. Oikeus määräsi eduskunnan vierailijatiedot julkisiksi. Eduskunnan virkamiehet vastasivat hävittämällä kävijätiedot päivittäin, jotta julkista tietoa ei enää olisi saatavilla.

Hangossa kuoli kotihoidossa ollut vanhus nälkään, ja Tuusulassa kehitysvammaiset maksavat työnteosta. Suunnilleen jokainen kunta ja jokainen TE-toimisto on jo vuosia rikkonut kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia velvoittamalla täysin työkykyisiä työttömiä palkattomiin töihin. Resursseja ei säästellä silloin, kun joku työtön tekee pimeän työkeikan. Hän saa kaksoisrangaistuksen, sillä ensin häneltä peritään työttömyysetuus takaisin ja sitten hänet tuomitaan petoksesta.

Samaan aikaan leikataan pienituloisten etuuksia ja kevennetään hyvätuloisten verotusta. Jopa pääministeri joutui myöntämään, että eriarvoisuus on lisääntynyt. Tämä on suoraa seurausta hallituksen harjoittamasta politiikasta ja kipeää se tekee kuulemma pääministerillekin, mutta sille ei mahda mitään. Suomi on saatava nousuun, ja asiat korjataan sitten, kun rikkaiden pohjaton säkki on täyttynyt.

Oppositiopuolueen nykyinen puheenjohtaja tuomittiin muutama vuosi sitten KKO:ssa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Silloin KKO:n tuomio oli hänen mukaansa vain muutaman tuomarin mielipide, ja poistettavaksi määrätyt tekstit ovat vieläkin paikoillaan. Nyt samainen herra vaatii, että paperittomien auttaminen on kiellettävä, ja kaikkien on ehdottomasti noudatettava lakia. Lisäksi hänet on pyydetty MTV:n kolumnistiksi ”edistämään tosiasioihin pohjaavaa ja moniarvoista yhteiskunnallista keskustelua”. Saman puolueen varapuheenjohtaja on tuomittu samasta rikoksesta, ja sen lisäksi hän kaahasi ajokorttinsa hyllylle. Hänen mukaansa kansa tämän tuntee nahoissaan, sillä hän aikoo kulkea taksilla töihin veronmaksajien piikkiin.

Ja niin edelleen, listausta voisi jatkaa loputtomiin. Kaikki ovat yhdenvertaisia, mutta jotkut ovat yhdenvertaisempia kuin toiset. Valta ei enää tarkoita vastuuta, vaan suorastaan erioikeutta tehdä mitä haluaa ja mikä sattuu itselle sopimaan. Tällä on tuhoisat seuraukset yleiselle lainkuuliaisuudelle ja yhteiskunnalliselle tasa-arvolle. Laki on kuin hämähäkinverkko, johon hyttyset takertuvat, mutta josta kimalaiset pörräävät suoraan läpi.

hs 16.9. jyrki seppä

Kuva: Helsingin Sanomat 16.9.2017/Facebook: Jyrki Seppä

Kommentit (17)

 1. Marja-Leena Kuronen

  Kiitos jälleen Saku, ainahan tätä eriarvoisuutta lain edessä on ollut,
  mutta nyt somen aikana tieto leviää onneksi laajemmin.
  Olen sitä mieltä, että lakeja pitää noudattaa, mutta voin tässä jo sanoa,
  että en silti olisi auttamatta hädässä olevaa ihmistä, tosin hyväksyisin
  tietenkin rangaistuksen, mutta vannon, etten sitä kovinkaan hiljaisesti hyväksyisi!

  • timo harju

   Rautaruukilta (ts. valtiolta) saamansa lainan avulla itsensä rikastuttanut Juha Sipilä on Suomen historian tekopyhin pääministeri. On suorastaan vastenmielistä kuunnella hänen puheitaan ”kipeistä leikkauksista”. Eivät ne köyhiin kohdistuneet leikkaukset ja muu systemaattinen röykytys ole Sipilän tai ylipäätänsä hänen viiteryhmänsä nahoissa tuntuneet millään tavalla. Koulutusleikkaukset ovat suoraan uusia eriarvoisia sukupolvia synnyttäviä, ja sen tämä poliittisen vallan makuun ihastunut lestadiolaismiljonääri oikein hyvin tietääkin.

   Sipilä on kunnon yritysjohtajan tavoin koonnut ympärilleen niin taitavista ja lahjakkaista yksilöistä koostuvan hallituksen, että vanha perustuslaki on monesti saanut kyytiä. Kun ei siitäkään tarvitse välittää, niin mitäpä sitä vähäisemmistä laeista. Päivä päivältä totumme siihen, että lait ja asetukset ilmaisevat valtasuhteita eikä oikeus voi toimia valtaa vastaan. Uljas uusi maailma, jossa enemmistö on kehnosti koulutettuja vähään tyytyväisiä hallintoalamaisia.

   http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/528715-toimittaja-selvitti-juha-sipilan-rikastumisen-taustat-seuralle-pitaako-valtion

 2. Markku Isometsä

  Se että ajaa isolla moottoripyörällä vaikkapa 200 km/h ei tarkoita kaahausta. Se menee vaikkapa vahingossa pienellä ranneliikkeellä eli ei viitsitä puhua kaahauksesta vaan vaikkapa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

 3. tauno lehtonen

  Laki on kuin korkea pylväs – sitä ei voi ylittää, mutta aina sen voi kiertää.

 4. matti luomansuu

  Oma etu ensin ja sitten vasta jos huvittaa… Tämä on meidän ”päättäjiemme” ja eliitin iskulause mitä lain noudattamiseen tulee. Tässä sääntö, kieltoja täynnä olevassa sekä kurjistamiskierteessä olevassa suomessa minun tulee surku niitä nuoria suomalaisia perheitä kohtaan joilla suuret asuntovelat ja monta pientä lasta. Tämä maa on heille materiaalinen ja henkinen vankila. Myöskin vanhuksia kohtaan tulee surku ja mielipaha, koska he ovat päättäjille ja systeemille vain ylimääräinen rasite ja biomassaan verrattavissa oleva jäte. Myöskin yksipuolinen turruttava ja suoranaiseen valehteluun perustuva valevaltamedian uutisointi on yököttävää. Mutta mitä väliä, sillä liittovaltiokehitys etenee ja sen tapahduttua loputkin asioista päättäminen siirtyy Brysselin isoon pajaan. Tavallaan huojentavaa kuin ei tarvitse enään huolehtia ja vaivata päätänsä suomen ”itsenäisen” valtion asioiden hoitamisessa ja selittää tehtyjä päätöksia poliittisella jargonilla vatipää kansalle. Politiikka / politiikot ovat verrattavissa yhteiskunnan kehittämään versioon tietokoneviruksesta. Kaunista syksyn jatkoa kaikille.

  • StillSearching

   Sikojen hallitsemassa valtiossa porsaat kiipeävät kohti yläluokkaa – ja me muut olemme kusessa, kunnes saamme ryhdistäydyttyä. Se ei ole tärkeää siksi, että meidän tarvitsisi välttämättä voittaa, vaan siksi, ettemme häviäisi kaikkea. Olemme sen velkaa itsellemme ja rampautuneelle käsitykselle itsestämme jonakin parempana kuin hätääntyneiden lampaiden kansakuntana… mutta erityisesti olemme sen velkaa lapsillemme, jotka joutuvat kantamaan hartioillaan meidän häviömme ja kaikki sen pitkäaikaiset seuraukset.

   Pelkoa ja Inhoa Suomessa

 5. teemu heinola

  ”Älä tee niinkuin mä teen, vaan niinkun mä sanon jos haluut aamul herää.”

  Tässä artikkelissa on nähtävissä se että mikään minnekään valettu tai hakattu laki/säännöstö/koodeksi ei tule ikinä toimimaan. Ei niin pitkään kuin ihminen niitä säätää. Ylevien puheiden jälkeen laaditut lait alkavat rapautua jo sinä hetkenä kun ne ovat julistettu voimaan.

  Tässä vaiheessa on eliitin, virkakoneiston ja muiden rikkaiden helppoheikkien peiliinkatsomisen paikka tästä rapautumisesta ja moraalikadosta.

 6. Tomi Näränen

  Pieni tarkennus: kyllä edelleenkin alle 30 000 euron lahjoista on maksettava veroa. Ei se ole mihinkään muuttunut. Samoin kuin talkoomakkaroista (lain mukaan). Mutta Verohallinnon resurssipulan takia pitää keskittyä vain suurimpiin kohteisiin. Kuka uskoo, että verotarkastajia kiinnostaa ne talkoomakkaroiden muutamat veroeurot jos ei ole aikaa edes niiden alle 30 ke lahjojen tutkimiseen?

  ”Hänen mukaansa kansa tämän tuntee nahoissaan, sillä hän aikoo kulkea taksilla töihin veronmaksajien piikkiin.”

  Tämä oli kyllä Iltalehden oma tulkinta. Hakkarainen kertoi jälkeenpäin, että ei ole kertaakaan vielä taksia käyttänyt, vaan mennyt kimppakyydillä. Ei kannata aina uskoa kaikkea, mitä Iltalehti/-sanomat kertoo. Ja etenkään ei kannata levittää sitä totena.

  • Rintsu

   Kyllä järkevä resurssien käyttö on jotain muuta kuin järjettömät ohjeet.
   Mietihän.
   12.000 verovähennystä
   6.000 peiteltyä osingonjakoa
   30.000 euron lahja puolisolle
   Suomessa on tuhansia yrityksiä joiden liikevaihto ei ylety moisiin summiin.
   En pidä lainkaan hyvänä jos verottaja antaa signaalin joiden mukaan noihin summiin asti saa huijata ihan vapaasti.
   Se ei ole priorisointia.
   Priorisointia on se, että tarkastuskohteet valitaan oikein, eikä se, että käsketään olla näkemättä virheitä.

   Mitä tulee Hakkaraiseen niin kyllä hän tosiaan sanoi, että kortinmenetyksensä tulee yhteiskunnalle nyt kalliiksi. Mikä ei pidä oikeastaan paikkaansa, koska kansanedustajilla tietääkseni on käytössään kotimaan junat, kotimaan lennot ja eduskunnan taksikortti. Tietääkseni matkat korvataan joka tapauksessa teki ne millä kyydillä tahansa. Joten vaikka Hakkarainen vaihtaisi moottoripyörän hetkeksi taksiin niin ei siitä kummoista kulupiikkiä eduskunnan matkalaskuihin synny.

   Jos Hakkaraisen mielestä liikennetuomioissa on epäoikeudenmukaisuuksia niin kansanedustajana hän voi esittää lakeja parannettavaksi. Sitä hän ei kuitenkaan tee vaan ruikuttaa omasta tuomiostaan.

  • Yrjö perkko

   Valitettavasti verottajaa tosiaankin kiinnostaa ne talkoomakkaroiden myyntitulot, samoin urheilukilpailuiden mainosjulisteet. Ja tiedän tapauksia, joissa pienehköt, muutaman satasen arvoiset metalliromun myynnit ovat aiheuttaneet veroseurauksia.

 7. Sauli

  Ajattelin kirjoittaa Halla- ahoa ymmärtävän mielipiteen siitä miten vaikka antikristuksellakin pitäisi olla oikeus esittää mielipiteensä jotta voimme ampua ne alas. Että vaikka emme pitäisikään joistakin mielipiteistä, on vaarallisempaa piilottaa ne suurelta yleisöltä, kuin julkaista ne perhelehden sivuilla. Sitten rupesin ajattelemaan…

  Kun se ei vaan toimi niin. Kritiikiksi piilotetun vihapuheen tärkein viesti on rivien välissä. Näistä väleistä Halla- aho on yleensä kieltäytynyt puhumasta, hän sysää tulkinnan vastuun lukijalle. Halla- ahon persoona itsessään, riippumatta siitä kirjoittaako hän islamisaatiosta tai idolsin viimeisimmästä jaksosta on kannanotto rasismin puolesta. Näin ollen on sangen kyseenalaista levittää hänen sanomaansa jälkiruokareseptien ohessa. Luulen että hän saa mielipiteensä esille muutakin kautta…

 8. Jari Kähkönen

  Laillisuus- JA lainalaisuusperiaatteiden, molemmat yhdessä, ymmärtämättömyys on kiusallinen osoitus yhteiskuntamme kehittymättömyydestä sekä keskentekoisuudesta, sen estämättä että markkinointiviestinnällisesti ulkomaita myöden säännöllisesti ja jatkuvasti esitetään. Vallan kolmijako-oppi ei yksinkertaisesti toimi, jos joku on lain lain yläpuolella. Ja jos toisaalta on muka niin, että eletään erillisissä todellisuuksissa, on sellaisen kuvittelija yksiselitteisesti joko pahasti tietämätön tai sitten häiriintynyt.

  Kaikkien kiusallisinta tässä ei kuitenkaan silti ole yhden vastuuseenjoutumisen pakoilu tai toisen todellisuudenkieltäminen. Se on juurikin se Sakarinkin puheeksiottama yleinen lainkuuliaisuus, jonka puuttumista minä taas tahdon kutsua yleisesti haitalliseksi vaikutukseksi kansansieluun ja erityisesti kimmokkeeksi sortua itseään vahingoittaviin elämänstrategioihin. Vain joku kaikkien yhtäläisestä ihmisarvosta irtisanoutunut randilaispervo, joka on täydellisen välinpitämätön siitä miksi tai miten (varmasti kai sitten vähintäänkin karjaksi nimitellen halventamansa) kansa tottelee, voi samalla suorittaa sen ruumiillis-sielullisen voimisteluliikkeen ettei piittaa mainitsemistani vaikutuksista ja sortumisista.

  Kenellekään muulle tämä ei voi käydä päinsä, sen estämättä että kunkin sananvalinnat ja reaktiovoimakkuus ovatkin omansa. Itse suoritin tällä hiljalleen päätöstään kohti rullaavalla viikolla harjoituksen, jossa tutkiskelin hitleristisen biologisen rasismin käännöstä kulttuuris-uskonnolliseksi sellaiseksi. Luin Turnerin päiväkirjat -nimisen vihkosen suomennetun laitoksen, joka oli ulkoisesti kuin 1900-luvun vieraan kielen ylioppilaskokeen tehtävävihko, mutta vailla verrokkiansakaan vähää sisältöä. Opin siitä sanan Poliittinen Poliisi enkä nyt todellakaan puhu sanan historiallisessa mielessä Pätsin Polpolista tuossä vähän etelämpänä. Joskin samalla, kun näytän verkkotiedustelulle henkisesti keskisormea, piruilen spontaanisti…hehe…penetraatioterveisin että jos polpolin jokajätkä joutui Siperian pikajunaan niin hittoko käski imuroida kaikki alue-KGB:n miehet Kaitsepolitseihin?

  Huumorini huonous aiheuttanee yleisesti lukemisen lakkaamista ja ymmärtämisen vaikeutta siinä kuin monisanaisuus sekä rivinmittakin, mutta eiköhän sitten olla melko selkeäpäisen totisen yhteisymmärryksessä, jos EDES Turnerin päiväkirjojen Se Yksi Tietty Keikkaesimerkki… niinsanoaksemme pamahtaa todeksi. En kerro mikä, sillä siinämäärin minussa vielä on yleisöä holhoavaa valistaja-kasvattaja jäljellä. No, johan sen sanotaan kerran menneessä tapahtuneenkin. Päiväkirja -teoksen sivumitan vähyys ja sisällön kehnous olkoon todistavana kielikuvana, että eipä ollut senkään tekijöiden päissä paljon sisällä/elossa/liikkeessä. Jahka tämä nyt teon kurjuuden, kataluuden tai edes uhriluvun puolesta oli enää hitaimmallekaan epäselvä asia aikanaan.

  Jokaisella tekijällä on luonnollisesti oma selityksensä, syrjätymispolkunsa tai pisteensä minkä jälkeen ei ole enää katsonut olevan paluuta tulosuuntaan. Mutta kun kuuntelen kansamme vähääkään häpeilemätöntä valkoisella ylivallan vaikutuksen alaisena tapahtuvaa valkoisella etuoikeudella mellastamista, sekä sen niitä tavallisia selitelmiä: vallanpitäjät sitä, eliitit tätä ja onhan itsekin saanut kärsiä, niin alkaa kuulostaa valitettavan tutulta. Se Sakarin bloggauksessaan esiinottama lain ja oikeuden eriävyys, sekä tietysti myös Macdonaldin(teeskennellään ettei tiedetä tätä pseudonyymiksi ja kenelle se kuuluu) Turnerin päiväkirjojen poliittinen poliisikin. Paitsi, että kun sanotaan poliittinen poliisi, silloin sortuminen avoimeen väkivaltaan ei enää ole kaukana. Yhteiskunnan resilienssi eli oikeusvaltion instituutiot ja kansalaisten mielenmaltti ovat vähissä tai täysin loppu.

  Sen siitä tietämättömyyden esittämisestä tai häiriintyneiden leikkien leikkimisestä saa. Jos kiusaaja-sortaja on mallia fasisti, se saattaa haikailla esimerkiksi sotaa joko käsittämättä ettei harrastetun lajin viisaus piile vastustajan surmaamisessa vaan OMASSA HENKIINJÄÄMISESSÄ. Tai ei käsitä, että moisessa toskaamisessa syntyy ylivuosikymmeniset hirvittävät jäljet, joista mainittakoon tällä erää vain väestön raaistuminen. Ihmekö, että 1950-luvulla täälläkin riitti kun vyössä oli pelkkä virkapistooli ja käsiraudat haettiin autosta sitten, kun oltiin varmoja ettei paikalle tilata sairasautoa tai hauturia? No, mitäpä odottaa pelleltä, joka ei edes käsitä ettei sotatilassa olla joka viikonloppu kotona grillailemassa+päihtymässä. Sellainen on fasistin mielenkapeus.

  Minulla ei ole tietämystä sanoa, että ovatko Sakarin puheeksiottamia lain ja oikeuden toisistaan erottavia tekoja tekevät sitätaitätä persoonallisuudeltaan. Mutta sen kyllä sanon, että heidän leikittelynsä/pelleilynsä tuo heidät verraten liki sellaisten seuraa, minkä ei todellakaan pitäisi tehdä heitä ylpeiksi. Niin, siitä sitten puhumattakaan, että mitä sellaiset epäterveet harrastukset tekevät maallemme. Sitä voisivat miettiä myös eräät, joiden on havaittu polpottelevan Twitterissä. Katsokaas, kun jo Popperkin aikanaan tiesi revoluution aiheuttavan yhteiskunnan nollatilanteen sosiaalisten rakenteiden tuhon kautta. Jopa trotskinahkatakkiset ja leninlakkiset kommunistitkin saivat matkustaa ”brovninki” taskussa junassa Neuvosto-Venäjällä, koska jos vaunuun tuli POLIITTISESTI valkoisia tai vaikkapa separatisteja heitä kiusaamaan niin kansa se vain nauroi ja hurrasi vierestä katsellen.

  Että siinä suhteessa sopisi tosiaan olla mitenkään kurjistamatta tai destabilisoimatta yhtä ja ainoaa yhteiskuntaa missä me kaikki elämme. Siitä kun ei yleensä seuraa mitään hyvää kenellekään vielä pitkään aikaan, jos ylipäätään koskaan kenellekään. Pentele soikoon, töissä pitää olla työsuojeluvaltuutettu ja kotona kai sitten palomestari huutamassa ettei sitä oksaa saa sahata poikki minkä päällä itse istuu. Ja silti pitää olla vähän paikasta riippuen joko vähintään molemmat kiertävät vartijat tai raskas pelastusyksikkö sekä nostolava-/puomitikasauto hakemassa sahuri alas maanpinnalle, jottei kuitenkin sattuisi vahinkoa.

 9. töytön

  Kohta se on suorastaan velvollisuus ”työn tekijälle” maksaa ”työn antajalle” tekemästään työstä Suomessa. Heikoimmista alotetaan ja hölömöimmät palkkaa vielä saavat senku hurraa touhulle.. Riittääköhä tämäkää skenaario ”kikyihin”..:D

 10. Esa J.

  Ei tätä enää kestä selvin päin.

  ”Ja hän vain juo jaloviinaa, viileää viinaa, kuin vettä vain juo.” (Freud, Marx, Engels & Jung)

  Kumpi pitäisi valita, parlamentarismi vaiko ulkoparlamentarismi? Minä vaan kysyn…!

  Vaaleihin on liian pitkä aika!

 11. Markku Ruotsila

  Tällä kertaa blogikirjoitus ei aivan uponnut.

  Saku kirjoittaa, että ”Jos olisin ilkeä, niin sanoisin, että siitäs saitte.” Niin, tällainen sanailu on esikoulu- ja hiekkalaatikkosanailua kaikkinensa. ”Jos nyt olisin ilkeä niin sanoisin, että sulla on ruma pusero, mutta en sano.”

  En myöskään ymmärrä tätä logiikkaa sille, että miksi toisiin ihmisiin kohdistuva vihanpito on oikeutetumpaa kuin mitä toisiin? Samalla logiikallahan pyörii perheväkivalta, että ”Kun se kato ite kerjäs sitä…”
  Eli jos sitä empatiaa löytyisi muutenkin kuin vain valikoidusti niin se olisi aika huikea juttu. Se vaatii luonnetta toisin kuin syyttely, osoittelu, vertailu ja kaikki muu tällainen.

  Kuilujen rakentaminen käy nopeasti, mutta jos aikoo rakentaa sillan jos toisenkin, niin siihen vaaditaan jo hengen kypsyyttä sekä malttia. Sydämen sivistys tuntuu unohtuvan näissä keskinäisten kehumisten kerhoissa lähes kaikilta. Kilvoiteltavaa tässä on itsellänikin.

  Mukavaa syksyn jatkoa!

  • Saku Timonen

   En ole sanonut, että toisiin kohdistuva vihanpito on jotenkin suotavampaa kuin toisiin.

   • Markku Ruotsila

    Hups, kommenttini eksyi näemmä vahingossa väärään blogikirjoitukseen. Tarkoitukseni oli siis kommentoida tuota viimeisintä orpo-casea…

Kommentoi »

Comments are closed