Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Rikokseton rikollinen

Työttömyysturvan aktiivimalli hyväksyttiin eilen eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä äänin 86 – 56. Viisi edustajaa ei osannut muodostaa mielipidettään, ja peräti 52 oli poissa. Heillä oli varmaan Kätkäläisen Iitamarin sanoin kiireellistä ettonointia ja tähellistä tupakointia. Toisessa ja lopullisessa käsittelyssä malli tullaan hyväksymään suunnilleen samoin numeorin, ja laki tulee voimaan jo kolmen viikon kuluttua. Onneksi se ei tule voimaan taannehtivasti, kuten alkuperäisen esityksen mukaan oli tarkoitus. Jossain vaiheessa joku ymmärsi sen menevän liian pitkälle, vaikka samoin äänestynumeroin sekin olisi tullut hyväksytyksi.

1.1.2018 lähtien oikea, täyttä työttömyyskorvausta saava työtön on vain sellainen, joka tekee tietyn määrän palkkatyötä tai osallistuu työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Loput ovat syyllistyneet rikokseen nimeltä työttömyys, ja heitä rangaistaan tuen alentamisella. Kuten eduskunnassa on sanottu, niin laki on pohjanoteeraus jopa tämän hallituksen mittapuulla. Työministeri Jari Lindström joutui myöntämään, että kyse on työttömien pakottamisesta. Pakottamisen tekee erityisen irvokkaaksi se, että pakotetaan töihin, joita ei ole olemassakaan. Kyse on siis puhtaasti rankaisemisesta.

Ei tämä mikään uusi ajatus ole. Jo vuonna 2011 Työ- ja elinkeinoministeriö teetti selvityksen, jonka mukaan työttömyys oli rinnastettavissa rikokseen. Googlettamalla ”työttömyysturvan menettäminen työvoimapoliittisesti moitittavan menettelyn takia” löytää pdf-tiedoston tutkimuksesta 31/2011. Siteerataanpa sitä vähän.

”Työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää voidaan jossain määrin verrata korvauksettomien määräaikojen osalta rikoksista tuomittaviin sakkorangaistuksiin, sillä molemmissa järjestelmissä on kysymys henkilön menettelystä johtuvan seuraamuksen asettamisesta. Järjestelmissä on lisäksi se yhteinen piirre, että seuraamuksen euromääräinen ankaruus riippuu henkilön aiemmista tuloista. Molemmissa järjestelmissä pyritään seuraamusten uhalla ohjaamaan yksilön käyttäytymistä.”

Sitten seuraa taulukko, jossa näitä eri rikostyyppejä vertaillaan keskenään:

tem-2

Tämän mukaan työllistymissuunnitelman laatimistilaisuuteen saapumatta jäävä on verrattavissa poliisia vastaan niskoittelijaan, liikenneturvallisuuden vaarantajaan ja lievään pahoinpitelyyn, näpistykseen ja lievään vahingontekoon syyllistyneeseen.

Suora kieltäytyminen työllistymissuunnitelman laatimisesta rinnastuu veropetokseen, pahoinpitelyn yritykseen, vapaudenriistoon, yksityielämää loukkaavan tiedon levittämiseen ja vahingontekoon. Työstä tai työvoimapoliittisesta koulutuksesta tai kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyjä on yhtä paha rikollinen kuin törkeään rattijuopumukseen, kuolemantuottamukseen tai törkeään kunnianloukkaukseen syyllistynyt.

Ryöstäjän ja parittajan vertaisia ovat ne, jotka eroavat työstä ilman pätevää syytä tai aiheuttavat omalla menettelyllään työsuhteen päättymisen.

Työttömyydestä rankaiseminen ei siis ole mikään uusi keksintö, vaan ajatus on itänyt jo kauan. Rangaistukset rikoksista meillä määrää yleinen tuomioistuin, mutta työvoimapoliittiset sanktiot ovat ihan eri asia. Niistä päättävät Te-toimistot ja Kela hallinnollisessa menettelyssä. Niissä oikeudenkäynneissä syyttäjä, tuomari ja pyöveli ovat yksi ja sama. Puolustusta ei ole ollenkaan.

24909850_10214011069606916_7706217648612587386_n

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (89)

 1. Samppa Haapavaara

  Sitä minä vaan ihmettelen, että mistä nämä edustajat luulevat löytävän hillotolpan, kun nyt ovat tällä päätöksellä koko kansan kusitolppia. Tätä päätöstä meinaa ei helpolla unohdeta. Tämä koskettaa niin monta ihmistä Suomessa, ja luottotiedottomien pikavipit sukulaisilta ja tovereilta saa uusia ulottovuuksia.

  Mutta kannattaa lohduttautua sillä, että kansamme edustajat äänistivät nämä päätökset myös koskemaan itseään, kun heidän 2 vuoden sopeuttaminen kovalla korvauksella päättyy, ovat he itse toimenpiteiden alaisena vuodesta 21 alkaen.

  • Saku Timonen

   Ehkä hillotolpat on jo jaettu. Sipilä miljonäärinä pärjää omillaan, ja muille löytynee jokin hyvä virkapaikka.

  • Matti Meikäläinen

   Taitavat nuo edustajat joutua suoraan karenssille 2021 alkaen, sillä kansanedustajuutta ei laissa luettane päteväksi syyksi olla poissa työmarkkinoilta (ellei sitä rinnasteta muuna syynä esim. laitoshoitoon tai vapausrangaistukseen 😉 ).

   • Juho Tamminem

    Veikkaan samaa kuin Saku, että hillotolpat on jo jaettu, niinhän edellisenkin hallituksen kohdalla. Menevät terveysfirmoihin, pankkeihin ja Brysseliin. Katainenhan hoiteli itselleen aika härskisti tuon nykyisen paikkansa – se kun taisi olla jo hallitusneuvotteluissa annettu kokoomukselle, ja paikan Jykä otti kun lähti kesken kauden. Kätevää.

    • Samppa Haapavaara

     Mielenkiintoista, että kukaan ei ota puheeksi, että uusi hallitus kaiken muuttaa voi?

     Työttömien kurmotus, kun sopii kaikkien pirtaan, ja yhtään paskaa lakia ei ole muutettu paremmaksi, oli ajat ja hallitukset sitten ketä ja mitä vaan.

     Mutta, jos minä sitten ehdotan, että jos seuraava hallitus, joka olkoon vähän punertavampi, peruu nämä esitykset.

  • Markku Isometsä

   Blogin pitäjän lainausta Väinö Linnan teoksesta Täällä pohjan tähden alla edelleen lainatakseni.
   ”Minä olen yhden asian huomannut niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä, niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. No, kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin.”

   • Samppa Haapavaara

    Tuossa twitterissä taisi vilahtaa joku Demokraatin kirjoitus, että uutta Forssan julistusta ei tarvita.

    Kyllä, neljäpäiväinen työviikko ja kuuden tunnin päivät.

    En tiedä millä matematiikalla tuo hoidettaisiin, mutta työnjakaminen työttömien kesken, on ihan oleellista, että saadaan kulutusta, ja kysyntää. Eikä vaan tarjontaa, ja työttömyyttä.

    En ole talousteoreetikko, mutta eiköhän ole aika, että tarjonnan teoria on kuollut, ihan kuin Historian loppu.

    Ovat kuolleita sieluja, jotka näitä teorioita tarjoaa, tai muuten vaan torkkupeiton alle nukahtaneita.

    • Samppa Haapavaara

     Siis, kyllä tarvitaan,

     nopeat sormet, hidas ajatus, jäi sana pois.

   • Jarkko

    Sellaista se Markku Isometsä on aina ollut. Kun urheilija voittaa on se heti koko Suomen voitto, mutta jos hän ei pärjääkään on se heti hänen oma vikansa ei siis koko Suomen vika.

    Kun Suomi hävisi jatkosodassa Neuvostoliitolle aloittamansa sodan Natsi Saksan tukena ei se mikään häviö ollut tietenkään vaan torjuntavoitto, joka keksittiin propaganda ministeriössä pelastamaan eliitin nahkat häviön jälkeen. Vaikka kaikenlaiset miehittäjän komissiot määräilivät Suomea suomettumaan vuosikymmeniä torjuntavoitto se oli.

    Uudistus on aika pitkälle synonyymi sille, että heikennetään suurimman osan etuja entisestään ja lisätään vallassa olevien etuja.

    Tietenkin nämä tämmöiset ovat tuttuja termejä jokaisella joka joskus on jaksanut kahlata läpi alan klassikko kirjallisuutta, mutta nykyään ihmiset eivät enää kirjoja lue vaan ovat kuin sosiaalisen median karjalaumaa johon uppoaa mikä tahansa koijaus. Korkeintaan joku syrjäytynyt on syyllinen kaikkeen suomen pahaan. Globalisaatioon, veroparatiiseihin ja muuhun vaikka ei olisi mistään päättänytkään missään tai juuri edes osallitunut yhteiskunnan toimintaan. Ehkä sitä syrjäytynyttä vihataan sen takia, että jo hänen olemassaolonsakin kertoo jostain jota tietty porukka ei toiminnassaan halua nähdä eikä kuulla. Täydellisessä järjestelmässä kun ei koskaan tapahdu onnettomuuksia sano Neuvostoliitto.

 2. Kyösti Nuttukontio

  Miten kauan Tämä saa jatkua? Ihmettelen!☹️

 3. V. Laulajainen

  Työtön menettää x määrän rahaa työttömyyskorvauksesta ja hakee sen KELAn sosiaalitoimesta. Hyöty plus miinus nolla, mikäli tilastoja maksetuista työttömyystuista ei huomioida.

  Tässä ei huomoitu ansiosidonnaista työttömyyskorvausta ja vaikuttaako se siihen. Silloin hyötyy liitto.

  • anu susa

   Eihän se noin mene, että Kelalta haetaan puuttuva osa, vaan ensin syödään säästöt ja myydään auto ja muu omaisuus, sitten haetaan Kelalta.

   • Raili

    Tätä ei tiedä/muista kun ei ole itse joutunut tilanteeseen. Jos on asuntolainaa, niin siihen ei saa apua, koska se on omaisuuden kerryttämistä. Jos on tilillä säästöjä ne on syötävä. Jos saa perinnön, kuten sai sukulaiseni, niin tuet tippuivat ja perintö oli syötävä. Yrittelijäät omaa elämäänsä hallitsevat nyt kärsivät, jos työpaikka menee ja ahdinko tulee.

   • Yrjö perkko

    Niinpä. Ja se, joka sinut työttömäksi saattoi ostaa pakkohuutokaupasta asuntosi pilkkahinnalla joko myydäkseen sen parin vuoden kuluttua melkoisella voitolla tai vuokratakseen sen sinulle pari satkua suuremmalla kuukausivuokralla kuin oli sinun pankille maksamasi kuukausierä. Näin asumistuki kohdistuu oikein eli sille, jolla on pääomaa riittävästi.

    • Mies

     Erinomaisesti sanottu!!!!

   • Sanna-Marja

    Ihminen ajetaan ensin lopulliseen ahdinkoon, vasta sitten voi hakea toimeentulotukea, kun kaikki on mennyt. Ahdinko, kova stressi ja toivottomuuden tunne ei ainakaan auta työpaikkojen hakemisessa, palveluihin osallistumisessa, itsensä kehittämisessä. Tarpeeksi tukalassa tilanteessa ihminen taantuu, masentuu eikä jaksa enää yrittää, millään ei ole enää mitään väliä. Pisteenä i:n päälle vielä tämä uusi rangaistus. Ei todellakaan kannusta eikä edesauta parempaan, päinvastoin. Masennusdiagnoosit lisääntynevät ja työkyvyttömyyseläkehakemukset.

   • V. Laulajainen

    Anu Susa. Ei tuo aivan noin mene. Sijoitusasunto on myyävä, samoin yli 5 000 € maksava auto.
    YLEn sivulla lisää ja jos tuntee kokeneensa vääryyttä voi valittaa, vaikka ei auttaisikaan.
    https://yle.fi/uutiset/3-9596506

    Enempää en kirjoita asiasta, ettei mene vänkäämiseksi. Lisäinfoa voitte kysyä KELAlta tai kansanedustajalta joka kuulu lakivaliokuntaan tai sosiaalipuolen ministeriöltä

  • Virpi

   Monet perheelliset työttömät eivät ole oikeutettuja toimeentulo- tai muuhunkaan tukeen, jos avo-
   tai aviopuolisolla on tuloja.

   • V. Laulajainen

    Nyt on ihan pakko syödä sanoja ja kysyä, onko laki jälleen muuttunut?
    2014 alusta ei puolison tulot ole vaikuttaneet työmarkkinatukeen.

    Vaikuttaako sitten liiton maksamiin, ei tietoa

  • Rosa Warski

   Veikkaisin, että nyt kun 4,65% leikataan ”passiivisuuden” takia, niin karenssia tullaan myös antamaan samasta syystä. Ja se on sitten -40% siitä viimesijaisesta toimeentulotuesta.

  • Hupu

   Saattaa olla ettei puuttuvaa summaa haeta sosiaalitoimesta edes säästöjen ja omaisuuden syömisen jälkeen, sillä kyseessähän on työttömän velvollisuuksien laiminlyönnistä johtuva alennus. Onko kukaan miettinyt, että tämä uusi työttömän velvollisuuksien laiminlyönti voisi oikeuttaa myös toimeentulotuen peruosan alentamisen? Eihän sitä tietenkään vielä laissa ole mainittu yksilöidyksi alentamisperusteeksi…

   • Hupu

    Hups, Rosa Warski ehti jo huomioimaan tuon peruosan alentamisen.

    … ja se olisi sitten 292 euroa kuukaudessa kohtuullisten asumismenojen lisäksi.

    Onko kukaan koskaan kysynyt päättäjiltä, kuinka paljon heidän mielestään työttömälle jää työmarkkinatuesta asumiskustannusten jälkeen rahaa käytettäväksi per päivä?

    Yksinasuvalla jää alle 16 euroa ja alennetulla peruosalla jää alle 10 euroa.

    Miten ihmeessä kukaan voi pitää noita niin suurina summina ettei muka kuukausipalkkainen työ kelpaa?

 4. Sauli

  Hieno keksintö tämä demokratia, vai mitä? Pieni joukko äänestää laista joka pakottaa monen jo valmiiksi vaikeassa asemassa olevan vielä jos mahdollista vielä hankalampaan asemaan. Viimeistään tästä eteenpäin juhlapuheet hyvinvointivaltiosta voi vetää viemäristä alas.

  Kuvaavaa on kuinka työministeri, entinen oikeusministeri myöntää rikoksen, pakottamisen. Wikipedia määrittelee pakottamisen näin…”Siihen syyllistyy henkilö, joka ilman lakiin perustuvaa oikeutta väkivaltaa tai uhkailua käyttämällä panee toisen tekemään, sietämään tai tekemättä jättämään jotakin”.

  Ilman lakia… ilman lakia toiminta olisi pakottamista, mutta kuin taikaiskusta kyseenalainen moraaliton toiminta muuttuu hyvää tarkoittavaksi työttömien aktivoinniksi. En varmaan ole ajatuksineni yksin, kansanedustuslaitos on hyvää vauhtia siirtymässä tai jo siirtynyt EK:n kumileimasimeksi jonka näkyvin pelle on työministeri Jari Lindström.

  Hallituksen toiminta on toki loogista jatkoa kaikelle sille juosten kustulle ja perustuslakia halveksivalle päätöksenteolle jonka varjolla toteutetaan vallansiirto kansalta yrityksille ja markkinavoimille. Taidanpa lähteä tästä radikalisoitumaan…

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Uutisista päätellen joku…tai jotkut…on tainneet jo pikkuhiljaa aloitella…
   https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005486717.html

   • Sauli

    No itse asiassa ajattelin ensin käydä äänestämässä ja sitten ehkä radikalisoitua.

    On kuitenkin useimmille selvää mikä on hinta eriarvoistumisesta. Sen yksi näkyvä piirre on näköalattomuuden mukana tuleva asenne paremmin pärjääviä kohtaan. Kun ei ole mitään menetettävää, rikollisuus, lieveilmiöt lisääntyvät. Syy miksei meillä on suhteellisen vähän köyhyydestä syntyvää rikollisuutta, on (jotenkin) toimiva sosiaaliturva. Hallitus ja sen toiminnan hyväksyvä osa kansalaisista elää toistaiseksi särkymättömässä kuplassaan, etteivät he ymmärrä mihin he ovat Suomea viemässä puuttumalla ihmisten (työttömien, köyhien) autonomiaan pakottavilla toimenpiteillään.

    Poliittisesti tämä syrjäytyneiden ja turhautuneiden joukko on saatu Perussuomalaisten taakse, jotka kanavoivat turhautumisen muukalaisvihaan joka sekin synnyttää osaltaan levottomuutta kaduille. Radikalisoitumiselle on itse asiassa aika vähän vaihtoehtoja. Joko valitset vasemman tai oikeistomallin, eikä kummassakaan suoraan sanoen ole tulevaisuutta. Omilla aivoillaan ajattelevan ihmisen ainoaksi vaihtoehdoksi jäänee kodin seinä mihin voi turhautunutta päätään hakata.

    • Timo Harju

     Olet Sauli aivan oikeilla jäljillä. Toistan tässä aiempaa kommenttiani:

     Ruotsissa on viimeisten yhdeksän kuukauden aikana tapahtunut neljä suoraan Ruotsin poliisia vastaan kohdistunutta hyökkäystä, joissa on käytetty joko räjähdysaineita tai tuliaseita . Viimeisin 28.11.2017, jolloin poliisin omakotitalon läpi ammuttiin konepistoolilla. Oli taivaan ihme, ettei hän lapsineen joutunut luotien eteen.

     Ja miksi tämä ampuminen tapahtui? Tämä on rikollisuutta, jonka syntymisen kuvasi kriminologian professori Jerzy Sarnecki näin (Aftonbladet 29.11.2017) : ” Tässä maksamme niistä virheistä, mitä teimme 20-30 vuotta sitten. Sekä nämä jengit että poliittisten ääriliikkeiden kannattajat kummallakin puolella ovat syntyneet siitä, että olemme hyväksyneet jättiläismäisen työttömyyden ja sen, että suuri osa lapsista jää kouluttamatta.”

     Voiko tuon selkeämmin sanoa? Tämä meidän päättäjäpuljumme elää aivan toisessa maailmassa, jossa ohikiitävän junan ikkunastakin näkee, että tekemätöntä työtä on maa täynnä.

     Miten hyvin se Paavo Haavikko sanoikaan: ” Parodia on jo kauan ollut mahdotonta. Ne tekevät sen itse.”

     Ja julmalla tavalla.

     • Sauli

      Totta, eikä Ruotsi ole ainoa maa jossa eriarvoistuminen johtaa suoraan tai välillisesti väkivaltaan. Hallituksemme talousoppien jäljet johtavat suoraan sylttytehtaalle yhdysvaltoihin. Ei liene ihan sattumaa, että meidän virkamiehemme käyttävät yhdysvaltalaisia konsulttiyrityksiä paikkaamaan omaa osaamisvajetta. Esim. vuonna 2007 konsulttiyritys Mckinley juurikin suositteli työttömyysturvan tiukentamista ja eduskuntamme teki työtä käskettyä. Konsulttien ideologian takana ei ole kuin yksi arvo, raha. Se mikä toimii bisnesmaailmassa, ei toimi yhteiskuntaa ylläpitävänä liimana.

      Jos minulta kysytään, USA ei kelpaa mallimaaksi juuri muuhun kuin toimimaan varoittavana esimerkkinä.

  • Rosa Warski

   Hullunkurisinta tässä on, että Heinäluoman mukaan jopa EK on ollut kriittinen ”aktiivimallia” kohtaan. Ei taida työnantajiakaan napata, että turhia hakemuksia tulee satamäärin.

   • Raija

    Ehkä kaikki työttömät hakemaan avustajan paikkaa näiltä hallituksen ministereiltä ja kansanedustajiltakin. Kun niitä haettavia paikkoja on paljon vähemmän kuin hakijoita niin pitää hakea vaikkei olisi ilmoitettukaan vapaista paikoista jos ei kehtaa montaa kertaa hakea samaa paikkaa.

    • töytön

     Samapa tuo lie. Saattaa olla semmone piilotyöpaikka Lindströmin pöytälaatikossa ehkäpä?

   • Maria

    Uudessa aktiivimallissa ei enää riitä, että vain aktiivisesti hakee töitä. Tässä paradoksissa on pakko saada töitä, tai ei saa työttömyysturvaa.

 5. Matti Korhonen

  Päätöset ovat juuri sitä mitä enemmistö äänestäneistä haluaa. Demokratiassa äänestäneiden vähemmistöä vituttaa aina. Tarttisko vasemmiston miettiä politiikkaansa uusiksi kun joka vaaleissa tulee pataan?

  Luulenpa, että Suomessa olisi tilausta isänmaalliselle mutta talouspolitiikassa vasemmistolaisesti ajattelevalla puolueelle. Persuja äänestettiin kun tyhmät uskoivat sen olevan duunarin puolella, kun lupaukset duunareille petettiin niin syöksy oli valmis. Mamu kriittiset ei yksin riittäneet ylläpitämään puolueen kannatusta.

  Moni vasemmistolaista talouspolitiikkaa kannattava taas ei äänestä vasemmistoa rajat auki politiikan vuoksi. Henk. koht kuulun tähän ryhmään. Olen esmes Timosen kanssa täysin samaa mieltä talouspolitiikasta.mutta täysin erimieltä mamu politiikasta.
  Pidän vasemmiston mamu politiikkaa haitallisempama kuin oikeiston talouspolitiikkaa, joten ääneni menee eduskunnan oikeaan siipeen.

  • Vesa Silander

   Olet siis keskeinen osa ongelmaa, et sen ratkaisua. Pikkumaisen, rasistisen, tunkkaisen, kapean ajatusmaailmasi takia olet valmis kusemaan omille nilkoillesi, ja samalla kaikkien muidenkin, ihan vain periaatteesta. Se on jännä ajatusmaailma tuo että on valmis syömään vapaaehtoisesti paskaa kunhan vaan joku muu joutuu syömään sitä vielä vähän enemmän.

  • Yrjö perkko

   Päätökset ovat kaukana siitä, mitä äänestyspäätöksiä tehdessä äänestettävä lupasivat. Jos kaupasta ostamasi oerseensuristin ei mahdu eikä durise, sinulla on oikeus valittaa ja saada toimiva laite. Vaaleissa, kun lupaukset joiden perusteella äänestät pettävät, valitusoikeutta ei ole vaan on tyydyttävä siihen durisrmattomaan ja mieltävät tappio. Tässä lupausten pettämisessä hallituspuolueet ovat olleet vertaansa vailla tällä vaalikaudella, mutta jotkut nyt vaan ovat niin puolueuskollisia että lyövät toistuvasti päätään seinään, kerta kerralta lujempaa.

  • Hannu Piira

   Matti Korhonen

   Tarkoitatko että ulkomaalaisilta pitäisi poistaa ihmisoikeudet että meille ns. oikeille ihmisille ne jäisi sitten salaperäisesti jäljelle.

   Ihmisoikeudet tai niiden puute tuppaa leviämään ryhmästä toiseen!

   Ainakin minun tuntemani mamuja vastustavat eivät yleensä halua ihmisoikeuksia seksuaalivähemmistöille, ja ovat sovinismiin kallellaan, lasten kasvatuksessa puolustelevat kasvatus väkivaltaa ja lopuksi vastustsvat myös KANTASUOMALAISTEN saamaa sosiaaliturvaa! Jne jne
   Ensin sanottiin autetaan suomalaisia ja sitten sanottiin menkää köyhät tai pummit töihin…..

   Muuten eikös ton ajatuksen ole jo natsit keksineet eli KANSALLISSOSIALISMI jossa oikeudet kuuluvat vain tietylle kansalle. Ja kansallisuus mielisyyttäkin heiltä löytyi….
   Vapaata markkinataloutta he kylläkin vastustivat taisivat hieman luonnosta puhua.

   Eipä olisi toi enään mikään oikea vasemmisto toi puolue…..

   Ja lohdutukseksi jos pelkäät että valtion budjetti on kuralla mamujen takia niin erehdys!
   Valtion velkaantuminen alkoi jo 2008.
   Veroparatiiseihin entistä enemmän rahaa on päästetty jne Tämän kai tiedätkin jos vassari talous politiikkaa kannatat….

   • Matti Korhonen

    Jos kaikki ovat samanarvoisia niin aloitetaanko puhumaan tasaverosta? Enkä nyt tarkoita samaa veroprosenttia kaikille vaan samaa veroa kaikille.
    Jokainen suomessa olija maksaa valtiolle vaikkapa 300 euroa veroa….

    Jos et kannata moista niin älä lässytä eriarvoisuudesta mitään!

    • Timo Harju

     Viittitkö tarkentaa? En oikein löytänyt punaista lankaa…

 6. Salsgren

  Minä olen näemmä rikollinen, näpistelystä veropetoksiin saakka.

 7. AMK

  Mitäs työkyvyttömät jotka ovat työttöminä työnhakioina kun heille ei ole myönnetty työkyvyttömyyseläkettä?Kai tulee laki että työkyvyttömät pääsevat työkyvyttömyyseläkkeelle,ei ainakaan ole millään lailla työttömille tasa-arvoista kohtelua,päättäjien mottohan on tietenkin työtön kuin työtön mitä sillä väliä,hei me tienataan tällä tai jotkut tienaavat.Hyvää joulun odotusta siinähän on lahja työttömille niinkuin monena vuonna ennenkin työttömät ovat saaneet anteliaan lahjan päättäjiltä.Paskaa sakkia sanon minä.

 8. HTK

  Työttömyys on ainoa rikos, josta syytöntä uhria rangaistaan ankarasti.

  Hyväosaisten työttömyydeltä välttyneiden tyly ja ymmärtämätön suhtautuminen työttömiin on omahyväisen moralistista. Se on täydellistä kyvyttömyyttä asettua heikompiosaiseen ja kovenevassa työmarkkinakilpailussa heikommin menestyneiden asemaan. Siitä loistaa poissaolollaan kristillinen lähimmäisenrakkaus ja myötätunto kovaosaisia kohtaan.

  Eduskunnan hallituspuolueiden yksimielinen päätös on tyly ”joululahja” työttömille ja muille vähäosaisille. Sen sijaan kaikkia sijoituskeinottelijoita suositaan hallituksen päätöksissä.

  Hallituspuolueiden edustajilla ei ole minkäänlaista kykyä eikä halua ymmärtää työttömyyden seurauksia työttömyyden kohteeksi joutuville. Päinvastoin monet varakkaat kykenevät taloudellisesti hyötymään työttömien aseman heikentämisestä. Työttömyys- ja toimeentuloturvan huonontaminen antaa paremmat saalistusmahdollisuudet parempiosaisille kun he voivat hyötyä taloudellisesti köyhtyvien hädänalaisesta asemasta.

  Tämä Juha Sipilän julkiuskovaisten kristittyjen hallitus on Suomen kaikkein julmin oikeistohallitus 2. maailmansodan jälkeen. Sillä ei mitään tahtoa lieventää työttömyyden ja köyhyyden seurauksia, vaan päinvastoin koventaa niitä.

  Laskelmoiva oikeistohallitus luottaa, aivan perustellusti, siihen että työttömät ja köyhät ovat niin pettyneet politiikkaan ja menettäneet luottamuksensa kaikkiin puolueisiin, etteivät nämä vaivaudu äänestämään edes oppositiopuolueita. Demokratian toimivuuteen pettyneiden ns. nukkuvien puolueiden ”kannatus” kasvaa köyhien jättäessä äänestämättä. Äänestämättömyys on nykyisin vallitsevin protestin muoto.

  Vuonna 1917 köyhät olivat Suomen kansan enemmistö, mutta nykyisin koska köyhiä on vähemmistö, niin heidän kohtalostaan ei enää, juhlapuheita lukuun ottamatta, piitata. Korkeintaan ”syrjäytyneet” koetaan turvallisuusuhaksi parempiosaisille. Mutta syrjäyttämisen syynä olevaa eriarvoistavaa politiikkaa ei pidetä turvallisuutta vaarantavana.

 9. j

  40 % SDP:n edustajista oli äänestyksestä poissa. Varsinainen työväenpuolue.

 10. Jussi Parviainen

  Työhön palkatta pakottaminen on orjatyötä! Hallituksen ja aika monen muunkin ajatus näyttää olevan, että työtä kyllä löytyy, kun ilmaisseksi tekee! Ben Zyskowicz tuntuu ottaneen opiksi isänsä kohtalosta ja vaihtaneen puolta alistajien leiriin! Capoja ne olivat johonkin maailman aikaan! Tuo perustuslakivaliokunnan asia pitäisi viedä oikeuteen, oli sitten lopputulos mikä tahansa! Miun työpanosta eivät palkatta vie! Tottakai, karenssit sun muut sanktiot tullenevat, mutta kyse onkin isommista asioista!. Huono olen neuvomaan, mutta olen käytännössä nähnyt, että jos ei luottamusta ole missä tahansa hommassa tässä yhteiskunnassa, homma juoksee kuin jäätynyt siirappi! Ja saattaapa tuo kiusantekokin juohtua tuhman mieleen! Eikun Joulun odotusta!

 11. Risto Pukari

  90 päiväsakkoa (á 37€) vastaa suurinpiirtein kuukauden bruttotuloa. 90 päivän karenssi on 4.2 kuukautta eli vastaa 375 päiväsakkoa, mikä on suurempi määrä kuin mistään rikoksesta (120) tai rikossarjastakaan (240) voidaan määrätä.

  • tyätön

   Jos on vähänkin säästöjä tai työssä käyvä puoliso, niin kohtuuttoman rangaistuksen joutuu kärsimään täysimääräisenä. Ehkä pääsisi jopa helpommalla jos pistäisivät vaikka kuukaudeksi vankilaan. Saisi ainakin syödä valtion laskuun.

   • töytön

    Voiskoha sen tosiaan linnareissuks muuttaa? Kansalaisaloitetta pystyyn?

 12. töytön

  Tuli vaan hauska ajatus mieleen missä Beni näpyttää sitä vihreetä painiketta hullun lailla.
  Poissaolijoiden listaa selatessa ei ylllätyksiä näkynyt, tosin peräti 14 SDP:n edustajaa poissa 🙂 Tyhjää äänestivät Kokoomuksen pienet sivukonttorit. Eipä se tulos siitä tule miksikään muuttumaan, vaikka kaikki olis paikalla. Onha siellä voinut olla hyväkin syy poissaololle, kuten vaikkapa Stockmannilla shoppailu tai illalla pitkäksi venähtänyt lasien kilistely.

  Tuolta listalta jatkossa työvoimaviranomainen katselee rikoksen tunnusmerkit ja sitä seuraavat sanktiot. Kun kerran rikollinen on, niin nyt voi hyvällä omatunnolla tehdä kaikki pimeä työ mitä vaan on tarjolla.

  Erittäin lämmintä joulua arvoisa jallitus ja KANSAN edustajat! Kyllä teette hienoa työtä. Kovasti ansaittua jäädä parin kuukauden joulumaleksinnalle.. joululomalle. Toivottavasti ei kovin moni vieraannu ja syrjäänny työelämästä tuona aikana.

 13. KokkiRumpali

  Ilmottaudun heti ryhmään jos joku lakimies puuhaisi ryhmäkanteen euroopan tuomioistuimeen. Sen lisäksi myös tulisi vaatia vahingonkorvausta siitä että yhteiskunta rankaisee ihmistä jolle uuden lain mukaan pitäisi myös työtä osoittaa (siis ei tuota palkatonta orjatyön tunnusmerkit täyttävää työtä)

 14. Tanja Takalo

  Ja suomen kansa märehtii tämänkin kurkustaan alas kuten kaiken muunkin. Meillä ei poliitikon tarvitse pelätä palavia barrikadeja, eikä edes mielenosoituksia, sen verran hyvin on kansa aivopesty!

  • Keke

   Juuri näin, tämä lapatossu kansa katselee vaan silmät kirkkaina kun viedään tuhkatkin pesästä

   • Esa J.

    Lampaita vailla hampaita…

    Entä kun lammas vihdoin suuttuu, niin mitä mahtaakaan tapahtua?

    • Jyrki

     Kuvainnollisesti ehkä näin? Lammas menettää eka villansa sitten ehkä kiittelee/kiroaa vielä teurastajaansa ennen kuin päässä pimenee lopullisesti ja päätyy parempiin pöytiin naposteltavaksi. Silleen käy kun lammas suuttuu ja saa rangaistuksensa.

     Oikeassa elämässä tuossa käy näin. Lammas päätyy kuulusteluihin TE-toimistoon, jossa häet laitetaan allekirjoittaan sopimus johon hän ei normaaleissa olosuhteissa missään nimessä suostuisi. Eikä tarvitsisi suostua, koska lait suojaisi häntä hyväksikäytöltä ja muulta vastaavalta.

     Sen jälkeen hän huomaa tekevänsä 9e/pvä orjatöitä tulevaisuudessa 0e/pvä. Ja saa siitä työttömyyskorvauksen palkaksi, jota pienennetty 4,6% TE-toimistossa niskuroinnin takia, kun oli sanonut asioista valittuja totuuden sanoja sopimusta allekirjoittaessa. Sen lisäksi lampaalta kielletty kaikki muu itsensä kehittäminen kuten opiskelu jne.

     Tästä sitten lammas suuttuu jossain vaiheessa kun vielä palkkaa saava kertoo hänelle, että kyllä hänkin on 15 vuotiaana joutunut siivoon huoneensa ilman palkkaa. Sen jälkeen lammas sanoo muutaman valitun sanan orjatöissä orjatyönantajille ja palkkaa saaville aivan aiheesta ja syystä. Ja lammas pääseekin pian maistamaan elämää ilman orjatyötä ja rahaa jne. Päätyen sitten lopulta katuojaan tai rikosten teille jne.

     Se on ja tulee olemaan lampaiden tulevaisuus minun näkemyksen mukan. Eikä ole mitään hyvää paimenta, joka hakisi lampaansa turvaan takaisin ja pitäisi huolta, että jokainen saa reilun kohtelun. Siinä pientä tulevaisuuden ”jouluevankeliumia” näin joulun ja uuden vuoden 2018 lähestyessä 🙂

     • Esa J.

      Niinpä, Jyrki. Ennustankin huoraamisen, huumekaupan, petosten ja muidenkin omaisuusrikosten kasvavan tulevaisuudessa.

      Etenkin jos eduskunta vielä vaatiessaan lisäsäästöjä päättää vähentää poliisien määriä/resursseja…

 15. mika jaakkola

  Entäs kun eudskunnasta pudonnut Kultapossu-kerho saa kymmeniä vuosia sopeutumiseläkettä ????

 16. Teemu Huhta

  Olisikon tuon voimaantulon myötä perusteita hakea turvapaikkaa lännestä? Alkaa nimittäin täyttämään vainon tunnusmerkit tiettyä kansanryhmää kohtaan…?

  • Samppa Haapavaara

   Vikinglinen pakolaisiksi kaikki tyynni.

 17. RiiAnn

  Harakka-hallitus tervatulla katolla on aina vaan hankalassa tilanteessa, kun aina on joko nokka tai pyrstö tarttumassa kiinni. Tämä vanha hyvä sanonta sopii tähän tilanteeseen. jossa ongelman ratkaisu yhdellä tavalla synnyttää toisen,uuden ongelman ja sen ratkaiseminen jälleen uuden, ja taas uuden ja uuden,kunnes tulee hölmöläisten hallitus joka leikkaa peiton toista päätä ja siirtää sen palasen sitten toiseen päähän, ja vieläkin on peitto lyhyt,ja taas otetaan pala toisesta päästä ja…

 18. AMK

  Niin kuinkas paljon niitä työttömiä onkaan?”Aktiivimalli koskee suurta joukkoa suomalaisia. Viime vuoden aikana ansiosidonnaista päivärahaa sai noin 337 000 henkilöä, peruspäivärahaa noin 82 000 henkilöä ja työmarkkinatukea noin 307 000 henkilöä. ”
  Kaukana siitä hallituksen mainitsemasta 200 000 .Työttömijähän päivärahaa saavat ovat,tilastoja kikkaillaan.

  • töytön

   Lähempänä se miljoona, kuin 200 000.

 19. Sanna-Marja

  Minutkin tullaan sitten luokittelemaan rikolliseksi 1.1.2018 alkaen jos en onnistu työllistymään 3kk sisällä tuosta päivämäärästä tai pääse työvoimapoliittisiin palveluihin (äskettäin juuri olin taas työnhakuvalmenuksissa, mutta sitähän ei lasketa taannehtivasti). Mitäpä siitä, että olen hakenut satoja työpaikkoja ja useassa haastattelussakin ollut syksyn aikana, mutta en ole onnistunut pääsemään töihin tästä huolimatta. Rangaistus tulee siitä huolimatta, että en voi enkä ole voinut ”rikokseeni” itse vaikuttaa.

  Onnea vaan päättäjien minun puolesta valitsemalla rikollisen urallani….ei jää vaihtoehtoja.

 20. Servitus

  Ja mitä tekee SAK? Tekeekö mitään?

  • Rosa Warski

   SAK:n aika on mennyt pohtiessa, voiko työpaikan luottamusmiehen korvata robotilla:

   https://www.sak.fi/aineistot/uutiset/sak-kaynnistaa-tyottomyysturvan-kehittamishankkeen-hankkeen-vetajaksi-johtaja

   • Rosa Warski

    Lisättäköön tähän vielä, että robottipohdinta on osa ”Mahdollisuuksien Aika” -hanketta, jota mainostetaan 11.12. julkistetussa ”kehittämishankkeessa työttömien palvelujen ja työttömyysturvan kehittämiseksi”.

    Videossa pohditaan asiaa ilmeisen tosissaan. Jos kyseessä oli sarkasmi, ei se ainakaan minulle auennut.

  • eke

   Nostaa liksojaan

 21. Jarkko

  Onneksi sentään kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä ei leikata, vaan ex-kansanedustaja saa edelleen monta tonnia kuussa vastikkeetta. Erityisen hienoa on, että tukea ei leikata vaikka ex-kansanedustaja olisi tosiasiallisesti töissä. Väärin perustein maksettua tukea ei luonnollisestikaan peritä takaisin ex-kansanedustajilta, koska sehän saattaisi haitata ”sopeutumista”.

  Voisikohan tehdä kansalaisaloitteen, jossa ehdotetaan kansanedustajien määrän tiputtamista vaikkapa sataan? Kun näyttää siltä, että kansanedustajia on liikaa eduskunnassa kun heistä iso osa ei viitsi edes tulla paikalle kun aktiivisuuslakeja säädetään. Samalla syntyisi myös säätöjä muualtakin kuin kaikkein köyhimpien selkänahasta. Kun entistä pienemmälle joukolle joudutaan maksamaan jatkossa kansanedustajien edut ja sopeutumiseläkkeet. (eipä sillä tälläinen ehdotus tuskin menisi läpi vaikka sillä olisi miljoonia allekirjoituksia, koska kyse on meidän ei heidän eduista)

 22. Keppiä ja porkkanaa

  Johtajia aktivoidaan/kannustetaan ylisuurilla bonuksilla ja työtöntä pakotetaan olemattomiin työpaikkohin leikkauksilla..

 23. Työn iloa

  Olen töissä TE-toimistossa ja voin kertoa, että niin minä kuin työkaverinikin odotamme edelleen kädet ristissä, että tämä aktiivimalli kaatuisi jotenkin. Me haluaisimme auttaa ihmisiä löytämään töitä, mutta todellisuudessa aikamme menee lähetellessä velvoittavia työtarjouksia, joita on haettava vaikka ei olisi mitään pätevyyttä paikkaan (koska ”ammattisuoja on voimassa vain 3 kk työnhaun aloittamisesta”) ja joita asiakkaat osaisivat kyllä hakea ilman meidän ”tarjouksiakin”; lähetellessä selvityspyyntöjä Syrjäseudun Maijalle, jolla ei ole tietokonetta, siitä miksei hän ole käynyt netissä kuittaamassa jotakin tehtävää joka on siellä jossain viiden linkin takana; kirjoittaessa kahden kuukauden karenssilausuntoja heille jotka nukkuivat pommiin järjestämästämme lootuskukkien piirtelytapahtumasta, ja lohdutellessa 55-vuotiaana pitkän työuran päätteeksi irtisanottua siitä, että toistaiseksi voimassaoleva maksueste lakkautuu kyllä 5 vuoden jälkeen jos sitä ennen ei ole 12 viikoksi töitä löytynyt. Me emme saa käyttää harkintaa tai huomioida asiakkaan elämäntilannetta, koska laki ja koska kaikkia tulee kohdella samalla tavalla.

  Jo nykyinen systeemi polkee maahan haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. En uskalla edes ajatella, miten monet hanskat lentää tiskiin aktiivimallin myötä.

  Voisiko tuleva maakuntauudistus muuttaa kepin porkkanaksi?

  • Maria

   Aktiivimallihan tulee olemaan katastrofi TE-toimiston työntekijöille. Minä ainakin vaadin, että jos olen työttömänä, TE-toimiston on PAKKO järjestää minulle mallin sanelemat höpöhöpöhommat, jotta tukeni ei laske vaikka töitä ei löytyisi.

   Tässä tilanteessa toivoisimme kaikki kyllä teiltä aktiivisuutta, ei pelkkää kädet ristissä odottamista! Tehkää pikaisesti vetoomus, kerätkää kaikkien TE-toimiston työntekijöiden nimet alle, ja lähettäkää eteenpäin. Tehän kuitenkin olette illmeisesti asiantuntijoita tässä aktivoinnissa, joten ehkäpä teitä edes kuunneltaisiin. Työttömät kun eivät ole oman elämäntilanteensa asiantuntijoita.

   • Työn iloa

    ”Tehkää pikaisesti vetoomus, kerätkää kaikkien TE-toimiston työntekijöiden nimet alle, ja lähettäkää eteenpäin. Tehän kuitenkin olette illmeisesti asiantuntijoita tässä aktivoinnissa, joten ehkäpä teitä edes kuunneltaisiin.”

    Voi kun se olisikin noin helppoa. Ymmärtääkseni toimistomme johtaja on ollut mukana jonkin lausuntokierroksen lausuntojen laadinnassa, mutta meillä rivityöntekijöillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa lausunnon sisältöön siinä mittakaavassa kun toivoisimme: kuulemme asioista aivan liian myöhään kun lausunnot on jo lähetetty eteenpäin. Lisäksi suurin osa meistä asiakasrajapinnassa olevista on määräaikaisissa työsuhteissa, joita harva haluaa lähteä riskeeraamaan ”puuttumalla johdon asioihin”. Samassa sopassa ollaan, välillä itse työttömän roolissa pyörimässä, välillä työkkärin tätinä hämmentämässä.

 24. Marko

  Kyse on leikkauksesta. Ansiopäivärahalla olevalle kannattaa ottaa vastaan lyhytkestoisia töitä, jos niitä löytää. Mutta työmarkkinatuella olevan ei kannata. Yleensähän työmarkkinatuella elävällä on myös toimeentulotuki, josta mahdolliset työtulot vähennetään. Kannattaa siis vain tyytyä osaansa. Kokonaan toinen juttu onkin sitten se, miten paljon päivärahojen maksatukset viivästyvät kun odotellaan kaiken maailman työ- ja palkkatodistuksia näistä kaikista ja miten paljon se hallinnollinen paperinpyöritys maksaa. Silpputyötä ei ole missään varastossa odottamassa sen ”kelpaamista”

  • Jarkko

   Itselläni myöhästyi päivärahan maksu joskus 8 kuukautta hakupäivästä (normaali käsittelyaika pitäisi olla maksimmissaan 6 viikkoa) sen takia, että erehdyin puolisen vuotta jakamaan mainoksia provikka palkalla firmassa jonka palkkakuitit olivat niin sekavat, että ne eivät kelvanneet Kelalle päätöksenteon perusteeksi. Se lafkakin lopetti kokonaan niin uusia ei saanut mistään.

   Sen lisäksi meni useampi sata euroa rahaa valitusten ja hakemusten tekemiseen kun palkkakuitteja oli useampi sata sivua ja ne kaikki joutui kopioimaan kirjastossa jollain 50 senttiä kappale hinnalla. Kun ensin kopioit ne kelalle ja sitten vielä myöhemmin liitteeksi kun teet valituksen asiasta. Useampi sata euroa kopiointi kuluja on aika iso raha jos tuloja ei ole ollenkaan.

   Jos on hommissa missä on vähänkään eksoottisempi palkanmaksu systeemmi niin takaisin päivärahoille ei välttämättä pääse ollenkaan, koska KELA voi aina sanoa, että emme käsittele hakemustasi vaikka ikuisesti jos eivät ymmärrä palkkatodistusta minkä olet työpaikastasi saanut.

   En ole tuon kokemuksen jälkeen enää halunnut yrittää työttömyysturvan ja lyhytaikaisten töiden yhdistämistä.

 25. Siru Pola

  Töissä on siis oltava, jotta voi osoittaa olevansa työtön.

  Juuri näinhän menettelevät monet sopeutumiseläkettä saavat ex kansanedustajat. Ovat töissä ja osoittavat siten olevansa työttömiä ja saavat eläkettä.

  Ei siis olekaan uusi keksintö.

 26. Kai Backman

  Siis vankilassa tai työssä.

 27. on thin ice

  Kokoomuksen Juhana Vartiainen on ilmeisesti yksi tämän lähinnä kaaottisen työttömien aktivointisirkuksen ideanikkareista. Joidenkin lehtitietojen mukaan hän on Ruotsista Suomeen palatessaan tuonut mallin ihan kuin ”lahjana” Ruotsin kokoomusoikeistohallitukselta, joka sai eduskuntavaaleissa selkeästi kenkää Ruotsin kansalta, ja käsittääkseni nämä orwellilaisin, kielen propagandakonstein kuorrutetut työttömien palkansaajien toimeentuloheikennykset on siellä nykyhallitus heittänyt takaisin romukoppaan.
  Tuntuu käsittämättömältä, että hallitus juhlistaa Suomen 100 itsenäisyysvuotta taannuttamalla sosiaalipolitiikan ajatuksellisen perustan takaisin itsenäisyyden alkumetreille. Ensi vuoden alusta palkansaajaväestön sosiaaliturvan heikennykset tulevat välittömästi voimaan n 700 000 henkilön kohdalla, ja kun otetaan laskennassa mukaan perheenjäsenet mm lapset, onkin pian kyse jo miljoonasta kansalaisesta. Siis kansakunnan noin viidennestä osasta väestöä.
  Tulevia eduskuntavaaleja silmällä pitäen huomionarvoista on sekin, että vihreiden, sosiaalidemokraattien sekä vasemmistoliiton aiheesta esittämää välikysymystä eivät muista oppositiopuolueista suostuneet allekirjoittamaan ruotsalaiset, kristilliset eivätkä perussuomalaiset.
  Linkki siihen miten Ruotsissa kävikään
  https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3819633-ruotsi-voitti-suomen-talouspolitiikan-maaottelussa

  • töytön

   Tilattu ukkohan se oli tuo väpelön näkönen vapiseva Vartiainen. Tuskinpa ois ura Ruotsissa enää jatkunutkaan. Saa kait kommentoida samalla mitalla mitä hän työttömiä ja nauraa vielä päälle? Kokoomuksen riveihin sopii kuin nyrkki silmään.

  • kettu616

   Nämä 4,65% leikkaukset anssiin tai työmarkkinatukeen ovat todennäköisesti vain se kevennetty alku koko systeemin ”uudistamiseksi” (eli kurjistamiseksi työttömien kannalta). Avainsanat ovat olleet ”aktivointi”, ”syrjäytymisen ehkäiseminen” (ikään kun avokätisesti muka ”autettaisi”), ja ”osallisuus” jo useamman vuoden – ja nyt niitä aletaan ajamaan voimalla sisään, koska hallitus tajuaa hallituskautensa lähenevän loppuaan hälyttävän nopeasti.

   Epäilen että todellinen ”peto pääsee niin sanotusti irti” maakuntauudistuksen myötä, jolloin jokainen työtön koitetaan joko pakottaa jonkinnäköiseen yhteisholhoukseen KELA:n, sossun, sekä TYP-virkailijoiden silmien alle, tai mikä se kolmikärki nyt silloin tuleekaan sitten nimellisesti olemaan. Työttömältä viedään yksityisyys täysin, ja kaikki tahot pääsevät sorkkimaan hänen yksityistietojansa päivitettyjen tietokantojen ja pilvipalveluiden kautta.

   Alkaa juoksutus monialaisessa sekavassa byrokratian ”Bermudan kolmiossa”, jossa karensseja ja toimeentulotuen leikkauksia jaellaan surutta, jollei suostu pakotetuksi monialaiseen yhteistyöhön – ”jossa vain autetaan työtöntä ehkäisemällä syrjäytyminen entistä intensiivisemmällä monialaisella yhteistyöllä.” Sillä onhan vain erittäin hyvä asia, että jokaisen kutakuinkin terveen ja tasapainoisen, aikuisen työttömän oven taakse lähetetään sossutantta soittelemaan ovikelloa ja vaatimaan sisälle pääsyä ”sopimuksemme mukaisesti”, jottei se nyt vaan makaile koko päivää sohvalla ja syrjäydy siellä.

   Samalla sossut voivat, ikään kuin entiset TV-lupatarkastajat, luetteloida kaikki epäilyttävät asiat kotikäynnin yhteydessä, joita työttömän kotoa löytyy. Liian suuri määrä voipaketteja johtaa terveystarkastukseen, jossa listataan terveyteen täysin liittymättömiä yksityisasioita tunnin kyselyn perusteella koko monialaisen kolmikannan luettavaksi, ja niiden perusteella eri toimijat voivat keksiä työttömälle tarpeen mitä erinäisimpiin, uusiin palveluihin (lue ”palveluita”, ei siis palkallista työtä), joihin tulee osallistua, koska työttömällä on selvästikin elämänhallinnassa ongelmia. Samalla osallistetaan ja ehkäistään syrjäytymistä.

   Palvelua järjestävät hyvät veljet käärivät mukavat rahat valtiolta palvelun järjestämisestä tukiaisina ja rahapalkkana, riippumatta siitä onko itse työttömälle mitään hyötyä palvelusta.

   Ehkä hieman sarkasmia mukana, mutta mielestäni vähän tähän suuntaan ollaan menossa koko ajan, eli erkaannutaan täysin siitä että työttömien tehtävä on pyrkiä hakeutumaan palkalliseen, työsopimuksen alaiseen työhön avoimille työmarkkinoille – vastineeksi tarjotaan kaikennäköistä pakkoholhousta, sanktiota, ja palkatonta työtä sekä pupuleikkiä ja ajantappoa x tuntia viikossa yhdistyksen pajalla, jossa terveellä menee aika täysin hukkaan. ”Mutta onhan sekin parempi kuin makoilla syrjäytymässä kotisohvalla… eihän se työtön itsenäisesti muuta osaa…”

   Modernit kehitteillä olevat tietojärjestelmät ja älypuhelimien kehittyminen ovat pelottava yhdistelmä kehitteillä olevan pakkoholhouksen ja karenssiautomaattien suhteen. Ties mitä vielä keksivät, kunhnan se on täysin erillään palkkatöihin hakemisesta.

   ”Skynet Is Becoming Self-Aware”…

   • Rosa Warski

    Täysin turhien käsipäivää- ja hippaleikkikurssien määrä tosiaan räjähtänee uudistuksen myötä, eivätkä konsultit ilmaiseksi työtä tee. En ihmettelisi, jos näistä koituvat kulut ylittäisivät reippaasti 4,65% leikkauksilla saatavat ”säästöt”.

  • Jarkko

   Juhana Vartiainen on muuten veronmaksajille kallis mies hänen kädenjälkensä löytyy myös mm. täysin pieleen menneestä vankiloiden terveydenhuollon siirrosta rikosseuraamusvirastolta THL:lle. Lopputulos on, että kaikissa vankiloissa ei enää ole lääkäriä ollenkaan ja vankiloiden terveydenhuollon budjetti ylittyy reilusti aikaisemmasta. Eli Suomeksi veronmaksajien rahaa palaa miljoona kaupalla enemmän kuin aikaisemmin, mutta sillä saadaan vähemmän.

   https://yle.fi/uutiset/3-9960169

 28. Rintsu

  Herrat on oma rotunsa. Herroja motivoidaan maksamalla palkkioita ja bonuksia.
  Ministereille ja kansanedustajillekin varmasti pitäisi maksaa bonusta niiltä päiviltä kun ovat töissä eivätkä esimerkiksi saunassa. Jos tarpeeksi maksettaisiin niin varmasti viihtyisivät töissään paremmin, jotkut saattaisivat jopa käydä esittelemässä vastuualueensa asian? Siis jos siitä saisi bonusta.

  Mutta kaikkihan tietää, että duunareita, työttömiä, köyhiä, orjia ja muuta roskasakkia ei pysty motivoimaan rahalla. Nehän tekee töitä jos niitä ruoskitaan tarpeeksi ja aina voi rangaistukseksi pienentää leipäannosta. Kyllä kaleeriin soutajia saa pakottamallakin joten joten ei se soutaminen parane yhtään jos heille maksais palkkaakin. Ja jos ei pakotettais soutamaan niin nehän vois karata töihin joista maksetaan palkkaa.

  Tää kaleerisoutajien vahtiminen ja ruoskiminen on kuulkaa niin raskasta hommaa, että ajattelin pyytää bonuspalkan jokaisesta kölinalivedosta.

 29. liisa hirvonen

  Pääministeri Sipilä on perustanut työryhmän eriarvoistumisen pysäyttämiseksi. Samalla hänen johtamansa hallitus kasvattaa eriarvoistumista, tämä työttömien rankaiseminen on osa sitä politiikkaa. Työryhmän puheenjohtaja on professori Juho Saari joka käyttää ”yhteinen vene” metaforaa Ylen jutussa 30.11.2017: ””Emme enää koe, että olemme samassa veneessä”.

  Onko sellaista yhteistä venettä ylipäätään olemassa? Työttömät vaikuttavat olevan täysin arvoton ihmisryhmä, satojen tuhansien ihmisten joukko joille ei kuulu samat yhdenvertaiset perusoikeudet kuin muillekin kansalaisille. Työttömyysturva on lainmukainen perusoikeus. Matti Wuori kirjoitti jo aikoinaan (1990-luvulla), että työttömyys on ainoa rikos jossa teon kohde on syyllinen. Ja siitä totisesti rangaistaan, siitäkin huolimatta että useimmat työttömät ovat maksaneet työttömyysvakuutusmaksua ja ovat veronmaksajia, myös työttöminä.

  Tämä kaikki on mahdollista, koska fiktio, mielikuvat ja fantasiat, työttömistä ja työttömyydestä ovat luoneet harhamaailman jonka vallassa monet kansalaiset ja päättäjät elävät. Kollektiivinen harha jonka vallassa on tuhottu ennenkin ihmisiä, eläviä ihmisiä. Kyse ei ole enää myötätuntovajeesta, josta joskus vielä puhuttiin, vaan pahuuden arkipäivästymisestä. Pahuuden banaalista arkipäivästymisestä kirjoitti Hannah Arendt. Hän tajusi, että kun pahuus arkipäiväistyy mm virkamiespäätöksiksi, pahuus toteutuu ja kohdistuu ihmisiin joille ei kuulu enää samat ihmisoikeudet, ihmisiin/ihmisryhmiin jotka on kollektiivisesti dehumanisoitu.

  • Saku Timonen

   On oikein, että tilastoista poistetaan sinne kuulumattomat, mutta sitä ei pidä mennä sanomaan työttömyyden vähenemiseksi. Hyvä juttu, että Aamulehti nosti asian esille.

   • Jarkko

    Joku näissä selityksissä kuitenkin mättää, koska itse olen elämässäni asunut usealla eri paikkakunnalla ja ollut niissä myös TE-toimiston asiakas ja jokaisessa niissä on pitänyt olla yhteydessä TE-toimistoon vähintään puolen vuoden välein, jotta asiakkuus säilyy. Joko henkilökohtaisesti käymällä tai puhelin palveluna.

    Miten esim. kuollut menee paikalle TE-toimiston pakolliseen tapaamiseen? Onko virkailija merkannut tapaamisen suoritetuksi asiattomasta vai onko joku muu mennyt esittämään jo aikoja sitten kuollutta työtöntä tapaamiseen?

    Jos työtön ei osallistu pakollisiin suunnitelmien tekoihin ja muihin tai häntä ei tavoiteta TE-toimiston asiakkuus päättyy välittömästi.

    • liisa hirvonen

     Kyllä se voi olla mahdollista. Te-tmstojen resursseja on leikattu muutaman vuoden aikana niin reippaasti ettei kaikkia tavoiteta. Tämänkin ”paatin” (tai julkisen palvelun) pohjassa on jo reikiä joista putoaa ihmisiä oman onnensa nojaan. Osa ehtii kuolla ennenkuin työllistymissunnitelma on tarkistettu tai edes laadittu. Ja voi kestää kuukausia ennen kuin tieto jonkun ihmisen kuolemasta näkyy väestörekisteritiedoissa.

     • Jarkko

      Huvittavaa näissä jatkuvissa säästöissä on se, että niistä aina tulee julkisuuteen kertomaan miten pitää säästää joku poliitikko tai korkea virkamies, joka itse ei säästä omista eduistaan yhtään mitään ikinä.

      Mediakin on nykyään ihan hampaatonta he eivät ikinä kysy näiltä ”tyypeiltä” kun ne alkavat puhua säästämisestä, että mistäs itse olet luopunut Suomen hyväksi? Oletko jo luopunut asunnostasi, autostasi ja länsimaisesta elämästä kokonaan? Jos ”tyyppi” ei vastaa mitään tai alkaa äkittää vastaan niin todeta sitten vain, että ethän sinä tiedä vielä säästämisestä mitään kun et ole mistään ikinä luopunut ja päättää haastattelu.

      Meikäläinen on säästänyt suomen hyväksi niin paljon, että olen 3000€ palkkani vaihtui jo vuosikymmen sitten 500€ kuussa kela rahaksi ja olen luopunut Suomen rahojen riittämiseksi kaikista länsimaiseen elämään kuuluvista jutuista. Minulla ei ole autoa enää, eikä asuntoakaan eikä varmaan koskaan tule olemaankaan. Jos tästä säästän vielä enemmän niin KUOLEN, koska ihminen kuolee jos oppii olemaan syömättä. Suurimmat menoni ovat vuokra ja ruoka muuta menoa mistä säätää ei enää ole. Siltikin nämä kaiken maailman ”tyypit” ovat mediassa polleana tietämässä kaikki asiani ja kertomassa säästöistä vaikka itse eivät luovu mistään. Eivät luovu yhtään mistään kertovat vain ohjeitaan muille, mutta eivät itse niitä mitään noudata saati tee mitään uhrauksia omassa elämässään suomen hyväksi.

 30. Suvi Pelkonen

  Ollessani sairaslomalla työkokeilusta soitin työpaikalle ja kysyin onko meillä työsuojelupäälikköä. ”Ei ole, joku Maiju oli, ei ole enää. Mitä se sulle kuuluu kun et ole meillä työsuhteessa?” ” Onhan teillä palkkatuettuja työntekijöitä ja laki sanoo että työsuojelupäälikkö on oltava.” Heti seuraavana päivänä OMAvalmentaja soitti ja sanoi: ” Sulla ei ole enää työpaikkaa mihin mennä. Lähdetkö yhteisymmärryksessä vai laitatko vastaan eli tulee kahden kuukauden karenssi?” Vastasin etten tee saikun aikana työtä koskevia päätöksiä. ”Jos et tee päätöstä, teen sen sun puolesta.” Samainen OMAvalmentaja valehteli sairaanhoitajalle mun saaneen raivokohtauksen, uhkailleen työnantajaa ja miettineen ääneen ketä puukottaa. Härskiksi on mennyt työelämä.

 31. Luukas Pyykorpi

  Aamulla ennen työttymyyden alkua hörppään kaffen ja käyn paskalla.
  Koiran ulkoilutan myös ja sekin käy paskalla.
  Näiden toimien jälkeen googlaan Molliin, mutta sekin käy paskalla 😉

 32. Luukas Pyykorpi

  ”…anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät ”
  Ja he jakoivat keskenään hänen vaatteensa ja heittivät niistä arpaa. ( Luuk. 23:34 )

  Ap.t. 3:17 Ja nyt, veljet, minä tiedän, että te olette tietämättömyydestä sen tehneet, te niinkuin teidän hallitusmiehennekin ( Ap.t. 3:17 )

 33. Miksi sinua vihataan, Juhana Vartiainen? – balthusknot

  […] se, miten työtön ja köyhä saa kuulla olevansa yhteiskunnan loinen eläessään pienillä ja alati pienentyvillä etuuksilla. Millä sitten Vartiainen huutelee näitä kommenttejaan siitä miten köyhien pitäisi ymmärtää […]

 34. Maria

  Mitä jos – täysin teoreettisesti tuumittuna, tietenkin! – jollakulla olisi firma, johon palkkaisi paljon ihmisiä osa-aikatöihin. Heitän hatusta vaikka…18h/vko. Palkkaa ei saisi, mutta töitä voisi tehdä etätyönä. Työnkuva voisi olla esim. tuottaa päivittäin 100 kpl Ö-kirjainta, jonka voisi lähettää sähköpostilla.

  Kysymykseni tästä puhtaasti teoreettisesti tilanteesta on: tulisiko tästä työnantajalle mitään velvotteita? Voisiko tämä tehdä tätä sivubisnestä varsinaisen toimialan ohella? Entä riittäisikö tämä täyttämään työntekijän aktiivivelvoitteen?

Kommentoi »

Comments are closed