Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aktiivimallin ansat

Meille on kerrottu, että työttömyysturvan aktiivimalli edellyttää työttömältä vain vähäistä palkkatyötä täyden työttömyyskorvauksen saamiseksi. Yrittivätpä jotkut ihan vakavissaan väittää, että pelkkä aktiivinen työnhaku riittää, ja että lain yhteydessää hyväksytty lausuma lain vaikutusten tarkasta seuraamisesta estäisi leikkaukset. Onneksi nämä puheet on jo kumottu moneen kertaan.

Eilen kerroin muutamista hallitukselle ”yllätyksenä” tulevista seurauksista, kuten aktiivimallin ulottumisesta myös vakituisesta työstä lomautettuihin ja yrittäjinä työllistymistä kokeilevien jäämisestä kokonaan korvauksetta neljän kuukauden jälkeen. Lisäksi tulee tietysti myös toimeentulotukimenojen kasvu, kun leikattua tukea joudutaan paikkaamaan Kelan luukun toisesta lokerosta otetulla rahalla.

On kuitenkin vielä yksi vaikutus, josta ei ole huomattu puhua. Sen nosti esille juuri äsken Risto Pukari Facebookin ryhmässä Puhetta työstä, työttömyydestä & toimeentulosta, ja se on nimeltään työssäoloehto.

Ainakin lain hyväksymistä äänestäneillä kansanedustajilla ja suurella yleisöllä on sellainen käsitys, että pelkkä 18 tunnin palkallinen työskentely kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana riittäisi estämään tuen leikkaamisen. Niin se riittääkin, jos työssäoloehto täyttyy.

Hyväksytyn lain mukaan henkilön katsotaan 65 päivän aikana olleen riittävästi työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa, jos hän on kyseisenä aikana työssä yhteensä niin paljon, että työ kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin palkansaajan työssäoloehtoon.

Työssäoloehdon täyttyminen löytyy Kelan sivulta. Ensimmäinen edellytys on tietenkin se, että työnantaja on maksanut palkasta eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut sekä toimittanut ennakonpidätyksen. Sen lisäksi työajan on oltava vähintään 18 tuntia viikossa. Koska aktiivimallissa työssäoloehdon on täytyttävä kolmessa kuukaudessa, niin 18 tuntia on tultava täyteen samassa ajassa.

Palkan on oltava vähintään alan työehtosopimuksessa sovitun vähimmäispalkan suuruinen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, niin kokoaikatyön palkan tulee vuonna 2018 olla vähintään 1 189 euroa kuukaudessa.

Työssäoloehtoa laskettaessa palkka suhteutetaan työaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että päivän minimipalkka on 55,30 euroa (1 189 : 21,5) ja tunnin minimipalkka 6,91 euroa (55,30 : 8). Työssäoloehden täyttymisen määrittelemiseksi Kelaan on toimitettava työ- ja palkkatodistukset.

Ei siis riitä, että menee minne tahansa tekemään mitä tahansa millä tahansa palkalla. Ja nyt tulee se ongelma: Mistä taiotaan kaikillle työttömille työssäoloehdon täyttävä palkkatyö? Tai pikemminkin: mistä taiotaan ne työnantajat, jotka haluavat ruveta pätkätyöllistämään ihmisiä 18 tunnin ajaksi kolmessa kuukaudessa ja käymään vaadittavan paperisodan työ- ja palkkatodistuksineen?

Huomasivatkohan provisiopalkkaista puhelinmyyjän työtä ja muuta pienipalkkaista työtä ehdottelevat kansanedustajat hyväksyneensä akviivimalliin työssäoloehdon, jonka mukaan palkan on oltava vähintään 6,91 euroa tunnissa? Ja kuka hullu yleensä sai päähänsä ideoida tällaisen paperisodan kolmen kuukauden aikana ansaittavan 124,38 euron takia?

Viimeistään huhtikuussa paljastuvat kaikki mahdolliset ansat. Toivottavasti lain tarkkaan seuraamiseen hurskaasti uskovat päättäjämme ovat määränneet jonkun oikeasti myös seuraamaan sitä tarkasti. Nämä asiathan olisi pitänyt selvittää jo lain valmisteluvaiheessa, mutta kun oli taas niin kiire tehdä tällainen laki ja katsoa sitten, mitä siitä seuraa.

Kommentit (119)

 1. Kristiina

  Niin, ja mistä löytyy työharjoittelupaikkoja (orjatyötä) kaikille haluaville, jos seurataan kaikkia niille määrättyjä asetuksia? Tosin näitähän on kierretty jo vuosia.

 2. Kaisa-Leena

  Mulla olis töitä, keikkaduuneja jenkkifirmalle. Ne eivät kuitenkaan käy pakkotyöksi, koska niistä maksetaan per suoritus, meni aikaa miten kauan tahansa. Työkkärin mielestä mun kannattaisi alkaa yrittäjäksi, koska ”voihan sen yrityksen sitten vaikka lopettaa”.

  • Jouko Norvapalo

   Älä vaan missään nimessä vihjaisekaan TE-keskukselle harkitesevasi yrittäjyyttä. Se on tuhon tie. Toisekseen jos teet työtä perheenjäsenesi (esimerkiksi miehesi) yrityksessä katsotaan sinutkin päätoimiseksi yrittäjäksi.

   • Kaisa-Leena

    Joo ei pelkoa että saisivat minut siihen huiputettua. Tuli vaan kovasti sellainen tunne, että tämän pakkotyömallin perimmäinen tavoite on saada työttömät yrittäjiksi ja sitä kautta pois tukien ulottumattomiin. Opiskeluun ei kannustettu yhtään niin ponnekkaasti vaan pikemminkin päinvastoin.

    • Kimmo

     Kuullostaa tilanteelta jossa oiva toimintamalli olisi tämä paljon puhuttu ”kevytyrittäjyys” jonkun laskutusfirman kautta (eezy, ukko jne.)
     Mutta kun näidenkin kautta toimiessa on laskettu yrittäjäksi ja käytäntö lienee tälläkin hetkellä erittäin sekava. En tosin ole selvillä miten tämä uusi laki kohtelee jatkossa näitä laskutuspalveluita ja niiden kautta laskuttavia, onko tähän kellään mitään selventävää tietoa?

     • Kaisa-Leena

      Työkkärikään ei osannut vastata muuta kuin että ”tilannekohtaisesti katsotaan sitten neljän kuukauden jälkeen”. En siis ottaisi riskiä, varsinkin kun aiemmin olen saanut te-”palveluista” tarkempaakin infoa mm. yrityksen omistusosuuksista ja käytetyn työajan merkityksestä. Mä jouduin itse valistamaan siitäkin, että Suomessa ei osakeyhtiötä noin vain lopeteta.

     • Marina Asara

      Pakko kommentoida pikaisesti tähän, että laskutuspalveluiden kautta tehty työ, ns. kevytyrittäjyys, ei kerrytä palkansaajan työssäoloehtoa!

     • Jarkko

      ”Kevytyrittäjyys vaikuttaa työttömyysturvaan siten, että laskutuspalvelun kautta työllistyvä katsotaan työttömyysturvan osalta yrittäjäksi Työttömyysturvalakiin 1.1.2016 tulleen säädöksen mukaan.”

      https://tyotrahaksi.fi/miten-kevytyrittajyys-vaikuttaa-tyottomyysturvaan/

      Juu eli et välttämättä pääse enää ollenkaan työttömyysturvalle jos tuota erehdyt tekemään. Katsos kun tuollainen toiminta alkoi liikaa vaikuttaa siltä, että työttömät pyrkivät työllistymään olis se hetimiten lopetettava.

     • Timo Pettay

      EEZY:n sivuilta: ”Olet mm. verotuksen ja kirjanpitovelvollisuuden kannalta palkansaaja. Työttömyysturvalaissa sinut rinnastetaan 1.1.2016 voimaan tulleen lain mukaan yrittäjään. Sinulla on silti mahdollisuus saada ns. soviteltua päivärahaa, mikäli yrittäjämäisen toimintasi katsotaan olevan sivutoimista. Eläkevakuuttamisen osalta kuulut YELin piiriin eli sinun tulee ottaa YEL-vakuutus, mikäli vakuuttamisvelvolli-suuden kriteerit täyttyvät kohdallasi.”

   • Pihlajamäki Marja

    Jouko Norvapalo: Toiminimellä yrittävä ei voi palkata puolisoaan mutta lapset kyllä. Muihin yritysmuotoihin pätee että katsotaan työllistyväksi puolison firmaan, vaikka ei olisi mitään mitä työtön puoliso voisi siellä tehdä.

    • Pirjo Metiäinen

     Ei pidä paikkaansa tuo väite.

   • Rosa Warski

    Muutama päivä sitten Uudessa Suomessa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkänen (kok.) valitti, että ”ennalta luovuttamisen henki on järkyttävää”. Kuitenkaan kykypuolue ei ole tehnyt mitään helpottaakseen pienyrittäjyyttä. Päinvastoin lain kautta on tehty niin, että jos yrität yhtään mitään, sinua kohdellaan samantien kuin rikollista.

   • Hessu

    Ystäväni meni juuri tuohon halpaan ja ryhtyi ”yrittäjäksi” työllistäen itsensä. Se ansio mitä hän sai jäi todella pieneksi,jatkuva epävarmuus seuraavasta työkeikasta painoi. Nyt töitä ei ole eikä hän saa minkäänlaista työttömyyskorvausta vaan on sossun ropojen varassa.

 3. Johanna

  Ja tietenkin paperisodan lisäksi poloinen wannabe-aktiivi-työtön odottelee helposti pari kuukautta keikkatyöstä saatavia todistuksia ja ties kuinka kauan lippusten ja lappusten hyväksymistä ja päätösten tekoa. Nimim. ”Kokemusta on.” :´(
  Eihän tässä mitään järkeä ole, mutta tehdään nyt ja katotaan sitten… 🙁 Jotenkin se torilla kivitettävänä seisominen alkaa vaikuttaa helpommalta ja vähemmän byrokraattiselta ratkaisulta.

 4. Riku

  Huhti- toukokuussa nähdään luvattoman paljon ihan oikeesti hädässä olevia ihmisiä tässä ns. hyvinvointivaltiossa 🙁

  • J.P.H.J

   Ei se kolmenkympin(brutto) leikkaus nyt niin hirveän suuri summa ole reilusta 500 euron summasta. Tosin prosentuaalisesti tuokin summa kirpaisee.

   • teemu tuomaala

    Kolmekymppiä on huomattavasti suurempi osuus siitä summasta, joka monelle jää työmarkkinatuesta(+asumistuesta) vuokran jälkeen ruokaan ja muuhun turhuuteen tuhlattavaksi. Vastaavasti toki ”orjatyöstä” saatava 9 euron päiväraha voi melkein tuplata päivittäisen käytettävissä olevan rahasumman.

   • Hanne Koo

    Ei pelkästään se kolmekymppiä, vaan palkkakuittien ja päätösten odottelu. Parin kympin keikkatyön vuoksi päivärahaa joutuu odottamaan viikkoja, jopa kuukausia. Tämä todella tuntuu työttömän taloudessa!

   • Vuokko

    Lähes viikon ruokarahako ei ole paljon?
    Vai onko jollekin tuo 500€ löysää rahaa huvituksiin, kuka teidät elättää…

   • Sergey

    Ei se kertalaakina tunnu, mutta kun käsittelyaika voi olla 4kk. Siinä aikana ei mitään rahaa saa. Kokeile itse olla 2-4kk ilman tuloja.

   • typötyötön

    Haen asumistukea ja totesin saavani TyöM-tukea. Huomautin lisäksi, että tukea leikataan 4,65 %. Jos KELAn laskuri pitää kutinsa, niin asumistuen pitäisi nousta 4,5%. Euroissa laskettuna plussat ja miinukset ei mene ihan päittäin, mutta sentään sinne päin.

    • Jaska

     Mulle jää opiskelijana vakuutusyhtiön rahoista 3,15€ liikaa etten saa asumistukea,kaveri naapuritalossa asuu omassa kämpässä juo kepua ja tuijottaa telkkaria kaikki päivät ja saa 250€ .Eli me maksamme hänen asuntoaan ?????

     • Vihollinen Nokialta

      Talossa missä asun ainakin 2 naapuria polttaa ns. ruohoa / pilveä. Osa on juoppoja jotka ovat kirjaimellisesti dokanneet itseltään duunin. Mihinkään näistä ei puututa. Poliisia asia ei kiinnosta. Itse olen ikäni asunut Suomessa ja täällä käynyt perus ja ammattikoulun. Kuitenkaan työtä en ole saanut koska alunperin Suomeen tullessa päätin pitää oman maani kansalaisuuden ja erittäin ulkomalaiselta kuulostavan nimeni. Työvoimapoliittisiin koulutuksiin olen hakenut 11 kertaa enkä tullut valituksi. Puhun muuten 4 kieltä, mutta en ole työllistynyt lähinnä ATK taitojen puutteen takia sekä ajokorttipuutteen vuosi sekä tietysti suomen kansalaisuus…. joka se maksaa ilman uutta passia vanhan tiedon mukaan 400 eur. Olo on todella arvoton. Atk kurssille ei pääse EI ole, mutta kas kummaa 9 e orjatyöhön pääsee ( sellaisille paikoille mistä ei ole mitään hyötyä ( eli en opi mitään mitä tarvisin) . Olen siis jo kohta 38 v nainen – en juo en polta enkä ole narkomaani – mutta TE toimistot yms. virkamiehet kohtelee kun paskaa. Olen inkerinsuomalainen ja saanut lähinnä kestää syrjintää ja vähättelyä. Oma ala-asteen opettaja kutsui minua viholliseksi ( olin 11 v tyttö tuolloin ) en ole ikinä edes käynyt Venäjällä ( haukkui siis minua koulun hallituksen kokouksessa. Ja sitten tänne päästetään niitä jotka EI opettele Suomen kieltä eikä todellakaan kunnioita Suomalaista lakia saatika suomalaisia ja elävät herroiksi – kun ne oikeasti AKTIIVIT Suomalaiset ja Suomessa asuvat ulkomaalaiset rangaistaan ja pidetään huoli, että joutuvat orjatyöhön kun ei koulutusta järjestetä!!!

 5. Jarkko kainulainen

  Eihän tämä hallitus ole saanut mitään valmista aikaan eikä saa puolivalmiita täysin toimimattomia ideoita joita pääministeri varmaan yöt miettii ihmisten päänmenoksi runnotaan väkisin läpi suomessa ei minun 50 vuoden elinaikanani ole ollut yhtään näin mätää hallitusta kuin nyt suorastaan häpeällistä.

 6. Outi

  Mitä tapahtuu, jos puhelinmyyjä on töissä sen vaaditun ajan, mutta ei saakaan myytyä mitään ja jää näin ollen ilman palkkaa? Työssäkäynnistä aiheutuu kuitenkin matkakuluja ja jää näin miinukselle. Rangaistaanko vielä ”kaupan päälle” etuuden leikkauksella? Ei ole kovin tavatonta lehtien puhelinmyynnissä, että näin käy.

  • Kaisa-Leena

   Sellainen duuni ei näyttäisi kelpaavan pakkotyöksi. Eikä soviteltuun tukeen.

   • Vivikka Monto

    Provikkatyötä tekevillä ei ole oikeutta soviteltuun päivärahaan.

    • Outi

     Mä teen provikkatyötä puhelinmyyjänä ja saan soviteltua päivärahaa. Eli sulla on väärää tietoa.

     • Hitsipilli

      Työaikasi lienee valvottavissa?

      Provisiopalkkaisessa työssä sekä palkan pitää täyttää vaadittu raja, että työajan olla työnantajan valvottavissa.

      Tämä työajan valvottavuus vaikuttaa myös siihen, että täyttääkseen aktiivimallin vaatimuksen ei voi ihan mitä tahansa touhuta. Kyllähän tuolta avoimista paikoista löytyy pilvin pimein niitä hommia, joissa ei ole mitään pohjapalkkaa ja jossa maksetaan vaan toteutuneista kaupoista. Se, riittääkö niiden tulot elämiseen, on sitten ihan toinen juttu. Kun hallitus laski noita lukemiaan työpaikoista, joihin ei löydy tekijöitä, olisi joku voinut analysoida myös sen, kuinka paljon on työtä, jolla ei elä. Olen törmännyt sellaisiinkin paikkoihin, joissa provikoista vähennetään yhtä jos toista, hyvä ettei työntekijä joudu maksamaan, että saa töitä tehdä.

     • Hitsipilli

      Huhtikuussa tai jo aikaisemmin, tullaan siis varmaan näkemään myös niitä, jotka ovat päivärahan tason säilyttääkseen ottaneet proviisiopalkkaisen kaupparatsun työn tmv. jossa työaika ei ole valvittavissa. Ja vaikka hommasta jäisi käteen vaikka vaan roposia, menettää koko oikeuden soviteltuun ansiopäivärahaan.

   • Outi

    Miksei? Työtähän sekin on.

 7. a. talvisaari

  Tässä laissa on niin paljon ongelmia, että helpoimmalla taitaa päästä, jos ei tee mitään. Hyväksyy vain leikkauksen tukeensa. Ja sehän se verhottu tavoite taisi ollakin: tehdä mallista niin hankala, ettei juuri kukaan selviä sen ehdoista.

  Olen koko ajan ihmetellyt, mistä työtön voi saada 18 tuntia asiallista työtä, ellei ole jo esim. nollatuntisopimuksella työssä. Mikä työnantaja palkkaa työttömän 18 tunniksi töihin? Ja kuka työtön edes haluaa vain tuen täytenä säilyttääkseen 18 tuntia töitä kolmen kuukauden aikana? Jos saa töitä 18 tunniksi, luulisi että niitä töitä sitten olisi enemmänkin? Mutta tässä vaiheessa muistuukin jo mieleen se maksutauko, kun ihmetellään sovitellun päivärahan määrää.

  Kun Kai Mykkänen pyysi työttömiltä ehdotuksia paremmaksi malliksi, hän tuli jo itse maininneeksi ratkaisuja: helpotetaan työvoiman palkkaamista ja ainakin poistetaan työttömiltä kannustinloukut (esim. reaaliaikainen tieto palkanmaksusta) ENNEN kuin luodaan malli, jossa työtöntä rangaistaan hänestä riippumattomista seikoista.

  Toisinaan mieleen kyllä hiipii toivottomuus näitä juttuja lukiessa. Mutta sehän ei ole sanansaattajan vika. Kiitokset Uuninpankkopojalle!

  • Jyrki

   Lisätään ehdotuslistaan, että jos työtön haluaa muuntaa kuntouttavan työnsä osa-aikaiseksi 18h työksi, mistä maksetaan kaikki pykälät täyttävä asianmukainen palkka. Ja työn voi jokainen kuntoutettava tehdä oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Niin kumminkin, että se 18h tulee täyteen noin 3 kuukaudessa. Niin kuntouttavantyön tarjoajat joutuu tämän tekemään.

   Varsinkin jos he tienaavat työttömän työpanoksella. Eli suomeksi jos sentinkin velottavat joltain, että työtön käy kolaamassa lumet tekemässä polttopuut tai mitä tahansa työ onkaan. Niin silloin kuntouttavassa olevalle on tarjottavat mahdollisuus 18h palkalliseen työhön.

   Ja jos työ tapahtuu kunnilla/kaupungeissa, missä ei periaatteessa nyt ketään laskuteta, koska työ tehdään kunnalle/kaupungille. Mutta kaupunki/kunta hyötyy kuntoutettavan työstä, koska ei tarvitse palkata ketään tekemään samoja hommia. Niin silloin on myös velvollisuus tarjota 18h palkkatyötä työttömälle jos hän näin haluaa. Ja sitä halukkuutta on jopa kysyttävä säännöllisesti.

   Ja kas ainakin joitakin ongelmia poistuu esimerkiksi työttömän opiskelun tieltä. Koska kuntouttavassahan et saa opiskella periaatteessa mitään. Vaikka se olisi täysin mahdollista ja hyödyllistä työttömälle. Toisaalta epäilen, että samalla kyllä kumminkin kiellettäisi kaikki itsensä kehittäminen edelleen työttömältä, vaikka saisi sitä palkkaa työstä sen 18h noin 3 kuukauden ajalta.

   Ja vain siksi, koska se nyt olisi ilmeisesti kovin väärin muita yli 18h 3 kuukaudessa palkkatyötä tekeviä kohtaan. Vaikka siihenkin olisi sitten ratkaisu eli kuka tahansa voi alkaa tekemään 18h 3 kuukaudessa ja päästä eroon 40h työviikoista. Ja näin sitä palkkatyötä sitten vapautuu niille ketkä sitä eniten haluaa. Vai olisiko halukkaita siirtymään 40h työviikosta 18h työhön noin 3 kuukaudessa?

  • J.P.H.J

   Kun tarkastellaan Aktiivimallin lopputulosta, niin se on selvä leikkaus työttömiltä.

   Näin Aktiivimalli onkin todellisuudessa Passivoiva malli, koska hyvin tiedetään että rahavarojen kurjistaminen vain lisää sosiaalisia – ym. paineita sairastamiseen, mielenterveydellisiin ym ongelmiin, eli ihmisten passivoitumiseen.

 8. Jori Jumppanen

  Kuinkahan moni lyhyisiin töihin ryhtyvä katsotaan itsensä työllistäväksi eli yrittäjäksi ilman yritystä? Eikös tämmöinen tulkinta katkaise tuen kokonaan.

 9. Raili Sergejeff

  Pelkäänpä, että jossakin käy jollekin niin, että ”kamelin selkä katkeaa” kammottavin seurauksin. On tätä kyykytystä ollut jo niin paljon, ja lisää on tulossa. En tietenkään toivo sitä, mutta riski on todellinen, ikävä kyllä.

  • Mikko Virta

   Tämä on ehkä se kaikista huolestuttavin suunta. Monet eivät ymmärrä kuinka hyvä henkivakuutus sosiaaliturva oikeastaan on. Nimittäin kun ihminen ajetaan toivottavaan tilaan, ovat hänen tekonsa usein myös toivottomia. Kun ei enää ole mitään hävittävää ja vankilakin alkaa näyttäytyä ainoana paikkana josta saa säännöllisen ylläpidon olemme erittäin vaarallisilla vesillä.

  • Kaisa-Leena

   Sehän on tämän tällaisen politiikan ajatuskin, hyväksytään se, että osa porukasta nyt vaan tippuu yli laidan.

   • Hitsipilli

    Unohtavat vaan siinä samalla nuo päättäjät, että ne laidan yli tippuvat voivat vetää muita mukanaan, vaikka vain kostoksi. Epätoivoisilla on epätoivoiset konstit. Kohta saavat herrat hommata henkivartijat ja elää lukittujen porttien takana, kun alkaa liikaa pelottaa tavallinen väki.

  • Jyrki

   Niin kyllähän se on selvä että ikävempiin tilastoihin tulee siirtymistä jo tänä vuonna monen työttömän kohdalla. Se taas sopii ilmeisesti hallitukselle kuin nenä päähän? Sama se missä tilastossa ne työttömät tulee olemaan. Kunhan ei ole pilaamassa 72% työllisyysastetta missään nimessä.

  • Sergey

   Eikä minua häiritse lainkaan jos toimet kohdistuu vaikka hallitukseen jäseniä kohti. Sattumanvarainen sävellys ei ole ok.

 10. Kirsti

  Kuka yrittäjä ihan oikeasti ottaisi ihmisen 18 tunniksi tekemään töitä? Mikä työ on niin arvotonta tai hyvätuottoista, että sen oppii kuka vaan tekemään niin hyvin ja täysillä, että perehdytyksestä ja tekemisestä voi maksaa vähintään 6,91€/h. Kun kate riittää voisi kokonaista tehdasta pyörittää pätkätyövoimalla, ottaa palkanlaskijan tekemään paperihommat, vai onko palkanlaskeminenkin eduskunnan mielestä niin helppoa että pätkätyöläinen tekisi sen itse. Näinkö ne Sipilän miljoonat on tienattu?

  • Mirja Pekkonen

   Sipilän miljoonat on tienattu kuppaamalla valtiolta miljoonatolkulla yritystukia.

 11. Miriam

  Tai siis käytännössähän se on alle ton (6,91€/h): puolet tosta otetaan pois työttömyyskorvauksesta + sitä maksaa verot tosta huimasta summasta…

 12. Sori van, muttta näin on.

  Tälläinen vähäjärkinen kun on pääministerinä, niin ei ihmetytä ollenkaan.

 13. Jarkko

  Eniten tässä huvittaa se, että TE-toimisto ja KELA vahtivat hyvinkin tarkkaan, että työtön ei vain yritä liian aktiivisesti pois työttömyydestä, koska siitä saattaa hyvin helposti seurata tukien maksun lopettaminen. Esimerkiksi ”ideologisesti” työttömältä Ossi Nymannilta oli ihan pyydetty kirjallisia selvityksiä siitä ettei kirjan kirjottamisesta että ei vain yritetä liian aktiivisesti työllistyä. Tuet poikki vain jos liian paljon kirjoittelee työllistymisensä eteen periaatteella.

  Olen lähes varma, että jos tuonne alkaa raportoida aktiivisuudestaan se johtaa vain tukien katkaisuun jollain perusteella. Joten vähintään se 5% alennus on pakko ottaa.

  • Jyrki


   Esimerkiksi ”ideologisesti” työttömältä Ossi Nymannilta oli ihan pyydetty kirjallisia selvityksiä siitä ettei kirjan kirjottamisesta että ei vain yritetä liian aktiivisesti työllistyä. Tuet poikki vain jos liian paljon kirjoittelee työllistymisensä eteen periaatteella.

   Tämän takia onkin keksitty ”risusavotat” että työtön vaihtaisi suosiolla kynän risuun kädessään. Koska kynä kädessä oleva työtön on vain kaiken aikaa pahan teossa. Kuten vaikka viisastumassa liikaa opiskellessa jotain omatoimisesti tai sitten kirjoittamassa komenttia blogiin tai vaikka kirjoittaa sitä kirjaa.

   Tämän takia tulevaisuudessa tuleekin varmasti uusia lakeja ja asetuksia, kun nyt vauhtiin päästiin. Jossa määritellään työttömän oikeudet vaikkapa tietokoneen ja internet yhteyden hallussapitoon ja niillä puuhailuun. Kysymyksessähän hirveä ”ase” jolla työtön voi tehdä jopa hallituksen olon sietämättömäksi tekemällä vaikka kansalaisaloitten typerien lakien kumoamiseksi jne.

   • J.P.H.J

    Jyrki
    Kumpi hyödyttää jatkossa yhteiskuntaa enemmän, kirjan kirjoittaminen vai risusavotta? No aivan varmasti luovan vapaasti kirjoitettu kirja.

    • Jyrki

     Olen samaa mieltä. Lähes mikä tahansa muu työttömän itse kehitetty aktiivisuus on parempi kuin pakolla kynän tilalle käteen laitettu risu. Oli se kirjan kirjoittaminen, opiskelu jne. Mutta näyttää lähinnä olevan niin, että tämä on pelottava ajatus eduskunnassa vaaleista toiseen.

     • J.P.H.J

      Risupa hyvinkin, tai siis keppi(sarkastista naurua).

    • elm

     J.P.H.J – olin mielessäni sanomassa juuri ihan samaa (ja Jyrki on sarkastisella kommentillaan uskoakseni myös tätä mieltä..).

     Koko Ossi-keskustelussa itseäni järkytti se ymmärtämättömyys, jolla lähes kukaan ei tuntunut tajuavan, että tämä ihminen on työttömänä ollessaan kirjoittanut _kirjan_! Eikä vain kirjoittanut, vaan saanut sen jopa julkaistua. Eikä vain julkaistua, vaan saanut siitä jopa ensimmäisiltä lukijoilta hyvän arvion – esikoiskirjaksi. Aivan heti en tuollaista toimintaa passiiviseksi menisi sanomaan.

     Eiköhän tuo nyt ole suunnilleenkin parasta ja hedelmällisintä, mitä ihminen voisi työttömyyden aikana tehdä – laittaen itsensä ja osaamisensa kunnolla likoon.

     Toki tässä vaiheessa tiedämme, että suurimman huudon sai aikaan tuo toimittajan keksimä termi (’ideologisesti työtön’ termin käyttö siis oli kuulemma toimittajan lisäys). Silti kyseinen Ossi sai kaiken kuran päälleen, toimittajaa tuskin kukaan kyseenalaisti – saati että olisi vastuuta perännyt. Vaan niinhän nämä kohut tuntuvat menevän; mikä tahansa väärinymmärrys on oikeutettu, koska: ”näin minä sen koin, että se Ossi ei tahdo tehdä mitään”. (paitsi kirjoittaa ja julkaista kirjan 😉

     Voi elämä tätä maan ja maailman tilaa. Herkkähipiäisyyttä, mielensäpahoittamista ja huutoa. Ihan korkeimmalta puoluetasolta lähtien (tällä viittaan lähinnä kokoomuslaisten kommentteihin sen jälkeen, kun kansalaisaloite ääniä alkoi saada).

     Mutta tässä kansalaisaloite-casessa mielestäni on taas kyse siitä, että osa hallituspuolueiden ihmisistä puoltaa ideologista työntekoa – väliäkö sillä onko työ mielekästä ja/tai tarpeellista vaiko ei. Ja tämä on nykypäivänä mielestäni täysin käsittämätöntä: miten meillä vielä vuonna 2018 voi olla puolueita, jotka digitalisoinnin ollessa jo täällä vaativat, että nyt kaikki kaivamaan vaikka kuoppaa, kunhan jotakin tekevät saamansa tuen eteen. Jotakin sellaista, että me pystymme näkemään heidän todistetusti tekevän jotain. (kotona ’piilossa’ ei saa esimerkiksi kirjoittaa kirjaa.. koska sitä holhousfundamentalismin harjoittajat eivät pysty valvomaan).

     Niin no, voimmehan me kaikki työttömät laittaa vaikka talveksi sulattamaan lunta, jos se siitä on kiinni. Mutta että osa puoluepoliitikoista on sitä mieltä, että siinä olisi jotain järkeä? Olla ideologisesti töissä, väliäkö hällä mitä teet kunhan teet vaan. (Tai olet edes tekevinäsi). Ja sen sitten raportoit kuinka paljon olet tehnyt tätä jotakin.

     Liekö maamme hallitus teettänyt yhtä ainoata vaikutusarviota esimerkiksi näistä TE-keskuksen ’työllisyyttä edistävistä kursseista’ – ja niiden kustannustehokkuudesta. Epäilen. Eivät ainakaan niitä ole mainostaneet (niiden kustannustehokkuutta siis).

     Ammattitaitoa lisäävät kurssit toki ovat paikallaan ja hyviä, mutta puhunkin nyt niistä pilipalikursseista, joihin menee aivan järkyttävät määrät rahaa.

     Huh. Olen taas puhunut.

     Sellaista hymiötä ei ole vielä keksittykään, jonka haluaisin laittaa tähän loppuun.

     ps. Huokaus, kiitos ja kumarrus. Onneksi meitä samanmielisiä on nyt jo aika monta. Ja kansalaisaloitteen myötä meillä on nyt mahdollisuus tuoda mielipiteemme näkyväksi. Keskustelu jatkukoon.

     • J.P.H.J

      Se, joka on edes joskus kokeillut kirjoittaa kirjan, tietää varsin hyvin että se on todellista ja raskasta työtä. Itse olisin valinnut vain kirjan aiheeksi jonkin muun kuin juuri niinsanotun dokumentaation näistä Te-palvelujen toilailuista, ja niiden kokemuksien kirjoittamisesta.

      Ossi Nymanin valinta kirjan nimeksi, ”Röyhkeys”, taitaa perustua ”röyhkeyteen kirjoittaa kirja työmarkkinatuella”. Näin muistelen miettineeni, koska mitään muuta motiivia ei Nyman itse ainakaaan ole kirjan nimelle paljastanut. Mutta mikäs siinä.

      Tulipa mieleen, että runoja ihailevan ja kirjoittavan Jenni Haukion aviomies haukkui Ossi Nymanin epäsuorasti. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö siis otti melkein heti kantaa, kun tämä Ossi Nymanin juttu ponnahti pintaan. Näinkö Sauli Niinistö, Suomen presidentti, avittaa suomalaista kirjallisuutta, ja varsinkin suomalaisen kirjallisuuden ja ylipäätänsä kirjallisuuden syntymekaniskeja? Kurjuudessa elänyt Aleksis Stenvall kääntyisi haudassaan, jos tietäisi. Kiitos vaan Saulille, paljastit sinä(kin) karvasi Nymanin sokarassa.

      Pitänee sitten vielä tunnustaa, että allekirjoittaneella on juuri lainassa tämä Nymanin kirja. Valitettavasti allekirjoittaneella on pari muutakin kirjaa työn alla, jotka koukuttavat liian hyvin lukemaan ne loppuun saakka.

      Kävi nimittäin niin, että kun aloin innoissani lukemaan Ossin kirjaa, niin sen teksti alkoi ikäänkuin ”kirjaamisella ylös”, sana sanalta, arkipäiväiset päivän rutiinitapahtumat, lause lauseelta, kappale kappaleelta, ylös kirjattuna kaikki päivässä tapahtuvat asiat. Huokaus. Valitettavasti ei koukuttanut enempää kuin parikymmentä sivua tällainen kaikkien jokapäiväisten asioiden ylös kirjaaminen. Ei.

      Vielä on reilu viikko aikaa saada luku-urakka tehtyä Ossin tekstin kanssa. Pakkohan se olisi yrittää. Koska periaattessa pidän ja kannustan periaatetta, jolla Ossi Nyman on lähtenyt kirja-projektiinsa. Se riittää minulle peukuttamaan punnuksen ylemmäs ”Röyhkeyttä”.

      Ps. Itse olisin lähtenyt liikkeelle jollain Franz Kafkan tyylillä. Olisin muuntanut vaikkapa suomalaisen byrokraattisen Te-koneiston joksikin demoniseksi hirviöksi tms, joka saalistaa viattomia työttömiä, syöden ne(meidät!) suihinsa syvällä luolansa perukoilla. Tätähän esim. Kafkan Linna-romaani samaan tapaan symbolisesti joltisenlaisen kaltaisesti kuvaa.

      Hyvää uutta vuotta!

     • Ulla Vehaluoto

      Kirjan nimi Röyhkeys on yksi kirjan arvoituksista. Toisin kuin tietämättömien lauma on julistanut, röyhkeys ei ainakaan kuvaa kirjaa, sen päähenkilöä tai kirjailijaa. Tämän verran voi tajuta, jos lukee kirjan vailla ennakkoluuloja. Jos haluaa ennakkoluulojaan tukevan kirjan, ei jaksa lukea kirjaa, koska se ei noudata ihmisten ennakkoluuloja. Röyhkeys on romaani, se ei tietystä realismistaan huolimatta ole tieteellinen teos, tutkimus työttömyydestä tai poliittinen manifesti.

      Röyhkeys on aivan loistava kirja. Nymanin tyyli ärsyttää jos on ärsyttääkseen, mutta itse pidän siitä, se avautuu kirjaa lukiessa ja tyylin huumorin tajutessaan vain miellyttävämmäksi.

      Nyman on Suomen halveksituin ihminen. Häntä on onnistuneesti halveksittu hierarkian kaikilla tasoilla, arvojohtaja presidentistä lukien alhaisimpaan toimeentulotuella elävään työttömään asti. Jokainen halveksija esiintyy ”kunnon ihmisenä”, versus kelvoton Ossi Nyman. Nymanin ihmisarvon on saanut julkisuudessa viedä kerta toisensa jälkeen. Nymanilta vaaditaan edelleen tukia pois, hänen halutaan kuolevan.

      Tuet pois -lauma. He haluavat päättää, kuka ei saa elää.

      He eivät kunnioita Suomen lakeja. Eivät perustuslakia sen enempää kuin muitakaan lakeja. On vaarallista yhteiskunnalle tilanne, jossa edes maan parlamentti, hallituksesta ja arvojohtajasta puhumattakaan, eivät kunnioita perustuslaissa taattuja oikeuksia, vaan nimenomaisesti asettuvat vastustamaan niitä.

      Työttömiltä tuet pois. Työttömän ei kuulu elää. Ei Suomi työtöntä elätä. Ja niin edelleen.

      Helsingin Sanomien keskusteluissa romanialaisia kerjäläisiäkin pidettiin Nymania parempina ihmisinä, sellaisina joille sentään voidaan sallia elämisen oikeus, toisin kuin Nymanille jolta se halutaan riistää.

      Suhtautuminen suomalaiseen kanssakansalaiseen on juuri sillä tasolla, mitä näkyy suhtautumisessa Ossi Nymaniin.

      Ossi Nyman on valtakunnan syntipukki. Hänen syytään on sekä massatyöttömyys että hallituksen aktiivimalli. Ei ole asiaa, mistä ei syntipukkia voitaisi syyttää.

      Käsitys, että kirjan kirjoittaminen ei ole työtä, ja että se ei ole tuottavaa, yhteiskunnalle hyödyllistä, toisin kuin vaikkapa polvillaan jäisellä kadulla kerjääminen, on sekin mielenkiintoinen piirre suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa. Kirjailijaa saa vihata, koska kirja on niin turha. Niin toteavat sekä työn raskaan raatajat että veronmaksajina itsensä esittelevät hallituksen kätyrit.

      Natsismi tukeutuu aina tietämättömyyteen, alemmuudentuntoihin ja lähimmäiseen kohdistettuun vihaan.

      http://www.iltalehti.fi/tyoelama/201712312200637607_tb.shtml

     • Jarkko

      Se nyt vaan menee niin, että auktoriteetti hahmon mielipiteet ovat niitä oikeita, koska hän on arvoasteikossa korkeammalla kuin työttömät. Sen takia nämä kaikenlaiset tyypit ilmestyivät kellareistaan kommentoimaan heti kun presidentti Niinistö kommentoi Kirjailija Ossi Nyymannia sanoilla ”Olen heistä samaa mieltä kuin ymmärtääkseni jokainen tervejärkinen suomalainen, Niinistö sanoi.”

      Suomen presidentti siis piiloitellusti vihjasi, että Ossi Nyman ei ole tervejärkinen kuten hän ja hänen kaltaisensa sitten ovat.

      Mielenkiintoista tässä asetelmassa on se, että nämä hyväosaiset reagoivat näin kun työtön pyrkii kaikin keinoin pois työttömyydestään jopa media kohun avulla. Työtön ei siis oikeastaan saakaan pyrkiä pois työttömyydestä kaikin mahdollisin keinoin eikä liian aktiivisesti. Samaan aikaan tämä sama porukka halveksii työttömiä siitä, että nämä eivät tee mitään. Ja Ossi Nyman teki kohullaan ja kirjallaan nämä asenteet täysin näkyviksi.

      Miettikääpä sitä, että me työttömät elämmä tai joudumme yrittämään selvitä tälläisten ihmisten ja tälläisiä asenteita omaavien ihmisten maailmassa. 😀

     • Jarkko

      Kannatuslukemat näyttävät olevan koko kansan presidenttillä kuitenkin kunnossa sellaista pohjoskorean diktaattorin Kim Jong-Un kannatustasoa lähennellään.

      https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/presidentilla-hurjat-78-prosentin-luottamuslukemat-seuraavaksi-luotetuin-taho-kaukana-perassa/6716924

      Ellei sitten kyseessä ole valeuutinen nykyään kun mihinkään ei enää voi olla varma. Tosin sekään ei yllätä, että kansa haluaa niitä muita kohtaan kovia otteita siis työttömiä kohtaan. Vaikka sitten sillä perusteella, että nämä kehtasivat pyrkiä kaikin keinoin pois työttömyydestään. Saahan siitäkin perusteet joilla sanoa siinä perusteet. 😀

  • J.P.H.J

   Ylipäätänsä jos raportoit TE-toimistoon mitään, niin sanktio heilahtaa. Katsos, tämä on byrokratian lopputulos aina.

   Mitä vähemmän Te-sadistit tietävät, sitä parempi(taikka siis jos et satu vahingossa törmäämään palvelussa inhimilliseen lämminhenkiseen ymmärtävään Ihmiseen).

  • J.P.H.J

   ”Eniten tässä huvittaa se, että TE-toimisto ja KELA vahtivat hyvinkin tarkkaan, että työtön ei vain yritä liian aktiivisesti pois työttömyydestä, koska siitä saattaa hyvin helposti seurata tukien maksun lopettaminen.”

   Tämä kyttääminen valtiokoneiston puolelta maksaa yhteiskunnalle todella paljon. Noin 500 euron Perustulo jokaiselle ehdoitta maksaisi itsensä takaisin heti, ja vähentäisi valtion turhia menoja jatkuvasti. Nykyinen Kelan ja Te-tomistojen systeemi on vanhentunut, eikä ota huomioon ollenkaan automaation ja robotismin läpilyöntiä.

   • elm

    Björn Wahlrooskin näyttäisi puoltavan perustuloa ja perustelevan sen varsin selkeästi vajaassa kahdessa minuutissa näin: https://www.youtube.com/watch?v=hiMyZqbhmlc

   • Ulla Vehaluoto

    Kukaan ei Suomessa elä 500 eurolla, paitsi joku harvinaisuus Ossi Nyman.

    Onnistunut perustulo- tai kansalaispalkkasysteemi lähtee siitä, että jokaiselle taataan riittävä, ihmisarvoisen elämän mahdollistava toimeentulo. Sen tarkoituksena olisi myös vähentää byrokratiaa, kun nykyiset monet tuet tulisivatkin yhdestä paikasta.

    Ihmisarvosta lähtevä perustulo on aivan eri asia kuin matalapalkkoja ajava, rikkaiden voitonmaksimointiin tähtäävä kyykytysjärjestelmä.

 14. Jyrki

  Suomi on kieltänyt jalkaväkimiinat. Mikä tietysti järkeväkin ajatus ja toisaalta ei niin järkevä ajatus. Eikä siitä sen enempää.

  Vaan koska kiellettäisi typerien lakimiinojen tekeminen? Joilla yhtä tuhoisat vaikutukset ihmisten elämään vähintään kuukausia jos ei jopa loppuelämän kun miina laukeaa omalla kohdalla. Ja jos nyt ei raajat sentään räjähdä irti. Niin henkisesti/rahallisesti tulee pahoja osumia. Ja itsessään tuo työttömille nyt luotu aktiivilaki miinakenttä laittaa miettimään. Että jos jättäisi menemisen ja kokeilemiset väliin aina jos mahdollista välttääkseen sanktiota mahdollisimman pienin vaurion. Eli monet voi passivoitua lisää ja ottaa suosiolla sen noin 5% alennuksen työttömyysturvaan, mikä varmaan hallituksen oikea tavoite tässä onkin ei mikään muu.

  Koska yksikin pienikin virhe maksaa kalliisti ja tuhoaa mahdollisuuksia paljon. Koska karensissa olo tai jopa tukien takaisin maksu voi johtaa luottohäiriömerkintään, velkavankeuteen, lääkkeiden ostamatta jättämiseen apteekista, masennukseen, nälän näkemiseen, asunnottomuuteen jne jne.

  Minusta tuollaiset vaikutukset aktivointi nimisen lakimiinan laukeaminen voi tehdä kelle vaan, joka vielä toistaiseksi pysynyt ”ehjänä” tässä kyykytyksessä mitä hallitukset toisensa perään tarjoilleet työttömille. Palkkatyön tarjoamistahan tai sen luomista oikeasti ei minusta yksikään hallituspuolue ole edes pohtinut minun mielestä paitsi ollessaan oppositiossa ehkä vähän.

  Tai kysynyt työttömiltä, mitä tässä nyt pitäisi oikeasti tehdä? Kyselyt tehty yleensä parempiosaisilta, joilla niin sanotusti hillotolpat hyvässä hillossa ja mielipiteet työttömistä sen mukaiset.

 15. Johanna Laakso

  http://stm.fi/documents/1271139/4693737/Ty%C3%B6tt%C3%B6myysturvan+aktiivimalli+lausuntoversio+HE+ty%C3%B6tt%C3%B6myysturvalain+muuttamisesta.pdf/d6eec1a7-85df-444d-8d4f-4560bcdba38e
  Oletteko lukeneet tuon? Siinä on kyllä laskettu kaikenlaista, esim. toimeentulotuen maksamisen lisääntyminen (eli kuluja kunnille lisää)
  Sitten siinä sanotaan että työpaikkoja tulee lisää, niille jotka ovat ansiosidonnaisella, eli eivät edes kuvittele että pidempään työttömänä olleet aktivoimisen kautta työllistyisivät, vaan ne jotka ovat muutenkin helpommin työllistyviä.
  Tuosta tulee ilmi myös se että 2016 jotain työttömyyskorvausta on saanut yli 700 000 ihmistä, toki virallisesti työttömiä on vain 190 000. Aika aktiivisia kuitenkin työttömät on kun se virallinen työttömyyslukema ei ole 725 100.
  Sitä ei taas ole nähdäkseni laskettu, että kuinka paljon kunnille maksaa järjestää entistä huomattavasti enemmän työllisyyttä edistäviä palveluja, ne kuitenkin esim. kuntouttava työ toiminta maksaa kunnalle monta kymppiä per työtön per päivä.
  Muutenkin tuossa vaan todetaan että palveluja ei ole kaikielle kaikilla alueilla, ja sitä mietitään sitten jälkikäteen. Eli köyhiltä viedään ensin leipä suusta, ja sitten katsotaan että mitäs seuraavaksi tehtäisiin, suurin motiivi tässäkin pelleilyssä on valtion rahojen säästö, viis siitä että kunnat saattavat sen takia ”mennä konkurssiin”.
  Muutenkin malli on sama kuin jos koululuokassa yksi oppilas on jättänyt läksyt tekemättä, niin koko luokkaa rangaistaan pudottamalla kaikkien numerot kuutoseen.

  • Hitsipilli

   No, veikkaan että seuraavaksi hallitus ”tulee vastaan” ja antaa lisää määrärahoja palveluille. Joita järjestää kaikenmaailman konsulttifirmat hulppealla hinnalla. Eli jaetaan työttömiltä otettu raha yrityksille, jotka keksivät aktivointia työttömille.

 16. J.P.H.J

  Oikeistohallitus tekee suuren virheen, kun lähtee kepillä hakaten työttömien kimppuun. Tämän tien päässä näkyy vain sadistien valvoma pakkotyö:

  ”ARBEIT MACHT FREI” (työ tekee vapaaksi”)
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Auschwitz#/media/File:Arbeit_macht_frei.jpg

  Punaniska uusnatsi työministeri Lindström ja Ulkomaankauppa-kehitysministeri Kai ”göbbels” Mykkänen ovat paljastaneet oikeat pedon karvansa, se on työttömien kyykyttäminen hinnalla millä hyvänsä. Pakkotyö nyt ei vaan tuota koskaan hyvää lopputulosta.

  Miten olisi vaihtoeho, että palkataan TE-tomistoihin todella asiansa osaavia ihmisiä, jotka tarjoavat ihan oikeita innostavia, uusia, luovia malleja työttömille, eikä käpyjen ym. keräilemisiä, ym. muita nöyryyttäviä tempputöitä?

  – – – – – – – – – –

  Töihin innostamisen tulee tapahtua aina vapaaehtoisuuden kautta.

  TE-toimistoissa pitäisi olla vain luovia, ideoivia, innostavia ihmisiä. Tällä hetkellä TE-toimistojen asenne on kyykyttävä, ei porkkanoita tarjoava. Tässä näkyy pääsyy, joka masentaa ja alakuloittaa koko suomalaisen työllisyyspolitiikan.

  Tulemme jatkossa(koko maailma) muutenkin siirtymään pelkkien luovien alojen töihin. Koska kaikki automatisoitava monotoninen työ tottakai automatisoidaan ja robotisoidaan. Kuka typerys nyt tosissaan haluaisi tehdä tylsää jatkuvaa työtä joka pystytään hoitamaan koneilla?

  Ja tämän (positiivisen!) polun päässä ei ole mitään muuuta mahdollisuutta kuin Perustulo.

  Ja ihana lopputulos on se, että me kaikki ihmiset vapaudumme työn orjuudesta, nauttimaan Pina Coladaa hiekkarannoille, samaan aikaan kun näemme automaattien ja robottien hoitavan paskaduunit taustalla.

  • J.P.H.J

   Ps. Näin siis asian pitäisi mennä. Mutta sadistinen Kokoomusvetoinen hallitus on sokeutunut positiivisille asioille.

  • Rosa Warski

   Perustulo ei voi korvata toimeentulotukea mm. lääkemenojen ja muiden välttämättömien laskujen vuoksi. Ja miten inhimillistä olisi laittaa robotit ja automaatit esim. hoitamaan sairaita ja kuolevia vanhuksia laitoksissa ?

  • Yrjö perkko

   Lähes kaikki suorittava työ automatisoituu melko pian. Siispä suorittavaa työtä ei riitä ihmisille. Tästä syystä tämän robottien tekemän työn tuottama hyvä pitää jakaa tasapuolisesti, mikä taas vaatii koko omistamisen käsitteen uudelleen ymmärtämistä. Mutta nykyinen hallituspa yrittääkin luoda ihmisistä halvempaa työvoimaa kuin robotit ovat, mikä johtaa tietysti tilanteeseen joka vallitsi teollisen ajan alussa: suuri, nälkäpalkalla työtä tauotta tekevä työväenluokka tuottaa pienelle omistajaluokalle valtavaa yltäkylläisyyttä saamatta itse nauttia työnsä tuloksista. Siitä tilanteesta syntyi ammattiyhdistysliike, joka kovan työn ja monissa paikoissa verisenkin taistelun kautta sai pikkuhiljaa työläisille oikeuksia, huippusaavutuksena pohjoismaalainen hyvinvointivaltio jossa työn tuotto haetaan edes jotenkin kohtuullisesti tekijöiden ja omistajien kesken, heikompiosaisia unohtamatta. Miten käy, kun työväki ja nyt myös työttömät on ajettu siihen asemaan, että henkensä pitimiksi on joko alistuttava orjuuteen tai tehtävä vallankumous? On niitä tehty Euroopassakin kun eliitti on ajanut utunut liian kauas kansasta, eivätkä tulokset ole eliitin kannalta ilahduttavia.

   • Lento Pro

    Hear, hear.
    Palkkatyö ei voi eikä saa olla itseisarvo. Ihmisyksilö (yhteisöstä nyt puhumattakaan) on resurssi, joka on helppo rikkoa ja kallis korjata. Siksi ihmistä tulee käyttää vain sellaisissa töissä, joissa hän on ylivoimainen ja muilta osin suunnata ihmisresurssit maailman tutkimiseen ja kulttuurin ja työkalujen kehittämiseen.

   • J.P.H.J

    Yrjö perkko
    Tuskin tähän nyt vallankumousta tarvitaan. Ay-liikkeiden pitäisi mobilisoitua automaattista työtä tuottavien järjestelmien taakse; jos työtä ei enää riitä kaikille kuten ennen, vaan pelkästään automaattien ja robottien valvojille ja huoltajille ja suunnittelijoille jne, niin vanhasta perustyöstä syrjäytyville pitää tulevaisuudessa aina taata edes jonkinsorttinen Perustulo. Valtio mukaan lakeja ympärille säätämään!

    • Yrjö perkko

     Aivan. Tätä tarkoitan omistamisen uudelleenmöörittelylmö: automaattien tuottaman hyödyn jakamista. Tähän ei nykyhallitus pyri. Ja tuotetun hyvän jakamistapa nykymalliin ei ole kestävä tapa. Jos suunta ei vaihdu, edessä on ennenpitkäö väkivaltainen muutos. Niin on käynyt esim Ranskassa javenäjällä aikoinaan Loppujenlopuksi hyvinvointivaltio ja edes suhtkoht elinmahdollisuudet takaava tulonjako on paras yhteiskuntarauhan säilyttäjä ja rikkaille halvin tapa taata lomaisuuden säilyminen heidän käsissään.

 17. -Koop.

  Tämä aktivointihan se vähentää harmaata taloutta varmasti 😉

  • Hupu

   Hyvä huomio.

   Pimeällä työllä kun hyvin nopeasti teinaa tuon pois viedyn 4,65 %:n osuuden työttömyyskorvauksesta. Sen sijaan tekemällä töitä ”työssäoloehdon täyttävästi”, niin ainakin tukien maksu muuttuu epämääräiseksi ja pahimmillaan ansaitut tulot vähentää maksettavaa työttömyyskorvausta, jos edes sitä palkkatyötä löytäisi.

   Ehkä huolestuttavinta on jälleen kerran työttömien ”sopeutumisyritys” -suunnitelmat tähän uusimpaan kiristykseen. Eikö olisi aika iskeä hanskat tiskiin ja vaatia palkkatyötä?

   ”Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta” – Edellinen on siitä mielenkiintoinen kohta, että yleensä kysynnän kasvaessa ja tarjonnan vähetessä hinnat nousevat, mutta valtiovalta käyttääkin matalapalkkaisten työntekijöiden yhteydessä valtaansa siihen, että matalapalkkaisten pitää vastaanottaa ja tehdä työnsä yhä huonommilla palkoilla sekä huonommilla työehdoilla. Tämä, jos mikään, on vallan väärinkäyttöä.

 18. Maija

  Lyhytaikaisten töiden tai pätkien tekemistä ja hankkimista helpottaisi, jos voisi työskennellä työosuuskuntien tai laskutuspalveluiden kautta ilman pelkoa joutumisesta (tulkinnasta) yrittäjäksi. Yksi mahdollisuus on tietysti työn vuokrausfirmat, niiden kautta voi kai tehdä lyhyitäkin pätkiä. Työaantajan ei kannta palkata ketään lyheksi ajaksi, palkanmaksun byrokratia on sen verran vaativaa.

 19. Jari

  Kaikki työttömät vaan joukolla hakemaan työkyvyttömyyseläkettä. Käsittelyssä valituksineen menee sen aikaa, että uusi eduskunta on valittu ja tämä typeryys saadaan peruttua.

  • P@uli

   Tämä on todella tehty viimeisen päälle vaikeaksi
   Työntekijältä ja työnantajalta perittävien maksujen ja tilitysten vuoksi.

   Työnantajan on pidätettävä työntekijältä ennakkovero + sairausvakuutusmaksu ja tilitettävä
   verottajalle.
   Työnantajan on pidätettävä työntekijän eläkevakuutus maksuosuus ja työnantajan oma osuus jotkaon tilitettävä eläkevakuutusyhtiöön.
   Työnantajan on pidätettävä työntekijän (TVR) työttömyysvakuutusmaksu ja työnantajan
   työttömyysvakuutusmaksu jotka on tilitetettävä työttömyysvakuutus rahastoon.
   Työnantajan on otettava tyontekijälle tapaturmavakuutus.
   Mahdollisesti myös ryhmähenkivakuutus.
   Lisäksi on pidätettävä työntekijältä liiton ja työttömyyskassan jäsenmaksu ja tilitettävä ne
   ko. tahoille.
   En ihmetele yhtään jos kukaan ei palkaa niihin lyhyisiin työsuhteisiin, koska tämäkin asia on
   osattu tehdä niin perusteellisen vaikeaksi.

   • Köyhä porvari, joka ei hikoile turhasta

    Jos joku oikeasti haluaisi ihmisiä töihin, nämä himmelit pitäisi purkaa ensimmäisinä.

    Jos minulla olisi firma ja työvoiman tarvettakin, en palkkaisi ketään,
    kirjanpitäjäkin maksaa, joten nettotuotto olisi hyväntekeväisyyttä.

  • Hitsipilli

   Juu, vireillä oleva työkyvyttömyyseläkehakemus on hetkellinen apu aktiivimallin tarkastelun ulkopuolelle pääsemiseksi. Eli jokainen vaan työkyvyttömyyseläkehakemusta väsäämään, oli siihen sitten perusteita tai ei 😉

 20. Mauri Pulkkinen

  Minulla voisi olla halua työllistää henkilöitä vaikkapa kattolumien poistoon. Kuntoa riittää muutoin, mutta selkä tekee tenää joissakin töissä.

  Dilemma syntyy siinä, että yksityishenkilönä en mielellään rupeaisi täyttelemään blanketteja, joita täytyy täyttää ja tilittää maksuja, kun palkkaa henkilön työsuhteeseen. Mieluimmin ostaisin palvelun ennakkoperintärekisteriin kuuluvalta, mutta harvassa taitavat olla sellaiset työttömät.

  Jos eläkeläinen kokee byrokratian työlääksi pikkuhommissa, miten se voisi olla vähemmän työlästä viranomaisessa, missä tekijöille joudutaan maksamaan palkkaa?

  • Risto Pukari

   Minä voisin tulla poistamaan lumet ja tehdä vaikka muo blanketitkin palkka.fi -palvelussa, jos välimatka ei ole liian pitkä.

   Yksityinen työantaja on vapautettu useimpien sosiaalivakuutusmaksujen perimisestä, jos palkkasumma jää vuodessa alle 1200 euroon. Tosin en ole varma, täyttäisikö tällainen työ sitten työllistymisehdon kriteerit…pitää yrittää selvittää. Jos näin on, voisin itsekin palkata apua. Kyllä 6h/kk työlle aina jotain käyttöä on ja kotityöstä saa vielä verovähennyksenkin.

   Kiitos Sakulle FB-kirjoitukseni huomioimisesta. Täällä käydystä vilkkaasta keskustelusta saa hyviä vinkkejä.

 21. Koppimies

  Kun poliitikot ovat omilla päätöksillään saaneet aikaan sen, että Suomessa taitaa olla Euroopan suurimmat elinkustannukset verrattuna ostovoimaan. Korkeista elintasokustannuksista johtuen palkkaa pitää maksaa työntekijöille kilpailijamaita enemmän(esim.Saksa). Ja kaikki työt, jotka voidaan teettää halvemman tuotannon maissa, teetetään siellä. Yritysten verosuunnitteluun ei Suomen hallitus halua puuttua Ja jos yritystoiminta ei Suomessa kannata, vienti ei vedä yritystuista huolimatta, tarttis tehdä jotain päättäjäpuolella. Ei ole työttömien vika, että Suomessa on työnantajapula. Työttömyydestä rankaiseminen menee löydyn löymiseksi. Aktiivimallin ehtojen täyttäminen on tehty tahallaan mahdollisimman hankalaksi, että mahdollisimman monelle karenssi paukkuu ja tuet alenee keväällä.

  Aktiivimallin ainoa tarkoitus on vain tukien leikkaminen. Mykkäsen ehdotuksen toiselle paikkakunnalle muuttamisesta kertoo vain kuinka epärealistinen ja todellisuudesta vieraantunut mielikuva ministerillä on työttömän perheen arjesta.

  Aluksi 9€/pv työpajamalli oli tarkoitettu vain alle 25-vuotiaille työttömille nuorille ja kuntouttavaan työtoimintaan. Kuinka ollakkaan, sitä alettiin soveltaa nyt myös muihin työttömiin. Samalla tavalla tästä tukileikkurista on tarkoitus tehdä pysyvä rasite työttömän arkeen. Se tuskin jää kerran 4,65 % tukien leikkaukseen.

  Hallituksen kynnys perua hätäisesti valmisteltu, keskeneräinen aktiivimalli on korkea, koska ilman kasvojen menetystä tästä ei selvitä. Tämä toivon mukaan tulee näkymään hallituspuolueiden Gallup-lukujen alenemisena, jos ja kun kansalaiset vihdoin herää puolustamaan omia etujaan.

 22. Raili

  Valtiovallan ajatus ei oikeasti ole ketään aktivoida vaan säästää valtion menoja tuon vähennyksen verran. Tehdään kaikki niin hankalaksi, että kukaan ei onnistu saamaan todistuksia ja tavoite on saavutettu.

 23. Servitus

  Minulla on niin pieni nollatuntityö, että saatan ehkä hyvällä onnella saada kasaan 18 h työtä 3 kuukauden aikana. Mutta ”passiivisuuden” pelossa minulla ei ole varaa sairastua, eli jos töitä on, niin sinne on sitten mentävä vaikka oksennusämpärin kanssa.

  Työn luonteeseen kuuluu myös se, että minusta riippumattomia peruutuksia voi tulla. Aktiivimallissa minä saan niistä rangaistuksena leikkauksen työttömyysturvaani.

  Lisätöitä en ole hakemisesta huolimatta saanut. Muutaman kerran on sanottu suoraan, että kahden osa-aikaisen työn yhdistäminen ei onnistu, koska työhön pitää pystyä sitoutumaan.

  Tulossa on ahdistuksen ja epävarmuuden täyttämä vuosi, eivätkä puheet perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushankkeesta lupaa parempaa tulevaisuudessakaan.

 24. J.P.H.J

  Selvä leikkaushan Aktiivimalli on. Kokoomus voisi käyttää oikeaa nimeä eikä uusorwellilaisesti yrittää huijata kansaa. Näyttää siltä, ettei kannata edes yrittää saada kokoon 18 tuntia, kaiken uuvuttavan paperityön ja byrokratian takia. Siinä ei tuntipalkoille pääse, kun on kyse kuitenkin vaivaisesta kolmestakympistä.

  Samaten Vapaavalinta = Lue suurpääomille & sijoittajille.

  • Jyrki

   Noin se minustakin menee selvä leikkaus se on. Koska ensin 18h tuntia palkkatyötä jos sattuu edes sen verran jostain löytää tungosta varmasti on joka paikassa. Loppu aika sitten paperisotaa byrokratian kanssa. Ja tietysti sen uuden 18h palkkatyön etsimistä, jotta voisi taas sotia byrokratian kanssa uudestaan.

   On tässä voittajiakin lopulta. Nimittäin se byrokratia ainakin työllistää rajusti tulevaisuudessa jotkut palkalla. Kun täytetään hakemukset asiakkaan kanssa, tutkitaan täytetyt hakemukset, vaaditaan mahdollisia lisäselvityksiä hakemuksiin, lopuksi hylätään hakemus, lähetellään lisäselvitys papereita virastoihin, tehdään valituksia hylkäyksiin, hukataan papereita virastoissa, jonotetaan puhelimessa byrokratianeuvontaan jne.

   Niin kyllä siinä monta palkatonta byrokratian palvonta työtuntia tosiaan kertyy jo työttömälläkin. Että tässä taida tosiaan työtön keretä ehkä edes sitä 18h aktivoitumistuntia tehdä, kun täyttää byrokratian vaatimuksia hiki päässä loppuajan. Jos mielii vielä syödäkin ja nukkua lämpöisessä. Tiedä sitten onko se kaiken noin 5% arvoista ja karenssivaaran kanssa elämistä? Parempi vain ottaa se 5% raipanisku vastaan.

   Ja näin varmasti hallituksessakin on arvioitu suljettujen ovien takana, miten se noin 5% nyljetään helposti tulevaisuudessa työttömiltä pois. Ja saadaan se näyttää joltain hyvältä jutulta. Sitten vain aletaan nostamaan prosenttilukua hiljalleen. Toki tämäkin tiukemman ohjausvaikutuksen saamiseksi työttömien ”eduksi” laajamittaisen propagandan saattelemana. Eli skeitti juusot, sossu tatut, työvoimapulasta kärsivät tuntemattomiksi jäävät yrittäjät jne. Medioissa marssitetaan uudelleen ja uudelleen valokeilaan. Nimet vain vaihtuu.

   • J.P.H.J

    Tuo kuva jonka annat tulevasta ”työllistävästä” paperityöstä, on aika helvetillinen. Vain virastoja palveleva. Ei varsinaista Suomen kansaa.

    Byrokratian pitäisi palvella ihmisiä, eikä ihmisten byrokratiaa!

    Mutta hei, Aktiivimallissahan mainitaan myös ”Omaehtoinen työllistävä opiskelu”, vai oliko se ”Omaehtoinen opiskelu”? Joka tapauksessa(kotonakin) opiskelu, vaikka netissäkin, hyväksytään täksi aktiivisuuden osoittamiseksi.

    Tuosta ”omaehtoisesta” kannattaakin ottaa tarkemmin selvää.

    Hyvää uutta vuotta Jyrkille! Sakulle taisinkin jo toivotella.

    • Kaisa-Leena

     Ei ole omaehtoinen opiskelu nyt yhtään helpompaa, vaikka se listassa mainitaankin mahdollisena aktiivisuuden osoittajana.
     Sitä pitää anoa ja vaikka esim. itselläni on opiskeluoikeus maisterintutkintoon Helsingin yliopistossa, sanoi te-tston virkailija että katsotaan tapauskohtaisesti onko merkitystä työllistymiseen. Joillakin on mennyt puihin juuri siinä, että on ollut oikeus opiskella ennen kuin on tajunnut kysyä lupaa työkkäristä.

     Samaan aikaan toisaalla yksi kaveri opiskelee kolmatta humanistista tutkintoa tehden samalla töitä sovitellulla ja toinen ei saanut lupaa ensimmäiseen ammatilliseen tutkintoon.

    • Johanna

     J.P.H.J:lle,
     Tuossa ”Omaehtoisen opiskelun” kohdalla jälleen kerran terminologia hämää. Omaehtoinen ei suinkaan tarkoita itse valittavaa tai vapaaehtoista. Vaan siihenkin pitää _etukäteen_ saada työvoimaviranomaisten hyväksyntä. Eli ei, kotona itsekseen opiskelu ei täytä aktiivisuuden määritelmää tässä tapauksessa. Ja voin sanoa, että jo nyt tuo luvan saaminen on melkomoisen byrokratian ja resurssien tuhlaamisen takana. :/ Miten käykään nyt uuden mallin aikaan… veikkaan että resurssien tuhlailu ei ainakaan vähene.

 25. kepsa vaan

  Mietin tässä kun jos suurin osa menee näihin NäinHaetTyöpaikkaa -kursseille. Ilmeisesti näilläkin kuittaa tuon ehdon. Kun silloinhan tilille rapsahtaa 9 euroa ylimääräistä (matka/ylläpitokorvaus). Niin mitähän säästöä siitä valtiolle tulee??

  • elm

   Löytyyköhän mistään virallisia tilastoja kuinka paljon valtio ohjaa budjetoituja varoja näille tällaisten kurssien järjestäjille? Olisi mielenkiintoista tietää vuosittainen summa.

   Käsittämätöntä on, jos kursseista ei koskaan tehdä edes mitään laatuarviota.

   • Jyrki

    Ainakin itse kun olin tuollaisilla kursseilla. Sai jokainen salasanan jolla sai täyttää kursista oman arvion TE-toimiston palvelussa. Onko kurssi ollut hyvä huono rasti ruutuun periaatteella. Ja vapaa oliko nyt 1500 kirjaimen palaute päälle jos halusi. Tiedä sitten mitä merkitystä loppujen lopulta. Vaikka laittaisi vapaaseen palautteeseen tiukempaakin palautetta perustelujen kera. Mitään yhteenvetoja arviosta ei tietysti työttömät saa vaan taitaa olla salaista leiman alla.

    Kuten ei taida irrota rahamääristäkään ainakaan suoraan tietoa. Täytyy varmaan tutkia jotain julkisia, mutta vaikeasti hahmotettavia budjetteja mitä noihin kursseihin varattu. Ehkä täältä: https://www.rakennerahastot.fi/mita-rakennerahastot-ovat . Voi joku kiinnostunut alkaa tutkimaan. En tiedä onko muita parempia paikkoja?

    Tietty jos joku työtön alkaisi itse vetää kursseja ja palajastaisi sitten summat niin ehkä sitten.

   • Hitsipilli

    No, käy katsomassa TE-toimistojen sivuilta löytyvien kurssien koulutuksenjärjestäjien vuosittaisi liikevaihtoja. Tässä esim. yksi esimerkki https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/saranen-consulting-oy/25883065/taloustiedot

    Muitakin löytyy kun vähän vaivautuu tutkimaan. Olisi hauska nähdä, että joku toimittajakin kaivaisi esille kuvion näiden palvelujen takana. Voisiko joku myös tonkia sen, että paljonko TE-toimistojen toiminnasta on samaan aikaan säästetty kun koulutuksiin ja muihin palveluihin on työnnetty rahaa.

    Sattuvat muuten Saranen Consulting Oy:n omistajat olemaan samaa kinkeriporukkaa pääministerimme kanssa…

   • elm

    Tässäpä yksi kommentti asiaan: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005510482.html

    Eli mielipidekirjoitus tänään Helsingin Sanomissa otsikolla ”90 tuntia cv:n ja työhakemuksen teon harjoittelua on liikaa – Parantakaa työllisyyskurssien tasoa ja tehoa”.

    Voidaanko oikeasti tällaisiin kursseihin syytää rahaa? Kursseilla sudokua?

 26. Yrittäjä

  Mitäs tää menee niinku käytönnössä sivutoimisilla yrittäjillä? Eli jos 7 työtöntä laskuttaa toisiaan 40 euroa kolmen kuukauden aikana (yhteensä siis jokainen saa vaaditus 240 euroa laskutusta). Toki tohon täytyy kehitellä just saman verran vähennyksiä (työhuonevähennys on aika automaatti). Rahan voi kierrättää tilien kautta, jotta kirjanpitokuviot on selkeet. Tuntimäärähän tossa on niin pieni, että jokainen on varmasti sivutoiminen. Kysymys kuuluu – onko jotain kuoppia, jotka tossa pitää ottaa huomioon?

  • Jarkko

   Varmaankin toi kaatuu siihen, että valtio vetää erilaisina lakisääteisinä maksuina välistä omat provikat jolloin homma ei kannata. Lisäksi ei ole automaattista, että työttömän toiselle työttömälle kirjoittamaan työ / palkkatodistusta edes hyväksytään vaikka lain väitetään kaikille olevan sama ei se ole sitä oikeasti.

   Lisäksi noiden juttujen käsittelyajat on yleens 2kk-3kk todennäköisesti pitemmän jos järjestelmä ruuhkautuu aktiivilain mukaan vielä nykyisesta ja käsittelyn ajan tukien maksu on kokonaan poikki. Jos tulot on sama kun mikä on vuokra niin kovin suuria puskureita odotella rahoja kuukausia ei ole.

   • Yrittäjä

    Ei palkkaa vaan palvelua eli yksi leikkaa tukkaa ja toinen kynsiä – siis paperilla. Eli n palveluyrittäjää laskuttaa toisiaan, mutta todellisuudessa kukaan ei tee mitään. Eli laskuilla todistetaan kelalle tuo 240 euron vaatimus. Valtio ei vedä välistä eli ollaan alvirajan alla selvästi ja nollatuloksesta ei mene veroja.

  • Rea Peltola

   Kuoppa on siinä, että tuntimäärillä tai varsinkaan tuloilla ei ole mitään merkitystä, kun työvoimaviranomainen arvioi, onko yritystoiminta päätoimista tai sivutoimista.
   Oikeastaan ainoa varma tapa todistaa, että yritystoiminta on sivutoimista, on ymmärtääkseni se, että yritys on ollut olemassa ja toiminnassa jo silloin, kun yrittäjä on vielä ollut kokopäiväisessä palkkatyössä, ja tätä samanaikaista palkkatyössä ja yrittäjänä toimimista on jatkunut yli puolen vuoden ajan.

   • Jarkko

    Rea Peltola,

    Itsestäni on huvittavaa, että jotkut ihmiset ja monet poliitikot ihan oikeasti kuvittelevat TE-toimiston olevan paikka joka auttaa työttömiä. Kirjeen tai soiton tehtävä työkkäristä tarkoitus on aiheuttaa työttömässä kauhua. Kauhua siitä, että on tehnyt jotain väärä ja viimeisetkin ruuan, asumisen ja lääkkeiden hankintaan tarkoitetut tuet menevät poikki.

    Ei sitä tietenkään suoraan voida sanoa, että tämä on se tarkoitus. Tosin tämä aktiivisuuslain vastustus on saanut eliitinkin rivit rakoilemaan ja muutamat ovat möläyttäneet sen tarkoituksena olevan tehtä työttömyydestä ankeampaa eli herättää entisestään suurempaa kauhua työttömien keskuuteen.

    Työttömyysongelma eikä köyhyys ei ole koskaan historiassa ratkennut missään kauhun herättämisessä köyhissä, mutta sillä on saatu vähennettyä eliitin ongelmia. Monilla ihmisillä nämä kaksi päämäärää menevät ajattelussa sekaisin.

    • Jarkko

     Lisäksi on paljastavaa se, että osa ihmisistä jopa ihan avoimesti nauttii siitä, että muut joutuvat kärsimään. Sellaiset ihmiset tuntuvat olevan täällä sankareita, koska he ovat hyödyllisiä eliitille.

 27. Servitus

  Muistutukseksi tämä Euroopan neuvoston antama huomautus:

  ”The Committee concluded that the labour market subsidy, even taking into account its possible combination with other benefits, is not sufficient to enable its beneficiaries to meet their basic needs and therefore the situation is in violation of Article 13§1.”

  https://www.coe.int/en/web/turin-european-social-charter/-/the-decision-on-the-admissibility-and-merits-of-the-complaint-finnish-society-of-social-rights-v-finland-no-108-2014-is-now-public

 28. ani

  Mä en edes yrittäisi sopeutua tämmöisiin älyttömyyksiin, ollaan vaan sitten.
  Hae määritelty määrä palkkatyötunteja per tarkastelujakso, mikä firma tämmöisiin koukeroihin suostuu, ei mikään. Näitä aktiivimalleja kehittelevät tyypit ei ole reaalielämässä mukana. Suoraakin suorempi leikkaus työttömyysturvaan, pelkästään se. Ei siinä selittelyt auta. Passivoidutaan lisää. Te-asiantuntijalle sanon ainoastaan, että en tarvitse muuta kuin palkkatyötä.

 29. Jarno Kääriäinen

  ”Tai pikemminkin: mistä taiotaan ne työnantajat, jotka haluavat ruveta pätkätyöllistämään ihmisiä 18 tunnin ajaksi kolmessa kuukaudessa ja käymään vaadittavan paperisodan työ- ja palkkatodistuksineen?”
  Tätähän mä olen ihmetellyt itekin. Ei kukaan jaksa ottaa ketään töihin 3 päiväksi virallisesti, se tulee järkyttävän kalliiksi (jos lasketaan tohon paperisotaan meneväkin aika).

  • Marko Korhonen

   Tätä varten on mm. nollatuntisopimukset. Lähes jokainen kunta ylläpitää tarvittaessa kutsuttavien armadaa tekemään päivän silloin toisen tällöin.
   Emäntä teki mm. Nokian kaupungille (keittiö) päivän keikkoja vuoden ajan (pisin keikka taisi olla kolme päibvää) kunnes pääsi oikeisiin töihin oikeaan firmaan.

   Kaupoilla on omat soittolistansa, varastoilla, logistiikkafirmoilla, pikaruokaketjuilla…. Suurin osa opiskelijoista on soittolistoilla tekemässä tarvittaessa muutaman tunnin hommia.
   Eihän noita hommia ole suostunut kuin opiskelijat tekemään tähän asti. Ehkä nyt alkaa työttömiäkin kiinnostamaan. Opiskelijat taas voivat keskittyä opiskeluun ja opintovelkaantumiseen….

 30. elm

  Toimenpidealoite perustulosta – kansalaisaloite – tehtiin viisi vuotta sitten vuonna 2013 mutta aika ei tainnut olla silloin vielä kypsä (tuo kansalaisaloite luettavissa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44). Kannatuksia aloitteelle tuli silloin 21 634.

  Olisikohan aika kypsä nyt, jos kyseisen kansalaisaloite nostettaisiin esiin uudestaan?

  Luulisin, että ihmiset ainakin alkavat jo kypsyä.. jos tämä tilanne ei muutu kansalaista arvostavaksi.

 31. Voitte pitää tunkkinne – ja sen työnkin

  Ilmeisesti Suomen viimeisiä yrityksiä leikata sosiaalisia tukia, joista EU on nalkuttanut jo monta kertaa. Kun ei uskalleta ”leikata suoraan”, keksitään tällaisia, että näyttäisi paremmalta – siinä toivossa ettei Bryssel huomaa mitään.

  Tämän ”selvitys” – asian kanssa kukaan itsesuojeluvaiston omaava ei mene etsimään mitään pätkätyötä, vaan pysyy kiltisti siellä kotona.

  Kun TE-toimisto ja Kela ”selvittävät” jotain pätkä- tai keikkaduunia pari kuukautta,
  ketään ei kiinnosta että jonkun pitäisi asua ja syödä se sama aika.

  • J.P.H.J

   Valitus EU:n Ihmisoikeustuomioistuimeen saattaisi auttaa. Siis tästä hallituksen LEIKKAUKSESTA(Aktiivimalli, hah! passivoi vaan)!

   Kuka lähtis tekemään valituksen?

  • Toni Neffling

   Kela ei kyllä selvittele yhtikäs mitään. Eli mun veikkaus on, että kela katsoo suoraan työttömyysilmoituksesta luvut ja tekee vähennyksen automaattisesti jos jää alle. Päätöksestä voi valittaa ja oikein muotoiltu valitus menee läpi, mutta suurin osa ei näe vaivaa/jaksa tapella kelan kanssa. Byrokratian lisäys on minimaalinen jahka kela saa koneiston pyörimään kunnolla. Köyhän pahin vihollinen on yksioikoisesti sääntöjä noudattava virkamies.

 32. työtöntyötön

  Eli jos olet vaikka vakituisena henkilökohtaisena avustajana 15h/viikko sopimuksella niin huhtikuussa iskee leikkaus soviteltuun päivärahaan koska et ole aktivoitunut oikealla tavalla? Vaikka kolmen kuukauden jaksossa työtunteja olisikin yhteensä 180h. Eli väärin aktivoiduttu vai ymmärsinkö oikein? Työlliseksi sinut tietenkin lasketaan mutta samalla myös passiiviseksi työttömäksi.

 33. Marius

  Olen surullinen, välillä epätoivoinen ja etenkin pelottaa mihin tämä johtaa. Ajattelen välillä, että parasta vaan olisi luovuttaa. Antaa olla, tyhjän saa pyytämättäkin. Ei uskoisi, että tehdään näin huonoja, ala-arvoisia esityksiä ja vielä hyväksytään istuvan(kin) presidentin toimesta.
  Jospa kuitenkin tämä olisi silmiä avaava teko ja kaikki, ihan jokainen meistä (nukkuvat myös) tulevissa vaaleissa äänestäisi parempaa eduskuntaa; sellaista jonka me ansaitsemme.

  • Papi

   Mitä muuta voi odottaa saman puolueen mieheltä? Samanmielinen Kokoomuksen kanssa ja
   todellisuudessa Kokoomuksen pressaehdokas.

   • Marius

    Totta tuo mitä kirjoitit.

 34. Papi

  Onhan se tietysti eräänlaista aktiivisuutta vaativaa, ottaa selvää juuri noista kaikista säännöistä, pykälistä jne. Silti voi leikkaus tapahtua, juuri jonkin seikan takia, jota et älynnyt
  havaita. Toivottavasti kaikkia kohdellaan samalla tavalla sitten, nyt vaikuttaa ettei niin tule
  käymään, vaan ”tapauskohtaisesti” ja näitä erilaisia yhdistelmiä paljon. Tulee sellainen
  sillisalaatti, entisten lisäksi. Pitää tietysti aktiivisena monta paperinpyörittäjää, hyötysuhde
  työllistymisen kannalta. Paljon taas vaaditaan, mutta mitään ei tarjota, jotta voi vaaditun täyttää. Julmaa peliä.

 35. Make

  Laki luo kammottavan määrän turhaa byrokratiaa ja on sillä toki siten työllistävä vaikutus.

  Kannattaisiko enää yrittää lähestyä ketään norminpurusta innostunutta hallituspuoluieiden kansanedustajaa? Jos vaikka kääntyisi lain peruuttamisen kannalle kansalaisaloitteen tullessa käsittelyyn? Ryhmäkuri tosin estää äänestämästä väärin.

  Mielenkiintoinen on myös näkemys, että kyseessä on leikkaus, jota ei kutsuta leikkaukseksi, ja tällä on onnistuttu hämäämään oppositiota ja Brysseliä. Onkohan tätä lähestymiskulmaa tuotj yhtään esiin ediskunnan kyselytunnilla??

 36. Päivin Pylkkerö

  En ole aktiivimallin kannattaja, mutta minusta lähdetään vähän väärille raiteille, jos jumitutaan pohtimaan, että mistä löytyy työnantajat, jotka työllistäisivät 18 tunnin ajaksi kolmen kuukauden aikana. Eiköhän töihin kykeneville olisi hyvä olla työtä niin paljon kuin löytyy. Jos ei töitä ole, on monille muita vaihtoehtoja. Työnhakuvalmennuksien lisäksi on esimerkiksi työvoimakoulutukset, jotka myös ovat työllistymistä edistäviä palveluja. Nytkin näyttää olevan haussa monta ihan tutkintoon johtavaa koulutusta. Osalle täysin varteenotettava vaihtoehto, varsinkin nuorille ilman ammatillista koulutusta, jotka eivät ole muuten mikään marginaalijoukko.

  Ongelma tietenkin on, ettei näitä koulutuksia järjestetä kaikilla paikkakunnilla, eikä koulutustarjonta sovi kaikille. Mutta minusta on liioiteltua typistää työllistymistä edistävät palvelut pelkiksi cv:n viilaamiseksi.

 37. Hitsipilli

  Tuo yritystoiminta se vasta melkoinen kompastuskivi aktiivimallissa on. Sekä sen suhteen, milloin katsotaan pää/sivutoimiseksi, että mietittäessä kuinka yhdenvertainen tilanne on palkansaajaan verrattuna. Jos olet ollut yrittäjä kokoaikatyön rinnalla tarpeeksi pitkään, sinut voidaan katsoa sivutoimiseksi yrittäjäksi. Tällöin sovittelu työttömyysajalla tehdään edellisen vahvistetun verotuksen perusteella. Eli melkoisen vanhoista tuloista. Yrittäjä myös saa yhden jos toisenkin menonsa (esim. netti) kivasti firman piikkiin. Päivärahaan vaikuttavat vain ne tulot, jotka verotuksessa on katsottu ansiotuloksi. Eli esim. itselle firmasta maksetut osingot eivät ole soviteltua tuloa, koska ovat pääomatuloja. Yrittäjällä siis ei seurata todellista, tämän hetkistä aktiivisuutta, vaan aktiivisuuden täyttää kunhan on ollut vuosi sitten sopivasti palkkatuloa yrityksestä. Ja aktiivisuudeksi riittää sellainen summa, joka ei vielä pienennä päivärahaa kun soviteltua maksetaan. Yrittäjällä on kuitenkin omiin tuloihinsa ja maksettuun palkkaan mahdollista vaikuttaa.

  Jos jäät työttömäksi ja aloitat yritystoiminnan päivän sen jälkeen, saat 4 kuukautta yrittää rauhassa ja oikeus päivärahaan säilyy. Aktiivisuuskin tarkastellaan itse ilmoittamiesi tuloselvitysten perusteella, koska muuta ei ole käytettävissä. Jos aloitat päivääkään ennen työsuhteen päättymistä, TE-toimisto tutkii, oletko pää- vai sivutoiminen yrittäjä. Aikaisemmin linja oli lähes aina, että päätoimisen yrittäjän leima napsahti, oli yritystoiminnan laajuus mikä tahansa. Mikä on TE-toimiston toimintaohje tätä nykyään, onko kellään asiasta mitään tietoa? Vai meneekö mutulla virkailijasta riippuen?

  Se, onko tämä kuvio kuinka oikein tai väärin, on oma lukunsa. Oli vain tarkoitus herätellä siihen, kuinka erilaista aktiivisuutta ihmisiltä vaaditaan.

  • Kaisa-Leena

   Minun tiedustellessani tarkastelun kriteereitä ei te-palvelu osannut antaa yhtäkään. Sanoivat, että kannattaa kysyä kassasta.
   Kysyin vielä onko kriteeristö muuttunut, kuulemma ei ole muuten kuin että sen neljä kuukautta saa rauhassa yritellä ja vasta sen jälkeen on kusessa.

  • Risto Pukari

   Tuo yrittäjän aktiivisuuden osoittaminen ei tule selviämään koskaan. Laki on tarkoituksellisesti jätetty epäselväksi, eikä valmisteluaineistokaa anna mitään lisäapua.

   Vaadittu yrittäjätulo on niin pieni, ettei niin pienillä yrittäjätuloilla tarvitse edes YEL-vakuutusta eikä maksaa Alvia. Ei niillä tuloilla elä, mutta 4kk:n jälkeen olet 100% varmasti täysipäiväinen yrittäjä ja lopullisesti työttömyysturvan ulkopuolella.

 38. Sipuli

  Kyllä tämä on taas sipläonsuomenhäpeä ja hallitus, sen viimevuoden jouluiset aivopiereskelyt selitettynä kansankielen uutisilla x)

 39. Olavi Livio

  Miksi kukaan työnantaja ottaisi ketään pätkätöihin ilman selkeää tarvetta? Mikä tahansa oikea rekrytointiprosessi on paljon pidempi kuin kolmen kuukauden minimityöpanos.

 40. Lasse

  Yksi ansa on myös se, ettei TE-toimiston palveluihin osallistumista välttämättä hyväksytä aktivisuudekdi. Päätöksen asiassa kun tekee maksaja eli Kela tai työttömyyskassa, ei TE-toimisto.

  ”Aktiivimallissa aktiivisuusedellytystä täyttää myös muunlainen TE-toimiston järjestämä työllistymis- edellytyksiä parantava palvelu tai toiminta, kuten rekrytointikokeilu. Uudenmaan TE-toimiston asiakkaille tällaisia palveluja voivat olla myös Uudenmaan TE-toimiston paikalliset ostopalvelut. Ratkaisun näiden palvelujen katsomisesta aktiivisuudeksi tekee työttömyysetuuden maksaja, eli Kela tai työttömyyskassa.”

  http://toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa/aktiivimalli

Kommentoi »

Comments are closed