Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Keskustelun satoa ja työvoiman halpuutusta

Työttömyysturvan aktiivimalli on synnyttänyt keskustelun, joka olisi pitänyt käydä jo paljon ennen lain eduskuntakäsittelyä. Jostain syystä asia yritettiin vaieta kuoliaaksi, mutta kansalaisaloite sai kansan havahtumaan ja kyselemään päättäjien järjenjuoksun perään.

Vilkkaasta keskustelusta on vaikea poimia asioita tarkemmin käsiteltäväksi, sillä oikeastaan kaikesta esille nostetusta pitäisi keskustella. Pari asiaa on kuitenkin noussut ylitse muiden. Eilisiltaisen A-studion juonnossa kerrottiin virheellisesti, että aktiivimallin leikkurin jälkeen työttömälle jää käteen 664 euroa kuukaudessa. Ei jää, sillä tuo on bruttosumma. Toimittajat eivät taida tietää, että peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta maksetaan ennakonpidätystä 20 prosenttia, ansiosidonnaisesta 25 prosenttia.

Laitetaan vielä laskukaava. Kelan laskukaavan mukaan työpäiviä on 21,5 kuukaudessa. Tuki bruttona on 32,40 euroa päivässä, eli 21,5 x 32,40 = 696,60 bruttona. Tästä vähennetään ennakonpidätystä 20 prosenttia. Korvaus maksetaan 20 päivän välein, joten käteen jäävä summa ilman aktiivimallin leikkuria on 518,40 euroa. Oletan, että A-studio korjaa nolon virheensä ja laskee leikkurin jälkeen käteen jäävän summan uudelleen.

Toinen epäselvyys koskee aktiivimallin edellyttämää työssäoloehtoa eli 18 viikkotyötunnin täyttymistä. Pitääkö sen aktiivimallissa täyttyä yhdessä viikossa vai kolmessa kuukaudessa? Minun tulkintani on sama kuin ennenkin, eli aktiivimallin työssäoloehtoon riittää 18 tunnin työskentely kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana. Tulkintani perustuu lakiin, jonka mukaan henkilön katsotaan 65 päivän aikana olleen riittävästi työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa, jos hän on kyseisenä aikana työssä yhteensä niin paljon, että työ kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin palkansaajan työssäoloehtoon.

Lakiteksti ei ole selvin mahdollinen, mutta tulkintani menee näin: Työssäoloehto yleensä tarkoittaa 18 tunnin työskentelyä viikossa. Aktiivimallissa on 65 päivän tarkastelujakso, jonka aikana on tehtävä työtä niin paljon, että jos se olisi tehty yhden viikon aikana, niin se täyttäisi työssäoloehdon. Sitä ei siis tarvitse tehdä yhden viikon aikana, mutta jos se olisi tehty, niin työssäoloehto täyttyisi. Lakiteksti käyttää konditionaalia, ja siihen tulkintani perustuu.

En mene vannomaan tulkintaani oikeaksi, sillä aktiivimallissa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Erityisesti sitä eivät ole yhä vieläkin esitetyt perustelut, joiden mukaan työpaikkoja ilmestyy lisää sitä enemmän, mitä ahkerammin työttömät niihin hakevat. Tyhjä ei paukahda eivätkä työpaikat lisäänny olemattomia töitä hakemalla.

Paitsi siinä tapauksessa, että työstä ei tarvitsisi maksaa sopimusten mukaista palkkaa. Halvalle työvoimalle on kysyntää, mutta lakia sorvatessaan hallitus teki siinä mielessä virheen ottaessaan mukaan työssäoloehdon. Se edellyttää, että palkka on yleissitovan sopimuksen mukainen tai sopimuksen puuttuessa vähintään 1 189 euroa kuukaudessa, 55,30 euroa päivässä ja 6,91 euroa tunnissa.

Sinänsä on muuten kummallista, että hallituspuolueiden, erityisesti kokoomuksen hokeman mantran mukaan yleissitovat työehtosopimukset ovat suurin este työllistymiselle. Samalla kuitenkin puheet työpaikkojen puuttumisesta ovat samojen piirien mukaan vain työttömien halua laiskotella ruhtinaallisilla tuilla. Ja sitten hallitus menee kirjoittamaan työvoiman halpuutukseen tähtäävään lakiin yleissitovaa työehtosopimusta tai minimipalkkaa edellyttävän työssäoloehdon.

Hallituksen toimista puuttuu logiikka tässäkin asiassa.

Kommentit (72)

 1. Seppo Juhani

  Kuka mahtaa olla Ylen virhelaskelmien takana? Kokoomuksen viestintävastaava vai Juhana Vartiaisen eduskunta-avustaja vaiko Etla?? Samasta sylttytehtaaasta kuitenkin. Ja Yle tietysti julkaisee totuutena!

  • Salsgren

   Ylen pomo on kokoomuksen Kivinen, siitä lähdetään liikkeelle

   • Equalizer

    Touché…!

 2. Mikael Karrasch

  Ei nyt lakiteksti, mutta löysin vähän tarkemman kuvauksen: ”Riittävänä työssäolona pidetään pääsäännön mukaan sitä, että henkilö on kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana työssä vähintään 18 tuntia neljän peräkkäisen kalenteriviikon aikana.”

  Lähde:
  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_124+2017.aspx

  • Seppo

   Virkamies taitaa tehdä päätöksensä lakipykälien mukaan, eikä ”pääsääntöjen” mukaan. Tieto asian vierestä tuskin kelpaa virkamiehen päätöksen perusteiksi tai ainakin luulisi olevan helppo valittaa päätöksestä joka ei edes perustu lakiin? Kuinka tarkka kuvaus joka ei sisälly lakiin voisi olla lainkuulijaisen kansalaisen noudatettavissa?

  • Eeva Harju

   Siis jos on 65 päivään jakson aikana töissä 6 tuntia jakson alussa, sen keskivaiheilla ja sen lopussa, niin leikkuri napsahtaa?

  • Jyrki saari

   Sitä minäkin olen pohtinut, että tarkoittaako se 18 tuntia 3n kuukauden aikana, vai 4n viikon aikana jolta korvauksia haetaan

  • Hitsipilli

   Riittää, että työtunteja kertyy 65 maksupäivän jaksolla yhteensä. Tuo neljä viikkoa kummitteli jossain kohtaa kai jossain suunnitteluvaiheessa mukana, mutta tämä pöytään nuijittu versio ei tuota neljän viikon sisällä tekemistä edellytä.

 3. Kyösti Nuttukontio

  Jotain hyvääkin. Tämä hallitus saavuttaa hölmöilyllään pohjan,johon voidaan verrata tulevia hallituksia. Onpahan joku mittari olemassa.👎☹️ Hallitus vaihtoon.

 4. Tarja

  Jospa tästä haluttiinkin mahdollisimman hankalaa, jospa tämä onkin osa ”suurempaa suunnitelmaa”. Jospa se logiikka onkin siinä, että yleissitovan työehtosopimuksen mukaisen palkan vaatimus vaikeuttaa pätkätöiden saamista ja työllistymistä edes vaadittaviksi 18 tunniksi. Niin sitten päästään sanomaan, että ei ne laiskurit työllisty siitä taikka tästä syystä, omaa syytään tietysti. Sen jälkeen tie on auki paikalliselle sopimiselle ja halpatyövoimalle.

  • Aira Lukka

   Uskon myös että näin on. Kun jotain näin älytöntä meni läpi, ettei mikään oikeusinstantti mahtanut mitään, voidaan tehdä mitä vain. Lisää keväällä. Sitten koko sosiaiaaliturvan uudistusta aloitettu suunnitella. Katselkaapa niitä valmisteilla olevia lakeja. Pitäisi löytyä eduskunnan sivuilta. Kyseinen aktiivimalli löytyy esim . ”He 124/2017.

 5. töytön

  Joha se 100 000 meni rikki.

  • Kyösti Hyttinen

   Pitäsköhän korkata ihan Original Long Drink Strong 🙂

   • JouniKurkk

    Kippis!

    • Make

     Loppu se dokaaminen!

   • Esa J.

    Hieman asian sivusta, mutta kiusaus on liian suuri! Millainen on mustekalakänni? Vastaus: 8 lonkeroa, heko heko.

   • Jyrki

    Muista juoda se oikeaoppisesti sohvalla maaten.

 6. Aktiivinen vm.-56

  Hmmm. Aktiivisuudeksi ei kelpaa työkokeilu, harjoittelu eikä kuntouttava sillä niistähän ei makseta palkkaa, siis tuota vaadittavaa minimipalkka, 6,91 €/h.

  • Saku Timonen

   Kyllä kelpaa, sillä ne ovat työvoimapoliittisia toimepiteitä, eivät palkkatyötä. Epäloogista sekin, mutta vielä pahempaa on, että eri aktiivisuuden muotoja ei voi laskea yhteen.

   • Satu

    Kelpaa ja kelpaa. Omalla kohdallani työkokeilu olisi näistä varmin tapa työllistyä löysään hirteen, eli pätkä/osa-aikatyöhön, tyyliin jalkaa oven väliin. Te-keskuksesta tiedustelin asiaa 29.12.; voinko heti vuoden 2018 alettua hakeutua työkokeiluun mahdolliselle työnantajalle? Vastaus oli, että eläpä hötkyile. Eli, työttömän ei kannata aktivoitua hakemaan työkokeilupaikkaa, koska ei ole tiedossa, kuinka lakia käytännössä toteutetaan. No, aktivoinnin hengessä (selkäkeikkonaurua), minun työttömän, tulee kevään aikana olla yhteydessä te-keskukseen ja selvitellä, ovatko he saaneet ohjeistuksen, kuinka 1.1.2018 voimaan tullutta lakia käytännössä toteutetaan. Ehkä joskus selviää, hankkivatko he minulle paikan työkokeiluun vai voinko hankkia sen ihan itse. Juuri näin, ja samalla muistutettiin, että aktiivimallin vaatimuksen voi täyttää myös osallistumalla muihin te-palveluihin kuten kuntouttava työtoiminta tai työnhakuvalmennus.

  • Irina Niemelä

   Eiköhän kelpaisi, jos olisi 18 päivän ajan 1 tunnin. Se 9€ tulisi silloin tunnilta 😇

 7. A. Rantanen

  Hyvinkään – Riihimäen seudun Aamuposti-lehdessä Hyvinkään aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä antaa tulla täysilaidallisen aktiivimallista.
  Tässä muutamia lainauksia häneltä, jos sallitaan:

  – Ei ole selvää, kuinka nopeasti Kela pystyy käsittelemään kaikki työttömien tekemät aktivointi-ilmoitukset. Yhden laskelman mukaan Kelan selvitettäväksi tulisi 17 miljoonaa ilmoitusta vuodessa.

  Vaarana on, että toimeentulotukikustannukset kasvavat, hän sanoo.

  – Aktiivimallilla saavutettavat säästöt ovat sitten plus miinus nolla. Malli lisää töitä Kelassa ja meillä. Se on työaikaa, jonka voisimme käyttää paljon hyödyllisemminkin. Ei tässä ole norminpurkutalkoista tietoakaan.

  Hän ei säästä sanojaan mallia kritisoidessaan. Adresseineen jo kansanliikkeen vastaansa saanut uudistus on Solanterän mielestä paitsi turha myös epätasa-arvoinen.

  – Vaikka työtön olisi aktiivinen ja hakisi paikkoja, työnantaja päättää, kenet palkkaa. En osaa sanoa, kuinka moni yritys ottaa ihmisen 18 tunniksi kolmessa kuukaudessa töihin. Ihminenhän pitää ensin opettaa siihen työtehtävään. Ja mihin alle kouluikäiset lapset laitetaan tällaisiksi pätkiksi, kun ei ole enää subjektiivista päivähoitoakaan? hän kysyy.

  Kunnat ovat velvoitettuja järjestämään pitkäaikaistyöttömille palveluja, kuten kuntouttavaa työtoimintaa. Hyvinkäällä paikkoja on nytkin auki sata.

  Te-toimistot puolestaan ostavat työllistymistä parantavia koulutuksia yksityisiltä yrityksiltä. Solanterä ennustaa alalle uusia yrittäjiä.

  – Jos te-hallinto ei pysty kaikkea koulutusta takaamaan, yksityiset koulutuksia järjestävät firmat varmasti haistavat markkinaraon ja aktivoituvat. Ehkäpä Mehiläinen laajentaa toimintaansa.

  Näin siis Aamuposti 4.1.2018. Hienoa, että alansa ammattilainen sanoo suorat sanat, eikä vain hymistele.

  • Sauli

   Niin sehän tässä harmittaa, että aktiivimallin olisi voinut toteuttaa niin paljon paremmin ja ennen kaikkea niin, ettei sillä syyllistetä työtöntä.

   Vaikka näin…https://yle.fi/uutiset/3-10002322

 8. Virva Itäranta

  Kansalaisaloitteen myötä kansa havahtuu huomaamaan hallituksen toimet. Siitä alkaa vyöry. Toivottavasti. Demokratia on palautettava.

 9. Paula

  Hallitus pitäisi istuttaa suljettuun huoneeseen ja sinun Saku pitäisi vääntää heillekin kaikki rautalangasta. Sitten jokainen vastaisi kansalle ymmärsikö ja perustelisi selvästi miksi on hyväksynyt tälläisen päätöksen ja miksei puututa ja ratkaista oikeita asioita. Ja niistä vastauksista ei kiemurrella ulos heppoisesti. Isot ihmiset ja suoraan sanottuna menevät perse edellä puuhun, sitä nämä päätökset ovat. Todistetusti pitää paikkansa tutkimus, että suomalaisten älykkyys on laskenut.

 10. Mauri Pulkkinen

  Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen antaa lausuntoa ”aktiivimallista” US:n haastattelussa. Hän on varovainen sanomisissaan toisaalta ja toisaalta -linjallaan.

  Tekstissä on paljon elementtejä, jotka olisi pitänyt käydä jo huolellisen lainvalmistelun yhteydessä lävitse. Sitä hän valittelee, että Kelalle ei pikaisen lainsäätämisen ja voimaantulon yhteydessä ole jäänyt aikaa valmistautumiseen. Konkreettinen lupaus on, että työttömät saavat ”aktiivimallia” koskevan kirjeen helmikuussa.

  Hurskaana toiveena hän. mm. esittää, että aktiivisuuspisteitä voisi kerätä mm. vapaaehtoistyötä tai muuta palkatonta työtä tekemällä. Siihen tekee mieli todeta: myöhäistä rypistää, kun paskat ovat housuissa.

  Hän yhtäältä kertaa Sakun esiin nostamia haitallisia seuraamuksia, mutta toisaalta tunnustaa olevansa osallistavan sosiaaliturvan kannattaja, mutta mitä se sisällään pitää, onkin arvoitus.

  Jos lehtiartikkelin perusteella jotain voi päätellä, ”aktiivimalli” pitää todellakin kumota ja tehdä työttömyysturvaan aidon aktiivisuuden edistämiseksi kokonaan uudelta pohjalta riittävästi resurssoitu vaihtoehto, vaikka siitä saisi Bunuelin elokuvan suomalaisen vastineen: ”Porvariston hillitön harmi”.

  • Make

   Jos lakiin tulee uusia tapoja aktiivisuuden osoittamiseen, niin hyviä olisivat työväenopiston kurssit ym.

   • Jyrki

    Ehdottomasti ja kaikki muukin työttömän itse löytämä opiskelupaikka ja opiskelu missä tahansa opinahjossa on syytä tulla valikoimiin. Toisen asteen opiskeluista aina yliopistotasoon asti mistä itse työtön kokee itselle eniten olevan hyötyä.

    Opiskelu kun on työttömälle ainakin yksi erittäin hyvä vaihtoehto parantaa asemiaan palkkatyöhön pääsemiseen. Samalla kun opiskellessa kertyy kallisarvoisia suhteita/tietoja mahdollisiin tulevaisuuden palkkatyöpaikkoihin. Risusavotoissa risukädessä muiden työttömien kanssa näin ei yksinkertaisesti tapahdu.

    Eikä järjettömällä työhakemusten pommittamisella firmoihin vain sen takia, että ei menettäisi työttömyyskorvausta. Tuollaisella jatkuvalla työhakemusten pommittamiselle työtön/työttömät pahimmillaan vain pilaa mahdollisuutensa päästä mihinkä tahansa firmaan.

    Ja lopulta firmat tekee johtopäätöksen ja heittää jokaisen tulleen pakkohakemuksen suoraan silppuriin. Ja etsii työvoimansa sitten vaikka noiden suhteiden kautta. Mitä työttömille ei pääse syntyy hallituksen luomissa erilaisissa orjatöissä ja pakko koulutuksissa mitä ikinä ovat sitten.

  • Rosa Warski

   Katsotaampa, mitä Elli Aaltonen sanoi:

   1) toimeentulotuen saaja on passiivinen, toimeentulotuen antamista on vältettävä viimeiseen asti

   ”–Jos ihmisen ensisijaisen tuen taso heikkenee, hän tietysti katsoo, onko hänellä sen jälkeen niin vähäiset tulot, että hänellä on mahdollisuus viimesijaiseen toimeentulotukeen. Meillä on jo tällä hetkellä työmarkkinatuen saajia viimesijaisella toimeentulotuella – ja on myös pitkään.”
   ”Eikä tämä saa olla se seuraus, että aktiivimalli viekin viimesijaiseen passiivisuuteen.”

   2) ihmiset on saatava toimeentulotuen sijasta palkattomaan työhön, jonka ei tarvitse olla vapaaehtoista

   ”Hän toivoo, että aktiivisuuspisteitä voisi saada esimerkiksi vapaaehtoistyössä tai muuta palkatonta työtä tekemällä.”

   3) palkaton työ osallistaa nuoret ja pitkäaikaistyöttömät yhteiskuntaan ja ehkäisee syrjäytymistä
   4) pakottamista on edelleen vahvistettava, aktiivimalli on liian lepsu

   –Se saattaisi olla juuri se, millä saataisiin nuoria tai pitkään työttömänä olleita osallistumaan. Silloin sillä voisi olla vahvempi syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus. Nythän voi olla, että ne jotka eivät yhtään aktivoidu lain osoittamalla tavalla, eivät vain aktivoidu. Silloin tehdään vain mekaanisia siirtoja perustoimeentulon asiakkaaksi.
   –Pitäisi luoda myös osallisuuden aktivointielementtiä osalle ihmisiä.”

   • Mauri Pulkkinen

    Elli Aaltonen hahmottelee myös ”aktiivimallin” aiheuttaman työn robotisointia.

    ”Hän väläyttää lukua 20 mutta korostaa, että lopullinen arvio tehdään ensi viikon alussa. Takaraja rekrytoinneille on 1. huhtikuuta, kun ensimmäiset aktiivisuusilmoitukset tulevat käsittelyyn.
    Syynä aiempaa arviota merkittävästi alhaisempaan lisähenkilöstötarpeeseen ovat tietojärjestelmät. Aaltosen mukaan lainvalmistelun edetessä selvisi, että monet aktiivisuusilmaisimet kyetään lisäämään Kelan nykyisiin järjestelmiin.”

    Minulle uutena käsitteenä käytetään ”aktiivisuuspisteitä”. Miten niitä kerrytetään ja mistä ne koostuvat selvinnee saapuvasta kirjeestä.

    Kela on jollain tasolla valmistellut ”aktiivimallin” toimeenpanoa. Haastattelusta minulle jäi maku, että siihen sisältyi piilotettua kritiikkiä itse mallia kohtaan, mutta osaa kehittämällä sitä voisi Elli Aaltosen mukaan ”parantaa”. Mitä osallisuuden aktivointielementti on ja mille osalle ihmisistä sitä pitäisi luoda, ei selvinnyt haastattelusta.

    Lehtihaastattelut eivät aina onnistu kertomaan, mitä tarkoitetaan ja sisältävät usein virheitä. Työelämässä opin pyytämään työtäni koskevat lehtijutut tarkistettavakseni, koska toimittajat eivät tunteneet terminologiaa riittävästi ja pieni virhe saattoi kääntää sisällön päälaelleen.

 11. Make

  Hallitus riitelee jo että, pitääkö työpaikan perässä muuttaa maalta kaupunkiin vai kaupungista maalle?

  Jos työpaikka on mennyt Kiinaan, niin pitääkö muuttaa sinne?

  Pitääkö menolippu maksaa ite vai saako litteran?

  Ei löydy vastausta tästäkään laulusta:

 12. Verokortin mukaan

  Ennakonpidätys on se verokortissa lukee. Ilman verokorttia se on 20 tai 25 prosenttia, palkansaajalla hulppeat 60%.

  • Eeva Harju

   Ansiosidonnaisesta AINA vähintään 25%.

   • Hitsipilli

    JOS ei ole toimittanut kassaan muutosverokorttia etuutta varten

    • työtöntyötön

     No edelleen tosiasiallinen veroprosentti ansiosidonnaisesta on n.20% jos olet koko vuoden sillä (vähän riippuen kunnasta missä asut). Työmarkkinatuella vero on noin 18%. Voi sen muutosverokortin viedä ja vaihtaa vaikka 10 % ja sitten maksaa mätkyjä.

 13. HTK

  YLE:een ja nykyiseen hallitukseen sopii sanonta. ”Valta on tietoa”, vaikka se olisi vain osa- tai puolitotuus käsiteltävästä asiasta. Todellakaan nykyisin ”Tieto ei ole valtaa, vaan valta pätevöittää tietämättömyyden.” Tosiasioilla ei näytä olevan juuri mitään vaikutusta, vaan ainoastaan arvovaltaisella asemalla.

  Kielikuvia hallitseva eliitti hallitsee myös mieltä. ”Työttömien aktivointimalli” ei ole mitään aktivointia, vaan työttömään kansanosaan kohdistuvaa yhteiskuntakiusaamista eli se on ”työttömien kurjistamismalli.” ”Aktivointi”-nimityksellä väitetään epäsuorasti, että työttömät olisivat työhaluttomia. ”Aktivointi” kohdistuu yksinomaan työttömyyden uhreihin, mutta ei lainkaan työttömien ahdinkoa hyväksikäyttäviin työnantajiin. Se omahyväisen moralisoiva ja uhreja syyllistävä käsite.

 14. MK

  Postihan voisi hoitaa tämän koko sekasotkun! Saisivat ilmaista työvoimaa ikuisesti.

 15. elm

  Hämmentävän… hassua on myös se, että SAK on perustellusti vastustanut tätä aktiivimallin suunnitelmaa _JO_ vuonna 2016 näin:

  ”Byrokratian purkutalkoot tarpeen aloittaa karenssijärjestelmästä.”

  ja mm. näin:

  SAK:n edustaja on 7.10.2016 kirjoittanut näin: ”Lisäksi ehdotimme, että poistaisimme sovitellusta päivärahasta työaikarajan ja siirtyisimme tarkastelemaan vain palkkatuloja. Tämä paitsi selkeyttäisi järjestelmää, helpottaisi myös niiden töiden vastaanottamista, joissa työajan seuranta hankalaa.

  Ehdotimme myös työttömien koulutusmahdollisuuksien lisäämistä ja helpottamista. Aktiivisen työnhaun jälkeen työtön voisi vapaasti opiskella tai tehdä muuta hyödyllistä. Työttömyysaika on otettava hyötykäyttöön. Aktiivisuuden työtön voi jatkossa todentaa osana te-toimistojen haastatteluja ja työllistymissuunnitelman seurantaa.

  Työelämässä parempiin tuloksiin kannustetaan erilaisilla palkkiojärjestelmillä. Hämmentävää on, että työttömien kannustaminen näyttää tarkoittavan alati uusia rangaistuksia. Entä jos kääntäisimme ajattelun toisin päin ja lähtisimme pakottamisen sijaan yhdessä kehittämään oikeita kannustimia.”

  Kuunteleeko hallitus näitä suunnitelmia tehdessään ketään muuta kuin itseään?

  Kirjoitus luettavissa SAK:n sivuilta: https://www.sak.fi/aineistot/blogi/byrokratian-purkutalkoot-tarpeen-aloittaa-karenssijarjestelmasta

  • Pitkäaikaistyötön

   Tämä hyvä!

 16. Luukas Pyykorpi

  Ajattelin seuraavaksi hakea Työ- ja Elinkeinoministeriöltä piilotyöpaikkakoirankouluttajan virkaa, koska uskon sellaisen edistävän työllistymistä 3 kk:n tarkastelujaksolla. Aktiivisuusranneketestaajaksi tulen myös pyrkimään samaiseen tahoon, mikäli paikkoja aukeaa.

  • Esa J.

   Niin, ja sisävesilaivan kapteeniksi talvella ja joulupukiksi kesällä. Loppuaikana vuodesta patjatehtaalle tai ”ranskalaisia hansikkaita” eli preservatiiveja valmistavalle tehtaalle koekäyttäjäksi, heko heko!

 17. tauno lehtonen

  Jo vain meinasin ”tarkentaa” Sakun laskelmia, vaan kun luin uudestaan niin huomasin, että kaikki oli otettu huomioon.
  Työmarkkina tuki on siis 32,40 päivältä ja 20 päivän jaksolla se tekee 648,00 euroa bruttona, siitä vero 20 prosenttia on netto 518,40.
  Kun näitä 20 päivän jaksoja on vuodessa 1 enemmän kuin kuukausia, eli 13 kappaletta, nostaa se ”kuukausiansion” tuonne ”hulppeaan” 696.60 euroon.

  • elm

   Hyvä, että nämä luvut oiotaan. Toivottavasti mahdollisimman moni toimittaja ottaa kopin.

   Tämän ohella toistan vielä itseäni sanomalla, että näiden virheellisten lukujen ohella on melko käsittämätöntä joutua sekä toimittajien että poliitikoiden suista kuulemaan miten he käyttävät ansiosidonnaista tukea usein esimerkkinä siitä miten hyvä/ruhtinaallinen meidän työttömyyden ajan tukemme on.

   No totta ihmeessä ansiosidonnainen on hyväpalkkaisilla ihmisillä varsin ruhtinaallinen, koska se on sidoksissa työsuhteessa ansaittuun palkaan! Mutta sillä kun ei ole minkään päivän tekemistä päivärahan kanssa.

   On suorastaan vastenmielistä huomata miten ansiosidonnaista käytetään hyväksi luomaan mielikuvaa, jolla sitten lyödään ja syyllistetään peruspäivärahalla olevia ihmisiä. Noloakin.

   Lyö lyötyä, jos haluat tulla lyödyksi? Kuten vanhakin kansa jo sanoi.

 18. tauno lehtonen

  Tupakilla ollessa tuli vielä mieleen noista työttömien suurista tuloista sellainen, että jos saat peruspäivärahan lisäksi vielä toimeentulotukea, niin tuo työmarkkinatuki tulee jaksotuksesta johtuen yhtenä kuukautena kaksi kertaa ja siltä kuukaudelta toimeentulotukea leikataan tuon peruspäivärahan verran.

  • Outi

   Näin oli ennen ”hyvään aikaan”. Nyt leikataan joka kuukausi.

 19. Kipi

  Pieni korjaus veroprosenteista, mm. koskien ansiosidonnaista. Se on oletusarvoisesti 25% mutta verottajalta on mahdollisuus hakea verokortti ETUUTTA varten jolloin on mahdollista, ja usein todennäköistäkin, että veroprosentti laskee alle tuon mainitun 25%:n.

  • työtöntyötön

   Näin on. Laskee noin 2-5 prosenttiyksikköä jos olet koko vuoden ansiosidonnaisella. Tai vaihtoehtoisesti voit ottaa ne veronpalautuksena.

 20. Eeva Koiranen

  Hupsista, hupsista, tätä olen odottanut Adressin kirjoittaneita melkein 102 tuhatta ja luku nousee. Tätä ei mikään puolue voi ohittaa, hyvä, hyvä TE allekirjoittaneet.

 21. Tatu Korhonen

  ”Toimittajat eivät taida tietää, että peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta maksetaan ennakonpidätystä 20 prosenttia”

  Saku kertoo osa totuudeen.
  On totta, että ennakonpidätystä otetaan 20% mutta tällä taas ei ole mitään tekemistä lopullisen veron kanssa. Jos koko vuoden on työttömänä niin lopullinen vero jää melkolailla alhaisemmaksi.

  • Saku Timonen

   Kyllä. Ja jos saa toimeentulotukea, niin veronpalautus leikkaa toimeentulotukea koko summallaan.

   • Syrjäytetty

    Kela ilmoittaa veronpalautuksen olevan tuloa. Laki toimeentulotuesta käsittelee asian siten, että tulo voidaan jaksottaa riippuen tulon muodostumisesta; veronpalautus jaettuna 13 (maksuerää/vuosi). Jakojäännös määrää otetaanko tulo huomioon per kuukausi. Edellä mainitun lain mukaan tuloja saa olla, ja jota ei huomioida, 150 €/kk. Näin siis laki toimeentulotuesta. Asia erikseen on Kelan käsittelijä, osaako hän lukea ja soveltaa lukemaansa kun siirtymä kunnista on ”jokusumma”, jonka ylittävä osa otetaan suoraan huomioon. Epäilen siksi kun tiedän Kelaan palkatun nuoria natseja, joiden mielestä toimeentulotukea ei pidä maksaa lainkaan.

  • työtöntyötön

   No ei edelleenkään jää. Sinne vaan veroprosenttilaskurilla leikkimään. Työmarkkinatukea saa koko vuoden ajalta noin 8400e ja veroja joutuu maksamaan vuonna 2018 esim. Jyväskylässä 1346e ja veroprosentti on n. 16,5 ja Savonlinnassa taasen 1471e ja veroprosenttina 18.

   Voi tietysti olla että jonkun mielestä 2-4 prosenttiyksikköä on ”melkolailla alhaisempi”.

  • töytön

   Saa työtön veronpalautuksena jonku 150€ uutta (kirppari) sohvaa varten 🙂 Siellähä sitä 24/7 kuulemma makoillaan vaan, nii joskus seki kuluu puhki.

 22. matti luomansuu

  Minäpä veikkaan, että nämä 100 000 aktiivimallin vastustaja ääntä ei meinaa yhtikäs mitään, mitä hallituksen vesipäiden toimintaan ja eteenpäin vempuloimiseen tulee. Nyt on meillä, kansaa kuuntelematon ja vähäosaisista, köyhistä välittämätön poliittinen agenda meneillään. Tätä vain katselee, seurailee sekä odottaen todella pahaa tapahtuvan. Niin, että joltain tai joltain palaa pinna lopullisesti ja lopputulema on oleva surullinen… tai pikemminkin raaka. Politiikka on verrattavissa yhteiskunnan luomaan versioon tietokoneviruksesta, nyt meneillään oleva on sitä pahimmasta päästä. Mut mitä välii, kato hei, kaupoissa on nyt 5.5% sidukkaa ja bissee hyllyt täynnä. Ja jossain taas varmaan kohta avataan joku kodin elektroniikkaliike ja kauniita ilmaisia ämpäreitä olisi jaossa. Kipinkapin sinne jonottamaa, kato hei, ei mitään välii muusta.

 23. Kaisa

  Kuka perustaa ensimmäisenä yrityksen, joka kirjoittaa näitä 18 tunnin työsopimuksia ja -todistuksia?

 24. Nina Virtanen

  Hesarin kommentti:
  ””Lakivaliokunta yhtyy perustuslakivaliokunnan näkemykseen siitä, että vastikään eduskunnassa hyväksytyn lain muutosehdotuksen sisältävä kansalaisaloite ei hyvin sovi yhteen edellä mainitun kansalaisaloitteen säätämisvaiheessa esitetyn tarkoituksen kanssa.””

  Kansalaisaloitetta ei oikein sopisi käyttää juuri säädetyn lain kumoamiseen. Tästä oltiin hellyyttävän yksimielisiä aito avioliitto aloitteen aikana.
  Ilmeisesti enää tälläisiä periaatteellisia rajoituksia ei ole… saas nähdä…

  • Torquemada

   Hesarin kommentissa mainittujen valiokuntien näkemys koski sitä, että Aito avioliitto -aloite pyrki kumoamaan toisen kansalaisaloitteen pohjalta säädettyä lakia, ennen kuin se oli edes voimassa. Tämmöinen toiminta voisikin johtaa jatkuviin aloitekierteisiin, mikä ei ole aloitteiden kannalta tarkoituksen mukaista.

   Tässä tapauksessa on kyse kuitenkin siitä, että pyritään perumaan (kaatamaan) eduskunnan säätämä, voimassa oleva laki, mikä on itse asiassa täsmälleen yksi kansalaisaloitteen tarkoituksista: Heti kansalaisaloite.fi -sivun alussa lukee ”Äänioikeutettu Suomen kansalainen voi tehdä kansalaisaloitteen. Kansalaisaloitteella ehdotetaan uutta lakia, muutosta olemassaolevaan lakiin tai olemassaolevan kumoamista”.

   Nämä kaksi asiaa eivät siis ole mitenkään vertailukelpoisia ja niiden vertaaminen vaikuttaakin tarkoitukselliselta disinformaatio-/hämmennysoperaatiolta, kuten lain säätämistä edeltänyt jatkuva työttömien syyllistäminenkin erilaisilla ”elämäntapatyöttömiä” koskevilla uutisilla ja artikkeleilla, sekä mediassa esiintyvät jokseenkin aina joko virheelliset tai äärimmäisiä yksittäistapauksia esille tuomalla masinoidut jutut työttömien ”juhlallisista etuuksista”.

 25. Reijo

  Kiitokset Sakulle tämän asian esillä pidosta ja lisäinformaation jakamisesta. Ja kiitokset myös kaikille muillekin. Ja jaksamista jatkoon, jotta asiat saataisiin paremmalle tolalle.

 26. Lumiukko

  Oikaisu: A-studiossa väärä tieto aktiivimallista johtuvan leikkauksen vaikutuksesta

  https://yle.fi/uutiset/3-10006509

  • elm

   Palautteen lähettäminen vaikuttaa! Hyvä.

 27. Lumiukko

  Voi olla että hallitus kaatuu ennen kolmen kuukauden seurantajaksoa.

  ”Ensin katsotaan ensimmäisen noin kolmen kuukauden seurantajakson vaikutukset keväällä ja sitten punnitaan asiaa uudestaan, ministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo aktiivimallista.”

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005513047.html

 28. elm

  Seura laski: Seitsemällä suomalaisella on varallisuutta yhtä paljon kuin 40 prosentilla vähävaraisimmista yhteensä: https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/seura-laski-seitsemalla-suomalaisella-varallisuutta-yhta-paljon-kuin-40-prosentilla-vahavaraisimmista-yhteensa/

  ”Laajassa kuvassa tie ryysyistä rikkauksiin on tukossa. Varallisuus kasaantuu niille, joilla jo ennestäänkin on”.

  Ei taida olla meille mikään yllätys.

  • Jarkko

   ”Ei taida olla meille mikään yllätys.”

   Ei ole. Yhdysvalloissa koko kansan elinikä on alkanut laskea ensimmäistä kertaa sitten 60-luvun, koska pätkätyö luokissa on alettu kuolemaan ennenaikaisesti urakalla. Oletettavaa on, että nykymenolla näin tulee käymään myös Suomessa.

 29. Equalizer

  Näyte ilmaisjakelulehti Turkulaisen päätoimittajan A-P Pietilän osaamistasosta 03.01.2018:

  ”Tänä vuonna vastustetaan työttömien aktiivimallia eli omaehtoista työnhakua. Eniten sitä vastustavat ne, joilla olisi matalien tulojensa vuoksi suurin tarve työllistyä.”

  Tämmöttös’ Turus’…

  • Pitkäaikaistyötön

   Pomo: ”A-P, saat viiden prosentin palkanalennuksen, jos maitolitran hinta nousee sentinkin joulukuun loppuun mennessä.”
   A-P: ”Mitä? Tuohan on ihan älyvapaata! Enhän minä voi vaikuttaa, nouseeko maidon hinta! Enkä totisesti ole syypää, jos se nousee.”
   Pomo: ”Voit soittaa tai tekstata eri instansseille tai blogata tai vlogata vaikka joka päivä, ettei vaan nouse. Olet kynämies, näytä taitosi!”
   A-P: ”Voit alentaa palkkaani, jos lehden levikki ei nouse, mutta että maitolitran hinta… ihan käsittämätöntä idiotismia!”
   Pomo: ”Kyllä se hinnannousu on täysin sinun syytäsi. Jos et lakkaa urputtamasta, teen sinusta syyllisen mahdolliseen leivän hinnannousuunkin. Itse asiassa niinpä teenkin: 5 % maidosta ja 5 % leivästä…”

  • Rosa Warski

   Hienosti A-P Pietilä edelleen toistelee virhetietoa, että aktiivimallissa on muka työttömän omasta aktiivisuudesta kysymys.

   • Jarkko

    ”Hienosti A-P Pietilä edelleen toistelee virhetietoa, että aktiivimallissa on muka työttömän omasta aktiivisuudesta kysymys.”

    Jotakin ”noiden” on päästävä haukkumaan ja epäilemään milloin mistäkin kun juutalaisiakaan ei enää saa. Kun auktoriteetti hahmo on antanut luvan vain työttömien maalittamiseen. Mikäs siinä harrastukset kullakin siis ”noilla”.

 30. Paana

  Jos minä työttömänä saan jotenkin hankittua turhan koulutuksen/omituiselta kuulostavan 18:sta tunnin duunin niin minähän todistan että aktivointijärjestelmä toimii.
  Ja jos en niin sakko iskee. Kuulostaa win-win tilanteelta järjestelmän suunnittelijalle.
  Kyllä siinä on ihan selkeä logiikka.

 31. Hannu

  Ihmettelen että missä työ-ministeri luuraa?Linströmmilä kun oli vielä haalari työ asuna niin kyllä purnasi.Halarit kun vaihtui 1500€ pukuun niin jopa ollaan niin leveitä että ei kavereita moikata .

  • Niilo

   Taitaa olla sairaslomalla hallituskauden loppuun josta siirtyy sujuvasti sopeutumiseläkkeelle. Ei terveys kestä (ansaittua) painetta.

 32. Antero Haverinen

  ”Mediassa esille tulleet esimerkit työttömyystuella vastikkeetta elelevistä” ovat aktiivimallin puolustajien mielestä hyvä argumentti. Mediassa on tässä vuosien varrella ollut runsaasti juttuja sadoittain työhakemuksia ilman tulosta pistävistä koulutetuista ja työkokeneista ihmisistä, karenssien saamisista mielivaltaisin perustein, leipäjonojen ja toimeentulotuen asiakkaiden kasvusta, passiivisuudesta silkasta karenssinpelosta sillä mihinkään varsinaisen työnhaun ulkopuoliseen aktiivisuuteen pitää olla te-toimiston lupa, sovitellun päivärahan laskennasta johtuvista maksukatkoista, työllistämiskurssien hippaleikeistä jne.

  Luultavasti tähän kaikkeen ”vastapainoksi” alkoi media sitten raportoida nimettömistä työvoimapulasta kärsivistä yrittäjistä, sossu-Tatuista ynnä muista. Ja nehän klikkejä keräsivät tietenkin, koska kansaamme raivostuttaa mikäli joku ei leipänsä eteen vaikka kaiva ojia, vaikka elämmekin pitkälle koneistetussa, jälkiteollisessa tietoyhteiskunnassa. Niin hiljenivät asiajutut työttömyyden realismisteista ja lisää laiskuritapauksia etsittiin kuin virtsamolekyylejä valtamerestä klikkejä kerääviä juttuja saadakseen, en ihmettele jos välillä vaikka keksittiin vähän omiakin.

  Suuremman emotionaalisen latauksen ja ajallisen läheisyyden takia nämä jälkimmäiset jutut jäivät sitten paremmin mieleen, mikäli niitä edellisiä juttuja edes koskaan tuli luettua, eiväthän työttömät kiinnosta ellei niitä voi jotenkin paheksua. Näin siis klikkimedian nostattaman tuulitakkien kahinan johdosta aktiivimalli on olevinaan hyvä juttu.

 33. Tuutikki

  Taloussanomissa oli tänään (5.1.) artikkeli vuokratyöyrityksistä ja niiden toimintatavoista, sekä käyttäjien kokemuksista.https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005513709.html?ref=rss . Vapaasti muistaen ja lainaten ko. artikkelin tekstiä: Baronan toimari sanoi, ettei missään nimessä saa yleistää, jos joku alan toimijoista toimii väärin. Se ei kuulemma tarkoita sitä, että kaikki alan toimijat toimisivat väärin.
  Jos nyt sitten keskustellaan ”aktiivimallista” niin juuri näinhän työttömien kohdalla tehdään. Jos joku/ jotkut käyttävät tukia väärin, niin silloin kaikkia työttömiä on oikeus ja lupa rangaista tuen määrän pienentämisellä.

  On tietysti naivia uskoa (enää) hyvinvointi- ja oikeusyhteiskunnan arvopohjaan, eli siihen, että kukaan ei ole syyllinen, ennen kuin syyllisyys todetaan jossain oikeusasteessa. Jo pelkkä ”aktiivimallin” nimi kertoo sen laatineiden ministerien arvomaailmasta ja ihmiskäsityksestä.

  Jos vielä laajennetaan tätä samaa stigmatisointikulttuuria koskemaan kokonaista kansakuntaa, niin eikö se, että valtiossa on tuomittuja rikollisia ja vankiloita – tämän mallin mukaan – oikeuta stigmatisoimaan koko kansakunnan rikollisiksi?

  Eikö olisi helpompaa jos/ kun annettaisiin koulutusta TE-toimiston virkalijoille tunnistaa nuo tukien väärinkäyttäjät, ja luodulla mallilla sitten ohjata heitä muuttamaan toimintatapoja?
  Kyllähän näin toimitaan myös esim. Suomen kouluissa, opettajia on koulutettu ja koulutetaan tunnistamaan erilaisia oppimiseen liittyviä ongelmia, ja on olemassa toimintamalli, jonka mukaan niihin puututaan ja autetaan oppijaa.

  Mitä tällaisella työttömien stigmatisoinnilla hallitus uskoo voittavansa?
  Niin, ja eikö olisi kaikkien kannalta hyödyllisempää, jos hallitus keskittyisi olennaiseen eli niiden puuttuvien työpaikkojen luomiseen. Hakemalla – vaikka kuinka aktiivisesti – olemattomia työpaikkoja ei synny mitään muuta kuin… Niin en tiedä, enää mikä logiikka tai lopputulema tässä oikein on. Vain entistä vaikeampi tilanne työttömille, joilla ei ole minkäänlaisia todellisia mahdollisuuksia ja resursseja tehdä vallitsevalle asiantilalle mitään. Ainoastaan rangaistus jää, teet mitä tahansa.

Kommentoi »

Comments are closed