Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pääjohtajan asenneongelma

–Mikä on yksilön vapaus olla ja elää ja samalla saada yhteiskunnan kautta tukea? […] On sallittua keskustella siitä, käytetäänkö veronmaksajien rahat oikeisiin asioihin.

–Toimeentulotuesta on tullut elämäntapa ja jatkumo ihmisille, joilla ei ole muuta mahdollisuutta. Onko yhteiskunta rakennettu siten, että ihminen joutuu turvautumaan tuilla elämiseen, kun ei muuta voi? Sitten kun tulee tällainen väliintulo aktiivimallin muodossa, he säikähtävät, koska eivät tiedä, miten omalle elannolle käy.

–Ennen Kelan tuet olivat aika selkeitä. Asiakas sairastui, sai tukea ja tuli terveeksi. Ei ollut tällaisia mielenterveyden diagnooseja, jotka jatkuvat ja jatkuvat.

Näin kertoo Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen Aamulehden haastattelussa.

Kun Elli Aaltonen valittiin Kelan pääjohtajaksi, niin ensimmäisessä haastattelussaan hän kysyi miksi pidämme yllä järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta. Hän halusi muuttaa sosiaaliturvan vastikkeelliseksi. Kirjoitin näistä hänen näkemyksistään marraskuussa 2016.

Hänen näkemyksensä eivät näköjään ole muuttuneet, vaan suorastaan syventyneet. Hän näyttää edelleen kyseenalaistavan yhteiskunnan tuesta riipuvaisten ihmisten oikeuden elää ja olla olemassa. Kerrotaan se hänelle.

Perustuslain 19 §:n mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Jokaisella on oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.

Siinä tuli vastaus ensimmäiseen kysymykseen. Kyllä, yksilöllä on oikeus ja vapaus olla ja elää vaikka sitten yhteiskunnan tuilla, jos ei muuta mahdollisuutta ole. Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto, ja sen jälkeen ei ole mitään muuta kuin rikollisuus, kerjääminen tai kuolema. Jos ihmisten elämisen turvaaminen ei ole verovarojen oikeaa käyttöä, niin en tiedä mikä sitten on. Jos joku haluaa käydä tästä asiasta keskustelua, niin siitä sitten vaan, mutta se ei enää ole sivistys- ja oikeusvaltiona itseään pitävään maahan sopivaa puhetta.

Yhteiskuntamme on oikeasti rakennettu niin, että ihminen joutuu turvautumaan tukiin, jos ei enää muuta voi. Miten muuten se voitaisiin rakentaa?

Aktiivimallin sotkeminen tuilla elämiseen ontuu pahasti. Jokaisen tiedossa piti olla, että aktiivimalli tulee lisäämään toimeentulotuen tarvetta. Kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, niin leikatun osan voi saada toimeentulotukena. Tämä ei voi olla yllätys Kelan pääjohtajalle.

Hänen tuloillaan on varmaan vaikea ymmärtää, että aktiivimalli säikäytti ihmiset huolestumaan elannostaan. Aktiivimalli velvoittaa tekemään tukien leikkaamisen uhalla työtä, jota ei kaikille ole. Leikkaus on kaavamainen, eikä se ota huomioon erilaisia olosuhteita eri puolilla maata. Työmarkkinatuki on niin pieni, että siitä leikkaaminen vaarantaa ihmisarvoisen elämän. Siksi leikkauksen kompensoiminen toimeentulotuella on ihan perustuslain sanelema juttu.

En tiedä miten paljon tuossa haastattelussa on toimittajan asennetta mukana. Ilmeisesti ainakin painotusten suhteen aika paljonkin, sillä Aaltosen puheissa on myös paljon asiaa. Hän ymmärtää selvästi, että aktiivimalli on epätasapuolinen. Samoin tuen ja aktivoinnin kohdentaminen erityisesti nuoriin on erittäin kannatettavaa. Vapaaehtoistyön hyväksyminen aktiivimalliin mukaan olisi ehdottomasti pitänyt ajatella jo lakia säädettäessä.

Tuo läpi paistava vaatimus tuen vastikkeellisuudesta vaivaa minua eniten. Siihenhän on pyritty jo monta vuotta, ja epäilen Aaltosen tulleen valituksi tehtäväänsä juuri sen takia. Silloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ajoi voimakkaasti vastikkeellista sosiaaliturvaa, ja nyt sitä ollaan ajamassa läpi hallituksen Toimi-hankkeella.

Kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että Kelan pääjohtaja pitää asiakkaitaan välttämättömänä pahana. Ihanne tietysti olisi, että kukaan ei yhteiskunnan tukia tarvitsisi, mutta ne ajat ovat jääneet historiaan. Silloinkin tukia olisi tarvittu, mutta niitä ei ollut. Siksi ei myöskään ollut mitään jatkuvaa tukea vaativia mielenterveyden pitkäaikaisdiagnooseja. Silloin mielenterveyspotilaillekin järjestettiin vastikkeellista sosiaaliturvaa vaivaistalon palkattomina työntekijöinä.

Kommentit (77)

 1. Älytön Pohtija

  ”miksi pidämme yllä järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta”, jos näin on, niin ihan ensimmäiseksi pitää poistaa lapsilisä. Sehän on se ensimmäinen olemassaolosta maksettava tuki.
  Luonnollisesti tuolla asenteella on kaikki tuet ajettava alas. Siis maatalous- ja yritystuet sekä lopulta myös eläkkeet. Oikeastaan koko yhteiskuntajärjestelmä voidaan silloin purkaa, eikä tarvita kelan pääjohtajaakaan enää …

  • Aina Marina

   Nimenomaan, ei tarvittaisi isopalkkaista johtajaakaan, kun ei olisi koko Kelaa. Hommahan menee niin, että jos/kun ihminen sairastuu vaikkapa syöpään ja saa kaikki hoidot (leikkaus, sytostaatit ja sädehoidon), saattaa sairausloma kestää niin pitkään, ettei Kela enää maksa sairauslomakorvauksia, vaan kehottaa hakemaan eläkettä tai töitä. Käytännössä on pakko ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, vaikka hakisi eläkettäkin (monessa sairaudessa aivan aiheestakin, kun se työkyky on lopullisesti mennyt), koska muuten ei sitä toimeentuloa saa mistään.

   Pakko todeta, että tämä hallitus on onnistunut miehittämään kaikki tärkeimmät pallit (oikeus/terveys/toimeentulo) omilla kätyreillään 🙁

 2. Sairaan tyttären äiti

  Pitkäaikaissairas saa onneksi yleensä loppujen lopuksi eläkepäätöksen, jolloin perustuki ei ole enää kuukausittain kenenkään mielivallan alla. Kaikki loput tuet sitten ovatkin. Lääkekorvattavuudesta leikataan koko ajan ja neliömetrin tarkkuudella määritellään jokaisen asumiseen tarvittavat neliöt. Tyttärelläni on vakava krooninen sairaus ja seuraan tätä tilannetta jatkuvasti. Onneksi hän sai eläkepäätöksen ja löysi opiskelijapuolisonsa kanssa myös edullisemman asunnon. Mutta autan heitä silti kuukausittain sekä ostamalla tai tekemällä ruokaa tai maksamalla vaikkapa hammaslääkärilaskuja ettei mene luottotiedot sillä aikaa kun Kela miettii mitä se päättää ja koska. Hän on onnekas, koska pystyn jonkinverran auttamaan, kaikilla ei ole näin hyvin ja se särkee mun sydämen. Kohtaan vastaavia ihmisiä myös työn kautta ja tiedän todella miten vähällä rahalla ihmiset oikeasti sinnittelee. Normaalin palkansaajan in sitä varmasti vaikea käsittää. Ja viimeiseksi toivotan: Kelan kermapylly pääjohtaja voi suksia kuuseen yhdessä jutun kirjoittaneen toimittajan kanssa. Sori, vaan ei sittenkään.

  • Rosa Warski

   Siitä huolimatta ettei onnentoivotuksista paljoa apua ole, kaikkea parasta sinulle ja tyttärellesi !

 3. Sirpa Kuisma

  Kiitos Sakari Timonen!

 4. Minna Haavisto

  On poliittinen valinta määritellä kumpi on enemmän yhteiskunnan tuen tarpeessa: muun toimeentulon ulottumattomiin joutunut yksilö vai kannattamaton yritys. Maamme nykyjohto virkamiehiä myöden näyttää olevan jälkimmäisen kannalla. Siis kansalaisten tukia on leikattava, jotta yrityksille voidaan jakaa enemmän tukia. Ja samaan aikaan yritykset vaativat palkanalennuksia, jotta pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa kaukoidän halpatuotannolle. Onko yhteiskunta siis yritysjohtajia vai kansalaisia varten? Olemme perimmäisten kysymysten äärellä.

  • Equalizer

   Juuri näin…päättäjien tahto on tiukasti suurpääoman taskussa. Allaoleva silmiäavaava Talvivaara-dokumentti ”Nälkämaan Sampo + Epilogi” kertoo kaiken tämän nykyisen meiningin irvokkuudesta.

   https://areena.yle.fi/1-3121890

 5. Kari Miettinen

  Anteeksi, että olen elossa.

 6. Pentti Nieminen

  ”on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. ”
  —–
  Perustuslaki on kiva mutta mitä lainattu lause konkretian tasolla tarkoittaa?
  – Onko välttämätön toimeentulo raha, jolla voi elää vai raha jolla pysyy hengissä? Tarkoittaako tämä edes rahaa vai ruokalippuja?
  – Onko yksineläjän välttämätöntä asua yksin? Eikö solu tai kommuuni asuminen riitä?

  Itse en ota kantaa suuntaan tai toiseen. Maailmalla (länsimaissakin) on esimerkkejä löyhemmästä sekä tiukemmasta sosiaaliturvasta.

  • Raija

   Kyse ei ole löyhemmästä tai tiukemmasta sosiaalituesta vaan paremmasta ja huonommasta sosiaalituesta.

  • Hulivilipoika

   Solu tai kommuuni riittäisi, mutta Kela periaatteessa torppasi senkin mahdollisuuden. Ihmisiä ruvettiin naittamaan Kelassa avo- ja avioliittoon (jopa sisaruksia), ja se vaikutti asumistukea leikkaavasti.

  • Lento Pro

   – Miksi ruokalippuja? Ne olisivat kuitenkin tyyliin kauppasidonnaisia niin, että voi mennä hakemaan tuotteensa vaan S-ryhmältä, vaikka etnisessä ois puolet halvempaa? Jos ajatus on, että ”juoppoja ne kaikki kuitenkin on”, niin eip ole. Rahan vieminen merkitsee, että ihminen on entistä enemmän Kelan nopeiden päätösten varassa, kun omassa likviditeetissä ei o lainkaan pelivaraa mihinkään yllättävään. Vai tykkäisitkö itse, jos joku muu päättäis sun rahankäytöstä? Pidän tuollaista toiseuttavana; muille halutaan sääntöjä, joita ei omalla kohdalla sulatettaisi.

   Se, että Kela viitsisi noudattaa lakia, auttaisi jo kovasti kimppa-asumista. Mutta kun eivät noudata. Plus lisäksi tilannetta on heikennetty vielä aiemmasta. Ruokakunnan käsitteen romuttaminen auttaisi asiaan, mutta sitä ei jostain syystä o kukaan viitsinyt nostaa vaaliteemakseen. Mitä sitä turhia.

 7. Markku

  Samuli Penttinen on kirjoittanut mainion kuvauksen nettoveronmaksajien arjesta. Työnantajamaksut / ostovoima, mikä maksaa?

  (Kuten arvata saattaa moiset kirjoitukset on tietenkin pyritty sensuroimaan..) Täältä siitä kuitenkin vielä löytyy joku hieman editoitu versio.. http://www.zygomatica.com/2016/02/25/antihakemuspalvelu/

  Sitä vaan että tämän kirjoituksen pointti oli että ehkäpä nämä veroja kaksin käsin kilpaa lohmivat Kelan pääjohtajat ja muut pakkoruotsilla pätevöityneet korkeasti koulutetut verojen särpimiseen itseoikeutettuina pakkoruotsittajasuvakkeina kotoutuneet verosyöttiläshyväkkäät pitäisi jalkauttaa yrittäjiksi.. Elikkä nettoveronmaksajiksi näyttämään mallia. Johtamaan edestä.

 8. Make

  Kuollaan pois sitten. Sote-uudistus auttaa siinä asiassa.

 9. Juha

  On tuo Kelan toiminta varsinkin toimeentulotuen kanssa aika erikoista. Itselläni on sellainen tilanne, että en saa enää opintotukea (Olen täysipäiväinen opiskelija), joten jouduin hakemaan ja sainkin, käteen ja ruhtinaalliset n.400 euroa, eipä tuolla pahemmin juhlita..

  Mutta olisi mielenkiintoista kuulla kommentti tästä: Kela vaatii minua ilmoittautumaan TE-toimiston asiakkaaksi. Soitin paikalliseen TE-toimistoon asiasta, ja suora vastaus oli, että vastaavia vaatimuksia (joka tarkoittaa lausuntoja ja ylimääräistä työtä TE-toimistoille) on viime kuukausina alkanut tulla Kelalta todella paljon. Ja tietenkään, nämä vaatimukset eivät johda mihinkään. TE-toimiston virkailija viittasi myös lakiin toimeentulotuesta, jossa myös mainitaan, että

  ”Toimeentulotukea hakeva 17–64-vuotias henkilö on velvollinen ilmoittautumaan työttömänä työnhakijana työvoimatoimistoon, ellei hän:

  1) ole työssä palkansaajana tai yrittäjänä;

  2) opiskele päätoimisesti;”

  Hieman pelottaa minkälainen limbo tässä on tulossa :/

  • Anna-Katriina Lius

   Minä olen suorittanut kaksi tutkintoa, jolloin toista tutkintoa suorittaessani tukikuukaudet tulivat täyteen. Suoritin tuon toisen tutkinnon parantaakseni työllistymismahdollisuuksiani. Siihen oli TE-toimistokin kannustanut. En täyttänyt aikuisopintotuen ehtoja, joten jatkoin vanhoilla opintotukikuukausilla. Reilu vuosi ennen valmistumista ne sitten loppuivat.

   Minua vaadittiin ensin ilmoittautumaan TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Näin en kuitenkaan voinut tehdä, koska olin päätoiminen opiskelija. Sain ajan virkailijan luokse. Teimme siellä suunnitelman, että ilmoittaudun TE-toimistoon työnhakijaksi opiskelijana, jolloin voin hakea osa-aikatöitä tehtäväksi opiskelun ohessa. Näin ilmaisen halukkuuteni huolehtia omasta elannostani. Sovimme säännölliset tapaamiset, joissa tekisin selkoa sekä työnhausta ja opintojen edistymisestä.

   Virkailija oli kannustava ja onnitteli viimeisellä kerralla kun olin valmistumassa. Sain koko ajan toimeentulotukea, koska en yrityksistäni huolimatta saanut osa-aikatyötä ja opiskeluuni liittyvät työharjoittelut firmoissa olivat palkattomia. Viimeisellä kerralla virkailija vielä sanoi, että jos työpaikka nyt napsahtaa, he maksavat ensimmäisen kuukauden työmatkakulut.

   Tällaista se oli vajaat 10 vuotta sitten, kun toimeentulotuesta päätettiin kunnissa. Nyt vastassa on Kelan nihkeä, kasvoton byrokratia. Miten lie käy opiskelijoille, joilla opintotukikuukaudet loppuvat jostakin syystä kesken.

   • AMK

    ”On sallittua keskustella siitä, käytetäänkö veronmaksajien rahat oikeisiin asioihin.”
    Ylisuuriin Kelan johtajien palkkoihin,ylisuuriin kultaisiin kädenpuristuksiin,ylisuuriin herrojen palkkioihin,verottomiin kulukorvauksiin (kansanedustajat,ministerit yms) ilmaisiin matkakustannuksiin (työlliset maksavat itse työssäkäyntinsä-huom. verotuksessa tätäkin on kiristetty),oikeastaan voisi kysyä Elliltä miksi saat palkkaa koska ei tee tuottavaa työtä (joku taisi joskus sitä kysyäkkin) miksi ei ole vanhainkodissa vanhuksille vaippaa vaihtamassa,ulkoilemassa heidän kanssaan,risusavotassa tai tekemässä sellaista työtä mitä on paljon mutta siitä ei haluta maksaa palkkaa,miksi me maksamme (veronmaksajat) sinulle palkkaa vain sinun olemassa olosta, älyttömistä mielipiteistä vai onko niin hänenkin kohdallaan ”–Toimeentulotuesta on tullut elämäntapa ja jatkumo ihmisille, joilla ei ole muuta mahdollisuutta. Onko yhteiskunta rakennettu siten, että ihminen joutuu turvautumaan tuilla elämiseen,”????

   • AMK

    Työmarkkinatukeahan ei saa jos ei hae kokopäiväistä työtä.Jos saat osa-aikatyön sinun pitää olla työkkärin listoilla hakemassa kokoaikatyötä että saat soviteltua työttömyyskorvausta,siksi ihmeellistä että te-toimisto tarjoaa osa-aikaisia työpaikkoja.

 10. Markku

  Se että tämä tämä ruotsalaisten pankkiirien ja skandinaavisten linnanherrojen kanssa kaveeraava kaksikielinen hallinto itse jäisi entiseen tapaan lusmuilemaan byrokraattisiin poteroihinsam, eli ihan vaan verosyöttiläiksi ja olisi sieltä lämpöisiltä pahnoilta käsin työntämässä hallintoalamaisensa yrittäjiksi, siis aivan toivottoman mahdottomiin oloihin, suorastaan avantouimareiksi, vastaa julmuudessaan pahimman sorttista taloudellista kansanmurhaa.

  Toisaalta. Mitäpä uutta siinä olisi? Ehkäpä koko tämä käsiin luhistuva velkavetoinen pyramiidihuijaus olikin nimenomaan tarkoitus rahoittaa ryöstämällä yrittäjiksi pakotetut täysin tuohon rooliin valmistautumattomat suomalaissuvut.

  Katsotaan vaan. Pian saadaan taas ilolla seurata kuinka taas kerran täkäläisen hallinnon kanssa kaveeraavat Nallukat lihovat. Samaan aikaan skandinaavisessa omistuksessa oleva valtamedia suitsuttaa näiden Nallukoiden ahkeruutta ja nerokkaita bisnesideoita..

 11. Sauli

  Näyttää siltä että ihmisillä, siis sellaisilla jotka eivät ole joutuneet turvautumaan sosiaaliturvaan tai työttömyyskorvauksiin, on hiukan väärä käsitys sosiaaliturvan tasosta. Yleinen käsitys lienee, että sosiaaliturva Suomessa on hyvä tai erinomainen. Ei ole, se on kuudenneksi paras kun kaikki etuudet lasketaan mukaan (lähde: Glassdoor Economic Research & Llewellyn Consulting: Which Countries in Europe Offer the Fairest Paid Leave and Unemployment Benefits?) Eli kysymys lienee ennemminkin parempiomaisten asenteesta heikommassa asemassa olevia kohtaan. Journal of Cross-Cultural Psychology tiedejulkaisu taas listasi maailman eniten ja vähiten empaattisimpia maita, ja kuinka ollakaan Suomi löytyy häntäpäästä, vain kuusi maata 63 tutkitun maan joukosta sijoittautui Suomea heikommin.

  Kun nyt nämä kaksi tutkimusta yhdistää, alkaa hahmottua miksi Matti Meikäläinen äänestää Kokoomusta ja vihaa köyhää. Kun tähän vielä lisätään Sipiläläinen luterilaislestadiolainen työmoraali ja sairaaksi kasvanut menestymisen tai voittamisen pakko, aletaan ymmärtää keskustelua suomalaisten yleisestä asenteesta köyhyyttä kohtaan. Me mielellämme luemme uutisia olympiavoittajista, mutta ohitamme hopealle jääneet. Meiltä näyttäisi puuttuvan aito yhteisöllisyys ja kyky empatiaan. Siksi Elli Aaltosen kommentit eivät herätä ansaitsemaansa huomiota muualla kuin Sakun blokissa.

 12. Mettäläinen

  Kiitos Saku ja kiitos Li
  (Ykköslauantaissa)!

 13. Lääketieteen kandidaatti

  Myönnän, etten vaivautunut lukemaan tuota haastattelua ja luotan siihen, ettei Timonen ainakaan kovin pahasti ottanut sitaattia pois kontekstista, mutta tuo sitaatti on mielestäni erittäin vastenmielinen. Jokainen psykiatrian perusteet tunteva ymmärtää, että on lukuisia psykiatrisia diagnooseja, jotka johtavat pysyvään työkyvyttömyyteen.

  On toki totta, että ennen ei annettu pysyvää tukea psykiatrisen diagnoosin saaneille, mutta se ei suinkaan johtunut siitä, että sairaat parantuivat, vaan osa parantui ja loput jätettiin heitteille, tai suljettiin mielisairaaloihin. On täysin naurettava ajatus, ettäkö Kelan pääjohtaja ei tietäisi työkyvyttömyyseläkkeen myöntämisperusteita, tai että hän kuvittelisi työkyvyttömien olevan työkykyisiä, joten tyhmempikin ymmärtää kyseessä olevan likainen ja häikäilemätön henkilökohtainen poliittinen avaus.

  Kaiken kaikkiaan pääjohtajan teksti tuo mieleen ihmisen, jolla on vahva usko omaan ideologiaan mutta ei ollenkaan tietoa asiasta, josta puhuu. Se, että henkilö asemansa puolesta on täysin tietoinen asioiden todellisesta laidasta ja näin ollen tietämättömyys on teeskenneltyä, ja lisäksi kyseessä on merkittävä ja vaikutusvaltainen asema, on äärimmäisen pelottavaa

  • Bru Netti

   Aaltonen kaipailee aikoja, jolloin läänissä oli kenties yksi psykiatri, jolloin ei diagnoosejakaan ollut ”olemassa”. Sen sijaa männävuosikymmeninä masennuspotilaat pääsivät selän vuoksi eläkkeelle. Nyt se tie on käytännössä blokattu. Juuri millään muulla kuin masennusdg:lla ei eläkettä kelalta heltiä. Sitten kehtaa inistä psykiatristen diagnoosien määrää. Kyllä siinä ihminen masentuu, kun 5-10 vuotta eläkehylkylimbossa pyörii pudoten alimpien tukien piiriin.

   • Mukamukasairas

    Edes täyttä kuntoutustukea, tai muutamaa kuukautta pidempää osakuntoutustukea ei tule vaikean masennuksen diagnoosillakaan. Lääkäri kirjoitti yli 3/5 työkyvytön vaikean masennuksen takia. Eläkevakuutuslääkäri muutti sen näkemättä keskivaikeaksi. Näin eläkevakuutusfirmat kaukoparantavat.

    • töytön

     Elli Aaltosella on onneks korkein mahdollinen parannusmetodi, se on palkaton työ. Palkaton työ parantaa joutilaan ja vakavasti sairaan. Tämmöstä ahkeraa leivän kannikan eteen-puurtajaa Aaltonenkin saattaa hiukan tuijottaa/tarkastella ja jopa laittaa 2€ kolikon sen kerjäyslippaaseen, kun varaa on.

 14. Rosa Warski

  ”–Ennen Kelan tuet olivat aika selkeitä. Asiakas sairastui, sai tukea ja tuli terveeksi. Ei ollut tällaisia mielenterveyden diagnooseja, jotka jatkuvat ja jatkuvat.”

  Tämä lause saa vieläkin niin vihaiseksi. Mielenterveysongelmat ovat helvettiä muutenkin, mutta kylkiäisinä tulee aina mukaan muiden ihmisten puhdas epäusko ja välinpitämättömyys. Kuten Sartre aikanaan sanoi, ”Hell is other people.” Monet tuntuvat ajattelevat, että joko olet ”täysi hullu” tai sitten vaan otat itseäsi niskasta kiinni ja homma on sillä selvä.

  Päälle ei arki näy – vuosia siivoamaton asunto, päivittäinen ponnistelu laittamaan ruokaa ja käymään kaupassa, asuntoon lukkiutuminen kuukausiksi, ahdistus- ja pelkotilat, toivottomuus ja tulevaisuudenpuute, valtava väsymys yhdistettynä unettomuuteen, jne. Sen kerran, kun revit itsesi virkailijan tapaamiselle, olet automaagisesti terve koska sinnehän pääsit.

  Nyt tätä samaa tuubaa kuuluu Aaltosen suusta. Hän näyttää kaipailevan jonkinlaiseen wanhaan kulta-aikaan, jolloin mielenterveysongelmia ei ollut. Kelan pääjohtajana hän omaa suurta vaikutusvaltaa juuri niiden ihmisten elämään, joilla mielenterveysongelmia on. Ja jos pääjohtaja vähättelee, miten todennäköisesti rivivirkailijat toimivat toisin ?

  • Esa J.

   Muistettakoon, että Kelan pääjohtajan virka on ollut jo yli kuusi vuosikymmentä kepun/maalaisliiton mandaattina. Elli Aaltosella ei ole kepun jäsenkirjaa, mutta hän pitää itseään ”alkiolaisena kepulaisena”, kertoo aina niin viisas Wikipedia.

   Koska tällaiseen mandatoimiseen saadaan muutos? En siedä, että virkoihin nimitetään puoluekanoja…! Etenkään, kun Elli-parka ei näytä uskovan että on ihmisiä, joista ei ole pyörittämään oravanpyörää.

   Nämäkö sitten pitäisi jättää kärsimään hätäänsä yksin, kaiken tuen ulkopuolelle?

 15. Petri Sakkinen

  Sen verran olen ollut tekemisissä mielenterveysasioidenkin kanssa, että pystyn pätevästi diagnosoimaan pääjohtajamme vakavasti asennevammaiseksi, joka pitäisi nopeasti siirtää työkyvyttömyyseläkkeelle.

  Asennevamma on lisäksi siitä kiva sairaus, että siitä kärsivät voivat (omasta mielestään) pysäköidä autonsa vammaispaikoille, tarvitsematta turvautua hankalaan byrokratiaan saadakseen asianmukaisen luvan; eläköitynyt pääjohtaja ei ehkä joudu turvautumaan tähän, koska autonkuljettaja löytänee Mersulle odottelupaikan jostain (esim. vammaisparkkipaikalta.)

 16. Annika Äp

  uuninpankopoika on kiinnostava uusi tuttavuus. Kannatan vanhanaikaista humaanisuutta!

  • PänkThid

   Heh, juuri näin. Tuntuu olevan katoava luonnonvara tämä vanhanaikainen humaanisuus, kun sitä ei enää Sakun lisäksi tahdo kuulla muilta koulutetuilta ja elämässään pärjänneiltä, vaikka juuri heidän pitäisi avata suunsa.

   No onhan heitä joitain, mutta saavat harvemmin palstatilaa. Nyt on muotia kuri ja järjestys. Ellin kaltaiset empatiavajeelliset laput silmillä kulkevat oikeiston kätyrit nostetaan pomoiksi toteuttamaan suurta agendaa, eli sääty-yhteiskuntaan palaamista.

   Itsekin rekisteröin aikanaan Ellin lausunnot, ennen kuin hän oli aloittanut pääjohtajan pestissään. Ihmettelin tuolloin, ja ihmettelen nyt, mitä hänen nenäänsä kaivaa se kenelle tukia jaetaan ja minkä verran. On poliitikkojen tehtävä säätää lait, ja Ellin tehtävä on syödä kampaviinereitä kokouksissa ja seurata powerpoint-esityksiä sen näköisenä, kuin niistä jotain ymmärtäisi. Ellin tehtävänä ei ole komentaa alaisiaan tiukentamaan lakien tulkintaa, tai muokata yleistä ilmapiiriä hyväksymään köyhien ja sairaiden entistä kovempi kepittäminen.

   Rautasaapasyhteiskuntaa kohti siirryttäessä Elli on vain ns. hyödyllinen idiootti prosessissa. Itsekritiikitön omaan napaan tuijottaja sopii hyvin hommaan: hänet voidaan huoleti jättää hölöttämään totuuksiaan, ja mikäli tapahtuu överit, hyvät veljet eivät likaa käsiään. Koirat haukkuu ja karavaani kulkee.

   Ei kukaan normaalijärjellä ja -empatialla varustettu niele tuota Ellin roskaa. Ihmisillä lienee toisaalta tätä nykyä jo niin kova kiirekin, etteivät näe mitä ympärillä tapahtuu. Kun aletaan liimailemaan tähtiä rintaan, aletaan syyttää jotain torkkupeiton alla aivopierujaan päästelevää kansanedustajaa, vaikka vika löytyy peilistä. Nyt pitäisi nähdä, että elämme viheliäisintä aikaa sitten 40-luvun. Kohta meitä myös salakuunnellaan, mikä sopii saumattomasti kaikkeen tähän painajaiseen.

   Onneksi Saku on herättelemässä meitä.

 17. työtöntyötön

  Aamulehdestä lainattua:
  ”Vuonna 2017 toimeentulotukea sai Suomessa 350 000 kotitaloutta.

  Tästä määrästä 90 000 kotitaloudessa päätuensaaja oli alle 25-vuotias. Luku pysäyttää. Nuorten syrjäytyminen näkyy yhteiskunnassamme vahvasti ja huoli siitä on suuri, Aaltonen sanoo.”

  Eipä näytä Elli ymmärtävän että toimeentulotuki ei tarkoita automaattisesti syrjäytymistä. Esim. nuori on muuttanut omaan asuntoonsa vuokralle ja käy työkkärin määräämässä työkokeilussa 6kk tuloinaan työmarkkinatuki ja asumistuki sekä kulukorvaus 9e/päivä. Koko tämän ajan hän on oikeutettu myös toimeentulotukeen. Kulukorvausta ei huomioda toimeentulotukilaskelmassa tuloiksi. Suomesta taas ei käytännössä löydy vuokra-asuntoa jonka pystyisit maksamaan asumistuella ja lopun omavastuun työmarkkinatuesta ilman ettet putoisi toimeetulotukinormin alle.

  Kyseinen työtön ei myöskään ole virallisesti työtön eikä myöskään työllinen. Sen sijaan syrjäytyneeksi hänet näytetään laskettavan.

  • Equalizer

   Määritelmä ”syrjäytynyt” riippuu määrittelijän näkökulmasta. Minun mielestäni KELAn pääjohtaja kuuluu itsekin syrjäytyneisiin. Hän on nimittäin syrjäytynyt kansalaisten arkitodellisuudesta.

   • AMK

    Ministerit,kansanedustajat kaikki päättäjät ovat syrjäytyneitä,he eivät tiedä mitä kipurajoilla elävien elämä on,kunhan itsellä menee hyvin turha sitä on sivuilleen vilkuilla-heidän mielipiteensä on mutu tuntumaa ….

 18. Sirpa Hyttinen

  Yhteiskunnassamme on iso ongelma kun tälläiset Elli Aaltoset pääsevät asenteineen näin tärkeisiin virkoihin. Kiitos Saku Timonen asian esille tuomisesta. Kiitän myös Li Anderssonia hänen ansiokkaasta työstään.

 19. RR

  Epäilisin pääjohtajan viittaavan siihen, että toimeentulotukea ei ole alun perin tarkoitettu pitkäaikaiseen elämiseen vaan tilapäiseksi tueksi. Se on ominaisuuksiltaan sellainen, että se ei rohkaise ihmistä vähitellen parantamaan elämäntilannettaan vaan pikemminkin passivoi.

  Olisi siis esimerkiksi pitkäaikaisista mielenterveysongelmista kärsivien tai ihan tavallistenkin pitkäaikaistyöttömien kannalta parempi, jos elanto järjestyisi jotenkin muuten kuin toimeentulotuen kautta. Esimerkiksi jokin ehdoiltaan työttömyystukia muistuttava tukimuoto on selvästi parempi vaihtoehto.

  Tai kaikkein paras olisi tietysti se, jos esimerkiksi näkyvät henkisen puolen ongelmat eivät estäisi työllistymistä palkkatyöhön. Vielä 1970-luvulla palkkatyössä oli myös paljon ”vajavaisia” ihmisiä kiitos erilaisten työmarkkinoiden.

  • Anna-Katriina Lius

   Nykyinen yhä monimutkaisempien kokonaisuuksien hallintaa vaativa työelämä estää myös yhä useampien erityisten oppijoiden ja erilaisista terveyspulmista kärsivien osallistumisen siihen kunnolla. Agraariyhteiskunnassa vammaiset ja eri tavalla sairaatkin pystyivät osallistumaan joihinkin askareisiin niin, että siitä oli yhteisölle hyötyä. Nyt tilanne on se, että koska täysimääräinen osallistuminen ei usein ole mahdollista, yhteiskunnan vaan on järjestettävä vähintään se ihmisarvoinen elanto. Minusta näissä Aaltosen kommenteissa on tuota ajatusta kyseenalaistava sävy.

  • Rosa Warski

   Köyhää ja sairasta ”rohkaisisi” parhaiten parantamaan elämäntilannettaan,

   1) turvattu toimeentulo
   2) turvatut palvelut
   3) molempien järjestyminen ilman stressiä

   Tällöin olisi mahdollista kehittääkkin elämää johonkin suuntaan. Ei tarvitsisi päivittäin miettiä, mistä seuraava leipä, ja evääkö joku ”minä olen vain töissä täällä” -empatiavajeinen leivän heti ensi kuussa.

  • Peksi

   Aivan. Sellainen tukimuoto on jo olemassa.Mutta rahaa sieltä ei saa koska Telk ja Vakuutusoikeus ovat varjelemassa Porvarien varoja eläkevakuutuslaitoksien sijoituksissa.Sitten ihmetellään lisääntyneitä mielenterveys ongelmia.Esim:Itse sairaslomalla vuodesa 2013.11 ollut. 32 vuoden työssä olon jälkeen nyt jo irtisanottu sairauden perusteella kaikki kuntoutustuki ja eläkehakemukset hylätty.Arvatkaa onko psyykkisiä onngelmia ilmaantunut. Itsestä tuntuu että 585€ minkä saan työmarkkina tukea puhtaana. Kaikki työaikana kerätty varallisuus on syöty.Sussuun pitäs mennä ahistaa. Kannattaako täällä rimpuilla.Jos tällätavalla kannustetaan.Ja ajatellaan tuollakin KELA:ssa. No onneksi on nyt hoito suhde mielenterveyspolilla.Pysolokin diaknoosia odotellessa rustailen kolmatta kuntotustuki hakemusta. (ei pieni ihminen tiennyt työssä ollessan miten hyvä järjestelmä lotto voittajien 100 vuotiaassa maassa kyykyttää sairaat ja muuten vähäosaiset.) voimia kohtalo Toverit!

 20. Jii Änn

  Ensimmäistä lausetta lukiessani ajattelin kirjoituksen koskevan sopeutumiseläkkeitä.

  • Anja

   Mitähän pääjohtaja tuohon sanoisi, jos joku pääsisi hänelle tuon kysymyksen esittämään?

 21. AMK

  ”Asikas on aina oikeassa” -ei pidä enää paikkansa.Vaan johtaja,joka ei tiedä asiasta ton tuhkasen pöläystäkään on aina oikeassa.Kuinka kehtaa ite saa palkkaa asiakkaita mollaamalla ala-arvioimalla 15 000 kuukaudessa https://www.talouselama.fi/uutiset/palkka-15-000-kk-il-kelan-uusi-paajohtaja-yllattyi/0d5136a2-0a3c-3e32-ad63-633fcd4a911a
  Mistähän hän palkkansa saa??Olisko verovaroista?Miksi Kela on olemassa ?Johtajia varten?Miksi hän ei tee työtä 500 eurolla kuukaudessa ja ole tyytyväinen että saa aktiviteettiä?Miksi muiden (työttömien) pitää tehdä työtä palkatta ,että hän saa yltäkylläisyyden? Kelan pitäisi olla auttamassa ,siksi se kait perustettiin avun tarpeessa olevia nyt näyttää olevan toisinpäin,avuntarvitsevat auttavat että johtaja saa palkkansa,teettämällä palkatonta työtä työttömillä mistä pitäisi kaiken järjen mukaan saada myös palkkaa.???

 22. tohtori

  Kelan pääjohtaja on dosentti, jonka pitäisi osata arvioida omaan alaansa liittyvää tieteellistä tutkimusta edes jollain alkeellisella tasolla. Jos se ei onnistu, niin koulutus on mennyt hukkaan. Pääjohtajan kommentit ovat pöyristyttäviä ja osoittavat täydellistä typeryyttä. Kelan puikoissa on vaarallinen pelle, joka katsoo oikeudekseen pelleillä ihmisten toimeentulolla.

 23. Luukas Pyykorpi

  Kaikki maamme rikkaat ja varakkaat ovat oikeutettuja lapsilisään, mutta köyhimmiltä ihmisiltä se riistetään eli toimeentulotuessa katsotaan tuloksi vähentäen tukea samalla summalla. Samaten vaikkapa rikoksen uhriksi joutunut toimeentulon anoja joutuu uhriksi päättäjien taholta. Elli kelaa vähä

 24. AMK

  Paula Risikko huh huh,keskeytti puhemiehenä asian käsittelyn (aktiivimalli)…ihmekös kun on ollut itse asiaa junailemassa.Pohjalaista sisua vaiko kokoomuslaista politiikkaa???

 25. AMK

  Nämä tilastot..huh hah hei työtön-työllinen, miksi ei suoraan oteta työmarkkinatuen ,yleensä Kelan korvauksien saajien lukumäärää myös liitolta saavien ja ynnätä niitä yhteen-jos saa työttömyyskorvausta on työtön jos saa verotiedoissa palkkaa on työllinen.Ihmeellistä on tämä politiikka-tilastokikkailu-työttömien roima työllistyminen työttömyyskorvauksella.Ja kukahan sen ”palkan” maksaa ja ketkä siitä hyötyvät?Veronmaksajat huiman ”palkan” maksaa,hyötyjinä ovat palkattoman työntekijän saaneet,häviäjiä ei olekkaan muutakuin se hyväksikäytetty alistettu syrjäytetty työpanoksensa antanut hyväntekijä-suomi nousuun periaatteella ja tietenkin veronmaksajat jotka sen ”palkan” maksavat.

  • töytön

   Minulle tuli tilastokeskuksen nainen ihan kotiovelle asti, kun en ollut vastannut puhelimeen, Sipilän tilastot on tärkeet. Onneksi on meillä uskovaisia miehiä ja rukousaamiaiset amerikoissa, hallelluuja.

 26. Teemu

  Haastattelussa ärsyttää että hän pitää tärkeimpinä asioina lapsiperheiden tukia ja opintotukea. Kumpaankaan hän ei voi juuri vaikuttaa. Sen sijaan kaikki muu Kelassa on ensinnäkin suuressa osassa, ja paljon tärkeämpiä asioita johtajan miettiä.

 27. UllaM

  Elli kyseenalaistaa lääkärien tekemät diagoosit. Onko Elli myös lääkäri?

 28. Rintsu

  Elli Aaltosen kannattaisi muistaa, että Kela perustettiin niinkin myöhään kuin 1937.
  Ennen sitä ei todellakaan ollut mitään. Siihen aikaan Ellillä tuskin myöskään olisi dosentin pätevyyttä pyrkiä mihinkään virkaan, eikä naisia virkoihin nimettykään joten haikaillessaan vanhoja hyviä aikoja hän itse asiassa haaveilee pääsystä pappilaan piiaksi.

  Kelan eri tukimuodot on aikanaan kehitetty johonkin tarpeeseen. Osa niistä toimii, osa ei.
  Toimeentulotuki on kehitetty lyhytaikaiseen tarpeeseen suojaverkoksi aikana jolloin töitä sai toistaitoinenkin.
  Se on erittäin raskas ja kankea eikä auta siinä vaiheessa kun pää on vielä jotenkin pinnalla. Se astuu kuvioon vasta kun kaikki on jo menetetty. Ja koska töitä ei ole niin se muuttuu monien kohdalla pitkäaikaiseksi ja ainoaksi tuloksi, vaikka sitä ei ole siihen tarkoitettu.

  Niinpä aivopierujen sijaan Kelan pääjohtaja voisi miettiä rakentavia ratkaisuja sen sijaan, että vetää lokaan oman firmansa työn ja kymmenien vuosien kehityksen.

  Kun kyseessä on krooninen väsymys, viina, huoli toimeentulosta ja yhteiskunnan ratkaisu on lähettää ongelmaa ratkomaan konepistoolipoliisit niin sitten ollaan kahdeksassa surmanluodissa. Vaikka yksi aseeton sosiaalityöntekijä kunnan jauhopaketin kanssa olisi tullut huomattavasti halvemmaksi, murhenäytelmästä puhumattakaan.
  Niin, Elli Aaltonen. Kyllä niitä mielenterveysongelmia oli ennenkin. Ne vaan ratkesivat muilla tavoin kuin diagnooseilla.

  • AnItte

   Kiitos Rintsu, pelastit päiväni : ) …..loistava laajempi näkemys.

  • Rosa Warski

   Hyvä kirjoitus kyllä Rintsulta !

  • Aina Marina

   ”… Siihen aikaan Ellillä tuskin myöskään olisi dosentin pätevyyttä pyrkiä mihinkään virkaan, eikä naisia virkoihin nimettykään joten haikaillessaan vanhoja hyviä aikoja hän itse asiassa haaveilee pääsystä pappilaan piiaksi.” – Aivan ja tuolla alempana oleva kommentti siitä ajasta, kun töihin pääsi aina kun halusi – muistan sen ihanan vapauden nuoruudesta minäkin. Mutta toisin kuin ellit, olen ”päässyt” tutustumaan myös tämän päivän työmarkkinatilanteeseen…

  • Mira

   Suomessa oli ennen näitä ”perustöitä”, joihin ei juuri kummempaa koulutusta tai osaamista tarvittu. Nyt ne on lähes järjestään lopetettu. Nykyisin pitää olla sosiaalinen, joka suuntaan repeämään pystyvä multitalentti. Muuten et työelämään kelpaa.

 29. Markku T Koivisto

  Näitä ”elliaaltosia” ovat juttujen kommenttiosiot pullollaan. K**ipäät kadehtivat perusturvalla eläviä.

 30. EskoJ

  Aika moni muukin haluaisi vastikkeellista sosiaaliturvaa.

  Sen toinen nimi on työpaikka.

  • töytön

   Sampo Terho 1,6% kannatuksella. Kokoomus kutsuu oikein mukavaa pojua, ota se Elo mukaan kans? Jarpalle taitaa jäädä vanhana paskana pelkkä luu käteen. Tai ehkä käteen jää aktiivimallin paperinippu ja hölmistynyt ilme, sekä sopeuttamiseläke..

   • töytön

    Osallistavaa sosiaaliturvaa toki.

  • Mira

   Ja nimenomaan palkallinen työpaikka

 31. Juhani Valli

  Syönyt sika ei tiedä syömättömän päivistä. Lapin Kansa sensuroi tämän mielipiteeni jutustaan. Kysymyksessähän on vanhan kansan sanonta.

 32. UllaM

  Joensuun Elli kuuluu ikänsä ja siihen liittyvien asenteidensa puolesta siihen ikäluokkaan jonka kuuluusi olla eläkkeellä tai siirtämässä paperittomassa toimistossa papereita pinosta A pinoon B. Että ei tekisi mitään vahinkoa, vaikkapa unelmoisi pääjohtajana lehdistölle vanhoista hyvistä ajoista.
  Minäkin olen vanha akka, 60-luvun alussa syntynyt, ja totta tosiaan: silloin ennen suurta lamaa nuorten työttömyys oli lähinnä oma valinta. Aivan säädyllisesti palkattuja töitä sai, kun vain kysyi. Ellillä lienee ollut vielä parempi tilanne, kun ikää on enemmän.
  Epäilen että näiden päättäjiemme käsitys työelämästä on jämähtänyt muinaiseen ruusuiseen nuoruuteen, aikaan ennenkuin Neuvostoliitto romahti.

 33. AnItte

  Tuupattaisko näitä kansalaisaloitteita etiä päin, jospa UPP suo anteeksi aktivoitumiseni; tämä toiminta ei vielä tuo karenssia Työnesto toimistosta. Edistetään demokratiaa, joka on kuulemma uusliberalistien pahimpia pelkoja ja Aaltoskakin sais lisää aihetta aivopieruilleen : D

  Vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreiltä poistettava mielivaltainen oikeus kumota potilasta hoitavan lääkärin lausuntoja. Tapaturmavakuutuslain 41 d § muuttaminen siten että tuo mielivaltaisuus poistuu.
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2837

  Aloite kela-korvauksen myöntämisestä kaikista reseptilääkkeistä
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2640

  Työttömien sivutoimista opiskeluoikeutta laajennettava
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2897

  Lobbaus läpinäkyväksi
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2653

  Maksuton toisen asteen koulutus kaikille
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2607

  Tämä on aivan uusi aloite, voisko joku sanoa, onko tätä hyvä kannattaa?

  Lakialoite takuutulosta perusturvan parantamiseksi
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2963

  Ja sillälailla, ryöpsähti mulla sitte nytten kuitenki ; )

 34. Matti

  Kun yrittäjätoimintani loppuu työkyvyttömyyteen(siihen asti työskentelen) ja jos ei ole rahaa, alan rikolliseksi. Talvet vankilassa ja kesät rannoilla. Varastan niiltä, jotka katson vastuullisiksi ihmisten huonoon oloon. Silloin ruoka ja asunto on taattu, sekä terveydenhuolto.

 35. Rekkakuski

  Kelan asennevamma tuntuu olevan syvä, eikä kukaan välitä.

  Minä loukkasin osa-aikaisessa työssä käteni, mutta sitä ei kyetty osoittamaan nimenomaan työssä tapahtuneeksi. Hain sairaspäivärahaa ja sainkin parilta kuukaudelta, vaan sen jälkeen kela päätti, että olen täysin työkykyinen (koska diagnoosia ei pystytty antamaan, eikä käsi ollut surkastunut). Olen ammatiltani rekkakuski, käsi oli kuin halvaantunut, ei puristusvoimaa, sormet ei auennut. Ei auttanut, vaikka kuinka selitin kelalle, ettei yksikätisenä ajeta rekkaa, ei pureta kuormaa jne. Osa-aikatyö oli jo päättynyt, jouduin siis ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi. Sairaslomaa kyllä lääkäri kirjoitti. Diagnoosi löytyi (TOS) mutta sellainen ei kelan mielestä työskentelyä haittaa. Ei kelpaa syyksi sairaspäivärahaan. Sitten lääkäri päätti, ettei tarvita enää sairaslomaa. Kädessä ei ole puristusvoimaa, se on muutenkin heikko ja huonosti toimiva. Mitä varten sairaspäiväraha sitten on? Todennäköisesti käsi jossain vaiheessa palautuu. Nyt sitten työkkäri väläyttelee kuntouttavaa työtoimintaa…pelleksi en lähde johonkin kaupungin orjatyöhön. ”Eihän sinulle kotona makaamisesta makseta”. Osaan kyllä hakea itselleni muuta työtä, jota pystyn tekemään. Vaan kuka palkkaa ramman?

  Pysykää terveinä!! Suomessa köyhän ei auta sairastaa!

 36. Siru Pola

  Asiasto toiseeen, mutta Sisinten Terho esitteli äsken televitsiuunissa oman hybridinsä aktiivimallista ja sosiaaliturvasta.

  En kyllä saamut siitä oikein tolkkua, mutta sellaistahan se muunkin hallitusväen tempoilu on ollut. Sisimmät varmaan ilmoittaa kohta, että eivät kannatakaan aktiivimallia vaan tätä omaa malliaan.. Huh huh.

 37. Tavalliset ihmiset

  Pakko oli kaivaa vanha hieno kappale. Siinä on englanninkielinen tekstitys, valitettavasti ei löydy suomeksi esitettynä. Kun Torkku-Helikopteri-Juhana käskee hakemaan töitä, hän lienee vilpitön. Kun Elli käskee parantumaan mielenterveysongelmista, hänkään tuskin tajuaa miltä kuulostaa. He tuskin voivat koskaan ymmärtääkään.

  Työministeri ei kuulu laulun päähenkilön joukkoon, mikä kyllä herralle itselleenkin valkenee – ennemmin tai myöhemmin.

 38. AMK

  Kunpa olisit katsomassa elämää tätä ,mitä kylmässä maailmassa elelen.
  Kuinka pinnistelen tukiviidakoissa mitään apua ei ole ”auttajista” (http://www.kela.fi/-/kela-neuvoja-auttaa-tukiviidakossa),itse pitää tietää mitä hakee kuinka hakee,pitää osata oikeat kysymykset kysyä oikealla hetkellä saatko sittenkään oikeita vastauksia.Olen tullut siihen tulokseen hae kaikkia mahdollisia tukia-mitään et häviä-pettymystä kylläkin kielteisen päätöksen saadessasi-mutta aktiivisuutesi ehkä huomioidaan tai sitten ei,mutta itse olet ollut aktiivinen…hmm kerron työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta ,minulla se on evätty 2 kertaa.Sairauspåivärahaakaan en saanut,syynä ehkä se kun en ollut saanut työttömyyskorvausta tarvittavaa määrää-ikuinen karenssi päättyi vuoden 2016 lopussa.Herroiksi olen elellyt viimme vuoden hah hah haa, (17 vuotta vanha talvitakki,ei älypuhelinta,sitä toki en haluaisikaan mutta ehjät kengät kylläkin)kunpa olisin politiikko ja saisi edes kuukaudessa sen minkä meikäläinen saa vuodessa. ”Ei se suuret tulot vaan pienet menot”-ei ole tätä päivää ainakaan työttömille.Ehkä tässä vaiheessa mielenterveys on jo koetuksella.Ellikin vois kokeilla kuinka pää kestää potkimista.

 39. Jani R

  Tämän bloggauksen otsikoinnista tuli aikoinaan vähän sanomistakin, mutta kun tässä on vettä virrannut jne., niin enpä voi todeta olleeni kovin väärässä. Niitä, jotka eivät jaksa klikata ja lukea, muistutettakoon edes Elli Aaltosen hiukan yli vuoden takaisesta vierailusta A-Studiossa. Siinä E. Aaltonen käytti ilmausta ”tarkoitukseton elämä”, jolla hän viittasi nimenomaan työttömän ja/tai syrjäytyneen elämään. Minusta on aika saatanan huolestuttavaa jos Kelan pääjohtaja käyttää tuollaisia termejä ja ylipäätään on sitä mieltä että joidenkin ihmisten elämä on tarkoituksetonta. Sanoisinpahan jopa että sen sietäisi olla huolestuttavaa monen muunkin mielestä.

  https://potuntervaaja.wordpress.com/2016/11/27/mielipuoli-kelan-uudeksi-paajohtajaksi/

  • AMK

   Keskustastahan hänet valittiin,missä on vai onko sitä olemassakaan onko sipi oman eduntavoitttelussa mennyt äärimmäisyyksiin http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Politiikka/Arvot,-missio,-visio
   No jokainen voi ajatella omalla älynystöreillään menikö ihan oikeasta kohdilleen.Muistuuko mieleen Aulius Kevan johtaja keskutalainen.

 40. KL

  Ne joita pohjaismainen malli, siis se, että ihmisille taataan verorahoista sosiaaliturva kun muuta turvaa ei ole, voisivat lakata rapauttamasta järjestelmää ja muuttaa esim. jenkkilään. Ei muuta kun way to go! Tartte täällä kitistä jos ei homma miellytä.

 41. Jorma Reijonen

  Harkitkaa hyvät kanssaeläjät, ketä äänestätte, sillä on kauaskantoisia seurauksia omaan ja läheisten toimeentuloon ja hyvinvointiin.

 42. Jarmo Vilponen

  HEI JA KIITOS SAKARILLE YHÄ JATKUVASTA JA LINJAKKAASTA KIRJOITTAMISESTA

  Tässä on aika voimat vähissä, kun laiminlyöntejä terveyden- ja sosiaalipalveluiden osalta olemme perheenä ja yksilöinä joutuneet kokemaan, kuitenkaan sitten saamatta ’osllisuutta’ sen enempää kuin olisimme saaneet ilman palveluissa käyntiä. Meillä on pitkään ollut ongelmia nimenomaan palveluketjujen toimimisen kanssa jo ennen tätä maakunnallista mallia, mutta kun sairaudet on päässeet valloilleen useista näkökulmista katsoen, niin olisi tietenkin kohtuullista saada mm. osa palveluista kotiin (mm. kun ei kykene menemään ja jonot on pitkät), mutta tällaisia ”kohtuullisia mukautuksia” ei Siun-Sote näytä ymmärtävän pitkäaikaan tarvitsevan, ainakin minun allekirjoittaneen kohdalla sitten käytetään kirjauksena ”ei tullut paikalle”. (oikea termi olisi siis ”ei kyennyt tulemeen paikalle”, jota ei pyynnöistä huolimatta korjata asiakirjoihin)
  Meillä on tällainen pieni perhe jossa Äiti (tarmokas puurtaja), Isä (pitkäaikaissairas ja nyt uusia diagnooseja mm. rintarangassa välilevytyrä 10-11 väli ja niitä ylempänä neljä juurikanava-ahtautumaa) sekä 7 v Topi poika, hänellä on aspergerin syngrooma rinnakkaisdiagnoosina ADD + tunto, ääni ja maku aistiongelmien säätelyn vaikeuksia ja vielä atooppinen eli kuiva iho + allergioita.
  Voisi kuvitella ”perhelähtöisen suunnitelman” olevan tarpeellista ja lain kirjaimenkin mukaista saada, mutta kun ei saa, vaikka vammaispalveluille on lähetetty pyyntö jo hyvissä ajoin kesällä 2017, koska koulut alkoivat ja erityisesti siirtymät on aspergeri-lapsille heikkoja kohtia, sen sijaan lastensuojelussa aloitettiin minun allekirjoittaneen syyllistäminen poikamme pahoinpitelystä, joka oli vähissä määrin (ei pahoinpitelynä) totta, vaan poika yllätti mut joskus unesta ja kun temppu oli mun päälleni hyppääminen, niin pelästyin ja käkellä suojasin itseäni ja tartuin poikaan kiinni, mutta en mustelmien tai muun sellaisen seurauksena, vaan inhimillisesti hän tietenkin pelästyi myös minun reaktiotani ja koki sen väärin, koska ei ole isän taholta mitään muuta vastaavaa kokenut.
  Asiat pitäisi hoitaa dialogina käsittääkseni (kuntien velvollisuus monihallinnollisiin ryhmiin), mutta kun sairauteni vuoksi oli myös tavaroita jäänyt rivitalon pihapiiriin (keskeneräisenä työmaana sairauteni ja lumen tulon vuoksi), niin isännöinti ja lastensuojelu kävivät yhdessä isää vastaan ja samoin myös poliisi, palokunta ja joitain muitakin (asioista juurikaan mitään tietämättömiä). Nämät tahot on niitä joilta vammaispalveluiden ja lastensuojelun tulisi yhteistyössä dialogina saada palveluja perheen auttamiseksi. Olen tehnyt nimittäin vähäisten tulojen toivossa ”osatyökykyisenä” yrittäjän työtä, joka on Valtioneuvoston ’erityisessä suojelussa’, siis hallitusohjelma kehoittaa ryhtymään sairaanakin sellaiseen työhön ’mitä osaa’ tai jotenkin noin asiat on ilmaistu ja sitä tukee myös Vammaisten Ihmisten Yleissopimus, se tuli voimaan kesäkuusssa 2016.
  Tällaista ’HALLINTOKIKKAILUA’ siis käytetään perheitä ja perheen oikeusturvaa vastaan (ainakin tällaista) ja eihän tässä tietenkään kaikki ollut, mutta en halua liian pitkälti vuodattaa Sakarin palstalle.
  Seurauksista vielä sen verran, että perheelle hommattiin häätö (minä en kyennyt sairauksiltani olemaan paikalla) ja niitä vammaispalvelun tuottajia ei vaan näy, ulosottomies on antanut jatkoaikaa 16.3.2018 asti.
  MUTTA MIELENKIINTOISTA VIELÄ: Lapsi ja äiti saivat lastensuojelun kautta asunnon eli meille organisoitiin käytännössä ero ja minä allekirjoittanut isi olen jo jopa siis lapsellenikin mustamaalattuna sekä asunnottomaksi ilmeisesti jäävä + omaisuuskin kait menee, en nimittäin ainakaan jaksa fyysisiin suorituksiin kuin n. 5 kg pakettia vain 1 – 2 h /vrk ksntaa. Sukulaiset ovat kaukana ja heillekin mut on jo mustamaalattu.
  Tästä asiasta löytyy myös vihapuhetta Sanoma 24:lä ja muuallakin (Karjalainen) kun tämä ainut ja paras päivittäin ilmestyvä sanomalehti yksipuolisin tiedoin teki jutun aikoinaan ja eräänlaiset kansallismieliset (kylän asukkaiden lisäksi) jopa ovat käyneet uhkailemassa minua. Googlaamalla Peipontien kaatopaikka ’asiaa muiden silmin’ on löydettävissä.
  Pitkäaikaissairaat ja vammaiset muodostavat vähemmistön (tai vähemmistöjä) maassamme ja ovat Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan vihatuin kansanryhmä Suomessa.

  KIITOS SAKARI! ………….. YSTÄVÄLLISIN TERVEHDYKSIN Jarmo Vilponen Kontiolahti 044 5509920 (mielelään textiviestinä, mutta jos haluaa soittaa niin pitkään ja muutaman kerran kiitos!)
  Julkaise keskusteluun tai miten vaan, en usko olevani perheineni ainut ’kikkailun uhri’!? (lisätietoa saat jos tarviiat tai haluat)

 43. Jarmo Vilponen

  Jarmo vielä:
  P.S. Mahtoi tulla vähän väärälle palstalle tää, mutta katso ja siirrä paremmalle, tarkoitus oli Siun-Soten palveluja tuoda esille virheineen.

 44. on thin ice

  Milloin sosiaaliturva-asenteissa vihdoin siirryttäisiin nykymaailmaan. Ihmeteltävää, että jopa Kelan pääjohtajan joistakin mielipiteistä pölähtää 1800-lukulainen löyhähdys. Ihmisten syyllistäminen ja loputon moralisointi sekä kyttääminen sosiaaliturvan tarpeesta on aikansaelänyttä, jos todella näkee, millaiseksi maailma on muuttunut, kun ns kunnon työpaikat vähenevät ja tulevat luultavasti jatkossa olemaan entistä kovemman kilpailun kohteena. Toisenlaisen todellisuuden näkeminen on ilmeisesti mahdotonta, jos itse on sosioekonomisesti vahvoilla eli varakas, hyvinpalkattu loppuelämän työpaikassa, johtavassa asemassa tai muutoin keikkumassa yhteiskuntapyramidin ylätasanteilla ja/tai maailman näkee pelkästään tietyllä taloudellispoliittisella ideologialla suodatettuna.
  Miksi sosiaaliturvaa ei voida ikinä tarkastella vaikka talouden elvytyksenä, joutuvathan pienituloiset laittamaan heti kaiken jokapäiväiseen kulutukseen. Aaltosen ehdotus vapaaehtoistyön sisällyttämisestä hyväksyttäviin aktiivitoimiin ei ollut huono. Toiminnan pitäisi silloin kuitenkin olla aidosti vapaaehtoista.

 45. Onhan se kumma

  Pääjohtaja varmaankin tarkoitti sitä ehkä hypoteettista joukkoa, joka pystyisi, mutta ei viitsi. En tiedä, montako ihmistä siinä porukassa on, vai onko ketään – mutta jos on, ja jos se on kasvamassa, niin kyllä se jonkin asteinen ongelma on. Ongelmaa ei poista se, että on myös mahdollista, että on olemassa toinen joukko, joka ei viitsi oman, vanhempien tai puolison varallisuuden vuoksi tehdä mitään hyödyllistä. Itse en tunne kumpaankaan joukkoon kuuluvia ihmisiä, mutta ehkä heitä on olemassa, kun heistä niin paljon puhutaan.

  • on thin ice

   Yhteisön moralisoinnin kohteena on kuitenkin aina pienituloisuuden tai varattomuuden takia sosiaaliturvan puoleen kääntymään joutuvat. Enpä ole havainnut, että suurilla perinnöillä, sijoitusosingoilla, puolison tai vanhempien tuloilla eleleviä kukaan millään tavalla velvoittaisi ruokaansa vastaan työkokeiluihin tai -kuntoutuksiin, asianomaisen kannalta hyödyttömiin koulutuksiin tai muihin temppuihin sillä ”agilityradalla”, jota sosioekonomiset voittajat nähtävästi pitävät hyveellisenä kansalaisuutena.

   • töytön

    Ja miks ihmeessä kenenkään pitäs tehä lavalla turhia kuperkeikkoja jonku Aaltosen sairaiden mieltymysten tyydyttämiseksi. Aaltonen ja kumppanit ois tyytyväisiä, jos kaikki työttömät menis pariks tuntii torille seisomaan yhdellä jalalla 30 asteen pakkasessa. Töihinki joutasivat, palkka on se työmarkkinatuki ja paheksunta.

 46. Olle Gräsbacka

  Ei nämä Elli Aaltosen mielipiteet mitenkään uusia ole. 1930 luvun lopussa ja 40 luvun puoliväliin saakka sitä kutsuttiin kansallissosialismiksi eli natsismiksi ja fasismiksi. Saksassahan kaasutettiin 6 miljoonan juutalaisen lisäksi 4-5 miljoonaa kehitysvammaista vaan näistä kehitysvammaisten tappamisesta ei ole juurikaan puhuttu, kas kun heillä ei ole yhtä kantavaa ääntä kuin terveillä ihmisillä. Aivan samat mielipiteet näyttävät olevan nykypäivän Kepulla. Onko Kepu lyhennys sanasta Kansallissosialistinen kepulipuolue? Koska Elli Aaltonen rupeaa rakennuttamaan kaasukammioita Suomen köyhille?

Kommentoi »

Comments are closed