Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömät kauppatavarana

Maakuntauudistuksen mukana yksityistetään työvoimaviranomaisten toimintaa henkilöstöpalveluyrityksille, ja jaossa on noin 400 miljoonan euron potti. Lausuntokierroksella on lakiesitys, joka mahdollistaisi yksityisten palvelutuottajien laajemman käytön työvoimapalveluiden tuottajana. Ajatuksena on, että yritykset voisivat esimerkiksi haastatella työnhakijoita, arvioida näiden palvelutarvetta ja laatia työnhakijoiden kanssa työllistymissuunnitelmia.

Kuten muistetaan, niin viime vuoden alussa aloitetut työttömien määräikaishaastattelut oli ensin tarkoitus yksityistää. Suunnitelma törmäsi perustuslakiin, sillä viranomaistoimintaa ei voi yksityistää. Hallitus ei kuitenkaan luovuttanut, vaan käytti viisi miljoonaa euroa työttömien työnhakua tukevia palvelujen ostamiseen. Tuli kavereille luvatuksi rahaa, kuten kerroin viime elokuussa.

Nyt sitten ollaankin jo niin pitkällä, että iso osa työvoimahallinnosta suunnitellaan yksityistettäväksi. Perustuslaki ei vieläkään salli viranomaistoiminnan yksityistämistä, joten nyt rakennetaan kahta rinnakkaista järjestelmää. Yrityksille aiotaan antaa osa tehtävistä, mutta rajanveto viraomaistoiminnan suhteen on näköjään hallitukselle vieläkin epäselvä. Siksi nyt kokeillaan erilaisia vaihtoehtoja, kuten hallitus perustelee.

Se on kaunisteltu ilmaisu sille, että perustuslain raja aiotaan ylittää ja yritysten tehtäväksi annetaan haastattelut, palvelutarpeen arviointi ja työllistymissuunnitelmien laadinta. Tähän asti ne kaikki ovat olleet viranomaistoimintaa, jossa otetaan huomioon myös tietosuoja ja yksityisyyden suoja. Jatkossa työttömät ovat yrityksille tuottavia sijoituksia.

Kun viranomaistehtävät siirretään yksityisten hoidettavaksi, niin valtio tietenkin maksaa toiminnan hoitamisesta. Sen lisäksi näitä viranomaistehtäviä hoitavat henkilöstöpalveluyritykset saavat eräänlaisen omistusoikeuden työttömiin jo kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen. Viime keväänä päivitettyyn hallitusohjelmaan on sivulle 29 ilmestynyt tällainen teksti:

Tämä tarkoittaa sitä, että viranomaistehtäviä hoitavat henkilöstöpalveluyritykset voivat halutessaan tehdä puheilleen ohjattujen työttömien kanssa vaikka nollatuntisopimuksen ja rahastaa valtiolta viranomaistehtävien hoidon lisäksi myös toimenpidepalkkion onnistuneesta työllistämisestä. Ja tietenkin hallitus voi ylvästellä työllisyysasteen nousulla.

Hallituksen into yksityistää viranomaistoimintaa on niin kova, että se aikoo tehdä järjetöntä kauppaa lahjoittamalla työttömät henkilöstöpalveluyrityksille ja maksamalla siitä, että yritykset hoitavat valtion tehtäviä. Sekasotkua tulee rajanvedosta, sillä esimerkisi työvoimapoliittisia lausuntoja ei voi yksityistää.

Hallitus ei ole oppinut mitään eikä aiokaan oppia. Saa nähdä miten lujaa tämä suunnitelma ajaa päin perustuslakia. Sanotaan se vielä kerran: viranomaistoimintaa ei voi yksityistää.

Arvaan jo vastauksen: Kaikki riippuu siitä, miten tulevat maakunnat toteuttavat lakia. Näin hallitus taas kerran siirtää vastuun itseltään tuleville maakunnille.

***

Tästä hallituksen kaupankäynnistä kannattaa lukea tarkemmin Niko Kaistakorven blogista.

Kommentit (53)

 1. Mauri Pulkkinen

  Me, jotka pidämme kiinni lakien noudattamisesta ja vakiintuneista oikeuskäytännöistä sekä hyvästä hallintotavasta, olemme konservatiivisia, edistystä jarruttavia vanhoja pieruja. Vaikka valo tunnelin päässä olisi lähestyvän junan valo, jätetään varoituksemme huomiotta dynaamista kehitystä estävänä ininänä.

  Vaikutelma syntyy hallituksen toistuvista törmäyksistä perustuslakiin ja ristiriitoihin muun lainsäädännön kanssa ja jatkuvista suonsilmiin astumisista varoituksen sanoja kuuntelematta.

  Tärkeintä on olla kuskin paikalla matkalla helvettiin eikä kyse ole laulun kömpelöstä kääntämisestä: Tuhon tietä kuljen (I’m a fool to love you).

  • Petri Sakkinen

   On lakeja tietysti muutettavakin, ei tässä mitään Wibeliuksia olla, mutta nyt olisi ensin muutettava perustuslakia.

 2. Jukka Laine

  Minua yritettiin jo monta vuotta sitten työkkärissä patistaa yksityiselle työnhakuneuvojalle. Oli jo aikakin sovittu, mutta sitten se peruttiin, syytä ilmoittamatta. Luultavasti joku oli puuttunut tähän viranomaistehtävien hoitoon, ainakin myöhemmin sellainen tuli mieleen.

 3. Virva Itäranta

  Kertokaa viisaammat, kuka on tämä julma suunnittelija, joka aikoo laittaa kerralla lihoiksi koko Suomen?

  Hallitus esittää tyhmää ja aukoo suutaan viattomana kun perustuslaki haraa vastaan ja lakiesitykset ovat kelvottomia. Katsotaan ensin, mitä tuli ja korjataan sitten- hokemaa olemme kuunnelleet alusta asti. Tunareita, sanotaan. Mutta, onko se oikeasti tunarointia? Onko superälykäs tuhoamissuunnitelma peitelty heinien sekaan?

  Kansaa tyhmistetään, ettei se ymmärtäisi, missä mennään. Aloitettiin kaunokirjoituksesta, joka vaikuttaa lapsen aivojen kehitykseen. Kirjat ja kunnollinen opetus pyritään poistamaan digitalisoimalla. Luku-ja kirjoitustaito sekä asioiden ymmärtäminen ja kriittinen ajattelu hiipuvat. Media on täyttä soopaa ja ala-arvoista viihdepelleilyä. Koulutus on leikelty siivuiksi. Ylin tiedeyhteisö on hajoitettu ja osa on jo paennut ulkomaille. Kohta koulut ovat maksullisia ja varattomien ulottumattomissa.

  SOTE siivoaa pois köyhät sairaat ja vanhukset, mielenterveydongelmaiset ja vammaiset ymt puolustuskyvyttömät, joilla ei ole varaa hoitaa itseään. Työttömät myydään yrityksille orjiksi. Luonto myydään ulkomaisille suuryrityksille ja vesi Nestlelle.

  Jo kaadettuihin lakiesityksiin palataan jouluina ja juhannuksina. Ne juonitaan läpi vaivihkaa. Hallitusohjelmaan kirjoitetaan pienellä präntillä suuria kaappauksia.

  Samalla lisätään valvontaa ja halutaan rajoittaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Poliisi ajaa rollaattorimummon nurin laillisessa mielenosoituksessa. Kohta ”Isoveljen” silmä on seinälläni.

  Voi olla, että olen vainoharhainen salaliittoteoreetikko, mutta tyhmän työtä tämä ei ole, vaan älykkään tuholaisen.

  Mikäs nyt eteen?

  • Otto

   Ei tämä Sipilän ja Orpon aikaansaannosta ole, he noudattava käskyjä. Pakko olla näin, kun sama meno jatkuu kuka tyhjätakki siellä sitten seisookaan. Puoluejohdossa ilmeisesti on nämä oikeat pamput tai sitten puoluetta rahoittavissa tahoissa (todennäköisempää, koska välillä ei edes ole väliä mikä puolue siellä on, meno on kuitenkin sama).

   Rahalle ei kukaan sano ei. Kansallisvaltiot ovat menettäneet valtansa suuryrityksille, ja yrityksiä ei johda ihmiset vaan raha.

   • Equalizer

    Kirjoitat asiaa. Päättäjien tahto on suurpääoman taskussa.

    • Faktantarkastaja

     Mitä huonommin kansalla menee, sitä helpompi se on valloittaa. Tämä sopii varmasti niin monikansallisille suuryhtiöille kuin kremlillekin. Kenellä on motiivi puolistaa valtiota, mikä on myynyt kaiken ulkomaiseen omistukseen?

     Tästä voi päätellä kenen edustajia meidän Suomen kansanedustajat ovat.

     Ensi tilassa heidän palkkaus pitäisi muuttaa provisiopohjaiseksi siten, että mitä enemmän suomalaisten työpaikkoja ja hyvinvointia luovat sitä enemmän saisivat palkkaa.

     Ensi tilassa tulisi muuttaa myös kaivoslaki, ja saattaa Suomen kaivosmineraalien rikkaudet suomeen hyvinvoinniksi. Nyt rahavirrat menevät veroparatiisifirmojen taskuun kuten sotessakin kaavaillaan.

     Traaginen tulevaisuus Suomessa mikäli tämä kaikkien isänmaapetturipuolueiden ihannoima uusliberalismi jatkuu. Nyt syntyville vauvoille tulevaisuus on lähinnä Detroitin kaltaista uusliberaalia randilaista työttömyyttä, rikollisuutta ja yliannostuskuolemaa.

   • Equalizer

    ”Rahalle ei kukaan sano ei.” Niinpä…

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005601566.html

   • Rosa Warski

    ”Ei tämä Sipilän ja Orpon aikaansaannosta ole, he noudattava käskyjä.”

    Vastuussa ovat myös käskyjen noudattajat. Käskyjä ei ole pakko totella. Jos Sipilä & Orpo vievät lait läpi, he ovat vastuussa.

    • AMK

     Jos Sipilä & Orpo vievät lait läpi, he ovat vastuussa.
     Siinäpä se vitsi onkin ,eivät he vie lakia läpi,vaan kansanedustat,jotka äänestävät lain puolesta…niin sanottu ryhmäkuri he itse eivät ole vastuussa mistään vaan kansanedustajat,joillekin muille se vastuu tyrkätään-ryhmäkuri ryhmäkuri…ei ole joissakin äänestyksissä tullut (työttömät jne ) että saisi omantuntonsa mukaan äänestää???Kansanedustajaa ei voi mielipiteensä mukaan erottaa jos on eri mieltä ”johtajansa” mielipiteestä.Kansanedustaja ei ole johtajaansa edustamassa vaan kansalaisia jotka ovat äänensä hänelle antaneet,se monilta ”kansanedustajilta” unohtuu,ettei ajeta joittenkin omaneduntavoittelijan päämääriä,kansanedustus laitosksen pitäisi ajaa kansalaisten asiaa ….kuinkas on käynyt…moni kansalainen on unohdettu tai jopa syrjäytetty ,perustuslaki on unohdettu.Työttömiltä on viety ihmisoikeuslaki???

  • Illu

   Hyvin kirjoitettu.

  • Jarna Sunell

   Vaikea sanoa kumpi on pelottavampaa, se että kyseessä on ilkeä, huippuunsa viritetty, harmaiden eminenssien orkestroima suunnitelma vai että siellä on ihan hemmetinmoiset epäpätevyystasolleen ylenneet tampiot vauhdissa. Ja nämä sankarit ovat alkujaan liike-elämästä. Jos elinkeinoelämässä meno on moisten säntäilevien kädettömien kädellisten käsialaa niin on helkkarinmoinen ihme että firmat ei ole konkurssissa. Ai niin mutta sen takia on ne yritystuet joista ei voi luopua!

  • Jorma Reijonen

   Itse olen päätynyt melko samoihin ajatuksiin, tuskin on kyse vainoharhaisuudestasi, tosin hallitus ajaa näitä järjen- ja lainvastaisia hankkeitaan maanisella kiireellä.

 4. töytön

  Tästäkin touhusta sais aika mojovan pilakuvan piirrettyy. Ei sillä, että naurattas näiden..huhh.. työtoiminnat.

  • Lea Bäckman

   Osuit naulan kantaan, nimimerkki ”töytön”! Nämä aktiivimallit, työtoiminnat ym. hullutukset ovat sanalla sanoen n a u r e t t a v i a .

   Suurpääoman ahneus ja meidän ”kansanedustuslaitoksemme” alennustila on säälittävää nähtävää. Ei oikein tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Ehdotankin, että valitsemme jälkimmäisen reagointitavan.

   Nauru pidentää ikää! Ett gott skratt förlänger livet! Tai kuten meilläpäin sanotaan: Ett skott glatt förlänger livet!

   Jos Turkan Jokke vielä eläisi, hän sanoisi varmasti: ”Toihan on raukkamaista! Me nauretaan tuollaiselle!”

   Suomalaiset! Naurakaa räkäset naurut hölmöläisten touhuille! 😉

   • Servitus

    Nauran, etten itkisi.

 5. Toistaiseksi töissä

  Please, nipistäkää minua ja kertokaa, että tämä kohta kolme vuotta kestänyt painajainen olikin vain unta. Mitätöntä kannatusta nauttiva hallitus riehuu hullun lailla ja pistää kaiken vuosikymmenten aikana luodun hyvinvoinnin tohjoksi.
  Muuten, olenko ymmärtänyt väärin, kun olen kuvitellut esimerkiksi monet rakennusalalle säädetyt uudet velvoitteet, kuten energiatodistus, asbestikartoitus, olisivat lakisääteisinä viranomaistoimintaa? Kuten rakennustarkastus muutenkin. Yksityisten firmojen rahastusautomaateiksi nekin ovat päätyneet ja ilmeisesti juuri sellaisiksi tarkoitettukin.

 6. Jani

  Nyt en ymmärrä miten kirjoittaja puhuu tulevaisuudesta. Minun asiakkuuteni on jo kahteen kertaan siirretty johonkin ”pilottihankkeeseen”(työnvälityspiste.fi). Ekan kerran vikuroittin vastaan, ja minun palautettiin TE-toimistolle. Sen jälkeen oli luvassa tunnin puhuttelu työttömän oikeuksista ja velvollisuuksista ottaa palvelua vastaan, ja nyt taas sitten mennään yksityisen konsulttikiusaajan pillin mukaan…
  Kyseisessä palaverissa keskustelin että onko tämä toiminta edes laillista, niin sain vastaukseksi että pilottihanke hoitaa mun palvelun, TE-toimisto pilotin lausuntojen mukaan antaamun viralliset päätökset, ja kassa maksaa sen mukaan. Ei taaskaan tiedä etusormi että mitä peukalolle kuuluu…

 7. Sauli

  Näin työttömän näkökulmasta on tietysti yhdentekevää mitä kautta työtä saa, yksityisen vai kunnallisen palvelun kautta. Pääasia on, että työtön otetaan vastaan yksilönä ja palvelut räätälöidään työttömän kannalta järkevästi. Valitettavasti työttömyys tulee yhteiskunnalle ja työttömälle itselleen hirvittävän kalliiksi. On aivan ymmärrettävää, että työttömyyden hoitoon varattu raha tulee käytetyksi tarkoituksenmukaisella ja tehokkaalla tavalla. Toisaalta, milloin lakkaamme puhumasta rahasta, kun puhumme työttömistä?

  Eilen eduskunnassa näimme mielenkiintoisen näytelmän jossa edustaja Wallin piti sydäntäisärkevän puheen syrjäytettyjen puolesta. Hän vertasi kansalaisten mielipidettä, oikeutettua kritiikkiä ja huolta demokratian tilasta toriparlamenttiin. Tuon äänekkäästi hälisevän ja parlamenttityötä häiritsevän kansan mielipiteellä ei tunnu olevan merkitystä kuin silloin kun edustajia valitaan. Puheella syrjäytetyistä hän ei viitannut 350 000 työttömään eikä aktiivimalliin, vaan kollegoihin ja sopeutumiseläkkeisiin. Kun eduskunnan tahtotila on se mitä Wallin puheellaan todisti, ei ihme että työttömät ovat hallituksen ja miksei koko eduskunnan mielessä pelkkää karjaa.

 8. Antonio

  Suomalaiset Onnellisin Kansa…
  Olen saanut jo viesteja muualla asuvilta kavereiltani, jotka tuntevat tilanteemme, seuraavat mm Transparencya, ja nyt kysyvat: Ovatko suomalaiset todellakin onnellisin kansa? Keita on haastateltu? Kansaedustajiako?

  Alkaa vetaa Suomen hallituksen ja Kansanedustuslaitoksen harskiys sanattomaksi. Kaikki arvot romuttumassa. Missa humaanius? Missa kunnioitus? Muiden huomioonottaminen? Tyottomia lyodaan pain plasia ja sitten paalle tulee rangaistus siitakin, etta sattui!

 9. Marja Alopaeus

  Eilen eduskunnan kyselytunnilla kuultiin kerran toisensa jälkeen että halitus ”tekee selvitystä” tai ”selvitystä tehdään”. Tätä on kuultu jo kuukausitolkulla. Ministerit kehtaavat vieläpä virnuilla aitiossaanja kehua omien puolutovereiden kysymyksiä hyviksi. Opposition kysymykset on kai sitten vähemmmän hyviä. . Minusta tämä on demokratian ja ihmisen halveksuntaa. RKP näytti nyt todellisen karvansa, vaikka sieltä on joskun puhuttu ihan järkeviäkin. Aktiivimallin vaikutuksistakin ”tehdään selvitystä”. Selvitystilassa koko hallitus.

 10. Leo Lastulevy

  Tuohan olisi kätevä kädenojennus valtiolta vuokratyöfirmalle. Vuokrafirmalla olisi näin rahkeita listautua vaikka pörssiin. Kättelyssä voisi siirtää myös ison osan omia työntekijöitään kortistoon firmalle asiakkaiksi ja tilalle halpatyövoimana ellei peräti ilmaistyövoimana. Tietenkin firman pitää ensisijaisesti tuottaa voittoa ja olla kannattava (itselleen ja mahdollisille osakkeenomistajilleen), eikä vain tarjota palvelua. Iso osa TE-keskuksen entisistä työntekijöistä pääsisi myös tiskin toiselle puolelle hakemaan töitä vuokrafirmalta.

  Onko esim. mietitty mitä laillista/laitonta kilpailuetua vuokrafirma saisi, kun pääsisi työn ja työnhakijan väliin verrattuna toiseen omillaan toimivaan vuokrafirmaan? Vuokrafirmallahan (tai sen omistajalla) saattaisi olla muutakin toimintaa kuin pelkkä työnvälitys (esim. työn teettämistä). Työvoimaahan voisi ohjailla firman omien tarpeiden ja etujen mukaan, polkien kilpailijan etua.

  Ehkä sitä juuri onkin miettitty ja yhdessä sovittu!

 11. Pirstale

  Esimerkki: Vuoden 2017 alussa sain TE-toimistolta mainoksen, jonka mukaan olin oikeutettu työnhakuvalmennukseen valitsemassani yksityisessä työnvälitysfirmassa. Otin tarjouksen vastaan ja valitsin toimijan, jolla oli toimisto kotikaupungissani. Valmennus tapahtui kuitenkin Helsingissä, jonne jouduin matkustamaan 60 km (en jaksanut hakea mistään matkakulukorvauksia).

  Työnvälitysfirman konsultti totesi ensimmäisessä tapaamisessa ansioluetteloni olevan moitteeton, eikä ehdottanut siihen muutoksia. Kun ilmoitin hänelle saaneeni kahden viikon sijaisuuden, hän kertoi, ettei minulla enää olisi oikeutta palveluun työllistymiseni vuoksi. Sovimme kuitenkin, että hän soittaisi minulle kuukauden päästä, koska olin tällainen rajatapaus (eli työpätkäni oli niin lyhyt). Konsultti soitti minulle vielä kaksi kertaa ja veikkaanpa, että sai valtiolta täyden korvauksen minun työnhakuvalmennuksestani.

  PS. Samaan aikaan kyseisessä yksityisessä työnvälitysfirmassa järjestettiin työttömille ryhmävalmennus, joka on oikeasti TE-toimiston heiniä, joten kyllä tämä työnvälitystoiminta on jo suurelta osin siirtynyt julkiselta yksityiselle.

  • työtöntyötön

   Saattoipa saada myös extraa. Nimittäin työllistyit palvelun aikana vaikka ilmeisesti palvelulla itsellään ei ollut mitään tekemistä asian kanssa.

 12. Anja

  Te-toimistojen parjaaminen on ollut yleistä kansanhuvia tähän saakka. Sitä on tehty syyllä tai syyttä. Olen jo aika monta kertaa aiemmin kirjoittanut, että tähän se sitten loppuu, hyvä tai huono. Parjaajien tulee vielä jossain vaiheessa kovasti ikävä Te-toimistoja.

 13. Juuso

  morjens Uuninpankkopoika ja kiitos terävästä kynästä. Yritin etsiä facessa viestin lähetysmahdollisuutta…. ei löytymyt. No olet huomannut myös laskutuspalveluiden mainonnan ja siihen liittyen heitän näkökulman tähän hallituksen sivukäsiin jos haluat pureutua tällaseen – julkaisin tämän yhden facemainoksen yhteydessä:
  Sivutyön tekeminen…. laskutuspalvelu on hallituksen etäkäsi? Tässä toinen näkökulma: laskutuspalvelu auttaa oikeastaan vain niitä, jotka haluavat jo olemassaolevan päätoimisen työn lisåksi tehdä toista työtä siinä ohessa eli viedä työtä toisilta ja näin estää uusien työpaikkojen syntymistä. Laskutuspalvelu ei vuosi sitten tulleen lain mukaan kartuta mitään eläkkeitä tai sosiaalietuuksia mutta vähentää kaikkia. Lisäksi työtön voi helposti joutua määritellyksi päätoimiseksi yrittäjäksi koska ei synny työsuhdetta. (Tätä ei koskaan kerrota näissä mainoksissa. Toivottavasti julkaisun hallitsijan kantti kestää jättää tämän näkökulman näkyviin tämän julkaisun yhteyteen.) Todellisuus on tällä hetkellä paljon mutkikkaampi kuin mitä (tämä) mainos antaa ymmärtää.

 14. Olli Wuori

  Kai hallituksen toimia voidaan kuvata salamitaktiikaksi? Tai sanomalla, että ensiksi viedään kamelin pää teltan sisään, sitten vasta koko kameli. Teltassa olevien mielipidettä ei kysytä. Taktiikkana on jauhaa samaa asiaa kunnes vastustajat menettävät toivonsa. Kuka muuten sanoi, että valheen täytyy olla tarpeeksi suuri? Loistava esimerkki salamitaktiikasta on tapa, jolla kolmannessa valtakunnassa laillisesti kiellettiin puolueiden toiminta yksi kerrallaan – yhtä lukuunottamatta.

  Koska toteuttavaan politiikkaan kukaan ei voi ulkopuolelta vaikuttaa, niin takana on ilmeisesti jokin ns. Master plan, josta ei haluta puhua. Hallitus ei halua ottaa mitään kriittistä kommenttia vastaan, eikä muuttaa mitään muiden huonoksi havaitsemaa toimintaa. Taktiikkaa päämäärään pääsemiseksi voidaan hieman vaihtaa, muttei päämäärää. Hallituspohjan heikkous hitsaa hallituksen yhtenäiseksi päämäärää edistäväksi joukkioksi. Vertauskohtana voisi olla mottiin jäänyt komppania. Nähtävissä on että joukon aika tulee loppumaan, pakoon ei pääse, mutta kiusaa voidaan vielä tehdä paljon.

  Lopuksi kevennys. 90-luvun laman aikana meillä oli pääministeri Keskustasta ja valtiovarainministeri Kokoomuksesta. Iiro VIinanen toisti joka kommentissaan meidän kaikkien, ihan jokaisen, eläneen yli varojemme. Edelleen hän totesi, että ainoa tie lamasta pois on jatkuva leikkaaminen. Ruotsin valitsema elvyttävä politiikka oli tuhon tie ja tuomittu epäonnistumaan. Ruotsi selvisi lamasta nopeammin ja vähemmin vaurioin. Kritiikkiä ei tällöinkään haluttu kuunnella. Pitäisikö meidän harkita valtioliittoa Ruotsin kanssa? Virheitä toki sielläkin tehdään.

 15. UllaM

  Siinä sitten viimeinenkin ammattisuoja murenee, jos sitä koskaan on ollutkaan! Saako täällä puhua rumia: ¥###•¥••••!

 16. Antonio

  Lukn Sakun suosittaman Niko Kaistakorven kirjoituksen;
  Nonni! Pithän tuo arvata: lestat asialla tässäkin sopassa, selvähän se.
  Mikseivät olisi nettoamassa mistä
  takuuvarmasti irti saa!

 17. markus

  Helppo juttu. Sipilä digitalisoi viranomaispäätöksen. Barona haastattelee työttömät, saa maksun pääluvun mukaan ja päätökseensä digitaalisen leiman. Kun kaikki on yksityistetty, ovat viranomaiset ja eduskunta tarpeettomia.

 18. Pekka Pyykkö

  Aika harva näitä nykyisiä palveluja kehuu. En jaksa uskoa että yksityinen kohtelee työtöntä yhtä huonosti kuin viranomaiset tänään. Toivottavasti saadaan muutos aikaiseksi.

  Vaikka työttömyys onkin laskussa niin ei se niin saa mennä, että jos työttömien asiat on ennenkin hoidettu huonosti, niin täytyy jatkossakin tehdä niin. Tuskin perustuslakikaan niin vaatii.

 19. m.m.

  ”Tähän asti ne kaikki ovat olleet viranomaistoimintaa, jossa otetaan huomioon myös tietosuoja ja yksityisyyden suoja. Jatkossa työttömät ovat yrityksille tuottavia sijoituksia.”

  En oo huomannut että So-Te palvelveluissa olisi pahemmin koskaan kunnioitettu tieto- tai yksityisyydensuojaa, mutta riippuu varmaan paikkakunnan sijainnista koosta tai palvelun käyttäjän asemasta. Sitähän se eriarvoisuus on.

  Muistelen että jossain vaiheessaa joku viranomaisen tapainen muistutteli että virkamiehiä ” vastoin yleistä luuloa viranomaiset eivät voi jakaa keskenään salassa pidettäviä tietoja ilman asianomaisen suostumusta” Voi hitsi, mitä niuhotusta- oli reaktio. Seuraavaksi tuli julkisuutta aiheelle laiminlyöntien yhteydessä: ”Tietosuoja estää viranomaisten tiedonvaihdon.” No, ei estä, eikä varsinkaan hätätilanteessa.

  Vaikuttaa että aina on vaikeeta, silloin kun on kyseessä perusoikeuksien kunnioittaminen.

  Kunnissa ei yleensä hirveästi kunnioiteta valtionhallinnon suosituksia, asetuksia tai lakiakaan.Ihan joissakin ministeriöiden omissa selvityksissä näitä havaintoja on toistettu. Hankeohjaus ei toimi. Rahaa siihen on työnnetty vuosikymmeniä mm. eriarvoisuuden ehkäisyyn. Huonosti on ehkäity, kun poikii vaan lisää.

  Miksi siis jonkun sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevan rupusakin oikeuksia pitäisi kunnioittaa, kun on sentään voidaan saada bisnekset pyörimään ja samalla saadaan turhille ja tarpeettomille joku funktio.
  Todennäköisyys siitä että vastuu lainvastaisesta toiminnasta reaalisoituisi jollakin konkreettisella tavalla on pieni. Joitakin vaimeita sormenheristyksiä jostain AVIsta, jos sitäkään. Vaikka yksilölle aiheutettu vahinko olisi mittava, mitään kompensaatiota on turha odottaa tai edes käytäntöjä muuttaa.

  Kuntapäättäjillä on niin paljon muita yrityksia ja intressejä että mielenkiinto ei välttämättä riitä miettimään mikä olikaan perustehtävä. Kuin pesukoneen rumpu,piiri pieni pyörii vuodesta toiseen samoilla käytännöillä, maailma muuttuu ulkopuolella. Ei Kittilä -case ole mikään poikkeusesimerkki tästä toiminnasta.

  Nyt onneksi kaikki muuttuu, kun tulee maakunnat ja 18 superjohtajaa.
  Juu-u. Ainakin maksut .

 20. Toni Hurme

  Milloinhan ne yrittävät yksityistää esim. tuomioistuimet ja poliisin..? 😐

 21. T.L.

  Näyttää esitys olevan lausuntokierroksella 6.4. asti, asiakirjoista löytyy luonnos:
  http://tem.fi/hankesivu?tunnus=TEM020:00/2018

 22. AnItte

  Edelliset hallitukset kuten nykyinenkin hallitus loi politiikallaan halpatyömarkkinat, ilmaistyömarkkinat sekä työttömien valtavan joukon:

  ”…mutta taloudellisen kuripolitiikan seuraukset sen sijaan tiedämme liiankin hyvin: Suomen talous on ollut OECD:n mukaan joka vuosi talousromahduksen jälkeen potentiaalinsa alapuolella johtuen riittämättömästä kysynnästä. [12] Tämä on maksanut kansalaisille ja valtiolle kymmeniä miljardeja menetetyssä kasvussa sekä syrjäännyttänyt lukemattomia ihmisiä, jotka ovat joutuneet työttömäksi harjoitetun politiikan seurauksena – näiden päätösten jälkeensä jättämiä tuhoja tulemme korjaamaan hamaan tulevaisuuteen. Nyt tämän katastrofaalisen linjan edustajat ovat siis yhtäkkiä paniikinomaisesti huolissaan yhden päivän lakon kustannuksista. Mitä tähän voi enää edes sanoa? Nämä eivät ole vakavasti otettavia ihmisiä.”

  Blogista Lakko, kustannukset ja velkahysteria
  http://jouniiiskola.blogspot.fi/2018/02/

  Nyt on vuorossa laajamittaisen bisneksen teon mahdollistaminen yrityksille oikein lainsäädännön voimin ja veronmaksajien rahoilla kunhan sote lait saadaan voimaan.

 23. Rosa Warski

  On aina parasta huomata olevansa rahanarvoinen esine, joka myydään demokraattisesti valitun paremman kastin toimesta. Lupaa ei tietenkään kysytä, sillä kuka hullu esineille puhuu. Tässähän tulee suorastaan ihmisarvoinen ja kuntoutettu olo.

  • AMK

   Totta-ns. alempiarvoisia käytetään hyväkseen (miksei kukaan tähän puutu vai saavatko hekin bonuksia kun suostuvat hyvävelijärjestelmään-raha ratkaisee) oli sitten dosentti,tutkija-ei heidän asiantuntemustaan oteta huomioon vaikka ovat ennusteineen oikeassa,ideologia kaiken ratkaisee…entäs minä ja moni muu koska:Eri ideologiakäsitteitä
   Eri ideologiakäsitteet voidaan tiivistää kolmeen päätyyppiin:[1]

   Neutraalin ideologiakäsityksen mukaan ideologia tarkoittaa ajatusten ja uskomusten järjestelmää ja näkemystä maailmasta. Sanaa käytetään neutraalisti, eikä ideologiaa itsessään pidetä sen enempää kielteisenä kuin myönteisenäkään.
   Negatiivisen ideologiakäsityksen mukaan ideologia on vääristynyttä tietoisuutta, ja se häiritsee ja estää todellisuuden ymmärtämistä.
   Kriittinen ideologiakäsitys liittyy kriittiseen teoriaan ja yhdistää ideologian valtasuhteisiin. Ideologia on tietty tapa, jonka avulla kuvataan, uusinnetaan ja myös muutetaan yhteiskunnan valtasuhteita.
   Poliittiset ideologiat:”Idealismi (ontologinen idealismi) on ontologinen käsitys, jonka mukaan todellisuus on perimmäi­seltä luonteel­taan henkinen. Henki voidaan ymmärtää tässä yhteydessä mm. mieleksi tai sen sisällöiksi[1] (esim. havainnot, ajattelu), kulttuuriksi, käsitteiksi tai jumaluudeksi. Ontologista idealismia on kutsuttu myös sieluttavaksi käsitykseksi todellisuudesta, jonka vastakohtana on aineellinen käsitys todellisuudesta eli ontologinen materialismi.

   Yleisimmin idealismilla viitataan käsitykseen, jonka mukaan todellisuus on olemassa vain mielessä tai jollakin tavalla mielen rajoittamana.[2] Idealismi voi kuitenkin sallia perustavanlaatuisemman, havainto- tai käsityskyvyn ulkopuolelle jäävän todellisuuden, kuten Immanuel Kantin ”oleva sellaisenaan”, olemassaolon.[1]

   Idealismi on materialismin tavoin monistinen ontologinen käsitys. Ne asettuvat yhdessä dualistisia eli kaksijakoisisia ja pluralistisia eli monijakoisia käsityksiä vastaan.
   No jos ministerit kansanedustajat asioista otaa selvää…miksei ..hehät vain saavat palkkaa??Miksi työttömän pitää ilman palkkaa ….

 24. AMK

  Työttömiä syyllistetään,koska politiikot ovat tehneet itselleen hienona diilelä,mikä tietenkin kustannetaan tyottömiltä ryöstöteiltä rahoilla….se rahan jatkossa on paratiisisaareilla,sitähän ei nykyinen hallitus ei myönnä…missähän puppuvat puhuvat???

 25. on thin ice

  Tämän hallituksen aikana Suomi nähtävästi ottaa yhteiskunnallisen jättiharppauksen kohti angloamerikkalaista neoliberalismia. Sukulaisiani asuu Yhdysvalloissa ja tuttavia Briteissä. Siellä päin on ihmetelty ja ihailtu mm meidän julkisen puolen sairaanhoidon tasa-arvoisuutta ja silti hyvää tasoa, sekä yleensä asioita, jotka meillä kaikki saavat julkiselta sektorilta ilmaiseksi tai erittäin edullisesti, kun he taas joutuvat niistä kalliisti maksamaan joko suoraan tai vakuutusten kautta. Suomalaista yliopistoon ulottuvaa ilmaista koulutusjärjestelmää fanitetaan siellä aivan erityisesti. Alkaa vaikuttaa siltä, että heillä ei ole kohta kateuteen syytä. Sipiläläinen keskusta ja kokoomus sinisten tuella näyttäisivät kaupallistavan julkisen sektorin aloja niin paljon kuin vain ennättävät ennen seuraavia vaaleja. Kun terveydenhuolto ja työnvälitys laajasti yksityistetään, niiden asiakkaista (mahdollisesti työntekijöistäkin) tulee bisnekselle ”raaka-ainetta”, jolla yrityksen tulos tehdään. Sote-systeemissä asiakas sentään voi vaihtaa yritystä, mutta suodaanko työttömälle mahdollisuus edes vuokrausfirmojen vaihtoon? Pohjoismaisesta hyvinvointimallista luopuminen näyttää tapahtuvan ilman sen kummempia laajoja julkisia kansalaiskeskusteluja. Demokratiaan kuuluisi, että kansalaiset voisivat ilmaista (poliitikkoja sitovan) mielipiteensä, mitkä julkisen sektorin alat he haluaisivat jättää yksityisen voitontavoittelun ulkopuolelle. Onhan kuitenkin kysymys yhteisen verokirstun euromiljardeista.

 26. mikko

  minua kiinostaisi minkä poliitisen aateen puuha petet omistavat nämä 4 suurimman konsulttifirman asioita
  millaiset kytkökset suomen poliitikoila on näihin yrityksiin esim barona

  miten on mahdollista että valtio pakotaa ihmisiä joidenkin tiettyjen yksityis yritysten asiakkaiksi

  sama kun joutuisin ostamaan ruokani joltain tietyltä kauppa ketjulta kun valtio pakotaa
  muihin ruoka kauppoihin olisi porttikielto kun valtio niin määrää

  siis periaatessa sama asia
  mitäs jos en halua osalistua näiden verovaroja kupaavien huijjareiden liiketoiminnan pönkkitämiseen
  jo ihan periaatesta
  työttömistä todelakin tulee bisnes näille yrityksille
  ja ihan kuin se sitä jo ei olisi
  katsokaa kauppalehdestä esin näiden konsultti koulutsus firmojen talous käppyröitä
  mistä johtuu niiiden liikevaihdon räjähdysmäinen kasvu

  koulutus yritysten liikevaihto 2017
  https://www.google.fi/search?client=opera&hs=rz6&biw=1128&bih=722&ei=2qSsWrmwFMeP6ASfwpjgCw&q=koulutus+yritysten+liikevaihto+2017&oq=KOULUTUS++YRITYSTEN+LIIKEVAIHTO+&gs_l=psy-ab.1.0.33i160k1l2.28609.29594.0.31788.6.6.0.0.0.0.187.717.3j3.6.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.6.712…33i22i29i30k1.0.LFKvQWSTy7w

  no siitä juuri kun valtio rahoitaa ja mahdolistaa työttömien
  ja maahanmuutajilla suorietetavan koulutus bisneksen
  eli ihmiskauppaan verratavan toiminan näille yksityis yrityksille

  valtio käskee
  miksi saku timonen kävit S MARKETISSA OSTOKSILLA
  SINULLA ON LUPA KÄYTÄÄ VAIN K KAUPAN RUOKA-KAUPPOJA

  SANKTIO 3 KK KARENSSIA APU BLOKIN KIRJOITTAMISEEN

  SIIS MIKSI JA MISTÄ SE KARENSSI SITTEN ANNETAAN MIETIKÄÄS SITÄ MYTÖLÖGIAA

  SE TULEE sIITÄ JOS ET HALUA LIHOTAA JONKUN YKSITYISEN TURHANPÄIVÄISEN KONSULLTIFIRMAN JÄRJESTÄMIÄ KURSSIEN
  NON STOP HEIDÄN VEROVAROJEN KUPPAUS JÄRJESTELMÄN TE-TOIMISTOJEN AVUSTUKSELLA
  OLEVAA TOIMINTAA
  TE -TOIMISTON VIRKAILIAT OVAT SYYLLISIÄ NÄIDEN FIRMOJEN KASVUUN PÄTKÄTÖIDEN LISÄÄNTYMISEEN
  HE TOIMIVAT NÄIDEN YRITYSTEN
  BULVAANINA RAHOITTAJINA katsokaa kuinka paljon vuoktatyönvälitys firmojen työpaikka ilmoituksia eli ennmistö työpaikoista on
  tai heidän reklytointi tilaisuuksien määrä te toimistoissa siis heidän te toimistojen omissa tiloisaan konttoreissa
  ja kuka sen maksaa

  te toimiston työnhaku kurssi lista
  YKSITYIS KONSULTTI KOULUTUS VUOKRATYÖ YRITTÄJIEN JÄRJESTÄMÄNÄ
  SAIRASTA
  http://toimistot.te-palvelut.fi/kaikki-tapahtumat

  JA JOKU IHMETELLEE MIHIN TYÖLISYYDEN HOIDON VEROVARAT MENEVÄT ILMAN MITÄÄN HYÖTYÄ
  0 TULOKSELLA TYÖLISYYDEN PARANTUMISENA NIIDEN ANSIOSTA

  KOHDANTA ONGELMAT ÖHÖM

  http://www.te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/european_job_day/index.html

  MIELIPUOLISEN HOLTITOMAN VERORAHOJEN TUHLAUKSEN SIIVITÄMÄNÄ
  VERTAUS POLTAA RAHAA ROVIOLLA ON OSUVA HEIDÄN TOIMINTANSA TULOKSIIN NÄHDEN

  NIIN KUINKA MONTA TYÖTÖNTÄ SUOMESSA EDELEEN ON
  VAIKKA HE OVAT PAKOTETU KARENSSIN UHALLA OSALISTUMAAN TÄYSIN TURHAAN
  KYMMENIEN ERI YKSITYIS KONSULTTI KOULUTUS YRITYSTEN
  TE TOIMISTON RAHOITAMILLE HUHAA KURSEILLE
  JOISTA OIKEASTI MITÄÄN HYÖTYÄ YKSILÖN TYÖLISYYDELLE TAI TÖIHIN PÄÄSYLLE

  KAIKEN KUKKURAKSI NÄIDEN KURSSIEN YLEISIN TAVOITE ON
  PISTÄÄ IHMISET TYÖKOKEILUUN ILMAISEKSI YKSTYIS YRITYKSIIN KUNNILLE
  SE ON SE LÄHTÖKOHTA KOKO TOIMINASSA
  JALKA OVEN VÄLIIN JOKA JUMITUU SIIHEN LOPPU ELÄMÄKSI
  KIITOS TAAS TE TOIMISTON TYÖELÄMÄSTÄ SYRJÄYTTÄJÄ VIRKA MIESTEN-NAISTEN
  VOISITKO HARKITA TYÖKOKEILUA
  TAI SEN JA SEN JÄRJESTÄMÄÄ KOULUTUS KURSSI VIHTOEHTOA ASENETTA
  SITÄHÄN HE ENSIMÄISENÄ TYRKYTTÄVÄT
  OIKEISTA PALKKA TYÖPAIKOISTA EI SANAAKAAN

  tili tuli tili meni mutta konsultti firman jaskat tansii ripaskaa
  hienosto ravintoloiden lattialla kasvukäppyrät tapissa
  kiitäen TE TOIMISTOJA
  HEIDÄN YRITYKISENSÄ ILMAISESTA MASIIVISESTA MAINOS PR TOIMISTONA OLEMISESTA

  ELI KIITOS TE TOIMISTON TÄDIT
  SE ON SORBASTA KUN HOTELLI HESPERIAN ALA AULASSA
  TÄMÄ ESIM BAROMAN TOIMITUS JOHTAJA
  VEROVAROIN RIKASTUNUT HINARI…

  KATSOO TULEVAISUUTEEN
  400 000 MILJOONAN VALTION RAHAPOTTI HEILLE SUUNATTUNA MIELESSÄ

 27. Turboruuvi

  Kansallisvaltio Suomi lakkasi olemasta itse asiassa jo vuonna 1995, Eu:n liittymisen myötä. Ex Suomi on nykyään vain valtiomuotoa harjoittava yritys… joka löytyy myös USA:n yritysrekisteristä. Tämä maa alkaa olla pitkälti tyhjiin pumpattu ja ulos myyty tuleva banaani valtio. Vanha sanonta, seuraa rahaa, sieltä se ”totuus” löytyy. Yli 100 miljardia valtiovelkaa, herran jestas, kuka luulee vielä tämän maan kykenevän sitä pois maksamaan? Monelta osin tyhmennetty kansa, esim nuoriso joka kulkee -15 asteen pakkasessa nilkat paljaina ja pikku vaatteissa kun se on niin muotia jne. Sitä saa mitä tilaa. Röh röh.

 28. mikko

  te toimiston työnhaku kurssi lista
  http://toimistot.te-palvelut.fi/kaikki-tapahtumat

  olisiko tällä asialla mitään tekemistä
  siihen työttömien määrän väheneimiseen
  tilasto kikailuun

  1 kurssilla 10 ihmistä tai ennemän
  kurseja 1000
  hups näin 10 000 tuhatta ihmistä siivotiin taas
  työlistyneiden oikeisiin töihin kategoriohin juhan kokomuuksen orgioihin
  Juha Sipilän hallituksen meriiteihin

  osaatko käytää tietokonetta
  siis kun meillä on tänään kurseila jooga hetken jälkeen
  tietokoneen käynnistys napin etsitä tutoriaali tuokio

  juha sipilän hallitus kuitenkin kategorisoi sinut plastikka kirugksi
  tai vientiyrityksessä työskentelväksi
  miljoonia verovaroja tuottavaksi super yksilöksi
  YLEN hallituksen puudelin
  talous PROPAGANDA uutisissa
  joista tuskin puolet on totta
  he eivät mieti ikänä sitä että suomen talouskasvu perustuu vellalla ostamiseen
  velkaatumis aste on tapissa
  mutta myös kulutus ja talous kasvu
  siis näiden kolmen asian *todella terve* yhtälö ei paljon paina valta median toloustoimittajia
  kysymys ovatko he oikeasti tyhmiä vai salailevatko he jotain tulevaa totaali romahdusta
  meno on samaa kuin 1990 luvun lamaa edeltävänä aikana
  ja sitten bum
  kukaan ei tiennyt mistään mitään
  kaikki tuli muka yllätyksenä
  tuskin tuli
  Vielä 2000-luvun alussa kysyttiin usein miksi työttömyys on jatkuvasti korkealla ja miksi yrittäjiä on niin vähän? Yksi vastaus ovat ne yli 30 000 pienyrittäjää, jotka 90-luvun alun pankkikriisissä ajettiin konkurssiin – pankkien pelastamiseksi.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/14/pankkien-uhrit

  • AMK

   Se on karu totuus-ja mitä he nyt yrittävät ettet menetä täyttä työttömyyskorvausta-yksityisyrittäjäksi??
   Kuka todella uskaltaa kenellä on mahdollisuuksia koska kepu pettää aina.

 29. AMK

  MInä ymmärrän päähän potkittuja koska olen niistä yksi-mikä on yksittäistapaus hallituksen mielestä,vaikka heitä on tuhansia taitaapi olla jopa kymmenkertainen määrä,mutta tilastollisesti ..niin mitäh?
  Koska aukaistaan sipin salatut kirjekuoret-mitä ne sisältää,aika paljon koska ”uutisia” välittävät tahot ovat hiljaiseksi ostettu.Ei ole korriptiota suomessa eihän.Mitä niissä salatuissa kansioissa on?Omistaako miljonääri kaiken??
  Haluaako hän todella (nähtävästi haluaa) palata aikaan jossa orjia piiskataan,jolloin ei ollut perustuslaki voimassa,koska peruslaille hän haistattelee pitkät.Kuka on hänen takapiru?EK???No sehän se on ,onko muitakin???
  Saatte ilmouttautua teitä ei sakoteta jos olette veroja kiertänyt,sehän ei koske herraa itseään onhan hän toimitusjohtaja.En ymmärrä kuinka miksi ja mitä varten lehdistö on hiljaa-ostettu ken ties?Itselläni ei ole uskoa enää uutisiin -joka tapauksessa usko on mennyt jopa oikeuslaitoksiin?viranomaisiin jne. sen verran on pää sekaisin potkimisesta.

 30. AMK

  Nyt kun on kehitteillä ”ruokajonot pois” katukuvasta,piilotetaan ne seinien sisälle (hesassa ruokajonoja on ei täällä pikkukunnissa…ai niin hesa on pääkaupunki)ettei matkailijat näe suomen todellista onnellisuutta!

 31. AMK

  Mitä itse odotan kun päivä koittaa ja aurinko paistaa,ilmoitusta epätasoarvon hallituksen eroamisesta (perustuslain vastaisten lakien kumoamista),no ei ole vielä niin korkealta aurinko paistanut,kannaako edes odotella.Taidan peittoa nostaa pääni päälle ja syrjäytyä entisestään.Onneksi on oma sänky,vielä eivät ole sitä vieneet..sekin on odotettavissa kun ahneita ovat.

 32. Anna K.

  Kiinnostaa tuo tietosuoja ja yksityisyyden suoja. Onko itseasiassa laillista pakottaa (karenssin uhalla) työtön jollekin kurssille jossa jonkun yksityisen firman merkonomin ohjaamana ryhmässä pitää puida omia hyvin henkilökohtaisia asioitaan esim. työttömyyteen johtaneita mielenterveysongelmia tms. ?

  • sakutimonen

   Sitä ei tietääkseni kukaan ole oikeudessa testannut.

Kommentoi »

Comments are closed