Se oleellinen ero

Kun näkee nimensä vähemmän imartelevassa valossa maakunnan valtalehden pääkirjoitussivun sunnuntaikolumnissa, niin silloin ajattelee tehneensä jotain oikein. Karjalaisen toimituspäällikkö Jyrki Utriainen nostaa minut esimerkiksi demarista, jota hallituksen työllisyystavoitteen saavuttaminen kirpaisee. Utriainen ei kuitenkaan kerro sanallakaan mitä olen sanonut, joten minun yhteyteni asiaan jää tyhjän päälle. Aamukahvia juova paperilehden selaaja ei tiedä mistä on kysymys. Korkeintaan hän ajattelee, että taas on joku demari kitissyt jostain, semmoisia ne ovat. Ja että tuohan on se juukalainen kunnallispoliitikko, pithän se arvata, että paskaa se puhuu.

Kolumni ei ole toimituksellista aineistoa enempää kuin tämä bloginikaan, joten mielipiteitä ei välttämättä tarvitse perustella. Hyviin tapoihin kuitenkin kuuluu, että jos arvostellaan, niin ainakin kerrotaan miksi arvostellaan.

Kerrataanpa mitä olen sanonut ja mitä en. En ole koskaan sanonut, etteikö työllisyyden kasvu olisi hyvä asia. Olen sanonut, että hallituksen toteuttamalla politiikalla aktiivimalleineen, kiky-leikkauksineen ja ilmaistöineen ei ole siihen mitään osuutta, vaan työpaikat lisääntyvät talouskasvun ansioista.

Olen sanonut, että palkattomia töitä tekee Seura-lahden selvityksen mukaan 500 000 ihmistä, ja heistä 27 000 on palkattomassa työssä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Kaksi kertaa sama määrä on palkattomassa työkokeilussa. He siis tekevät työtä työttömyyskorvausta vastaan eli valtiovalta antaa heidät palkattomaksi työvoimaksi. Olen sanonut, että pätkätöillä ei elä, vaan lisäksi joutuu hakemaan toimeentulotukea. Olen sanonut, että aktiivimalli toimii automaattileikkurina puolelle työttömistä, kuten oli hallituksen tarkoituskin.

Olen varoitellut vastikkeellisen sosiaaliturvan esiinmarssista, sillä alkusävelet ovat jo kauan kuuluneen harvinaisen selvällä nuotilla. Oikeistopuolueet ovat ihan avoimesti puhuneet menosta kohti Britannian mallia, jossa sosiaaliturvan saamiseksi on tehtävä työtä.

Olen sanonut, että Tilastokeskuksen työllisyystilasto ei kerro todellista tilannetta, mutta silti media julistaa sen kerran kuukaudessa suunnilleen jumalallisena totuutena ja hallituksen saavutuksena. Tiedän varsin hyvin, että Tilastokeskuksen kyselytutkimus on tilastollisesti pätevä ja tuottaa kansainvälisesti vertailukelpoisia lukuja. Totuutta se ei kuitenkaan kerro, sillä jo TEM:n työllisyyskatsausten mukaan työttömiä on aina lähes 100 000 enemmän.

Olen sanonut, että Pellervon taloustutkimuskeskus PTT:n tilastoanalyysi ei muuta asiaa, silla se pyörittelee ja analysoi täsmälleen sitä samaa tilastoa, joka ei kerro totuutta.

Minua ei haittaa yhtään Tilastokeskuksen tapa tilastoida. Se minua haittaa, että media ei koskaan kerro miten ja miksi tilasto laaditaan. Tämä ei ole mikään ihan äsken päähäni pälkähtänyt juttu, vaan kirjoitin siitä ensimmäisen kerran jo viisi vuotta sitten.

Utriainen päätyy kolumnissaan ehdottamaan, että tehdään nyt kaikki sitä työtä, kun sitä on tarjolla. Olen ihan samaa mieltä, mutta edellytän siitä työstä myös maksettavan sellaista palkkaa, että sillä tulee toimeen. Kun hallituksen työllisyyspolitiikan perusteltu kritiikki leimataan turhaksi kitinäksi, niin ollaan pitkällä kohti vastikkeellista sosiaaliturvaa.

Siinä on se oleellinen ero.

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (81)
  1. Niinhän se menee…
    Tässä jossain se nimimerkin ja oikean nimen käyttö kohtaavat.
    Jos todella vain asiat “tappelisivat” sanavapaus, olisi todellista. Yksilön mielipiteiden ja kannanottojen personointi “se oli se Juukalainen Saku…” hukkaa asian ja tuo esille (loukkaustarkoituksessa?) “naaman”.
    Jos (joidenkin mielestä) kunnia menee niin maine kuitenkin kasvaa. Näin taisi sinullekin, Saku, käydä.
    Meinaan jotta hyvä kun puhuvat – ovat siis lukeneet. Luetun ymmärtäminen on sitten asia erikseen 😉

    1. Valtiovallan pitkän tähtäyksen suunnitelma: palkattomissa töissä olleille ei tulevaisuudessa tarvitse paljon eläkkeitä maksella!

  2. Jukka Laine
    30.7.2018, 12:01

    Jos hallitus olisi onnistunut työttömyyden hoidossa, työttömät kehuisivat hallitusta. Nyt on esiintynyt vain lumetyöllistämistä.

    EK ei halua oikeaa työllistämistä. Se johtaisi paineeseen nostaa palkkoja.

    Työnantajille on parasta että osa tekee työt joko ilmaiseksi tai matalapalkalla, ja loput eivät korota ääntään, koska pelkäävät putoavansa palkansaajan asemasta työlliseksi.

    1. Todellakin, Suomi on lanseerannut uudet termit. Palkansaaja ja “työllinen”. Empä ole tullutkaan ajatelleeksi. Ennen oli työläinen ja työtön.

      1. Martti Kuusela
        30.7.2018, 13:58

        Eikö ennen ollut esimerkiksi yrittäjiä, lomautettuja tai lyhennetellä työviikolla olevia lainkaan?

        1. Muistelin aikaa, jolloin perheen isän työpanoksella ja palkalla vanhemmat ja viisi lasta (meillä oli) eli, ei toki leveästi, mutta eli kuitenkin. Siis isän palkalla tuli toimeen ja lapsilisät lasten vaatteisiin (puhun ajasta, jolloin Anttilan postimyyntiluettelo oli ainoa joka kodin pornolehti). Paksut tehtaan johtajat olivat luku sinällään, ei niitä nähnyt, niillä oli vittumaiset pomot hoitamassa asioita. Ei kaiketi ollut tarpeen keksiä kaiken maailman termejä erilaisille tekijöille. Nykyisin kaksi “työllistä” ei täysin pysty pysty pitämään pystyssä kahden hengen taloutta ilman yhteiskunnan apua ja nyt sekin apu ajetaan alas.

          1. Jakke ainakin vuokra-asuntoyhtiöt Helsingissä ovat luopuneet ajatuksesta että isolla osalla nuorisoa koskaan tulee olemaan rahaa edes asumiseen. Takuuvuokrien pyytämisestä on luovuttu koska nuorisolla ei ole varaa maksaa niitä sen sijaan vaaditaan vanhempia takaamaan aikuisten lasten vuokranmaksu ilman maksukattoa. Mikäli vanhemmilla on omaisuutta. Näin voidaan taata tulovirta kun ison osan työvoimasta maksukyky katoaa pätkätyö helvetissä eikä riitä edes asumiseen. Tästä oli juttu Helsingin sanomissa muutama päivä sitten.

            Tulevaisuudessa pelkän asumisen kattamiseen yhdelle taloudelle vaaditaan siis aikuisten nuoren parin ja heidän vanhempiensa rahat eli neljän ihmisen rahat. 😮

        2. Oli ja on ollut aina.
          Ennen yrittäjäksi alkoi se jolla oli toimiva liikeidea ja sai kasaan rahoituksen.
          Nykyään yrittäjäksi tulkitaan se joka soittaa kerran kuussa humppaa häissä ja erehtyy käyttämään laskutuspalvelua.
          Lomautus ja lyhennetty työaika eivät katkaise työsuhdetta vaikka ovatkin ikäviä asioita. Ne ovat ikäviä asioita myös yrittäjälle koska niihin turvaudutaan vain jos firmalla menee todella huonosti.

          Tämän hallituksen ideaan kuuluu se, että mahdollisimman harva on sarakkeessa “työtön” ja mahdollisimman moni sarakkeessa “työllinen”. Se olisi periaatteessa kannatettava idea mutta sinäkään et muutu työlliseksi soittamalla häät kuussa.

          Minä olin aikanaan 3x työllinen kun oli;
          a) hyväpalkkainen virka
          b) humppakeikka kerran kuussa ja kaksi parhaassa
          c) tarvittaessa yleismies Jantunen remonttifirmassa

          Joten numeroiden pyörittelyllä voidaan päästä vaikka 300% työllisyysasteeseen jos niin halutaan.
          Mutta mielestäni työllisyysasteen paraneminen pitäisi näkyä ensimmäisenä asumistukien saajien määrässä. Työttömyyskorvausten saajien määrässä. Toimeentulotuen saajien määrässä.
          Hehkutukset työllisyyden paranemisesta eivät auta jos nuo lukemat eivät ala laskemaan. Nekin tietysti saa laskemaan kiristämällä kriteerejä.

      2. Juu – tämä on ihan loistava uutuus. Eli siis palkansaaja, työllinen ja työtön. Tähän kun sais vielä ihan vaan prosenttijakauman…

      3. Jonis Lusis
        30.7.2018, 22:03

        Loogisesti voisi olla palkansaajat ja tyhjänsaajat.

    2. Lea Bäckman
      31.7.2018, 00:17

      Hallitushan on onnistunut erinomaisesti nimenomaan työttömyyden hoidossa!

      Sitä työttömyytä on hoidettu ja vaalittu jopa niin suurella antaumuksella, että varsinainen hallituksen kärkihanke, t y ö l l i s y y d e n hoito ja uusien työpaikkojen luonti /paitsi lumen luonti on jääneet tekemättä kokonaan.

      Koska töitä ei ole eikä tule, eikä näköjään edes tilata, niin työttömyyttä hoidetaan seuraavanlaisin työttömiin kohdistuvin rankaisutoimenpitein: karenssia pukkaa, kela -leikkauksia jopa työmarkkinatukeen… Ei nämä ole mitään hoitamista, ne ovat kurittamista ja vastoin kaikkia ihmisoikeuslakeja.

      Nämä on ne keinot joilla hallitus on aloittanut sodan kansaa vastaan. Hallitus on julistautunut kansanviholliseksi numero 1.

      Mitään puheita työn jakamisista useampien kesken, työpäivien lyhentämisistä ei ole kuulunut, EK ja palkansaajajärjestöt eivät halua olla työttömien asialla edes tämän vertaa. Sitä on suomalainen itsekkyys ja ahneus. Eli niistä ei mitään vetoapua.

      Jos, jos meillä olisi yhtään fiksumpi hallitus nämä työnjakoasiat olisi tehty jo ajat sitten. Maamme parhaimmisto olisi jo palkkatyössä esim. 6 tunnin pv. Mikä estää??? Niin, palkkakin pitää sitten jakaa. Siihen tehdään sitten laki!

      Mikä mättää, kun ei noinkin helppoja lakeja voi rustata, ei niissä ainakaan perustuslain vastaisuutta ole!

      ÄÄnestetään vasemmistoliitto, SKP ja demarit valtaan, niin on toiveita välttää maamme lopullinen romahdus.

      Ensimmäiset, hallituksen julistaman työttömien vastaisen sodan uhrit ovat jo keskuudessamme: Aktiivimallin rankaisemat ja karenssiin ahdistetut. Heidän perheensä ja sukunsa kärsivät, kun samalla eliittityöläiset juhlivat kulutusjuhliaan lomarahoineen ja ikälisineen! Tämä pelleilly on yksinkertaisella lainsäädännöllä poistettavissa.

      Uuden hallituksen ensimmäisiä tehtäviä tulee olla työn jakaminen useampien kesken ja/tai vuorottelu.

      Loppu epäreilulle työvoimapolitiikalle! Ottakaa mallia Ruotsista ja Tanskasta jossa osapäivätyöt ja jakaminen on ollut arkipäivää jo kymmeniä vuosia!

Kommentointi suljettu.