Eikö vääristä kilpailua?

-Mehän ei voida palkka-asioista päättää. Se tulee lainsääädännöstä.

Näin kommentoi Ylöjärven työllisyys- ja turvallisuuspäällikkö Iltalehdelle kunnan työpajalla kuntouttavana työtomintana palkatta tehtävää alihankintatyötä. Iltalehti julkaisi myös jutun kuntouttavaan työtoimintaan osallistuneen kokemuksista. Uutisissa mainitut blogijuttuni löytyvät täältä ja täältä.

Palkka-asiaan totean, että mikään laki ei kiellä maksamasta työstä palkkaa. Sen sijaan rikoslaki kriminalisoi palkan maksamatta jättämisen tai selkeän alipalkkauksen kiskonnantapaisena työsyrjintänä. Kyse on rajanvedosta palkkatyön ja sosiaalipalvelun välillä, ja se raja on nykysin siirtynyt luvattoman kauaksi palkattoman työn puolelle.

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua, ja siihen osallistuvat ovat sosiaalipalvelun asiakkaita. STM:n 31.12.2014 antaman ohjekirjeen  mukaan siihen ei saa ohjata työkykyistä henkilöä. Laki kyllä puhuu pitkäaikaistyöttömistä, ja se on osoitus lain ristiriitaisuudesta. Lain tulkinta on vahvistettu tuolla ohjekirjeellä, ja se on edelleen virallinen tulkinta. Tulkintaa on venytetty jatkuvasti, ja nykyisin STM:n ohjekirjeestä ei piitata tuon taivaallista. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvia kohdellaan kuin työntekijöitä sillä erolla, että heille ei makseta palkkaa eikä heille kerry eläkettä tai lomaoikeutta. He saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Toiseen lehtijuttuun haastateltu henkilö sanoo osallistuvansa työtoimintaan neljä tuntia yhtenä päivänä viikossa. Tämä on alaraja. Yläraja on kahdeksan tuntia päivässä neljänä päivänä viikossa. Sen kesto on kerrallaan 3 – 24 kuukautta. Jakson päätyttyä voidaan aloittaa uusi jakso.

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä, koska se vääristäisi kilpailua. Sen järjestämisestä vastaavat kunnat. Ne voivat järjestää sitä itse tai antaa sen yhdistysten tai säätiöiden järjestettäväksi. Näin kierretään lakia. Kunnat, yhdistykset ja säätiöt perustavat työpajoja, joissa tehdään täyttä työtä. Työ voi olla alihankintaa, erilaisten tuotteiden valmistusta, puutarhatöitä, muuttoja, siivousta ja niin edelleen. Vain mielikuvitus on rajana.

Kuntouttava työtoiminta ei saa tuottaa voittoa. Siksi työpajat myyvät tuotteita ja palveluksia erittäin edullisesti, ja se vääristää kilpailua. Voitto siirtyy alihankinnan teettäjälle. Kukaan ei voi kilpailla sellaisen kanssa, jolla ei ole työvoimakuluja, vaan jolle jokainen työntekijä tuo tullessaan 10,09 euroa päivässä valtion rahaa. Sen verran valtio maksaa kunnille jokaisesta kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvasta päivässä, ja kunnat yleensä siirtävät tämän rahan toiminnan järjestäjälle.

Ensi vuoden budjettiesityksen mukaan kuntouttavaan työtoimintaan osallistuu 40 000 henkilöä eli 5 000 enemmän kuin tänä vuonna. Rahaa siitä kunnille ja edelleen toiminnan muille järjestäjille maksettaviin korvauksiin on varattu 26 840 000 euroa. Valtio siis rahoittaa kilpailun vääristämistä 26,8 miljoonalla eurolla. Laitetaan tästä vielä kuva.

Jostain syystä yksikään yrittäjä ei älähdä siitä, että palkattomia työntekijöitä käyttävät työpajat syövät heidän leipäänsä, ja saavat siitä vielä valtiolta rahaa.

Kuntouttava työtoiminta voi tietysti olla myös laulua ja leikkiä. Kukaan ei tiedä miten se edistää työllistymistä, mutta ei sillä ole väliä. Leikkituokioitakin järjestävä kunta saa vapautuksen ns. sakkomaksusta eli työmarkkinatuen maksusouudesta ja 10,09 euron työllistämiskorvauksen.

 

 

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (66)
  1. Väinö Kalamies
    2.9.2018, 10:31

    Otto oli lukenut jostain, että orja joka tietää olevansa orja, ei olekaan enää orja. Mutta täällä alkaa kohta kulkea niin nälkäistä, epätoivoista, rahatonta ja umpikujaan ajautunutta ihmisolentoa tiellä, että kannattaa vähän katsoa millainen kansalainen tulee vastaan. Espoossahan kaks äijää illalla 9 aikaan varastivat vastaan tulleelta mieheltä vaatteet päältä, silmälasit, repun ja kännykän. Ja radiossa sanottiin, että Espoo on Suomen turvallisimpia kaupunkeja…

    1. Ei ehkä kannata kohta hyvissä vaateissa ulkona liikkua kun työttömät ehkä tarttee kunnon vaatteet haastatteluun päästessään eikä enää sellaisia omista eikä ole varaa ostaa uusia.

  2. Viis veisataan siitä että työttömiä kohdellaan ihmisarvon vastaisesti, heillä teetetään lainvastaisesti palkatonta orjatyötä ja vääristetään näin yritysten välistä kilpailua. Pääasia että kunnat säästävät sakkomaksuissa ja vielä tienaavatkin tällä järjestelyllä.
    Jyrki Katainen oli vastikään huolissaan siitä toteutuuko yksi EU:n perusarvoista eli jokaiselle kuuluva ihmisarvo. Samaan aikaan hänen kotimaassaan poljetaan räikeästi yhden ihmisryhmän eli työttömien ihmisarvoa hallituksen ja median toimesta. Kohtelu on niin halventavaa ja räikeää että se on sokaissut monet työssäkäyvätkin uskomaan että työttömät ovat alempaa kastia jota saakin kohdella huonosti. Tästä olen enemmän huolissani kuin valtaeliitin asenteesta sillä työssäkäyvät syövät omaa oksaansa niellessään tämän valheen. Ja samalla murentavat hyvinvointiyhteiskunnan arvopohjan.

    1. Osapäiväsymppis
      2.9.2018, 11:35

      Katainen saattaa olla aidostikin huolissaan asiasta. Hän ei pääministerinä ollut pahimmasta päästä. Jälkikäteen ajateltuna hän tuntuu aika vasemmistolaiselta, kun vertaa näihin tämän hetken öykkäreihin.

      Kataisen puolue taas viis veisaa ihmisarvosta, ellei tarkoiteta rikkaiden menestyjien ihmisarvoa. Sitähän ei koskaan heillä ole tarpeeksi, kuten ei rahaakaan. Monet heistä ovatkin varsinaisia marttyyreita, jotka selvästi kärsivät siitä että joutuvat edes hieman osallistumaan yhteiskunnan kustannuksiin.

      Olen huomannut, että on toivotonta yrittää keskustella työtovereiden kanssa työttömien tilanteesta. Joitain kertoja olen yrittänyt ja saan joka kerta vastaani ryöpyn toinen toistaan tyhmempiä, luuloihin perustuvia väitteitä ruhtinaallisista tuista ja puuttuvasta yksilönvastuusta. Koulutusta työkavereillani on, mutta viisaus on jäänyt jonnekin.

      Kun miettii yhteiskuntaa empatian näkövinkkelistä, voi vaikka vilkaista tätä tämän päivän Hesarin mielipidekirjoitusta pikavipeistä.

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005812225.html

      Siinä selvästi jo otsikossa sanotaan, että poika on erityistarpeinen. Millaisia ovat kommentit? Korostetaan yksilönvastuuta ja syytetään holtittomasta tuhlailusta. Aivan kuin ei olisi ymmärretty otsikkoa lainkaan, sitten jätetty leipäteksti lukematta ja lopuksi suollettu oma paha olo kommenttikenttään.

      Kun taso on tätä, luki sitten minkä jutun tahansa, minkälaisen tulevaisuuden voi nähdä? Kohentavatko poliitikot työttömien asemaa, kun tällainen kansa on johdettavana?

      Sitä rohkenen vahvasti epäillä.

      Juice laulaa tätä aihetta sivuten omalla nerokkaalla tavallaan:

      https://youtu.be/cskIjsHR_Lw

      1. Pipsa Mäntykangas
        2.9.2018, 16:11

        Osapäiväsymppiksen laittamassa HS- linkissä todellakin moni kommentoija oli tyrmistyttävän ilkeä, ihan pahaa teki. Miltä mahtanee tuntua tästä erityislapsen äidistä, jos lukee niitä kommentteja.
        Huh huh.

    2. keskikehonrakentaja
      2.9.2018, 12:13

      Ja mitä Katainen täällä Suomessa sai aikaan…

Kommentointi suljettu.