Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kiusantekoa

Kun et leiki minun sääntöjeni mukaan, niin minä teen kiusaa rikkomalla leikkiin osallistumattomien lelut.

Näin saattavat lasten lisäksi toimia myös poliitikot. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti hallituspuolueiden äänin 9-7, että työttömien opinto-oikeutta koskeva lakiesitys käsitellään vasta sitten, kun valtava sote-lakien paketti on saatu käsiteltyä. Viivästyksen takia 10 000 työtöntä menettää ensi vuoden alussa noin sata euroa kuukaudessa. Asiasta kertoi Iltalehti.

Kyseessä on hallituksen kevään kehysriihessä sopiman työllisyyspaketin osa, jonka mukaan 25 vuotta täyttäneillä työttömillä olisi mahdollisuus opiskella työttömyysetuutta menettämättä lyhytkestoisia opintoja, jotka antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa. Nämä opinnot täyttäisivät myös aktiivimallin ehdon.

Kyseessä on siis hallituksen oma ehdotus, jota poikkeuksellisesti kaikki puolueet kannattavat. Siitä ei kuitenkaan voida päättää eduskunnassa ennen kuin valiokunta on antanut siitä lausuntonsa. Se olisi käsittelyä kiirehtineen Outi Alanko-Kahiluodon mukaan voitu käsitellä alle tunnissa, mutta valiokunnan hallituspuolueita edustavat jäsenet käyttivät mieluummin senkin ajan kiusantekoon eli käsittelyn estämiseen.

Tämän seurauksena ainakin 10 000 työtöntä menettää oikeuden opiskella työttömyystuella, täyttää aktiivimallin edellytykset ja saada korotettua työttömyystukea tältä aktiivimallia kerryttävältä opiskeluajalta. Lakipykälä on voimassa tilapäisesti tämän vuoden loppuun, mutta vuodenvaihteessa ei enää ole. Uutta lakiesitystä ei tule, koska hallituspuolueet haluavat junnata mieluummin jo karille ajaneen soten kimpussa.

Lain piti alkuperäisen suunnitelman mukaan tulla voimaan jo viime kesänä, mutta sote-lakien käsittelyn takia se on juuttunut samaan sumaan muiden lausuntoa odottavien lakien kanssa. Työministeri Jari Lindström on kiirehtinyt tätä kaikkien kannattamaa esitystä, mutta turhaan. Hallituspuolueiden valiokuntajäsenten mukaan nyt käsitellään vain sotea, ja kaikki muu saa odottaa.

Näin käy, kun yritetään ajaa valtavaa ja huonosti valmisteltua kokonaisuudistusta läpi kerralla. Uudistukseen liittyvät lukuisat pienemmät uudistukset jäävät jalkoihin, ja viattomat käsivät. Mutta mitäpä siitä, sillä nyt tehdään sotea, ja kärsijät ovat vain niitä työttömiä.

Nyt on kyseessä hallituspuolueiden arvovallan pönkitys, joka kansalaisen silmissä näyttää pikkulasten kiukuttelulta.

Kommentit (42)

 1. töytön

  ”Kärsijät ovat vain niitä työttömiä”- Sipilän hallituksen lempipelinappulat kaivettiin taas lelulaatikosta.

 2. SHU

  Vuosia työttömyysturvan parissa työskennelleenä en koskaan ymmärtänyt sitä, että miksi työttömän ei sallita opiskella vapaasti ihan mitä mielii työttömänä, vaan usein pakotetaan vain olemaan tai sitten työvoimapoliittisille kursseille, jotka eivät mihinkään johda tai ovat usein suurimmaksi osaksi palkatonta työtä. Tai sitten eri nimikkeillä pakotetaan palkattomiin töihin, kai ihan nöyryyttämisenkin vuoksi ja palkattoman orjan saavat työnantajat kiittävät. Minusta vain kaiksesta työstä on maksettava palkkaa.

  Kuitenkin mikä tahansa opiskelu on työttömän kannalta jo mielenterveyttä hoitava ja jos vielä on sellainen koulutus, joka antaa työvalmiuksia, niin parantaa työnsaantimahdollisuuksia puhumattakaan ammatillisista koulutuksista.

  Kysyin kerran tuota viranomaiselta ja minulle vastattiin, että jos työtön saisi opiskella vapaasti työttömyyskorvauksen varassa, niin sitten hän ei hakisi/ottaisi työtä vastaan. Vaan onhan tuohon keinot. Jos palkkatyötä on tarjolla, niin työhönosoitus vain ja sitten jos ei hae tai ota vastaan, niin sitten voi evätä työttömyyskorvauksen. Vaan nythän evätään poikkeusjuttuja lukuunottamatta opiskelumahdollisuus, joka kuitenkin olisi työttömän kannalta aina parempi kuin olla vain, mihin moni työtön pakotetaan.

  • Kimmo Paaso

   Juuri näin.

  • työtöntyötön

   ”tai sitten työvoimapoliittisille kursseille, jotka eivät mihinkään johda tai ovat usein suurimmaksi osaksi palkatonta työtä.”

   Nykyisin myös ammatilliset koulutukset ovat ”työelämälähtöisiä” jolloin suuri osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla eli toisin sanoen olet ilmaiseksi töissä. Toisaalta taas nykyisin monet typo-koulutukset ovat ammattiinvalmistavia. Sinänsä kannatan kyllä työttömän vapautta opiskella työttömänä mitä tahansa ilman että sitä pitää erikseen anoa. Sillä ehdolla että on valmis ottamaan töitä vastaan jos niitä on tarjolla ja sattuu vieläpä saamaan.

   https://seura.fi/asiat/tutkitut/ammattikoulun-nykytila-on-karu-opettajia-irtisanottu-lahiopetusta-vahennetty-ja-koululaisten-lukujarjestykset-huutavat-tyhjyyttaan/
   https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/totuus-amiksen-uudesta-tyossaoppimisesta-sinne-mennaan-tekemaan-toita-ei-oppimaan/

   • Töitä etsimässä

    Omallakin kohdallani on se pähkähullu tilanne, että opiskelen nyt toista tutkintoa ja opintotukikuukaudet loppuivat viime keväänä. Nyt Kela väläyttelee jo uutisissakin nähdyllä toimeentulotuen perusosan alentamisella.

    Valmistuin tradenomiksi vuonna 2014, ja valmistumisen jälkeen en ole tainnut päästä yhteenkään oman alani työhaastatteluun. Vuoden työttömyyden jälkeen päätin vaihtaa paikkakuntaa ja lähdin opiskelemaan hallintotieteiden maisteriksi oikeustieteen alalta. Nyt alkaa kandaatin paperit olla jo aika lähellä, mutta ”hyvä kansalainen” opiskelun sijaan eroaisi yliopistosta ja jäisi työttömäksi. Eihän siinä ole mitään järkeä, varsinkin koska ensi vuodelle voisi olla hyvät mahdollisuudet päästä uuden alani työharjoitteluun ja sitä kautta ehkä työputkeen kiinni.

    Onneksi opiskelemani ala antaa valmiuksia Kelan kanssa tappeluun, mutta se on laiha lohtu jos leikatut perusosan rahat saa vasta KHO:n kautta joskus 2 vuotta
    myöhemmin. Ajattelin kyllä esitellä Kelalle vaikka niitä 49:ää hakemaani Kelan avointa työpaikkaa tänä vuonna, joihin kahteen pääsin haastatteluun ja niihinkään en tullut valituksi. Monessa niistä haluttiin tradenomia tai sellaiseksi opiskelevaa, eikä juridiikan tuntemuksestakaan olisi haittaa. Haastattelussa tosin selvisi, että tärkeintä on olla hyvä tyyppi ja taitava puhumaan, vaikka ei laieista mitään tietäisikään – se on avain asiakaspalvelussa pärjäämiseen.

   • Teemu Heino

    Joo, eikä pelkästään ammatilliset koulutukset jos sillä ajatellaan perinteistä 2. asteen opetussuunnitelman mukaista tutkintoa jatko-opintokelpoisuuksineen. Jos tavallinen, vähän vanhempi työtön yhtäkkiä sattuisi innostumaan jostain alasta johon (lyhyempiä tai samoja miinus yleisaineet) koulutuksia tarjotaan, niin ne ovat näitä ilmaistyökoulutuksia. Ennemmin minä istuisin koulussa. Se on vaan niin vaikea ymmärtää että aikuinen ihminen ei motivoidu tekemään toisen lukuun töitä ilman palkkaa. Sitten varmaan voidaan sanoa että tämä ihminen ei ole motivoitunut opiskelemaan.

  • Maija Aho

   SHU; Puheenvuorosi on täyttä asiaa. Hyvin sanottu.

  • J-P

   > miksi työttömän ei sallita opiskella vapaasti ihan mitä mielii työttömänä, vaan usein pakotetaan vain olemaan tai sitten työvoimapoliittisille kursseille, jotka eivät mihinkään johda tai ovat usein suurimmaksi osaksi palkatonta työtä.

   Virallinen vastaus tähän varmaan olisi:

   Kenenkään opiskelua ei ole koskaan millään tapaa estetty. Työttömät ovat aina saaneet opiskella ihan mitä haluavat.

   Myös prosessi tähän on äärimmäisen helppo; Ilmoitat asiasta TE-keskukseen, jotta työttömyysetuutesi osataan katkaista. Tämän jälkeen haet opintotukea ja opintolainaa.

 3. Masa

  Ensin oli ” Karjalan mänty” ja nyt on ”Sote mänty”. Ei ne herrat ainakaan vuosien saatossa viisastu. Ja niiden hullutusten maksumiehet samoja ovat.

  • Työsuhde-etuna astma

   Ja työttömät saavat kantaa kiviä sote-polun ja muidenkin hallituksen rakentelemien labyrinttien reunojen koristukseksi. Ilman palkkaa, tietenkin. Eikä se myöskään täytä aktiivimallin ehtoja.

 4. Seppo Juhani

  Tämäkin tapaus osoittaa, miten moraalisesti mätä on Sipilä-Orpon hallitus.

 5. AKK

  Mielenkiintoista peliä siinäkin mielessä että julkisuudessa hallituksen edustaja yrittää kerätä irtopisteitä esityksen kiirehtimisellä tietäen tarkalleen ettei hallitus tule kiirehtimään asiaa ja tulee jarruttamaan sen ja muiden nopeastikin ratkaistavien asioiden käsittelyä Hanna-Kaisa Heikkisen johdolla sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. On kokonaan Lindströmin ja hallituksen vallassa kuinka nopeasti esim. työllisyyspaketin osa ja kudoslaki käsitellään.

  Hallitus on nyt valmis tekemään Sote-teatterillaan kiusaa 10000 työttömälle ja viemään usealta munuaispotilaalta hengen järjettömällä kiusanteollaan. Tukkilainenkin tajuaa sen että sumaa pitää välillä purkaa jotta lautta pääsee eteenpäin.
  Minkähänlaisia vahinkoja hallitus onkaan vielä valmis aiheuttamaan epätoivoisella Sote-kiristyksellään? Suma seisoo ja kansa kärsii, mutta hallitus vaan kiukuttelee.

 6. Jore

  Jokohan se hitainkin työtön tai palkansaaja alkaisi ymmärtää, että seuraavissa eduskuntavaaleissa kannattaisi äänestää, koska äänestämättä jättäminen merkitsee sitä, että EK Kokoomuksen kautta ja Suomen Yrittäjät Keskustan kautta määrittelevät seuraavankin hallituksen agendan ja kannattaa muistaa tämän nykyisen hallituksen apupuolueet, joille aluksi riitti hallitusohjelmaan kirjaus, jota ei ollut tarkoituskaan noudattaa ja myöhemmin henkilökohtainen hillotolppa. Peli on mennyt nykyisten hallituspuolueiden taholta niin kovaksi, että osa kansalaisista menettää henkensä sen seurauksena. Miettikääpä sitä.

 7. Jaakko Lautaoja

  Leikatahan on tarkoitus ollutkin ja sitä ajatusta vastaan olisi kaikki, mikä toisi leikkauksen takaisin. Saivat hyvän tekosyyn kiertää asian käsittely.

 8. Ville Turunen

  Taas yksi esimerkki siitä, että älä missään tapaukeessa lähde mihinkään toimenpiteisiin, kuten koulutukseen, koska nykyisin oikeistolainen tosi-tv politikointi ja pienen eturyhmän asioiden ajaminen ajaa ohitse kansallisen edun. Et voi tietää milloin mikäkin muuttuu ja kuinka paljon huonompaan suuntaan ja mutta ainoa mistä voit olla yleensä varma, on se, että teet niin tai näin, niin keppiä tulee. Tavallaan tuossa opiskelu asiassa houkuteltiin porkkanalla ottamaan lopulta keppiä. Kaippa jos nyt tuossa tilanteessa joutuu lopettamaan opiskelun niin tulee lisää keppiä.

  Tuossa varsinkin kiteytyy tämän hallituksen arvopohjattomuus kun on opiskelu ja työttömät kyseessä. Heiltä voidaan viedä kaikki. Kuka nyt hyvää koulutusta tarvitsee, saatika kohtuullista perusturvaa. Vanhoillis konservatiivista menneisyydessä elävää politiikkaa, jota yritetään naamioida puheilla aivan joksikin muuksi. Häpeisivät edes, mutta tuskin osaavat. Kuten Saku taisi joskus kirjoittaa jotenkin näin, että heidän mielestään Suomen etu on sama kuin heidän etunsa…

 9. Rotvalli

  Itse opiskelin 90-luvulla vaatimattoman opistotutkinnon työttömyyskorvauksen avulla, tosin aikuisiltalinjalla, jolloin viranomaisen puolesta katsottiin, että voin ottaa vastaan työpaikan. Niitä ei vain ollut taantuvalla teollisuuspaikkakunnalla ellei lasketa muutaman kuukauden keikkoja, joita kunta järjesti työllisyystöinä. Kesto oli juuri niin pitkä, että työtön pääsi peruspäivärahan parista aavistuksen isommalle ansiopäivärahalle.

  Mielestäni opinto-oikeus olisi kannattanut ja kannattaisi yhä antaa myös päiväopintoihin, sillä aikuiskoulutus tuotti ainakin meidän luokalla hyvää tulosta ja oli yhteiskunnallekin erittäin kannattava sijoitus. Esimerkiksi luokaltamme valmistuivat kolmea lukuun ottamatta kaikki ja opinnot avasivat polun työelämään huonoista lähtökohdista: Meistä paristakymmenestä vain kaksi oli vakitusesti töissä, muut työttöminä tai tekivät satunnaisesti mainittuja työllisyystöitä 90-luvun laman kourissa.

  Mitä seurasin luokkatoverieni myöhempää taivalta, he työllistyivät suurimmaksi osaksi uutta koulutustaan vastaaviin tehtäviin ja osin jopa vaativampiin. Yhdestä tuli toimittaja ja sittemmin päätoimittaja, yhdestä tietotekniikan opettaja lehtorin virassa, eräästä vanhemmasta miehestä työnjohtaja suureen teollisuusyritykseen, eräästä kirjastovirkailija ja muuan viisikymppinen ex-yrittäjä pääsi asiantuntijarooliin erään teollisuusyrityksen hallinnossa. Kaksi nuorinta jatkoi opintojaan korkeakoulussa. Toinen heistä on nyt AMK-insinööri ja toinen laboratoriotekniikan inssi.

  Luokastamme vain kahdella oli lukiotodistus, yhdellä teknikon tutkinto ja muutamalla joskus ammoin hankittu ammattitutkinto, kuten ompelija, puuseppä tai sen sellainen, joiden alojen työpaikkoja varsinkaan ei seudullamme ollut.

  Itse olin nk. koulupudokas kesken jääneine ammattikouluineni. Aloitin ammattikoulun 14-vuotiaana 8. luokalta ja sain vaivoin peruskoulun päättötodistuksen amiksen 1. luokan käytyäni. Keskiarvo oli jotain 5 ja osia. Eli olin periaatteessa mahdollisimman huonoa oppilasainesta. Valmistuin kuitenkin lähes viiden keskiarvolla eli numerot toikkarissa eivät juuri muuttuneet 🙂 Päädyin lähes heti työnjohtajaksi ulkomaiseen firmaan – kiitos koulutuksen tarjoaman englannin kielen taidon – sitten asiantuntijatehtäviin ja lopuksi aika näkyvässä asemassa esimiestehtäviin myös maistereita ym. korkeakoulutettuja alaisinani. Uskallan väittää, että te kaikki siellä olette törmänneet tekemisiini jossakin yhteydessä, jos olette katsoneet edes avaimenreiästä ulos. Google-indeksini oli 40 000, noin esimerkiksi.

  Annako liian kaunistellun kuvan: kenties olimme joku erityislahjakkaiden tai erityisen ahkerien ryhmä ja siksi koulutus ”puri”. Ehei, ihan tavallisia vätyksiä ja tolloja vain. Kolmella opiskelijoiden parhaimmistoon kuuluvalla oli pahanpuoleinen alkoholiongelmakin taakkanaan, mutta he valmistuivat – yksi tosin joutui paikkaamaan opintoja lisävuoden aikana – ja niin hekin työllistyivät siinä kuin muutkin, muuan heistä teki kaikilla mittareilla jopa melkoisen mukavan työuran ennen eläköitymistään.

  Osaamiseen ja koulutukseen siis kannattaa panostaa ja varsinkin, kun se ei maksa yhteiskunnalle sen enempää kuin tässä tapauksessa työttömänä kiusaaminen.

  En kyllä ymmärrä, mistä tämä nykyhallinnon koulutusviha ja into laskea suomalaisten koutusastetta ja opintojen tasoa opintoputkineen ja määrärahaleikkauksineen. Ehkä se sosiaalinen kierto ja tasa-arvo pelottavat ideologiapohjalta? Tai sitten EK, SY ja hallitus ovat katsoneet, että meillä ei ole yhteiskuntana tarvetta tähdät ylös? Koulutetaan porukkaa vähän jos lainkaan ja tarjotaan pienipalkkaisia käsiä vaan ei päätä lainkaan ulkomaisten firmojen käyttöön ja mukamas menestytään osaamis- ja palkka-alen turvin pakistanilaislasten kanssa kilpaa jalkapalloja ommellen. Nyt menetellään päin vastoin kuin vielä 10 vuotta sitten katsottiin ja jonka ajattelun seurauksena Suomi on menestynyt näihin päiviin. Vaan ei kauan, kunhan nämä hallituksen koulutuslupaukset ja määrärahaleikkaukset sekä yliopistojen yksityistämiset purevat täydellä tehollaan. Katsokaapa vain.

 10. Raitis pitkäaikaistyötön

  Kaikilla niillä jotka pystyy suosittelen muuttamaan pois koko maasta. Sanokaa mitä sanotte , mutta esim. Espanjaasa suomalainen ystäväni sai 15 kertaa fysioterapiaa täysin ilmaiseksi. Täällä joutuu tappelemaan ja juokseen papereiden kanssa. Eestissä eräs ystäväni sai valtion maksamaan hänelle yksityisen kosmetologi koulutuksen. Kummatkin maat köyhempiä kuin Suomi. Itse laskun, että Olen maksanut valtiolle yli 130.000 EUR. Ilman lukiopohjaa ei juurikaan pääse opiskelemaan. 2 v Eli 80 opv ei myöskään. Ja kun joku ns.viisas sanoisi : Mene opiskelemaan siivous/ hoito-alaa. Sanon : niin siis ihminen Jolla on nivelet kuin 80v mummolla ?
  Yritystoimintaankin yritetään huijata mukaan. Kaikki tietää, että kestää ainakin 24 kk ennen, kuin yritys rupea tuottamaan. Mutta asumistuki vähenisi itsellä 191 e laskelman mukaan. Jos ei asiakkaita valmiina ja säästössä muutama tonni ihan perus elämiseen…ei kannata lähteä. Nimittän luottotiedot menee suht. suurella Tod. Näk.sitten ollaan ihan kunnon kusessa.

 11. AikaMies

  Hassua. Minä puolestani ymmärrän mielestäni hyvinkin päättäjien päättämättömyyden ja olen jopa ymmärtävinäni päätöksenteon järjettömyyden.
  Meinaan jotta ymmärtäminen on kokonaan eri asia kuin hyväksyminen ja/tai jopa toimien kannattaminen. Ymmärrän lasten kasvatustakin: Kiristys, lahjonta, uhkailu jne – ja tuloksia syntyy ;-).
  Laadulla, lopputuloksella ja vaikutuksilla ei niin ole merkitystä. Kunhan puuhaillaan, katsotaan kuinka käy… Korjataan, jos muistetaan tai viitsitään (tai edes osataan?)
  Jonkinlaista näennäistyötä, sellaista ”suojatyöpaikan” puuhailua valtioneuvoston toiminta näyttää olevan tai siis mielestäni on.
  Agraariaivoinen luulee (mielestäni) olevan mahdollista palata ajassa takaisin vuosisatoja – mielikuvitusmaailmaan, aikaan jolloin kaikki oli hyvin…
  Ajankuluksi linkaten

 12. Työsuhde-etuna astma

  Ilman koulutusta oleva on helpompi pakottaa ottamaan vastaan matalapalkkatyötä.
  Tai hänelle on helppo perustella, miksi saa samasta työstä huonompaa palkkaa kuin toiset: ”Sinulla kun ei ole alan koulutusta/kurssia/työkorttia…”.
  Kouluttamaton voidaan myös helpommin pakottaa epämääräisiinkin työsuhteisiin vuokratyöfirmojen listoille tai vaikkapa siihen pahamaineiseen puhelimyyntityöhön provisiopalkalla. ”Tätä työtä voit hakea ilman koulutusta/kurssia/työkorttia…”.
  Ja kun ei ole koulutusta, on myös optimaalinen kohde kaupallisten toimijoiden tarjoamille työllistämiskoulutuksille.

  • AikaMies

   Esimerkiksi tuota sanomaasi omassa kommentissani tarkoitin ”ymmärtäväni”. En hyväksyväni. Osaamaton eli kouluttamaton ja osaa[otta]mattoman itsekkään eliitin hallitsema kansakunta on globaalissa maailmassa vain ”kurissapidettävä” kuluttaja (vaihtoehtoisesti tykinruoka) joka nälissään kuuntelee osaavamman ja siis vahvemman ääntä. vrt slaavi-sanan alkuperä 😉

 13. Arska

  Sipilä laittaa Suomen kansalaiset ahtaalle.
  Kaikki ns. uudistukset (lue heikennykset) vain lisäävät epätoivoa ja luovat eripuraa, eihän tässä ole mitään rakentavaa politiikkaa joten Hallitus on epäonnistunut tehtävässään ja se ei älyä (lue: ei halua erota) edes erota eikä Suomesta löydy mitään tahoa laittamaan tälle järjettömyydelle stoppia.

  Tästäkin voi päätellä että Suomi on korruptoitunut melkoisesti kun jees miehiä ja naisia löytyy jokaisesta virkamiesryhmästä yllinkyllin.

  Propaganda ministeri Goebbelskin olisi kateellinen jos seuraisi Suomen politiikan järjetöntä puuhastelua kulissien takana.

 14. Työttömät ja duunarit kyykkyyn

  Tää iskee ihan omaan kotiin ja talouteen. Sain juuri monen mutkan kautta oikeuden opiskella työmarkkinatuella ja voipi olla että se oikeus minulta vuodenvaihteessa sitten poistuukin. Että semmosta. Minne pitäis kirjoittaa, kenelle pitäisi soittaa?

 15. Jakke

  Todella hartaasti toivon, että nämäkin 10 000 vaikeuksiin joutuvaa työtöntä muistavat vaaliuurnilla, että ketä/keitä tästäkin hässäkästä käy kiittäminen. On se todella ihmeellistä jos vaaka ei kallistu seuraavissa vaaleissa sellaisten puolueiden puoleen, jotka oikeasti pitävät tavallisten niukasti elävien kansalaisten puolta päätöksenteossa ja lisäksi MUISTAVAT antamansa ylevät lupaukset.

  • Esa J.

   Ja mistä vetoa, etteivät nämä 10 000 työtöntä saa missään tapauksessa satastaan jälkikäteen…

 16. stunned

  Ylellä on päiväelokuvana Onnenpotku vuodelta 1936. Ensimmäinen naispuolisen ohjaajan tekemä Suomi-filmi. Pääosassa kauneuskuningatar Ester Toivonen, Miss Suomi 1933 ja Miss Eurooppa 1934.

  Usein näissä ennen sotia kuvatuissa luokkayhteiskunnan ilmapiiriä huokuvissa filmeissä kuvaus osuu yksiin nykytilanteen kanssa. Moni asia lutviutuu ja avautuu aivan eri tavalla kuin vaikkapa silloin, kun katsoin näitä leffoja lapsuudessa, kahdeksankymmentäluvun turvallisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Köyhyyttä vaikutti silloin löytyvän vain vanhoista leffoista.

  Työtön insinööri hakee paikkaa päästäkseen naimisiin kihlattunsa kanssa. Joka paikassa vastaus: ”Ei ole työtä”. Ei pääse edes kuopankaivajaksi rakennuksille. ”Oletteko käynyt Ateneumin,” kysyy yksi johtaja, ja jatkaa: ”Oletteko tullut tänne sanomaan ei jokaiseen kysymykseen?” Lehdessä lukee ”suurpalo, tehdas palanut Amerikassa.” Työtön insinööri joutuu ulos vuokrahuoneestaan. Hän jättää oveen lapun, jossa lukee ”Olen lähtenyt vapaaehtoiseksi Abessiniaan.” Elokuvan kuvausaikaan Mussolini kävi valloitussotaa nykyisessä Etiopiassa.

  Insinöörillä on suunnitelma junan turvallisuuslaitteeksi, joka säästäisi ihmishenkiä. Vakuutusyhtiön edustaja sanoo, että suunnitelma on hyvä, mutta ”tällä hetkellä kuusi ihmistä kuolee ja 37 loukkaantuu vuodessa. Tulee halvemmaksi kuin aloittaa turvalaitteen valmistus.”

  Kilpakosija lavastaa insinöörin syylliseksi tehtaanjohtajan (morsiamen isä) rahojen varkauteen.

 17. Jyrki

  Tuossa lakiehdotus, jonka voisi vain runnoa läpi kuten aktiivimalli 1 ja tulevan 2 mallin.
  Luonnollisesti kumminkin Sipilän hallitus syylistää tästä lain jumittumisesta muita kuin itseensä.

  Itse en keksi tuosta paketista nurisemista kuin vain puolenvuoden opiskelu mahdollisuudesta. Sen pitäisi olla tasan vuosi ilman, että tarvitsee anoa ja rukoilla lupaa opiskeluun. Ja pettyä jos ja kun rukoilut ja anomukset pysähtyykin TE-toimistojen mielivaltaan, joka näkee työttömän opiskelun ongelmana.

  Vuodessa kun saisi yhden lukuvuoden käytyä läpi mitä ikinä opiskelisikaan ja missä. Samalla varmasti kirkastuisi kuva asiasta miten opiskelu sujuu ja onko siitä hyötyä itselle. Ja ehkä jopa kontakteja oikeisiin työnantajiin syntyisi vuoden aikana paremmin kuin puolessa vuodessa.

  Oikeastaan myös jos sitten päädyt myös 9e/pvä orjatöihin myös siihen pitäisi sisällyttää opiskeluoikeus mihin tahansa ilman aikarajoja tai niin pitkään kuin orjatöissä olet. Nyt tätä ei ole noissa ”risusavotoissa”, joissa ei varmasti työnantajat pyöri etsimässä työvoimaa firmoihinsa kuten ehkä eri opinahjoissa pyörisi.

  Näkisin tämänkin sirkuksen tämän lain ympärillä olevan lopulta vain Sipilän hallituksen sairasta pelaamista heikommassa asemassa olevilla. Varsinkin kun asialle olisi jo lähes koko eduskunnan tuki ja asia saataisi ”runnottua” läpi käytännössä varmaan ”ilmoitusluonteisesti”.

  Niin että aikaa menisi ehkä 3-6h keskusteluineen ja äänestyksineen??? Ja tähän ei ole aikaa vaikka se voisi nostaa monia työttömiä pois orjatöistä ja työttömyydestä muutenkin. Tekisivät vaikka yhden yövuoron tämän takia eduskunnassa. Mikä on siis ongelma? Vaikka kyllähän ongelmat on tiedossa kun miettii Sipilän hallitusta.

  • stunned

   Jokaisella pitkäaikaistyöttömällä tulisi olla oikeus yhteen tutkintoon vapaasti valitsemassaan oppilaitoksessa. Tämä ei käy, koska hallitus aikoo yksityistää tai kaupallistaa oppilaitoksetkin. Muutenkaan omia opintojaan suorittavia ei saa minnekään ilmaistyöhön, kuten hallitus haluaa.

   Ei mene enää kauan, kun yliopistoihin vaaditaan lukukausimaksuja. Tämä karsii automaattisesti köyhien perheiden vesat opintieltä. Kouluja käymättömät voidaan laittaa kahteen suuntaan: palkattomaan työhön sosiaaliturvaa vastaan, tai vankilaan. Lopuksi yksityistetään vankeinhoitolaitos. Pelkkää voittoa kaikki tyynni.

   • Erna Hartgivsson

    Linkin ajatushautomo on jo useammankin kerran kiirehtinyt yliopistojemme maksullistamista.
    Esim Britanniassa yliopistoista valmistuneet joutuvat asumaan vanhempiensa helmoissa usein kauankin lukukausimaksujen vuoksi kerääntyneen velkataakan takia. Lisäksi korkeakoulutetuillekaan ei niin vain töitä sielläkään löydy, lisäksi omistusasuntojen hinnat monen tavoittamattomissa.
    https://www.libera.fi/blogi/lukukausimaksuttomuus-ja-illuusio-tasa-arvosta/

   • Teemu Heino

    Liike-elämän edustajat valtaavat yliopistojen hallitukset ja lopulta ei voi kouluttautua, huolimatta edes siitä että opintotuella sen tekisi, silloinkaan mihin haluaa vaan sen sijaan johonkin mikä heidän mielestä olis nyt juuri hyvää bisnestä

    • Teemu Heino

     (Ei liity siis tuohon lukukausimaksuhommaan)

  • Päivin Pylkkerö

   Jos asia on harkittu joka kantilta, niin lakiesityksen voi ”runnoa läpi”. Mutta voimaan sitä ei tulisi laittaa ennen kuin on selvät sävelet, kuinka asia käytännössä hoidetaan, muuten seuraa kaaos kuten aktiivimallin kanssa. Sehän ei tule olemaan mikään ilmoitusluontoinen asia, että työtön vain ilmoittaa, että opiskelen nyt tätä kissan hierontaa puoli vuotta. Luultavasti opinnot täytyy hyväksyttää TE-toimistossa ja jos vielä asiantuntijakäsittelyn kautta, niin käsittely voi kestää 30 vrk. Puhelinpalvelu ja koulutusneuvonta tulevat menemään tukkoon kyseilyistä, että mitkä opinnot kelpaavat. Jos näin on, ei TE-toimistolla ole moiseen tällä hetkellä resursseja. Ihan kannatettava juttu siis muuten, kunhan toteutetaan hallitusti.

 18. Marko

  Yhtä nuijan kopautusta vaille oleva esityskö viivästyttää sotea? Kylläpä hallitus osaa kiirettäkin pitää – ainakin kun aktiivimallista oli kyse ja nyt ei saada te-tuella opiskeleville tarpeellista tukea tahkottua eteenpäin? Kuolen nauruun!

 19. Markku T Koivisto

  Kumpikohan on järkevämpää, käydä jollain hyödyttömällä valmennuskurssilla tai kuntouttavassa työtoiminnassa….vai opiskella jotain, joka oikeasti kiinnostaa ja motivoi?

  Hallitus on tosiaan, kuin kiukutteleva pikkukakara karkkihyllyn vieressä. Oma arvovalta on tärkeämpää kuin järkevät päätökset.

 20. Antonio

  Johtajat, jotka ymmärtävät vain menetelmien ja numeroiden päälle, ovat nykypäivän eunukkeja.
  He eivät tule koskaan niittämään pätevyyttä ja luottamusta.

  — Max De Pree
  (kuoli reilu vuosi sitten.
  Oli Hyvä Pomo, joka puhui ihmisoikeuksista, tasa-arvosta jne)

 21. Rintsu

  Järki äyskäröitiin ulos hallitusveneestä ensimmäiseksi.
  Nyt kun hallitusvene on tukevasti karilla, niin hallitus esittää ansiokseen, että ”emme ole uppoamassa”!

  Jos järjellä ajateltaisiin niin ansiosidonnaiselta pudonneiden kohdalla puhutaan suurinpiirtein samansuuruisesta käteenjäävästä summasta jota maksetaan monin eri nimin ja niiden yhdistelmin. Ei siinä mitään säästöjä synny jos ihmisiä pompotellaan luukulta toiselle hakemaan joka kuukausi oikeanlaista tukea, kun eivät ne summat noin valtakunnan tasolla muutu miksikään, henkilökohtaisesti saattavat muuttua rajustikin.
  Sitä voi miettiä mitä se maksaa jos kelan virkailija pohtii kaksi viikkoa, että paljonko Matti Möttösen toimeentulotukea voi tässä kuussa leikata.

  Jos Matti Möttönen pari kertaa vuodessa tekee työkeikan käyttäen laskutuspalvelua niin tietysti tulee tutkia voidaanko hänet tulkita yrittäjäksi.
  Jos hän työmahdollisuuksiaan parantaakseen opiskelee vaikka venäjää, niin on pohdittava voidaanko hänet tulkita opiskelijaksi.

  Jos Matti Möttönen rakastuu Liisa Virtaseen niin jos he löisivät lusikat samaan laatikkoon niin yhteiskunta säästäisi yhden asumistuen ja yksi asunto vapautuisi helpottamaan asuntopulaa, mikä olisi järkevää… mutta he eivät tee niin koska se leikkaisi molempien tukia. Tai jos toinen on töissä niin toisesta tulisi välittömästi elätettävä.

  Mutta järki ei ole oleellista vaan oleellista on lokeroida ihmiset ja näyttää heille paikkansa.

  Jallitusohjelmaan lipsahti heti kättelyssä kiusallinen lyöntivirhe kun sanottiin ”byrokratian purkutalkoot” vaikka piti lukeman ”byrokratian surkutalkoot”. Sen vuoksi sitten piti tehdä muutoksia parkkikiekon ulkoasuun mikä vei kuukausitolkulla tehokasta työaikaa suunnitelluilta kuppauksilta. Joten voisi sanoa, että sote ja maku ovat myöhässä vaivaisen parkkikiekon vuoksi. Mahtaa harmittaa?

 22. Ani

  Mua lähinnä harmittaa se, että kuulun vielä ihmiskuntaan.
  Taso on nimittäin vajonnut jo niin alas.

 23. Päivin Pylkkerö

  Millä kaavalla 10 000 työtöntä menettää 100e/kk? Tuolla Iltalehden ja Hesarin (joka kyllä uutisoi asiasta ensin), viitataan arvioon, jonka mukaan työvoimakoulutuksiin osallistuvien määrä nousee tuolla määrällä. Työvoimakoultukseen osallistuminen ja lakiesityksen max. 6kk opiskelu ilman tarveharkintaa ovat eri asioita. Nykyisellään työvoimakoultukseen osallistuva saa työttömyyskorvauksen korotettuna ja kulukorvauksen. Ei kai tämä ole mihinkään muuttumassa?

 24. WotMeWorry

  Tätä Helsingin metroasemien ilmaisjakelulehteä et ehkä saanut sinne Juukaan? Vinkki: ei liity tähän juttuun, vaan seuraavaasi…

  Lainaan tärkeimmät:

  ”Otsikko: Ansiosidonnaiseen ehdotetaan muutosta
  Työ- ja elinkeinoministeriön selvityshenkilöt Jussi Järventaus ja Henrietta Kekäläinen ehdottavat uudenlaista kannustinmallia työttömille.

  Selvityksen tilasi työ- ja elinkeinoministeriö.”

  Artikkelin mukaan kannustavuus syntyisi siitä, kun työttömyyden aluksi henkilö saisi 3 kk täydet ansiosidonnaiset korvaukset, mutta sen jälkeen osa ansiosidonnaisesta( 5 % ehdotettu) menisi työttömän henkilökohtaiselle ”työllisyystilille”, kunnes työtön työllistyy.

  Siis kuuluuko tämä nyt aktiivimalli 1:een, vai mahdolliseen aktiivimalli II:een, vai onko tämä kaiken päälle vielä joku ”välimalli”?

  Heaven help us!

 25. Isoäiti

  Digitalisaation myötä kokonaisia ammattialoja saattaa kadota tarpeettomina. Näinhän kävi muun muassa 90-luvulla, kun tietotekniikka ilmestyi työpaikoille. Nyt jos koskaan mahdollisuutta kouluttautua uuteen ammattiin tarvittaisiin kipeästi. Sitä vaihtoehtoa ei pidä edes harkita, että esimerkiksi kolmannes väestöstä muuttuu tulevina vuosikymmeninä tarpeettomiksi ja saman tien köyhälistöksi. Sitä, ei kansantaloutemme saati yhteiskuntarauhamme kestä, koska samalla katoaa kolmannekselta ostovoima ja kotimaisen kysynnän varassa olevilta yrityksiltä aikamoinen määrä potentiaalisia asiakkaita.

  Suomen talouspolitiikka on ollut järkyttävän lyhytnäköistä voiton tavoittelua säästämällä. Todellista kestävää, pitkän aikavälin tuottoa saadaan investoimalla tuottoa tuoviin kohteisiin. Koulutus, tutkimus, tuotekehitys… Vaan mikäli ei investoi mihinkään, ei mitään myöskään saa.

 26. Aira

  Minusta tuntuu, että nämä päättäjät vihaa omaa kansaa. Pitäiskö laittaa kansa vaihtoon. Taitaa tilalle tulijoita olla.

 27. Jarkko

  Aktiivimallia täyttämään yrittänyt joutui karenssille ja jo maksetun työttömyysturvan takaisinperintään puolelta vuodelta, koska täytti aktiivimallin ehdot työllistymällä vääränlaiseen yritykseen:

  https://www.kaleva.fi/lukijalta/mielipiteet/aktiivimallin-takia-menetin-paivarahani-osaamiseni-ei-liity-viranomaistoimintaan-joten-sita-ei-voi-vaatia/807383/

  Sinällään kyllä turhauttavaa, että näitä yllättyneitä taviksia, jotka menettävät työttömyysturvansa ja siihen päälle joutuvat vielä ulosottoon jos eivät pysty maksamaan jo maksettua työttömyysturvaa takaisin. Pomppailee esiin vielä näin 2018 kun näistä epäkohdista on kirjoitettu monta vuotta Saku blogissa ja itsellenikin ne ovat olleet selvillä toistakymmentä vuotta. Suurinta osaa ihmisiä ei vain kiinnosta työttömyysturvaan liittyvät asiat niin kauan kun kuvitellaan, että ei koske itseä eikä osu omalle kohdalle. Ne sellaiset tarinat, että kaikki valitukset asiasta johtuvat vain sohvilla makaavien työttömien valehtelusta uppoavat paremmin kuin totuus ja asioista selvää ottaminen siinähän joutuisi näkemään vaivaa.

Kommentoi »

Comments are closed