Kiusantekoa

Kun et leiki minun sääntöjeni mukaan, niin minä teen kiusaa rikkomalla leikkiin osallistumattomien lelut.

Näin saattavat lasten lisäksi toimia myös poliitikot. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti hallituspuolueiden äänin 9-7, että työttömien opinto-oikeutta koskeva lakiesitys käsitellään vasta sitten, kun valtava sote-lakien paketti on saatu käsiteltyä. Viivästyksen takia 10 000 työtöntä menettää ensi vuoden alussa noin sata euroa kuukaudessa. Asiasta kertoi Iltalehti.

Kyseessä on hallituksen kevään kehysriihessä sopiman työllisyyspaketin osa, jonka mukaan 25 vuotta täyttäneillä työttömillä olisi mahdollisuus opiskella työttömyysetuutta menettämättä lyhytkestoisia opintoja, jotka antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa. Nämä opinnot täyttäisivät myös aktiivimallin ehdon.

Kyseessä on siis hallituksen oma ehdotus, jota poikkeuksellisesti kaikki puolueet kannattavat. Siitä ei kuitenkaan voida päättää eduskunnassa ennen kuin valiokunta on antanut siitä lausuntonsa. Se olisi käsittelyä kiirehtineen Outi Alanko-Kahiluodon mukaan voitu käsitellä alle tunnissa, mutta valiokunnan hallituspuolueita edustavat jäsenet käyttivät mieluummin senkin ajan kiusantekoon eli käsittelyn estämiseen.

Tämän seurauksena ainakin 10 000 työtöntä menettää oikeuden opiskella työttömyystuella, täyttää aktiivimallin edellytykset ja saada korotettua työttömyystukea tältä aktiivimallia kerryttävältä opiskeluajalta. Lakipykälä on voimassa tilapäisesti tämän vuoden loppuun, mutta vuodenvaihteessa ei enää ole. Uutta lakiesitystä ei tule, koska hallituspuolueet haluavat junnata mieluummin jo karille ajaneen soten kimpussa.

Lain piti alkuperäisen suunnitelman mukaan tulla voimaan jo viime kesänä, mutta sote-lakien käsittelyn takia se on juuttunut samaan sumaan muiden lausuntoa odottavien lakien kanssa. Työministeri Jari Lindström on kiirehtinyt tätä kaikkien kannattamaa esitystä, mutta turhaan. Hallituspuolueiden valiokuntajäsenten mukaan nyt käsitellään vain sotea, ja kaikki muu saa odottaa.

Näin käy, kun yritetään ajaa valtavaa ja huonosti valmisteltua kokonaisuudistusta läpi kerralla. Uudistukseen liittyvät lukuisat pienemmät uudistukset jäävät jalkoihin, ja viattomat käsivät. Mutta mitäpä siitä, sillä nyt tehdään sotea, ja kärsijät ovat vain niitä työttömiä.

Nyt on kyseessä hallituspuolueiden arvovallan pönkitys, joka kansalaisen silmissä näyttää pikkulasten kiukuttelulta.

 

Kommentit (42)
 1. ”Kärsijät ovat vain niitä työttömiä”- Sipilän hallituksen lempipelinappulat kaivettiin taas lelulaatikosta.

 2. Vuosia työttömyysturvan parissa työskennelleenä en koskaan ymmärtänyt sitä, että miksi työttömän ei sallita opiskella vapaasti ihan mitä mielii työttömänä, vaan usein pakotetaan vain olemaan tai sitten työvoimapoliittisille kursseille, jotka eivät mihinkään johda tai ovat usein suurimmaksi osaksi palkatonta työtä. Tai sitten eri nimikkeillä pakotetaan palkattomiin töihin, kai ihan nöyryyttämisenkin vuoksi ja palkattoman orjan saavat työnantajat kiittävät. Minusta vain kaiksesta työstä on maksettava palkkaa.

  Kuitenkin mikä tahansa opiskelu on työttömän kannalta jo mielenterveyttä hoitava ja jos vielä on sellainen koulutus, joka antaa työvalmiuksia, niin parantaa työnsaantimahdollisuuksia puhumattakaan ammatillisista koulutuksista.

  Kysyin kerran tuota viranomaiselta ja minulle vastattiin, että jos työtön saisi opiskella vapaasti työttömyyskorvauksen varassa, niin sitten hän ei hakisi/ottaisi työtä vastaan. Vaan onhan tuohon keinot. Jos palkkatyötä on tarjolla, niin työhönosoitus vain ja sitten jos ei hae tai ota vastaan, niin sitten voi evätä työttömyyskorvauksen. Vaan nythän evätään poikkeusjuttuja lukuunottamatta opiskelumahdollisuus, joka kuitenkin olisi työttömän kannalta aina parempi kuin olla vain, mihin moni työtön pakotetaan.

  1. Juuri näin.

  2. työtöntyötön
   10.10.2018, 10:02

   ”tai sitten työvoimapoliittisille kursseille, jotka eivät mihinkään johda tai ovat usein suurimmaksi osaksi palkatonta työtä.”

   Nykyisin myös ammatilliset koulutukset ovat ”työelämälähtöisiä” jolloin suuri osa opiskelusta tapahtuu työpaikalla eli toisin sanoen olet ilmaiseksi töissä. Toisaalta taas nykyisin monet typo-koulutukset ovat ammattiinvalmistavia. Sinänsä kannatan kyllä työttömän vapautta opiskella työttömänä mitä tahansa ilman että sitä pitää erikseen anoa. Sillä ehdolla että on valmis ottamaan töitä vastaan jos niitä on tarjolla ja sattuu vieläpä saamaan.

   https://seura.fi/asiat/tutkitut/ammattikoulun-nykytila-on-karu-opettajia-irtisanottu-lahiopetusta-vahennetty-ja-koululaisten-lukujarjestykset-huutavat-tyhjyyttaan/
   https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/totuus-amiksen-uudesta-tyossaoppimisesta-sinne-mennaan-tekemaan-toita-ei-oppimaan/

   1. Töitä etsimässä
    10.10.2018, 10:30

    Omallakin kohdallani on se pähkähullu tilanne, että opiskelen nyt toista tutkintoa ja opintotukikuukaudet loppuivat viime keväänä. Nyt Kela väläyttelee jo uutisissakin nähdyllä toimeentulotuen perusosan alentamisella.

    Valmistuin tradenomiksi vuonna 2014, ja valmistumisen jälkeen en ole tainnut päästä yhteenkään oman alani työhaastatteluun. Vuoden työttömyyden jälkeen päätin vaihtaa paikkakuntaa ja lähdin opiskelemaan hallintotieteiden maisteriksi oikeustieteen alalta. Nyt alkaa kandaatin paperit olla jo aika lähellä, mutta ”hyvä kansalainen” opiskelun sijaan eroaisi yliopistosta ja jäisi työttömäksi. Eihän siinä ole mitään järkeä, varsinkin koska ensi vuodelle voisi olla hyvät mahdollisuudet päästä uuden alani työharjoitteluun ja sitä kautta ehkä työputkeen kiinni.

    Onneksi opiskelemani ala antaa valmiuksia Kelan kanssa tappeluun, mutta se on laiha lohtu jos leikatut perusosan rahat saa vasta KHO:n kautta joskus 2 vuotta
    myöhemmin. Ajattelin kyllä esitellä Kelalle vaikka niitä 49:ää hakemaani Kelan avointa työpaikkaa tänä vuonna, joihin kahteen pääsin haastatteluun ja niihinkään en tullut valituksi. Monessa niistä haluttiin tradenomia tai sellaiseksi opiskelevaa, eikä juridiikan tuntemuksestakaan olisi haittaa. Haastattelussa tosin selvisi, että tärkeintä on olla hyvä tyyppi ja taitava puhumaan, vaikka ei laieista mitään tietäisikään – se on avain asiakaspalvelussa pärjäämiseen.

   2. Joo, eikä pelkästään ammatilliset koulutukset jos sillä ajatellaan perinteistä 2. asteen opetussuunnitelman mukaista tutkintoa jatko-opintokelpoisuuksineen. Jos tavallinen, vähän vanhempi työtön yhtäkkiä sattuisi innostumaan jostain alasta johon (lyhyempiä tai samoja miinus yleisaineet) koulutuksia tarjotaan, niin ne ovat näitä ilmaistyökoulutuksia. Ennemmin minä istuisin koulussa. Se on vaan niin vaikea ymmärtää että aikuinen ihminen ei motivoidu tekemään toisen lukuun töitä ilman palkkaa. Sitten varmaan voidaan sanoa että tämä ihminen ei ole motivoitunut opiskelemaan.

  3. SHU; Puheenvuorosi on täyttä asiaa. Hyvin sanottu.

  4. > miksi työttömän ei sallita opiskella vapaasti ihan mitä mielii työttömänä, vaan usein pakotetaan vain olemaan tai sitten työvoimapoliittisille kursseille, jotka eivät mihinkään johda tai ovat usein suurimmaksi osaksi palkatonta työtä.

   Virallinen vastaus tähän varmaan olisi:

   Kenenkään opiskelua ei ole koskaan millään tapaa estetty. Työttömät ovat aina saaneet opiskella ihan mitä haluavat.

   Myös prosessi tähän on äärimmäisen helppo; Ilmoitat asiasta TE-keskukseen, jotta työttömyysetuutesi osataan katkaista. Tämän jälkeen haet opintotukea ja opintolainaa.

Kommentointi suljettu.