Suulla suuremmalla

-Väittipä mitä typeryyksiä tahansa, niin aina joku uskoo.

Tämä Kari Enqvistin huuhaata, ääripopulismia ja niiden mahdollistajia käsittelevään kolumniin tullut lukijan kommentti on tyhjentävä, ja se sopii hyvin vaikkapa eilen eduskunnassa käytyyn välikysymyskeskusteluun. Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt tekivät välikysymyksen EU-tukipaketista, ja keskustelu siitä oli niin vaivaannuttavaa, että sen seuraaminen osoittautui mahdottomaksi. Suoraan sanoen hävetti välikysymyksen tekijöiden puolesta.

Jo pitemmän aikaa varsinkin perussuomalaiset ovat arvostelleet tukipakettia kansanmiehen logiikalla, eli onko se muka hyvä diili, että annetaan enemmän kuin saadaan. Jos asia olisi näin yksinkertainen, niin logiikka toimisi, mutta kun ei ole. En minäkään asiantuntija ole, mutta ei sitä rahaa Suomesta vaikkapa Italian budjetin katteeksi anneta, vaan kyse on koko talousalueen elvyttämisestä. Asiallista tietoa tiivistetysti saa vaikkapa pääministerin erityisavustaja Tuulia Pitkäsen twiittiketjusta, mutta oikea tieto ei kiinnosta silloin, kun vedotaan luuloihin ja tukkimiehen kirjanpitoon.

Välikysymyksessä oli myös melkoinen laskuvirhe, kun siinä väitettiin Italian saavan tästä 750 miljardin euron paketista noin 200 miljardia, kun tosiasiassa sen nettosaanto on 30,7 miljardia. Tästä huomautti Kimmo Kiljunen SDP:n ryhmäpuheenvuorossa. Vielä paremmaksi pisti perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi esittelemällä perussuomalaisten vaihtoehdon, jonka mukaan jokainen maa voisi ottaa itse tarvitsemansa lainan ja elvyttää komission koordinoimalla tavalla.

Näin vauhditettaisiin ja syvennettäisiin liittovaltiokehitystä, jota perussuomalaiset kiivaasti vastustavat. Asiasta huomautti myös valtiovarainministeri Matti Vanhanen Facebookissa.

Tämänpäiväisen luottamuslauseäänestyksen lopputuloksesta ei ole mitään epäselvyyttä, mutta saatiinpa taas kerran valtavasti sekavaa puhetta hämäämään tietämättömiä. Tukipakettia olisi taatusti voinut kritisoida myös asiaperustein sortumatta ilmeisen tahalliseen laskuvirheeseen ja puhumatta itseään solmuun. Tällaiset puheet pistävät miettimään, kenelle ne oikein on tarkoitettu ja miksi.

Epäilen, että ne on tarkoitettu niille, jotka eivät asiasta mitään ymmärrä, mutta jotka mielellään teeskentelevät ymmärtävänsä ja tulevat tähänkin blogiin kommentoimaan kopioimalla jonkun toisen sanoja.

Tämä tapa puhua ihan mitä sattuu on levinnyt viime vuosina Suomeenkin, ja epäilemättä mallia on otettu Donald Trumpista. Kun suoltaa jatkuvasti hölynpölyä ja suoranaisia valheita, niin ihmiset turtuvat niihin. Kukaan ei jaksa oikoa vääriä väitteitä, ja nettiyleisö unohtaa joka tapauksessa sanotun muutamassa päivässä. Näillä puheilla ei ole tarkoituskaan ottaa kantaa asioihin, vaan ainoastaan luoda niistä tietty mielikuva. Se on onnistunut tukipaketinkin suhteen, sillä aika moni kuvittelee sen olevan suoraa rahan antamista muihin maihin. Ei ole, vaan kyse on elvyttämiseen tarkoitetusta yhteisestä velasta.

Jos ollaan EU:ssa, niin sitten ollaan ja pelataan samassa joukkueessa yhteisillä säännöillä. Jos ei haluta pelata, niin sitten erotaan joukkueesta. Tätä ei kuitenkaan ehdoteta, vaan lietsotaan vain epäluuloja. Tämä on puhdasta populismia ja kannattajien hämäämistä, ja sen tarkoituksena on ainoastaan lisätä omaa näkyvyyttä ja kannatusta.

Kun joku ennen puhui suurella suulla mitä sattui, niin hänelle tokaistiin, että puhuhan sinä, niin minä pitelen hevosta. Taidan ruveta sanomaan niin nytkin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (51)
 1. Dosetti Bäckham
  17.2.2021, 10:30

  Meinasin laittaa tänne linkin Enqvistin kolumniin, mutta se olikin jo tekstissä, kiitos. Astetta tuhdimpaa löytyy täältä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jore-puusa/matkalla-pimeyden-ytimeen/

  1. Luin tuon Jore Puusan puheenvuoron. Tätähän se juuri on! Lukekaa se, hyvät ihmiset! Huomionarvoinen kohta on myös se, että persut hallituksessa päästivät 30 000 pakolaista Suomeen juuri raiskaamaan, jotta persujen kannatus nousisi.

   ”Työpaikalla älykäs ja iloinen aktiivi hiljennetään muutamassa viikossa.” Äärimmäisen totta!

   Off-topicina: kun opit koulussa kiusaamaan, niin menestys on taattu aikuisenakin.

   1. Pitäisiköhän nyt taas kerran oikaista vääriä käsityksiä 2015 vuoden turvapaikan hakijoista.
    Keski- Eurooppaan jäi satojatuhansia lähinnä Irakista ja Syyriasta lähteneitä turvapaikan hakijoita. Pohjolaan tulleista suurin osa jäi Tanskaan ja Ruotsiin. Ruotsi ohjasi ystävällisesti n. 30000 Suomeen asti. Vaatetti, raha-avusti ja kuljetti.Heitä ei kukaan erikseen kutsunut. Perussuomalaiset käyttivät kyllä tilanteen hyväkseen ja saivat kannatuksensa nousuun öyhötyksellään. On vielä erikseen korostettava, että turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat ovat kaksi eri asiaa.
    Kun tähän soppaan lisätään EU-vastaisuus samalta taholta, tulevat tälläiset välikysymykset ymmärrettäväksi kaikessa kannattajahakuisuudessaan. Nyt on kuulemma jotkut vaalit tulossa.

   2. Loistava oivallus. Persut luovat itse ongelman tai epäkohdan, jota sitten arvostelevat ja vaativat poistettavaksi. Ovelaa, mutta ei toimi loputtomiin.

    1. Ovatko persut esittäneet mitään ratkaisua mihinkään ongelmaan? Aina syynä on maahanmuutto.

  2. Kiitos, että linkitit. Minut suljettiin ulos UudenSuomen blogeista tehtyäni Ano Turtiaisesta bloggauksen jossa minulla oli kuvakaappauksia hänen facestaan ja sitten suuri joukko kaappauksia hänen faniensa facesta. Turtiainen kävi mm presidenttimme kimppuun ja käski kannattajiaan olemaan kuuntelematta häntä.
   Kesti kaksi tuntia ja tilini deletoitiin.

 2. Nollatunti ukko
  17.2.2021, 10:37

  Itse en ole tuota kyselytuntisirkusta enää aikoihin viitsinyt katsella. Muistuttaa liikaa iltapäivälehtien kommenttipalstoja.

  1. Näin on. Koronakriisin alkuaikoina katselin kyselytunteja, mutta alkoi niin paljon harmittaa salin oikealta äärilaidalta tuleva tyhmyyteen ja tietämättömyyteen perustuva etukäteen suunnittelematon tajunnanvirta, ettei enää pystynyt.Mieluummin luen asiantuntijoiden pohdittuja ajatuksia kuin kuuntelen tyhmien arvailuja. On suorastaan pelottavaa, että tuolla säädetään Suomen lait.

  2. Katson eduskunnan kyselytuntia juuri sen vuoksi, kun on hauska seurata persujen öyhöttämistä, Aina heillä on sama vastaus , joka johtaa maahanmuuttoon tai hallituksen haukkumiseen.Persut eivät vastaa kysymyksiin ja anna vaihtoehtoja hallituksen politiikalle.

Kommentointi suljettu.