Ihan eri asia

Media saa halutessaan somekansan viikkokausia kestävään raivoon tai syvään hiljaisuuteen. Yhteen poliitikkoon saatetaan kohdistaa kansan syvä viha ja toiseen ymmärrys, vaikka molemmista saisi ihan samanlaisia uutisia. Kyse onkin siitä, kuka on millekin medialle mieleinen ja kuka ei.

Otetaanpa esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin aamupala, josta puhuttiin viikkokausia ja uutiset päivittyivät jatkuvasti. Iltalehti antoi ymmärtää Sanna Marinin syyllistyneen veronkierron lisäksi verovaroin kustannettujen perusteettomien etujen hankkimiseen, ja päivittäin esitettiin uusia epäilyjä, kuitteja ja laskelmia. Kansa oli raivoissaan, ja rähinään kyllästynyt Marin päätti maksaa kaikki aamiaiskustannukset takaisin, vaikka pelkkä verojen maksaminen aamiaisedusta olisi verottajan tulkinnan mukaan riittänyt. Kyse oli muutamista satasista kuukaudessa.

Otetaan rinnalle kansanedustaja Hjallis Harkimo, jonka verotuksen päätymisestä hallinto-oikeuteen Iltalehti kertoi eilen. Uutisen mukaan Harkimo myi 100 prosenttia Jokereiden osakkeista ja myynti tehtiin 51-prosenttisesti verovapaana. Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on valittanut asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen, ja asian käsittely on kesken. Myyntivoittoa oli lähes 4,6 miljoonaa euroa.

Siinä kaikki. Ei mitään jatkuvasti päivittyvää kohu-uutisointia, ei epäilyjä veronkierrosta, ei kansan yllyttämistä raivoon. Uutisen lisäksi kommenttiosiossakin ymmärretään liikemiestä, joka toimi verottajalta saamansa ohjeistuksen mukaisesti.

Niin pitääkin ymmärtää. Harkimo tosiaan toimi verottajalta saamansa ennakkotiedon mukaisesti, eikä itse edes vienyt asiaa oikeuteen. Hän luotti saamaansa ohjeistukseen, ja hänellä oli täysi oikeus luottaa siihen. Sitä ei kukaan aseta kyseenalaiseksi.

Jostain syystä sama ei pätenyt Sanna Mariniin. Hänkin luotti Valtioneuvoston kanslialta saamiinsa ohjeisiin, joiden mukaan pääministerille kuuluu vakiintuneen laintulkinnan mukaisesti aamiaisetu hänen asuessaan virka-asunnossa. Tätä tulkintaa ei edes verottaja kyseenalaistanut ennen siitä nostettua kohua. Kohun seurauksena ja asiasta nimenomaan kysyttäessä verottaja muutti tulkintaa, ja nyt ateriaetu on verotettavaa tuloa. Halutessaan Marin tai mieluummin Valtioneuvoston kanslia olisi voinut viedä verottajan tulkinnan hallinto-oikeuden ratkaistavaksi, mutta niin ei tehty. Sen sijaan Marin päätti maksaa saamastaan edusta verot ja lisäksi palauttaa koko summan.

Pitääkö Harkimoa vastaan nyt nostattaa samanlainen kohu-uutisointi ja kansan raivo kuin nostatettiin Marinia vastaan? Ei missään tapauksessa pidä, sillä kaikki on mennyt ihan lakien mukaisesti. Harkimo luotti saamaansa ennakkotietoon, kuten kuka tahansa olisi luottanut. Hän ei itse vienyt asiaa oikeuteen, vaan odottelee nyt oikeuden päätöstä asiaa enemmälti kommentoimatta. Päätös tulee aikanaan, ja sitten hän toimii sen mukaisesti.

Näin se pääministerin aamupalakin olisi pitänyt käsitellä, mutta jostain syystä siitä nostettiin oikein megaluokan kohu sopivasti ennen kuntavaaleja.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (45)
 1. Marinin aamupala-asian mediaseuranta näyttää jatkuvan, kunnes viimeinenkin euro on palautettu. Kuten mediasta olemme saaneet lukea, nyt on palautettu vasta osa rahoista. Siinä saa reportteri leivän päälle leikkelettä, kun jaksaa uskollisesti raportoida.

  1. Jaakko+Lautaoja
   6.8.2021, 14:14

   Klmeisesti kannattaisi myös lopettaa pääministerin virka-asunnon käyttö. Asunnon remonttikin on medialle liikaa ja kertoo vain ”ministerin ahneudesta” heidän mukaansa. Kaivellaan kaikki sänkyä myöten, sekin on niiden mukaan liian kallis. Kohta ihmetellään, miksi heille varattuja etuja ei suostuta käyttämään.

   1. Luukas Pyykorpi
    6.8.2021, 18:27

    Valtioneuvoston linnan lähellä olisi Suomen pääministerien arvolle sopivia hotelleja, joista ei varmaan yksikään lehti valittaisi. Tuon Kesärannan voisi vuokrata vaikka kotimaisille suurveronkiertäjille markkinahintaan.

  2. Jos on verot maksanut ja maksanut koko saamansa edun takaisin on odotettavissa veronpalautusta jos muista tuloista on asianmukaiset verot maksettu. Miltä osin ei ole maksanut kokonaan takaisin?

   1. Tämän vuoden edun Sanna Marin on ilmoittanut maksavansa syyskuussa, aiemmat on maksettu tämän kuun alussa.

    Mielenkiintoinen juttu muuten tuo, että Marin maksaa takaisin sekä aamiaiskustannukset että verot. Ei kai veroseuraamuksia voi olla, jos ei ole etuakaan. Lopullisessa verotuksessa Marin tulee saamaan nuo maksamansa verot takaisin. Marinin esikunta varmaan ajatteli että parempi näin loputtoman kitinän välttämiseksi.

    1. Selkosen Roope
     6.8.2021, 18:00

     Samaan kiinnitin huomiota. Sinänsä älytön ratkaisu, mutta ainoa oikea tässä tapauksessa, koska tieto asianmukaisista yksinkertaisemmista toimenpiteistä ei koskaan olisi mennyt läpi mediassa. Karvaloinnin seurauksena asiat pitää hoitaa todella byrokraattisesti ja vaikean kautta, jotta klikkijournalisteilla olisi mahdollisimman vähän mahdollisuuksia poimia uutisankkoja lööppilehtiin. Valitettavasti millään toiminnalla ei kaikkia hullutuksia pystytä estämään, joten luemme jatkossakin lautakasoista, tekstiviesteistä, aamupaloista ja liian paljastavasta pukeutumisesta. Ehkäpä se toisaalta todistaa, että valtakunnassa on kaikki hyvin.

     1. Saapahan oikeistomedia mahtavan lööpin ensi vuonna, kun tämän vuoden verotus vahvistetaan.

      Siinä lukee, että VEROTTAJA PALAUTTAA SANNA MARININ MAKSAMAT VEROT AAMIAISEDUSTAAN!

      Arvatkaapa miten päin tämä asia taas käännetään.

      1. Voisin vaikka veikata: Sanna Marin ryöstää verorahoja! Sellaiseksihan se menee.

       Ei raakkules! Politiikan pitäisi olla sopimisen taidetta, sanotaan nyt vaikka näin. (Olenko naiivi?) Amerikkalainen eipäs-juupas-idiotian selkärangaton apinoiminen tekee vielä rumaa jälkeä.

       Samoin leppymätön nais- ja vasemmistoviha. Mutta: viha vääristää vain näiden porvarissäippäreiden omat naamat! Saapahan vasemmisto jatkaa kaikessa rauhassa, kun nämä opposition ”neropatit” vaan tyytyvät inhoamalla inhoamaan!!! Kuten ollaan nähty, opposition aikaansaannokset eivät mitenkään vakuuta!

       Naama norsunvitulla istuvia surkimuksia…

 2. Virva Itäranta
  6.8.2021, 14:10

  Hyvä, että eriarvoinen kohtelu samoista teoista tuodaan julki.

  Jospa kansalla vihdoin viisari värähtäisi ja herättäisi aivosolut miettimään, että mistä tässä loppujen lopuksi oikein onkaan kysymys.

  1. Kysymys on vasemmistolaisesta pääministeristä joka on suosittu, tietenkin !

   1. ”Ja sehän niitä rikkaita harmittaa, kun demari on kaunis, kun demari on kaunis”

    1. Hannu Volotinen
     6.8.2021, 19:10

     Rikasta vituttaa, jos köyhä voi hyvin.

Kommentointi suljettu.