Päättäjillä on väliä

– Alueilla päätetään noin 21 miljardin euron potista veronmaksajien rahoja. Sillä todellakin on väliä, kuka niistä on päättämässä.

Näin sanoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo aluevaalikampanjan avajaisissa eli “roimiessaan vasemmistohallitusta”, kuten Ilta-Sanomat asian ilmaisi. Olen Orpon kanssa täsmälleen samaa mieltä siitä, että päättäjillä on väliä. Jo viime vaalikaudelta tuttuun tapaan kokoomus haluaa mahdollisimman laajaa valinnanvapautta, ja suomeksi se tarkoittaa mahdollisimman laajaa yksityissektorin tuottamien sote-palvelujen käyttämistä verovaroin.

Kokoomuksen mallissa halutaan satsata palveluseteleihin ja yksityisen hoidon Kela-korvauksiin, joilla taattaisiin hoitoonpääsy. Näyttää siltä, että kokoomus haluaa estää sote-uudistuksen eduskunnan päättämässä muodossa ja palata vanhaan lempilapseensa valinnanvapauteen.

Sehän oli Sipilän hallituksen perustuslakiin törmänneen sote-uudistuksen pääsisältö. Tarkoituksena oli asettaa julkiset ja yksityiset palveluntuottajat samalle viivalle ja antaa asiakkaiden valita. Kustannukset olisi molemmissa tapauksissa maksanut yhteiskunta. Tämä pyrkimys pysähtyi perustuslakiin muun muassa sen takia, että se olisi johtanut yksityisten yritysten monopoliasemaan harvaan asutuilla alueilla. Perustuslain mukaan kokonaisvastuu on joka tapauksessa julkisella sektorilla, mutta ilman omaa tuotantoa se ei olisi pystynyt huolehtimaan tästä velvoitteesta.

Kun valinnanvapaus ei onnistunut, niin nyt kokoomus haluaa hivuttaa soteen samaa ajattelua palveluseteleillä ja Kela-korvauksilla vaatien samanaikaisesti tiukkaa taloudenpitoa. Tämän seurauksena julkista sektoria ei voitaisi kehittää soten edellyttämällä tavalla, vaan yhä useampi siirtyisi yksityisten palveluiden käyttäjäksi yhteiskunnan laskuun. Näin saataisiin ainakin osittain toteutettua alkuperäinen valinnanvapauden tavoite.

Orpo myöntää nyt, että Sipilän hallituksen tekemä Kela-korvausten suuri leikkaus oli virhe, joka pitää korjata. Ei se ollut mikään virhe, vaan silloin luotettiin Sipilän hallituksen soten hyväksymiseen.

Sen jälkeen ei olisi enää tarvittu mitään erillistä Kela-korvausta, vaan yhteiskunta olisi korvannut kaikki hoidot. Silloin kerroin monta kertaa, että suurimmissa kaupungeissa valinnanvapaus olisi toiminut, mutta maaseudulle olisi muodostunut yksityisiä monopoleja. Yhteiskunnan ei olisi kannattanut pitää kahta rinnakkaista järjestelmää, vaan julkinen sektori olisi kuihtunut pois.

Nyt kun yksityissektoria uhkaa kutistuminen, niin kokoomus on kovasti huolissaan Kela-korvauksista pienituloisten puolesta. Eivät pienituloiset käytä yksityissektorin palveluja, koska heillä ei ole siihen varaa, ja hyvätuloiset käyttävät niitä joka tapauksessa, koska heillä on siihen varaa. Rinnakkaisjärjestelmien ylläpitäminen vie resursseja, jotka voitaisiin ohjata parantamaan julkisen sektorin palveluja.

Kokoomus on siis avoimesti kannattamassa mahdollisimman laajaa yksityissektorin käyttöä, ja se on ainakin reilua peliä. Sen voisi tosin sanoa suoraan ja yrittämättä olla pienituloisten asialla, kun oikeasti kuitenkin ollaan yksityisten terveysjättien asialla. Jos satasen lääkärikäynnistä saa kympin Kela-korvauksen, niin ei sillä hoitojonoja pureta. Jos sen lisäksi yhteiskunta maksaa loput käynnistä palvelusetelillä, niin se on eri asia. Sitten ollaankin palattu Sipilän soten “valinnanvapauteen”, jossa yhteiskunta maksaa verovaroin yksityissektorin määräämän hinnan.

Toinen tapa on satsata julkisen sektorin kehittämiseen ja käyttää palveluseteliä nykyiseen tapaan täydentämään palveluja. Äänestäjäthän siitä päättävät.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (45)
 1. Ingmar Forne
  11.11.2021, 11:18

  “Näyttää siltä, että kokoomus haluaa estää sote-uudistuksen eduskunnan päättämässä muodossa ja palata vanhaan lempilapseensa valinnanvapauteen.”

  Juuri näin.

  Voisi sanoa että Kokoomuksen pyrkimys on näivettää nykyinen uudistus sisältäpäin. Turun kaupungin ongelmat SoTe-palveluiden kanssa tänä päivänä antavat jonkinlaista osviittaa siitä mihin kansalaiset joutuisivat Kokoomuksen mallissa.

  “Pormestarien Turun kokoomusjohtoinen politiikka toimii varoittavana esimerkkinä siitä, mikä voi olla palveluiden kohtalo tulevilla hyvinvointialueilla”, kirjoitti Johannes Yrttiaho (vas) taannoin Facebookissa.

  Varsinais-Suomessa RKP on tehnyt vaaliliiton tulevia vaaleja varten Kokoomuksen kanssa. Se kertoo aika lailla mitä itse asiassa myös RKP edustaa.

  Oikein hyvä tiivistelmä asioista, Saku!!

  1. Mikko Ilmén
   13.11.2021, 04:46

   Mielenkiintoisen asiasta tekee vain ja ainostaan se, että sos.dem on tarvittaessa hakennut turvaa myös kok. riveistä, no kesk. unohtamati ja rkp:lle kaikki kunhan kaksikieliset katukyltit säilyy tai häilyy länsirannikollamme, ju de er bätre folke(west)

   Olisi nyt jo aika tieta, mita tama pellé jörgen tivol tul meitil maksa?
   No sossupossu ei prata koko hela juttu, siirtää taas asia vaali förbi, ei voi voi, enää sitte mitä.

   Ja kille säger asia suorana, köyhä maksaa enemmän taas ku kung, ju de er rätt: om du har 5 kr, tax ä 2 kr eller du har 5000kr tax ä 50 kr, ja tänkkä de inte oikke, va menar du?

 2. Entisinä aikoina tankattiin 10 käskyä ja sitten: mitä se on: Niin on hyvä, että kolumnisti kertoo mitä Orpo profetiassaan oikeasti tarkoittaa.

Kommentointi suljettu.