Valta ja vallanhalu

Avasin eilen television eduskunnan kyselytunnin aikana juuri silloin, kun perussuomalaiset pitivät ihmisvihaa tihkuvia puheita paperittomille annettavasta, noin miljoona euroa maksavasta välttämättömästä terveydenhuollosta. Se kuulemma tuhoaa koko julkisen terveydenhuollon ja Suomen talouden, joten hallituksen on vedettävä sitä koskeva lakiesityksensä pois. Sitten jatkettiin puhetta EU:n ennallistamisasetuksesta, ja oppositio kiukutteli taas kuin pommiin nukkunut koululainen, joka ei kuullut herätyskelloa ja syyttää siitä äitiä. Koko ilta puhuttiin saamelaislaista, jota keskusta vastustaa niin kovasti, että näyttää olevan valmis kaatamaan hallituksen.

Vaalit lähestyvät, ja sen huomaa. Kansanedustajien pitäisi olla hoitamassa yhteisiä asioita, mutta vaalien alla näyttävät oma edustajanpaikka ja oman puolueen kannatus olevan tärkeämpiä. Puheet ovat isävainajani sanojen mukaan kuin paskan leikkaajilla, eikä faktoista piitata tuon taivaallista. Media ei pysy perässä, kun sillä on liian kiire kertoa mitä joku sanoi ja mitä joku toinen siihen vastasi, joten kansalaiset joutuvat itse miettimään mistä näissä asioissa oikein on kysymys.

Otetaan ensin nuo paperittomat, jotka perussuomalaisten mielestä ilmeisesti saavat synnyttää ja vaikka kuolla kadulle, sillä heillä ei ole oikeutta olla Suomessa. Ilmeisesti heillä ei ole ihmisoikeuksiakaan. Miksi meillä on paperittomia? Siksi, että Sipilän hallitus poisti mahdollisuuden myöntää oleskelulupa humanitaarisista syistä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Tällä lakimuutoksella ihan tekemällä tehtiin paperittomia ihmisiä, jotka eivät voineet tai halunneet poistua maasta. Monella heistä oli työpaikka ja saattoi olla perhekin, mutta se ei auttanut asiaa. Maasta oli lähdettävä. Joulukuussa 2016 käynnistettiin vain neljän ministerin päätöksellä toimenpideohjelma paperittomien etsimiseksi ja palauttamiseksi.

Ei toiminut, ja nyt meillä on noin 3 000 paperitonta, joiden asemaa tämäkään hallitus ei ole halunnut korjata. Näin varmistettiin perussuomalaisille jatkuva puheenaihe.

EU:n ennallistamisasetuksesta kerroin toissapäivänä, eikä siihen ole lisättävää. Toissijaisuushuomautus ei ole hallituksen työkalu, vaan eduskunnan itsensä. Sen voi laittaa vireille kuka tahansa suuren valiokunnan jäsen tai erikoisvaliokunta. Sitä ei ole sidottu hallituksen tai pääministerin toimintaan, vaan eduskunta voi ryhtyä käsittelemään toissijaisuusasiaa täysin itsenäisesti ja oma-aloitteisesti. Eduskunnan ei tarvitse odottaa hallituksen linjauksia.

Yksikään opposition edustaja ei herännyt silloin, kun olisi ollut tilaisuus käyttää eduskunnalle kuuluvaa oikeutta vedota toissijaisuusperiaatteen loukkaamiseen. Vasta kun vetoomuksen parasta ennen -päiväys oli mennyt ohi, niin ruvettiin syyttämään hallitusta siitä, että se ei herättänyt ajoissa. Mukaan ryntäsi keskusta iltalypsylle ja sai kaipaamaansa mediahuomiota. Koko jupakka oli puhdasta populismia, kuten Tuomo Lappalainen hyvin kertoo Suomen Kuvalehdessä.

Kiista saamelaislaista saattaa hyvinkin kaataa hallituksen, ja sitä keskusta näyttää oikeasti haluavan. Kun tarpeeksi kauan uhkailee lähteä, niin voi käydä kuin Simpauttajan Imppa Ryynäselle. Hänelle isä sanoi, että lähdethän sinä, kun on pakko, eikä valinnanvaraa ole. Keskustassa ei ole taidettu ymmärtää, että hallituksen kaataminen muutama kuukausi ennen vaaleja ei hyödytä ketään, ja kaikkein vähiten se hyödyttää hallituksen kaatavaa hallituspuoluetta. Se saa vain petturin maineen.

Saamelaislain taustoihin en valitettavasti ole kovin hyvin perehtynyt, mutta sitä on yritetty saada aikaan jo monen hallituksen aikana. YK:n ihmisoikeuskomitea on todennut nykyisen lain rikkovan ihmisoikeuksia, ja viime kesänä YK:n rotusyrjintäkomitea totesi Suomen rikkovan rotusyrjinnän vastaista kansainvälistä sopimusta. Perusteet liittyvät saamelaiskäräjien vaaliluetteloon, johon on korkeimman hallinto-oikeuden päätöksillä hyväksytty henkilöitä, joita saamelaisyhteisö ei tunnusta saamelaisiksi.⁣ Saamelaismääritelmän ongelmista voitte lukea täältä.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin keskusta on huolissaan siitä, että vähemmistön vähemmistö eli saamelaiset ei-saamelaiset menettäisivät saamelaisstatuksen, ja jopa osa saamelaiskäräjille valituista voisi mennä vaihtoon. Heistä moni on keskustalainen. Kyse on siis poliittisesta vallasta, jolla vaikutetaan muun muassa kaavoitukseen ja maankäyttöön.

Kaiken poliittisen teatterin takana on vallanhalu eli halu päästä päättämään asioista. Olen aina kammonnut ihmisiä, joiden ainoa motiivi näyttää olevan pelkkä vallanhalu ilman käsitystä siitä, mitä sillä vallalla sitten tehtäisiin. Heitä näyttää olevan eduskunnassa poikkeuksellisen paljon.

***

Kommentointi vain omalla etu- ja sukunimellä, joiden on liityttävä tunnistettavasti sähköpostiosoitteeseen. Nimimerkillä tai pelkällä etunimellä kirjoitetut kommentit lentävät lukematta roskiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (55)
 1. Juha Marjanen
  11.11.2022, 11:18

  Vastenmielistä katsottavaa ja kuunneltavaa oli persujen ihmisvastaisuus kyselytunnilla. Ajattelevatko heidän hoitajataustaiset edustajansa samoin? Kuvottavaa.

  1. Mari Rantanen on koulutukseltaan ensihoitaja.

   1. Juha Marjanen
    11.11.2022, 12:10

    Tosiaan, ja myös omaishoitaja. Jos vielä palaa ambulanssiin ensihoitajaksi, niin katsooko vain päältä, jos joku paperiton maahanmuuttaja joutuu synnyttämään lumihankeen?

    1. Juha-Matti Soppela
     12.11.2022, 02:17

     Olkoot vaikka henkilökohtainen avustaja. Mutta se ei muuta sitä faktaa yhtään mihinkään, että se joka huutaa eniten on aina oikeassa. Ainakin omassa pienessä mielissään.

  2. Reijo Rekunen
   11.11.2022, 15:27

   On muuten entinen demari joka ei silloisella puoluetaustallaan tullut valituksi eduskuntaan. Vaihtoi äänestäjänsä tyhmempiin ja alkoi räksyttämään maahanmuuttajista, ja kas kummaa… taivaspaikka aukeni. Kaikkea se vallanhimo ja isomman palkan perässä juokseminen saa aikaan.

  3. Tuija Tuominen
   11.11.2022, 16:11

   Kyllä ne ajattelee juuri näin, ne persuhoitajat. Ja muutkin äärioikeistoa kannattavat hoitajat. Ihmisen värillä on väliä, kuten myös varakkuudella, sukupuolisella suuntautumisellakin, jopa painoindeksillä. – Onneksi heitä on vähemmistönä, mutta palveluammatissa pitäisi tulla ammatillisuus ykkösenä ja omat vakaumukset jätettävä taka-alalle.

 2. Jukka Tujula
  11.11.2022, 11:25

  Päivän Hesarissa oikeusministeri Henriksson kirjoitta otsikolla Vanhentunut saamelaiskäräjälaki on viimein uudistettava: ”Tämän uudistuksen toteuttaminen olisi nyt välttämätöntä saamelaisten oikeuksien takaamiseksi sekä kulttuurin elinvoimaisuuden säilyttämiseksi.” Pääministeri Marin on asiaa kovasti yrittänyt edistää, mutta nyt siis Kepu kaikin keinoin yrittää lakiesityksen kaataa. Äänestäisivät eduskunnassa esitystä vastaan, jos sitä mieltä ovat, mutta kun yrittävät estää esityksen viemisen eduskunnan äänestykseen. Niin tyypillistä Kepun peliä.

  1. Hanna Mäntynen
   11.11.2022, 16:04

   Oikaiskaa jos muistan väärin:
   Kepuhan uhkasi lähteä hallituksesta silloinkin, kun yritettiin poistaa yleishyödyllisten yhteisöjen verovapaus. Tämä oli pandemia-aikana, en muista vuotta.

   (Se kuuluisa Kojamo ja vastaavat, jotka ovat aina porvaripuolueiden hampaissa vaikka jo Antti Rinne esitti ennen 2019 vaaleja, että pannaanpa ne verolle).

   Niinpä lakiesitystä karsittiin ja mm. säätiöiden osalta se jäi torsoksi.

   Olen ollut ymmärtävinäni, että Kepun jäsenistössä on paljon herätysliikkeisiin kuuluvia. Eikö heillekään lähimmäisenrakkaus merkitse mitään vaan raha on ylin arvo. Vai onko puolueen kannatuslaskun syy juuri tämä; pääoma versus altruismi, puolueen sisäiset arvoristiriidat.

Kommentointi suljettu.