Vuodenvaihteen varjotervehdys

Juuan ja Kolin paikallislehti Vaarojen Sanomat julkaisi tänään perinteiset vuodenvaihteen tervehdykset lukijoille. Sanansa sanoivat niin kunnanjohtaja, kunnanhallituksen puheenjohtaja kuin suunnilleen kaikki muutkin, jotka jotain kuppikuntaa johtavat. Minä esitän nyt kuntalaisen näkökulman kunnan toimintaan kuluneen vuoden aikana.

Vuoden ehdottomasti juhlavin munaus oli keväällä päätetty terveyskeskuksen yksityistäminen, josta koituva riesa tulee jatkumaan vielä kauan. Sosiaali- ja terveyslautakunta allekirjoitti Coronaria Hoitoketju Oy:n tarjoaman sopimuksen ymmärtämättä ollenkaan, mitä se pitää sisällään. Sopimuksen mukaiset lääkäripalvelut on vähän väliä vaadittava uudelleen uhkasakolla tehostaen, mutta yritys kiistää sopimukseen vedoten kunnan oikeuden edes huomauttaa asiasta. Tälle kädenväännölle ei vielä toistaiseksi ole näkyvissä loppua.

Muutoksen aikoja eletään myös vanhustenhoidossa. Laitospaikat tullaan vähentämään ja vanhukset hoidetaan mahdollisimman pitkään kotonaan. Tämä työ on alkanut erinomaisesti, koska ihan ensimmäiseksi projektille palkattiin johtajaksi terveyskeskuksen johtava hoitaja, joka on paitsi entinen kansanedustaja, niin myös kunnanvaltuuston jäsen ja loistava esimerkki siitä, kuinka oikealle paluumuuttajalle järjestetään aina sopiva tehtävä.

Joskus kesällä aloitettiin homehtuneen entisen pesulakiinteistön saneeraaminen kehitysvammaisten toimintakeskukseksi. Vielä tänäänkään ei tiedetä, kenen päätöksellä ja millä valtuuksilla työ aloitettiin, mutta jälkikäteen asia on korjattu eri luottamuselinten useallakin eri päätöksellä. Tähän ikävään byrokratiaan ei olisi tarvinnut ruveta, ellei kunnassa olisi joitakin joustavan pätöksenteon rattaisiin kapuloita nakkelevia henkilöitä.

Valtuuston työskentely olisi sujunut tutun leppoisassa hengessä, elleivät jotkut hankalat ihmiset peräänkuuluttaisi laillisuuden ulottamista jopa kokousmenettelyyn. Tästä nähtiin ikävä esimerkki kesällä, jolloin valtuustosalin virkamiehetkään eivät ymmärtäneet oikeaa toimintatapaa silloin, kun asiassa on tehty kannatettu pöydällepanoehdotus. Tämän takia valtuusto pääsi kokoontumaan yhden kerran lisää.

Vuosi päättyy komeasti sosiaalijohtajan viransijaisen nimittämiseen kunnanjohtajan päätöksellä sijaisuutta turhaan haettavaksi julistamatta. Kun tehtävään on tarjolla kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen ja kunnanhallituksen edustaja sosiaali- ja terveyslautakunnassa, on valinta vanhojen perinteiden mukaan itsestään selvä asia.

Kunnan ja paikallislehden yhteistyö on ollut täysin saumatonta ja sellaisena se tulee myös jatkumaan. Koska lehteä julkaisevan Juuka-seuran puheenjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja ovat ikimuistoiseen tapaan yksi ja sama henkilö, ei kunnan toiminnasta esitetä lehdessä minkäänlaista kritiikkiä. Vain täysin vastuuntunnoton henkilö voi epäillä, että tämä kaksoisrooli jotenkin vaikuttaisi lehden sisällölliseen linjaan.

Jos epäasiallisen ja turhan kritiikin esittäjät vielä saataisiin savustettua kunnan rajojen ulkopuolelle, voisimme keskittyä rauhassa hoitamaan asioitamme tuttujen kesken, kuten tapana on aina ollut. Koska muiluttaminen kuitenkin on kiellettyä eikä savustaminen onnistu, heidät pitää vaieta kuoliaaksi. Meillä menee hyvin ja jos me haluamme takoa päätämme kiveen, niin mehän taomme.

Kommentit
  1. 1

    hellapoliisi sanoo

    Olen seurannut blokejasi ja olen oikeastaan salaa iloinen että jaksat etsiä ja paljastaa epäkohtia virkamiesten ja päätäjien emämunauksia joihin tavallisen tahvanaisen äly eikä aika riitä.Ite asuin joskus myös pikku paikkakunnalla ja ystävä ja pelitoveri istui kunnan hallituksesa mutta kertoi asioihin vaikuttamisen olevan liian vaikeaa ja jättäytyi sitten pois koko kunnallispolitiikasta.Oliko sitten puolue valinta semmonen ettei otettu varjohallituksen kokouksiin mukaan vai mikä lie ollu.Jääväsi ittensä aina välillä ettei saa ihan kyrvän miehen mainetta.Totuushan on luultavasti se,että jos Jumalan palveluksen yhteyvessä kerättäs kolehti,että Pankkopoika pääsis muuttamaan vaikka ihan ulkomaille asti niin enempi ois varmasti haavin pohjalla rahaa männä jouluaamuna.Lehterillä voisivat jo pitää ensimmäisen kokouksen,saisivat nuijia vaikka jonkun rakennusluvan jo siellä kiinni,pikku nyökkäyksellä antasivat sitten merkin luvanhakijalle ja se juoksis vielä sakastiin lyömään muutaman satasen kolehin päälle ku se ois vaikka säästäny siinä aikaa ja vaikka jotain turhia kustannuksia joita tulee vaikka naapurien kuulemisesta.Ihan tulee näistä jutuista välillä mieleen se kotimainen sarja missä betonitehtailia tyttärensä kanssa pyöritti kuntaa miten halusi.Jatketaan tästä parempaan uuteen vuoteen ja lyödään päätä jatkossakin.