Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Puheenpulinan takana

Viime päivinä on puhuttu julkisuudessa paljon kansanedustaja Susanna Koskesta, joka herätti pahennusta ylimielisellä esiitymisellään työtöntä monisairasta kohtaan. Hän itse pitää paheksuntaa vasemmistoaktivistien masinoimana polittisena vaientamisyrityksenä. Näin saadaan lisää puhetta ja julkisuutta.

Paljon paheksuntaa ja ihmettelyä on herättänyt myös puolustusministeri Jussi Niinistö vaatimalla ensin naisia pois armeijasta säästösyistä ja heti perään maanpuolustusveroa niille, jotka eivät suorita varusmiespalvelusta. Näinkin saadaan aikaan puhetta ja julkisuutta, kun näistä kahdesta vaatimuksesta tulee mieleen epätasa-arvoisena poistettu vanhanpiianvero. Lisäksi molemmat vaatimukset ovat selkeästi vastoin perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta, mutta sehän ei tätä hallitusta ole ennenkään hidastanut.

En nyt puhu heistä kummastakaan, vaan muistutan mitä tapahtuu kaiken tämän julkisen puheen takana. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne listasi hallituksen saavutukset:

-Pakkolait, työntekijöiden aseman heikennykset, lomarahojen leikkaus, leikkaukset ihmisten arkeen, työttömyysturvaleikkaukset eli aktiivimalli, irtisanomissuojan heikennykset, ikuinen koeaika nuorille työntekijöille, koulutuslupauksen pettäminen, koulutuksesta ja osaamisesta leikkaaminen.

Nämä hallituksen ”kärkihankkeet” ovat toteutuneet. Lisäksi ollaan toteuttamassa se varsinainen kärkihanke eli terveydenhoidon yksityistäminen sote- ja maakuntauudistuksella.

Eikä siinä vielä kaikki, kuten mainosmies sanoisi. Liikenneministeri Anne Berner ei puhu julkisuudessa mitään, mutta tekee sitäkin enemmän. Hän ei ole koskaan edes teeskennellyt olevansa kiinnostunut ihmisten arjesta, vaan pitää selkeän hajuraon kansaan. Hän on vain yksityistämässä. Siinä sivussa hän onnistui pysäyttämään autokaupan lupaamalla autoverosta luopumista vastineeksi liikenneverkon yhtiöittämisestä ja tienkäyttömaksusta. Samoin hän pysäytti sähköpolkupyörien myynnin lupaamalla valtion suoraa tukea sähköpyörän ostajille.

Hänen aikanaan maantiet ovat päässeet ennätysmäisen huonoon kuntoon. En tiedä onko tämä ihan tahallista, mutta ilkeä voisi niinkin ajatella. Kun ei kerran yhtiöitetä tieverkostoa, niin sittenpähän näette miten käy. Päästään sanomaan, että julkinen sektori ei hoida tehtäviään. Ihan samalla tavallahan on vuosia ajetttu alas terveydenhoitoa, jotta päästäisiin yksityistämään.

Yhdessä asiassa Berner näyttää onnistuvan täydellisesti. Sen on VR:n pilkkominen osiin ja henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle. Omistuisinta tässä kilpailussa on, että valtio joutuu auttamaan kilpailijoidensa toimintaa vuokraamalla niille omaa kalustoaan.

Julkisuuteen suunnitelma tuotiin viime syksynä pelkkänä ilmoitusasiana, eikä siitä sen jälkeen ole puhuttu.

Bernerin mukaan rautateiden henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle tekee matkustamisen halvemmaksi, lisää junareittejä ja kasvattaa junaliikenteen suosiota. Berner sivuutti kätevästi valtion omistajaohjausyksikön teettämät selvitykset, ja käytti vain omaan näkemykseensä sopivia. Hänen oma näkemyksensä on liike-elämän etujen mukainen, omistajaohjausyksikkö ajattelee valtion etua.

Niiden valtion eli veronmaksajien näkökulmaan perustuvien selvitysten mukaan mikään Bernerin perusteluista ei pidä paikkaansa. Junaliput kallistuisivat, uudistus toisi vuotuiset 30–45 miljoonan euron lisäkustannukset, ja neljään osaan pilkotun VR:n osingonmaksukyky Suomen valtiolle heikkenisi. Ilman investointeja uuteen kalustoon ja raiteisiin junaliikenne ei vilkastuisi eikä reittejä tulisi lisää.

Lisäksi VR:n velvoiteliikenteen 20 miljoonan euron tappiot siirtyisivät kilpailun myötä joko liikenneministeriön kontolle tai lippujen hintoihin. Näin tylysti kertoivat sekä Yle että Helsingin Sanomat syksyllä 2017.

Kun karsii pois kaiken joutavan pulinan milloin mistäkin asiasta, niin näkee mitä sen takana tapahtuu. Siellä yhteiskuntaa muutetaan markkinavetoiseksi kovalla vauhdilla. Köyhät joutavat tippua kyydistä.

Kommentit (10)

 1. Isoäiti

  Hyvä Saku. Tässä markkinointiviestinnän kyllästämässä maailmassa on helppo ryhtyä uskomaan kaikkea sanahelinää. Eikä ihme, viestejä väsäävät ammattitaitoiset tekijät, joille maksetaan palkka siitä, että asiat ymmärretään oikeassa valossa. Ei heitä pidä syyttää siitä, että tekevät työnsä hyvin. Vaan poliitikot, jotka päättävät asioistamme ja syöttävät meille näitä kiiltokuvatarinoita, heitä ei pidä päästää helpolla.

  Viime vuodet ovat osoittaneet, että toisen ihmisen sanaan ei voi enää luottaa. Siispä meidän kansalaisten on käytännössä kyseenalaistettava kaikki puheet, eroteltava jyvät akanoista ja etsittävä se asian ydin kaiken sanahelinän takaa. Kyllä se sieltä aina löytyy – hyvässä ja pahassa.

  Sakulle kiitos siitä, että ansioituneesti tekee tätä pulinan perkausta ja auttaa kanssaihmisiään näkemään mielikuvamarkkinoinnin takana olevan totuuden.

 2. Mm

  Että onkin kuvottavat heinäsirkat päässeet tuhoamaan Suomea. Eniten suututtaa kuitenkin tavallisten ihmisten passiivisuus, jota selvästi hallitus käyttää sumeilematta hyväkseen. Kyllä kansalla olisi kykyä ja voimaa lopettaa tämä järkyttävä tuho, mutta onko se kuuluisa sisu hävinnyt meistä kokonaan. Joskus tarvitaan vain yksi rohkea aloittamaan. Kiitos sakarille taas aivan loistavasta kirjoituksesta.

  • Kimmo Paaso

   Kansaa ei kiinnosta, ja kansa on liian tyhmää tajutakseen mitään. Ja tyhmää on helppo kusettaa, viisaiden yli kävellään tai ohitetaan ylimielisesti hymyillen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Avoin vekseli

Toissapäivänä kerrottiin, että Terveystalo ostaa Attendon terveyspalvelut. Eilisen talousuutinen oli Mehiläisen myyminen luxenburgilaiselle CVC Capital Partnersin rahastolle.Kaupasta tiedotettaessa tämän uuden enemmistöomistajan osuutta koetettiin vähätellä, mutta eihän asia sillä muuksi muutu. Yksityisellä sote-alalla tehdään isoja järjestelyjä ja reviirit jaetaan lopullisesti. Tulossa…

Nollan euron säästöt

Eilen selvisi syy siihen, että hallitus ei ole kyennyt antamaan laskelmia soteuudistukseen liittyvän valinnanvapauden tuomista säästöistä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että olemme ymmärtäneet koko valinnanvapauden ihan väärin. Ei siinä ole tarkoituskaan säästää. Kumma…

Klovni ja silmänkääntäjä

Eilen mediaa vedätettiin oikein kunnolla, kun siniset ilmoittivat kertovansa suuren uutisen. Se ”uutinen” osoittautui uuuden logon julkaisemistilaisuudeksi, ja samalla puolue nimesi itsensä uudistusmieliseksi konservatiivipuolueeksi. Se on vähän sama asia kuin jos he olisivat ilmoittaneet keksineensä…

Hallituksen arvopohja

”Keskittymällä vain Susanna Koskeen jää huomaamatta kaikkein olennaisin. Ei ole kysymys yhdestä kokoomuksen kansanedustajasta ja hänen puheistaan, vaan Sipilän hallituksen vähäosaisia syrjäyttävästä talous- ja sosiaalipolitiikasta. Mikäli vastaajana olisi ollut Petteri Orpo tai Juha Sipilä, niin…

Rajoitteensa kullakin

”Ei siis ihme, ettei kotona yhteiskunnan kustannuksella köllöttelevien vanhempien lapsilla ole tarpeeksi esimerkkiä siitä, millaista elämän pitäisi olla. Aivan liian harva heistä tietää millaista on työssäkäyvän ihmisen normaali arki. Yhteiskunnan tuki ei voi olla kilpailukykyinen…

Särkynyt mosaiikki

Jos fanitatte Laura Huhtasaarta, niin jättäkää tämä juttu lukematta. Olen nimittäin tullut siihen tulokseen, että Huhtasaari on kuvaannollisesti sanoen tyhjä astia, joka sisältää vain sitä, mitä siihen kaadetaan. Koko hänen poliittinen imagonsa on kuin toissa…

Tilattu ja tulossa

Rangaistuksilla on oikeusministeri Antti Häkkäsen  mukaan kaksi tehtävää. Ensisijaisesti niiden pitää sovittaa tuomitun teko yhteiskunnan silmissä riittävällä rangaistuksella. Rangaistuksen pitää tuntua. Henkilön kuntouttaminen takaisin yhteiskuntakelpoiseksi on vasta toissijainen rangaistuksen tehtävä. En tiedä mitä oikeustieteellisessä nykyisin opetetaan,…

Reviirijako jatkuu

Kun  reilu vuosi sitten kerroin terveysalalla käynnissä olevasta reviirijaosta, niin siitä syntyi melkoinen meteli. Attendo yritti jopa kiistää kokonaan tekemänsä kuntien terveyskeskuskiinteistöjen ostotarjoukset. Jo silloin oli selvää, että isot terveys- ja hoiva-alan yritykset jakoivat soten tulevaisuudessa tuomia markkinoita…

Viikon luetuin väärinymmärrys

Joskus sitä toivoisi, että kunnalliset luottamushenkilöt lukisivat ja ymmärtäisivät esityslistatekstin. Sitä toivoisi myös, ettei edes puolueeseen sitoutunut media lähtisi ymmärtämättömyyden kelkkaan tekemällä poliitikon väärin ymmärtämästä asiasta yhtä väärin ymmärretyn uutisen. Vielä pahempaa tietysti on, jos…

Uhkapeli ja haavekuvat

EK:n johtaja Hannu Rautiainen esitteli työnantajajärjestön vaaliteemoja mediatilaisuudessa keskiviikkona. Niistä keskeinen on yritysten pääsy kuntamarkkinoille ja kiinni 35 miljardin euron julkisten hankintojen pottiin. EK näkee kuntien rikkovan lainsäädäntöä, kun niiden liikelaitokset toimivat kilpailluilla markkinoilla eivätkä yhtiöitä toimintaansa. Siltä…