Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kestävyysvajetta

Nykyisin suhdanteet ja ennusteet vaihtuvat tarvittaessa päivittäin. Vielä toissapäivänä hallitus rehvasteli saavutuksillaan ja talousihmeellä, mutta jo eilen julistetttiin kestävyysvajetta. Valtiovarainminsteriön ennusteen mukaan nousukausi taittuu, joten nyt on säästettävä pahan päivän varalle. Jakovaraa ei ole, kuten nykyinen hokema kuuluu.

Ei sitä jakovaraa ole milloinkaan. Hyvinä aikoina on säästettävä pahan päivän varalle. Huonoina aikoina ei ole rahaa muuhun kuin hyvätuloisten veronkevennyksiin ja yritystukiin. Köyhät saavat pärjäillä miten kykenevät, sillä heistä ei ole nyky-yhteiskunnalle kuin haittaa.

Sipilän hallitus on leikannut sosiaaliturvasta monin tavoin. Indeksijäädytyksillä hallitus on säästänyt noin 300 miljoonaa kaikista heikoimmassa asemassa olevien pienituloisten työttömien, eläkeläisten, vammaisten, rintamalisiä saavien ja lapsiperheiden tuista. Leikkauksia on perusteltu huonolla taloustilanteella ja säästöjen pakollisuudella. Nyt taloustilanne on parantunut, mutta leikkauksia jatketaan. Pääministeri Juha Sipilän mukaan ensi vaalikaudella sitten on varaa, kunhan nyt säästetään. Epäilemättä joku vieläkin uskoo tämän.

Köyhiltä leitattu raha on suoraan pois kulutuksesta. Veronkevennykset kohdentuvat niille, joilla on jo ennestään, ja yritystuet valuvat näkymättämiin osinkoina ja verosuunnitteluna. Kansantalouden rattaat kitisevät rasvan puutteessa.

Niin ne kitisevät jatkossakin, sillä markkinavoimien laki ei jostan syystä päde työntekoon. Työvoimapulasta valittavat eivät anna markkinavoimien hoitaa asiaa kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan ja antaa palkkojen nousta, vaan vaativat palkkojen alentamista. Sekään ei riitä, vaan työtä pitää tehdä yhä useammin ilmaiseksi.

Tänä aamuna sain kuulla aktiivimallin ehdot täyttävästä koulutuksesta, jossa opetusta annetaan 20 tuntia, ja sen jälkeen tehdään työtä viisi kuukautta yrityksessä pelkällä työmarkkinatuella. Tätä sanotaan nykyisin työttömien aktivoimiseksi koulutuksella. Minä sanon sitä edelleen orjatyöksi.

Näin ihmiset jaetaan entistä selvemmin eri luokkiin. Palkkatyöstä elävä keskiluokka nukkuu autuasta hurskaan unta ymmärtämättä, että jo seuraavat yt-neuvottelut voivat pudottaa alimpaan kastiin tekemään palkatonta työtä. Köyhyys lisääntyy kaikkialla, ja katukuvaan ilmestyessään yhteiskunnan häpetahrana pidetyt leipäjonot katsotaan nykyisin suunnilleen osaksi sosiaaliturvaa.

Tämä on taas se jo perinteeksi muodostunut syntymäpäiväsaarna. Aika paljon olen 61 vuoden aikana nähnyt ja lisää tulen näkemään, jos elonpäiviä riittää. Luultavasti tulen näkemään myös demokratian tuhon, koska demokratia ei sovi vallalla olevaan markkina-ajatteluun. Demokratiassa päätöksentekoon osallistuvat nekin, jotka eivät maksa päätöksistä aiheutuvia kuluja. Ei mene kauan, kun joku sanoo tämän ääneen ja tästä tulee virallinen totuus. Markkinavoimat tulevat korvaamaan demokratian kansan tahdon ilmaisijana, ja siihen kansaan eivät enää kuulu kaikki.

Minä en mahda tälle kehitykselle mitään, mutta asetan toivoni nuoriin. Niinhän vanhat ovat aina joutuneet tekemään sotkettuaan ensin itse asiat.

Kommentit (72)

 1. Kimmo Paaso

  Täyttä asiaa jälleen.

  Olisipa sinun kaltaisia enemmän.

  • elm

   Lauri Nurmi Iltalehdessä tänään näin: ”Näkökulma: Tätä et tiennyt työttömyydestä – suuri osa työttömistä on johtajia ja asiantuntijoita, eikä maan hallitus ole osannut puhua työttömyydestä oikein.”

   (lähde: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/82de531c-f321-45a5-904d-1c291a2957d6)

   Hän sanoo mm. näin:

   ”Roskakoriin joutaa porvarihallituksen poliitikkojen usein viljelemä mielikuva työttömyydestä elämäntapana. Vai mitä sanotte siitä, että 23 prosenttia ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saaneista suomalaisista oli vuonna 2017 ammattiasemaltaan johtajia, erityisasiantuntijoita ja asiantuntijoita? Heitä oli yhteensä 84 623.”

   ”Aktiivisen työnhaun mallin tarkoitusperät ovat epäilemättä jalot, mutta kun pääministeri samaan aikaan puhuu työttömyydestä elämäntapana, painellaan poliittisesti pöpelikköön ja ryskyen.
   Kelan tilastot ovat lahjomattomia: työttömyys – hetkellinen tai pitkäkestoinen – voi osua niin herran, rouvan kuin narrinkin kohdalle.
   Silti osa poliitikoista puhuu työttömyydestä ikään kuin asiassa olisi jotain epäilyttävää, ikään kuin valtion pitäisi holhota tai valvoa työtöntä.”

   ja:

   ”Oppositiopuolueet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ovat hokeneet koko vaalikauden ajan, että hallituksen ihmiskäsitys on pielessä mitä työttömyyteen tulee.”

   Juuri näin. Hallituspuolueiden edustajien ihmiskäsitys joutaa roskakoriin. Ihmisissä on tulevaisuus ja toivo, ihme ja kumma ettei hallituspuolueet sitä ”koe” näin.

   Onneksi on vaalit.

 2. Jarkko

  ”Niin ne kitisevät jatkossakin, sillä markkinavoimien laki ei jostan syystä päde työntekoon. ”

  Kyllähän sinä Saku lakimiehenä tiedät, että Suomen kilpailulaissa sanotaan selkeästi, että kilpailulaki ei koske palkoistasopimista eikä maataloutta, joten molemmissa kaikenlaiset monopolit, kartellit ja muu tälläinen täysin laillista.

  Jo kilpailulain toisessa pykälässä koko laki rajoitetaan pois palkoista ja maataloudesta:

  ”2 §
  Soveltamisalan rajoitukset

  Tätä lakia ei sovelleta sopimuksiin eikä järjestelyihin, jotka koskevat työmarkkinoita.

  Tämän lain 5 §:ää ei sovelleta sellaisiin maataloustuottajien, tuottajien yhteenliittymien, toimialakohtaisten yhteenliittymien ja tällaisten yhteenliittymien muodostamien yhteenliittymien järjestelyihin, jotka koskevat maataloustuotteiden tuotantoa tai myyntiä taikka yhteisten varastointi-, käsittely- tai jalostuslaitosten käyttöä, jos järjestely täyttää Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 42 artiklan mukaisesti vahvistetut sisällölliset edellytykset, joiden perusteella mainitun sopimuksen 101 ja 102 artiklan kilpailusäännöt eivät tule sovellettaviksi.”

  Nämä samat kartellit sitten päättävät myös työttömien oikeudet työmarkkinoilla. Näkihän sen miten paljon työttömän sana painaa kun 140 000 allekirjoitusta saanut aktiivilaki aloite on ollut jumissa sosiaali ja terveysvaliokunnassa jo melkein 9 kuukautta ilman, että sille on tapahtunut mitään. Aloite on lojunut jo 24.04.2018 saakka sosiaali ja terveysvaliokunnassa lausuntoa odottamassa.

  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KAA_3+2018.aspx

  Tässä tulee ihan oikeasti se fiilis, että eihän se nyt käy, että vähävaraiset Suomen kansalaiset alkavat ajaa asioitaan demokraattisesti osallistuen. En oikein ymmärrä miten muuten tuo olisi nähtävä. Isoa osaa Suomalaisia ei asia tunnu kiinnostavan, jotenkin tulee olo, että heidän sisällään asuu pieni totalitaristi. Eli autoritäärinen hallinto on heille hyvä jos itsellä on siinä paremmat olot kuin muilla. Toki esitetään demokratian ja vapauksien kannattajaa, mutta kun pintaa raaputtaa käyttäytyminen on kuin totatarisen hallinnon kannattajalla.

  • Lea Bäckman

   Hyvin kiteytetty: ” Toki esitetään demokratian ja vapauksien kannattajaa, mutta kun pintaa raaputtaa, käyttäytyminen on kuin totalitaarisen hallinnon kannattajalla”.

   Suomi kuuluu henkisesti Itä-Eurooppaan yhä vain. Ei täällä demokratiasta tiedetä juuri enempää kuin itänaapurissakaan, tosin Venäjällä asia tunnustetaan avoimesti ja julkisesti. Meillä turvaudutaan tyhjään sanahelinään kansan sumuttamiseksi luulemaan, että kansanvalta olisi muka toteutunut. Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomi on auttamattomasti jälkijunassa kaikessa yhteiskunnallisessa kehityksessä ja suunta on yhä huonompaan päin.

   Suomen kansalaissota 1918 oli raakuudessaan vertaansa vailla Euroopassa. Suomi on edelleenkin kova ja kylmä maa, joka kohtelee vähempiosaisiaan kaltoin. Nykyinen kovan riistokapitalismin ideologia ei ainakaan paranna asiaa. Suomi on eräänlainen pikku-Venäjä, jossa oligarkit hallitsevat ja poliittiset sätkynuket ( (ras)putin, siipilä ) toteuttavat uusrikkaiden tahtoa. Demokratiasta ei olla kuultukaan, heh.

   Kannattaisikohan sittenkin suomalaisten oppia diskuteeraamaan, ettei käy niinkuin sata vuotta sitten?
   Suomi on varmaan ainoa maa maailmassa, jossa ”management by perkele” on nostettu hallituksen kärkitavoitteeksi. Heh!

   Sydämelliset onnittelut bloginpitäjälle hänen 61-vuotissyntymäpäivänään! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hallituksen jouluihme

Nykyisen hallituksen aikana tapahtuu ihmeitä niin paljon, että kansalaisen on vaikea pysyä perässä. Uusimpana ihmeenä valtion kassaan aineellistui tyhjästä niin paljon rahaa, että valtio ei joudu nostamaan loppuvuodelle kaavailtua 2,2 miljardin euron lainaerää. Rahaa tuli niin…

Vieläkö sotettaa?

Koko tämän hallituskauden ajan meille on markkinoitu sote- ja maakuntauudistusta kuin taivasten valtakuntaa maan päälle. On mainostettu, että valinnanvapaus antaa jokaiselle mahdollisuuden mennä mistä tahansa ovesta hakemaan tarvitsemiaan sosiaali- ja terveyspalveluja yhteiskunnan piikkiin. On kerrottu,…

Kalliiksi tuleva ministeri

Eilen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoi saaneensa tiedon Trafin ajokorttipalvelusotkusta vasta sunnuntaina. Hänen johtamansa ministeriö kertoi saaneensa tiedon jo lokakuussa, mutta ilmeisesti joku unohti kertoa ministerille asiasta. Enempää ministeri kuin hänen virkamiehensäkään eivät ole koskaan kuulleetkaan…

Köyhää ja kipeää joulua

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila vastasi eilen Li Anderssonin huoleen indeksijäädytyksistä ja muista pienituloisten leikkauksista sanomalla, että indeksijäädytykset ovat olleet yksi hallituksen kipeimmistä päätöksistä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Sen jälkeen hän toivotti hyvän joulun odotusta ja joulumieltä kaikille. Ministeri…

Omien jälkien siivousta

Elokuussa 2016 Sipilän hallitus hyväksytti eduskunnalla lakimuutokset, joilla turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa heikennettiin Jussi Halla-ahon laatimien ja perussuomalaisten vaatimuksesta hallitusohjelmaan otettujen kirjausten mukaisesti. Va­li­tu­sai­ka kielteisestä turvapaikkapäätöksestä hal­lin­to-oi­keu­teen lyheni 21 päi­vään ja va­li­tus­lu­pa­ha­ke­muksen tekeminen kor­keim­paan hal­lin­to-oi­keu­teen 14 päivään. …

Rehelliset ja taitavat

Perustuslain mukaan ministerin on oltava rehelliseksi ja taitavaksi tunnettu Suomen kansalainen. Kuten tiedetään, niin rehellisyys ja taitavuus punnitaan lähinnä vaaleissa, jolloin epärehelliseksi tai taitamattomaksi mielletty kantaa poliittisen vastuun ja jää valitsematta eduskuntaan. Taitavuutta punnitaan jatkuvasti…

Suojaton tietosuoja

Trafi antoi kaikille identiteettivarkaille joululahjan jo viime kesänä laittaessaan kaikkien ajokorttitiedot nettiin. Jo elokuussa  tamperelainen ohjelmistoyrittäjä kertoi julkisesti, että tietokannasta saa kuka tahansa kenen tahansa henkilötunnuksen selville. Trafi vastasi, että tiedot ovat julkisia ja että lain…

Latvasta lahoava puu

Olen joskus ennenkin sanonut, että yhteiskuntamme alkaa näyttää latvasta lahoavalta puulta. Kuten eilen kerroin, niin hallituksen puheet eivät ole uskottavia eikä ihmeitä oikeasti tapahdu. Työllisyys ei oikeasti ole kasvanut siihen tahtiin kuin hallitus meille kertoo. Nimimerkki ”Räsänen”…

Ihmeiden aikaa

Olemme eläneet ihmeiden aikaa viime eduskuntavaaleista lähtien. Näin voisi päätellä hallituksen omakehusta, jota media on uutterasti toistanut. Suomi on nousussa, työllisyys on kasvanut kohisten, Terrafamen kaivos tuottaa voittoa ja metsätkin kasvavat paremmin kuin koskaan ennen, joten…

Kollektiivinen syyllisyys ja ennaltaehkäisevä rangaistus

-Kaikki prosessissa olevat turvapaikanhakijat pitäisi sijoittaa sillä tavoin, että he eivät pääse aiheuttamaan vahinkoa yhteiskunnalle. He kaikki eivät ole syyllisiä, mutta me emme voi tietää, kuka heistä tulee syyllistymään rikoksiin. Näin kevyesti oli perussuomalaisten puheenjohtaja…