Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kysymyksiä sisäministerille

Palaan vielä viikonloppuna Turussa järjestettyihin natsijuhliin, joista kerroin eilen. Minulla on muutamia kysymyksiä poliisitoiminnasta vastaavalle sisäministerille julkisesti vastattavaksi, mutta sitä ennen pyydän lukijoita miettimään yhtä asiaa. Pohtikaapa sekunnin verran vaikka sitä, miksi vapaa-ajalla paidatta homoklubilla bongattu puoluejohtaja oli valtava uutinen, mutta äärioikeiston organisoimaan tapahtumaan osallistunut kansanedustaja ei ole.  Kuten eilen kerroin, niin kansanedustaja Kike Elomaa osallistui Kukkavirta-tapahtumaan. Sen järjesti Soldiers of Odinin johtama Kansallismielisten Liittouma, joka on äärioikeiston kattojärjestö.

Sitten niitä kysymyksiä sisäministerille.

Kuten tiedetään, niin poliisi pysäytti Turkuun matkalla olleiden vastamielenosoittajien eli natsien vastustajien busseja. Kolme henkilöä otettiin kiinni ennaltaehkäisevästi, koska heidän aiempi käytöksensä antoi aihetta olettaa, että he voivat aiheuttaa vakavia järjestyshäiriöitä.

Hyvä niin, poliisilla oli varmasti perusteet tälle toiminnalle. Toiminta ei kuitenkaan vaikuta tasapuoliselta. Natsien marssille osallistui näkyvästi henkilöitä, joilla on aiempia tuomioita ja vireillä olevia oikeudenkäyntejä henkirikoksista, kuolemantuottamuksista ja pahoinpitelyistä. Miksi ei ollut aihetta etukäteen olettaa, että joku heistä voisi aiheuttaa vakavia järjestyshäiriöitä? Vastaukseksi ei kelpaa, että he eivät nyt syyllistyneet väkivaltarikoksiin, sillä kyse on ennakko-oletuksista.

Koska PVL:n tarkoituksena on kumota yhteiskuntajärjestys väkivalloin ja perustaa yhden johtajan johtama yhteispohjoismainen natsivaltio, niin marssimassa oli paljon Pohjanlahden takaa tulleita henkilöitä. Miksi heitä ei matkustajaterminaalissa tutkittu ja otettu kiinni ennaltaehkäisevästi, vaikka Helsingistä ja Tampereelta tulevien vastamielenosoittajien bussit tutkittiin tarkasti?

Suomessa on sananvapaus, jonka mukaan jokainen saa kenenkään ennalta estämättä sanoa ihan mitä tahansa. Seuraamukset voivat tulla sitten jälkikäteen. Mielenosoituksessa puhuminen ei vapauta rikosvastuusta, eli kansanryhmää vastaan kiihottaminen on rikos myös mielenosoituksessa tehtynä. Aikooko poliisi aloittaa esitutkinnan mielenosoituksessa pidetyistä juutalaisvastaisista puheista?

PVL järjesti mielenosoituksensa ihan tarkoituksella Akatemiatalon edessä. Samassa talossa istuu hovioikeus, jonka käsittelyssä on järjestön lakkauttaminen. Tapahtuma oli selvästi suunnattu laillista yhteiskuntajärjestystä ja oikeuslaitosta vastaan. Miksi tapahtumaa ei ohjattu jonnekin muuanne? Poliisilla olisi siihen valtuudet, eikä kokoontumisvapaus estä poliisia ohjaamasta mielenosoituksia pois paraatipaikoilta.

Tapahtumahan oli siisti ja kurinalainen, niinkö? Niinpä tosiaan oli. Jos oikeasti tällaista kuria halutaan, niin demokratiassa kansa päättää. Se voi päättää vaikka demokratian lakkauttamisesta.

***

Tätäkään juttua ei voi kommentoida. Epämiellyttävältähän semmoinen suun tukkiminen tuntuu, mutta onpahan esimakua kurista ja järjestyksestä.

Heil sun heiluvilles

Muistatteko vielä ajan kolme vuotta sitten, kun perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen sattui ”täysin vahingossa” yhteiskuvaan natsijärjestö PVL:n edustajien kanssa Eugen Schaumanin haudalla? Seurauksethan olivat tunnetusti hirveät. Immosta harjattiin pehmeällä harjalla, hänet erotettiin eduskuntaryhmästä vähäksi aikaa ja hän…

Palkattoman työn merkki

Toissapäivänä  ja eilen kirjoitin taas kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytöksistä. Saamani palaute kertoo jälleen kerran, että asia on tuttu vain niille, joita se koskee tai saattaa koskea. Muut nukkuvat autuasta tietämättömän unta ja havahtuvat korkeintaan sanomaan, että pitäähän sitä…

Jäävuoren huippu

Kaikki työ on arvokasta, ja palkaton työ on erityisen arvokasta sen teettäjälle. Näin osuvasti kommentoi joku lukija eilistä juttuani Ylöjärven palkattomasta työstä. Se on vain yksi pinnan alta pilkottava jäävuoren huippu. En muista kuinka monta kertaa olen…

Orjatyötä kaupan

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua. Siihen ei saa sijoittaa työkykyistä. Se on viimesijainen toimenpide, joten ensin on selvitettävä mahdollisuudet palkkatyöhön, työkokeiluun ja muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä eikä se saa tuottaa voittoa….

Pitihän se arvata

Kun aktiivimallia rakennettiin, niin kritisoin jo silloin tapaa, jolla sekä päättäjät että media siitä puhuivat. Yleisesti kerrottiin, että aktiivimalli edellyttää aktiivista työnhakua tuen leikkaukselta välttymiseksi. Vähemmälle uutisoinille jäi, että sitä työtä on myös saatava. Pelkkä…

Aktiivinen leikkuri

Työttömyysturvan aktiivimalli on viimeistään nyt toisen tarkastelujakson päätyttyä osoittautunut täsmälleen sellaiseksi pysyväksi tukileikkuriksi kuin osattiin odottaa. Vain kymmenen prosenttia ensimmäisen tarkastelujakson jälkeen alennetulle tuelle joutuneista täytti aktiivimallin ehdot toisen tarkastelujakson aikana. Kaikista työttömistä 38 prosentin tukea…

Vaalikiimaa

– Odotettavissa on mielenkiintoiset kahdeksan kuukautta ennen eduskuntavaaleja. Tärkeintä on, että vaalikiima ei vielä yllättäisi. Näin sanoo kokoomuksen puheenjohtaja ja Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpo. Hän ei ole huomaavinaan, että se vaalikiima yllätti jo sekä kokoomuksen että keskustan….

Sipilän vaalitäky

Pääministeri Juha Sipilä lupasi eilen, että hyvän taloustilanteen luoma liikkumavara budjetissa käytetään pienimpien etuuksien, päivärahojen ja takuueläkkeen korotuksiin. Siitä tietää, että vaalit lähestyvät ja taas muistetaan köyhän olemassaolo muutenkin kuin leikkausten kohteena. Sipilän hallitus on leikannut yli…

Suu puhtaaksi

Pääministeri Juha Sipilä on kommentoinut ulkoministeri Timo Soinin aborttikannanottoja lyhyesti STT:lle. –Tästä on keskusteltu jo touko-kesäkuun vaihteessa. Jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä, hän sanoi. Pääministerille siis sopii, että hänen hallituksensa ulkoministeri saapastelee ympäriinsä ulkoministerin roolissa…

Hallituksen takuumiehet

Ylen uusimman kannatusmittauksen  mukaan sinisten kannatus on 0,8 prosenttia. Meillä on siis eduskunnassa puolue, jolla on 18 kansanedustajaa ja viisi ministeriä, vaikka puolueen kannatus on pienempi kuin kyselyn virhemarginaali. Puolueen kannatusta ei ole koskaan mitattu vaaleissa….