Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Uskottavuus koetuksella

Kun hallitus sählää, niin se on normaalia, mutta kun hallitus saa poliittisella ohjauksellaan vain lakia noudattamaan velvoitetut viranomaiset lähtemään mukaan samaan sähläykseen, niin hallinto menettää uskottavuutensa. Silloin ei enää eletä oikeusvaltiossa. Ja kun media lähtee mukaan samaan vedätykseen puolustelemaan sekä hallituksen että viranomaisten tekemisiä, niin pitää jo kysyä millaisessa maassa elämme.

Migri väittää kivenkovaan, että sitä ei ole ohjailtu poliittisesti tekemään kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Minä kerroin eilen, että kyllä on.

Tätähän eivät monet suostu uskomaan, vaan minulle on kerrottu Migrin vain ruvenneen joudattamaan lakia tarkemmin, tehostaneen toimintaansa, tekevän harkitumpia päätöksiä ja noudattavan Ruotsin kanssa yhteistä linjaa.

Syksyllä 2015 tullut hakemusruuhka yllätti Migrin täysin valmistautumattomana. Se joutui palkkaamaan lisää väkeä ja laati uusille työntekijöille mallipäätöksiä käsittelyn nopeuttamiseksi. Näin ruvettiin saamaan enemmän halutunlaisia päätöksiä, joita vauhditettiin kertomillani lakimuutoksilla ja poliittisella ohjauksella. Seuraukset näkyvät nyt tutkijoille asti.

Näin päätökset muuttuivat yhden vuoden aikana:

Kuva: Karjalainen 23.3.2018

Ja näin sujuu se ”yhteinen linja” Ruotsin kanssa:

Näin siis Mirgi toimii puhtaasti vain lakia noudattaen, ilman mitään poliittista ohjausta.

Otetaanpa toinen esimerkki. Kun toimeentulotuki sirrettiin Kelalle vuoden 2017 alussa, niin Kela vakuutteli olevansa valmis muutokseen. Ei ollut, vaan tuloksena oli kaikkien aikojen sotku. Hakemukset ruuhkautuivat ja sumaa purettiin kesään asti ennen kuin päästiin lain sallimiin aikarajoihin.

Nyt Kela vakuuttelee olevansa jo tässä vaiheessa valmis eilen julkaistun eriarvoisuustyöryhmän esittämiin lakimuutoksiin. Tällainen valmius on huikea saavutus laitokselta, joka juuri onnistui kadottamaan 3 000 ihmisen toimeentulotukihakemukset bittiavaruuteen. Saa nähdä millaisen ruuhkan huhtikuun alussa laukeava aktiivimallin leikkuri aiheuttaa kaikkeen valmistautuneelle Kelalle.

Mainitsin tuossa alussa median, joka kyllä useimmiten kertoo asioista myös kriittisesti. Joskus media kuitenkin höpsähtää ihan vanhanaikaiseen sumutukseen. Tällä viikolla on kovasti ja ihan vakavalla naamalla puhuttu liikenneministeri Anne Bernerin aikeista tukea sähköpolkupyörien hankkimista 400 eurolla.

Kuka uskoo Bernerin piittaavan tippaakaan polkupyöräilystä ja olevan vakavissaan? Minä en ainakaan usko. Uskottavus meni heti, kun Petteri Orpo tyrmäsi ajatuksen ja olisi mennyt jo ilman sitäkin. Uutisoinnista oli kuitenkin se hyöty, että sähköpyöräkeskustelun varjossa meni läpi liikennekaareen liittyvä lakiesitys, jonka sisältöä kukaan ei ymmärrä.

Tämä hallitus toimii kuin vähämielinen rallikuski. Liikkeelle lähdetään silmät sidottuina tietämättä miltä tie näyttää ja minne ollaan menossa, mutta kun on liikkeelle lähdetty, niin on pakko painaa kaasua. Virkamiehistö juoksee perässä yrittäen toteuttaa hallituksen päätöksiä ja media kertoo, että nyt on tekemisen meininki. Yleisö eli kansa katsoo kauhuissaan sivusta.

Kommentit (8)

 1. Rosa Warski

  Long Play kirjoitti tästä 3.5.2017. Migrin toiminta on ollut törkeää. Tekisi mieli sanoa, että harvinaisen, mutta nykyään tuntuu että törkeä toiminta on pikemminkin status quo.

  ”Maahanmuuttovirasto käyttää malliasiakirjoja, joissa ohjataan kohta kohdalta, miten turvapaikanhakijoille tehdään kielteisiä päätöksiä. (…) Eräs työntekijä kertoo, että järjestelmässä on kansio nimeltä ”OT Mallipäätökset”.

  ”Se sisältää maittain erilaisia kielteisiä malleja, joiden nimissä voi olla esimerkiksi sellaisia sanoja kuin ’kielt. irak. alkoholikauppias bagdad’, ’kielt. kristitty ei uskottava’ tai ’perhe kielt. bagdad sis. pako’. Jos työntekijää onnistaa, jokin niistä sopii kokonaan tai melkein kokonaan käsillä olevaan tapaukseen.”

  ”Monessa tiimissä on ollut fläppitauluja joihin on vedetty viivoja jokaisesta tehdystä päätöksestä”, sanoo eräs Migrin työntekijä. ”Mitä enemmän viivoja, sen suurempi esimiesten riemu. Kysymyksessä on ollut johdon keksimä kilpailu siitä, kenen tiimi tekee eniten päätöksiä. Lapsiperheet ovat olleet suosiossa, koska niistä on saanut kerralla monta viivaa. On vieraannuttu täysin siitä, että nämä viivat tauluissa ovat ihmisiä.”

  ”Kaiken taustalla on ollut ministeriöltä saatu tulostavoite, joka oli alusta alkaen täysin epärealistinen”, sanoo yksi kokenut työntekijä.”

  https://www.longplay.fi/sidetone/migrin-malliasiakirjat-ohjanneet-kielteisiin-paatoksiin

 2. Mauri Pulkkinen

  Jos kyse olisi limboamiskilpailusta, saisi hallitus varmuudella paikan podiumille.

  Uskomatonta, että kerta kerran jälkeen hallitus kykenee alittamaan riman yhä alempaa. Tuntuu siltä, että perusteltu kritiikki vain yllyttää vimmaisuutta osoittaa, että mehän teemme mitä tahdomme, olkoot muut mitä mieltä hyvänsä.

  Sääliksi käy hallitusryhmien kansanedustajia, jotka parhaansa mukaan yrittävät selittää äänestäjilleen lähes ylivoimaista ponnistusta vaatien harjoitetun politiikan erinomaisuutta ja lähes mantraksi muodostunutta puolustelua kehnoista lakien sisällöistä, joiden virheet luvataan korjata niiden astuttua voimaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitäs minä sanoin

Olen monesti luvannut tulla sanomaan, että mitäs minä sanoin. Nyt on sen aika, kun Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin sekä Yhdenvertaisuusvaltuutetun tutkimus on selvittänyt Maahanmuuttoviraston kansainvälistä suojelua koskevia myönteisiä ja kielteisiä päätöksiä. Tutkimus kertoo,…

Perusturvaa vai keppiä?

Perusturvan ja työn yhteensovittaminen on yksi keskeisimpiä asioita eilen julkaistussa eriarvoisuustyöryhmän loppuraportissa. Tähän raporttiin ja sen pohjalta aikanaan esitettäviin toimepiteisiin palaan varmasti vielä monta kertaa, joten nyt kerron vain muutamia havaintoja. Raportti on lähtölaukaus koko sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiselle,…

Totuus piilee tarinan takana

Nyt kun aktiivimallin ensimmäinen tarkastelujakso alkaa olla lopuillaan, niin hallituksen propaganda sen hyödyistä on alkanut. Kulovalkean tavoin leviää Ylen aktiivimallia koskeva uutinen peräti kaksi työpaikkaa saaneesta aktiivimallin aktivoimasta työttömästä. Joku tutkiva journalisti voisi selvittää Facebook-ryhmässä Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan kootusti esitetyt…

Ihmeitätekevä aktiivimalli

Työttömyysturvan aktiivimalli alkaa olla kuin ihmeitätekevä ikoni. Eilen Yle todisti 15 vuoden kotiäitiyden jälkeen jo puolen vuoden työttömyyden laiskistuttaman työttömän ihmeparenemista aktiivimallin avulla. Uutinen tuli juuri sopivaan aikaan, sillä tänään Tilastokeskus ja TEM julkaisivat omat tilastokatsauksensa. Heti löytyi asiantuntija…

Aktiivimallilla onneen

Kun työttömyysturvan aktiivimalli on ollut kovan kritiikin kohteena nyt jo kolme kuukautta, niin verovaroin rahoitettu Yle päätti ojentaa hallitukselle auttavan kätensä ja tehdä aktiivimallia ylistävän uutisen. Yksi henkilö siis aktivoitui juuri aktiivimallin ansiosta ja sai heti…

Työllisyysihme ja halu uskoa

Suunta on muutettu, hallituskauden alusta on saatu 77 000 uutta työpaikkaa, talous kasvaa, velkaantuminen on taittunut ja loppuu kokonaan jo vuoteen 2021 mennessä. Tämä kaikki on Keskustan ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän ansioita, julistaa Suomen Keskusta…

Menkääs töihin

Työttömyysturvan aktiivimallin ongelmat ovat ikävän selvää todellisuutta niille, joita aktiivimalli koskee. Päättäjille ja johtaville virkamiehille ongelmat näyttäytyvät mitättöminä pikkuasioina, jotka kyllä korjataan heti kun ehditään tai viitsitään. Laki valmisteltiin niin hutiloiden, että vieläkään kukaan ei…

Kärsät kaukalossa

Kuten tiedetään, niin meillä ei ole korruptiota. Meillä on vain maan tapa, jota 1530-luvulta peräisin olevien Olaus Petrin tuomarinohjeiden mukaan voidaan pitää lakina. Tuomarinohjeet eivät ole ajan tasalla eiväkä edes virallisesti voimassa, mutta maan tapa…

Työttömät kauppatavarana

Maakuntauudistuksen mukana yksityistetään työvoimaviranomaisten toimintaa henkilöstöpalveluyrityksille, ja jaossa on noin 400 miljoonan euron potti. Lausuntokierroksella on lakiesitys, joka mahdollistaisi yksityisten palvelutuottajien laajemman käytön työvoimapalveluiden tuottajana. Ajatuksena on, että yritykset voisivat esimerkiksi haastatella työnhakijoita, arvioida näiden palvelutarvetta…

Omalla asialla

Eduskunnassa käydään tänään lähetekeskustelu kansanedustajien sopeutumiseläkeen poistamista vaativasta kansalaisaloitteesta. Asiasta on puhuttu jo vuosikausia, mutta silti vaadittiin kansalaisaloite asian saamiseksi eduskunnan käsiteltäväksi. Ei ihme, että jotkut kansanedustajat ovat jo ääneen pohtineet kansalaisaloitteiden rajoittamista. Kansalaisilla näkyy…