Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oppikirjan mukaan

Nykyisin on olemassa ammattikunta, joka pyörii liike-elämän ja politiikan välisessä pyöröovessa. Välillä he ovat mukana päätöksenteossa joko päättäjinä tai heidän avustajinaan, ja välillä he lobbaavat jotain alaa poliitikoille. Tuoreimpana tapauksena on pääministeri Juha Sipilän erityisavustaja Riikka Pakarinen, joka siirtyy Panimoliiton toimitusjohtajaksi. Ennen erityisvustajaksi tuloaan hän oli Metsäteollisuuden edunvalvontapäällikkö, ja sitä ennen europarlamentaarikko.

Näin kätevästi käy alanvaihto, kun verkostot ovat kunnossa. Sinänsä tämä Pakarisen uusi pesti on pikkujuttu, eikä Sipilä enää ensi vaalikaudella erityisavustajaa tarvitse. Ongelma on paljon isompi kuin alkoholiveron alentamisen lobbaaminen.

Ongelma on siinä, että politiikka ja elinkeinoelämän edunvalvonta ovat pahasti sekaisin. Enää ei voi tietää kenen leipää poliitikko syö. Erityisesti valtion omistusten jatkuva myyminen pistää epäilemään, että päätöksenteon taustalla on muutakin kuin yleinen etu.

Muistellaanpa menneitä. Kun sähköverkko edellisen hallituksen aikana myytiin Carunalle, niin poliitikot vakuuttelivat kilpaa, että kuluttaja ei huomaa muutosta mistään muualta kuin laskun lähettäjän nimestä. Sähköverkkotoiminnan piti olla monopoliluonteestaan huolimatta niin tarkasti laissa säänneltyä, että Energiamarkkinavirasto määrittelee toiminnan tuoton eli käytännössä siirtohinnan. Kuinkas kävi? Sähkönsiirtomaksu nousee jatkuvasti ihan vain pelkällä ilmoituksella, eikä kukaan mahda asialle mitään.

Eilen valtiovarainvaliokunta päätti hallituspuolueiden edustajien äänin, että Carunan verovälttely saa jatkua. Valtio ei tarvitse sitä 12 miljoonaa, joka Carunalta olisi saatavissa porsaanreikä tukkimalla. Samasta tasevapautuksen reiästä voivat sitten muutkin kansainväliset suuryritykset ammentaa rahaa.

Digita Oy omistaa kaikki radio- ja televisioverkot, mastot ja lähetysasemat. Digita oli osa Yle:n organisaatiota vuoteen 2000, jolloin päätettiin paikata rahapulaa myymällä omaisuutta. Vuonna 2000 myytiin 49 % Digitasta ranskalaiselle France Telecomille. Kaupasta saadut rahat lämmittivät niin mukavasti, että myyntiä jatkettiin vähitellen ja vähin äänin. Vuoteen 2005 mennessä koko Digita oli myyty, ja silloinen Ylen pääjohtaja rehvasteli julkisesti saadun rahan paljoudella.

Välillä Digitan omistivat Texas Pacific Group (USA), AXA (Ranska), Charterhouse (Iso-Britannia) ja Caisse des Depots (Ranska). Yle maksoi näille yhtiöille lähetystensä siirtämisestä kotivastaanottimiin kovaa vuokraa. Jo syksyyn 2009 mennessä vuokrana oli maksettu takaisin kaikki kaupoista aikoinaan saadut rahat. Nykyisin Digitan näkyy omistavan kansainvälinen sijoitusyhtiö Digital Colony.

Tämä hallitus on myynyt tai suunnittelee myyvänsä Ekokemin, Altian, Kemijoki Oy:n, Nordic Morningin ja Raskoneen sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Ainakin Nesteen osakkeita myytiin jo kesällä.

Myynnistä saadut rahat eivät mene eduskunnan päätösvallassa olevaan valtion budjettiin, vaan demokratian ulottumattomiin maan hallituksen ikiomaan budjettiin. Sen nimi on Vake Oy, ja sieltä hallitus eli käytännössä omistajaohjausministeri ja pääministeri jakavat sitä hallituksen nimeämille kärkihankkeille. Yksi sellainen on bioakasulaitosten valmistaja BioGTS, jonka toiminta näyttää menevän suomeksi sanottuna perseelleen.

Hallitukseen julkisen sektorin täystuhoksi valittu liikenneministeri Anne Berner suunitteli panevansa lihoiksi sekä VR:n että tieverkoston. VR:n suhteen hän onnistui osittain, ja siinä samalla olivat mennä myös liikenneturvallisuuden kannalta välttämättömät asetinlaitteet.

On vain ajan kysymys, kun väyläyhtiökin herää uudelleen henkiin.

Se pakkoherätetään laittamalla väylien kunnossapidon rahahanat kiinni, jolloin tieverkosto rapautuu kelvottomaan kuntoon. Sitä ei tietenkään sallita, sillä se vaarantaisi elinkeinoelämän kilpailukyvyn ja kestävän kasvun, kuten virkamiehet asiaa jo luonnehtivat. Avuksi rientävät jälleen kansainväliset suursijoittajat, jotka hyvää hyvyyttään tulevat laittamaan tieverkoston kuntoon ja maksattavat laskun tien käyttäjillä, jotka ovat jo kertaalleen maksaneet tiet verorahoillaan.

Näin se sujuu, ihan oppikirjan mukaan. Sotesta en tällä kertaa jaksa puhua mitään.

Ja nyt voimme sulkea silmät ja hokea kädet korvilla monta kertaa kovalla äänellä: Suomessa ei ole korruptiota!

Kommentit (42)

 1. Kimmo Paaso

  Minäpä en paljon sano tllä kertaa, krapula kun yrittää olla. Kuitenkin voisin mainita, että tällainen touhu onnistuu kun valtaan pääsee – melkeinpä aina koska muunlaisia ei politiikassa juurikaan ole – ahneet, moraalittomat paskiaiset.

  Ja ketkähän ne sinne valitsee?

  Paska maa, ja vielä paskempi kansa.

  Ei kiinnosta vastaväitteet, vaikka ne juurikin osoittaisi miten vitun tyhmiä täällä ollaan.

  • Arska

   Kateeksi käy ranskalaisten mentaliteettia, siellä kun ei kansa tyydy sivusta seuraamaan kun herrat koittaa kusettaa kansaa ja muutenkin äänestäjien suorastaan kylmä linja politiikkoihin on todella ihailtavaa kun Ranskassa poliitikko kerran pettää äänestäjänsä jossain esim. äänestysasiassa parlamentissa niin poliitikko voi olla varma siitä ettei tule enää koskaan valituksi parlamenttiin…siellä kusetus on sama kuin poliittinen irsemurha.

   Suomesta en viitsi sanoa mitään muuta kuin että ”sitä saa mitä tilaa”… mutta vain tyhmä äänestää itseään vastaan uudestaan ja uudestaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa?

   • Anne

    Näin juuri. Me suomalaiset ollaan lampaita. Mutistaan ja supistaan, mutta annetaan kaiken paskan tapahtua. Eihän me nyt kaduille jakseta lähteä. Päättäjät halveksivat kansaa, eikä ihme.

  • Rainer Rajakallio

   Viimeinen virke: puhu vain itsestäsi. Olet juuri niitä ihmisiä, jotka hämäntävät paskaparlamentarismin toimintakuvion ja sen ketkä ovat siinä niitä oikeita päättäjiä, iso raha. Niitä ei vaaleilla valita.

  • Jorma Reijonen

   Jos krapulaa pukkaa, niin älä kylvä sontaa kaikkien niskaan. Ehkä huomenna helpottaa.

 2. Merja K

  Olin aikoinani verotoimistossa töissä. Jo silloin parikymppisenä tytönheitukkana varallisuusveron poistaminen tuntui todella oudolta toimenpiteeltä. Sen rajat olivat sellaiset, että omassa työssäni ihan tavallisen ihmisten veroja käsitellessäni en törmännyt siihen koskaan. En, vaikka jotkut olivatkin hyvätuloisia ja oli osakekauppaa ja sijoitusasuntoa. On jäänyt kaivelemaan ja mietityttämään siitä asti, että MIKSI se piti poistaa.

  Ja sit samaan aikaan Kelalla vahditaan kuin pirut ettei yksikään köyhä saa vahingossakaan latiakaan liikaa.

  • AKK

   Näinhän se on, että varallisuusveron poistolla hyödytettin vain kaikkein rikkaimpien asemaa. Se oli niitä ensimmäisiä askelia mahdollistaa omaisuuden kasautuminen varakkaimmille, jatkumona sitten perintöverojen alennukset painottuen suurimpiin perintöihin jne.

   Mielenkiintoista on että nuo ajatukset saavat kannatusta niidenkin keskuudessa jotka eivät varmasti tule hyötymään siitä että suurituloisimpien verotus kevenee. Kuvittelevatkohan ihmiset joiden tulot ja omaisuus kuuluvat esim. alimpaan 8 desiiliin hyötyvänsä 2 ylimmän tulo- ja omaisuusdesiiliin kuuluvien verohelpotuksista. Jos kuvittelevat, niin varmasti eivät kuitenkaan hyödy, vaan joutuvat maksajiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitenkäs tässä näin kävi?

-Tämä on viestikapula, jonka tämä hallitus jättää. Osatyökykyisten asema ei ole hallitus vastaan oppositio -kysymys. Näin sanoo työministeri Jari Lindström hänet omien sanojensa mukaan pysäyttäneestä pitkäaikaistyöttömiä koskevasta selvityksestä. Selvityksen mukaan viranomaiset eivät edes kunnolla tunnista, keitä ovat Suomen pitkäaikaistyöttömät…

Populismin lyhyet jäljet

Katselin eilen sivusilmällä suoraa lähetystä eduskunnasta sen, minkä kykenin. Paljoa en kyennyt, sillä rupesi kyllästyttämään paskapuheen määrä. Pääministeri Juha Sipilä puhui ivallisesti Antti Rinteen lupaamasta vappusatasesta tarkoittaen Rinteen vappupuheessaan lupaamaa vähitellen toteutettavaa kaikkein pienimpien eläkkeiden…

Saattaa olla tai olla olematta

Otsikon savolainen totuus tukee hakematta mieleen politiikan uutisia seuratessa. Poliitikot puhuvat, ja vastuu on kokonaan kuulijalla. Varsinkin kannatuksensa kanssa kipuileva hallitus on ruvennnut suoltamaan omia totuuksiaan ja marssittamaan niiden tueksi tutkimuksia, jotka eivät välttämättä kestä…

Tyhmyyden ylistys

Erasmus Rotterdamilaisen vuonna 1509 kirjoittamassa esseessä Tyhmyys ylistää itseään, itsepetosta ja hulluutta. Kuten vähän osasin odottaakin, niin eilistä juttuani tuli kommentoimaan itse Tyhmyys monenlaisiin vaatteisiin pukeutuneena. Tärkein viesti oli, että minä olen se tyhmä, koska maahanmuuttajien…

Väärän tiedon markkinat

Isävainaani sanoi usein, että tyhmimmän eväät syödään ensin. Tämä eväiden syöminen on alkanut jo hyvissä ajoin ennen vaaleja, ja kaikkein tyhmimmät jopa tarjoavat omia eväitään syötäväksi. Tarkoitan järjestelmällistä yksipuolisen tai suorastaan väärän tiedon levittämistä vaikkapa…

Mikä hallitusta vaivaa?

Näin kysyi eilen Li Anderssonin lisäksi moni muukin, kun hallituksen esitys kokoontumislain kiireellisestä muuttamisesta nousi uutisiin. Hallitus on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen, jonka mukaan mielenosoituksesta pitäisi ilmoittaa poliisille kolme vuorokautta ennen sen alkamista nykyisen kuuden tunnin sijaan. Hallituksen…

Kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyminen

Miten terve ja työkykyinen voi välttyä kuntouttavalta työtoiminnalta? Onko siihen pakko osallistua? Tätä kysytään jatkuvasti, mutta täydellisiä neuvoja on mahdoton antaa. Kerrataan kuitenkin perusasiat. Kuntouttava työtoiminta on lakisääteistä toimintaa, joten paras keino valmistautua on tuntea…

Hiljaa hivuttaen

Mistähän löytyisi sellainen puolue, joka ottaisi asiakseen kuntouttavan työtoiminnan laittamisen täysremonttiin? Kysymykseni on retorinen, sillä sellaista puoluetta ei ole. Asia koetaan niin vaikeaksi ja palkattoman työn ympärillä pyörii sellainen poliittisella päätöksenteolla höystetty bisnes, että yksikään…

Työvoimapulaa ja pitkospuita

Työvoimapulasta on nyt kova huoli. Yrittäjät valittavat jatkuvasti, että suomalaiset työntekijät ovat laiskoja. Erityisesti siivousalalle ei tunnuta saavan kotimaista työvoimaa ollenkaan. Eilen sattui silmiini kaksikin Kauppalehden juttua, jossa siivousalan yrittäjät valittivat asiaa. Hotellien siivousta harjoittavan…

Kohtaanto-ongelma

Taas kerran on Suomessa valtava työvoimapula, jos on uskomista valtiovarainministeri Petteri Orpon eilen eduskunnan lisäbujettikäsittelyssä kertomaan. Yritykset eivät saa osaavaa työvoimaa. Yritykset viestivät tätä kaikkialta Suomesta, ja samaan aikaan meillä on kuitenkin edelleen 270 000 työtöntä ja…