Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aktiivinen tukileikkuri

Eilen kerroin, että työministeri Jari Lindström ihmetteli aktiivimallin vaikutusta Paperiliiton työttömiin jäseniin. Työttömyystukea leikataan lähes 77 prosentilta. Lindströmin mukaan kukaan ei pystynyt näkemään ennakolta aktiivimallin kaikkia vaikutuksia. Kerroin myös, että kaikki muut paitsi hallitus ne vaikutukset näkivät.

Olin väärässä, sillä myös hallitus tiesi asian oikein hyvin. Tai en tiedä lukiko edes asian esitellyt ministeri oman esityksensä, mutta jo lakiesityksessä lähdetään siitä, että on ihan samantekevää leikkaako aktiivimalli vai ei. Sen tarkoitus on vain säästää tavalla tai toisella. Jos työtön onnistuu aktivoitumaan, niin hyvä. Jos ei onnistu, niin sekin on hyvä.

Se sanotaan hallituksen lakiestiyksessä kohdassa 4.2. Taloudelliset vaikutukset:

Aktiivimallin vaikutukset riippuvat siitä, miten hyvin mallin tavoitteet toteutuvat ja vuoden 2018 osalta missä vaiheessa tavoitteiden toteutuminen käynnistyy. Malli kuitenkin parantaa julkisen talouden tilaa sekä silloin kun se onnistuu tavoitteessaan työttömien aktivoitumiseen nykyistä enemmän että silloin, jos sillä ei ole mitään vaikutusta työttömien aktiivisuuteen. Tämä johtuu siitä, että mallin vaikutusten ääritilanteet vahvistavat kumpikin julkista taloutta joko säästämällä työttömyysturvamenoja tai lisäämällä työllisyyttä. 

Kun tämä hallitus säästää, niin se vähät välittää säästön kohteiksi joutuvista. Brittitukimus osoittaa, että ihmisten rankaiseminen pienentämällä tai epäämällä sosiaalietuuksia ei auta työllistymään. Se vain ajaa ihmiset köyhyyteen, heidän terveytensä heikkenee ja saa jotkut turvautumaan rikollisuuteen henkensä pitimiksi.

Hallitus mainosti erityisen paljon aktiivimalliin sisältyvää mahdollisuutta kokeilla neljän kuukauden ajan yrittäjyyttä sen vaikuttamatta työttömyysetuuteen. Tämä on osoittautunut yhdeksi aktiivimallin pahimmaksi epäonnistumiseksi. Piti voida kokeilla neljä kuukautta yrittäjyyttä ilman että yritystoiminnan päätoimisuutta tutkitaan, mutta käytännössä yrittäjyyttä kokeilevat ovat joutuneet suomeksi sanottuna kuseen. Heidän yrittäjyytensä päätoimisuutta tutkitaan ihan kuten tähänkin asti, ja selvityksen ajaksi tuen maksatus katkaistaan. Lisäksi heidän epäillään lähtökohtaisesti olevan vilpillisiä. Lukekaapa mitä bloggaaja Masentunut mutsi kertoo omista kokemuksistaan.

Tällainen järjetön myllytys johtuu monista asioista. Tärkein syy on lainvalmistelun kehnous ja tarkoitushakuisuus. Haluttiin vain säästää, ja niinpä kaunis lupaus uudesta neljän kuukauden yrittäjyydestä jäi tarkemmin suunnittelematta. Siitä ei annettu Te-toimistoille ja Kelalle edes kunnon soveltamisohjeita, joten nyt ne molemmat soveltavat lakia tietämättä mitä toinen tekee. Kun viranomaiset eivät keskustele keskenään, niin ne molemmat kyykyttävät sitä onnetonta työtöntä ristiriitaisilla selvityspyynnöillä ja vaatimuksilla.

Kun aktiivimallin ylityöllistämät ja ilman kunnollisia ohjeita toimivat viranomaiset pallottelavat asioita keskenään, niin asiakas kärsii. Hänen kärsimyksensä on päätavoitteen eli säästämisen sivutuote, josta hallitus ei kanna huolta. Mitäs on työtön ja laiska. Tai uskoo hallituksen puheita neljän kuukauden yrityskokeilun vaivattomuudesta.

Aktiivimallissa on niin paljon vikoja, että sitä ei olisi pitänyt koskaan säätää. Se toimii kuitenkin päätarkoituksensa mukaisesti aktiivisena tukileikkurina, joka säästää työttömyysturvamenjoa. Ihan kuten hallitus esityksessään kertoi.

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (47)

 1. Jukka Laine

  Hyväosaiset ovat aina eläneet aivan eri maailmoissa kuin vähäosaiset. Kerrotaan että 1600-luvulla kruunun virkamiehet syyttivät nälkään kuolleita ihmisiä veronmaksun välttelystä.

 2. Sauli

  Olinkin juuri linkittämässä tuon brittitutkimuksesta kertovan edelliseen juttuusi…

  Kaikki faktat ja työttömien kokemukset meillä Suomessa puoltavat brittitutkimusta. Aktiivimalli on tehoton ja jopa haitallinen keino patistella ihmisiä töihin. En viitsi alkaa toistamaan niitä kaikkia epäkohtia mitä aktiivimallista on itselleni koitunut. En varmasti ole käytännön kokemuksieni kanssa ainut, mutta n. 100 000 ihmisen kokemuksella ei ole hallitukselle mitään merkitystä.

  Tämäkin brittitutkimus on helppo ohittaa, se ei ole vertailukelpoinen suomalaisen mallin kanssa, meillä ei ole tarpeeksi pitkältä ajalta tietoa, tutkimus oli huonosti laadittu… keksikää itse lisää. Fakta kuitenkin on että aktiivimallin tärkein ja ainoa peruste on ja pysyy, se sopii hallituksen ideologiaan. Susanna Koski antoi kasvot tälle ideologialle joka näkee pitkäaikaistyöttömät kasvottomana massana joiden arvo yhteiskunnalle on siinä pystyvätkö he tuottamaan lisäarvoa vai eivät. Useimmat eivät koska aktivointitoimenpiteet ja työttömät eivät kohtaa senkään vertaa kuin työpaikat ja työttömät. Sanalla sanoen, aktiivimalli on vuosituhannen suurin ja epäoikeudenmukaisin lakiuudistus työttömien kannalta.

  Hallituksen ja aktiivimallin idean voisi tiivistää mainosta mukaillen ”se nyt on vain tyhmää maksaa työttömälle mitään”.

  • Virve Valoheimo

   ”Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan, on valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan. Ei kuulla kurjan ääntä ja köyhää sorretaan, ja lainkin rikkaat vääntää vääryyttä puoltamaan.”
   Haqvin Spegel psalmin 58 pohjalta 1694. Elias Lönnrot v. 1867 virsikirjaehdotukseen. Poistettu virsikirjasta vuonna 1987.

   • Juha Louhelainen

    Mitenkähän sattuivat poistamaan juuri samana vuonna kun Rikollisten puolue kokoomus pääsi hallitukseen 25 vuoden oppositio kauden jälkeen ? Muistutan vielä että työttömyys oli silloin käytännössä nolla ja valtio velaton !?!

    • Geek Rousbeer

     Hui kauhistus. Halajatko aikaan, jolloin kaikki oli säädeltyä ja pankkien luotonantoakin valvottiin valtion toimesta? Muistathan toki, että valuuttalainat ja kasinotalous olivat Suomessa vasta kapaloissaan ja ahdistava ankeus vallalla.
     Tuolloin alkoi vapaus! Vapaus vetää välistä, vapaus keplotella ja koplata. Vapaus paaluttaa Suomem maaperästä valtauksen ja riipiä mineraalit vapaan maailman hyödykkeiksi – ja samalla viedä rahat paremmille pankkitileille eteläisten saarten lämpöön. Vapaus keittää metsät selluksi ja investointien varjolla tyhjentää maan vihreän kullan, kiinalaisten sijoittajien taskuun.
     Tämän vapauden hedelmiähän olemme saanet nauttia 90-luvun alkupuolen ja viimeksi kuluneen vuosikymmenen. Toki vapauden hedelmä on toisinaan katkera (varsinkin niille, joka saavat vapautuksen työstään, asunnostaan, yrityksestään, marjamättäistään, mökkinsä metsämaisemasta, mielenterveydestään, jne.), mutta jokainen markkinavoimien rattaista syrjäytymään heitetty voi lohduttautua sillä, että jokainen lainaksi otettu markka tai penni, euro tai sentti kyllä pysyy – ja korot vielä päälle. Ja punaviherpiipertäjiä tämä samainen markkina-/vapausliturgia lohduttaa sillä, että kipsisakka-altaat ja aukkohakkuut jättävät pysyvän jäljen Suomineidon luonnonkauniisin kasvoihin – botox-pistoksen lailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kukapa olisi arvannut?

– Vaikka meillä on kuinka viisaita ihmisiä istumassa ja pohtimassa tätä, niin ei kukaan pysty näkemään kaikkea. Näin hämmästelee työministeri Jari Lindström tietoa aktiivimallin vaikutuksista oman entisen ammattiliittonsa Paperiliiton työttömiin jäseniin. Leikkaus puree liki 77…

Luottamusta ja hölynpölyä

Pääministeri Juha Sipilän mukaan keskustelu maakuntavaalien ajankohdasta on tässä vaiheessa hölynpölyä ja soten kustannusten osalta on vain luotettava siihen, että tulevat maakunnat saavat lakien täyäntöönpanossa aikaan luvatut säästöt. Näin kertoo Ilta-Sanomat tänään. Yhtä hyvin Sipilä olisi…

Uskonasioita

Eilinen juttuni Migrin ilmoituksesta ruveta kuulemaan kristinuskoon kääntyneiden perheiden alaikäisiä lapsia poiki paljon palautetta, ja asiasta kirjoitti myös Kirkko ja kaupunki. Minä en tiedä onko Migrileaksin julkaisemaan tekstiin lisätty jotain, mutta asian kannalta sillä ei ole ratkaisevaa…

Puhdasoppisuuden virasto

Maahanmuuttovirasto Migri näyttää toimivan ikään kuin mitkään lait eivät sitä koskisi. Se lähetti viime perjantaina vastaanottokeskuksille viestin, jonka mukaan se aikoo ruveta kuulemaan kristinuskoon kääntyneiden turvapaikanhakijoiden lapsia, myös alle 12-vuotiaita. Kuva: Migrileaks Migri perustelee toimintaansa lapsen…

Puheenpulinan takana

Viime päivinä on puhuttu julkisuudessa paljon kansanedustaja Susanna Koskesta, joka herätti pahennusta ylimielisellä esiitymisellään työtöntä monisairasta kohtaan. Hän itse pitää paheksuntaa vasemmistoaktivistien masinoimana polittisena vaientamisyrityksenä. Näin saadaan lisää puhetta ja julkisuutta. Paljon paheksuntaa ja ihmettelyä…

Avoin vekseli

Toissapäivänä kerrottiin, että Terveystalo ostaa Attendon terveyspalvelut. Eilisen talousuutinen oli Mehiläisen myyminen luxenburgilaiselle CVC Capital Partnersin rahastolle.Kaupasta tiedotettaessa tämän uuden enemmistöomistajan osuutta koetettiin vähätellä, mutta eihän asia sillä muuksi muutu. Yksityisellä sote-alalla tehdään isoja järjestelyjä ja reviirit jaetaan lopullisesti. Tulossa…

Nollan euron säästöt

Eilen selvisi syy siihen, että hallitus ei ole kyennyt antamaan laskelmia soteuudistukseen liittyvän valinnanvapauden tuomista säästöistä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että olemme ymmärtäneet koko valinnanvapauden ihan väärin. Ei siinä ole tarkoituskaan säästää. Kumma…

Klovni ja silmänkääntäjä

Eilen mediaa vedätettiin oikein kunnolla, kun siniset ilmoittivat kertovansa suuren uutisen. Se ”uutinen” osoittautui uuuden logon julkaisemistilaisuudeksi, ja samalla puolue nimesi itsensä uudistusmieliseksi konservatiivipuolueeksi. Se on vähän sama asia kuin jos he olisivat ilmoittaneet keksineensä…

Hallituksen arvopohja

”Keskittymällä vain Susanna Koskeen jää huomaamatta kaikkein olennaisin. Ei ole kysymys yhdestä kokoomuksen kansanedustajasta ja hänen puheistaan, vaan Sipilän hallituksen vähäosaisia syrjäyttävästä talous- ja sosiaalipolitiikasta. Mikäli vastaajana olisi ollut Petteri Orpo tai Juha Sipilä, niin…

Rajoitteensa kullakin

”Ei siis ihme, ettei kotona yhteiskunnan kustannuksella köllöttelevien vanhempien lapsilla ole tarpeeksi esimerkkiä siitä, millaista elämän pitäisi olla. Aivan liian harva heistä tietää millaista on työssäkäyvän ihmisen normaali arki. Yhteiskunnan tuki ei voi olla kilpailukykyinen…