Näin luodaan viholliskuvaa

Osalla mediaa näkyy olevan uusi toimintatapa, jonka mukaan yhden puolueen ja puoluejohtajan tiedotustilaisuudet raportoidaan suorana ja sen lisäksi tilaisuudesta tehdään minuutti minuutilta päivittyvä uutinen. Missään kohtaa ei ole havaittavissa journalistista työskentelyä, vaan media toimii suoraan puolueen äänitorvena. Näin teki Iltalehti toissapäivänä.

Jussi Halla-aho siis puhui ja lehti toisti kaiken nöyränä mitään kyselemättä ja faktoja tarkistamatta. Otsikkoon nostettiin Halla-ahon väite, jonka mukaan ulkomaalaisten tekemistä henkirikoksista vaietaan. Koska lehti ei viitsi tarkistaa faktoja, niin se jää yleisön tehtäväksi. No, tehdään se. Halla-aho siis sanoi näin:

Ensimmäisessä tapauksessa kaksi joukkiota tappeli ravintolaillan päätteeksi, ja mukana oli ulkomaalaisen näköisiä henkilöitä. Uhri poistui paikalta, mutta kuoli myöhemmin. Poliisi tutkii asiaa valvontanauhojen ja yleisövihjeiden perusteella, mutta ei ole vielä saanut selville motiivia. Asiasta on uutisoitu runsaasti.

Vuonna 2016 suomalaismies surmattiin ryöstön  yhteydessä Kajaanin Otanmäessä. Asiasta uutisoitiin aikanaan paljon ja poliisi selvitti rikoksen nopeasti. Oikeus tuomitsi syyllisiksi todetut kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Porissa oleskeluluvan saanut ja kristinuskoon kääntynyt mies surmasi kihlattunsa raa’alla tavalla vuonna 2018. Syyttäjä vaati tekijälle elinkautista vankeusrangaistusta, mutta en tiedä oikeudenkäynnin lopputulosta. Teosta ja oikeudenkäynnistä uutisoitiin tavalliseen tapaan, mutta tekotavalla mässäileminen jätettiin vähemmälle  kunnioituksesta uhria ja hänen omaisiaan kohtaan.

Hämeenlinnassa ulkomaalaistaustainen mies surmasi ex-tyttöystävänsä ja itsensä viime tammikuussa. Mies oli saapunut maahan turvapaikanhakijana vuonna 2015, saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja asui maassa tilapäisellä oleskeluluvalla. Tekotapa oli julma, mutta poliisi joutui oikomaan päänleikkaushuhuja. Ilmeisesti oikaisu ei ole mennyt perille.

Tässä nämä henkirikokset, joista ei kuulemma ole kuulunut pihaustakaan. Niistä on uutisoitu jopa enemmän kuin henkirikoksista yleensä, mutta vain yksi puolue käyttää niitä jatkuvasti oman asiansa edistämiseen. Tavallisesti ainakaan ministerit, kansanedustajat ja puoluejohtajat eivät ota kantaa yksittäisiin rikoksiin, mutta yksi puolue ottaa, ja vieläpä erittäin valikoidusti. Vai oletteko joskus huomanneet vaikkapa Halla-ahon ottavan kantaa muiden kuin ulkomaalaistaustaisten tekemiin rikoksiin?

Sitten on vielä tuo Irakiin palautetun miehen tapaus, josta Suomi sai EIT:n langettavan päätöksen. Suomi tuomittiin Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2 ja 3 artiklojen rikkomisesta. Artiklat suojaavat jokaisen oikeutta elämään ja kieltävät kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun. Tiedot miehen kuolemasta Irakissa osoittautuivat valheellisiksi, ja poliisi tutkii asiaa.

Kun EIT antaa tuomion, niin sitä noudatetaan, eikä maan hallituksella ole mitään muuta mahdollisuutta. Jos tuomio osoittautuu vääräksi, niin on EIT:n asia korjata virhe. Nyt tutkittavana olevasta rikoksesta ei epäillä Suomea, entistä tai nykyistä sisäministeriä, poliisia eikä Migriä, vaan kuolleeksi väitetyn miehen tytärtä. Tästä asiasta väänsin rautalankaa viime huhtikuussa.

Tällaiset asiat olisi Iltalehti voinut hyvin helposti selvittää, mutta se päästi itsensä vielä helpommalla ja jätti ne selvittämättä. Samalla lehti päätti toimia yhden puolueen virheellisten väittämien kritiikittömänä toistajana. Näin luodaan viholliskuvaa.

***

Täällä ei sitten mässäillä niillä rikoksilla, tai kommentointi loppuu hyvin lyhyeen.

Kommentit (50)
 1. Vai oletteko joskus huomanneet vaikkapa Halla-ahon ottavan kantaa muiden kuin ulkomaalaistaustaisten tekemiin rikoksiin?

  Tässä olisi yksi H-a:n ”vaiettu” aihepiiri, joka liittyy kiinteästi miehen erikoisalaan: ihmiskauppa ja hyväksikäytön kulttuurin juurtuminen suomalaiseen työelämään.

  https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006587995.html

  Ihmiskaupan ja sen kaltaisen hyväksikäytön torjuntaan poliisijohto ei ole juuri osoittanut kiinnostusta. Poliisihallitus on esimerkiksi harannut ihmiskauppaan erikoistunutta ryhmää vastaan. Ihmiskaupan torjunnasta se teki yhden poliisin prioriteeteista vasta, kun nykyinen hallitus niin vaati. Ilmiö ei ole ainakaan aiemmin kiinnostanut myöskään sisäministeriön virkamiesjohdossa. Nykyisen hallituksen aikana ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattorin virka siirrettiin oikeusministeriöön. Siihen nimitettiin yksi parhaista asiantuntijoista, Venla Roth, joka laatii paraikaa laajaa toimintaohjelmaa ihmiskaupan torjumiseksi. Aiemmin virka oli sisäministeriössä. Tuolloin siihen valittiin selvästi pätevämpien hakijoiden sijasta henkilö, jonka kaudella ei edistynyt juuri mikään, ja joka lähti muutaman vuoden jälkeen aivan muihin töihin.

  Ihmiskaupan ja sen kaltaisen hyväksikäytön juurtuminen Suomeen ei ole ollut vääjäämätöntä. Sen on annettu tapahtua. Rikolliset voivat pyörittää toimintaansa melko vapaasti tiedon, resurssien ja kiinnostuksen puutteen takia. Uhrit taas pysyvät piilossa, koska he pelkäävät aivan syystäkin maasta poistamista. Lisäksi pelkona on tulojen menetys ja se, että puhumalla riistosta leimautuu viranomaisten silmissä vaikeaksi ja joutuu ongelmiin.

 2. Iltalehden toimittaja Mika Koskinen ainakin on täysin Perussuomalaisten äänitorvi vailla minkäänlaista journalistista integriteettiä.

  1. Juhani Nissilä
   8.8.2020, 11:42

   Iltalehti on pahin ! Lehden agendan mukaista soopaa saa kirjoittaa miten loukkaavasti tahansa mutta muita asiallisia kommenttejakaan ei hyväksytä !

  2. Anteeksi Saku, nyt tulee lievää ”solvausta”: (poista ihmeessä, ellet pidä tätä asianmukaisena!)

   Onkohan ne persuedustajat eniten tarjonneet ilmaisia kaljoja herra Koskiselle eduskuntatalon naapurissa olevassa pubissa?

   Eihän se nyt sovi tällaisessa tapauksessa, että hän kritisoisi persuja…? Saattaisihan hän vastaisuudessa jäädä kuivin suin…!

   Että tällaista journalistista ”tiedonhankintaa”…?

  3. Ihmettelen hiukan että jos ei ole kuullut pihaustakaan niin miten ihmeessä tietää niistäkirjoitella? Voisi olla siin kunntelmisessa janäkemisessa se vika, ei nähdöä eikäkuulla kuneihaluta kuulla. taiainakin kielletään ettei olla nähty tai kuultu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *