Hiltu-Jakki ja vihapuhe

Kalle Päätalon Iijoki-sarjan keskeinen henkilö on Hiltu-Jakki, nuoren Kallen ”varaisä”. Tämä armottoman kova ja osaava työmies oli miestä parempi paitsi töissään, niin erityisesti puheissaan ja käytöksessään. Häntä pidettiin leuhkana miehenä, mutta kaikki tiesivät hänen puheillaan myös olevan katetta. Siksi häntä arvostettiin, toisin kuin tyhjänpuhujia.

Tyhjänpuhujille Jakki oli tavattoman vihainen. Sen saivat kerran 30-luvulla kokea Taivalkoskelle saapuneet IKL:n puhujat ja värvääjät. Kirjoista tehdyn elokuvan kohtaus on jäänyt mieleeni Jakkia näyttelevän Matti Tuomisen roolisuorituksena.

IKL:n puhuja on pääsemässä matkalaisten pirtissä pidetyssä kokouksessa vauhtiin Suur-Suomi- ja ryssävihapuheissaan, kun siihen asti hiljaa istunut Jakki saa tarpeekseen. Hän nousee seisomaan, kävelee sanaakaan sanomatta uunin vieressä olevalle halkokasalle ja kolistelee siellä mielenosoituksellisesti. Hän ottaa käteensä koivuhalon ja sitä kämmeneensä paukutellen kävelee hämmentyneenä mykistyvän puhujan ohi.

Seinänvierellä Jakki kötistyy kyljelleen ja asettelee halon päänsä alle käskien herättämään sitten, kun seurat ovat ohi. Koko tilaisuus lässähtää ja loppuu siihen, eivätkä värvääjät saa montakaan uutta jäsentä. Pihamaalla puhuja epäilee talon omistavalle kauppiaalle, että taisipa paikalle sattua yksi emäkommunisti. Kauppias naurahtaa, että ei Hiltu-Jakki mikään kommunisti ole, päinvastoin. Ihan saman se olisi tehnyt niillekin.  Jakki vain ei voi sietää kiihkoilijoita, ei suojeluskuntalaisa eikä kommunisteja.

Hiltu-Jakin tahallinen provokaatio oli mahtava yhdistelmä halveksuntaa ja huumoria. Se avasi ihmisten silmät näkemään, miten naurettavia IKL:n vihanlietsojat olivat. Uhostaan ja vihapuheestaan huolimatta värvääjät ilmiselvästi säikähtivät yhtä ainoaa päättäväisen näköistä miestä.

Eipä minun tarvitse siirtää tätä Päätalon kertomaa nykyaikaan. Huumori on yhä edelleen kaikkien ääriaatteiden pahin vihamies. Tarvitaan vain niitä Hiltu-Jakkeja.

Kommentit
 1. 1

  kirsti era sanoo

  Tuo on varmasti paras tapa hoitaa asia. Toisaalta vihapuheen erottaa muusta äärioikeistolaisuudesta juuri raivoisa tai v**leva sävy, joka tarttuu lukijaan kuin pihka. Hyvin vaikea olla provosoitumatta / lähtemättä mukaan ja siinäpä soppa kohta kuohuukin.

 2. 3

  Pönni sanoo

  Hällävälismikin on äärimmillään äärimmäistä hällävälismiä.

  Elämä on kuin leikki: kivi, paperi, sakset. Jokainen niistä peittoa toisen mutta häviää toiselle.

  Elämän kolminaisuus, ei kahta ilman kolmatta ja kolmas kerta toden sanoo. Ja tämä on totisinta totta mutta paradoksaalisuudessaan jopa huvittavaa. Itku ja ilo on sisaruksia, tunteita. Kuka rehellinen ihminen niistä voi sanoa kumpi on arvokkaampi, parempi?

  Kun jokin ihmisitä oikein koskettaa, eihän sitä tiedä itkiskö vai nauraisko ja paljon on niinkin ollut ja on oleva että ilosta on itketty ja itketään.. Suloisen karvaat kyyneleet huuhtovat pois pahimman terän niin hyvästä kuin huonosta lohduttaen ja liudentaen ihmisen tyyneyteen ja tasapainoon kunnes jälleen jossakin joskus hyökyy uusi tunteiden tsunami..

  Sekin on hiukan koomista jos ihminen kuvittelee oman seniiliytensä viitekehyksissä että kaikkien muidenkin pitäisi olla kuin hän. Ei tervettä eikä hauskaa, ei vaikka seniilin naamaan olisi jähmettynyt virne ja opittu nauru kuplisi alati ilmoille kuin täyttä kyytiä posmoottavan kiljusaavin sisältö.

  Kaikelle on aikansa ja paikkansa.

 3. 4

  Pönni sanoo

  Tapaus Kalle Päätalon kohdalla on ymmärrettävää että hän on pitänyt itsellään varaisää, tykännyt miehenmallina jostakusta muusta kuin omasta, biologisesta isästään, joka oli ”houru” ja hourulasta lomilla käydessään pahimmoisen vihainen ja arvaamaton ihminen. En ole kuin jotain TV-sovituksia nähnyt tuotannostaan mutta tuon tiedän.

  Se on varmaan vaikuttanut paljon nuoren Kallen ihmiskuvaan..

 4. 5

  Pönni sanoo

  Sivuhuomiona vielä että minun kohdalla se vaan tuo pärstäke ei piristy.
  Olen saanut melko surkean naamarin.
  Ehkä tuollainen on joistakuista hauskaa kun ei itse ole kohteena?

  Ehkä tuollaisia pärstäkkeitä väsäilee joku mielisairas? Ei kovin fiksua.