Ajattelun este

Tietääkö ihminen näkemänsä perusteella vai näkeekö tietämänsä perusteella? Näkemistä tietämisen perusteella sanotaan kognitiiviseksi dissonanssiksi. Ihminen ottaa vastaan vain sellaista tietoa, joka myötäilee hänen ennakkoluulojaan ja ennakkokäsityksiään. Kaikki poikkeava sivuutetaan täysin.

Monet ovat vakuuttuneita siitä, että maahanmuuttajat saavat kaiken ilmaiseksi. Sosiaalitoimi järjestää heille parhaat asunnot, merkkivaatteet, taksikyydit, oman auton, lautasantennin ja käyttörahaa vielä tarpeen mukaan. Näin ajattelevalle voi kyllä kertoa, että toimeentulotuen myöntäminen on laissa säädeltyä toimintaa ja se perustuu tarkkoihin tulo- ja menolaskelmiin. Laskennallinen vajaus myönnetään toimeentulotukena. Sen lisäksi voi poikkeuksellisiin menoihin saada harkinnanvaraista toimeentulotukea.

Ennakkoasenteiden vallassa oleva kyllä kuuntelee sujuvasti ja näyttää ymmärtävän asian. Tosiasiassa hän ei ole kuunnellut eikä ymmärtänyt yhtään mitään, koska hänen päässään oleva lukko estää uuden tiedon omaksumisen. Kun hän seuraavan kerran lukee jostain, kuinka kummin kaima oli kuullut tutun sosiaalityöntekijän sanoneen, että maahanmuuttajille kustannetaan ihan kaikki, hän riehaantuu. Tämä vastaa täysin hänen omaksumiaan ennakkoasenteita, joten tieto on ilman muuta uskottava.

Ihan sama ilmiö on nähtävissä suhtautumisessa pitkäaikaistyöttömiin. Jonkun mielestä he ovat yhtenäinen joukko tahallaan syrjäytyneitä juoppoja ja työhaluttomia pummeja, joilla on mielenterveysongelmia. Heidät pitää toimittaa pakkotöihin ja ottaa kaikki avustukset pois, niin he ryhdistäytyvät. Tämän on ihan pakko pitää paikkansa, koska itsellä on työpaikka ja tuttu kansanedustajakin on samaa mieltä.

Tällaisellekin ihmiselle voi selittää, että mitään yhtenäistä joukkoa ei ole, vaan jokaisella on ihan oma elämäntilanteensa. Selittäminen on kuitenkin tuuleen huutamista, koska kognitiivinen dissonanssi estää tehokkaasti kaiken uuden tiedon omaksumisen. Tällainen ihminen menee uutta tietoa saatuaan kotiin ja laatii yleisönosastoon kirjoituksen siitä, kuinka tekemätöntä työtä riittää kaikille halukkaille.

Miettikääpä joskus omia asenteitanne. Siellä jossain luuraa ihan varmasti se ennakkoasenne, joka estää omaksumasta uutta tietoa ja pakottaa vahvistamaan jo opittua ajattelua.

Itse yritin joulunpyhien aikana ajatella asioita myös ns. maahanmuuttokriittisten ja pakkotyöuskovaisten kannalta. Ei siitä mitään tullut. On vaikea paneutua vastapuolen ajatusmaailmaan, jos sitä ei perustella muulla kuin väitteiden toistamisella. Vielä vaikeammaksi ymmärtäminen tule silloin, kun puheeni mitätöidään sanomalla minun olevan pelkkä demlalainen punavihreä mädättäjä tai laiskureiden puolustaja.

Kommentit
 1. 1

  Maija Salojärvi sanoo

  Sakari olet mies paikallasi ja jatka samaan tahtiin toisten mielipiteistä välittämättä ja niinhän sulla varmaan onkin..mutta asenteestahan lähes kaikki on kiinni.Jos pystyy muuttamaan asenteitaan muuttuu maailmakin mutta ne asenteet kun ei meidän maassamme kovin helposti muutu.Polottaahan voi mitä vain mutta että sisäinen muutos….

 2. 2

  sanoo

  Lautasantennit ovat kummallinen kestoaihe. En ole aiheen asiantuntija, mutta sellainen käsitys on tullut, että itse laitteet, antenni ja viritin, eivät (varsinkaan perheenjäsentä kohden laskettuna) maksa paljon mitään, mutta ilmaiseksi ei sitten näekään muuta kuin Al Jazeeran kaltaisia eksoottisia, usein vieraskielisiäkin kanavia. Ei ihme jos suomalaista keskiluokkaistakaan duunaria ei moinen kiinnosta.

 3. 3

  kirsti era sanoo

  Saku puhuu jälleen painavaa asiaa. Kiitos tämän vuoden kirjoituksista, jään odottamaan ensi vuoden tekstejä.
  Kehoitan myös tutustumaan luultavimmin erään (Seppo) Olavi Lehdon tekemiin nettisivuihin (blogspotissa ym) Tarja Halosen, Vesa Puurosen, mahd Jussi Jalosen, Astrid Thorsin, Päivi Harisen nimissä. Ja varautumaan johonkin samankaltaiseen. Valitettavasti netissä moinen on mahdollista tehdä muttei estää eikä aina myöskään jaljittää:((
  Jaksamista! teet tärkeää työtä. Ei ne sulle räkyttäis elleivät olisi todenneet omalta kannaltaan vaaralliseksi.

 4. 4

  Heikki Luoto sanoo

  Virallista toimeentulotuki- ja etuusvertailua maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä ei voida tehdä, koska lainsäädännöllä on rajoitettu tuensaajien kansallisuuksien selvittämismahdollisuutta. Näin ollen ihmiset joutuvat arvioimaan asiaa paljolti intuitionsa ja toisen käden tiedon varassa.
  KHT-tilintarkastaja Pauli Vahteran mukaan eräässä kunnassa tehtyjen epävirallisten laskelmien mukaan maahanmuuttajaperheet saavat tuplasti rahamäärän, jonka suomalaisperhe samassa tilanteessa harkinnan varaista tukea saa. Vahtera on 20 vuoden ajan avustanut Yleisradion ajankohtaisohjelmia numeroiden ja taustojen selvittämisessä. Vaalirahaepäselvyyksien julkisuuteen tulo perustui hänen selvitystyöhönsä.

  Jotain voi päätellä myös julkisuuteen tulleesta toimeentulotuen väärinkäyttötapauksesta. Korkein oikeus vapautti syytteistä käräjäoikeuden sekä hallinto-oikeuden törkeästä petokesta tuomitseman maahanmuuttajanaisen. Maahanmuuttajanainen oli väärien tietojen avulla hankkinut tulot, jotka oikeuttivat pääsyn ylimpään tilastoituun tuloluokkaan (yli 33.600 euroa vuonna 2002).
  Edellisen hallituksen maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Astrid Thors lukuisista pyynnöistä huolimatta kieltäytyi selvittämästä maahanmuuton kustannuksia. Ehkä olisi ollut syytä myöntyä, sillä Göteborgin kauppakorkeakoulun lehtorin mukaan vuonna 2001 Ruotsissa maahanmuuton kustannukset söivät jo 22 prosenttia maan koko verokertymästä.

  Lähteitä:
  http://www.tietosuoja.fi/52683.htm
  http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2011/08/25/rasismi-ja-nelja-polkupyoraa/
  http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=maahanmuuton_kustannusten_avoimuus.doc&source=web&cd=1&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fohjelmat.yle.fi%2Ffiles%2Fohjelmat%2Fu3219%2FMaahanmuuton_kustannusten_avoimuus.doc&ei=N8H5TvzpDOSB4gSJwM2NCA&usg=AFQjCNEF7Jwtt2sa94YUjoRwOeUoz9cTsA&sig2=ZsyRmo1YTDCXWQjF4Fparw

 5. 5

  Mirja sanoo

  Terve Saku! Sinun blogisi on ollut toukokuusta asti inspiraation ja ajattelun lähde. Vaikka edelleen teen yhteiskunnan talouden kannalta nollatulosta, niin oivalsin olennaisen. En ole orja. Köyhä toki edelleen, mutta vapaa. Vaati vähän kekseliäisyyttä, miten pärjää ilman työmarkkinatukea ja sossua. Oikeita töitä ei vanhalle ämmälle täältä löydy, joten eletään sitten kekseliäästi.. lain puitteissa toki. (varsin en kaikkia lakeja tiedä)
  Olet hieno äijä 🙂

  (aina vapaus orjuuden voittaa)

 6. 6

  Saku Timonen sanoo

  Kiitos, Mirja (kuka sitten lienetkään). Tällainen palaute päihittää sata ilkeilyä 🙂

 7. 7

  Kaija Olin-Arvola sanoo

  Ollakseen vapaa täytyy uskaltaa vastustaa.
  Kiitos Saku kuluneesta vuodesta:)