Kataisen palkka-ale

Pääministeri Jyrki Katainen julisti eilen, että oppisopimuskoulutuksessa olevien palkkaa tulee pudottaa roimasti. Hänen retoriikkansa oli mielenkiintoista. Syvällä vakaumuksen rintaäänellä hän kertoi esimerkin kuorma-autoyrittäjästä, joka ottaa opinhaluisen nuoren koulutettavaksi oppisopimuksella ja joutuu maksamaan tälle täyden ammattimiehen palkan. Eihän tässä ole mitään tolkkua, hän perusteli julistustaan.

Harvoin kuulee pääministerin suusta noin onnetonta perustelua. Olisi ihan oikeudenmukaista kuitata hänen mietteensä lyhyesti sanomalla VMP, mutta yritän olla vähän Kataista perusteellisempi.

Työnantaja ei maksa oppisopimuskoulutuksessa olevalle täyttä ammattimiehen palkkaa. Ammattikoululaisten etujärjestö Sakki ry:n mukaan oppisopimuskoulutuksessa olevalle maksetaan työjaksoilta palkkaa, joka on noin 70 – 80 % työehtospoimuksen alarajasta. Palkka ei siis missään tapauksessa ole ammattimiehen palkka.

Kouluttavatko työnantajat sitten nuoria oppisopimuksella ihan hyvää hyvyyttään, palkkaa maksaen ja korvauksetta? Eivät kouluta. Työnantajalle maksetaan ammattiin valmistavasta koulutuksesta oppilasta kohti 1-250 euroa kuukaudessa ja joissain tapauksissa jopa 350 euroa. Lisäkorvausta maksetaan 1-200 euroa kuukaudessa.

Jos koulutettavaksi otetaan työtön henkilö, niin tämän lisäksi työnantajalle maksetaan palkkatuen perusosana 23,50 euroa päivältä ja lisäosaa, joka on enimmillään 60 % perustuesta. On siis ihan selvää, että oppisopimuskoulutuksesta ei koidu työnantajalle pelkkiä kustannuksia ilman mitään korvauksia.

En missään tapauksessa halua vähätellä oppisopimuskoulusta ja sitä järjestäviä työnantajia. He tekevät erinomaista työtä ja ovat kaikki saamansa korvaukset ansainneet. Kataista minä kritisoin poliittisena helppoheikkinä toimimisesta. Hänen puheissaan kaikuu se vanha tuttu kokoomuksen ajatus, jonka mukaan työpaikkoja luodaan ja työllisyyttä parannetaan mahdollisimman halvalla tai peräti ilmaisella työvoimalla.

Entä jos joku ottaisi Kataisen puheet ihan tosissaan ja toteuttaisi ne sellaisenaan? Oppisopimuskoulutettavilta vietäisiin suurin osa nyt maksettavasta palkasta, mutta ilmeisesti kaikki työnantajan tuet pidettäisiin ennallaan. Näin päättelen siitä, että Katainen ei puhunut niistä korvauksista mitään.

Epäilemättä se esimerkkinä toimiva kuorma-autoyrittäjä ottaisi paljon lisää opetettavia, koska se olisi taloudellisesti kannattavaa. Koulutettavat tekisivät hänelle työtä työharjoittelujaksojen aikana ja firma saattaisi menestyä hyvin. Mikään ei kuitenkaan takaisi, että ne koulutuksesta valmistuneet saisivat pysyvän työpaikan. Ei työnantajan kannattaisi palkata ammattimiehiä, joille joutuisi oikeasti maksamaan TES:n mukaista ammattilaisen palkkaa. Hän ottaisi tietenkin uusia koulutettavia tekemään työt puoli-ilmaiseksi.

Tällä tavalla saataisiin paljon niitä Kataisen kaipailemia potentiaalisia yrittäjiä. Kuinkahan moni heistä oikeasti pystyisi perustamaan kujetusalan yrityksen ja onnistuisi työllistämään edes itsensä? Kalusto on melkoisen kallista.

Sama pätee ihan kaikilla muillakin aloilla. Työnantaja ei maksa täyttä palkkaa, jos hänellä on mahdollisuus saada työntekijöitä halvemmalla. Sanon minä sen sittenkin: VMP.

(Ne Kataisen unohtamat työnantajan saamat tuet löytyvät täältä: rahoitus.html)

Kommentit
 1. 1

  Marikka Sand sanoo

  Ehkäpä tätä näkemystä voisi laajentaa koskemaan oppisopimuksen luonteisiin työpaikkoihinkin. Sanotaan vaikkapa ensimmäisen kauden kansanedustajiin tai ministereihin. Eihän heille toki harjoittelijoina voida samaa palkkaa maksaa kuin ammattimiehille?

 2. 2

  Arska sanoo

  Tietääkseni kuorma-auton kuljettajaksi ei edes voi pelkästään oppisopimuksella opiskellakaan!
  Taitavat nuo viisaat (EU)päättäjämme olla rukanneet vaatimuksiaan paljon suuremmiksi jo pelkän ajokortinkin kohdalla?

 3. 3

  sanoo

  Arska, kuorma-auton kyllä, mutta rekan ei.

  Juuri tässä lähimmäisen kanssa puhuttiin, että jo ihan tavallisessa ammatillisessa koulutuksessa oleva työharjoittelu ja erilaiset työkokeilut muut kuntouttavat vieraannuttavat niin omasta arvosta, kuin oman työn arvostamisesta. Meillä oli molemmilla lukuisten harjoittelujaksojen veteraaneilla syvään juurtunut häpeän ja ahdistuksen kokemus siitä, että meidän pitäisi hinnoitella omaa työtämme tai, – mikä pahinta! – pyytää siitä rahaa. Molempien kokemus oli se, että sitä pitää hattu kourassa pyytää töitä ja olla niin ylettömän kiitollinen siitä, että joku huolii, että pitäisi omasta pussistaan tarjoutua viattomalle työnantajalle vähän maksamaan korvausta siitä ilosta, että saapi töissä käydä. Ei liene kovin vaikea arvata mihin nämä erilaiset pakolliset kuntouttavat työt ja oppisopimustyön palkanalennukset tähtäävät. Vastaus on yllä. Sellainen rapamatoksi alennettu duunari on monin verroin helpompi porvarille, kuin itsetietoisempi yksilö.

 4. 4

  jarmo sanoo

  Kyllähän se koulutusta vaatii. Itsellä hankaluuksia jo peruuttaa joku asuntovaunu tarkasti paikalleen, saati sitten perävaunullista rekkaa. Eteenpäin on helpompi mennä.
  Kortti on kallis ja kalusto, muutenkin ammattitaitoisia rekkamiehiä riittää, itsellä ei kortti edes riitä.