Yksityistetään pappipalvelut

Julkisen sektorin toimintaa on viime aikoina yksityistetty estottomasti ja monet vaativat tehokkuuden ja tuottavuuden nimissä lisää yksityistämistä ja kilpailuttamista. Heidän mielestään julkinen sektori ei kerta kaikkiaan voi toimia kannattavasti, vaan tuottaa pelkkiä kuluja. Yksityistäminen muuttaa kaiken kuin taikaiskusta tuottavaksi liiketoiminnaksi.

Hautausmaan viersssä asuvana olen usein sivusta seurannut hautajaisia. Hautojen kaivaminen ja täyttäminen ulkoistettiin jo vuosia sitten. Ensin yksityinen kaivinkoneurakoitsija kaivaa haudan. Arkun ja muun rekvisiitan toimittaa yksityinen hautausurakoitsija, joka myös arkuttaa vainajan. Hautajaisten jälkeen yksityinen urakoitsija peittää haudan.

Ainoa hautajaisiin osallistuva viranhaltija on pappi. Näin ainakin meillä, koska kanttorin virkaa ei ole saatu täytettyä. Seurakunta käyttää keikkakanttoreita tai sitten musiikki tulee nauhalta. Olenkin miettinyt, että miksi tämän papin pitää olla viranhaltija? Eikö hänkin voisi hoitaa tehtävänsä ihan liiketaloudellisten periaatteiden mukaisesti?

Kunnallisten terveyskeskusten yksityistämisessä ei nähdä mitään ongelmaa. Kunta on rakennuttanut terveyskeskukset ja vastaa täysin niiden ylläpitokustannuksista. Yksityiset lääkärifirmat tulevat vain tekemään työnsä ja lääkärit vaihtuvat usein.

Ihan sama tilanne on seurakunnilla. Kirkot on rakennettu jo kauan sitten, samoin seurakuntasalit. Joukko markkinahenkisiä pappeja voisi perustaa vaikkapa firman nimeltään Pappikeskus ja markkinoida kaikkia kirkollisia pappipalveluja kastamisesta hautajaisiin asti. Kaikkien tilaisuuksien kaavahan on periaatteessa sama, joten papin henkilöllä ei olisi niin väliä. Riittää, että hänet on papiksi koulutettu.

Ihan sama on tilanne lääkäreiden kohdalla. Potilasta täysin tuntematon lääkäri tosin voi kiireessä tehdä virheitä, mutta yksikään vainaja ei tule valittamaan, vaikka uppo-outo pappi hautajaisissa puhuisi ihan pehmoisia vainajan maallisesta vaelluksesta.

Seurakunnan hallinto voisi kilpailuttaa pappipalvelut ja laatia tarjouspyynnön, johon sisältyisivät kaikki papille seurakunnassa kuuluvat tehtävät. Kansainväliset pääomasijoittajat tietenkin kiinnostuisivat yksityisistä pappiyrityksistä, mutta sehän on lääkärifirmojen tapauksessa kuulemma pelkkä etu. Yrityksen perustaneet papit voisivat kohta myydä firmansa pääomasijoittajille ja ruveta elämään leppoisasti koroillaan. Tietenkin he voisivat halutessaan toimia keikkapappeina mukavissa tilaisuuksissa.

Eihän näin voi tehdä, niinkö sanotte? Tietenkin voi. Ei rahalla ole moraalia, joten ei sillä voi olla uskontoakaan.

PS Älkää nyt tosissanne ottako. Katselin lauantaina keittiön ikkunasta hautajaisia ja trollauksen halu kävi ylivoimaiseksi.

Kommentit
 1. 1

  Kaarina sanoo

  Herrajumala. Tottakait näin pitää tehdä. Tunnen erään papin joka on aivan uupua tyäyaakkansa alle – oikeasti. Pieneen seurakuntaan ei saada apupappin virkaa täytettyä kun sinne ei kertakaikkiaan kukaan nurista leipäpapeista halua. Tämä olisi oiva ratkaisu senkin pikku seurakunnan ongelmiin. Jess. Hyvä idea Sakke.

 2. 2

  OP Järvinen sanoo

  Erinomaisia näkökulmia aiheeseen jota ei usein kyseenalaisteta. Mielestäni pitäisi.
  Kirjoituksen painoarvo tosin romahtaa PS:n myötä. Siihen saakka uskoin todistavani poikkeuksellista avara-katseisuutta ja siviili-rohkeutta. Harvinaisia hyveitä kumpikin.

  PS. Ottakaa tosissanne jos haluatte.

 3. 3

  duunari sanoo

  Itselläni on ollut kunnia palvella paria, isoa valtio-omisteista teollisuusyritystä ja sen jälkeen mm. yhtä Suomen parhaiten johdettua, vanhaa ja menestyvää yksityisomisteista firmaa. Tämän kokemuksen perusteella en yhtään ihmettele miksi yhtä sun toista bisnestä halutaan yksityistää. Tuottavuuden ero on valtaisa.

 4. 4

  Jukka Laihiala sanoo

  Laihialaisena vinkkinä voisin ehdottaa puhtaasti kotimaisen leipäpapin käyttöönottamista. Siis reikäleipiä pino papin tilalle ja leipomon sponsoroima nauhoitettu jäähyväspuhe, joka katkeaa parin minuutin välein mainoslööppiin… Lume-versiossa voisi olla monikertakäyttöiset kierrätettävät täyssynnill..eiku -synteettiset leivät säästöjen vuoksi…ihan totta…