Työttömien varasto

Nykyajan työmarkkinoilla työnantajat tuntuvat edellyttävän, että jossain on varasto täynnä syömättömiä ja sontimattomia joka alan ammattilaisia. Sieltä heitä voi käydä poimimassa tarpeen mukaan ja tarpeen loputtua palauttaa takaisin varastoon. Hinnan on tietenkin oltava mahdollisimman edullinen ja mieluiten työvoimaa on saatava ilmaiseksi.

Soile Kulin löysi Facebookista juuri sopivan kuvan:

byfanar-darfinkar

(Kuva: Byfånar & Dårfinkar)

Tätä asiaa eivät ihmiset halua uskoa eivätkä edes nähdä. Tänään päästän itseni vähällä ja annan toisten kirjoittaa juttuni. Näin kommentoi fb-kaverini Kari Kaarnavuori eilistä tekstiäni:

– Joittenkin käsityksestä näihin työttömien ympyröihin muodostuu kuva, ettei heillä ole aavistustakaan todellisesta tilanteesta. Se voi osoittautua vaaralliseki. Ajatellaanpa ihmisiä, jotka ovat pätkätöissä, aika-ajoin työttömänä ja välillä jossain savipallon pyörittämiskurssilla, löytämässä jotain sisäistä yrittäjää tai jotain muuta työttömälle ”todella tärkeää”. Näille jatkuvasti toimeentulon rajamailla häilyville työttömyys ei aina ole jyrkkä pudotus vaan jonkinlainen suunnanmuutos suunnilleen samalla tasolla.

Työelämässä onnistuneet ja työttömyyden välttäneet elävät omaa auvoista elämäänsä töineen ja työttömien arvosteluineen. Joittenkin kohdalle sitten sattuu työttömyys ja se tulee olemaan raju syöksy. Siinä vaiheessa ei ole tilanne hallinnassa, kun ei ole tuntunut tarpeelliselta aikanaan näillä asioilla sivistää itseään. Ei ole haluttu liittoja elättää ja työtä kyllä löytyy, jos vaan on haluja niitä tehdä.

Kun nämä onnistujat huomaavat yllättäen olevansa samassa jamassa loisijoitten, sosiaalipummien ja laiskottelijoitten kanssa, on siinä sitten vähäksi aikaa nielemistä. Mikä estää työelämässä olevia selvittämästä, miten työttömiä kyykytetään? Mikä estää näkemästä, ettei työtön ole työtön sen takia, että kaljan kittaaminen kiinnostaa enemmän? Mikä estää näkemästä, että ei työttömänä oleminen käy yltäkylläisestä kulutusjuhlinnasta?

Miettikääpä tätä, kun seuraavan kerran kuulette naapurifirman YT-neuvotteluista ja samaan aikaan mielenne tekee moittia naamatutun työttömän leppoisaa elämää sohvalla loikoen ja kaljaa kiskoen, leveästi yhteiskunnan tuilla eläen.

Kommentit
 1. 1

  Osku sanoo

  Kummasti tämä ”menisivät töihin” ja ”me maksetaan niiden laiskottelu” tyylinen kirjoittelu vähenee, kun tapahtuu suuria irtisanomisia näissä ”osaajien ja menestyjien” yrityksissä kuten Nokia, Sonera, Tieto. Silloin tieto siitä, että tämä voi joskus koskettaa minuakin, tulee tarpeeksi lähelle. Ja se vetää vähän suuta suppuun. Mutta pian taas Espoosta kajahtaa…

 2. 2

  jarski sanoo

  Sitten nämä työttömiä arvostelevat ja lisää heidän kyykyttämistä vaativat A-luokan kansalaiset on itse vaatimassa silmät kosteina yhteiskuntaa apuun työttömäksi joutuessa kun tulikin otettua se 200 000€ asuntolaina ja ei olekaan enää joka vuosi varaa ulkomaan matkalle 😀

 3. 4

  Marko sanoo

  Se on just näin! Suomalaiset tunnutaan jakavan kasteihin sen mukaan ovatko he a) palkansaajia ja veronmaksajia b) etuisuuksien saajia ja edelleen palkansaajat jaetaan AAA-luokkaan, johon kuuluvat vakituiset työntekijät AA-luokkaan, johon kuuluvat pitkää määräaikaista työtä tekevät, A-luokkaan määräaikaiset ja silppu-, pätkä-, ja satunnaistyötä tekevät ja osa-aikaiset ovat B-luokkaa.

 4. 5

  Pera sanoo

  Kävin juuri työkkärin info-tilaisuudessa eräässä isossa etelä-suomen kaupungissa, tiilaisudessa jonne meidät oli kutsuttu työnhankatkaisun uhalla, missä meille pitkäaikaistyöttömille kerrottiin, että meidät tullaan siirtämään jollekin uudelle toimintamuodolle (TYP muistaakseni), että nyt viranomaiset vasta alkavatkin todella panostamaan meihin – vihdoinkin. Mutta tie on kuulemma pitkä ja ei ole helppo. Minä tähän tilaisuudessa totesin, että oikea työ olisi parasta lääkettä työttömyyteen, että miksi oikean työn tarjoaminen halutaan unohtaan näissä TYPeissä. En saanut vastausta kysymykseeni.

 5. 6

  sanoo

  add humalassakirjoittaja

  Eikä pelkästään Ruotsissa, Suomessa ja muissa Pohjoismaissa vaan koko EU:n alueella. Esim. Saksassa tätä kutsutaan Harz4. Se kehitettiin aikana jolloin herra Schröder (sosdem) oli kanslerina.
  Eli nämä työharjoittelut ja miksi niitä aina eri aikoina kutsutaankin ovat tulleet voimaan EU:n suosituksista ja niitä alettiin käytännöllistää 90-luvulta lähtien jolloin johtavien EU-maiden hallitukset olivat sosdem-hallituksia (Saksa, Ranska, Englanti, Ruotsi, Suomi jne jne).

  Muuten Ruotsissa on Euroopan huonoin työttömyysturva; vain 65% palkasta ja korkeintaan 300 päivää karensseineen. Samoin sairaspäiväraha ja ensimmäinen päivä on karenssi.
  Ruotsin suurin ”työnantaja” tällä hetkellä on juuri näitä työllistämisohjemassa olevien vastaanottajat, esim. yksityiset, kunnat, yhdistykset, järjestöt jne. yhdessä.
  Ja minkälainen määräysten viidakko tämä onkaan! Koskaan et tiedä, mitä sinulle tapahtuu; et ole koskaan varma mistään. Papereita täytetään ja niitä lähetellään sinne ja tänne ja kauhulla odotat vastausta etkä uskalla aina edes avata suutasi. Luet papereita sanakirjan kanssa; että mitä nämä määräysten sanat oikein tarkoittavat arkikielellä. Ei ihme etteivät kaikki jaksa vaan antavat mennä päin h…….ä.

  On varmasti olemassa tilastot näistä fas3, harz4 jne kaikenmaailman työllistämisohjelmista; saatavilla varmasti EU:sta, esim. Suomessa työvoimaministeri omistaa varmasti sellaisen.
  Olisi muuten hyvä ottaa se tilasto esille siellä Suomessa; siellähän on juuri kunnallisvaalit meneillään. Omista kunnistanne saatte myös tietoa aivan varmasti.
  Muuten tässä on linkki sivulle missä näkyy kunnat (Ruotsissa), jotka näitä ”töitä” järjestävät. Lista ei ole täydellinen ja siitä puuttuu kuntia.

  http://www.slutfasen.se/

  ”De som finns på denna svarta lista mottager 5000 – 8000 kr per månad
  för varje arbetssökande som de ”sysselsätter”. Dvs förutom dina pengar
  så får anordnaren gratis arbetskraft att fritt förfoga över Den sysselsatte
  slaven får så lite som från 0 kr per månad”

 6. 7

  entinen työtön sanoo

  Aika moni kommento erui keskusteluissa, että verot eivät riitä korvauksiin ja siksi pitää pakottaa porukkaa korvauksia vastaan töihin. En tajua miten kukaan voi olla niin tyhmä, ettei tajua, että veroja menee enemmän jos porukka tekee korvauksilla töitä, kun lisäksi tarvitaan byrokratiaa. Sitä paitsi, jos töitä on mitä tehdä korvauksilla, silloin voi maksaa palkkaa. Mitenkähän ne ihmiset saisi ymmärtämään, että veroista ne harjoittelijankin korvaukset tulee.