Sutta ja sekundaa

Talvivaaran vuotavan kipsisakka-altaan rakensivat kiire ja ahneus. Sain eilen Facebookissa yksityisviestin, jossa paikan päällä ollut kertoo työn laadusta näin:

”Sanonpa tässä sinulle yksityisviestinä, kun on tuo pomokin FB-kaverina ja näistä ei välttämättä saisi puhua.  Kipsisakka-allashan on rakenteeltaan sellainen, että aluksi pohjalle on ajettu isoja kiviä, sellaisia 60-100 cm lohkareita tukemaan allasta ja varmistamaan sen kestävyys. Tämä kerros on peitetty karkealla sepelillä ja sen päälle on ajettu – tai olisi pitänyt ajaa – 20 cm kivituhkakerros, jolla altaan pohja on tasoitettu. Tämän päälle on levitetty 1,5 millimetrin vahvuinen muovi. Periaatteessa siis aika hyvä.

Louhos on kuitenkin peitetty huolimattomasti ja louhosten väleihin on jäänyt isoja onkaloita, joihin tämä osittain liian ohueksi kerrokseksi levitetty kivituhka on valunut. Nyt varmaan onkin selvää, että kun 1,5 mm muovikalvo painuu tuhansien tonnien vesimassojen painosta teräviä lohkareita vasten ja kantavaksi pohjaksi tarkoitettu kivituhka häviää alta, niin tilanne on valmis. Samalla huonosti täytetty lohkarepeti toimii erinomaisena salaojana (vrt kukkaruukun pohjalle laitettavat isot kivet), joten altaassa olevat vesimassat pääsevät entistä esteettömimmin karkuun.

Silloinen toimitusjohtaja ja pääomistaja Pekka Perä sanoi mm. näin:

Ei tehdä tästä mitään Mersua – Mitshubishi riittää… (Asennusvalvojien palaveri 2008)

Haluaako joku viimeisenä työpäivänä sanoa, ettei kaivos valmistu ajallaan? (Talvivaaran järjestämä saunailta alihankkijoille 2008)

Toivon, että jollain näistä 60 asennusvalvojasta olisi pokkaa mennä esitutkinnassa poliisille kertomaan, millainen ohjeistus kaivoksen rakentamiseen on annettu.”

Sanotaan nyt heti, että tämä on toisen käden tietoa. Sain viestin kaveriltani, jolle tämä minulle tuntematon henkilö oli sen ensin lähettänyt. Tämä kaverini tuntee kuitenkin kyseisen henkilön ja luottaa hänen sanaansa.

Minäkin toivon, että Oulun poliisin talousrikosyksikkö kuulee altaan rakentajia. Näistä uusista ja luotettavan kuuloisista  varoaltaistahan ei tarvitse edes kysellä. Ihan yleisessä tiedossa on, että ne ovat käytännössä vain maavallilla padottua kosteikkoa tai pikemminkin suota.

Kommentit
 1. 1

  Pentti Toivanen sanoo

  ”Periaatteessa siis aika hyvä. ” (lainaus edelliseltä)
  Mielestäni ei edes tuota, koska vaikka kuinka hyvin tuo toteutettaisiin niin se olisi pelkkää ”silmänlumetta.”
  Jos ympäristölle haitallisia aineita haluttaisiin estää luontoon joutumasta niin aivan eri perusteilla niitä lupia pitäisi myöntää.Ja nykytekniikalla niitä perusteita olisi helppo toteuttaa. Kysymys on vain siitä, että se maksaa enemmän kuin muovirullat ja vuorivillat jne. Varmaan tullaan kohta vaatimaan, että voi siellä oman pellon nurkalla käydä kusella (toki se on jyrkästi nyt kielletty) kunhan vaan on muovi laitettu alle. Ei vaan luvan myöntäjä siinäkään tajua, että sadevesi huuhtelee sen pissin sinne peltoon, mutta kun luvassa lukee noin niin sanoisiko se nykykansalainen, että ”so what?” vai mitenkä?
  Lupia myöntävät viranomaisetkin ovat niin kovassa paineessa kun työpaikkojakin luvataan luvansaamisen myötä ja ”voiitelussa liukastenuita”, mutta siinähän sitä täytyy ollakin kova ELY-keskuksen henkilö jonka pitäisi toimia sen mukaan, että mihin hänet on palkattu niin hän myös röhkeasti myöntää virheet. Rahamiehet ja yhtiön johto laatinee parhaillaan lauselmaa jonka syylliset löytyvät jostain muualta kuin työntekijöistä.

 2. 2

  Pena sanoo

  Kiva kun laitot esille… vaikuttaa aika törkeeltä toiminnalta siellä laitoksen alkutaipaleella.

  T: Pena

 3. 3

  sanoo

  Joo, mä tiesin tuon rakenteen. Meillä kotona pirtissäkin ollaan puhuttu, että noinhan se on. Eipä siinä tartte olla kuin maansiirron perustiedot. Aivan vastaavaa rakennetaan kaikkialla Suomessa muuallakin, nimittäin tietyömailla, eri versioina.

  Hyvä, että toit blogissasi asian esiin. Kiva, kun joku muukin vihdoinkin puhuu tästä.

  Ne kivenlohkareet, alimmainen kerros siis, saattavat olla suurimmillaan todella suuria. Riippuu ihan työmaan valvonnasta, kuinka pieneksi ne räjäytetään. Niillä on enimmäiskoko, joka saattaa olla hyvin viitteellinen jossain huisin kalliilla moottoritietyömaallakin. Voimme vain odotella milloin suuren kivet pompsahtavat pintaan, kun maa routii tien alla.

 4. 4

  sanoo

  Ja nythän se allas on sitten tyhjä lehtikuvista päätellen; sillai se firma siis pääsi eroon myrkyistään.
  Toivottavsti ihmiset jaksavat ottaa vesinäytteitä pulloihin todistajien paikallaollessa.

  Ihan käsittämätöntä touhua valtion puoleltakin.

 5. 5

  tarkkailija sanoo

  Oheisessa linkissä aukeaa karu totuus Talvivaarasta, miten allasta rakennetaan suolle:
  http://kansalaisen.karttapaikka.fi/asetukset/asetukset.html?e=556974&n=7092383&scale=4000&tool=siirra&width=500&height=500&feature=ktjraja&showSRS=EPSG:3067&mode=orto&lang=fi
  Tämä ilmakuva on viime vuodelta ja kaikkien katsottavissa kansalaisen karttapaikalla.
  Maanrakentamisen asiantuntemus taitaa Kainuun erämaassa olla siinä kraaterissa mikä altaan pohjasta paljastui.