Asian vierestä

Ajankohtaisen kakkosen syrjäytymistä käsittelevä teemailta oli paha pettymys. Studioon oli koottu joukko keskustelijoita, joista osa edusti omahyväistä itseään ja osa ei muuten vain näyttänyt ymmärtävän illan teemasta yhtään mitään. Juttu rönsyili odotetusti sivuraiteille alkaen paskaduunien olemassaolosta ja koko syrjäytymisen käsitteestä.

Sarasvuosta en viitsi sanoa paljon mitään, mutta kokoomusnuori Henri Heikkinen piti työttömyyden syynä hyvinvointiyhteiskuntaa. Kun yhteiskunnan sosiaalipalvelut ja työehtosopimusten yleissitovuus ajetaan alas, niin kaikki on hyvin ja markkinavoimat hoitavat asiat.

Onneksi Emilia Kukkala pysyi asiassa. Hänen johdonmukainen viestinsä oli, että työstä on maksettava palkkaa ja sillä palkalla on tultava toimeen. Tätä ei osa keskustelijoita tuntunut ymmärtävän ollenkaan, vaan he puhuivat sitä iänikuista höpinää ilmaisen työn jalostavasta vaikutuksesta. Sillä kuulemma pääsee työn syrjään kiinni ja se auttaa urapolun etsinnässä. Kuuroille korville tuntuivat kaikuvan työttömien työnhakijoiden ihmettelyt siitä, milloin ne urapolut aukeavat, jos palkatonta harjoittelua seuraa vain lisää palkatonta harjoittelua.

Onko sitten paskaduuneja olemassa? On tietenkin. Paskaduunia on jokainen työ sen laadusta riippumatta, jos siitä  ei makseta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Paskaduunia on joka ikinen opiskeluun liittymätön palkaton työharjoittelu, työelämävalmennus ja kuntouttava työtoiminta. Sitä eivät ole hampurilaisten paistaminen tai siivoaminen, jos työstä maksetaan palkkaa. Työmarkkinatuki ja toimeentulotuki eivät ole palkkaa. Ei tämän pitäisi niin vaikea olla ymmärtää.

Jonkun maininta työttömille järjestettävistä huuhaa-kursseista sai Sarasvuon melkein pillastumaan. Kurssien moittiminen on kuulemma ammattilaisten työn täydellistä aliarvioimista. Sarasvuon reaktiota en ihmettele, koska hän on menestynyt myymällä juuri sitä samaa höpinää liiasta rahasta kärsiville yrityksille kovaan hintaan.

Ne kurssit ovat täyttää huuhaata. Niillä aikuiset ihmiset opettelevat sanomaan käsipäivää ja kuulevat, että työhaastatteluun mentäessä on hyvä laittaa siistit vaatteet päälle ja kammata tukka. Lisäksi näihin kursseihin liittyy poikkeuksetta useamman viikon  kestävä palkaton työharjoittelu, josta ei koskaan seuraa varsinaista työsuhdetta.

Ajankohtaiselle kakkoselle annan sellaisen vihjeen, että kutsukaa keskustelemaan sellaisia ihmisiä, jotka tietävät jotain illan aiheesta. Tai järjestäkää vaikka katsojaäänestys, jossa äänestetään kaikkein tolloimmat ulos. Eilisestä porukasta olisivat joutuneet alkumetreillä pihalle Sarasvuo, Heikkinen ja ne kaksi nuorta yrittäjänaista, joiden nimet eivät jääneet mieleeni. He lakaiskoot omaa urapolkuaan toisten tekemällä ilmaisella työllä ja kuvitelkoot olevansa hyväntekijöitä.

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Minulla on takanani 5 vai peräti 6 erimittaista työharjoittelujaksoa n. 10 vuoden ajalta. Olen siis ollut suorastaan harjoittelukierteessä. Yksikään ei ole vienyt kohti työpaikkaa. Seuraavalta kursilta otetaan uus ihminen joka aloittaa seuraavana maanantaina klo 8. Mitä hyötyä tästä on? Ohjausta ei ole saanut tai se on ollut aivan riittämätöntä, vaikka kuinka laissa sellaista vaadittaisiin.

 2. 2

  leo sanoo

  Olen pitkälti samaa mieltä. Tarkoituksena oli luoda ristiriita liberalismin ja muun välillä, ei onnistunut kun porche mies puhui vaan itsestään. Kurssit on Sarasvuon omaisuuden takana, siksi se pööllähdys. Täällä valitti työttömyyskouluttaja, etteivät ne työttömät viitti sulkapalloakaan pelata. Eihän Saravuokaan ammattimies ole, pelkkä harrastaja aikoinaan työn kautta oppinut ylioppilas, katsokaa vanhat tv ohjelmat. Olin yllättynyt Lauri Ihalaisen innostuksesta ja se on paljon se. Itse hylkäämis juttuhan ei edennyt pätkääkään. Paljastuiko sekään sen projektirouvan takaa että valtaosa fyrkasta joka on tähän tai työttömyyden hoitoon, menee muuhun nk parempiin taskuihin. Suomessa on tuhansia projekteja, jotka hankehakemuksessaan ovat luvanneet poistaa työttömyyden ja muutama vuosi sitä aina kerrallaan mietitään. Jyväskylässä muuten ammattikoulussa tutkitaan koulutuksen viemistä Kiinaan, jotta työttömyys poistuisi.

 3. 3

  sanoo

  Ei ole paskatyötä, ei…

  Tiistai-iltaisissa nuorten syrjäytymisiltamissa kaivettiin paskatyö naftaliinista. Yhdet syyllistävät osaa nuorista siitä, että nämä olettavat kaiken työn olevan heti mulle kivaa nyt ja siksi nämä kieltäytyisivät epämielekkääksi katsomastaan työstä ja toiset taas kannustivat (tai pakottaisivat) nuoren tekemään mitä hyvänsä työtä. Tämä pakottaminen voi olla kepin naamioimista porkkanaksi; toimeentulotuen ja työttömyyskorvauksen tekeminen vastikkeelliseksi voidaan perusteella kauniimmin sillä, että väitetään kaiken työn olevan kannattavaa. Ja jos ei tiedetäkään tarkkaan, että miksi se on kannattavaa, niin sit-ten vedotaan ansioluettelon mustiin aukkoihin. Jotka ovat monilla nuorilla pikemminkin valkoisia, sillä ei ansioluetteloakaan voi tyhjästä nyhjästä, ja ei ei-minkään väliin voi tulla mitään. Kun sitä väliä ei ole!

  Studioon oli marssitettu sankarillisuudessaan velvoittavia esimerkkihenkilöitä siitä, miten tsupparista on mahdollista edetä toimitusjohtajaksi. No, toki tämmöisiä tapauksia on. Nuorilla, joilla ei ole työkokemus-ta, melkein kaikki varmaan onkin parempi kuin ei mitään. Olen töissäni lukenut yli kolmekymppisten cv:itä, joissa ei ole koulun jälkeen paljoa muuta ollut kuin pari lastenvahtikeikkaa, vähäsen ostoskes-kuksen vartiointia ja mainostenjakoa, ja tämä ei ole ainoastaan yhteiskunnallinen ongelma vaan joko yksilöllinen tragedia.

  No, hyvä, jos edes nuorista päästäisiin yksimielisyyteen. Mutta mitä sitten pitäisi tehdä vähän van-hemmille sellaisille ihmisille, jotka eivät oikein ole perustaneet pysyvää jalansijaa minnekään? Kehot-taako maisteria puhelinmyyjäksi, ekonomia sihteeriksi ja diplomi-insinööriä siivoojaksi? Onko tosiaan-kin kaikki työkokemus hyvästä? Kaikesta toki oppii elämän korkeakoulussa jotakin, jos ei muuten, niin takaperoisesti, ja rahaa niistäkin saa, tosin aika vähän. Mutta onko tosiaankin mahdollista ponnistaa sihteeristä toimialajohtajaksi tai siivoojasta kehittämispäälliköksi? Jonkun työnantajan silmissä koulu-tusta vastaamattomat työt leimaavat tekijänsä epäonnistujaksi. Sanokaa siis se työnantajille: että kaikki työ on arvokasta. Ei ole paskatyötä, ei…

 4. 5

  sanoo

  Noiden jauhajien sanasumutuksessa on kysymys siitä, että he ottavat nykyiset olosuhteet annettuna, ja yrittävät sopeutua niihin, sen sijaan että yrittäisivät muuttaa olosuhteita. Annettuna otetaan se, että töitä ei ole kaikille. Tätä ei yritetäkään muuttaa, saati hyväksyä, vaan sen sijaan aletaan askarrella toissijaisten ja julmempien asioiden parissa, eli kaikenlaisen tempputyöllistämisen ja sen sellaisen parissa.

  Siitä tulee hyvä olo, sitä voi kuvitella tehneensä jotain, ja vähintäänkin sitä tulee määrittäneeksi pelin säännöt uudelleen: olennaista ei olekaan toimeentulon tuottava työ (koska sitä ei riitä kaikille), vaan työ sinänsä, millä tahansa ehdoilla.

  Eihän se mikään todellinen ratkaisu ole, mutta moni siitä hämääntyy ja hämää ennen kaikkea itseään.

 5. 6

  mymmeli sanoo

  Minä katselin ”syrjäytymisiltaa”, ja olen samaa mieltä, että asian sivusta puhuttiin. Tosin tuli siellä asiaakin paikoitellen. Kaikista kauimmas keskustelussa mielestäni meni Emilia Kukkula. Hän ei esittänyt yhtään oikeaa ratkaisukeinoa mihinkään, lisää rahaa vaan pitäisi saada, mutta ei kertonut sitäkään, että mihin. Hän ei tainnut puhua itse ongelmastakaan mitään.

  Minun korvaani särähti se pullo/ pulla vertaus. Pullan leipomiseen ja koskenkorvapullon juomiseen menee sama aika ja raha. Sen päätöksen tekee jokainen itse, jos leipoo pullaa, niin se on koko perheelle kiva, jos taas juo sen pullon, se ei ole kenellekkään kiva. Ja lapsien syrjäytymisriski on pullovaihtoehdossa suurempi.

 6. 7

  sanoo

  Itse en allekirjoita täysin tätä näkemystä paskaduunien luonteesta, vaan niputan kyllä kylmästi samaan läjään kaikki hanttihommat, joissa työehtosopimus on räikeän jälkeenjäänyt tulokehityksestä, tai työ jakaantuu pätkiin siten, että työn suorittaminen riittävillä viikkotunneilla – matalapalkka-aloilla käytännössä täysillä viikkotunneilla – on joko mahdotonta tai arjen sujuvuutta merkittävästi haittaavaa. On myös paljon matalapalkka-aloja, joissa työllä voi tulla toimeen. Ja hyvä niin. Selkeä minimivaatimus palkalle olisi se, että työllä tulee toimeen myös yhden hengen taloudessa elävä – ja jotakin jää sukanvarteen joka kuu. Sellainen työ, missä työnsuorittajan palkkatulot eivät karru millään tasolla pääomaksi, on paskaduunia. Pienilläkin tuloilla on niin halutessaan kyettävä vaikkapa lyhentämään kohtuullista asuntolainaa.

  Oikeastaan tämä asumismuotokysymys on suurempi tuloihin liittyvä tasa-arvokysymys. Tuensaajahan ei saa omistaa, vaikka omistaminen vähentäisi tuensaajan riippuvuutta tukiverkostoon. Lopulta tuet siirtyvät välillisesti enenevässä määrin suurpääoman taskuun, kun sosiaalisen vuokra-asumisen määrärahoja leikataan jatkuvasti.

  Paskaduunien ohella on myös töitä, joita ei halua tehdä. Ne eivät ole välttämättä paskaduuneja sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan allekirjoittaneelle esimerkiksi sellainen myyntityö ”jossa myydään paskaa”, kuten joku eilisen keskustelijoista oivasti totesi. Kyllä minulla on ihmisarvo, vaikka en haluaisi myydä Seiskaa puhelimessa. Ja sitähän en tee, vaikka se olisi viimeinen työpaikka maailmassa.

 7. 8

  Mimi LeMaumau sanoo

  En viittsinyt katsoa ohjelmaa sillä vieraista jo näki mitä on tuleman. Antakaas kun arvaan,
  -Rahaa saa liian helposti, senkun seinästä käy hakemassa
  -Velvoitetyöt nuorille ovat portti vakinaisiin töihin
  -Ei ole olemassa paskatöitä
  Kiitos, tämä ritti. Olen ahdasmielinen ja agressiivinen, totaalisen allerginen noille kommenteille. Ja jos Henri Heikkinsestä on asiantuntijaksi voidaan saman tien tiputtaa työttömät itämereen vrt. Monty Python ratkaisu työttömyyteen.
  Muuten, tsuppareita ei ole ollut pariinkymmeneen vuoteen, siivoojat käyvät kerran viikossa tiukasti aikataulutetun kierroksen jne. Kannattaa miettiä nuoruutensa töitä ja laskea montako niistä on oikeasti tänä päivänä käytettävissä työllistämiseen.

 8. 9

  Laura sanoo

  Olen ollut ko. paskakursseja organisoimassa ja vetämässä. Vaikka yritin tehdä omista kursseistani mahdollisimman vähän paskoja ja osallistujia arvostavia, niin ei se poista sitä tosiasiaa, ettei niistä ollu ko. ihmisten työllistymiseen mitään hyötyä. He saivat kurssista väliaikaisen syyn nousta aamuisin ja saivat pari uutta kaveria. Osalla oli kurssin suhteen varmasti isojakin odotuksia ja he pettyivät. Kurssi oli ihan kivaa ajankulua osalle, osalle tyhjänpäiväistä ajanhukkaa.

  Pelkkä kurssittaminen on varmasti huono idea, jos tarkoituksena on edistää työllistymistä. Mun vetämiin kursseihin kuului harjoittelua paikassa, jonka osallistuja itse valitsi. Ajatuksena oli, että ihmiset voisivat palkkatuella työllistyä sitten niihin harjoittelupaikkoihinsa. Muutama ihminen saikin palkkatukipaikan, mutta iso enemmistö jäi ilman. Osalle harjoittelu oli ihan liikaa vaadittu ja ihmisiä ohjattiin saamaan jotakin terveydenhoitopalvelua, sillä he eivät olleet työkykyisiä. Olihan siellä sitten paljon niitäkin ihmisiä, jotka olivat aivan mainiosti työkykyisiä ja koulutettujakin, mutta kun ei ollut mihin työllistyä. Siihen ei kurssit auta, sillä vika ei ole ihmisissä vaan työmarkkinoiden rakenteessa.

 9. 10

  mymmeli sanoo

  Eikä se AMK-opiskellut ollut kovin innostuneen näköinen, vaikka sai työpaikan (ja vielä toimistotyöstä).

  Omat lapset ovat käyneet ”paskaduuneissa”, ja vajaatuntista siivoushommaa voi tehdä ainakin kotona asuessa.

  Syrjäytyneitä on montaa sorttia, eikä kaikille sovi samat keinot. Minä teen vapaaehtoistyötä köyhien lapsiperheiden kanssa, ja tekisi mieleni väittää, että nyt jo lapsista näkee mahdolliset syrjäytyjät.

 10. 11

  sanoo

  Itse sain ”kenkää” duurista (Helsingin kaupungin sosiaaliviraston ja työ-ja-elinkeinoministerön hoitama työllistysyksikkö) sen takia, että en suostunut 9€ päivä töihin. Sanoin, että tuolla rahalla en suostu laittamaan edes herätyskelloa päälle, kun velotan jo ensimmäisestä tunnistakin enemmän. Kokoomuslainen ajattelutapa lienee sen kaltainen, että mitä tahansa on pakko ottaa vastaan, kunhan vaan pääoma nettoaa. Ei käy ainakaan meikäläiselle, muista en tiedä!

 11. 12

  mymmeli sanoo

  9€/päivä ei ole mikään korvaus, sehän menee jo matkoihin ja eväisiin. Joku tolkku pitää näissäkin olla.

 12. 13

  usva sanoo

  Mä muistan puolen vuoden työharjoittelujaksosta sen, että menin joka aamu nälkäisenä sinne istumaan kuudeksi tunniksi. Pomo veti sapuskaa viereisessä pöydässä ja mä yritin teeskennellä et kaikki on hyvin, kahvi maistuu. Kelan rahat tuli silleen epätasaisesti että vuokranmaksu (18m2yksiöstäni n.500 e) ei onnistunut ajallaan ja rahaa ei tosiaan jäänyt juuri mihinkään, edes ruokaan. Vaikka harjoittelu liittyi alaani ja olisi voinut olla kivaa, se oli todella masentava kokemus. Sitä seurasi elämäni ensimmäinen vakava masennus ja työkyvyttömyys, näköalojen ja mahdollisuuksien radikaali väheneminen, alle kolmikymppisenä korkeakoulutettuna.
  Siivousta ja montaa muutakin duunia kokeiltu on, helsingissä ainakin tarvitsee sossun tukia hakea, jos vuokransa haluaa maksaa siivouspalkalla. Pitäisi ottaa huomioon se, etteivät kaikki voi asua päälle parikymppisinä kotona tai saada vanhemmilta tukea. Kai se ihan jees on jos kaikki saatu palkka on plussaa ja menee säästöön, mutta näin se ei monien syrjäytymisvaarassa olevien kohdalla ole. Ja syrjäytymisvaarassa voi olla ”väärän” alan valinnut, korkeakoulutettu, melkein mitä vaan töitä palkkaa vastaan tekemään valmis, itsenäinen ja itsestään yksin vastuussa oleva nuori aikuinen.