Kuin piru Raamattua

– On arvokasta elättää itsensä ja perheensä työllä – ja antaa osuus yhteiseen kassaan. Moni kokee epäreiluksi sen, että kaikki terveet ja työikäiset eivät osallistu työelämään. Tämä nakertaa hyvinvointivaltion hyväksyttävyyttä kansalaisten silmissä. Työn arvostuksessa on nähtävissä selkeä trendi: kaikki työ ei enää kelpaa. Tämä uhkaa murentaa hyvinvointimme perustaa, joten työnteon arvostus on palautettava. Kaikki työ on arvokasta.

– Jatkossakin tarvitsemme riittävät turvaverkot sairauden, työttömyyden, opiskelun, vanhemmuuden tai vanhuuden varalle. Siksi perusturvaakin on korotettu tämän hallituksen aikana. Mutta turvaverkot eivät saa johtaa työikäisten ihmisten syrjäytymiseen työelämästä liian pitkäksi aikaa – tai pahimmassa tapauksessa kokonaan. Yhteiskunnan turvan on oltava aktivoivaa muutosturvaa. Se ei vedä alas, vaan nostaa ylös.

Nämä ovat otteita SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen tänään Tampereella pitämästä puheesta Suomalaista hyvinvointivaltiota on uudistettava. Ei puhe ollenkaan huono ole, mutta nuo vahventamani kohdat pomppasivat silmiini.

Urpilainenhan syyllistää työttömiä siitä, että he eivät osallistu työelämään. Hän menee vielä pitemmälle ja antaa ymmärtää, että työttömille ei työ edes kelpaa ja puhuu yhteiskunnan tukiverkosta riippumattona. Tämä kielikuva antaa inhottavasti ymmärtää, että työttömät lojuvat laiskoina viitsimättä kantaa omaa korttaan kekoon. Kaikki työ on Urpilasen mukaan arvokasta, mutta työstä saatavasta palkasta hän ei puhu mitään.

Lääkkeeksi puheenjohtaja näkee aktivoivan muutosturvan. Tämä kohta haisee ikävästi Paula Risikon ja muiden kokoomuslaisten markkinoimalle vastikkeelliselle sosiaaliturvalle.

En nyt viitsi enkä jaksa lukea enempää tuota puhetta kuin piru Raamattua. Sen sanon kuitenkin näin rividemarina, että jos aktivoiva muutosturva tarkoittaa työttömien palkattomien töiden lisäämistä millä tempputyöllistämisen nimikkeellä tahansa, niin puolueella saattaa olla kohta yksi jäsen vähemmän.

Suomella on totuuden hetki, kuuluu tuon puheen otsikon alku. Ilman pienintäkäkään vahingoniloa minun on todettava, että se totuuden hetki on kannatuslukujen valossa SDP:llä ja Urpilaisella. EK:n ja kokomuksen renkinä häärääminen syö väkisin kannatusta. Ja se kannatus ei taatusti nouse sillä, että syyllistetään työttömiä ja muita köyhiä tukiverkon riippumatossa makaajiksi.

Kommentit
 1. 1

  Juhani Valli sanoo

  Tein periaatepäätöksen tänä vuonna. Äänestin sokeasti demareita nuoresta saakka. En äänestä heitä enää koskaan.

 2. 2

  Raiko Karvonen sanoo

  Asia on juuri näin, kuten kirjoitit.

  Yhteiskunnan ja hyväosaisten on helppo puhua löysiä, koska aktivoiva työvoimapolitiikka ei koskaan koske juuri heitä. Hyvässä asemassa olevien on helppo kannattaa sosiaaliturvan vastikkeellisuutta ja ilmaistöitä, koska ne eivät koskaan tule koskemaan juuri heitä, jotka asioista käytännössä päättävät eduskunnassa.
  Köyhiä potkimalla ei kannatus taatusti tule lisääntymään. Demareiden kannatus on historiallisen heikkoa ja nyt ollaan monessa asiassa Kokoomuksen juoksupoikia, mikä ei taatusti lisää puolueen kannatusta.

 3. 3

  Anna sanoo

  Aika hämmentävää tekstiä Urpilaiselta. Tämän jälkeen tämä äänestäjä ei oikein ole enää varma, voiko demareita enää äänestää.

 4. 4

  matti sanoo

  hurjaa juttua – et varmasti ole Jutan hartaimpia ihailijoita – ja varmaan muistat senkin kun totesin jotain sinun kuulumisestasi po. joukkoon … oikeaa joukkoa on tosin aika vaikea loytaa.

 5. 5

  Papi sanoo

  Onkohan puhe laadittu yhdessä Jyrkin kanssa? Sekoitus se oli kuitenkin, ei kaikki ollut omaa.

  Mukana myös yhteistyökumppanin ajatuksia, koska eikös se niin ollut että yhdessä tekemällä

  päästiin eteenpäin. Poliitikon puheita.

 6. 6

  sanoo

  Jos urpilais-katais-liittolaiset löytävät hyvinvoinnin olemuksen, lupaan olla mukana itseni kaltaisten polkemisissa.

 7. 7

  aleksi sanoo

  Suomessa valitettavasti enenevässä määrin lisääntyy se amerikkalaistyyppinen ajatus että jokainen on oman onnensa seppä ja niin ollen myös epäonnensa. Osa meistä onkin mutta eihän se kaikkiin päde.
  Aika älytöntä syyllistää ihmistä joka tekee kymmeniä, satoja työpaikkahakemuksia vuosittain, osallistuu kaiken maailman kursseille, pihistää elämisestään jne.

 8. 8

  Työttömien auttaja sanoo

  Erittäin iloisia uutisia työttömille. Työttömien auttamista nimittäin tehostettiin Nurmijärvellä keskittämällä työvoiman palvelukeskus (TYP), työ- ja toimintakeskus, mielenterveyskuntoutujien päiväkeskus sekä päihdekuntoutujien päiväkeskus samaan paikkaan. Näin työttömät saavat kaikki tarvitsemansa palvelut samasta paikasta. Nyt kaikkien työttömien on syytä tanssia riemusta ja ylistää Nurmijärven toimia työttömien auttamiseksi:

  ”Kunnan työllistämistä tukevat palvelut uuteen monipalvelukeskukseen

  21.8.2012 9.00
  Kunnanhallitus päätti 20.8. kokouksessaan hyväksyä työllistymisen monipalvelukeskuksen perustamisen Nurmijärven kuntaan vuoden 2013 alusta. Tällöin kaikki työllistymistä tukevat palvelut sijoittuvat yhteen paikkaan.

  Sosiaali- ja terveyspalveluiden työllistämistä tukevia palveluja tarjotaan tällä hetkellä kuudessa eri toimipisteessä eri puolilla kuntaa. Uuteen monipalvelukeskukseen on tarkoitus sijoittaa työvoiman palvelukeskus (TYP), työ- ja toimintakeskus, mielenterveyskuntoutujien päiväkeskus sekä päihdekuntoutujien päiväkeskus.

  Keskuksen asiakasryhmät koostuvat nuorista ja/tai pitkäaikaistyöttömistä, joiden työllistymisen edellytykset ovat eri syistä alentuneet ja jotka ovat pitkäaikaisia toimeentulotuen käyttäjiä, kehitysvammaisista aikuisista, jotka ovat pääasiassa työ- ja toimintakeskuksen nykyisiä tai tulevia asiakkaita sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujista.”
  http://www.nurmijarvi.fi/ajankohtaista/1835/kunnan_tyollistamista_tukevat_palvelut_uuteen_monipalvelukeskukseen

 9. 9

  Ilona sanoo

  Sekin niiltä aina pääsee unohtumaan, että työttömät maksavat työttömuuskorvauksesta veroa. Yksi viidesosa korvauksesta menee veroihin!