Harkittu ryöpytys

Eilinen Haaga Helian toimittajaopiskelijoiden verkkojulkaisu Tuima.fi:n juttu sosiaalietuuksia kahmivasta ja työtä välttelevästä Tatusta oli ilmeisen tarkkaan harkittu teko. Toimittajaopiskelija oli löytänyt 26-vuotiaan Tatun, joka saa pelkkää toimeentuotukea 1 100 euroa kuukaudessa ja välttelee tahallisesti työtä ja sosiaaliviraston järjestämiä kursseja.

Tuima korjasi nopeasti jutun pahimpia valheita, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Voi myös sanoa, että tavoiteltu päämäärä oli jo saavutettu. Kokoomuspoliitikot kautta maan olivat heti jutun julkaisemisen jälkeen sormi jakonapilla levittämässä tarinaa ja yksi nopeimpia oli tähänkin blogiin kommentoiniut helsinkiläinen Ossi Mäntylahti. Hän on tietääkseni jutun kirjoittajan ystävä ja saattaa ihan hyvin olla vaikka tarinan tilaaja.

Tilaustyöltähän koko juttu näyttää ja sen ajoituskin oli liian hyvä ollakseen sattumaa. Samana päivänä julkaistiin valtakunnanuutisissa tutkimus, jonka mukaan sosiaalietuuksia huijataan vuosittain neljän miljoonan euron edestä.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen paheksui julkisesti sitä, että nuorille syydetään toimeentulotukea ilman että he tapaavat sosiaalityöntekijää kuukausiin. Minulle jäi epäselväksi haluaako Pelkonen lisätä sosiaalityöntekijöiden määrää vai ottaa sosiaalituet pois niiltä, jotka eivät resurssipulan takia pääse tapaamaan sosiaalityöntekijää. Pelkosen ulostulot tuntien veikkaan hänen olevan jälkimmäisen vaihtoehdon kannalla.

Sattumalta samana päivänä Yle julkaisi tekemänsä kyselytutkimuksen siitä, saako valtiolta vähän varastaa sosiaalietuuksien väärinkäytön muodossa. Vastaus on tietenkin odotettu ei, mutta jo kysymys on suoraa johdattelua. Kysymys pitää itsestään selvänä, että varastaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus ja vastaajat ohjataan olemaan varkaille vihaisia.

Hölmökin huomaa, että ryöpytys on harkittua. Tarkoituksena on edistää kokoomuksen suunnittelemaa sosiaalietuuksien vastikkeellisuutta eli palkattoman työvoiman saaamista yrityksille. Hyväuskoinen kansa narrataan asian taakse eivätkä ihmiset ymmärrä sahaavansa omaa oksaansa. Kun palkaton työ yleistyy, niin irtisanomiset lisääntyvät ja palkattomia työntekijöitä saadaan runsaasti lisää. Moni nyt syvästi työttömiä paheksuva on kohta yksi heistä.

Tatu lienee oikea henkilö ja juttu pääosin totta. Kun lasketaan yhteen työmarkkinatuki, asumistuki ja toimeentulotuki, niin korkeiden asumiskustannusten Helsingissä voi joku saada tukia tuon verran. Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty kiirehti myöntämään asian todeksi ja vaatimaan etuuksien vastikkeellisuutta. Halsingin kaupungista olisi kyllä löytynyt paljon myös toimeentulotukilain tuntevia virkamiehiä, mutta he olisivat saattaneet kertoa totuuden tukien määristä.

Ryöpytys onnistui ja Tatu antoi kasvot kaikille Suomen työttömille. Ne kasvot ovat laiskan lurjuksen, joka rehvastelee yli tuhannen euron tuilla ja välttelee töitä. Tatua käy sääliksi. Hän ei tiennyt mitä teki toisten tahdottomana käsinukkena.

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  ”Hyväuskoinen kansa narrataan asian taakse eivätkä ihmiset ymmärrä sahaavansa omaa oksaansa.”

  Tämä se vaan ei lakkaa hämmästyttämättä minua. Yhtälailla, Kokoomuksen ainainen äänestäminen ihmetyttää suuresti – sitä kun luulisi että pääomapuoluetta ei kovin monen prosentin kannattaisi äänestää.

  Neljä miljoonaa vuodessa on aivan mitätön summa. Taistellaan sosiaaliturvan vastikkeellisuutta vastaan kaikin voimin, ja mieluiten jatkettaisiin sen perustulon suuntaan.

 2. 3

  sanoo

  ”Hyväuskoinen kansa narrataan asian taakse eivätkä ihmiset ymmärrä sahaavansa omaa oksaansa.”

  Tämä se vaan ei lakkaa hämmästyttämättä minua. Yhtälailla, Kokoomuksen ainainen äänestäminen ihmetyttää suuresti – sitä kun luulisi että pääomapuoluetta ei kovin monen prosentin kannattaisi äänestää.

  Neljä miljoonaa vuodessa on aivan mitätön summa. Taistellaan sosiaaliturvan vastikkeellisuutta vastaan kaikin voimin, ja mieluiten jatkettaisiin sen perustulon suuntaan.

 3. 4

  leo sanoo

  Viittis joku laskea paljon nuorten saamat toimeentulotuet ovat ja mitä ne ovat verrattuna esimerkiksi yritystukiin ja maataloustukeen. Tämä on poliittinen manööveri jonka jäljet johtavat sylttytehtaalle.Valitettavasti näyttää siltä että kuntien tehtäviä pitäisi lisätä ja tiukentaa eikä päinvastoin. Kun katselee esimerkiksi Suonenjoen perusturvalautakunnan päätöstä, että alennettaisiin kaikilta toimeentulon saajilta 20% toimeentulotukea. Tai Perustuslakiin saatava tiukka määräys että toimeentuloturva tarkoittaa 40 keskipalkasta palkasta, mutta sehän olisikin kansalaispalkka.

 4. 5

  Osku sanoo

  Tästä Tatun saamasta 1050 eurosta hyötyy eniten – n.600 euroa – sen punavuorelaisen asunnon omistaja. Kun Helsingissä on tuhansia ihmisiä, joiden vuokra maksetaan asumistuen ja toimeentulotuen kautta, on kysymyksessä valtava yhteiskunnan varojen siirto niille, jotka omistavat asuntoja. Tämä jää kokoomuslaisilta jostain syystä mainitsematta.

 5. 6

  Nimetön sanoo

  Oli tämä ryöpytys harkittu tai harkitsematon, niin kyllä se valitettavasti taas muistutti ainakin minua siitä, että tulevina vuosina täytyy suhtautua vielä kriittisemmin näihin ”uutisiin”. Se voi tässä vaiheessa olla lievä puolustus, että jutun kirjoittajat ovat opiskelijoita, eikä termistö ole tuttua, eikä ole aikaa tarkistaa jutun ja termistön oikeellisuutta.
  Itse olen jo vuosia sitten huomannut, että jos lehdessä (painetussa tai nettiversiossa) uutisessa on virhe, joka oikaistaan, niin harva lukee sitä oikaisua, jos edes huomaa oikaisua.
  Ja näitä tulevia ”toimittajia” pitäisi sanoa vielä toimittajiksi, kun he näyttävät tekevän ”uutisia” ja artikkeleita copypaste-systeemillä, vääristäen jutun sisältöä jättämällä oleellisia asioita pois. Ilmeisesti toimitajiin ei kannata ja tarvi luottaa. Ei ainakaan tulevaisuudessa.s

 6. 7

  Unto Kiiskinen tietokirjailja Jokioinen sanoo

  Jo useita vuosikymmeniä sitten luin uutisia, ja kuulin luentoja, kuinka paljon Englannissa käytetään väärin sosiaalitukia. Kun aivan virallisesti summat julkaistiin, niin TUHAT kertaa suurempia olivat ne luvut jotka kertoivat hakemattomista, vaikkakin lakiin perustuvista sosiaalituista.
  Niistä tiedottaminen on siellä ja Suomessakin olematonta. Ujot, liian nöyrät ja yhteiskunnallisesti tietämättömät eivät osaa pitää puoliaan. Eivät ymmärrä mistä apua haetaan ja mitä voisi olla saatavissa.
  Uutisointi on siis tarkoitushakuista. Herää kysymys: Kenen kustantamia lehtiä tilaat ja luet ?.
  Mistä saat juuri sinua koskevia tietoja?
  Jos tunnet lähelläsi jonkun avun tarpeessa olijan, niin kerro hänelle mistä saa apua.

 7. 8

  sanoo

  Politiikka on sitä että kyetään nimeämään kuka on ystävä ja kuka on vihollinen. On nähtävä että Tatun stoori on raja hiekassa – jos alkaa mussuttaa mahdollisista faktavirheistä (voi olla että nuo luvut ovat hieman outoja, mutta 400 euroa käteen on about oikein) tai puhua kurjuudesta, on hyväntahtoinen mutta pihalla oleva idiootti. Jos alkaa puhua siitä että tämä on lopetettava, se tekee ihmisestä yksinkertaisesti vihollisen – ja vaikka vihollista on rakastettava, on kyseessä silti ratkaisematon antagonismi – mutta silloin jos sanoo: juuri näin on toimittava! Juuri tässä on ratkaisu eikä Tatu ole tehnyt mitään väärää, niin silloin on ystävä. Tämä on sanottava kovalla äänellä ja ilman häpeilyä. http://tuima.fi/?p=6426 tämän mittarin mukaan nuorikin vasemmisto on epäonnistunut täydellisesti, se koostuu – kuten oletettavaa – lähinnä hyväntahtoisista idiooteista.

 8. 9

  Vesa H sanoo

  Olen kanssasi samaa mieltä siitä, Tatusta kertova artikkeli voi hyvinkin olla harkittu salaliiton poikanen vastikkeellisen sosiaaliturvan tueksi. Tai sitten se on vain faktisesti virheellistä ja äärimmäisen huonoa journalismia. Mutta tarkoittaisiko vastikkeellinen sosiaaliturva automaattisesti sitä, että riistokapitalistit valjastaisivat maamme heikko-osaisimmat orjatöihin yrityksiinsä? Skandaalihakuinen media lanseerasi esityksen vastikkeellisesta sosiaaliturvasta maalailemalla kauhukuvia niistä mahdollisuuksista, miten kaikki voi mennä täysin pieleen. Ajatus risusavottoihin pakotetuista työttömistä sai minutkin alkuun näkemään punaista, mutta kun esityksen laatinut Rauman sosiaaliturvajohtaja Antti Parpo kertoi Viikon kysymys -radio-ohjelmassa, että vastikkeellisuus voi olla mitä tahansa osallistavaa toimintaa, aloin nähdä siinä myös onnistumisen mahdollisuuksia. Parpon mukaan osallistava toiminta voisi olla esimerkiksi kansalaisopistossa opiskelua tai vaikka kirkkokuorossa laulamista. Halpatyömarkkinoiden syntymisen ehkäisemiseksi työaika olisi vain pari tuntia päivässä sen sijaan, että töissä käytäisiin esim. kerran viikossa koko päivä, mikä mahdollistaisi sen, että halpatyömarkkinat voisivat väärissä käsissä korvata palkkatyömarkkinat. Mielestäni esitys on siinä määrin varteenotettava, että ennen suoralta kädeltä teilaamista siitä kannattaisi ainakin käydä kiihkotonta ja rakentavaa keskustelua. Voi toki olla, että minäkin olen vain osa Kokkareiden salajuonta, mutta oikeasti olen kaksi loppututkintoa omaava pitkäaikaistyötön, joka uskoo siihen, että se, mikä toimii Tanskassa, voi ainakin teoriassa toimia myös Suomessa.

  Kiitos hyvästä blogista!:)

 9. 10

  Täti-ihminen sanoo

  Ihmettelen näitä yleisiä oletuksia mitä ihmisille syötetään. Tarkoitusperiähän voi olla monia ja luulen, että yksi niistä on saada ihmisille vihan kohteita. Mitä tulee sosiaalietuuksien hakemiseen, niin monet jättävät hakematta sillä joskus vaadittujen liitteiden määrä käy ylivoimaiseksi. Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka näkevät mieluummin nälkää kuin alkavat hakea toimeentulotukea. Varsinkin pahasti velkaantuneitten on vaikea, tai mahdoton, saada toimeentulotukea, jos tulot ylittävät toimeentulotukirajan. Tunnen ihmisiä, jotka myyvät omia tavaroitaan saadakseen lapselle ruokaa. Kysyttäessä mikseivät he hae toimeentulotukea, on jokaiselta tullut sama vastaus; ettei se kannata. Ja nämä ihmiset ovat nuoria aikuisia. Samasta syystä en itsekään hae toimeentulotukea. Tunnen kyllä yhden tukien haalijankin. Hän käyttää ne saadakseen päihteitä. Kuulemma sossu maksaa vuokran, jos on itse hassannut rahansa. Eihän ketään voi kadulle häätää. Vai voiko? Suomessa on ihmisiä, joilla ei ole lainkaan asuntoa eikä se ole edes harvinaista.

 10. 11

  Olli Manninen sanoo

  Kohtuulliset asumismenot korvataan Helsingissä 650 euroon eli vuokra saa maksimissaan 650 euroa yhdeltä henkilöltä, yli menevä osa tulee itselle maksettavaksi.

  Toimeentulotuen perusosa on 477 euroa ympäri suomea. Niin pitkään kun ei saa asumistukea, työmarkkinatukea niin sosiaalitoimisto maksaa kaikki kulut. Takautuvat etuudet maksetaan takaisin ja asiakas ei niitä itse saa.

  Tatu ei saa työmarkkinatukea. Hänelle tulee yleinen asumistuki ja lopun maksaa sosiaalitoimisto. Asumistuki on ~294 euroa ja toimeentulotuki ~758 euroa. Perusosa on 477 euroa joka vähennetään toimeentulotuen kokonaismäärästä ~758 euroa. Jäljelle jää 281 euroa, lisätään asumistuki niin saadaan vuokraksi alle 600 euroa.

  Tatu:lla olisi vielä ollut mahdollisuus saada enemmän toimeentulotukea kokonaisuudessaan jos asunnon vuokra olisi ollut suurempi. Ei todellakaan ole Helsingissä harvinaista saada yli 1000 euroa tukia, kostuu se sitten työmarkkinatuesta, asumistuesta tai toimeentulotuesta.. näistä yhdessä tai erikseen.

 11. 12

  Tanja sanoo

  Hei, muuten hyvä juttu, mutta summassa yksi nolla liikaa.

 12. 13

  sakutimonen sanoo

  Aamulla oli kiire ja juttuun jäi muutamia kirjoitusvirheitä. Kiitos kaikille niistä huomauttaneille, olen korjannut ainakin pahimmat typot.

 13. 14

  Jesse sanoo

  Tarkoituksenahan on se, että sosiaalitukia saavan henkilön käteen pitäisi jäädä asumiskustannuksien jälkeen rahaa saman verran riippumatta siitä, millä paikkakunnalla hän asuu. Jos tälläinen henkilö asuu paikkakunnalla, jossa vuokrat ovat huomattavasti alhaisemmat kuin Helsingissä, niin hänen euromääräiset tukensa jäävät huomattavasti pienemmiksi. Kuitenkin molemmille henkilöille jää täsmälleen saman verran rahaa käteen asumiskustannusten jälkeen. Jos vuokra on esim. 300 euroa kuussa, niin hänelle jää yhtä paljon rahaa käteen kuin sellaiselle helsinkiläiselle, jonka vuokra on 600 euroa. Helsingin korkeat asumiskustannukset siis aiheuttavat sen, että euromääräiset tuet näyttävät joidenkin henkilöiden kohdalla suurilta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Helsingissä asuva tukien saaja eläisi yhtään sen leveämmin kuin muualla maassa asuvat sosiaalitukien saajat.

 14. 15

  jansku sanoo

  Neljä miljoonaa huijataan, eli alle euro/suomalainen vuodessa. Samaan aikaan 600 miljoonaa säästyy kun etuuksia ei osata tai jakseta hakea. Eli satanen/suomalainen. Kumpi olikaan uutinen? No se euro tietenkin.

 15. 16

  Jack Dumpster sanoo

  Tatu on oikea ihminen, tiedän kyseisen ihmisen jo yläastevuosilta enkä yhtään ihmettele, vaikka kaikki pitäisikin artikkelissa paikkansa. Juttu on silti erittäin huonoa journalismia, kuten mainitsit.

 16. 17

  Markku Perttula sanoo

  Esim. Oulussa haki yhtä Siwa-myyjän paikkaa 600 ihmistä. Siinä totuus työvoimapulasta. Oulussa ei muutenkaan ole nuorille töitä. Vain työharjoittelu ja oppisopimuspaikkoja.

 17. 18

  PERTTI RAJALA sanoo

  AHNEUDELLA SAA PALJON ENEMMÄN . KUTEN SUURET JOHTAJAT NÄYTTÄVÄT ESIMERKKIÄ.

 18. 19

  Jere sanoo

  Minä olen tässä jonkun aikaa ihmetellyt, että mikseivät nämä laiskoja työttömiä ja sossupummeja haukkuvat ihmiset itse lopeta töissäkäymistä jos työttömyyskorvauksilla ja sosiaalituella eläminen kerran on niin mukavan leppoisaa.

 19. 20

  RM sanoo

  Tässä blogissa myös erinomainen analyysi, jossa osuvasti suhteutetaan Tatun käytöstä:
  http://www.saloniemi.net/kokoomuskokemus/

  Ja tosiaan, kuten joku yllä toi esiin suurin osahan tuosta Tatunkin saamasta summasta menee jollekin rikkaalle asunnonomistajalle vuokran muodossa. Asumistuet ovat välillistä tulonsiirtoa varakkaille. Merkittävä osa jäljelle jäävästä rahasta myös varmasti valuu kiertoon ja kotimaiseen kulutukseen – mikä tässä oli siis ongelma?

 20. 21

  Ihmisen asialla sanoo

  Jotenkin siinä saatiin sopivasti leimattua työttömyys ja kannabis samassa paketissa. Syrjäytyyhän siinä kun opiskelupaikka menee jos haluaa alkoholia vähempihaittaisen vaihtoehdon eikä työpaikkojen huumeseulat saa kiinnittymään työelämään. Ajokortti menee ja elinikäinen leima otsaan. Hollannissa kannabistit käyvät töissä ihan siinä missä kuka tahansa.

 21. 22

  Sami sanoo

  Tuo 4 miljoonan euron summa, joka huijataan sosiaalietuuksina on täysin olematon summa siihen verrattuna kuinka paljon valtiolta huijataan/pimitetään varoja veronkierrolla vuosittain!

 22. 23

  hmmmmmmm sanoo

  Nyt Iltalehti on haastatellut Mikkoa, joka on keplotellut itsellensä työkyvyttömyyseläkkeen nuoruudessaan. Näitä raflaavia otsikoita näyttää nyt tulevan, mutta jos on yhtään faktaa, niin ei hänellekään voi olla edes kateellinen. Nuoruudessa eläkekertymä ei ole kovin suuri, sen lisäksi se eläke on todella pieni, jota hän on saanut ja masennuksen vuoksi sitä maksetaan yleensä määräaikaisesti. Se summa mitä sitäkautta olisi mahdollista saada on todella säälittävä. Eläke ei sinällään tarkoita, että se olisi pysyvä päätös.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013101017584645_uu.shtml

  Toisekseen kannattaa huomioida se, että jos haastateltava on ollut oikeasti masentunut ja hän on kokenut kohtalostaan itseinhoa ja sitäkautta halunnut purkaa oloaan tulemalla julki tällä tavoin, niin eikai tossa voi muutakuin antaa sapiskaa kyseiselle toimittajalle. Melkoista hyväksikäyttöä.

  Eihän tämäkään tee mitään kunniaa sosiaaliturvaa tarvitseville. Nyt on alkanut kokoomuksen kampanja nimellä ”köyhät kyykkyyn”.