Pakko olla totta

Netissä liikkuu uskomaton määrä sellaista tavaraa, josta totuus pitää seuloa esille yhtä varovasti kuin puhdas vesi kaivosta, johon on kaatunut sontakuorma. Sosiaalinen media on perättömien huhujen levittämisessä ylivertainen, mutta kyllä siihen syyllistyvät myös lehtien nettijulkaisut.

Pari päivää sitten Ilta-Sanomat uutisoi sisäministeriön valtiosihteerin tiedotteeseen vedoten, että äärivasemmiston radikalisoitumisen uhka on kasvanut merkittävästi. Tätä totuutta kiirehtivät jopa perussuomalaisten kansanedustajat Juho Eerola ja Tom Packalén levittämään. Kumpikaan heistä ei ollut vaivautunut lukemaan ministeriön alkuperäistä tiedotetta.

Siellä sanotaan selvästi, että Suomessa suurin osa rikoksista, joiden motiivina on ääriajattelu, ovat äärioikeiston tekemiä. Äärivasemmisto on sen sijaan meillä vähemmän aktiivinen kuin äärioikeisto. On kuitenkin viitteitä siitä, että militantti anti-fasistinen liike olisi kasvamassa vastauksena äärioikeiston lisääntyneelle näkyvyydelle viime vuosina.

Jos joku haluaa uskoa Ilta-Sanomien omaperäisiä painotuksia enenmmän kuin alkuperäistekstiä, niin enpä minä sille mitään mahda. Saa jokainen halutessaan uskoa senkin, että EVM maksaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle verotonta palkkaa 191 000 – 324 000 euroa vuodessa. Sellainen saksalaisten piraattien löytämä todiste kiersi toissapäivänä sosiaalisessa mediassa.Väärä tieto perustui nähtävästi käännösvirheeseen. Urpilainen ei ole EVM:n hallituksen jäsen vaan hän istuu hallintoneuvostossa. Sen jäsenille ei makseta palkkaa ollenkaan, kuten tämä varmasti harvemman silmiin osunut oikaisu kertoo.

Lastensairaalan rahoituksesta kiertää monenlaista tietoa. Verovaroja annetaan hämäräperäiselle säätiölle, jolle lisäksi ruvetaan maksamaan verovaroista vuokraa. Rahat katoavat säätiön omistajien kukkaroon. Pistetään tästäkin mielestäni aika uskottava teksti, jossa keskustelun pahimpia virheitä oikaistaan.

Sinänsä en ihmettele, että tällaisia huhuja otetaan todesta. Todellisuudessa tapahtuu niin kummallisia asioita, että ylläolevat tarinatkin saattaisivat yhtä hyvin olla totta. Ne siis eivät ole, mutta tällä hetkellä minua askarruttaa vaikkapa Guggenheimin onnistunut lobbaus. Miten Helsingin päättäjät saatiin uskomaan, että Guggenheim järjestää arkkitehtikilpailun yksityisellä rahalla, kun samaan aikaan rahaa oli haettu valtiolta? Ministeri Vapaavuori kiirehti sitä jo puurakentamisen tukemiseen tarkoitetuista rahoista lupaamaan siinäkin tapauksessa, että rakennusta ei tehtäisi puusta.

Ei nykyisin tosiaan voi olla varma mikä on totta ja mikä ei. Olettaisin kuitenkin, että ihan totta ei ole Iranissa julkaistu uutinen, jonka mukaan natsien kanssa yhteistyössä toimivat avaruusliskot ovat USA:n todellisia hallitsijoita.

Kommentit
 1. 1

  Jouni haimi sanoo

  Toit muuten saku aikahyvin tämän nettiajan erään ongelmanesiin jokaminun mielstä on juurituolähdekrtiikkija ja lähetiden väitteentodenperäisyydentarkistus.

 2. 2

  piia sanoo

  Aikoinaan yli 20 vuotta sitten silloinen äidinkielenopettaja sanoi, että kannattaa usein ainakin pienellä varauksella suhtautua uutisiin (tai kirjoituksiin). Uutiset ovat ihmisten tekemiä ja/tai kirjoittamia. Kirjoittaja itse määrittelee minkä asian, asianosan hän haluaa tuoda julki. Eli jotain oleellista saattaa jäädä vahingossa tai täysin tarjoituksella pois uutisesta. Tai uutisen kirjoittaja ei lue kunnolla tai ymmärrä esim. tiedotetta tai uutisen aihetta oikein. Ja kun nykyään ainakin osan toimittajien osaaminen on melko vaatimatonta, niin kuinkqhan usein uutiseen lipsahtaa toimittajan mielipiteitä, olettamuksia ja väärin ymmärrettyjä aiheita. Virheiden määrä saattaa kasvaa erityisesti silloin, kun uutisoidaan itselle täysin tuntemattomasta aiheesta tai vieraasta kielestä käännettyä uutista.
  Samainen opettaja sanoi, ettei tarvitse olla täysin epäluuloinen kaikkeen uuttisointiin, vaan terveen järjen käyttö on suotavaa. Ja joskus joka pakollista. Ja jos oikeasti haluaa tutkia uutisen todenperäisyyttä, niin se kannattaa tehdä, jos on aikaa ja mielenkiintoa. Nykyään sen todenperäisyyden on helpompi tarkistaa kuin 20 vuotta sitten.

 3. 3

  Jouni haimi sanoo

  En nytsanoisi ettätoimitajienosaaminen olisi huonompaa vaansen ettäheilläei oleaikaatehdäjuttuja ja perehtyä samalla tavalla kui ennen.enne lehdellä oli illallatietty aika johon mennessäjutuujen pitiolla valmiit mutta nyt tuo online aikaluokireen toimitajille.

 4. 4

  sanoo

  No perättömiä huhuja on niin paljon että todellakin pitää varovasti suhtautua. Irakin joukkotuhoaseista saatetaan puhua ministerin suulla, Guggenheim tulee Helsinkiin jne.

  Jos minä jotakin olen aikojen saatossa oppinut, totuus on varsin harvinainen ja ainut keino edes jotenkin lähelle päästä on selvittää asia itse. Lehtijuttua, olipa netissä tai paperilla, ei kannata suoraan nielaista. Sen kummemmin kuin face tarinaa.

  Syy miksi Hesari on romahtanut on juttujen taso. Väitän että bloikesta löytää huomattavasti tarkemmat tiedot monesta jutusta. Tietty löytyy Hesaria huonompiakin blokeja muutama.

 5. 5

  matti christensen sanoo

  niin – oikeesti totuus on aina jonkin tahon totuus = absoluuttiseen totuuteen voidaan vain pyrkia. oikeutettu totuus lienee se, joka esittaa asian enemmiston kannalta.

 6. 6

  Ilona sanoo

  On hyvä, että joku sentään jaksaa esittää oikeita ja oikaistuja tietoja asioista! Vaikka se varmaan usien tuntuukin siltä, kuin hakkaisi päätänsä kiviseinään. Ihmisten joukkoon mahtuu aika paljon valistumatonta sakkia. Niitä, jotka eivät halua nähdä, kuulla tai sanoa mitään muuta kuin omia kuvitelmiaan, ja niitä tukevia, muka todistetia. Mutta silti.
  Muuten kannatan Guggenheimia – Kouvolaan 😉

  • 6.1

   Jouni haimi sanoo

   Ilona niin onhan täälätyhjiä paperitehtaita jotenkyllä tilojaolisi

 7. 7

  L sanoo

  ”Miten Helsingin päättäjät saatiin uskomaan, että Guggenheim järjestää arkkitehtikilpailun yksityisellä rahalla, kun samaan aikaan rahaa oli haettu valtiolta? Ministeri Vapaavuori kiirehti sitä jo puurakentamisen tukemiseen tarkoitetuista rahoista lupaamaan siinäkin tapauksessa, että rakennusta ei tehtäisi puusta.”

  Helsingin kaupunginhallitus ei tiennyt (eikö todella tiennyt? eikö sentään pitäisi tietää?) arkkitehtikilpailuta päättäessään, että Guggenheim on hakenut valtiolta tukea. Ja lisäksi jostakin merkillisestä syystä Guggenheim ei ilmoittanut kaupunginhallitukselle, että se on hakenut julkista rahaa.

  Kuvitellaan G:n tilalle työtön. Hän hakee sosiaaliturvaa ja jättää ”jostain syystä” ilmoittamatta että saa tai on anonut myös muualta tukea. Jättää siis ilmoittamatta osan tuloistaan, tahattomasti. Huolimattomuuttaan. Tietämättömyyttään. Osaamattomuuttaan. Kela tekee siitä välittömästi rikosilmoituksen ja ei riitä, että työtön maksaa väärinperustein saadut tukensa takaisin tai kieltäytyy niistä vaan hänen on sen lisäksi maksettava sakkoja viranomaisen ”tahallisesta” harhauttamisesta. Pahimmassa tapauksessa sakko on täysin kohtuuton tehtyyn rikokseen nähden (tahallisuutta ei tutkita). Lisäksi työtön saattaa saada sakkorangaistuksen lisäksi muitakin sanktioita.

  Kuinkas se nyt menikään, Arvo Salo tämän kai aikoinaan kirjoitti: ”…laki on kaikille sama, mutta tuomiot vaihtelevat …”

 8. 8

  Antti sanoo

  Erään kotimaisen sci-fi komedia elokuvan some seinällekin tuli eilen teksti.
  Vapaasti suomennettuna, meidän elokuvasta tuli dokumenttielokuva. Hymähdin kommentille.

  Eipä kahvihuoneessa politiikkakeskukstelu tauoilla varmaan kannattais ottaa esille edes uutisaiheita, ettei aiheuttaisi pahennusta kanssaeläjille.

  Työpaikalla vitsinä heitetty, kommenttia jonka toimitusjohtaja sanoi työntekiälle ja kyseessä on keskisuuri yksityinen yritys. ”Ei täällä ole pakko olla” Ja piti mennä sanoman kahvihuoneessa jälkeenpäin pari sanaa suunnitteilla olevasta vastikkeellisesta sosiaaliturvasta siihen perään. Muutamalla pää pyörähti ja silmät suureni.
  Mukana oli valkoinen valhe, ja en kertonut että toistaiseksi niitä työntekiöitä ei ole tarkoitus sijoittaa yksityisyrityksiin.

 9. 9

  -K. sanoo

  Joka keltaista lehdistöä sokeasti uskoo niin voi kyllä vajakkina pitää. Lukijoita saavat jonninjoutavilla sensaatio uutisilla tyyliin salkkarit ja katso kuvat, ja ”oikeat” uutiset jääkin sitten jonkin varastomiehen tehtäviksi 😉

  Johan kirjoitusvirheetkin kertovat ettei kukaan edes viitsi tarkistaa näitä ”uutisia”.
  Suurin osa ”kunnon” uutisista menee kohtapuoliin maksullisiksi, ja ilmaista kärttävät saavat näitä ”muka” uutisia, tahi lukevat ne uudelleen kerrottuna some:sta 😛

  LOL