Työttömille kovennettua

Yli puolet maamme sosiaali- ja terveysjohtajista, Kela-johtajista ja TE-toimistojen johtajista on sitä mieltä, että kaikki työttömät pitäisi velvoittaa tekemään työtä tai osallistumaan vapaaehtoistoimintaan vähintään kaksi tuntia viikossa. Sosiaalibarometrin kysymykseen vastasi 140 kuntien sosiaalijohtajaa, 67 Kela-johtajaa ja 89 TE-toimiston johtajaa.

Perustelut ovat tutut: pakkotyö pitää yllä työkykyä ja estää syrjäytymistä. Ajatusta vastustavat sanovat, että järkevän työn järjestäminen on hankalaa ja aiheuttaa kustannuksia. Lisäksi on mahdollista, että työttömiä käytetään ilmaisina työntekijöinä ja näin vähennetään palkkatyötä.

Hyvää vauhtia etenevän vastikkeellisen sosiaaliturvan päätarkoitus ei olekaan etsiä työttömille järkevää tekemistä. Ihan yhtä hyvin kaikki kunnan työttömät voidaan koota kerran viikossa torille seisomaan asennossa. Tällä seisottamisella olisi kuntataloudelle täsmälleen yhtä positiivinen vaikutus kuin vaikeasti ja kalliisti järjestettävällä puuhastelulla.

Ja miksi sillä on sama vaikutus? Kyse on kunnan työllistämisvelvoitteesta ja työmarkkinatuen maksuosuudesta..

Laissa on säädetty kunnalle työllistämisvelvoite. Älkää erehtykö luulemaan, että se tarkoittaa velvollisuutta järjestää palkkatyötä. Sitä se ei tarkoita, vaan kyseessä on työllistämisen käsitteen tahallinen hämärtäminen.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaan työllistämisvelvoitteensa laiminlyövä kunta joutuu maksamaan 500 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta Kelalle 50 %. Ensi vuoden alusta työttömyyspäivien määrä on 300 ja maksuosuudeksi tulee 100%. Kuntataloudelle on siis tulossa entistä kovempi rasite, joten jotain kannattaa järjestää. Jo neljän tunnin viikottainen työllistämiseksi nimetty toiminta vapauttaa maksuosuudesta ja lisäksi kunta saa työllistämismaksua valtiolta 10,09 euroa/työllistetty/päivä.

Tämä neljän tunnin työllistäminen voi olla ihan mitä tahansa; kukaan ei tule nykyisinkään tutkimaan sen sisältöä. Sama maksuosuuskäytäntö tulee ihan varmasti sisältymään lähes sellaisenaan myös osallistavaan sosiaaliturvaan. Vain työvelvollisuuden ajassa saattaa olla eroa.

Talousvaikeuksissa olevien kuntien on siis pakko keksiä jotain työllistämiseksi sanottavaa. Jokainen ymmärtää, että kahden tai neljän viikkotunnin takia ei kannata ruveta järjestämään järkeviä töitä. Jos työtä teetetään enemmän, niin sitten tarvitaan palkattua henkilökuntaa suunnittelemaan, järjestämään ja ohjaamaan töitä. Ei ketään voi päästää ilman ohjausta itselleen vieraaseen työhön tekemään mitään sellaista, mihin vaaditaan koulutusta ja kokemuksen kautta hankittua pätevyyttä. Eikä niin saa tehdäkään, koska työvelvoitteella ei saisi korvata palkkatyötä.

Se tulee kalliiksi. Paljon halvempaa olisi koota kaikki työttömät kerralla muutamaksi tunniksi johonkin paikkaan olemaan tekemättä mitään. Torilla asennossa seisottaminen olisi varteenotettava vaihtoehto, koska samalla kaikki työttömien runsaista etuuksista kateelliset veronmaksajat pääsisivät paheksumaan näitä sosiaalipummeja. Saa nähdä mikä kunta ensimmäisenä ottaa tällaisen työllistämisen käyttöön.

Koettakaan nyt herätä ja nähdä mitä silmienne alla tapahtuu. Sosiaalibarometriin vastanneet johtajat kertovat ihan selvästi asenteensa niitä kohtaan, joita heidän pitäisi työnsä puolesta auttaa. Olonsa turvatuksi luulevat työssäkäyvät hurraavat ajatukselle, että laiskureille löytyy kuri.

Kuvaavaa on, että työttömiltä ei ole koskaan kysytty heidän halukkuuttaan palkattomiin töihin.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Vellu Heino sanoo

  Entäs jos lätkäisee eteen ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen artikla 23:n?

  1. Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan. 2. Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä. 3. Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot.

  Vai onko se vain turhaa höpinää tuollaiset julistukset?

 2. 2

  Arto Laattala sanoo

  Kuullostaa hurjalta. Olen eläkkeellä ( 64v ), odotan mielenkiinnolla, koska eläkkeistä tehdään vastikkeisia. Olisihan hauskaa seisoa torilla asennossa ja odottaa milloin koirat kusevat kintuille.

 3. 3

  Työvoiman ulkopuolinen sanoo

  Entäs jos sanoo kiitos ei? Karenssi. Sanoo toisen kerran ei, ikuinen karenssi. Sanoi kerran ei ennen 2013, karenssi 2017 saakka. Moni teki ja tekee näin, meitä työvoiman ulkopuolelle pudotettuja on viimeisimmän näkemäni laskelman mukaan 138 000. Meitä ei lueta työttömiksi, voitte kuitenkin lisätä tuon luvun virallisesti ilmoitettujen työttömien päälle jos todellinen työttömien lukumäärä yhtään kiinnostaa. Sitten vielä he jotka sanoivat kyllä, heitäkään ei lueta työttömiksi, noin 150-200 000. Vielä he joilla on tunti viikossa töitä, määrä täysin tuntematon.

  Mutta me jotka sanoimme ja jotka jatkossa sanomme ei, mehän olemme pudonneet 100% kuntien rasitukseksi. Aika moni on vuosien aikana syrjäytynyt lopullisesti. Näin on varmistettu että kaikenmaailman TYP:eille ja psykiatreille ja sosiaalityöntekijöille riittää palkkatyötä ainakin 80 vuodeksi näillä näkymin.

 4. 4

  Suivaantunut sanoo

  Mulla jo aikaa sitten mennyt hermot työkkärin pakkopulliin, kuten esim. aivan työhaku kurssi. Tällaiset ei ensinnäkään ratkaise mitään ongelmia sen olen osallistuneena nähnyt ja on vain lisää verorahojen tuhlausta.

  Seuraavan kerran kun koettavat mua juoksuttaa niin voipi olla että palaa hihat lopullisesti. En nimittäin aio enää alistua heidän sätkynukeksi että voivat keinotekoisesti kaunistaa työttömyyslukuja, toisinsanoen valehdella tilanne paremmaksi kuin se on. Tällaisesta ei ole todellisuudessa hyötyä kenellekkään ja tuottaa vain roimasti lisämenoja.

 5. 5

  Jere sanoo

  Nyt kun maahanmuuttajien ja työttömien halveksimisesta on näköjään tullut valtavirtapolitiikkaa, niin mikähän väestöryhmä on seuraavana vuorossa? Veikkaisin päihdeongelmaisia ja mielenterveyspotilaita.

 6. 6

  Outi sanoo

  Kiitos Saku taas hyvästä ja tarpeellisesta postauksesta. Kyse on juuri asenteista ja päättäjien täydellisestä piittaamattomuudesta hyvän hallinnon ja sosiaalihuollon oikeusperiaatteista. Näiden vähintään 5000- 10 000e/kk veronmaksajien pussista imuroivien hallintobyrokraattien kannattaisi muistaa, että kansantaloudellisesti he itse ovat pelkkä kuluerä , joka tuottaa vain A4 paperisaastaa, valtaisia hiilijalanjälkiä, kansan kahtiajakoa, pahaa mieltä ja epäluottamusta oikeusvaltiota kohtaan. Ainoa osaaminen jota olen heissä havainnut on kyky ylittää edellisvuoden budjetti ja varmistaa oma selustansa oikeusviranomaispuuttumisilta.

  • 6.1

   L sanoo

   En voi olla mitään muuta mieltä enää, noin viiden vuoden työttömänstatuksen jälkeen. Työllistymiseeni ja työttömyyteeni liittyvää paperinkierrätystä olen hoitanut kolmessa masiivisessa hallinto-organisaatiossa: TE-keskuksessa, työttömyyskassassa, Kelassa.

   Käsittämätön määrä ihmisiä, jotka ainoastaan tekevät päätöksiä, siirtävät päätöspapereita paikasta toiseen, valvovat ja kontrolloivat sensijaan että työpanos menisi työllistymisen todelliseen edistämiseen. Ei kun juu, nämä paperinkierrätyslaitokset työllistävät kaksi- tai kolminkertaisen määrän ihmisiä työttömien määrään verrattuna.

 7. 7

  Tspsa sanoo

  Pakko sanoa pienyrittäjänä. Miksi ei pienyrittäjien maksuja vieraasta työvoimasta kevennetä?
  Tänä päivänä työntekijän kustannukset pienyrittäjälle tulevat niin isoiksi, ettei yrittäjä yksinkertaisesti pysty palkkaamaan työvoimaa. Kaikkien normi kustannusten päälle tulevat myös sairauslomat yms..
  Tämä ei ole valitusta työntekijöille, te ansaitsette palkkanne.
  Jos verot, sotut yms olisivat maltillisempia yrittäjää kohtaan niin työpaikkoja tulisi taatusti lisää ja valtio/ kautta kunnat säästäisivät isot rahat.

  • 7.1

   Työvoiman ulkopuolinen sanoo

   Tietysti jos töitä on niin voitaisiin sopia että sotuja ei tarvitse maksaa ollenkaan, palkkakin alle taulukon ja ruskeassa kirjekuoressa perjantaisin. Verottaja ei tulisi uteliaaksi kun tehtäisiin sopimus palkattomasta harjoittelusta, vaikka vuodeksi. Kenkää saisi antaa milloin tahansa. Valtiolta 11,50€ päivä ja tekijälle 9€ ruokarahaa ja kaikessahan on alv joten kansantalous kiittää. Näin voisi tehdä. Ei ne saa lakeja uudistettua, ikärakenne on mikä on ja kannattaa toimia annetuissa raameissa.

   • 7.1.1

    L sanoo

    Tspsa, kansalaisjärjetöt ja myös yritykset voivat palkata palkkatuella työttömän. Pitkäaikaistyöttömän palkkakuluista valtio korvaa 70-80%. Osa kunnista saattaa myös maksaa sen osuuden palkkakuluista, joita valtio ei korvaa. Palkkatukityö on vähemmän kuin normipalkka ansiotasolta ja työajan osalta, mutta se sentään perustuu työehtosopimuksiin. Toisin kuin täysin palkaton työ. Kuntien työllistämisyksikköjen (typykät) toiminta ei useinkaan edesauta tässä vaan pikemminkin päinvastoin.

    Näitä työllistämiseen tarkoitettuja palkkatuki-määrärahoja kuitenkin leikattiin ja aika iso kaupungeista ja kunnista jättää määrärahoista ison osan täysin käyttämättä.

    Sensijaan kunnat ovat ryhtyneet työttömien metsästykseen, saadakseen tuon päänahoista saatavan rahan (10,09 euron/pvä) ja välttyäkseen niiltä kuluilta joita työttömien sosiaaliturvasta väistämättä tulee.

    • 7.1.1.1

     Mimmi sanoo

     Edustamallani yhdistyksellä on ollut useita lyhytaikaisia työpaikkoja pitkäaikaistyöttömille: toimisto- ja arkistointityötä, risusavottaa, museon aukipitämistä (ilmainen sisäänpääsy) viimeisen reilun vuoden aikana. Meille on osoitettu vain yksi henkilö haastatteluun ja hänkin sai työpaikan jostain muualta ennen kuin ehdittiin palkata. Samaan aikaan joka suunnalla itketään, ettei kukaan palkkaa töihin. Yleishyödyllinen yhdistykseni ei pysty palkkaamaan ketään täydellä palkalla, koska tuloja ei ole riittävästi tai lähes ollenkaan. Kun joku henkilö olisi meillä ehdottaa, todetaan, että ei ole tuettava henkilö vaan on työmarkkinoiden käytettävissä. Näin sitten nämäkin kuitenkin napottavat työttöminä tai noissa nimellistöissä tai koulutuksessa. Tarvitsisi miettiä koko hiekkalaatikko uudestaan ja uudelta pohjalta.

     • 7.1.1.1.1

      keke sanoo

      Paljonkos se mimmin oma palkka on ja miksi ihmeessä mimmin järjestö tai harrastustoimintaa pitäisi työttömän tukea tekemällä hänelle ilmaista työtä? Miksi jos se mimmi näkee järjestötoiminnan mielekkäänä ja hyödyllisenä niin itse omasta pussistaan maksa sille työntekijälle palkkaa vaan vikisee tukien perään?

     • 7.1.1.1.2

      Mimmi sanoo

      Arvasin, että tästä tulee mekkala. teen itse vapaaehtoistyötä, joten en saa tästä työstä muuta palkkaa kuin iloa yhteisöllisyydestä. Palkkatyöni on muualla. Ja mitä ilmaista työtä minulla on tarjolla? Sitähän minä ajan takaa, että tuettuna työntekijä saa oikeaa, järkevää työtä ja oikean palkan, muuten ei saa ollenkaan työtä ja yhteiskunnan tuet jäävät saamatta. Ehkä sana ”risusavotta” on ärsyttävä, mutta mitä muuta ne maisemanhoitotyöt ovat, mutta kiva, kun joku niitäkin tekisi.

     • 7.1.1.1.3

      keke sanoo

      Siis hetkinen onko nyt niin että mimmi tekee päivät töitä ja itkee miten hänen harrastustoimintaansa ei muut ihmiset ilmaiseksi tee? Mikset mimmi itse vaikka ota lopareita ja ala tekemään ilmaiseksi niitä omia risusavottojasi? Ei se yhteiskunnan tehtävä ole sinun harrastustoimintaasi tukea vaan se on sinun tehtäväsi maksaa se palkka sille duunarille eikä vinkua vääryyttä kun yhteiskunta ei tarjoa rouvvalle ilmaista ”maisemanhoitajaa”

     • 7.1.1.1.4

      Mimmi sanoo

      Halusin kritisoida te-toimistoja enemmän kuin jotain sellaista, mihin Keke haluat tätä keskustelua viedä. Kolmas sektori työllistäisi enemmän – ihan oikeilla töillä ja oikeilla palkoilla, jos työllistäminen olisi helpompaa. Pelkään, että meillä jää osa eu- ja muita tukia käyttämättä, koska järjestelmä on tehoton. Komppasin vaan edellä kirjoittaneita. Heti annan tämän homman pois, kun vaan löytyy joku halukas 🙂 Vaikka sinulle, kun minua niin mukavasti rouvittelet ja kehotat minua palkkaamaan työntekijöitä, mistäs tiedät, että en jo muille palkkoja maksele? Ehkä olet citykaupunkilainen, joka haluaa provosoida etkä koskaan tee mitään ilmaiseksi kenenkään muun hyväksi? Edes oman perheen saati muiden – et jaa fyysistä etkä henkistä hyvinvointia?

     • 7.1.1.1.5

      keke sanoo

      Nyt löytyi halukas ottamaan työpaikkasi. Pistä yhteystiedot kehiin niin vaihdetaan osoitteet voin aloittaa työt heti kunhan vain paikkakunta on selvillä minne muuttaa ja asunto löytyy.

      Ja miten ihmeessä enää helpompaa ja joustavampaa työvoimaa voi edes kolmassektori vaatia kun tukityöllistetythän tuolla hommia vääntää? Sitä silti itketään että ompas nyt vaan niin vaikeaa vaikka edes palkkaa ei makseta duunarille. Häpeä!

  • 8.1

   L sanoo

   ”35-vuotias Haapakoski on toiminut SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n erityisasiantuntijana. Hänellä on aiempaa kokemusta TVY ry:n toiminnasta järjestön kehittämispäällikkönä.”

   Vaikuttaisi siltä, kuten on jo monissa kansalaisjärjestöissä tapahtunut, että sote-alan ihmiset valloittavat ne omiksi pikku puuhamaikseen ja muuttavat järjestötoiminnan virastomaiseksi hallintotoiminnaksi. Nähtäväksi jää mitä tämä Haapakoski ryhtyy toteuttamaan.

   Sotealan ihmisten ammatillinen ihmiskuva on muuttunut ajan saatossa todella kovaksi. En tarkoita tässä kaikkia tämän alan ihmisiä, mutta kuten Sakun varsinaisessa kirjoituksessa mainittiin: Yli puolet sosiaali- ja terveysjohtajista kannattaa ilmaistyövelvoitetta. TE-keskusten johtajissa oli (hyvähyvä) enemmän epäileviä kantoja pakkotyömallia kohtaan ja ns. osallistavan sosiaaliturvan hyödyllisyyttä kohtaan.

 8. 9

  keke sanoo

  ”Ajatusta vastustavat sanovat, että järkevän työn järjestäminen on hankalaa ja aiheuttaa kustannuksia.”

  Vastustan asiaa, mutta aivan eri syystä. Mikäli työtä tehdään siitä sovitaan työnantajan kanssa, työsopimus allekirjoitetaan, työntekijän edunvalvonta hoidetaan, ammattiliitot ottavat jäseneksi ja työstä maksetaan palkka plus muut sivukulut piste. Mikäli näin ei tapahdu on aivan perseen paskaa edes puhua mistään kuntoutuksesta. Ei se kuntoutus voi olla sitä että työtehtävät tehdään huonommissa oloissa ja huonommilla ehdoilla kuin normaali työntekijä

 9. 10

  Kake Kohmelo sanoo

  Myös pelkillä pääomatuloilla elävät kapitalistit olisi hyvä määrätä torille seisomaan työttömien viereen. Sitten työkansa näkisi yhdellä kertaa, ketkä elävät muilta kerätyin varoin.

 10. 11

  L sanoo

  Mimmi: ”Meille on osoitettu vain yksi henkilö haastatteluun ja hänkin sai työpaikan jostain muualta ennen kuin ehdittiin palkata. Samaan aikaan joka suunnalla itketään, ettei kukaan palkkaa töihin.”

  Laita työpaikkailmoitus nettiin, johonkin lukuisista avoimet-työpaikat-verkkopalveluun. TE-keskukset hoitavat etupäässä vain hallintotehtäviä.

 11. 14

  Metallimies sanoo

  Ajattelin että jos ei vaan suostu. Jos jättävät nollalle eurolle, laavu Lappiin ja poroja ruoaksi. Lihoiksi vaan, porvarien elätit ja eroosion aiheuttajat.

  • 14.1

   töytön sanoo

   Samantapasta iteki miettiny. Kohta tosin saa 50e korvauksen jokaisesta tapetusta työttömästä/ym loisesta, niin kannattaa se ”erämökin” puolustus suunnitella huolella ansoineen ja räjähteineen Rambo-tyyliin.

 12. 15

  Pera sanoo

  Työttömien aktivoituminen ja aktivoiminen on paskan jauhantaa parhaimmasta päästään kun asiaa tuntemattomat virkamiehet torneistaan ryhtyivät lainsäädännöllä kuten perinteisesti, kurittamaan ja keksimään työttömästä moitittavia seikkoja.

  Itse työstäpudokkaana 1990-luvun 1. lamasta alkaen olen ollut sitä mieltä, että eikö työttömien rusikoiminen viranomaisen taholta olisi jo lopulta loputtava, että ei kenenkään ”järki” kestä työkkärin virkailijoiden painostamista tomintaan, mistä työtön ei saa oikeata palkkaa. Mutta noin vaan työtömiä yhä kiihtyvässä tahdissa pyritään työntämään tekemään tyhjää – työttömän kannalta katsoen.

 13. 16

  L sanoo

  ”Pirkanmaalla ilmoittautuu tällä hetkellä joka päivä työttömäksi 70-100 henkilöä. Viikonloppujen aikana sähköisiä ilmoittautumisia kertyy 200-300.” Lähde: Yle 30.4.14

  Poliittinen tahtotila on nyt tämä, ministeriöitä ja muuta esikuntaa myöten: työttömät voi panna ilmaistyöhön. Suorittamaan ”vastiketta” siitä sosiaaliturvasta, jota useimmat ovat maksaneet itselleen ja muille. Meille luusereille saa huudella mediassa mitä sylki sattuu suuhun tuomaan, valtamediakin lyö vain rumpua sekä yllyttää tähän suunpieksentään. Virkamiehet tekevät vain sen minkä esikunta määrää ja käskee tekemään. Ellei työpaikkoja ole, niin niitähän ei ole.

  Ne työpaikkansa menettäneet, jotka eivät ryhdy orjatyöläisiksi, siirtyvät sitten siihen kasvavaan joukkoon työikäisiä joita kutsutaan piilotyöttömiksi. Katoavat siis, viranomaisilta ja virallisilta työmarkkinoilta.

  Kun nöyryytetään ja potkitaan ihmisiä vielä lisää niin kohtahan meillä ei ole työttömiä ollenkaan. Tosin näillä keinoilla työllisyysaste ei nouse vaan jatkaa laskuaan.

  • 16.1

   Metallimies sanoo

   Minulle määrättiin vuonna 2006 karenssi, olen nyt 8 vuotta siitä lusinut, vielä 3 jäljellä. Yrittäkööt sitten kuntouttaa silloin 2017.