Kelvoton yritys

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski hyökkää Pohjalainen-lehden kolumnissaan voimakkaasti lempivihollistaan ay-liikettä vastaan. Liikkeen syntilistalta hän löytää ylisuuret ylityökorvaukset, pekkaspäivät, lomaltapaluurahat ja muut ansiottoman työn korvaukset, jotka ovat työnantajalle ylimääräinen ammattiliittojen kiristämä kuluerä.Työttömyyden kohdatessa tilanne on lohduton, sillä ansiosidonnaisen päivärahan turva koskee vain ammattiliiton tai työttömyyskassan jäseniä. Mikäli joistain saavutetuista eduista oltaisiin ammattiliittojen taholta valmiita joustamaan, yhä useammalla työntekijällä olisi mahdollisuus pysyä työn syrjässä kiinni.

Lopuksi Koski hihkaisee, että tässä lienee työttömällekin kyllin syytä vastustaa ay-liikettä.

Tästä tulee taas kerran mieleeni Ahmed Ahne, joka pyrki kalifiksi kalifin paikalle keinoja kaihtamatta. Hulluttelupäivänä, jolloin isännät ja orjat, kenraalit ja sotamiehet sekä kamelit ja kamelikuskit vaihtoivat paikkaa, hän päätti kiihottaa köyhän kansan tuekseen. Hän oli palopuheillaan jo saamassa kansan mukaansa, kun joku yleisön joukosta kysyi: Miksi me sinua seuraisimme?

Hulluttelupäivänä näet johtajan piti olla kaikkein köyhin ja kurjin orja, ei suinkaan rikas suurvisiiri.

Kansa siis näki suurvisiirin pyrkimysten läpi ja ihan samalla tavalla työttömät näkevät Kosken pyrkimysten läpi. Koski kuvittelee saavansa työttömät mukaansa vastustamaan ay-liikettä. Kun se tavoite olisi saavutettu, niin Koski lupaa heille töitä. Ahmed Ahneen sanoin: Pannaan Harun el Pullah vallasta, niin jokainen päivä on hulluttelupäivä.

Ahmed Ahne jätti sanomatta, että hänen valtansa alla kansa olisi edelleen köyhää. Susanna Koski jättää sanomatta, että ay-liikkeettömässä Suomessa työttömät ehkä saattaisivat saada helpommin töitä, mutta palkat ja työehdot olisivat työnantajan määräämiä. Jokainen neuvottelisi palkkansa ja muut työsuhteen ehdot itse työnantajan kanssa ”tasavertaisena” neuvottelukumppanina. Käytännössä työnantaja sanoisi, että ota tai jätä, tulijoita riittää.

Olen kyllä huomannut, että jotkut lyhytnäköisimmät työttömät saattavat hetkellisesti kannattaa Kosken ajattelua. Sellainen tilapäinen sokeus menee kuitenkin ohi, kun he ajattelevat tulevaisuuttaan isäntäyhteiskunnan työntekijänä. Kukaan ei puolustaisi heidän etuaan, kukaan ei puhuisi heidän puolestaan, kukaan ei neuvottelisi heidän puolestaan. Kosken visoissa ei ay-liikettä kerta kaikkiaan olisi eikä enää tulisi.

Ahmed Ahne luopui omaisuudestaan, vaatteistaan ja vapaudestaan kelvatakseen johtajaksi. Susanna Kosken pitäisi hankkiutua köyhäksi, työmarkkinatuelta pois potkaistuksi ja toimeentulotuella eläväksi pitäaikaistyöttömäksi. Vasta sitten hän olisi kelvollinen johdattamaan työttömät kansanjoukot ay-liikettä vastaan.

Tosin siinä vaiheessa hänelle kävisi yhtä hullusti kuin Ahmed Ahneelle. Hulluttelupäivä päättyi ja Ahmed päätyi uuden asemansa mukaisesti orjaksi. Susanna Koski päätyisi palkattomaksi työntekijäksi kuntouttavaan työtoimintaan.

Ehkä Kosken olisi viisainta yrittää johtaa vain kokoomusnuoria ja unohtaa työttömien kansanjoukkojen johtaminen.

Kommentit
 1. 1

  LL sanoo

  Voi Susanna, minkä teet mahdolliselle äänestäjäkunnalle!

  Kokoomushallitus ampuu itseään tällä nilkkaan:
  http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3230192/suurimpiin-tyottomyyspaivarahoihin-tulee-heikennys

  Nythän eletään niitä aikoja, että myös aika hyvätuloiset ovat saaneet kenkää töistä. Heistä osa on mahdollisesti kuulunut kokoomuksen äänestäjiin. Näin he palkitsevat kannattajansa. Ensin potkut töistä ja sitten leikataan sosiaaliturvaa.

  Ansio-päivärahan laskentasääntöihin tehtävät muutokset alentaisivat työttömyysvakuutusmaksuilla rahoitettavia ansiopäivärahamenoja noin 50 miljoonalla eurolla, kerrotaan tuossa uutisessa.

  Unohtuu hallituksen laskelmista se, että näistä ansioista maksetaan tulovero, joten valtion kassasta häviää melkolailla myös verotuloja tämän myötä. Mikähän mahtaa olla ”säästö” kun tämä johtaa myös kulutuksen supistumiseen.

 2. 2

  Late sanoo

  Onhan noista kokkareiden kohinoista semmoinen ”etu”, että demarit taitaa vähän vuotaa persuihin. 😀

  Hallitusta taas ei kansalaisten osa kiinnosta. Tyrittyään kaiken ne voi lähteä sieltä pois henkseleitään paukutellen. Oppimatonta sakkia kun ovat, vai pitäisikö sanoa sivistymätöntä.

 3. 3

  keke sanoo

  No ei jaksa oikein tähän ammattiliittojen tärkeyteen ja edunajamiseen ottaa kantaa kun ei heitä ole ikinä kiinnostanut harjoittelijan duunit tai oikeudet oikeastaan päin vastoin. Mitä näihin kokoomusbotteihin tulee niin ei kai noissa. Rikkaidenvesat on rikkaidenvesoja ja heillä on se oma maailma missä elää kun sinne on kerran kasvatettu.

  Joskus tämän blogin meno on vähän liian vakavaa joten ajattelin keventää menoa jakamalla tämän huumoripläjäyksen jonka Pirkanmaan TE-toimisto suuressa viisaudessaan on minulle ohjannut.

  [blockquote]
  Pirkanmaan TE-toimisto tiedottaa: Tulevia Tapahtumia ja Luentoja.

  26.9.2014, klo 12-15 – Sytytä itsesi -sytytät työnantajan – luento. Puhelinsoitolla voi tehdä vaikutuksen ja tehostaa omaa työnhakuaan. Soitolla on väliä. Oli puhelinsoitto sitten ”kylmä” tai ”kuuma” se miten toimit puhelimessa vaikuttaa suuresti työnantajan käsitykseen Sinusta. Katso lisätiedot ja ilmoittaudu täältä: http://bit.ly/1urafwQ

  1.10.2014, klo 12-15 – Puristuksessa LinkedIn – luento. Eikö Sinulla ole vielä LinkedIn profiilia? Haluaisitko verkostoitua ja hakea työtä uusista suunnista? Purista uusi profiili kokoon kuuntelemalla LinkedIn -luento vasta-alkajille ja laita alkuun uudenlainen työnhaku. Katso lisätiedot ja ilmoittaudu täältä: http://bit.ly/1BxEl4b

  1.10.2014, klo 11-17 – REKRYTORI 2014 – Tullintorin Kauppakeskus – rekrytapahtuma. Pirkanmaan suurin ja kaunein rekrytointi tapahtuma nyt Tullintorin kauppakeskuksessa. Tule, näe, koe ja hae itsellesi työpaikka. Katso tapahtuman lisätiedot ja päivittyvät tiedot täältä: http://www.rekrytori.fi/1
  [/blockquote]

  Itseäni alkoi vähän hymyilyttämään tämän lukeminen aamukahvin ääressä sähköpostissa, toivottavasti sinuakin.

  • 3.1

   LL sanoo

   Joo, kiitos. Aika karmiva on tuo kehoitus sytyttää itsensä.

   Mutta jatketaan keveämmällä linjalla.

   Sanna Vauraoja: ”Työtähän meillä on tarjolla, mutta se vain monesti ei ole juuri sellaista työtä, mitä itsekukin haluaisi tehdä. ”
   Tuohon näköharhaan ei enää käynti optikolla auta, silmälaseja vaihtamalla ei tilanne muutu paremmaksi. Ehkäpä kyse on jostakin vakavammasta kuin vain huonosta näöstä? Hänen kannattaisi kyllä varata aika joltakin asiantuntijalta.

   Tohtori Raimo voisi kenties auttaa myös Sanna Vauraojaa?
   http://areena.yle.fi/radio/2350074

   • 3.1.1

    keke sanoo

    ”Mutta jatketaan keveämmällä linjalla.”

    Juu jatketaan vaan Pirkanmaan TE-toimistokin jaksoi päivittää viestiään huumoripläjäyksellä ”että jospa vaan sua nyt vaan jännittää liikaa se duunipaikka”

    3.10.2014 klo 9-16 Vaara – Ylijännitettä – pienryhmäkoulutus. Jännittääkö työhaastattelu ja mahdollisen uuden työnantajan / kouluttajan kohtaaminen? Haluaisitko harjoitella saamaan lisää itsevarmuutta ja luottamusta haastatteluun? Tämä koulutus on eritoten sinulle jolla suu kuivaa ja käsi hikoilee niin ettei haastattelusta meinaa tulla mitään. Roolisimulaatiossa voit todentuntuisesti kehittää omaa tapaa olla vuorovaikutustilanteissa rennommin. Koulutuspäivän aikana saat mahdollisuuden harjoitella erilaisia kohtaamisia, vinkkejä ja kokemusta miten olla luottavaisesti ja valppaasti oma itsesi. Päivän jälkeen olet valmiimpi suuntaamaan kohti työnhakua, haastattelutilanteita ja uutta työtä! Katso tapahtuman lisätiedot ja päivittyvät tiedot täältä: http://bit.ly/1qL94Iv

    • 3.1.1.1

     LL sanoo

     Ei jännitä ollenkaan, olen ihan liekeissä jo kun kävin ”Sytytä itsesi” kurssilla.

 4. 5

  Janne sanoo

  Jonkun tutkivan journalistin kannattaisi kysyä Susannalta hänen omasta ay-aktiivin taustastaan.