Itsensä kanssa sopien

Hallituksen suunnitelmat ay-liikkeen kiristämiseksi ovat isoja asioita, mutta pienet taistelut käydään hyvin vähäisellä uutisoinnilla. Joskus nämä tapahtumat ovat melko uskomattomia, kuten vaikkapa tämä:

Mainosten jakelufirmalle ei kelvannut Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n ja Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliiton TIKLI:n vuonna 2009 solmima yleissitova työehtosopimus mainos- ja ilmaisjakajien työehdoista. Jakelufirman johto päätti perustaa oman yhdistyksen edustamaan työntekijöitään. Yhdistyksen perustivat jakelufirman entiset työnjohtajat ja sitten ruvettiin käymään uusia työehtosopimusneuvotteluja firman johtajan perustaman työnantajayhdistyksen kanssa.

Työnantaja siis perusti ammattiyhdistyksen edustamaan omia työntekijöitään kysymättä työntekijöiltä mitään ja kävi työehtosopimusneuvottelut itsensä kanssa. Kenellekään ei liene yllätys, että työehtosopimus syntyi nopeasti.

Kun itsensä kanssa neuvottelee, niin saa molempia osapuolia tyydyttävän lopputuloksen. Tämän uuden sopimuksen käyttöönoton tuloksena mainosten jakajien tulot putosivat kolmanneksella. Heiltä ei tietenkään kysytty haluavatko he noudattaa uutta työehtosopimusta, koska työnantajan heidän ”etujaan” ajamaan perustama yhdistys oli sopimuksen hyväksynyt.

Jos tämä tuntuu kummalliselta, niin vielä kummallisempi oli käräjäoikeuden päätös. Oikeus katsoi työnantajan perustaman yhdistyksen olevan valtakunnallinen yhdistys, vaikka sillä ei ole toimistoa tai luottamusmiehiä eikä se tarjoa jäsenilleen työttömyysturvaa. Jäsenmaksu on viisi euroa vuodessa. Yhdistyksen pääasiallinen tarkoitus on käydä työehtoneuvotteluita. Käräjäoikeus katsoi yhdistyksen perustetun aidosti ajamaan työntekijöiden etuja, vaikka sen sopima palkkataso on kolmanneksen yleissitovassa määriteltyä matalampi.

Oikeuden mukaan tämä ei muun muassa alan luonteesta johtuen ole kohtuutonta ja perustajien huolena on ollut työpaikkojen säilyminen. Päätöksen mukaan jakeluyritysten tulos olisi ollut tappiollinen, jos työsuhteessa olisi noudatettu yleissitovaa työehtosopimusta. O

ikeus katsoi asiakseen perustella polkuhintaisen sopimuksen normaalisitovuutta yhden yrityksen mahdollisen tappion ehkäisemisellä. Käräjäoikeudelle ei kuulu yritykselle mahdollisesti aiheutuva tappio. Jos lain ja sopimusten noudattamisesta aiheutuu yritykselle kuluja tai vaikka konkurssi, niin ei ole oikeuden asia puuttua markkinatalouden kirjoittamattomiin lakeihin saati sitten vedota niihin.

Oikeuden olisi vain pitänyt pystyä perustelemaan uuden yhdistyksen valtakunnallisuus ja aitous ihan kirjoitetun lain mukaan. Siihen oikeus ei kyennyt muuten kuin pelkästään toteamalla asian näin olevan. Tästä käräjäoikeuden päätöksestä kirjoitin vuoden 2014 helmikuussa ja nyt asiaan on saatu hovioikeuden päätös.

Hovioikeus katsoi työehtosopimuksen pätemättömäksi sillä perusteella, että jakajia edustava yhdistys ei edusta heitä aidosti. Feikki on feikkiä. Tämä olisi jo käräjäoikeuden pitänyt ymmärtää.

Kommentit
 1. 1

  Val sanoo

  Eikä Korkeinoikeus taatusti ota käsittelyyn tällaista asiaa vaikka kuinka valttaisivat Hovioikeuden päätöksestä. Ei tarvitse olla asiantuntija edes sanoakseen, että ”asia on loppuunkäsitelty”!

 2. 2

  Papi sanoo

  Tuo on jo malliesimerkki tyhmyydestä, kieroilusta jota koko ajan harrastetaan.
  Yritys hyvä kymmenen, mutta olisi jo alimman oikeusasteenkin luullut tyrmäävän
  tuollaisen itsensä kanssa tehdyn sopimuksen. Käräjäoikeudelle tullut työtapaturma, tyhmyys tai sitten jotenkin Korruptoitunut ollut. Kyse kuitenkin
  perusasioista sopimusoikeuden perusteet hukassa ?

 3. 3

  Markku Perttula sanoo

  Ei ole käräjäoikeudenkaan tuomarien taso korkea, ei.

 4. 4

  Jussi Kalttu sanoo

  Muuten ihan hyvä analyysi, mutta ammattiyhdistyskontekstissa on hilpeää puhua ”markkinatalouden lakien” noudattamisesta. Yleissitovuusjärjestelmällä ei ole juurikaan tekemistä markkinatalouden kanssa, vaan kyseessä on asymmetrinen kartelli, vaikka sillä työssäoleville hyviä välittömiä vaikutuksia kiistämättä onkin.

 5. 5

  Pentti Toivanen sanoo

  Jälleen kerran haluan kiittää ”pentuajan” koulukaveriani Sakua kun on kirjoittanut asiasta, jossa rikotaan lakia. Vai rikotaanko? Minun tietoni asiasta on kaikkea muuta kuin asiantuntevaa, joten en esitä väitteitä tässäkään asiassa puolesta enkä vastaan.
  Sen sijaan Sakari ja ehkä myös muutamat kommentoijat ovat selvästikin minua paremmin perillä lakiasioista. Toivoisin, että asian käsittely tässäkään asiassa ei jäisi tälle asteelle, jossa ainoastaan todetaan näin tapahtuneen.
  Sakari on lakia lukeneena henkilönä tuonut paljon esille asioita joissa yhteiskunnan taholta rikotaan lakia. Se on toki arvokasta duunia ja siitä hänelle kiitokset!
  Miksi et tee noista asioista valituksia? On kai siellä olemassa eduskunnan oikeusasiamiestä tai euroopan neuvostoa tai mitä lieneekin tuossa välillä?
  Lakiatunteva yhteiskunnallinen vaikuttaja voisi olla juuri se oikea henkilö tuolla saralla?
  Mutta jos et halua toimia noin niin jatka edes nykyisellä tavallasi:)

 6. 6

  sanoo

  Ihmekö tämäkään prosessi oikeastaan on? Ei nimittäin ole jos vähänkään tuntee työehtosopimuslakia ja sitä tapaa millä työnantajat käytännössä kilpailuttavat ammattiliittoja sekä tessejä keskellämainittujen innokkaalla myötävaikutuksella. Kylmä totuus on, että tuota alunperinkin huonosta pula-ajan betonista valettua kehikkoa on käytännössä purettu tarkoitushakuisella vääntelyllä jo siitä alkaen, kun toinen patruunoiden ja asevelisosialistien(ne ketkä sen rakensivat) jälkeinen sukupolvi tuli vuorollaan remmiin. TES-shoppailu! No, siitä sitten puhumattakaan, että yleisellä oikeusjärjestelmällä on ollut ajassamme käsittämätön tapa kurottaa ”sinne missä yksikään tuomari ei ole aiemmin kulkenut” erityisesti työoikeudellisissa kysymyksissä. Syytä ei olisi, kun kaikki oma toimintakin kestää, on tehotonta ja kuulemma vallan eletään ylikuormituksensekaisessa rahoitusvajeessakin. Niin, miksi jotkut tuomiot voivat ihan vallan muuttua valitusinstanssissa? No, koska tuomiovallan käyttäjä ei katso voivansa selittää, että miksi kirjoittaa tuomiossa todeten yhden osapuolen sanomiset ja toisen samanlaisia kutsuu väitteiksi ennenkuin hylkää ne toteennäyttämättöminä. Siksi sitä Yllätysten Taloksi sanotaankin, kun siellä voi tapahtua ihan mitä vaan. Pokerini ei pidä kirjoittaa tähän asiayhteyteen riviäkään oikeudesta ja totuudesta.

 7. 7

  Arto Rautavuori sanoo

  No niin,willu nääs! Jos viä kiroilisin, sansin että Per, Saa, Jum.

 8. 8

  Lento sanoo

  Jos tuollaiset sopimukset kerran on käräjäoikeuden mielestä ok, niin taidan tehdä itseni kanssa diilin, että tästä lähin kaikki maa ja tavara jota katseeni koskettaa ja kaikki abstrakti, mikä suinkin on kuviteltavissa, on minun omaisuuttani ja hallinnassani, ja että jos joku siihen kajoaa, minulla on velvollisuus puolustaa sitä kaikin kuviteltavissa olevin mahdollisin keinoin.

 9. 9

  Siltojen Jack Norris sanoo

  Terveisiä täältä siltojen alta! Elämästä suomen sosiaaliturvan ulkopuolella ja tulottomana työvoiman ulkopuolisena työnhakijana. Olen elämässäni muutaman vuoden joskus tuota lehden yöjakoakin tehnyt niissä kaikkein raskaimmissa kerrostalo porrasjuoksupiireissä. Ne ovat niin raskaita yö-töitä melkein joka yö, että moni ei niissä pärjää kuukauttakaan. Itse pärjäsin pari vuotta. Työehtosopimusneuvotteluissa palkkani tiputettiin 2500€ kuussa noin 1300€ kuussa kun erilaisia palkan maksu ja laskenta periaatteita muutettiin vähän väliä vaikka jaoin kokoajan samaa piiriä mitä aina ennenkin. Noissa hommissa oli paljon muitakin epäkohtia. Yleensä en hirveästi puhu näistä asioista, koska enemmistö Suomessa ei usko, että Suomessa voi näin tehdä niin asiasta keskustelu on turhaa.

  Toinen syy miksi lopetin lehden jaon oli. Meinasin muutaman kerran keskellä yötä kuolla tai vammautua pahasti, koska taloyhtiöt jättivät jään poistot rappusista tekemättä ja hajonneet lamput vaihtamatta. Siinä sitten olisi joutunut säkkipimeässä kantamaan raskaita lehtikasseja tappaja jää pinnoitetuilla portailla joka yö. Jokainen joka ei usko miten vaarallista se on voi laittaa vaikka laatikon täyteen kirjoja talvella ja mennä kirjalaatikko sylissä liikkumaan edes takaisin täynnä jäätä oleville portaille. Päätin, että verojen ja muiden maksujen jälkeen kun enää saa nettona tonnin kuussa on liian vähän työstä jossa meinaa mennä henki melkein joka yö ja en ole valmis kuolemaan, ainakaan vielä. Parivuotta kuitenkin tein vaikka muutaman kerran kaaduin pahasti, kerran jouduin yöllä harhailevan koiran puremaksi ja useasti myös yöllä liikkuvien päihtyneiden tai humalaisten uhkailemaksi.

  Mitä tulee lehdenjakajiin, niin he ovat niin dehumanisoituja objekteja suomessa keskustelussa, mielipiteissä ja mediassa vähän kuten työttömät, köyhät. Että heille saa tehdä viranomaisportaissa mitä haluaa eikä sitä juuri tarvitse edes perustella dehumanisoidun pitää itsensä perustella se miksi häntä ei saa kohdella ihmisoikeuksien tai sosiaalisten sopimusten vastaisesti jos haluaa että ei kohdella huonosti. Viranomaisten tai dehumanisoituja työntekijöitä käyttävien firmojen ei tarvitse perustella jos kyse on dehumanisoidun objektiin kohdistuvasta rajustakin heikennyksestä.

  Pahoittelen tekstini sävyä kirjoitin tämän tarkoituksella vähän piikittelevään sävyyn, mutta sitä ei ole kohdistettu blogin pitäjään, köyhiin tai lehdenjakajiin. Nämä kokemukset lehden yöjakajani oli yksi syy miksi itse päädyin tänne siltojen alle yhteiskunnan ulkopuolelle. Ei tietenkään ainoa syy.

  • 9.1

   SeniorPotamo sanoo

   Ikävä kuulla kokemuksistasi, ymmärrän hyvin valintasi. Toivottavasti elämäsi lähtee vielä nousuun. Tulee jälleen mieleen miten riittävän suuri perustulo ratkaisisi montakin ongelmaa.

   • 9.1.1

    Siltojen Jack Norris sanoo

    Eipä kestä. Kirjoittelin tuonne edelliseen blogiin kommentti osioon tilanteestani olen siis työvoiman ulkopuolinen ja tuloton ollut täällä jo noin viisi vuotta. Ruokajonot on ainoa palvelu jota käytän. Suomen valtiolta en ole saanut mitään apua tai sosiaaliturvaa viiteen vuoteen. Olen toki välillä ollut kirjoilla TE-toimistossa työnhakijana, mutta luokittelevat minut työvoiman ulkopuoliseksi niin en saa mitään palveluita tai työmarkkinatukeakaan.

    Monet eivät usko, että suomessa on työmarkkinatukea saaville ikuinen karenssi vaikka he pyrkisivät vuosienkin jälkeen takaisin työnhakijaksi TE-toimistoon, mutta noin se menee. Voi tietty olla, että joissain kunnissa TE-toimisto säälistä järkkää jonkun 5kk kurssin tai harjoittelun, että ikuisessa karensissa oleva pääsee takaisin työttömäksi, mutta omassa kunnassani ei TE-toimistoa näytä nappaavan pätkääkään ikuisessa karensissa olevien työnhakijoiden asia. Jos valitat sitä, että sinulla ei ole varaa ostaa tarvitsemiasi lääkkeitä tai käydä parturissa työnhakua varten pahoittelevat ja toivottavat lähinnä vain hyvää kesää.

    Laskeskelin joskus, että Suomessa työmarkkinatukea saava työtön jos tipahtaa työttömästä työvoiman ulkopuoliseksi luokitelluksi hän saa siitä pahemman rangaistuksen kuin mitä saa jos leipoo turpaan TE-toimiston virkailijaa. Työvoiman ulkopuoliseksi tipahtanut saa rahallisesti kovemman menetyksen sekä uuden, että vanhan lain mukaan kuin mitä pahoinpitelystä yleensä saa. Pahoinpitelystä saa tuloton pääasiassa noin 200€ sakon ja maksimi päiväsakko tulottomalle on 720€ mitä voi saada. Virkamiehen kohdistuvasta pahoinpitelystä annetaan yleensä tupla tuomio joten sakko on ehkä 400€. Korvaukset siihen päälle ovat yleensä satasia. Jos ei noudata tai ei kykene noudattamaan työllistymissuunnitelmaa esim. sairastelun takia se voi tulla maksamaan työttömälle tuhansia euroja, jopa kymppitonneja saamatta jääneinä tukina varsinkin jos jos ikuinen karenssi työvoiman ulkopuolisena vierähtää vuosien mittaiseksi. Tunnen laki käytännöt aika hyvin olin nuorempana määräaikaisena vartijana muutaman vuoden käräjäoikeudessa osa työtehtävissä olin käräjäsalissa vartijana jos tarvittiin siinä tuli kuunneltua paljon oikeudenkäyntejä. Melkein meni henki noissa vartijan hommissa kun kerran parikymppinen raiskaaja yritti paeta ja jouduin juoksemaan hänet kiinni ja jäin samalle melkein itsekin auton alle.

    Enää en kylläkään vartijaksi kelpaa kun köyhyyden takia on ahdistuksissa tullut tehtyä kaikenlaista. Enkä kyllä haluaisikaan kun en enää ole varma, että kummalla puolella pöytää ne todelliset rikolliset istuvat. Vaikka media antaa tietynlaista kuvaa kun on omin silmin nähnyt kaikenlaista alkaa se usko rapistua. Kerran estin huumekaupan käräjäoikeudessa kun yleisöstä yritettiin antaa syytetylle huumeita, niin tuomari rehellisenä ihmisenä raportoi asian mediaan ja kertoi itse estäneensä huumekaupan minun osuudestani asiassa ei kerrottu mitään. Sellaisia rehellisiä tuomareita suomessakin on jakamassa oikeutta, jotka ottavat kunnian muiden tekemästä työstä. Voisin kertoa lisääkin mitä noissa oikeuksissa tapahtuu, kun olen ollut niissä töissä, mutta en usko, että minua uskottaisiin niin jätän kertomatta. Se ennakkokäsitys mikä ihmisillä on asioita on niin vahva, että sitä ei pysty mitenkään muuttamaan vaikka se ei olisi aivan kaikin puolin todellinen. Eikä sen puoleen kukaan enää uskokkaan minua mistään kun nykyään olen syrjäytynyt kaikesta mistä elämässä yleensä voi syrjäytyä.

    • 9.1.1.1

     AMK sanoo

     Tavallista toimintaa,minä ”sain ” karenssin jo vuonna 2008 sekä vuonna 2009.Itse en tiedä mitä tässä välissä tapahtui,ehkä ei katsottu tarpeelliseksi ilmoittaa että ensimmäinen karenssi olisi peruttu (lääkärintodistukset)mutta viimmeisestä sain noin 4 vuoden jälkeen vasta mustaa valkoisella.Vakuutusoikeuden mukaan Asiassa ei ole ilmennyt sellaisia seikkoja,joiden perusteella :xxx voitaisiin arvioida joutuneen eriarvoiseen asemaan muiden vastaavanlaisessa tilanteessa olevien henkilöiden kanssa”Kysymyksiä riittää vaan vastauksia et ikinä saa.Oikeus on puhunut. ONKO????

     • 9.1.1.1.1

      Siltojen Jack Norris sanoo

      Minä en edes viitsi valittaa Kelan tai TE-toimiston päätöksistä olivat ne kuinka epäoikeudenmukaisia tahansa. Joskus kauan sitten laadin TE-toimistosta, sekä kelasta pitkät valitukset, johon etsin Suomen perustuslaista, hallintolaista ja kansainvälisistä sopimuksista, joiden noudattamiseen Suomi on sitoutunut ja ihmisoikeus sopimuksista kaikki kohdat mitä TE-toimiston ja Kelan toiminta tapauksessani rikkoi, niin parin vuoden käsittelyn jälkeen sieltä vain tuli joku copy – paste vastaus missä todettiin asiassani ei ole ilmennyt sellaista, että karenssi päätöksiä pitäisi muuttaa.

      Käsittelivät valitustani vieläpä parivuotta sen jättämisestä eivätkä käsitelleet esittämiäni perusteita mitenkään. Oikeastaan voisi sanon, että kehtaavatkin käsitellä asiaa kaksi vuotta kun eivät edes perustele sitä mitenkään vaikka heidän toimintansa on Suomen perustuslain hengen vastaista. Lisäksi TE-toimisto ja KELA rikkoi tapauksessani hallintolaissa olevaa tiedonanto pykäliä, koska minulle ei annettu riittävästi tietoa asemastani työvoiman ulkopuolisena useista pyynöistä huolimatta. Kelan ja TE-toimiston toiminta rikkoo sosiaalista peruskirjaa ja YK-ihmisoikeusjulistusta, koska ihmisellä myös köyhällä pitäisi olla oikeus minimitoimeentuloon ja arvokkaaseen elämään. Vaan ei ole minun tapauksessani.

      Suomessa ei virkamiehiä saa vastuuseen mistään mitenkään. Aarnionkin tapauksessa poliisi hävitti kaikki Aarniosta tehdyt rikosilmoitukset kunnes joku älysi tehdä kantelun suoraan valtakunnan syyttäjän virastoon.

      Itseäni ei auttanut sekään, että osaan selvitellä eri sopimusten, lakien sisältöjä ja vedota eri pykäliin ei nuo valitus reitit näytä edes käsittelevän tai perustelevan mihin pykäliin ja sopimuksiin toiminta perustuu kun ei selkeästi niiihin minin Suomi on sitoutunut.

     • 9.1.1.1.2

      SeniorPotamo sanoo

      Kiitos vielä kirjoituksistasi. Moni ei usko, miten pitkäaikaistyöttömiä kohdellaan, etenkään ikikarenssilaisia. Moni ei toki usko vieläkään, vaikka lukisivat heidän kirjoituksiaan. Työtönhän ei ole luottamuksen arvoinen yhteiskunnan mielestä, siksi hän joutuukin joka kerta etuuksia hakiessaan todistamaan, ettei edelleenkään aio huijata saataviaan, vaan on niihin täysin oikeutettu lain mukaan.

      Ihmiset uskovat vasta sitten, kun asia koskee heitä itseään tai lähipiiriään. Nyt työttömyys alkaa koskea yhä laajempaa ihmisryhmää, ehkä tässä on jotain toivoa heräämisestä, en tiedä. Tavallaan hyvä, että on tällainen hallitus ja kaikenlaisia kurjistamistoimenpiteitä, ilmeisesti pohjalla pitää käydä ennen kuin viimein halutaan ymmärtää mitään.

     • 9.1.1.1.3

      Siltojen Jack Norris sanoo

      Olen alkanut ajankulukseni opetella hallintolakia, jotta voin olla mahdollisimman työläs tapaus TE-toimistolle ja KELALLE, joka kerta kun asioin siellä. Olen ajatellut piruuttani tehdä hallintokantelun TE-toimistosta ja kelasta, koska eivät mielestäni noudata hallintolakia.

      Mikähän mahtaa olla TE-toimiston valvovaviranomainen, koska hallintolain mukaan hallintokantelu tulee tehdä kyseisen viraston valvovalle viranomaiselle? Jos siis sattuisin katsomaan, että ne viranomaiset joiden luona asioivat eivät ole noudattaneet tiedonantovelvollisuuttaan kunnolla tai muuta hallintolain pykälää.

      Jos kukaan ei täällä tiedä niin ajattelin soittaa eduskunnan oikeusasiamiehelle seuraavaksi ja kysyä sieltä mikä on Kelan ja TE-toimiston valvovaviranomainen. Hallintokantelun pohjia kyllä löytää netistä mihin pohjaan sen sitten laatii.

      Ei tässä mitään järkeä ole, mutta näkee ainakin miten valitusreitit toimii ja voi laittaa viranomaiset tekemään työtä palkkansa eteen kun tehtailee kantelun aina jokaisesta jutusta mistä vain voi ja aikaahan minulla on tehdä kanteluita ja opiskella tarvittavat lait vaikka ulkoa.

     • 9.1.1.1.4

      167-176 sanoo

      Tervetuloa jokukkoon ”tummaan” Siltojen Jack Norris, samoin kaikki muutkin sorretut.

      Jotain hyötyä olen huomannut olevan olemalla mahdollismman ilkeä, inhottava, hankala ja työläs asiakas noille kyykyttäjille, eivät ole edes yrittäneet minua noihin orjatöihin. Jos yrittäisivät niin en kieltäytysi mutta takuulla nuo kyykyttäjät saisivat tehdä paljon leipänsä eteen, lakeja kun on joskus viisata noudattaa mutta mikään mahti maailmassa ei voi määrätä tykkäämään niistä.

      Voi sinne oikeusasiamiehen kansilaan soittaakin, mutta kantelun voi tehdä suoraan netissä. Yhteystiedot löytyy tuolta: http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/yhteystiedot.htx
      Kantelun liitteet ovat tärkeitä koska jos niitä ei ole koko kantelusta tulee pannukakku kun EOA uskoo virkanilkkien valheisiin. Liitteitä voi olla mm. KAIKKI asiaan vähänkin liittyvät ”liput” ja ”laput”, sähköpostit ja muut asiakirjat sekä äänitteet tai videot puheluista ja keskusteluista.

      Lakeja ja ohjeita ei ihan ulkoa kannata opetella koska ne muuttuvat jatkuvasti, riittää kun osaa etsiä niitä netistä, sileltä niitä voi sitten kopioda ja linkki kannattaa laittaa mukaan. Finlexistä löytyy paljon http://www.finlex.fi/fi/ ja virkanilkkien omilta sivuilta ja tietenkin hakukoneilla voi myös etsiä.

      Minulla on tällä hetkellä vireillä 2 kantelua EOA:n käsittelyssä ja yksi muistutus. Kauan kestää niiden käsittely, ensimmäinen yli vuoden ja toinenkin yli ½ vuotta, mutta se on hyvä merkki sillä sen enemmän sieltä ”matoja” löytyy mitä kauemmin tonkii ja melkoisia ”lieroja” on jo löytynytkin. En oikein tykkää että minulle kerrotaan satuja kun en ole enää siinä iässä että niihin uskoisin, enkä oikein usko siihen että EOA:kaan tykkää, samoja satuja on nuo virkanilkit kertoneet EOA:lle kun minullekin. Saas nähdä kuinka tuossa vielä käy.

    • 9.1.1.2

     pitkäaikaistyötön sanoo

     Muistelen, että lakeja on muutettu niin, että ikuisuuskarenssit poistuu nykyään ajan myötä. Tästä oli puhetta jonkun toisen blogikirjoituksen kommenteissa ja täällä:
     https://sakutimonen.wordpress.com/tag/ikuinen-karenssi/
     ”Armahdus on luvassa 1.1.2017, jolloin heidät otetaan takaisin työmarkkinatuen piiriin. ”

     Ellei SSS-hallitus tee taas jotain huonontavaa lakimuutosta.

 10. 10

  Jukka sanoo

  Stiiknafuuliaa!

  Stiiknafuulia oli mahtisana Teuvo Pakkalan kynästä. Valtaeliittimme mahtisanoja ovat eläkeuudistus ja kestävyysvaje. Kaikki sanoja, joilla ei ole aitoa yhteyttä todellisuuteen.

  Sovittu eläkeuudistus korvaa kuulemma neljäsosan ns. valtiontalouden kestävyysvajeesta. Uudistuksen suurin kuviteltu hyöty tullee uskomuksesta, että kun ihmiset työskentelevät vanhemmiksi, niin kansantaloutemme saa lisää työvoimaa ja tuotanto kasvaa.

  Hallitsijoittemme mielestä meitä uhkaa siis jo lähi tulevaisuudessa hirmuinen työvoimapula, ja toisaalta uskotellaan, että lisätyöttömyys poistaa työttömyyttä. Vapaa työvoiman liikkuvuus EU:ssa ei siis takaisi työntekijöitä. Ei myöskään se, että saamme tarvittaessa väkeä mistä tahansa maapallolta. Lähes kaikkialla on pula työstä, ei työvoimasta.

  Piilotyöttömyys mukaan lukien työttömiä on Suomessa noin 12 prosenttia. Luulisi silläkin reservillä töitä tehtävän, jos vain töitä on tarjolla ja ihmisiä koulutetaan. Työttömyysluku on noinkin lohdulinen siitä syystä, että suuret ikäluokat ovat jo siirtyneet eläkkeelle – pelätyn työvoimapulan pitäisi siis olla jo todellisuutta – ja eläkeläiset antavat hoivatyönkin kautta työtä nuoremmilleen. Koko euroalueella työttömiä on selvästi enemmän.

  Meillä on ollut mahdollisuus työskennellä yli 63 vuotiaina, jos vain terveys ja työnantaja ovat sallineet. Yleensä työnanataja ei salli, vaan vähentää väkeään vanhimmasta päästä. Mitä siis tämä eläkeuudistus, hallituksen lähes päätehtävä, parantaa?

  Muutos on se, että vanhat ihmiset joutuvat olemaan pitempään työttöminä ennen eläkkeelle pääsyään. Miten valtio tästä hyötyy? Ihmiset ainakin kärsivät.

  Erityiskärsijöitä uudessa systeemissä ovat lapsia tekevät naiset.

  Jos vanhat jatkavat ammateissaan, niin työttömyys lisääntyy nuorten keskuudessa. Hallitus ja eduskuntamme ajavat siis nuoria kortistoon. Samaa merkitsee päätös kiristää opiskelutahtia ja päätös vaikeuttaa kaksoistutkintojen suorittamista.

  Kuka ne maksaa sitten nuorten työttömien eläkkeet, hekin vanhenevat ja työeläke kertyy vain työssäoloajalta.

  Ellei sitä ole saa vain kansaneläkkeen, mikäli valtiolla on varaa.

  Vanhat ovat jo maksaneet eläkkeensä, monet eivät edes ehdi siitä nauttia kun kuolevat pois ja varat jää eläkekassaan.

  • 10.1

   LL sanoo

   Olipa hyvin kirjoitettu! Kiitos Jukka.

   Suurista ikäluokista puhutaan varsin epämääräisesti, siihen katsotaan kuuluvan jopa 1950-luvulla syntyneet. Se on virheellinen näkemys. Täsmäpuheessa suuret ikäluokat on määritelty viiden vuoden jaksoksi vv. 1945 – 1950. Niinä vuosina syntyvyys oli noin 100.000 lasta/vuosi.

   Koko aikuisikäni ajan tästä suuresta joukosta on puhuttu. Osa siitä joukosta joutui lähtemään siirtolaisiksi Ruotsiin 1960-1970 luvuilla, koska Suomessa ei ollut töitä. Talouskasvun vuosikymmenenä, 1980-luvulla, useat poliittiset puolueet puhuivat hehkutellen täystyöllisyydestä (työttömyys oli noin 3-4%) ja samaan hengenvetoon työvoimapulasta, joka uhkaa maatamme kun suuret ikäluokat menevät eläkkelle. Siinä sivussa tuuditettiin nuoremmat sukupolvet ajatukseen, että kaikille kyllä on riittävästi työpaikkoja tulevaisuudessa.

   Toisin kävi. Nuoremmille sukupolville jäi vain luu käteen. Suurtyöttömyys 1990-luvun lamavuosina iski pahiten nuoriin ikäpolviin, jotka siirtyivät juuri työmarkkinoille tai valmistuivat opinnoistaan tai olivat juuri perustaaneet perheen, ehkä olivat pienyrittäjiä sekä asunto- sekä opintovelallisia. Useiden vuosien, jopa kymmenien vuosien velkavankeuteen, joutui satoja tuhansia parhaimmassa työiässä olevia suomalaisia (noin 20-40 vuotiaita).

   Nyt vaikuttaisi hallitusohjelman perusteella siltä, että sama toistetaan. Nykyiset 20-40 vuotiaat ovat siirtyneet työmarkkinoille tai valmistuneet opinnoistaan tai heillä on pieniä lapsia joillakin jopa pienyrityksiä. Pitkäaikaistyöttömistä suurin osa on yli 50-vuotiaita ja nuorten työttömyys (alle 30v.) on suurta.

   Suomessa ei ole koskaan ollut työvoimapulaa. 1960-70 luvuilla siirtoilaisiksi lähti Ruotsiin ja muihin maihin yhteensä noin 400.000 suomalaista. Tätä massamaastamuuttoa ei ole tapahtunut sen jälkeen. Työttömien määrä on sen sijaan pysynyt suhteellisen vakiona: 300.000 – 600.000 välillä, riippuen vähän laskentatavasta.

   Nykypolitiikalla työttömien määrä tulee kasvamaan. EU:n vapaa liikkuvuus mahdollistaa työvoiman vapaan liikkuvuuden, se ei silti ole tuonut maahamme suuressa määrin työvoimaa. Maahanmuuttajien määrä aiotaan jatkossakin pitää hyvin pienenä. Ainoastaan Virosta on tullut meille väkeä töihin. Venäläisiä on myös maahantulijoissa runsaasti, mutta Venäjä ei ole EU:n jäsenvaltio.

   • 10.2.1

    jEPPE sanoo

    ”KESTÄVYYSVAJE” tulee siitä ettei valtio voi rahoittaa omia kulujansa valtion omasta pankista, vaan kaikki raha pitää lainata ulkomailta, koska euro. Valtioilta on siis viety oikeus käyttää omaa keskuspankkiansa.

    http://ebolakani.blogspot.fi/2013/11/kestavyysvajeena-kerrotun-valheen-ainoa.html

    Se, että meillä on kestävyysvaje on vain poliittinen ratkaisu. Ei haluta irrottautua ulkomaisten pankkiirien talutusnuorasta.
    Kansa saa vaikka kuolla, mutta euroon liittymistä ei peruta.

    Kansainvälinen raha ja pankkijärjestelmä on petos. Se perustuu valtioiden hallinnasta väkivaltaisilla sodilla ryöstettyyn rahanväärennöstekniikkaan.

    Mm. 2.maailmansota syttyi siksi, että Saksa yritti irrottautua pois tästä petosjärjestelmästä, ja alkoi elää omillaan.
    https://sensuroituahistoriaa.wordpress.com/2015/04/16/fuller-toisen-maailmansodan-syyna-saksan-irrottautuminen-kultakannasta/

   • 10.2.2

    pitkäaikaistyötön sanoo

    Erinomainen katsaus siihen, minkälaisen manipuloinnin alaisena elämme. Antaa hyvän kuvan siitä, minkälaiseen sumutukseen uudenkin hallituksen politiikka perustuu, vaikkei siitä kirjoittamisen hetkellä mitään tietoa ollutkaan.

 11. 11

  Siltojen Jack Norris sanoo

  ”Sovittu eläkeuudistus korvaa kuulemma neljäsosan ns. valtiontalouden kestävyysvajeesta. Uudistuksen suurin kuviteltu hyöty tullee uskomuksesta, että kun ihmiset työskentelevät vanhemmiksi, niin kansantaloutemme saa lisää työvoimaa ja tuotanto kasvaa.”

  Kyllä se korvaa kestyvääsvajetta se perustuu siihen, että tulee halvemmaksi pitää nuori kortistossa ja maksaa palkkaa vanhalle pitempään kuin ottaa nuori töihin täydellä palkalla ja päästä vanha täydellä eläkkeellä eläkkeelle. Lisäksi jos kortistossa oleva nuori erehtyy kerran olemana noudattamatta työllistymisuunnitelmaa hänelle ei tarvitse antaa senttiäkään ja siitäkin tulee säästöä.

  Jos vanha saa palkkaa nettona vaikka 2000€ ja nuori nettona työmarkkinatukea 500€ niin kulut on yhteensä 2500€ kuussa tai 2000€ jos nuori tipahtaa ikikarenssiin.

  Jos taas nuori päästetään töihin hänelle pitää maksaa se 2000€ netto ja eläkeläiselle pitää maksaa ehkä se 1400€ netto eläkettä. Kulut on silloin yhteensä 3400€ kuussa. Kun puhutaan sadoista tuhansista ihmisistä niin erot on miljardi luokkaa.

  (pyöristelin summia tarkoituksella, jotta periaate tulee selville, joka tässä on se olennainen)

  ”Vanhat ovat jo maksaneet eläkkeensä, monet eivät edes ehdi siitä nauttia kun kuolevat pois ja varat jää eläkekassaan.”

  Suomessa ei ole rahastoivaa eläkejärjestelmää kuin osittain eläkkeistä on rahastoitu vain 20% loput tulevat 80% tulevat työelämässä olevien maksamista eläkemaksuista.

  Lue vaikka tämä diplomi insinöörin kirjoittama blogi laskelmineen. Toisin kuin monet luulevat eläke ei ole siirrettyä palkkaa, jossa eläkkeet on rahastoitu jonnekin vaan suurimmalta osin tulonsiirto tällä hetkellä töissä olevilta tällä hetkellä eläkkeellä oleville.

  http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176864-elake-ei-ole-siirrettya-palkkaa

  • 11.1

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Asia on tiedetty jo vuosikausia, mutta aina jotkut uusista sukupolvista oppii sen uudestaan. Jos DI:n koulutuksella ei ymmärtäisi asiaa, niin sitten olisi jotain pahasti pielessä.

 12. 12

  sanoo

  Siltojen Jack Norris,

  Kerrotko virka- tai ammattinimesi, ja sen oliko työnantajasi virasto vai yritys, kun olit elämässäsi täällä kommenteissasi mainitsemassasi oikeussalivaiheessa? Yllätysten Talossa on nimittäin aina kulkenut kaikenlaista porukkaa tehden milloin mitäkin vaihtelevin valtuuksin, joten totuus voi todellakin olla monimutkainen. Niin monimutkainen, että monella kertojalla on taipumusta suojella sekä itseään että yleisöään. Ja jokainenhan omistaa oman kertomuksensa sekä haluaa myös sanoittaa sen itse, sellaista kertojaa en ole vielä tavannutkaan, joka ei näin kokisi.

  • 12.1

   Siltojen Jack Norris sanoo

   ”Kerrotko virka- tai ammattinimesi, ja sen oliko työnantajasi virasto vai yritys, kun olit elämässäsi täällä kommenteissasi mainitsemassasi oikeussalivaiheessa? ”

   Olen tehnyt vartijan töitä sekä virkasuhteessa, että vartiointiliikkeen kautta. Ammattinimike oli vangin vartija tai vartija. Jos viittaat siihen, että olisin keksinyt juttuni päästäni, niin ei minulla ole niin hyvä mielikuvitus, että keksisin päästäni noita asioita. Mitä tulee tuohon itsensä ja muiden suojeluun niin se on kyllä totta realistina tiedän miten vaikeaa noita tahoja on saada vastuuseen mistään.

   Jos joku ei usko, että olen ollut vangin vartija, niin laitoin kuvan Vankeinhoitolaitoksen mestaruuskilpailuista voittamistani mitaleista käsin kirjoitetun päivämäärä lapun kanssa, joka todistaa sen, että ole kaivanut kuvaa jostain netistä.

   Nykyään joudun elättämään itseni ruokajonoissa, koska en suomessa kelpaa edes työttömäksi ilmoittautumalla TE-toimistoon työnhakijaksi. Näin täällä Suomessa palkitaan siitä, että on Suomen puolesta tehnyt työtä missä on muutaman kerran meinannut henki lähteä ihan oikeasti eikä siis leikisti. Sellaisella fyysisellä kunnolla, että on Suomen vanginvartijoiden välisistä urheilukisoista napannut hopeaa ja kaksi pronssia ja kultakin oli aivan lähellä.

   http://oi58.tinypic.com/2wd3kwl.jpg

 13. 13

  Erika sanoo

  Hyvää pohdintaa myös perustuslaista: https://perustuslakiblogi.wordpress.com/2015/06/08/juha-lavapuro-tuomas-ojanen-hallitusohjelma-ja-perustuslaki-tippuiko-perustuslaki-pois-prosessikaaviosta/

  Sekä Hesarin jutussa ihmisoikeuksista: http://www.hs.fi/politiikka/a1434245657218
  (perus- ja ihmisoikeuksien lyhyt historia)

  Kun kuulin Sipilän vision hallitusohjelmasta, olin iloinen koska olin hänen kanssaan samaa mieltä sen kiteyten vision joka kohdasta. Mutta sittemmin voin vain ihmetellä kuinka samaa tahtovilla ihmisillä on aivan eri käsitykset keinoista, joilla näihin tavoitteisiin päästään. Mielenkiintoista nähdä Suomi neljän vuoden kuluttua.

  Perus- ja ihmisoikeuksien leikkauksilla ei varmasti Suomi nouse. Toivotaan, että hallitus tämän tajuaa.

  • 13.1

   LL sanoo

   Hyvät jutut. Eletään perustuslain vastaisia aikoja. Ihmisoikeudet ovat olleet jo tietyissä asioissa niin ja näin aika pitkään. Kuinkahan kauan ja pitkään tämmöistä menoa voi jatkaa? Kun myös rikotaan EU:n perussopimuksia.

  • 13.2

   pitkäaikaistyötön sanoo

   Kiristäjähallitus pitää kaataa, muuten käy huonosti.

  • 13.3

   LL sanoo

   Ei voi kansa hallitusta kaataa. Ei se ole sitä edes valinnut. Äänestäjät valitsevat vain eduskunnan, hallitus muodostetaan toisin.

 14. 14

  osa-työkykyinen sanoo

  Àrbeit-Macht-Frei, voihan sen niinkin ymmärtää että jos olet jostain onnistunut haalimaan itsellesi osa-aika työn, niin vapaudut TE-toimiston aktiviteeteista kun saat aivan oikeaa palkkaa työstäsi, vaikkapa vaan muutaman satasen kuussa, Työkkäri muuttuu passiiviseksi työhön osoittelijaksi jos sinulla on päivääkään kuussa töitä.

  • 14.1

   LL sanoo

   Työkkärissä on hyllyt tyhjinä. Ei sieltä ole vuosiin tullut työhönosoituksia. Työpaikkoja ei ole. Osapäivätyö+sosiaaliturva on monille toimeentulon yhtälö.

   • 14.1.1

    keke sanoo

    ”Osapäivätyö+sosiaaliturva on monille toimeentulon yhtälö.”

    Eiköhän tämä herkkuyhtälö ole varattu ansiosidonnaisella oleville. Toimeentulokiasiakas voi vain uneksia tällaisesta mahdollisuudesta.

    • 14.1.1.1

     LL sanoo

     Osapäivätyö + sosiaaliturvan eri muotoja.
     Yhdistelmiä voivat olla mm: Ansiosidonnainen soviteltuna päivärahana (palkkatulo leikkaa sitä) tai osapäivätyö + asumistuki tai muita tukia.

     Enpä kutsuisi erityiseksi herkuksi.

     • 14.1.1.1.1

      keke sanoo

      ”Enpä kutsuisi erityiseksi herkuksi.”

      Kieltämättä tuli vähän kieliposkella kirjoitettua. Selvennykseksi sen verran että en kuulu siihen ihmisryhmään joka kadehtii työttömiä oli ansiosidonnaisella tai ei.

      Jotenkin vaan tuli muistiin se että lupailtiin edellisen hallituksen aikana miten nyt kantsii työttömän ottaa niitä pätkäduuneja vastaan, koska tuet eivät leikkaannu ennen kuin 300 egeä on tilille pamahtanut. Toki silloin jo vähän uumoilin että nyt taitaa olla taas niitä 100 euron perusturvankorotus tason puheita olevan. En ollut väärässä.

     • 14.1.1.1.2

      LL sanoo

      Joo, en uskokaan et kadehdit. Hymiö. Se 300 egeä satunnaisesta työstä teettää aivan liian paljon paperinpyöritystä, joten tuo uudistus oli susi jo syntyessään. Olen tehnyt silloin tällöin satunnaistöitä alle 300 euron/kk, mutta olen ottanut setelit-käteen-periaatteella palkkani, helpommalla pääsee, vaikkei pimeät työt lainmukaisia olekaan.