Palkaton tuottavuusloikka

Tämän vuoden työllisyysmäärärahat ovat loppuneet eikä lisäbudjetissa ole tulossa lisää. Valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioesityksessä niitä leikataan roimasti tämänvuotisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus aikoo tehdä tavoitellun tuottavuusloikan työttömien tekemillä palkattomilla töillä. Logiikka menee näin:

Määrärahojen pienentyessä palkkatuettua työtä on tarjolla entistä vähemmän. Työllisyysmäärärahoista jo nyt leijonanosa menee erilaisiin koulutuksiin, joiden tarkoitus näyttää olevan työttömien nöyryyttämisen lisäksi koulutusta järjestävien konsulttifirmojen tilipussin paisuttaminen. Joutavilla kursseilla opetetaan sanomaan käsipäivää ja käynnistämään tietokone, mutta palkkatuettuun työhön rahaa ei riitä.

Kunnat joutuvat maksamaan puolet yli 300 päivää työttöminä olleiden työmarkkinatuesta. Tämä on se paljon puhuttu ”sakkomaksu”, joka ei ole virallinen termi. Sitä toistellaan kuitenkin ihastuneena, koska se kuulostaa niin dramaattiselta. Antaahan se sellaisen väärän mielikuvan, että kunta olisi syyllistynyt johonkin rikolliseen.

Tästä maksusta voi vapautua järjestämällä työttömille kuntouttavaa työtoimintaa. Maksusta vapautumisen lisäksi valtio maksaa kunnalle 10,09 euroa/päivä/kuntouttavassa työtoiminnasaa oleva. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei lain mukaan saa  korvata palkkatyönä tehtävää työtä, mutta siitä ei kunnissa ole koskaan piitattu. Kunnat teettävät ihan yleisesti palkattomana työnä suunnilleen kaikkea mahdollista yleisten alueiden ja kiinteistöjen hoitotyöstä ihmisten hoitotyöhön. Jos kunta haluaa leikkiä lainkuuliaista, niin se voi nöyryyttää työttömiä säilömällä heidät vaikkapa leikkimään levyraatia. Tämä ei ole vitsi, vaan näin eräässä kunnassa tehdään.

Kuntouttavan työtoiminnan on lain mukaan oltava sosiaalipalvelulain mukaista sosiaalityötä, mutta siitäkään ei piitata. Kunnissa aktiovintisuunnitelmia laativat sekalaisella koulutuspohjalla toimivat työvalmentajat ja jopa etuuskäsittelijät. Sosiaalityöstä ei ole tietoakaan silloin, kun työtön kutsutaan kunnanvirastoon allekirjoittamaan valmiiksi laadittu suunnitelma. Kuitenkin laki vaatii, että aktiovintisuunnitelma on tehtävä yhdessä ja että kuntouttava työtoiminta on viimesijaista sosiaalipalvelua. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 3 luvun 8 §:ssä on viime joulukuusta lähtien ollut 3 momentti, joka kunnissa on jäänyt tai jätetty huomaamatta:

Jos työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö yhdessä arvioivat, että henkilö ei työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön, aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä kuntouttava työtoiminta tai erityislakien mukaisesti sellaisia sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja, jotka parantavat henkilön työ- ja toimintakykyä.

Kun laista ei piitata ja valvontaviranomaisetkin sulkevat silmänsä, niin kunnathan säästävät työmarkkinatuen maksuosuuksissa, ansaitsevat kympin jokaisesta työtoiminnasta olevasta päivässä ja saavat lisäksi ilmaisen työntekijän. Tämä tulee lisääntymään ensi vuonna roimasti, kun kunnissa todetaan palkkatuetun työn tarjoamisen olevan mahdotonta ja työmarkkinatuen maksuosuuksen kasvavan huimasti. Seuratkaa syksyllä kuntapäättäjienne puheita, niin huomaatte minun olevan oikeassa. Älkää sitten antako höpinän työttömien aktivoinnista hämätä. Se on sitä stiiknafuuliaa, jolla on tarkoituskin hämätä. Tosiasiassa vain noin 1 % kuntouttavassa työtoiminnassa olevista työllistyy palkkatyömarkkinoille. Loput jatkavat saman palkattoman myllyn polkemista.

Eikä tämä vielä tähän jää. Olen varma siitä, että tämä hallitus tulee sallimaan kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen myös yrityksille. Yritysten suunnalta on jo kauan kuulunut vaatimuksia saada tasapuolisuuden nimissä palkattomia työntekijöitä. Ihmeesti sitä tekemätöntä työtä silloin löytyy, kun palkasta ei tarvitse puhua. Tai puhutaanhan siitä. Ihan yleisesti puhutaan jo nyt, että työttömyysetuus on oikeastaan palkkaa, jonka eteen pitää tehdä työtä.

Vielä toistaiseksi vakituisessa palkkatyössä olevat nukkuvat hurskasta unta ja havahtuvat välillä paheksumaan sohvalla kaljapullo kourassa laiskottelevia työttömiä, jotka pitää saada tekemään työtä työttömyysetuuden vastineeksi. Nämä paheksujat eivät tajua vieläkään, että ensin heidät itsensä tullaan korvaamaan palkattoman työn tekijällä ja sen jälkeen he päätyvät tekemään sitä palkatonta työtä itse.

 

 

Kommentit
 1. 1

  AMK sanoo

  EK ohjailee sipilätsiä ja koska herra on harras uskovainen ja henkeen ja vereen yksityisyrittäjä niin pitäähän hänen yrittäjiä auttaa kun hänellä on siihen mahdollisuus.Onhan hän nyt yrittäjä Suomi ab Oy:n toimitusjohtaja.Työttömillä ei ole väliä koska he ovat vain yksittäistapauksia,eikä koske hänen tuttavapiiriään.Koko hallitus on yksi pieru.

 2. 2

  Marko Turunen sanoo

  Kerronpa tässä aiheeseen liittyvän valaisevan esimerkin.

  Olin muutamia vuosia sitten työllistämistuella Helsingin kaupungilla määräaikaisessa työsuhteessa. Työn toimenkuva oli tietokoneiden korjaaminen, asentaminen ja myynti. Eli ihan jonkinlaista ammattitaitoa vaativia työtehtävia.

  Käyn kyseissä paikassa toisinaan asiakkaan ominaisuudessa ostamassa käytettyjä komponentteja, etc. Nykyisistä entistä työtehtävääni hoitavasta ei yksikään saa palkkaa. He ovat kaikki ns 9€ orjina nimimerkillä kuntouttava työtoiminta.

  Eli siinä on ainakin yksi esimerkki kadonneesta työpaikasta. Pahoin pelkään, että Saku Timonen on oikeassa, että näin tulee käymään viellä monelle ruusuista unta nukkuvalle palkkatyössä olevalle henkilölle. Etenkin, jos tämä leviää yksityiselle sektorille. Eihän siinä ole mitään järkeä maksaa palkkaa, jos hommaan saa tekijän ilmaiseksikin.

  • 2.1

   Matelot sanoo

   Palkattoman työn tekijöille saattaa sattua ”inhimillisiä erehdyksiä”
   hieman enemmän kuin niille, joille maksetaan palkkaa.

   • 2.1.1

    X sanoo

    Kun kustannuserot palkattoman ja palkallisen välillä ovat mitä ovat, aika paljon saa niitä ”inhimmillisiä erehdyksiä” tehdä että tappiolle joutuisi. Niskuroijan taas voi dumpata karenssille ennen kuin ollaan edes lähellä.

 3. 3

  AMK sanoo

  Olen monesti ihmetellyt vastausta vaan en ole saanut.
  Jos on työtön ja tekee työtä mistä saa työttömyyskorvauksen,miksi työtön on työtön jos tekee työtä mutta ei saa palkkaa.Ihmeellinen yhtälö.Silloihan työtön on töissä ja hänen kuuluisi saada palkkaa,eikä työttömyyskorvausta.Kuka viisas on keksinyt työtön tekee työtä mutta on silti työtön ja saa työttömyyskorvausta.Tätä vois jatkaa oikeastaan vaikka kuinka kauan mutta totuus silti ei menisi kaikkien tajuntaan.Ei edes tämän ajatuksen ”isälle” työttömien aktivointi.

  • 3.1

   LL sanoo

   Työtöntä joka on ”työllistämistä edistävässä palvelussa” (koulutuksessa, kurssituksessa, työvalmennuksessa, työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa) ei tilastoida työttömäksi, joten tilastot kaunistuvat. Tosiasia kuitenkin on, että työllistämisen pyörö-ovessa työtöntä ainoastaan siirrellään ”toimenpiteestä” toiseen. Palkkatuetusta työstä, josta sentään saa palkan, ei lainkaan aina seuraa normipalkkainen työpaikka vaan uusi kierros palkatonta työntekoa tai kuntoutusta jne jne…

   Tähän liittyy, kuten Saku kirjoitti, työllistämismäärärahojen käyttö. Niistä miljoonista menee iso osa konsulttifirmoille, kurssittajille ja muille sadoille ja tuhansille ihmisille jotka häärivät työttömän ympärillä kurittamassa, valvomassa, kouluttamassa, nöyryyttämässä, tuuppimassa ja kepittämässä työttömiä. Ja myös myymässä ja kauppaamassa työttömiä. Ihmiskaupan tunnusmerkit miltei jo täyttyvät joidenkin rekrytointifirmojen kohdalla joiden rekrytilaisuuksia järjestetään Te-toimiston tiloissa ja varoilla. Olen osallistunut yhteen ja aika monenmoista toimijaa häärii jo työnetsijöinä ja työttömän ”headhunterina”, vaikka kyse on on useimmiten korkeintaan puolen vuoden palkkatukityöpaikan järjestmisestä ykstyiselle sektorille. Tämä bisnes kasvaa koko ajan.

   • 3.1.1

    AMK sanoo

    Tilastot ovat huuhaata;jos olet palkkatuetussa töissä nimikkeesi on TE:tstossa työtön,mutta tilastoissa muissa toimenpiteissä.Kaunistellaan tilastoja he käyttävät kosmeettisija apuvälineitä en minäkään nuorru vaikka kajalia tai luomiväriä huulipunaa käyttäisin (eivät toki minulle sopisikaan)ikäni pysyy ihan samana, työtön pysyy työttömänä niinkauan että saa ihka oikeaa palkkaa.

    • 3.1.1.1

     AMK sanoo

     Lisään vielä jos olet palkkatuetussa töissä ja työaikasi on esim.24h viikko olet oikeutettu (palkasta riippuen) työmarkkinatukeen.Haet kelalta tukea niin rasti ruutuun olen edelleen työtön.En muuten itse ole minullahan on tämä ikuinen karenssi vielä voimassa vuoteen 2017 asti.Sillai.

 4. 4

  hilippa sanoo

  Määrärahojen loppuminen näkyy siinäkin, että palkkatukityössä olevien palkanmaksu pahasti takkuilee. Tiedänpä eräänkin tapauksen, jossa parin kuukauden takainen palkka on tukien viivästysten takia edelleen maksamatta. Palkkatukityöntekijät kärsivät nahoissaan: laskut erääntyvät ja elääkin pitäisi. Mikään taho vain ei näytä ottavan asiasta minkäänlaista vastuuta.

 5. 5

  Suomalaiset ovat nöyriä sanoo

  Ehkä pitäisi tehdä lakialoite, joka velvoittaa kansanedustajia noudattamaan kansainvälisiä lakeja. Laissa pitäisi sanktioida kansanedustajien nimikekikkailulla toteuttama orjatyö ja ihmisten epäinhimillinen kohtelu. Kun sitten joskus tulevaisuudessa kansanedustajat saadaan vastuuseen heikommin toimeentulevan väestön alistamisesta ja huonosta kohtelusta, niin heidän koko omaisuutensa pitää voida pakkolunastaa valtiolle. Lakiin pitää myös sisällyttää kansanedustajan mahdollinen kuolema, jolloin ko. kansanedustajan perintöä vastaanottanut ottaa vastatakseen myös edesmenneen kansanedustajan velat.

  Nyt kansanedustajat jakavat verovaroja ”työttömän käsittelyyn” ja työtön kiristetään tukien menetyksellä ”suostumaan vapaaehtoisesti”, mielestäni kansanedustajien pitää maksaa itse nautintonsa eli työministeriön kaikki kulut pitää periä kansanedustajien omasta omaisuudesta.

 6. 6

  Karo Kankus sanoo

  Niin, Lindströmin Jarihan tuossa juuri lupaili työllisyyteen lisää rahaa. Näyttää kuitenkin siltä että raha riittää varmasti ainoastaan kuntouttavaan työtoimintaan. Saas nähdä mitä miehelle sanotaan jos/kun hän esittää lisää rahaa työllistämiseen ensi kuun budjettiriihessä.

 7. 7

  Lusmu sanoo

  Lähinnä ihmetyttää, ettei ay-liike tee mitään tällaisen toiminnan estämiseksi. Eikö niillä ole mahdollisuutta haastaa hallitusta/kuntia oikeuteen tällaisesta lainvastaisesta toiminnasta?

  • 7.1

   AMK sanoo

   Ay liikettä ei kiinnosta muu kuin oman paksun lompakon kasvattaminen he eivät korvaansa lotkauta työttömien hyväksikäytön estämiselle.Mutta mitäs teki ”herranterttu” googlettakaa.Ei ole mainos!

  • 7.2

   keke sanoo

   AY-liike on ollut täysillä mukana luomassa tätä systeemiä. Itseasiassa ilman AY-liikkeen tukea tällaisen järjestelmän luominen olisi ollut mahdotonta (ja siksi sitä juuri muissa maissa ei olekkaan koska AY-liike on vastustanut ilmaisen työn tekemistä vailla työsopimusta sekä edunvalvontaa).

   • 7.2.1

    LL sanoo

    Jospa meille saadaan SSS-hallituksen avulla luotua sellainen miljoonan työttömän reservaatti, niin jokohan sitten alkaisi ay-liikekin alkaisi herätä. Työttömyys ei ole aihe joka tuuppaisi useampia suomalaisia ajattelemaan, ei edes silloin kun se tulee omalle kohdalle.

    • 7.2.1.1

     AMK sanoo

     Ei saada koska he keinotekoisesti tilastoja muokkavat,pimittävät työttömien lukuja moni on kuntouttavassa (ei työtön) työkokeilussa (ei työtön) työharjoitelussa (ei työtön) huuhaa koulutuksessa (ei työtön) orjatöissä (ei työtön).jne jne.Heillähän näitä nimikkeitä löytyy ja lisään varmaan keksitään vatilointi korista.

 8. 8

  sanoo

  Politiikka on sen reaaliversiossa julmaa tarkoituksenmukaisuuden taidetta, jossa usein olosuhteet manipuloidaan tavoitellun ratkaisun aikaansaamiseksi. Ts. vallan moraalisesti närkästytään, kun kumma kyllä tapahtui juuri se mikä oli odotettavissakin. Onko työllistäminen sitä, että jollain logistisilla järjestelyillä työtä kuljetetaan valmistuspaikastaan kaikkialle edelleen jaettavaksi Te-toimiston kautta? Ja niukkana aikana toimiston johtaja tuo vain salkun sekä kaksi kansainvälisen kalusteliikeketjun hold all -kassia täynnä työtä, jolloin jaettavaa ei vain yksinkertaisesti riitä kaikille? No, ihan näin se nyt ei tainnut mennä edes sosialististen kansantasavaltojen komentotalouksissa, joissa työ oli perustuslakiin kirjattu oikeus minkä saamatta jäämisestä sai tehdä valituksen puolueosaston puheenjohtajalle ja vastaavasti työttömyys oli kriminalisoitu esimerkiksi loisimisena.

  Palkkatyö oli jotain sen sata vuotta, jonka aikana riittävän moni ikäluokka sai mahdollisuuden tavoitella onneaan, että vielä vuosikymmeniä jatkuvaan kasvuun perustuvan hyvinvointivaltion lopun jälkeenkin noita kulta-aikoja haikaillaan yhä. Voi jumaliste sitä pilkallisen ylenkatseen määrää, jonka minäkin saan kestää kovaa vauhtia seitsenkymppiä käyvien kulta-ajan eläneiden, alempaan keskiluokkaan tai samassa talossa 40 vuodessa päivätyötä tehden pikkupomoksi päässeiden edessä. Idioottien, jotka eivät oikeastaan tiedä edes että mikä se sellainen freelanceri taas oikein olikaan. Joku sellainen tai heidän toisten rahoja laskevaksi taloushenkilöksi ellei putkiaivoiseksi tekniseksi päässyt jälkeläisensä siellä on äänessä, kun huutelu kuuluu että ei omaa terveyttä voi yhteiskunnan vastuulle jättää vaan on käytettävä myös yksityisiä terveyspalveluita. Ja ennenkaikkea, ei saa valittaa.

  Niin. Siltä se maailma vain näyttää, kun työtä ei yksinkertaisesti teetetä ja sitäkin mikä teetetään koetetaan näennäisen yhteiskuntasopimuksen nimissä muotisanalla sanoen, hah, halpuuttaa. Sehän tästä enää puuttuisi, että syntyisi työttömiä yksityisille markkinoille matalapalkkaehdoin työntävä automatiikka. Ei sillä, että palkat&ehdot olisivat kaksiset nytkään, kun maailma ympärillä muuttuu koko ajan eikä parempaan suuntaan ja hinnatkin vain pääsääntöisesti nousevat. Maailmallisesti etuuksia saavien elinkelvottomiin töihin pakottaminen on nimetty kunkin kansallisvaltion tapaan. Kohta Suomessa? Toivottavasti ei, mutta tätäkin sopisi jokasortin lailla säädettävän minimipalkan hypettäjien miettiä. Työehtosopimusjärjestelmän romutukseen se tähtää ja romutuksen jämiä ne nälkäpalkkaduunaritkin sitten hädissään hamuavat.

  Keskustelussa on otettu esiin myös ay-liikkeen rooli, joka on jo vähintään kymmenen vuotta sitten menettänyt pelin kaikkinaisen ns. urakan kusemisen estämisessä (esim. ilmaisharjoittelijat oikeissa töissä, epämääräisten työehtojen urakoitsijat jne). Johto on tekemässä ihan liian kiivaasti yhteiskunnallista edunvalvontaa ja rivit ovat uinahtaneet oman aseman vahvuuteen/erinomaisuuteen. Eivät ne ole koskaan yhtään missään heränneet ennenkuin leipä on päivittäin vaihtuvan vuokratyön loputon nauha ja liiton palkannauttijoista jäljellä enää 5%, joka tekee amerikanismilla sanoen järjestäjän työtä pääsemättä useimmiten edes neuvottelupöytään. Sakarin entisen ja jo osin nykyisenkin blogin esimerkkien osoittamalla tavalla suomalainen erikoisuus on hallintomenettelyssä virallisesti kelvottomaksi leimaaminen, jonka jälkeen saa rangaistukseksi ”kuntoutusta”. Silti suunta sama maailman tyvi, sanon minä.

 9. 9

  töytön sanoo

  Levyraatia :D. Kyllä hyväveliverkosto omiaan tukee, elikkäs näitä pilipali ”kouluttajia”, sinne kyllä rahaa riittää. Tämä ”kuntouttava” alkaa olla aikamoinen vitsaus. Kaipa se rautakanki sinne sirkkeliin alkaa olla kohta ainoa keino pistää jarrua näihin..

 10. 10

  Pera (alkup.) sanoo

  Aika ajoin tiedoitusvälineistä on tupsahtanut uutisia ”kuormasta syömisestä”. Viimeksi oli esillä Kevan tapaus. Siis aivan varmasti työmarkkinaosapuolet ovat sopineet kuormasta syömisen tasosta, eli kuinka paljon kunnat voivat käyttää ilmaistyövoimaa palvelujensa toteuttamiseksi. Nyt vaan odotellaan yksityisten työantajien osuutta asiaan.

 11. 11

  Yhdistykset sanoo

  Mitä enemmän työttömiä sen helpompaa tälläistä toimintaa on harjoitaa ja perustella että parempi näin kun vain jouten olo
  ikävä kyllä jotkut näissä toimenpiteissä olevat ovat kurjistuneet niin huonoon taloudeliseen tilaan
  että suostuvat tähän toimintaan motiviina se 171euroo
  siis 16 kertaa kuussa kuntoutuspäivät maksimi 9 euroo lisätienesti mitä siitä saa että se summa tuntuu lottovoitolta
  verratuna edeltävän tilanteeseen
  ongelma on vain se että ne jotka tätä toimintaa järjestävät eivät sitä 9 euroo maksa vaan yhteiskunta
  periaate sama kun että voisin pyytä jotain joutomiestä tulemaan siivoomaan asuntoni
  huom ilman korvausta ja vielä sivussa komenella miten se pitää tehdä
  syy miksi
  kun näyttäisi että tällä jouen olevalla ei ole parempaakaan tekemistä kun tulla siivooman asuntoni täysin ilmaiseksi
  kämppä kimaltelee mutta kimalteleeko itse sen kämpän siivoneen mieli
  periaate sama paitsi
  kun kuntoutuksessa aletaan tekemään aliurakointia silloin se ilmaistyön teetäjä tienaa siitä
  esim oman palkkansa *yhdistyksissä * hyvin yleista ja laitonta
  nykyään se on sääntö ennenkuin poikkeus
  varsinkin Näissä yhdistyksissä jotka toimintaa harjoittavat