Oletuksia, laskelmia ja elämää

Elämä ei ole numerollinen laskuesimerkki. Se on elämä.

Nämä Pentti Haanpään sanat tulevat hakematta mieleen, kun katsoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän eilen ihmisille asettamia hintalappuja.

Laitetaan siitä hinnasta vielä kuva:

mäntylä 11.9.15

Koko hinnoittelu perustuu oletuksiin ja arvioihin. Yhden henkilön kustannukseksi on otettu 13 200 euroa/vuosi ja se lienee ihan oikea lähtökohta. Siitä eteenpäin laskelma onkin pelkkää oletuksiin perustuvaa taloudellisen kauhukuvan maalailua.

Aluksi oletetaan, että turvapaikanhakijoita tulee paljon enemmän kuin ennustetaan, jopa 200 000 hakijaa vuodessa. Oletetaan, että he kaikki saavat oleskeluluvan. Oletetaan, ettei heistä kukaan tee koskaan mitään millään tavalla yhteiskunnalle hyödyllistä, vaan kaikki elävät pelkillä tuilla.

Oletetaan myös, että tuilla elämisen syy ei ole siinä, että oleskeluluvan saanut ei saa työtä, vaan siinä, että hän nyt on vain tuppautunut tänne varta vasten taloudelliseksi rasitteeksi. Oletetaan, ettei tätä verrata esimerkiksi siihen, paljonko kantasuomalainen tuilla elävä maksaa yhteiskunnalle tai paljonko kantasuomalainen on kuluttanut julkisia tukia ja palveluita ennen kasvamistaan työkykyiseksi. Oletetaan, että tätä ei verrata vaikkapa siihen, kuinka paljon Hanna Mäntylä on elämänsä aikana tullut maksamaan yhteiskunnalle ja maksaa edelleen.

Oletetaan, että oleskeluluvan saaneet eivät koskaan työllisty, vaan tämä kustannus on pysyvä erä joka vuosi julkisen sektorin budjetissa.  Oletetaan, että raha ei kierrä kansantaloudessa, vaan se katoaa johonkin mustaan aukkoon päädyttyään oleskeluluvan saaneille.  Oletetaan siis, että he eivät koskaan osta mitään, vaan elävät koko ajan yhteiskunnan ruokittavina, majoitettavina ja vaatetettavina, vuodesta toiseen.

Sitten oletetaan, että tämä raha on pois minulta ja sinulta, meiltä kaikilta veronmaksajila ja niiltäkin, jotka eivät maksa veroa. Yhteiskunnan rahat ovat meidän omia rahojamme, joita meidän on saatava käyttää niin kuin haluamme.  Loppuhuipentumana oletetaan, että tällä tavalla julkiseen budjettiin kertyy yli 2,6 miljardin euron pysyvä vuosittainen kustannus ja että tämä kertoo turvapaikanhakijoista kaiken oleellisen.

Näiden olettamuksien päälle Mäntylä kysyy onko oikein tehdä hintalappu:

– Onko oikein tehdä hintalappu? Se on pakko. Emme voi olla sinisilmäisiä. Voi kuulostaa epäinhimilliseltä ja kylmältä, mutta hintalappu tehdään myös kaikille suomalaisille.

Nytpä voittekin ruveta laskemaan kuinka kalliiksi itse olette tulleet yhteiskunnalle äitiysneuvolasta tähän päivään ja oletteko varmasti tuottaneet yhteiskunnalle takaisin teihin satsatut menot. Monet ovat, monet eivät. Laskeminen voi kuulostaa epäihimilliseltä ja kylmältä, mutta hallituksemme ei ole sinisilmäinen.

Laskelman jälkeen voitte ruveta miettimään alkuun siteeraamaani Haanpään mietettä. Onko teidän elämänne plussan puolelle päätyvä laskuesimerkki vai onko se ihan kokonainen ihmiselämä iloineen ja suruineen?

Hallituksen toiminta saa lainaamaan Haanpäätä lisääkin:

Jos ihminen sinua oikein tympäisee, niin ajattele, että maa siinä vain otti hetkeksi tuon muodon, liikkui, teki sitä ja tätä, mutta se on pian ohimenevää.

 

Kiitos Fb-kaverilleni Marko Gylénille näiden oletusten listaamisesta.

 

 

Kommentit
 1. 1

  Kirsti Era sanoo

  Mainioita kommentteja, kiitos.

  Soisi persujen myös laskevan, paljonko heidän rasistisesta propagandastaan koituu yhteiskunnalle kuluja. Siis kun jotkut kilipäät ottavat sen todesta ja esim. polttavat autoja, asuntoja tai edes niiden ulko-ovia tai pieksävät maahanmuuttajia ja eri tavoin ajattelevia ihmisiä tavaratalossa keskellä lauantairuuhkaa.
  Tyhmyyden ja ajattelemattomuuden kustannukset ei mahda olla ihan pienet.

 2. 2

  Outi Tamminen sanoo

  Kyllä mä olen miinusnerkkinen. Kaksi korkeakoulututkintoa ja varhainen eläköityminen. Vaikka veroja olen maksanutkin 40 vuotta, niin työeläke alkoi kertyä 33 vuotta sitten. Käytän julkista terveydenhuoltoa ja saan eläkeläisen hoitotukea. Kela maksaa lääkkeistä osan, mutta katto ei joka vuosi täyty. Lääkinnällistä kuntoutusta on turha hakea, koska en ole palaamassa tuotannolliseen työhön enkä siis millään muotoa hyödyllinen. Myös terveydenhuolto priorisoi työikäisiä ja työkykyisiä: nivelrikkoleikkaukseen (ja muutamaan muuhun) pääsee vasta, kun BMI on < 35, ja jos sitä ennen joutuu pyörätuoliin, ei pääse ollenkaan. Enkä minä sitä kirkkaampaa kruunua olisi tarvinnutkaan mihinkään.

 3. 3

  Markku T Koivisto sanoo

  Kohdellaan maahanmuuttajaperhettä hyvin. Vaikka skidiä koululaisesta lähtien. Hän opiskelee ja valmistuu vaikka ammattikoulusta duunariksi. Jos häntä on hyvin kohdeltu Suomessa, hän jää tänne tekemään duunia ja maksamaan veroja. Jos on kohdeltu huonosti, lähtee valmistuttuaan muualle ja Suomi häviää. Siis: kohdellaan ihmisiä ihmisinä. Kiitos, Sakari, hieno kirjoitus taas kerran.

 4. 4

  PeelsePuupi sanoo

  Sain (tyhmän) idean! Laskekaamme kaikki oma henkilökohtainen ”hintalappumme” yhteiskunnalle tähän astisesta elämästämme, ja lähettäkäämme nämä laskelmat Hanna Mäntylälle! Kaikki suomalaiset kun tekevät näin, niin saa Mäntylä perata lopun elämäänsä sähköpostiaan.

 5. 5

  LCD sanoo

  Jos turvapaikanhakijoita (nykyisillä käytännöillä) tulee 200 000 vuodessa, niin se maksaa varmasti tuon summan. Miksi? Koska turvapaikka-anomuksen käsittelyyn saattaa mennä puoli vuotta ja päätöksestä voi valittaa, johon saattaa mennä toiset puoli vuotta. Koko tämän ajan turvapaikanhakija maksaa sen n. 36e/päivä (lisäkulujakin varmasti on tapauskohtaisesti).

  Miksei tulisi 200 000 turvapaikanhakijaa vuodessa? Viime vuoteen nähden tahti on kymmenkertaistunut, juuri ympäri maailmaa levisi uutinen siitä kuinka pääministeri majoittaa turvapaikanhakijoita omaan kotiinsa ja joka puolella on kampanjoita tyyliin ”SUOMI SAYS WELCOME!” Jos ja kun hallituksen eilisiä muutosehdotuksia ei laiteta toteutukseen, muuttovirta vain kiihtyy ja kaikki, painotan KAIKKI, turvapaikkahakemukset pitää käsitellä asianmukaisesti, oli niitä sitten 1000 tai 500 000. Ja kuten YLE kertoi, yli kolmannes 10 vuotta maassa asuneista pakolaisista on edelleen työttömyysturvan varassa.

  Rahan kiertämisestä kansantaloudessa en ole ihan varma, kun ostetaan korealaisia matkapuhelimia, japanilaisia konsoleita, saksalaista ruokaa ja norjalaisia jääkaappeja.

  Yksi kysymys on, toivottavasti tätä kommenttia ei poisteta, kun yritän asiallisesti keskustella: jos kyseessä ei ole parhaiden sosiaalietuuksien perässä kulkeminen, niin miksi Suomi? Matkan varrella (Irakista ja Somaliasta, joista suurin osa turvapaikanhakijoista tulee) ovat mm. Turkki, Kreikka, Bulgaria, Romania, Serbia, Bosnia, Kroatia, Unkari, Slovakia, Puola, Tsekki, Itävalta, Saksa, Tanska ja Ruotsi. Miksi turvallisesta Ruotsista tullaan rajan yli Suomeen hakemaan turvapaikkaa?

  • 5.1

   LL sanoo

   Miksi ei tultaisi? Miksi ei saisi tulla? Maahanmuuttaja on myös aina maastamuuttaja.

   Yhteensä miljoona suomalaista asuu pysyvästi jossain muualla, toisessa maassa. Miksi he lähtivät? Miksi he eivät palaa takaisin? Maamme ei ole sotatilassa, voimme elää ja antaa toistemme elää. Jos vain haluamme.

   Väität, että Suomeen tullaan ensijaisesti hyvän sosiaaliturvan vuoksi. Se on täysin mahdotonta, että kriisialueilla elävät ihmiset tuntisivat sitä. Hyvä jos tietävät, että on maa nimeltä Suomi.

   Edes suurin osa suomalaisista ei tunne sosiaaliturvaamme niin hyvin, että osaisi verrata sitä kunnolla jonkun toisen maan sosiaaliturvaan. Osa poliittisista päättäjistämmekin elää näissä kysymyksissä miltei täydellisessä tietämättömyyden tilassa. Ja siksi liian heikosta sosiaaliturvastamme on tehty valitus Euroopan Neuvostolle joka on antanut Suomelle siitä huomautuksen. Olemme tarkkailulistalla.

   Kansainvaelluksia on ja tulee olemaan, ihmiset lähtevät ja menevät sinne missä voivat elää rauhassa ihan tavallista elämäänsä.

   • 5.1.1

    ABC sanoo

    Otan kantaa vain tuohon ettei kriisialueilla tiedetä paikasta nimeltä Suomi. Se ei (valitettavasti) pidä paikkaansa. Tässä linkki facebook-ryhmään, jossa vertaillaan Suomen ja Belgian eroja mm. päivärahan, perheenyhdistämisen ym. kannalta. Ryhmässä on melkein 200 000 jäsentä. Tuon kun laittaa transleittoriin, selviää ihan kaikki oleellinen vaikkei käännös täydellistä olekaan. Ja eivätköhän ne täällä olevat infoa peräänjääneitä niillä hienoilla älypuhelimillaan ja kerro lisää faktoja.

    https://www.facebook.com/groups/yaserabass85/permalink/891380064323861/

    Kyllä ne tuolla maailmalla Suomen tuntevat ja (iso) osa tulee tänne juuri niiden etuuksien takia. Sitäkin ihmettelen mistä uudet pakolaiset saavat töitä, jotta eivät elisi tuilla, kun työttömyys kasvaa täällä kovaa vauhtia. Tyhjästä on paha nyhjästä.

    • 5.1.1.1

     LL sanoo

     Joo. Kuka hyvänsä voi vertailla yksittäisten etuuksien määrällisiä eroja. Ymmärtämättä lainkaan kokonaisuutta, josta yksi yksittäinen etuus on vain murunen koko leivästä. Jos jokin yksittäinen sosiaaliturvaan liittyvä etuus on hitusen parempi tuolla, niin sieltä saattaa puuttua täysin monia muita etuuksia ja verotuksellisia tulonsiirtoja. Julkiset palvelut ovat esimerkiksi sellaisia etuja, joita harvemmin huomioidaan näissä vertailuissa.

     Mainitsemisen arvoinen julkisin varoin ylläpidetty ja käyttäjilleen maksuton palvelu on yleinen kirjasto. Ne alkavat olla monissa Euroopan maissa jo harvinaisia. Suomessa on, lainkaan liioittelematta, maailman paras kirjastolaitos. Kirjastokortin saa jokainen, myös pakolainen jolla ei ole pysyvää osoitetta tai että hän vasta odottaa oleskelulupaa.

    • 5.1.1.2

     LL sanoo

     Ja vielä. Elinkustannukset ovat eri maissa erilaisia. Suomessa erityisesti ruoka ja asuminen on hyvin kallista.

  • 5.2

   Angie sanoo

   Kansainväliset sopimukset takaavat jokaiselle maailman ihmiselle oikeuden hakea turvapaikkaa. Tämä oikeus koskee myös sinua. Jos haluat Hanna Mäntylän tavoin estää tämän, pitää Suomen irrottautua maailmasta. Sehän on ihan helppo poliittinen ja realistinen ratkaisu.

  • 5.3

   Vääpeli Matala sanoo

   Onko LSD:llä tietoa, onko näitä turvapaikan hakijoita jäänyt muihin Euroopan maihin hakemaan turvapaikkaa? Onko esimerkiksi Saksasta haettu turvapaikkaa tai naapurimaastamme Ruotsista? Jos niin minkälaisia määriä, oletko LSD onnistunut löytämään mitään lukuja?
   ” jos kyseessä ei ole parhaiden sosiaalietuuksien perässä kulkeminen, niin miksi Suomi?”
   -tosiaan, miksi Suomi kun vaikkapa Tanskassa turvapaikanhakijat saavat vastaanottorahaa edelleenkin enemmän kuin Suomessa ja lisäksi esimerkiksi ruoka on huomattavasti halvempaa. Onko LSD:llä itsellään vastausta esittämäänsä kysymykseen?

  • 5.4

   PeelsePuupi sanoo

   LCD, olet lapsellinen. Sakukin on tässä blogissa monta kertaa osoittanut, että Suomen sosiaaliturva turvapaikanhakijoille ei ole erityisen hyvä muihin Pohjoismaihin verrattuna. Kysyt, että miksi juuri Suomeen? Onko sinulla minkäänlaista käsitystä siitä, millaisia muuttovirtoja tällä hetkellä kaikkiin EU-maihin (JA kaikkiin muihin Euroopan maihin JA kaikkiin Lähi-Idän maihin) käy? Oikea kysymys ei ole ”Miksi Suomeen?”, vaan ”Miksei Suomeen, jos kaikkialle muuallekin?”

   • 5.4.1

    LCD sanoo

    Kun argumentit loppuvat, alkaa nimittely. En tosin yllättynyt.

    Kansainvälisten sopimusten mukaan turvapaikkahakemus pitää jättää ensimmäiseen turvalliseen maahan. Turkki on turvallinen maa. Google Maps kertoo, että Oulun ja Ankaran välillä on melkein 3000 kilometriä.

    • 5.4.1.1

     LL sanoo

     Turkki on turvallinen maa. Keille? Turkkia ei ole hyväksytty EU:n jäsenvaltioksi nimenomaan ihmisoikeusongelmien vuoksi. Mutta ehkäpä sinun pitää mennä kertomaan asiantuntijoille ettei se pidä paikkaansa…

    • 5.4.1.2

     Angie sanoo

     Maahanmuuttoviraston arvion mukaan Suomesta hakee turvapaikkaa tänä vuonna 30 000 ihmistä. Voit LCD toki inistä täällä, että miksei ne jää Turkkiin, mutta ininälläsi ei ole onneksi mitään merkitystä. Et voi yhtään mitään sille, että tämä on realismia ja tapahtuu juuri nyt. Kannattaisi ehkä vaihtaa levyä ja alkaa sopeutua tilanteeseen ja keskittyä omassa elämässäsi muihin asioihin. Tuhlaat vaan energiaasi asiaan, johon et voi vaikuttaa hölkäsen pöläystä.

    • 5.4.1.3

     PeelsePuupi sanoo

     Itseltäsi taisivat argumentit loppua, kun et kommentoinut, miksi Suomen pitäisi olla yksi harvoista Euroopan maista, joka ei turvapaikanhakijoita ota. Et myöskään kommentoi sitä, kuinka Suomen maksamat tuet turvapaikanhakijoille ovat pohjoismaisittain katsottuna alhaiset. Siis lyhyesti yhdellä sanalla sanottuna: lapsellista.

  • 5.6

   Aura sanoo

   Listaamissasi maissa on joko ihmisoikeuksien suhteen ongelmia omasta takaa, syrjintää pakolaisia kohtaan, tai sinne on jo saapunut kymmeniä ellei satoja tuhansia turvapaikanhakijoita. Suomessa on jo ennestään irakilaisyhteisö, jonka olemassaolon tiedostaminen varmasti lisää turvallisuudentunnetta kaukana kotoa. Samaan tapaan voisi kyseenalaistaa sen, miten suurin osa Eurooppaan saapuvasta kokonaismäärästä on syyrialaisia, mutta Suomeen päätyy vain murto-osa? Mikset kysynyt? Eikö näitä syyrialaisia ihmismassoja vedä puoleensa hyvät sosiaaliedut, vai eivätkö kuulu linkkaamaasi ryhmään tai osaa lukea?

 6. 6

  MinMaria sanoo

  En löytänyt tähän linkkiä, mutta jostain luin, että keskiarvoihmisellä, joka käy yhdet koulut suoraan jopa korkeakoulutasolle, tekee noin 2 lasta, sairastaa normaalisti ja tekee ns täyden työputken noin 40 vuotta ilman pidempiä työttömyysjaksoja, kuolee noin 85 vuotiaana ja saa 20 vuotta eläkettä ja tienaa keskimäärin työssäolovuosinaan 3200 €/ kk, on saanut ja maksanut oman osuutensa nollasummapelinä. Tästä enemmän tai vähemmän mistä tahansa muuttujasta, luvut siirtyvät plussalle tai miinukselle.

  • 6.1

   LL sanoo

   Todella mielenkiintoinen laskelma. Tuohon 3200€ ja yli kuukausipalkkaa saa vain noin 30% tulonsaajista. Noin 70% suomalaisen ansiot ovat alle 2700€ kuukaudessa. Hallitus on juuri ehdottanut, että palkkoja on leikattava. Seurauksena on, että yhä suurempi joukko ansaitsee yhä vähemmän ja verotulot pienenevät. Ja pieni joukko (alle 10%) saa yhä suurempia pääomatuloja jotka voi siirtää veroparatiiseihin.

 7. 7

  Angie sanoo

  Taas aivan loistavaa, viiltävän jäätävää settiä! Kiitos, että jaksat kirjoittaa tätä blogia. Taisit juuri tällä blogillasi sekä pelastaa, että pilata lauantai-iltani.

 8. 8

  Joni Pelkonen sanoo

  Mäntylän hintalappu lienee koottu yksinkertaisesti laskemalla sosiaalituki ja asumistuki yhteen, jolloin työttömän saamat tuet ovat yhteensä vähän yli tuhat euroa kuussa. Tästä summasta ainakin puolet on asunnon vuokraa. Mäntylän laskelma koko summasta pelkkänä kuluna pitäisi paikkansa vain, mikäli tuensaaja ottaisi rahan vastaan ja sitten polttaisi setelipinkan. Vain näin summa katoaisi kansantaloudesta jälkiä jättämättä. Oikeastihan ihmiset ostavat rahoillaan ruokaa, lääkkeitä, vaatteita, bussilippuja ja muut tarpeellista, jolloin raha lähtee kiertämään yhteiskunnassa ja työllistää muita. Aikanaan työllistyessään he sitten liittyvät osaksi yhteiskuntaa jossa rahaa vastaanotetaan ja luovutetaan tuotteita ja palveluja vastaan. Alkutuotanto muodostaa yhteiskunnassa muodostuvasta taloudesta nykyään hyvin pienen osan. Ylivoimaisesti suurempi osa on alkutuotannon edelleenjalostusta ja palveluja.

  • 8.1

   LL sanoo

   Näin juuri! Asumistuki ei koskaan jää tuensaajalle vaan sen saa tulona asunto- tai kiinteistöyhtiö. Miksei Mäntylä kerro siitä yhtään mitään, että miten raha tässä maassa kiertää ja kenen taskuun se lopulta jää.

 9. 9

  Nina sanoo

  Suomessa on yksi hyvä, mutta saajalle ilmainen vientituote: sairaanhoitajan koulutus. Tämä käy seuraavasti:

  1. Koulutetaan verorahoilla sairaanhoitaja.
  2. Sairaanhoitaja vetää pian johtopäätökset ja lähtee Ruotsiin töihin paremman palkan ja työolojen perään.
  3. Sairaanhoitaja löytää elämänkumppanin ja päättää jäädä Ruotsiin. Maksaa veronsa Ruotsiin.

  Onko kukaan laskenut tälle hintalappua?

 10. 10

  Putte Wilhelmsson sanoo

  Jos kaikkea maahanmuuttoa tarkastellaan kokonaisuutena, maahanmuuton aiheuttamat verotulot ja budjettimenot ovat Euroopassa aika lailla tasapainossa, kertoo OECD:n raportti vuodelta 2013. Maahanmuuton osuus bruttokansantuotteesta on keskimäärin puoli prosenttia plussaa tai miinusta. OECD-maiden laskettu keskihyöty maahanmuutosta on noin +0,35 prosenttia BKT:sta.

  Suomessa maahanmuuttajien vaikutus talouteen oli keskimääräistä vähäisempi, +0,16 prosenttia. Tämä luku on kuitenkin parempi kuin kaikkien suomessa vakituisesti asuvien vaikutus talouteen, -0,8 %. Luku kertoo sen yksinkertaisen totuuden, että seurantajaksona valtion budjetit olivat alijäämäisiä eli osa julkistalouden tarjoamista palveluista rahoitettiin velalla. Maahanmuuttajien parempi tuotto suhteessa syntyperäisiin kansalaisiin selittyy puolestaan ikärakenteella: he kuluttavat vähemmän koulutuspalveluita ja saavat harvemmin eläkkeitä. Ero olisi suurempikin, mikäli maahanmuuttajien työllisyysaste (63,8 %) ei olisi heikompi kuin syntyperäisten suomalaisten (69,6 %). Työllisyysluvut ovat vuodelta 2012.

  Pakolaisten käyttämistä palveluista kertoo erikseen Pakolainen-lehden numero 2/2014: ”Työ- ja elinkeinoministeriön teettämän tutkimuksen mukaan vuoden 2012 pakolaisten vastaanoton kuntakorvausten toteuma oli noin 76 miljoonaa euroa. Tämä koostui kaikista pakolaisille maksetuista etuuksista, kuten toimeentulotuesta, terveyspalveluista ja tulkkipalveluista sekä perheryhmäkotien kustannuksista. Valtion talousarviossa vuoden 2013 pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotolle osoitetut määrärahat olivat noin 55 miljoonaa euroa. Tämä oli suurusluokaltaan sama kuin esimerkiksi eduskunnan kanslian toimintamenot. Tai puolet veropakolaiseksi Ruotsiin muuttaneen entisen pankkiirin verotuloista.”

  Ja tässä on siis kyse vain palveluiden hinnasta, ei vaikutuksesta talouteen, jossa rahan kierto takaisin mm. veroina ja kulutuksena tulee huomioida. Kuten bloggaaja ja kommentoijat jo muistuttivat, eivät nämäkään rahat mihinkään mustaan aukkoon katoa.

  • 10.2

   Angie sanoo

   Tämän Hanna Mäntylän hintalappupolitiikan taustalla on rasismi ja muukalaisviha. Sellainen näkemys, jossa turvapaikanhakijat eivät näyttäydy hänelle (ja muille persuille) ollenkaan ihmisinä. He ovat jotain sellaista epäinhimillistä, jolle on ihan oikein laittaa hintalappu, kuten muillekin tavaroille ja esineille. Tässä ajatusmaailmassa näyttää Hanna Mäntylän mielestä olevan ok laittaa se hintalappu myös MUILLE sosiaaliturvatukien varassa eläville. Hekään eivät siis edusta Mäntylälle ihmistä, vaan esinettä, tavaraa, kuluerää. Hanna Mäntylä myös sanoo, että kaikille on pakko laittaa hintalappu. Sanon Mäntylälle, että ei oli PAKKO. Se hintalapun laittaminen on hänen POLIITTINEN JA IDEOLOGINEN ARVOVALINTANSA. Yleensä poliittiset puolueet pyrkivät ajamaan kannattajiensa etuja eivätkä epäinhimillistämään ja hinnoittelemaan heitä hintalappupolitiikalla. Sanon Hanna Mäntylälle, että turvapaikanhakija ja suomalainen köyhä ovat kaikki ihmisiä, eivät hintalaputettavia esineitä. Onneksi Saku Timonen kirjoitti tämän blogin. Aika vähän tätä Hanna Mäntylän hintalappupolitiikkaa on missään valtamediassa paheksuttu. Minä paheksun!

 11. 11

  AMK sanoo

  En ole maasta muuttanut enkä maahan muutanut olen supisuomalainen,minkä työkkäri syrjäytti hienoilla ministeriöiden lailla,jos minä saisin 13200 ekee vuodessa,ei hädän päivää olisi,mutta kun minulta otettiin kaikki pois jopa ihmisyys olen rikollinen työtön joten minulla ei ole ihmisarvoa.Oliskahan asiaa ihmisoikeus…. mitä ne nyt ovat ai niin minähän en ole ihminen vaan työtön.

  • 11.1

   Angie sanoo

   Taidat tosiaankin AMK olla sitten sitä kaikkein alinta luokkaa, jolle ei edes viitsitä sitä hintalappua laskea. Mielestäni ketään ei saa yhteiskunnassa kohdella tuolla tavalla kuten sinua on kohdeltu. Otan osaa. Tilanne ei taatusti parane nykyisen hallitusen aikana kun tällä Hanna Mäntylän ihmisarvottomalla ja epäinhimillisellä ideologialla hoidetaan tämän maan sosiaalipolitiikkaa. Olen pahoillani.

  • 11.2

   PeelsePuupi sanoo

   AMK, et kai ole kateellinen turvapaikanhakijoiden saamille kotouttamis- ja tulkkipalveluille? Tuossa summassahan on kai isona osana juuri näitä maksuja? Jos tarvitset tulkkipalveluja, mutta et saa niitä, niin ymmärrän kateutesi. Toisaalta, jos et tarvitse niitä, niin turha kai niitä on kadehtiakaan. Vähän sama, jos minä lapsettomana kadehtisin lapsiperheiden saamia lapsilisiä ja neuvolapalveluja.

   • 11.2.1

    AMK sanoo

    En ole kateellinen turvapaikanhakijoille enkä edes naapurin omistamalle bemarille,vaan olen vihainen siitä kuinka työttömiä kohdellaan.Tarviiko enempää selitellä.

    • 11.2.1.1

     keke sanoo

     Ei tarvitse ja olen muuten kanssasi täsmälleen samaa mieltä. Itsekkään en näe yhtään mitään ristiriitaa sellaisessa ajatuksessa että niin maahanmuuttajia sekä työttömiä kohdeltaisiin paremmin. Itseasiassa näen tämän varsin loogisena ja järkevänä ajatusketjuna

    • 11.2.1.2

     AMK sanoo

     Ainut asia on mistä olen kateellinen puolisolleni en ikinä ole nähnyt isovanhempiani hän on nähnyt ja tuntenut jopa äidinäidinäitin. Minulla ei ole koskaan ollut mummaa tai paappaa,Onneksi lapsillani oli siihen mahdollisuus.Tätähän ei voi rahalla korvata vai mitä peelsepuupi

     • 11.2.1.2.1

      PeelsePuupi sanoo

      Noh, blogin kirjoitus käsitteli maahanmuuton kustannuksia…

     • 11.2.1.2.3

      PeelsePuupi sanoo

      Kirjoitit, että 13200 euroa vuodessa kelpaisi sinulle. Kuka sen saa? Ei 13200 anneta turvapaikanhakijalle taskuun, se on vain kokonaiskustannus per henkilö. Tosiasiassahan he saavat sen reilu 300 euroa kuussa taskuun, sinun pitäisi siis kirjoittaa, että kyllä se vajaa neljä tonnia vuodessa sinulle kelpaisi. Mutta veikkaanpa, että sen neljä tonnia jo vuodessa saatkin. Joten mitä oikeastaan tarkoitit, kun kirjoitit, että ”13200 euroa kelpaisi”? Kyllä minullekin kelpaisi se 40 miljoonaa, jonka turkulaismies voitti Eurojackpotista.

 12. 12

  Jaska sanoo

  Tulkitsette kaikki tuota taulukkoa pieleen. Se ei ota kantaa montako maahanmuuttajaa Suomeen tulee vuodessa. Se ottaa kantaa siihen paljonko meille tulee kustannuksia vuositasolla maassa olevista sosiaaliturvalla elävistä maahanmuuttajista.

  Jos Suomeen tulee tänä vuonna 50000 pakolaista, ovat kulut tuon 50000 kohdan mukaiset. Jos ensi vuonna tulee toiset 50000 ollaan jo 100000 kohdalla ja sama rumba jatkuu maailman loppuun tai rahojen loppumiseen asti. Toki marginaalinen osa näistä ihmisistä työllistyykin matkalla, mutta toisaalta tilastojen valossa he synnyttävät enemmän lapsia kuin on työllistyneiden osuus, joten nettovaikutus siinäkin on negatiivinen.

  Entä ne rahat? Nehän menevät kulutukseen. Kyllä vaan, mutta olisiko kuitenkin ensisijaisesti tärkeämpää ensin huolehtia siitä, että työttömät Suomessa eivät joutuisi jonottamaan leipäjonoissa sillä aikaa, kun nämä maahanmuuttajat viihtyvät täysihoidossa ja saavat päälle vielä taskurahaa tarpeellisiin ostoksiinsa.

  Sama raha saataisiin kulutukseen, kun se jaettaisiin niille leipäjonojen syrjäytyneille, joista moni on aikanaan ollut veronmaksaja ja tehnytkin sentään jotain tämän yhteiskunnan eteen.

  Ihmisarvo on kaikilla sama. Maissa on kuitenkin rajat hyvistä syistä, ja ensisijaisesti on huolehdittava oman maan kansalaisista. Jos jotain jää yli, eikä muiden ongelmien ratkaisemiseksi tarvitse ottaa velkaa, voimme käyttää osan ylijäämästä muiden auttamiseen. Tässä taloustilanteessa emme sitä yksinkertaisesti voi tehdä. Saksalla ja Ruotsilla menee taloudellisesti hyvin, niihin on turha verrata.

  Tämä ei ole rasismia. On ihan sama mistä pakolaiset tulevat ja millä motiiveilla tahansa. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa ratkaista kaikkia maailman ongelmia, omissakin on tarpeeksi.

  Julmaksi ja epäinhimilliseksi saatte haukkua, mutta maailma ei ole reilu. Joku asuu Kreikassa, toinen Brasiliassa, kolmas Japanissa ja neljäs Syyriassa. Elämä ja elintaso näissä maissa ei ole samanlaista. Lapsikuolleisuus, terveydenhuolto ja rauha/sotatila vaihtelevat. Me emme voi sitä korjata eivätkä nuo maat maksa meidän velkojamme.

  Jos on omasta mielestään ylimääräistä rahaa, sitä voi varmasti kanavoida eri järjestöjen kautta näiden ihmisten avuksi sinne, missä he apua tarvitsevat. Valtion tehtävä on huolehtia omista kansalaisistaan. Maassa on rajavartiolaitos ja armeija sitä varten, että tänne ei vain kävellä sisään. Pari vuotta sitten annettiin isoja sakkoja Suomen kansalaisille, jos tulivat Virosta takaisin Suomeen ilman passia. Nyt poliisin mielestä on ihan ok, että meillä hortoilee paperittomia irakilaisia, afganistanilaisia ja somaleita ympäri maata. Kaikki maita, joista ei Suomeen ole asiaa ilman viisumia. Aikamoiset kaksoisstandardit käytössä.

  • 12.1

   sakutimonen sanoo

   Hallituksella ei ole pienitäkään aikomusta antaa mitään rahoja köyhille, ei ainakaan hallitusohjelman mukaan. Siellä lisätään kannustavaa ja osallistavaa sosiaaliturvaa eli käytännössä työttömät laitetaan palkattomiin töihin nykyisillä tuilla.

   • 12.1.1

    Jaska sanoo

    Kiitos vastauksista, puhutte silti asian ohi. Jos rahaa ei ole työttömille ja syrjäytyneille nyt niin luuletteko, että käyttämällä sitä muutama sata miljoonaa tähän pakolaisrulettiin sitä tulee jostain lisää.

    En kannata noita viimeaikaisia leikkauksia ja kiristyksiä, mutta voitte olla varmoja siitä että mitä enemmän tänne otetaan niitä potin jakajia maahan, niin sitä vähemmän rahaa riittää työttömille. Tätähän persut kai yrittivät tuolla laskelmallaan esittää.

    Turha hurskastella, että meillä rikkaana länsimaana on varaa. Ei ole. Siksi ne leipäjonot siellä ulkona ovat.

    • 12.1.1.1

     stunned sanoo

     Leipäjonot ovat arvovalinta ihan niin kuin työttömyys. Pahinta on asettaa köyhät ja avuntarvitsijat toisiaan vastaan. Hallitus kiittää.

     • 12.1.1.1.1

      Jaska sanoo

      Minäkin toivoisin, että kaikilla olisi kivaa ja aina paistaisi aurinko. Ikävä kyllä maailma ei ole sellainen. Jos on pakko valita, niin ensiksi autan omaa perhettä ja sitten muita. Laajemmassa mittakaavassa ensiksi autetaan oman maan kansalaisia ja sitten muita.

      Ei kyse ole siitä, että kukaan haluaisi kenellekään pahaa. Kyse on siitä että joskus on pakko valita.

     • 12.1.1.1.2

      keke sanoo

      ” Jos on pakko valita, niin ensiksi autan omaa perhettä ja sitten muita. Laajemmassa mittakaavassa ensiksi autetaan oman maan kansalaisia ja sitten muita.”
      Aika monella se auttaminen jää siihen omaan perheeseen. Usein aikamoiseen lähipiirin skin keskittyy esmes serkut pärjäilkööt omillaan. Luonnollisesti siihen päälle haukutaan sitten heikommassa olevat vaikka esmes laiskoiksi ja keksitään heidän harmikseen mitä tahansa. Joko ihan ilkeyttään tai sitten siitä itse hyödytään jotain esmes ilmaista työvoimaa.

  • 12.2

   keke sanoo

   ”ensisijaisesti tärkeämpää ensin huolehtia siitä, että työttömät Suomessa eivät joutuisi jonottamaan leipäjonoissa sillä aikaa, kun nämä maahanmuuttajat viihtyvät täysihoidossa ja saavat päälle vielä taskurahaa tarpeellisiin ostoksiinsa.”
   Itse epäilen hyvin paljon sitä että leipäjonot lyhenesivät sillä että Suomen rajat lätkittäisiin kiinni ja kaikki ulkomaalaiset potkittaisiin pois.

   Haluaisin tosin kuulla sen toisen vaihtoehdon mitä maahanmuuttajille pitäisi tehdä ”viihtyvän täysihoidon” sijaan? Muuten oletko todella sitä mieltä että heille ei pitäisi antaa rahaa tarpeellisiin ostoksiin?

   ”Sama raha saataisiin kulutukseen, kun se jaettaisiin niille leipäjonojen syrjäytyneille, joista moni on aikanaan ollut veronmaksaja ja tehnytkin sentään jotain tämän yhteiskunnan eteen.”
   Onko tämä nyt nollasummapeliä rahat joko jaetaan työttömille tai maahanmuuttajille? Mitä itseeni tulee niin en ole maksanut veroja koskaan. Työtä olen tehnyt siitäkin edestä. Toki voihan sitä saivarrella että työkkärinmasseista ja ostoksista verot maksetaan, mutta voin sanoa suoraan että itse en valtionkirstua ole kasvattanut. Toki työnantajani on työstäni rikastunut ja siitä verot maksanut mutta se on asia erikseen.

   Muuten osaatko heittää osviittaa muutamaan asiaan joka minua on tässä mietityyttänyt. Miksihän minusta tuntuu että sinua ei kiinnosta pätkääkään leipäjonossa kyykkivän keken tilanne? Ja miksi ihmeessä minusta tuntuu siltä että sinua kiinnostaa köyhien tilanne juuri nyt sopivasti kun maahanmuuttokeskustelu käy vilkkaana? Miksi minulla on sellainen tunne että se köyhien tilanne lakkaa kiinnostamasta sinua samalla sekunnilla kun aiheena on jokin muu kuin maahanmuuttajat?

   Olisi kiva saada näkökulmaa tällaisiin juttuihin niin keke pääsisi eroon niistä ennakkoluuloistaan mitä on syntynyt kun pitkin verkkoa on saanut lukea mitä aiheen ympärillä keskustellaan.

   ”Ihmisarvo on kaikilla sama.”
   Ei muuten ole jonka myöhemmin itsekkin tunnustat
   ”maailma ei ole reilu”

   ”Nyt poliisin mielestä on ihan ok, että meillä hortoilee paperittomia irakilaisia, afganistanilaisia ja somaleita ympäri maata. ”
   Ei muuten varmasti ole poliisin mielestä OK

   ”Kaikki maita, joista ei Suomeen ole asiaa ilman viisumia”
   Jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin Suomen passilla kulkee ihan samalla tavalla aika monessa maassa vähän aikaa ilman viisumia. Itseasiassa Suomen passi takaa maailman parhaat edut tuon suhteen eli viisumia ei juuri tarvita jos matkailee. Tämä on mielestäni ihan loistava asia ja kyllä minulle sopii se että tänne tullaan vastavuoroisesti muista maasta matkailemaan ilman viisumia se on mitä itse kutsun reiluksi meiningiksi.

  • 12.3

   Angie sanoo

   Suomi ei todellakaan ole hoitamassa koko maailman ongelmia. Vauraana, demokraattisena ja länsimaisena EU-maana Suomi toki hoitaa iloisesti ja myötämielisesti pakolaistilanteesta oman osansa. Emme toki ole mikään köyhä itäblogin maa. Hallitusohjelma laadittiin jo keväällä, eikä sieltä ole luvassa mitään rahoja köyhille, kuten Saku Timonenkin on todennut. Vaikka Suomeen ei tulisi yhtään turvapaikanhakijaa, mitään rahaa hallitusohjelman mukaan ei ole tulossa. Pelkkää hintalappua ja pakkotyötä.

   • 12.3.1

    Jaska sanoo

    Esitetäänpä pakolaiskysymys näin:

    Jos näet kadulla lapsen itkemässä, menet varmasti auttamaan ja kysymään mikä hätänä. Niin minäkin teen. Entäs jos se lapsi voi yhdellä taikasanalla ”asylum” tehdä sinusta elatusvelvollisen koko loppuiäksesi? Entä jos niitä ”lapsia” ilmestyy kaduille usean sadan viikkotahtia? Kuinka kauan kävisit kyselemässä mikä hätänä?

    Entä jos näet kesäisellä uimarannalla jonkun hukkumassa? Menet tietenkin pelastamaan. Sitoudutko siinä samalla elatusvelvolliseksi pelastamallesi ihmiselle? Et tietenkään. Jos sellainen riski olisi, taitaisi vapaaehtoisten pelastajien määrä äkkiä lähestyä nollaa.

    Tottakai hädänalaisia pitää auttaa. Nykykäytäntö, jossa lyhytaikaisen avun seurauksena sitoudumme asuttamaan ja ottamaan hädänalaist pysyviksi eläteiksemme pitää kuitenkin purkaa. Turvapaikan pitää olla määräaikainen ja sillä pitää olla ehdoton maksimi, jonka jälkeen elantoa ei enää muiden kustantamana saa. Sen rajan jälkeen koittaa kotimatka vapaaehtoisesti tai pakolla. Oli entisessä kotimaassa sota tai ei. Jäädäkin saa, jos on ennen takarajaa hankkinut töitä, oppinut kielitaidon ja käyttäytynyt nuhteettomasti siten, että voi saada kansalaisuuden normaalia tietä.

    Tämä ei ole pakolaisia vastaan, tämä on suomalaisten puolesta. Niiden, jotka kustantavat tämän lystin. Maksaja päättää.

    • 12.3.1.1

     stunned sanoo

     Aika moni maksaja on sitä mieltä, että sodan jaloista pakenevia ihmisiä on autettava. Keitä muita olet valmis jättämään heitteille huomenna?

     • 12.3.1.1.1

      Jaska sanoo

      Kirjoitin tuossa edellä, että hädänalaisia on autettava. Auttaminen ei voi kuitenkaan tarkoittaa ilmaista täysihoitoa loppuelämäksi, silloin loppuu auttamishalu.

      Moni tänne tulijoista on myös avoimesti sanonut haluavansa vain parempaa elintasoa. Kaikki eivät ole hädänalaisia ja se pitäisi sanoa avoimesti ja hoitaa pikakarkotuksilla pois päiväjärjestyksestä. Se porukka pilaa myös oikeasti hädänalaistn maineen.

      Oikea tapa auttaa on palauttaa tänne tulevat ja pyrkiä auttamaan heitä lähtömaissaan. Muuttaa saa, jos hakee viisumin, oleskeluluvan jne. kuten normaalit ihmiset tekevät.

     • 12.3.1.1.2

      keke sanoo

      ”Moni tänne tulijoista on myös avoimesti sanonut haluavansa vain parempaa elintasoa.”
      Niin eikös tämä pohjimmiltaan ole se syy miksi sodan jaloista paetaan?

      ”Oikea tapa auttaa on palauttaa tänne tulevat ja pyrkiä auttamaan heitä lähtömaissaan”
      Ei ole. Ei se tosin vääräkään tapa ole auttaa. Kumman mustavalkoinen käsitys sinulla on siitä miten asiat voidaan hoitaa.

      ”Muuttaa saa, jos hakee viisumin, oleskeluluvan jne. kuten normaalit ihmiset tekevät.”
      No siitähän se parkuminen vasta alkaisi kun pakolaiset lätkisivät kymmeniä tuhansia euroja pöytään rajalla mikä on vaatimuksena sille että oleskelulupa heltiää vaikka vuodeksi Suomeen

     • 12.3.1.1.3

      LL sanoo

      Minkäs vuoksi miljoona suomalaista on muuttanut tästä maasta? Paremman toimeentulon vuoksi vai mistä ihmeen syystä?

   • 12.3.2

    LL sanoo

    Tämä hallitus on toteuttamassa suuria leikkauksia minimi sosiaaliturvan varassa elävien elinoloihin. Palkansaajatkin ovat saaneet tarpeekseen. Perjantaina Suomi seisoo. Silloin sinulla on aikaa laskea kuinka kalliiksi olet tullut veronmaksajille.

    • 12.3.2.1

     Jaska sanoo

     Olen 100% varma, että olen nettomaksaja. Ihan miten päin kaskettuna tahansa.

     • 12.3.2.1.1

      stunned sanoo

      Kultakin kykynsä, jokaiselle tarpeensa mukaan.

  • 12.4

   LL sanoo

   Sosiaali – ja terveysministeri Mäntylä sekä työ- ja oikeusministeri Lindström ovat kummatkin ilmoittaneet, että työttömiltä leikataan. Sosiaaliturva todennäköisesti sidotaan työvelvoitteeseen (=palkaton työ) ja ainakin ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan ja jotain muutakin on tulossa. Ei ole vielä konkretisoitunut.

   Jaska, elinoloja kurjistamallako leipäjonot lyhenevät? Jestas mitä logiikkaa. Pienillä eläkkeillä eläviltä oli aikomus leikata 20% tuloista, mutta sitä nyt ilmeisesti kohtuullistetaan, mitä se sitten tarkoittaakin. Totisesti, maailma ei ole reilu, mutta joidenkin ihmisten toimesta siitä tulee erityisen armoton ja raakalaismainen.

   • 12.4.1

    Jaska sanoo

    Vastaan nyt vielä tähänkin.

    En kannata leikkauksia kuten jo aiemmin kirjoitin. En toisaalta ymmärrä sitäkään miten maassa on yli 300000 työtöntä ja maahanmuuttajat päälle sosiaaliturvan varassa, ja silti joka kesä lennätetään marjanpomijoita Aasiasta asti tekemään töitä, jotka eivät täkäläisille kelpaa.

    Luin äimistyneenä tämän blogin aiemmat selvitykset tuosta eräästä leipomosta. Nuo työttömien hyväksikäyttäjät täytyy saada kuriin. Samalla täytyy kuitenkin tehdä jotain, että tuo marjankerääjien tuonti ja vastaavat saadaan purettua. Ei voi maata kotona, jos on järkeviä töitä järkevällä palkalla olemassa. Eikä voi olla tukijärjestelmää, joka tekee työn vastaanottamisesta niin byrokraattista kuin saa uutisista ja kommenteista lukea.

    Olen alkanut kallistua kansalaispalkan kannalle, mutta sen pitää olla ainoa tukimuoto. Sen jälkeen kaikki muut tuet pitää purkaa, jotta KELA, TE-keskukset ja muut turhat byrokratiat voidaan lakkauttaa ja saada sitä kautta säästöjä. Kansalaispalkan ei tarvitse riittää Helsingissä asumiseen, maalla on halpoja asuntoja tarjolla. Siihen päälle sitten töitä normaalin ihmisten palkkatasolla, jos haluaa enemmän.

    Samaan aikaan kannatan minimipalkkojen pitämistä nykyisellään. Kansalaispalkka ei voi olla tekosyy matalapalkkatöiden tänne tuomiseen. Ei voi olla niin, että verorahoilla kuitataan osa palkasta ja etu valuu yrityksille.

    Väittäisin että olen aika pitkälti ns. reilun pelin kannalla. Lorvailu ei saa kannattaa, mutta ketään ei saa myöskään riistää. Ei työntekijää eikä työnantajaa.

    Näillä mielipiteillä ei voi kuin huudella täältä nimimerkin suojista, kun sen enempää oikea kuin vasen laitakaan ei tykkää realismista.

    Jos perusasiat saataisiin kuntoon ja reilu peli toimimaan, saatttaisi jopa jäädä jotain varaa niiden pakolaistenkin auttamiseen. Niin kauan kun maa ottaa velkaa, ei jaettavaa muille mielestäni ole.

    • 12.4.1.1

     Angie sanoo

     Suomessa harjoitettava talouspolitiikka on POLITIIKKAA. Poliittiset päättäjät tekevät poliittisen ideologian mukaisia talouspoliittisia ratkaisuja. Talouspolitiikkaa voidaan tehdä myös muulla tavalla kuin nykyinen hallitus tekee. Jaskan ideologia näyttää olevan se, että työttömät metsään marjoja poimimaan. Onneksi Saku Timonen kirjoittaa juuri näistä asioista blogia, jotta emme luule, että tämän maan Jaskat ovat oikeassa. He eivät ole oikeassa, heillä on VAIN sellainen ” työttömät metsään marjoja poimimaan ja pakolaisia ei auteta” -ideologia. Kaiken lisäksi Jaskat näyttävät luulevan, että turvapaikanhakijat jotenkin kumman syystä kaikki palautetaan jonnekin. Iso osa tulee jäämään Suomeen. Hallituskin juuri päätti vapaaehtoisesti ottaa EU:n määräämät 2400 kiintiöpakolaista. Heitä ei tulla mihinkään palauttamaan.

     • 12.4.1.1.1

      Jaska sanoo

      Kuinka väärin voit lukea?

      Kirjoitin juuri toisessa kappaleessa etten hyväksy sitä riistonenoa, jota esimerkiksi tässä blogissa aikaisemmin käsiteltin erään leipomon osalta.

      Kyllä. Kannatan sitä, että jos meillä on sellaista työtä tarjolla, että sillä voi elättää itsensä, niin työttömät on vaikka pakotettava niihin. Se työ ei voi olla ”harjoittelua”, provikkapalkaista puhelijmyyntiä tai muuta riistotouhua kuten tämä aiemmin lööpeissä marissut festarisiivousta harjoittava yrittäjä. Mutta jos on ihan oikea työ, josta maksetaan normaali TES:n mukainen palkka, niin kyllä siihen on voitava pakottaa.

      Mitä pakolaisiin tulee, niin pelkään nimenomaan sitä, että olet oikeassa. Otamme tähän maahan ihmisiä elätettäväksemme eivätkä he lähde missään vaiheessa kotiinsa.

      Sitten voitkin palata tämän blogin alussa olevaan taulukkoon. Jos 50000 tällaista elätettävää maksaa meille 660 miljoonaa euroa vuodessa, niin 10 vuodessa se on 6,6 miljardia. Sekin on vielä halpaa verrattuna siihen, kun nämä 25v nuoret miehet ovat täällä seuranamme seuraavat 50 vuotta. Se onkin jo 33 miljardin euron potti.

      Niin kivaa kuin se olisikin ottaa ja pelastaa näitä hädänalaisia, meillä ei rahat yksinkertaisesti riitä. Siinä ei auta vaikka tekisi minkälaista politiikkaa millaisella aatemaailmalla tahansa.

     • 12.4.1.1.2

      LL sanoo

      ”Jos meillä on sellaista työtä tarjolla, että sillä voi elättää itsensä.”
      Jospa olisikin. Vaan ei ole.

    • 12.4.1.2

     keke sanoo

     ”Ei voi maata kotona, jos on järkeviä töitä järkevällä palkalla olemassa.”
     Kappas varsin omaperäinen ajatus, ihanko itse keksit sen että ei voi maata kotona jos työtäkin olisi tarjolla?

     ”Eikä voi olla tukijärjestelmää, joka tekee työn vastaanottamisesta niin byrokraattista kuin saa uutisista ja kommenteista lukea.”
     Jos nyt ihan rehellinen olen niin eihän se byrokratia esteenä ole. Ainoastaan se että on taloudellisesti kannattamatonta ottaa työtä vastaan. Itsehän varmaan aloittaisin siitä enkä mistään mystisestä byrokratiasta.

     ”Kansalaispalkan ei tarvitse riittää Helsingissä asumiseen, maalla on halpoja asuntoja tarjolla.”
     Jaa jaa. Vai että sillä viisiin. Melko kallis paikka se Helsinki sitten on.

     Ihan mielenkiinnosta niin että kun keke nyt päätti tämän innoittamana pakata laukkunsa ja suunnata sinne maaseudulle niin mihin tarkalleen ottaen kannattaisi muuttaa että työtä olisi tarjolla? Varmaan Kainuussa olisi tölliä halvalla ja kausiluontoista marjojenpoimintaa tarjolla mutta mitä sitä tekesi ne 10 muuta kuukautta? Mihin junaan työntäisit 300000 kekeä?

     ”Lorvailu ei saa kannattaa, mutta ketään ei saa myöskään riistää”
     Ompas melkoista. Jaa että lorvailu ei saa kannattaa. Mites muuten saako riistäminen kannattaa?

     ”Näillä mielipiteillä ei voi kuin huudella täältä nimimerkin suojista, kun sen enempää oikea kuin vasen laitakaan ei tykkää realismista.”
     Ompas ne melkoista sakkia ne vasemmistolaiset. Onneksi keke ei ole sellainen ja tykkää aika paljon realismitakin. Melko realistisilta minusta kuulosti nämä sinun juttusi siitä miten suomi saadaan nousuun kunhan työttömät muuttaisivat maalle niistä keskuksista missä työtä hyvällä lykyllä on silloin tällöin tarjolla ja painuisivat marjametsään

 13. 13

  LL sanoo

  Aiheen ohi, mutta erään puolueen puheenjohtajan toiminnasta.

  Ulkoministeri Soini on ryhtynyt jakamaan ohjeita sisäpoliittisissa ongelmissa vetoamalla työmarkkinosapuoliin. Se ei ole, ainakaan ennen ollut, ulkoministerin tehtävä. Onko hallituksessa jo keikkuvat tuolit? Työnjako sekaisin?

  Soini aikoo myös osallistua ulkoministerinä AitoAvioliitto järjestön tapahtumaan 26.9. Tämä AA porukkahan kampanjoi uuden avioliittolain kumoamiseksi homofobisin perustein ja ydinporukka on kiihkouskovaisia erilaisten lahkolaisliikkeiden jäseniä.

 14. 14

  keke sanoo

  Jaa että yksi turvapaikanhakija maksaa vuodessa 13200€. Varsin kohtuulliselta kuulostaa.

  • 15.1

   Jaska sanoo

   Aivan. Eli jätetäänkö lapset siis hoitamatta, jos pakolaisten hoitoon menee vastaava summa? Vai mistä ajattelit sen rahan keksiä?

   • 15.1.1

    LL sanoo

    Käytetään, Jaska, sinun logiikkaasi. Maksaja päättää, sanoit. Lapsettomia aikuisia on Suomessa enemmän kuin lapsellisia. Entäs jos kaikki lapsettomat sanoisivatkin etteivät maksa? Maksakoot ne jotka päiväkoteja tarvitsevat.

     • 15.1.1.1.1

      LL sanoo

      Kerran yhdellä työpaikalla löysimme tutkimuksen vuodelta 1970, se käsitteli lähiöiden vahingoittavaa vaikutusta asuin- ja elinympäristönä. Nauroimme sille ääneen. Vakavissaan olivat sen kuitenkin siihen aikaan tehneet. Tutkimukset esittelevät joskus vain tutkijan omia pelkoja ja ahdistuksen aiheita. Niitä kutsutaan dystopioiksi. Maalaillaan vain kauhukuvitelmia.

   • 15.1.2

    keke sanoo

    Jos vaikka hoidetaan molemmat ja pistetään Jaskalle semmoset verot niskaan että oppii vähän nöyryyttä kanssaeläjiään kohtaan.

    • 15.1.2.1

     Jaska sanoo

     Kyllä meidän perhe tällä veroasteella ja ihan absoluuttisesti euroissa mitattunakin maksaa sekä omat että lasten kulut ja kustantaa vielä päälle pakolaisen tai pari. Kuinkas te? Tuleeko 9000 euroa vuodessa per lapsi maksettua?

     Nyt puhutaan sitten tuloveroista. Alveja ei lasketa, niitä maksaa leikisti kaikki yhteiskunnaltakin rahansa saavat.

     • 15.1.2.1.1

      keke sanoo

      Aijemmin tuolla ylempänä totesin että veroja en ole koskaan maksanut. Poislukien työttömyyskorvauksen ennakkopidätys sekä tuotteiden ALV:ia

     • 15.1.2.1.2

      LL sanoo

      On sulla sitten hyvät tulot, Jaska. Onneksi olkoon!
      Kolmen lapsen (oletus) päivähoito – perusopetus + jatko-opinnot ja muut julkiset palvelut ovat yhteensä noin miljoona euroa. Ja kyllä se sinäkin, Jaska, olet vähän julkisia palveluja käyttänyt, et vai kehtaa myöntää. Tunnusta pois vaan. Omin avuin et edes sinä tullut maailmaan. Kätilö vähintään oli auttamassa.

      Vaan kyllä se minulle sopii, että kaikkien jaskankaltaisten lapset ja heidän jälkeläisensä maksavat aivan kaiken sataprosenttisesti vain omasta kukkarostaan. Loppuisi se paremmin tienaavien jaskalaisten iänikuinen ylimielinen kitinä ja rutina.

      P.s Tunnen varakkaita ihmisiä, jotka eivät noin tyhmiä puhu, Jaska. Ne on nähneet maailmaa. Ja ymmärtäneet jotain oleellista.

     • 15.1.2.2.1

      Jaska sanoo

      Monikulttuurisuus/”työttömyys” on rikkaus. Ei mulla muuta. Näihin kuviin ja tunnelmiin.

   • 15.1.3

    Saastamoinen sanoo

    200 000 uutta asukasta, joista ainakin se kaksi kolmasosaa työllistyy eikä tarvitse tukia, olisi mahtava juttu Suomen taloudelle. Kylmästi laskelmoiden työikäisenä tänne muuttaneen ”hintalappu” on pienempi, kuin täällä hoivan, koulutuksen ja terveydenhuollon saaneen lapsen.
    HS: ”Elintaso syntyy työn määrästä ja työn tuottavuudesta. Jos toinen tai molemmat hyytyvät, maahanmuutolla voidaan kasvattaa kumpaakin.”
    http://www.hs.fi/m/ulkomaat/a1305984133278

 15. 16

  pitkäaikaistyötön sanoo

  Suomalaisen idealistin rahayksikkö on empatia. Suomalaisen realistin rahayksikkö on euro. Molemmat alkaa e:llä, mutta vain toisella saa reaalimaailmassa kustannettua elämänsä.

 16. 17

  sakutimonen sanoo

  Muistutan kaikkia kommentoijia taas siitä, että tämä blogi EI ole mikään yleinen keskustelu- ja riitelypalsta. Jos ette osaa pysyä asiassa ja keskustella riitelemättä, niin painukaa tiehenne.

  • 17.1

   Jaska sanoo

   Ei hätää, menen pois. Teillä on täällä niin vankka yksimielisyys omasta oikeassaolemisestanne keskenänne ettei siihen järkiargumentit uppoa. Kiitos joka tapauksesta ihan mielenkiintoisesta blogista.

   Olemme joistakin asioista samaa mieltä, mutta tätä pakolaistouhua en voi käsittää. Monet fiksut ihmiset menevät aivan tolaltaan ja unohtavat kaikki elämän realiteetit kunhan vain pääsevät olemaan jaloja ja oikeamielisiä pelastajia. Tätä tukien varassa olevan porukan kantaa en ymmärrä myöskään: omat tuet pienenevät rahanpuutteen vuoksi ja silti halutaan lisää kakun jakajia. Kai se luulo on, että rahaa vain ilmestyy jostain. Taloustiedon opetukselle olisi ihan peruskoulutasolla selvästi tarvetta.

   Ehkä nähdään yhdessä leipäjonossa joku päivä. Jos niihin silloin on enää varaa.

   Jaska

   • 17.1.1

    LL sanoo

    Luin Purran juttuja. Elävää kieltä. Joistain ajatuksista on helppoa olla samaa mieltä. Muunmuassa siitä, että Suomesta tehdään halpatyön maa. Se tosin on jo tapahtunut. Hallituksemme lyö lisää vettä kiukaalle ja tekee siitä totta.

    Purran ajattelu ontuu, erityisesti sosiaaliturvan osalta. Tämä on vain yksi väite jonka hän vain heittää: ”Jos sosiaaliturvan olisi 1980-luvun tasolla, meille tulisi 500.000 pakolaista.” Häntä riivaa ajatus, että Suomen tullaan vain hyvän sosiaaliturvan vuoksi. Hänestä meillä on nykyisinkin aivan mahdottoman hyvä sosiaaliturva. Se ei pidä paikkaansa. Se ei ole totta.

   • 17.1.2

    keke sanoo

    No hei sitten vaan. Jos yhtään helpottaa niin olen minäkin joskus nettiyhteisöistä lähtenyt suutuspäissäni ja julistanut oikeassa olemistani. Toivottavasti loppusyksy menee paremmin eikä leipäjonoon tarvitse turvautua.

   • 17.1.3

    stunned sanoo

    En usko kenenkään haluavan tänne ”kakun jakajia”, mutta kysymyshän ei olekaan siitä. Maahanmuuttokysymys on savuverhoa maassa tapahtuvalle suurelle paradigman siirrolle. ’Paradigma’ on etenkin yritysmaailmassa käytetty buzzword/muotitermi/täyteilmaisu, joka voi tarkoittaa katsantokannan, maailmankatsomuksen tai vallitsevan toimintamallin täydellistä muutosta — yleensä asiaan vaikutusvallattomien ryhmien kannalta huonompaan suuntaan.

    Useimmat työttömät ovat sen verran kouliintuneita, että osaavat haistaa poliittisen agitaation. Päättäjät koittavat saada niputettua rikolliset, maahanmuuttajat ja työttömät samaan alaluokkaan, syrjäytettyjen kastiin, jotta heidät voidaan alistaa erityistoimenpiteille.

    Suolakaivoksiin! Näin huutaa asiaan perehtymätön kansalainen kuorossa ymmärtämättä, miksi hänen halutaan vihaavan näitä ihmisryhmiä. Kunnes putoaa itse alaluokkaan yyteiden kautta.

    Työttömille ja turvapaikanhakijoille lankeaa luonnostaan sama arpa, osa ja päämäärä. Heidän etunsa on jaettu, yhteinen etu. Tästä seuraa, että heidän ei kannata yhtään riidellä keskenään vähistä resursseista, vaan yhdistyä.

    Ryysyläisten keskinäinen kateus ja eripura on mannaa persuille ja muille konservatiiveille. Karja mulleineen ja vasikkoineen aitauksessa on yhtä sylttyä, kun teuraalle lähdetään.

   • 17.1.4

    Saku Timonen sanoo

    Jaska: Kommentti ei ollut sinulle henkilökohtaisesti. Eri mieltä saa olla ja sinä olet perustellut mielipiteesi. Siihen ei ole huomautettavaa. Puhuin yleisellä tasolla. Pitkitetty keskustelu ja varsinkaan riitely eivät palvele ketään.