Lisää työttömän perussanastoa

Työttömyydestä ja työvoimapolitiikasta kirjoittamisessa on se hankaluus, että monet lukijat eivät tiedä käytettävien virallisten termien merkitystä. Itse yritin viime tammikuussa selittää kuntouttavasta työtoiminnasta puhuttaessa käytettävien sanojen merkitystä ja toukokuussa palasin aiheeseen vähän laajemmin.

Noilla kahdella jutulla pääsee jo jyvälle mistä yleensä näistä asioista kirjoittaessani puhun.

Yle julkaisi toissapäivänä Pienen työttömyyssanaston, jota ajattelin tänään vähän täsmentää. Ihan hyvä sanasto se on ja avaa tavallisimmin käytettyjä käsitteitä, mutta jotain siitä puuttuu. Siitä puuttuu se selitysosa eli Katekismuksen sanoin ”Mitä se on?”. Selitän vain muutamia termejä ja toivon lukijoiden kirjoittavan lisää selityksiä kommenttiosioon.

Kieltäytyminen vaatii täydennyksen. Kieltäytymistä on yksiselitteisen työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen lisäksi myös sellainen toiminta, jonka työvoimaviranomainen tulkitsee kieltäytymiseksi. Se voi olla käytännössä ihan mitä tahansa liikenneyhteyksien puuttumisesta ja lastenhoidon järjestämisvaikeuksista alkaen. Kun viranomainen katsoo jonkun kieltäytyneen, niin peli on pelattu.

Silloin hypätään suoraan kohtaan Lausunto. TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon, jossa kerrotaan onko hakija oikeutettu työttömyysetuuteen. Tästä lausunnosta ei ole valitusoikeutta ja etuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela on siihen sidottu. Vasta etuuden maksajan kielteiseen päätökseen voi hakea muutosta ja silloinkin tutkitaan vain etuuden maksajan oman menettelyn laillisuus. Koska maksaja on sidottu TE-toimiston lausuntoon, niin ainoa tutkittava asia on se, onko maksaja noudattanut lausuntoa eli kieltäytynyt maksamasta. Järjestelmä on aukoton työttömän vahingoksi.

Kuntouttavan työtoiminnan sanotaan olevan kunnan järjestämää toimintaa, jonka tarkoitus on parantaa henkilön elämänhallintaa ja parantaa työllistymisen edellytyksiä. Niin se lain mukaan onkin. Käytännössä se on kunnan käyttämä keino korjata kuntataloutta ja saada ilmaista työvoimaa itselleen sekä antaa sitä yhdistyksille ja säätiöille.

Tämä liittyy kunnan työllistämisvelvoitteeseen, joka tuosta Ylen luettelosta puuttuu. Kunnan työllistämisvelvoite on eri asia kuin jäljempänä selitetty kunnan velvoitetyöllistäminen. Työllistämisvelvoite ei tarkoita kunnan velvollisuutta palkata ketään, vaan velvollisuutta hoitaa sitä Työllistämistä.

Huomatkaa ja muistakaa, että työllistäminen tarkoittaa ihan virallisesti työvoimaviranomaisten tekemää työttömän työnsaantia edistävää toimenpidettä, ei palkkatyötä.

Tämä menee näin:

Laki velvoittaa kunnat maksamaan puolet yli 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta. Kun kunta laittaa terveen ja työkykyisen työttömän kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä, niin se on hoitanut työllistämisvelvoitteensa. Kunta vapautuu työmarkkinatuen maksuosuudesta eli ns. sakkomaksusta ja saa sen lisäksi valtiolta työllistämiskorvausta 10,09 euroa/työllistetty/päivä.

Tämän takia kunnat näin syksyisin talousarviota laatiessaan puhuvat paljon sakkomaksuista ja työpajojen perustamisesta. Työttömät pitää saada varastoitua jonnekin kuntouttavan työtoiminnan nimellä, koska se tietää säästön lisäksi myös suoria tuloja. Lisäetuna on sitten se palkaton työvoima vaikkapa lehtiä haravoimaan.

Velvoitetyöllistäminen on Ylen jutussa selitetty puutteellisesti. Se ei tarkoita kunnan yleistä velvoitetta tarjota palkkatyötä tai edes palkkatuettua työtä kaikille.  Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettu laki velvoittaa kuntia työllistämään vain työttömät 57–59-vuotiaat työnhakijat, joilla työttömyyspäivärahan enimmäisaika on tullut täyteen ja joille ei ole löytynyt muuta työtä tai koulutusta.

Sitä muuta ”työtä tai koulutusta” löytyy kyllä. Palkaton kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu sekä erilaiset työnhakukurssit ovat juuri sitä muuta työtä tai koulutusta.

Kuten näkyy, niin velvoitetyöllistäminen koskee vain harvoja työttömiä. Se koskee niin harvoja, että siitä puhumisen voisi oikeastaan lopettaa. Käytännössä velvoitetyöllistäminen on ruvennut tarkoittamaan samaa kuin edellä kertomani työllistämisvelvoite eli palkattomiin töihin laittaminen.

Työharjoittelu ei ole enää työvoimapolitiikan virallinen termi, vaan työharjoittelu ja työelämävalmennus yhdistettiin jo 1.1.2013 työkokeiluksi. Se on myös palkatonta työtä. Työharjoittelusta puhuvat nykysin vain työnantajat, jotka haluavat saada palkatonta työvoimaa lupauksin kenties joskus tulevaisuudessa aukeavasta palkkatyön mahdollisuudesta.

Johan on taas synkkää tekstiä, niinkö sanotte? Niin on, mutta se on nykyajan työvoimapolitiikan ruma totuus. Palkkatyötä riittää yhä harvemmille ja yhä useammat ohjataan tekemään työtä eri nimikkeillä ilman palkkaa. Lisämausteeksi heidät haukutaan ihan eduskuntaa myöten laiskoiksi työn välttelijöiksi.

Joskus suorastaan ihmetyttää, että yleensä yhtään kenellekään maksetaan palkkaa. Pankaapa tämä mieleenne tekin, jotka kommentoitte juttujani ylimielisesti luottaen oman palkkatyönne pysyvyyteen. Seuraavien yt-neuvottelujen jälkeen voitte olla työvoimapoliittisten toimenpiteiden kohde.

 

 

Kommentit
 1. 1

  kanatavaa palkkatyötä sanoo

  Tuli vaan mieleen tästä oikeasta palkka työstä

  Että moni kaupunki tekee palkkatuki työstä osa aikaisen Työn sopimuksen
  jolloin työtunteja päiväss 6.5 h
  joka tarkoitaa että palkka joka oikeassa työsuhtessa maksetaan on samaa luokaa kuin työttömyysturva
  itse sain tampereen kaupunkilta palkkatuki paikka tarjouksen jonka kuukausi korvaus on 1365
  josta pitää sit maksaa verot
  että ei se oikea palkka työ
  verratuna vaikka työkokeiluun kuntoutavaan työhönverratuna hirveesti tilanetta muuta

  jossain tapauksessa kuntoutujalle jää enemän käteen rahaa kuin palkkatuella työskentelevälle
  koska heidän vuokra sähkö tervesmenot maksetaan asumistukina toimeentulotukina
  joka lakautetaan palkkatuki työläiseltä heti työsopimuksen astutua voimaan

  • 1.1

   Saku Timonen sanoo

   Mikä ihme on se ”raha, joka jää käteen” kuntoutujalle ja sinulle? Mihin se on tarkoitettu jos ei elämiseen? Jos olet kateellinen kuntouttavassa työtoiminnassa olevien saamista summista, niin sanoudu irti työstäsi ja hankkiudu kuntouttavaan työtoimintaan. Tule sitten kehumaan kuinka paljon ”jää käteen”.

   • 1.1.1

    kanatavaa palkkatyötä sanoo

    olen ollut kuntouttavassa työtoiminassa 2 vuotta
    jossain vaihessa ja palkkatukipaikassa sen jälkeen
    erotus rahalisesti mitä jäi käyttörahaa enemän kuntoutavaanverratuna 20 euroo suurin piirtein
    meni käsipoikki kun olin oikeassa palkkatyössä no mites sen jälkeen käteen jäävälle rahalle tapahtui jos olisin ollut työharjoitelia sossu olisi maksanut sen hoidon ja vielä kyse ei todelakaan ole että puolustaisin jotai helvetin orjatyö kunroutusta tai työkokeluita yritän vain sanoa että työnteko rahalisti vaikka oikeaa palkkatyötä ei ole aina autuaaksi tekevää

  • 1.2

   keke sanoo

   Jaa kyllä siihen toimeentulotukeen on oikeutettu työssäkäyväkin jos tuntuu että jää sen perusosan alle se pankkitili sen sähkölaskun jälkeen.

 2. 2

  kanatavaa palkkatyötä sanoo

  palkka joka oikeassa työsuhtessa maksetaan on samaa luokaa kuin työttömyysturva

  tarkoitan että samaan sumaan päästään
  kun työtön saa asumistuen työtömyysturvan ja niin sanotun vajeen toimeentulo luukulta

  mitä palkkatukityöläinen ei saa
  vaan maksaa kaikki menosa tosta palkka summasta

  • 2.1

   Saku Timonen sanoo

   Ja höpö höpö, sinulla ei ole näköjään mitään tietoa työmarkkinatuen, asumistuen ja toimeentulotuen määräytymisperusteista ja summista.

   • 2.1.1

    kanatavaa palkkatyötä sanoo

    vaitän että sinä olet pihalla kuin lumiukko

     • 2.1.1.1.1

      kaisu marjatta sanoo

      Saku on oikessa. Kirjoitus on täysin oikein.. Minulla on lähi sukulainen, pitkän sairauden jälkeen pudonnut työstä. Hän on tehnyt näitä kuntoutus töitä, muutaman kuukauden jaksoissa. Saamatta yhtään senttiä tililleen. Menee taas huomenna työhaastatteluun. Hän kertoi juuri eilen minulle, että haastettelun jälkeen pitää vielä asiaa hoitavan vakuutuksen hyväksyä se työpaikka.. Minusta on hirveän järkyttävää, tälläinen ihmisen kohtelu. Teetetään työtä ilman mitään palkkaa täysi päivä,, sieltä ei saa olla pois ilman sairastumista tai muuta pätevää syytä jonka tämä työnantaja hyväksyy. Mainitsemani henkilö on työskennellyt mm: Heurekassa, koska on kielitaitoinén.. oli siellä töissä 5 kk.. vakituista oikeaa työpaikkaa sieltä ei tarjottu. Ihminen on muserrettu, lyöty maan tomuun ihmisenä, on masentunut ja ahdistunut ja niin olisi kuka hyvänsä hänen osassaan, Henkilö on itse hyvin työhaluinen, unelmoi päivästä kun saisi oikeaa työtä josta saisi myös palkkaa.. Porvaristo hallituksen suunta valitettavasti on vielä enemmän ohjaamassa kaikki työttömät samaan orjatyön.. Ihmiset jotka eivät tunne totuutta ei pitäisi ainakaan hölöttää omiaan.
      Jos minä nyt olisin tuossa tilanteessa, en suostuisi ilmaistyöhön, millään uhalla. miettisin mitä voisin tehdä työllistääkseni itse itseni yrittäjänä. ja hakisin tietysti työtä aktiivisesti niin kauan kuin olisi varaa edes bussilippuun

  • 2.2

   LL sanoo

   Ainoa tuki jota työssäkäyvä ei voi hakea, on työttömyyspäiväraha. Nimikin jo kertoo mikä on sen tarkoitus.

   Asumistukea ja toimeentulotukea voi hakea kuka hyvänsä ja toisinaan myös saada, jos tulot ovat niin pienet ettei niillä pärjää. Lähtökohta niissä kuitenkin on, että ihmisen kuuluu omilla ansioillaan elättää itsensä ja mahdollinen perheensä. Tukien määräytymisperusteet ovat siksi hyvin tiukat. Kaikki työttömätkään eivät saa näitä tukia.

   • 2.2.1

    Merja sanoo

    Ja osa palkkatuloista jätetään yleensä huomioimatta toimeentulotuessa. Lisäksi työmatkakustannukset, päivähoitomaksut ym huomioidaan.

  • 2.3

   Johanna sanoo

   Mistä ihmeestä aina noita työttömien ”suuria” tuloja revitään.Tähän mennessä olen aina tienannut paremmin pieni palkkaisessa työssäni kuin työttömät ystäväni.Jotain järkeä nyt tuohon juttuun. Ei se työttömän arki mitään herkkua olo ja jos ollaan noin kateellisia aina sitä voi kokeilla kuinka helkkarin hienoa on kituutella päivästä toiseen penneillä toistenihmisten sylkykuppina.No sitä saakelin solidaarisuutta peliin!!

   • 2.3.1

    AMK sanoo

    Niinhän se on,mitäs sitten kun itse on 5 kuukauden työssäolokarenssilla ja töitä ei ole löytänyt (TE:toimistohan välit katkaisivat)mistä töitä löytyy jos on lääkärintodistuksella työkyvytön mutta työkyvyttömyyseläkettä ei myönnetä,koska pystyt tekemään sitä työtä tai sitä sivuavaa työtä mitä teit joskus 30 vuotta sitten.Mistähän sellaista työtä löytyy,siihen eivät vastanneet edes herrat jotka päättävät:valitusoikeus?Työttömien oikeus kohdillaa.Pitäisi kysyä ehkä työttömältä paperinvalmistalta eli työ- ja oikeusministeriltä jonka takki kääntyy yhtä tiuhaan kuin kaikilata muiltakin herrojen palkoille pääseille.

   • 2.3.2

    viimeinen komentti sanoo

    te ette näköjään tajua pointtia

    olin kuntoutavassa työtoiminassa 2 vuotta 5 kertaa viikossa
    180 euroa sain sitä ylimääräistä työkkäreiden lisäksi eli 480 euroa kun joutui olemaan sossun asikas kuitenkin
    asumistuki oli 232 euroa eli nää yhteensä tekee 892 euroo

    85 prosentislla palkkatukipalkalla 6.5h päivä verojen jälkeen 1075
    josta maksat vuokran 500 sähkö joka 3 kuukausi 100e terveyden huolto
    ja jos tapahtuu joku vaikka tapaturma niin sen maksat omistas
    kyse on siitä että aivan sama onko kyse työharjoitelusta vai palkkatuesta kumpikin maksetaan verovaroista
    ja realinen hyöty näiden kahden välillä on aika pieni
    kateudesta nyt ei ole kyse tai että väittäisin että työtömyysturva on ruhtinaalinen jolla tulee toimeen
    mutta ei sillä palkkatyöläkään vältämättä tule varsinkaa palkkatuen saajien tapauksissa

    tuntuu tosiaan että palkkatuki on joku automatti lihavien lihapatojen ääreen kun se ei pidä paikaansa
    ja sakulle sanon että olet tehnyt hyvää uutisointia ja infoo kuntoutavan työtoiminan kieroilusta ehdotomasti
    olen täysin samaa mieltä kansassi siitä toiminasta

    • 2.3.2.1

     viimeinen komentti sanoo

     niin tosta laskelmasta jäi se sossusta saatu vaje
     että 480 euroo jää käteen vuokran maksun jälkeeen
     se oli 220e
     ylläpitokorvausta 180e ei huomioida tuloksi
     käteen jäi kuntoutavassa about 660 euroo kun vuokran olin maksanut 500
     mulla harvoin jäi vuokran maksun jälkeen palkkatukipaikassa käteen 660 euroo
     eli työn kanatavuus loukku kyseessä

     • 2.3.2.1.1

      LL sanoo

      Olet oikeutettu myös asumistukeen. Riippuen tilanteestasi saatat myös saada toimeentuloakin. Esimerkiksi terveydenhoitokuluhin. Jos et hakenut niitä, niin mitäs täällä mariset.

  • 2.4

   PeelsePuupi sanoo

   Esiintyyköhän ”Kanatavaa pakkotyötä” vahingossa vai tahallaan hoono soomea puhuvana? Vähän kun joku oli eri mieltä, niin jo alkoi kirjoituskin sujumaan =D

  • 2.5

   AH sanoo

   Puhut ihan puppua. Esimerkki elävästä elämästä, omastani. Olen palkkatuetussa työsuhteessa. Bruttopalkkani on 1500 euroa kuukaudessa. Vuokrani on 650 euroa kuukaudessa. Saan asumistukea 297 euroa kuukaudessa.

   Mikäli palkkani olisi esimerkiksi 1300 euroa kuukaudessa ja vuokran määrä se mikä nytkin, asumistuki olisi 312 euroa kuukaudessa. (Lähde: Kelan asumistukilaskuri)

   Kuten sinulle on kerrottu, toimeentulotuen saamisen ehtona ei ole työttömyys. Mikäli laskennallinen toimeentulotuen tarve täytyy, maksetaan sitä yhtä lailla työssä käyvälle kuin työttömällekin.

   • 2.5.1

    perustele sanoo

    no kerro mitä helvetin järkee palkkatuessa on
    jos joudut samalla hakemaan asumistukea ja perustoimeentuloa

    ja miten se palkkatuki siinä vaihessa on parempi tulon lähde kuin esim ne tuet mitä työharjoitelia saa

     • 2.5.1.1.1

      Nyt kyllä riitää Hyvästi sanoo

      jaa niin laskennallinen oikeus asumistukeen

      Päiväys: 17.10.2015
      Arvio yleisen asumistuen määrästä antamillasi tiedoilla:
      Yleinen asumistuki 01.10.2015 alkaen
      213,60 e/kk
      Yleisen asumistuen määrän perusteet

      Ilmoitetut tiedot
      Hyväksyttävät tiedot
      Asunnon sijaintikunta
      Tampere
      Tampere
      Ruokakuntaan kuuluvien lukumäärä
      Aikuisia: 1 Lapsia: 0
      Aikuisia: 1 Lapsia: 0
      Ruokakunnan bruttotulot yhteensä
      1365,00 e/kk
      1365,00 e/kk
      Ansiotulovähennys ?

      300,00 e/kk
      Huomioidut tulot ?

      1065,00 e/kk
      Asumismuoto
      Vuokra-asunto
      Vuokra-asunto
      Vammaisen lisätilan tarve

      Alivuokralaisen maksama vuokra

      Vuokra
      500,00 e/kk
      500,00 e/kk
      Erillinen vesimaksu ?
      Ei
      Ei
      Erilliset lämmityskustannukset ?
      Ei
      Ei
      Vuokraan sisältyy sähkö ?
      Ei
      Ei
      Asumismenot yhteensä ?

      500,00 e/kk
      Enimmäisasumismenot ?

      411,00 e/kk
      Perusomavastuu ?

      144,00 e/kk

    • 2.5.1.2

     Saku Timonen sanoo

     Palkkatuki annetaan työnantajalle uuden työntekijän palkkaamisen helpottamiseksi, ei suoraan palkkatuella palkattavalle. Hänelle on samantekevää mistä hänen palkkansa tulee, kunhan se on oikeaa palkkaa.

     • 2.5.1.2.1

      uskaltaako enään jänkätä sanoo

      älkää suttuko
      no jos ihminen on palkkatuetuna kunnan homissa se koko touhu
      rahoitetaan yhteiskunnan verovaroista
      palkkatukiraha menee kunnalle
      loppuosan maksaa kunta verorahoista
      eli se palkka huom kunalla maksetaan kokonaan vero kilmuista
      niin kuin sen työharjoiteliankin tää palkka tuki on jonkin sortin kikkailua verorahoilla kuntasektorilla jossa säästetään palkkakustanuksia
      eri asia kun sen palkkatuen saa yksityinen yritys
      silloin touhun luonne muuttuu huomatavasti
      sen erotuksen maksaa se yritys *yleensä suurempaa palkaa
      verratuna kunta sektoriin
      ja se ei ole mitään valtion verorahaa vaan sen yrityksen omaa rahaa
      se on aitoa palkan maksua

      vai onko mä oon ihan väärässä
      nyt pitää lopetaa tän jauhaminen

 3. 3

  late sanoo

  Niin. Työurallani 24 vuoden aikana olen kokenut 15 yt-kierrosta. Yhden kerran kävi niin, ettei ketään potkaistu pois. Neukkarit pidettiin, koska pääkonttorin aulaan haluttiin valvontakamerat. Yt:t voisikin lakkauttaa tarpeettomina.

 4. 4

  Haikki sanoo

  Kuntouttavasta työtoiminnasta on hyvä varmaan myös mainita, että TE-keskuksen mielestä sen yksi päätehtävistä on elämänhallinnan jämäköittäminen.

 5. 5

  Merja sanoo

  Täällä kirjoitinkin joskus, että en keksi mitään muuta keinoa vähentää tuollaisen hyväksikäytön houkuttelevuutta kuin olla osaamatta sitä työtä, johon ilmaiseksi määrätään. Se ei tee kokonaan tyhjäksi kunnan hyötyä, kotikunnassani moni pitkäaikaistyötön käy monitoimikeskuksella kerran viikossa muutaman tunnin tekemässä omia juttujaan esim korjaamassa omaa autoaan tai muuten vaan tappamassa aikaa. Tämä ilmeisesti riittää katkaisemaan kunnan velvollisuuden maksaa osa työmarkkinatuesta?

  Nuo neljä tuntia viikossa monarilla viettävät on valittu kokemuksella: kunta työllisti joskus vastaavia vähän siinä lain rajamailla toimivia miehiä kunnostamaan vanhaa rakennusta vuokrattavaksi yhdistysten käyttöön. He olivat ennen lamaa olleet vuosia töissä rakennuksilla, mutta jotenkin vain pitkä työttömyys oli vaikuttanut heidän työkykyynsä juuri niin kuin virallinen liturgia väittää: he eivät enää osanneet mitään. Maalipurkit kaatuilivat, tapetit osuivat väärin päin seinään jne. Se oli hyvin kallis ja kauan kestänyt remontti.

  Toinen puoli noiden ”kuntoutettavien” käytössä on se, että he eivät välttämättä todellakaan osaa sitä työtä, johon heitä osoitetaan. Kun olen vanha ja heikko, toivon että vaippani vaihtaa lähihoitaja, joka huomaa nivustaipeeni ihomuutoksen ja osaa arvioida onko se alkava sieni-infektio vai hiertymä ja tarvitaanko lääkäriä vai yritetäänkö ensin kotikonstein, sen sijaan että hommaan pakotettu ns. ”hoitaja” säntää vessaan oksentamaan kun näkee jotain niin iljettävää.

  • 5.1

   Vesa Jääskeläinen sanoo

   Sitä saa mitä tilaa! Sen verran aitaa rakennetaan kuin ”palkkaa”. Ihmettelen et miten kaverien pokka on pitäny tapettihommassa.

 6. 6

  ..... sanoo

  Onkohan juuri nytkin menossa 38 000 työpaikkaa koskevat yyteet.
  Odotellaanko työnantajapuolella nyt vain ilmaista? Kiire saada palkkaduunareita pois ja ilmaisia ”töihin”?

  Työllinen porukka on ilmeisen tietämätön ja ennen kaikkea välinpitämätön näistä asioista, joista Saku kauhutarinansa kirjoittaa. Lisäksi ilmenee jatkuvaa halukkuutta panna toinen ihminen palkattomaan risusavottaan. Eläkeikäinen työtoverini, joka syystä tai toisesta haluaa vanhanakin jatkaa raskaan duunin painamista ja vie samalla paikan nuoremmalta, oli hiljattain sitä mieltä, että jonkun työttömän pitäisi ulkoiluttaa hänen laitoksessa olevaa, lähes 100-vuotiasta äitiään. Kuitenkin käsillä ovat viimeiset hetket, jotka hän voisi ihan itse viettää oman äitinsä kanssa.

  Jospa nyt sitten saadaan se, mitä tilattiin. Tämä on solidaarisuuden puutteen, kateuden, kaikkinaisen ilkeyden ja itsekkyyden oikea riemuvoitto.

  • 6.1

   LL sanoo

   ….sanoo, eletään mielenkiintoisia aikoja. Solidaarisuuden puutostila on kyllä todellinen.

   Olen kuullut ystäväpiirissä tositarinoita työpaikoilta joissa yt-neuvottelujen tuloksena irtisanotaan x määrä ihmisiä. Ainakin kahdessa työpaikassa olivat ne, jotka tiesivät pääsevänsä nk. eläkeputkeen, ilmoittautuneet vapaaehtoisesti, ilman toisten painostusta, irtisanottavien listalle. Solidaarisuudesta työkavereita kohtaan jotka olisivat jääneet jopa yli 10 vuodeksi työttömiksi. Joskus sentään näinkin.

   Nämä tarinat vahvistavat sitä uskoa, että kavereita ei jätetä vaikeissa tilanteissa vaan ratkaistaan tilanne kaikkien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. SAK ilmoitti jokin aika sitten, että irtisanomisten määrä on yhä kasvussa. Se tarkoittaa, että työttömyys on kasvussa. Työttömien määrä kasvaa. Tämä pelko ja uhka on todellinen monilla työpaikoilla ja työllinen porukka saadaan kyllä hiljaiseksi sen avulla.

   Tätä taustaa vasten on täysin käsittämätöntä, että hallituksemme leikkaa työllisyysmäärärahoista ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Tiedän, että jonkun tekee mieli sanoa: On pakko. Ei ole rahaa. Valtion kassalipas on tyhjä.

   Tuota valtion tyhjää kassalipasta ei ole tietääkseni yksikään kansalainen nähnyt. Meidän on vain luotettava ministereiden ja poliittikkojen sanoihin. Ovatko ne koskaan osoittautuneet antamamme luottamuksen arvoisiksi? Ainakaan näissä kysymyksissä.

   • 6.1.1

    AMK sanoo

    Luottamus on eilisen päivän heinää hallituksen ja päättäjien kohdalla.
    ”Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten” vanha sananlasku.
    Valtion kassalippaassa riittää kyllä massia maksaa ministereille ja kansanedustajille ja muille lippailla käyville aika mahtavia summia,mutta työttömille ja vähävaraisille ei?Miksei??

   • 6.1.2

    HH sanoo

    Todellakin solidaarisuuden puutostila on todellinen kaikissa suhteissa – myös ammattiliittojen osalta.
    Itse blokin sisältö oli – jos se on todenperäinen – kova yllätys minulle. Olen ollut todella sinisilmäinen ja uskonut kuntapolitiikkoihin.
    Tosiasia on jatkossa että tuska sen kun kasvaa – leikkaukset tulee lisääntymään ja ne on seuraavaksi kunnissa.
    Mahdoton kuvitella että kuntapoliitikko pystyisi jotain hyvää ”tyhjästä” tarjoamaan asukkaille ja kun kuntien tehtävät vähenee tai järkeistetään, niin sieltä kaiken järjen mukaan tulee lisää työttömiä. Tuskin kukaan työtön tai lopetetun viran haltijakaan haluaa mennä aamulla ”töihin” tekemään ”työtä” josta kukaan ei halua maksaa mutta kaikki ottaa ilmaisena vastaan. Toki edellämainittu on mahdollistakin kun keksitään uusia termejä ja perusteluja joilla ”tarpeeton” työ ylläpidetään.

 7. 7

  AMK sanoo

  No niin taas,hallitushan haluaa EK:n painostuksella lisää lisää ja lisää ilmaisia työntekijöitä,joita kutsutaan vaikka nimillä kuntouttava työtoiminta jne.Joskus kysymykseeni vastaattiin,kysymys kuului karenssiin,te:tston virkailija vastasi emme me sitä päätä vaan kela. Toki tiesin itse kuka sen päätöksen takana oli TE-toimisto.Mutta virkailijat siellä eivät sitä tienneet,hehän antavat vain lausunnon mitä muiden on noudatettava.Vieritetään syy Kelalle vaikka lausunnon antaja on syypää on TE:tsto joiden lausuntoon ei ole valitusoikeutta. Työttömillä ei ole oikeusturvaa vaikka olisi minkälaisia todistuksia väärinkäytöksistä,vakuutusoikeudestakin tulee lappu:sinua on kohdeltu samoin kuin muitakin sinun asemassa olevia.Helpottaako,muitakin on kohdeltu samoin????

  • 7.1

   SeniorPotamo sanoo

   Näinhän se menee, ei auta mitkään todisteet (tai itselläni ainakaan eivät ole auttaneet), TE-toimisto on koskematon. En ajatellut enää koskaan olla sen laitoksen asiakas, mieluummin sitten otan vastaan vaikka kahteen kertaan alennetun toimeentulotuen ja käyn leipäjonossa. Palkattomiin töihin en mene. Sosiaalitoimistossa sentään ymmärtävät kokemukseni mukaan lääkärin kirjoittaman sairausloman merkityksen.

 8. 8

  Viidakko sanoo

  Yks vielä kertokaa kokemuksia kun olette siirtynyt kuntoutavasta työtoiminasta palkkatukipaikaan jos se 85 prosaa normi työajasta *aika usein on* varsinkin kuntasektorilla
  Niin kuinka paljon on ollut hyötyä tastä oikeisiin palkkatöihin siirtymisessä noin rahalisesti ajateltuna
  10 euroo 20 euroo
  vai meneekö miinukselle

  Byrokratia pienee henkilökohtaisella tasolla *ehkä*
  mutta Toisaalta siirtyminen palkkatuki paikaan on ehkä vittumaisimpia byroktatian viidakoita mitä voi olla

  • 8.1

   töytön sanoo

   Itse väistin juuri ajoissa tuon rampauttavan, kun pääsin palkkatukituettuun työhön viime vuonna. TES:in mukaista palkkaa 37,5 tuntia/viikko. Tänä vuonna oli jatkoa vaikken enää palkkatukea saanutkaan (palkkatukirahat loppuivat jo ennen kesää valtiolla =) Palkkatukeenhan ne työllistämismäärärahat pitäisi laittaa kokonaan että ihmiset pääsis töihin oikeaan työsuhteeseen PALKALLA. Jokunen pilipalikurssi taitaa vaan leijonanosan syödä noista rahoista…

  • 8.2

   No oliko hyötyä sanoo

   Outoo kun kukaan ei kerro tästä siirtymis vaiheesta mitään
   ja sen tuomasta rahalisesta hyödystä

   jaa vedän omat johtopäätökseni asiaan

   mulla tosiaan omakohtainen kokemus tästä *siirtymisetä lihavampien lihapatojen ääreen ohom
   ja terveden huolto näissä palkkatukipaikoissa
   siellä venailet samassa jonossa kuin työttömätkin ja kauvan
   ja edeleen sekään ei ole ilmaista

   jos ihmisellä on ESIM voudille velkaa niin silloin se ILO palkkatukipaikasta vasta repee
   melkein suositelisin että menkää mielumin työkokeiluun tai harjoiteliaksi
   Varsinkin jos joudutte makselemaan perintätoimistojen *inhimilisiä* velanhoitokustanuksia
   Josta se voudin velka pääasialisesti koostuu

   • 8.2.1

    No oliko hyötyä sanoo

    tuli vaan mieleen
    loppakohan perintä toimistot
    hallitukselle
    että lisää palkkatukipaikkoja

    me halutaan niiden lyhentävän meidän saatavia vähän aktiivisenmmin
    ja tää ois hyvä keino edistää meidän bisnestä *verovaroin välilisesti*
    että juha lisää palkkatukipaikkoja kiitos
    terveisin justice instrum
    ps uupeta että terveyden huoltomaksu rastit siiretiin kunniltakin meidän hoidettavaksi kiitos
    justise instrum järjestää suuren golf risteilyn 12 .11.2015
    hallituksen jäsenille ja kansanedustajille se on täysin ilmaista jos kiinostaa

 9. 9

  Hyvästi sanoo

  jaahas puhuin itseni pusiin
  näköjään
  mullehan pitäs jäädä yli tonni käteen
  kiva kun joku olisi kertonut että oikeus näköjään asumistukeen

  luulin että se tuloraja on 1200 euroo ja jos sen yli palkka menee mitään asumis tukee turha hakee

 10. 10

  LL sanoo

  Jokaisen tulisi käsittää, että asumistukea ja myös toimeentulotukea joutuvat Suomessa hakemaan myös työssäkäyvät ja eläkeläiset. Eikä ajatella, että etuuksien valikoima on vain työttömät. Kaikki työttömät eivät hae tai edes saa asumistukea.

  Kunta-alalla töitä tehneenä tiedän, että on ammattialoja missä yleinen palkkakehitys on johtanut siihen, että palkkatyö ei riitä mm asumiskuluihin. Etenkin kaupungeissa joissa asumiskulut ovat jo ihan tapissa. Asua pitää jokaisen, jossakin.

  Jos valtio satsaisi meillä kunnolla edulliseen vuokra-asuntotuotantoon tai meillä olisi vuokrasäätely, se näkyisi heti sosiaalimenojen vähenemisenä. Saksassa otettiin viime vuonna vuokrasäätely käyttöön, koska niin saadaan hillittyä myös sosiaalimenoja. Tämä ei kuitenkaan ole hallituksemme työkalupakissa, siellä on vallan muita välineitä: kirves jolla leikataan mm eläkeläisten asumistukea. Julmaa.

 11. 11

  Naga sanoo

  Kuten olen sanonut facebookissa aiemmin: Mie suostuisin tekemään ilmaista työtä jos sain palkaksi edes sen terveydenhuollon mitä palkalliset saa. Se olisi jo iso palkka minulle joka on osaksi sairastunut tehdessään huono palkkaista tai palkatonta paskaduunia ilman mitään etuja. Kiva kun koko nuoruus mennyt sairastellessa – nyt siirretään aikuisten puolelle ja kaikki rumpa alkaa alusta. Moni työssäkävijä ei tajua, että kun et ole vakituisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa hyvässä työpaikassa – terveydenhuolto on uskomattomman paska.
  Yritä nyt sieltä jonotussuosta nousta taas samaan tasoon kuin muut. Puhumattakaan turhista aktivointisuunnitelmista joilla ei tee oikeasti mitään. Ne vain näyttää hyvältä, että muka tehdään asioiden eteen jotain. Antaisivat edes ilmaista paskapaperia niiden suunnitelmien sijaan jotka ei edes sovellu pyyhkimiseen.

 12. 12

  Jussi sanoo

  Osa jutusta osui kohdalleen, osa taas oli perusteellisesti metsässä.

 13. 13

  adrf sanoo

  Yle jatkaa työttömienhaukkumiskampaajansa näin: http://yle.fi/uutiset/kutsu_lahti_tuhansille_parisataa_tuli_paikalle__valtaosa_tyottomista_heivaa_te-toimiston_viestit_avaamatta_roskiin/8391636

  Pahoittelen, että kirjoitan kommentteihin tänne, mutta minulla ei ole mitään kanavaa sanoa tätä muuallakaan. Johtuisikohan tapahtumiin osallistumattomuus vaikka siitä, että niissä on aina paikalla samat vuokrafirmat, joilla ei sitten jutellessa olekaan mitään työtä tarjolla…. Tai työtä löytyy hyvin tietyn ammattitaidon osaavalle, eikä firma ole kiinnostunut opettamaan tätä taitoa työn ohessa.

  Ei, kyllä TE-toimiston johtajan täytyy olla oikeassa: työttömät vain pelkäävät tulevansa pakotetuiksi töihin… Varmasti tulee hienoa tulosta kun asenne omiin asiakkaisiin on tuollainen.

 14. 14

  Täti sanoo

  ”Sitä muuta ”työtä tai koulutusta” löytyy kyllä. Palkaton kuntouttava työtoiminta ja työkokeilu sekä erilaiset työnhakukurssit ovat juuri sitä muuta työtä tai koulutusta.”

  Tämä lainaus ei pidä paikkaansa. Ensisijaisena näissä on aina se työ, jos työnhakija ei sitä halua niin tutkitaan koulutuksen/kuntoutuksen tarvetta/halukkuutta. Koulutuksen on oltava työvoimakoulutusta tai ammatillista koulutusta, pilipalikurssit ei siihen kelpaa. Esimerkiksi työnhakuvalmennus ei ole koulutus, vaan VALMENNUS. Kuntouttava työtoiminta ei ole lain tarkoittamaa kuntoutusta tässä mielessä, vaan kuntoutuksen järjestäjänä täytyy olla Kela tai eläkeyhtiö. Jos avoimilta markkinoilta ei löydy töitä, eikä työnhakija ole kuntoutuksen/koulutuksen tarpeessa, kunnalla on silloin velvoite järjestää töitä ja suurimmassa osassa tapauksia näin tapahtuukin. Velvoitetyö on vielä siitä jännä, että siitä saa kieltäytyä ilman seurauksia. Perehdy seuraavalla kerralla kunnolla asiaan ennen kuin väität asioita.

  • 14.1

   Saku Timonen sanoo

   Keksityn osoitteen täti ei näköjään tiedä kommentoimastaan asiasta yhtään mitään. Perehdypä nyt ensin vaikka kuntouttavaan työtoimintaan ja siihen kunnan velvoitetyöhön. Molemmat selitin tarkalleen oikein. Pistetään tähän vielä tuo velvoitetyö:

   Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettu laki velvoittaa kuntia työllistämään vain työttömät 57–59-vuotiaat työnhakijat, joilla työttömyyspäivärahan enimmäisaika on tullut täyteen ja joille ei ole löytynyt muuta työtä tai koulutusta.

   • 14.1.1

    Täti sanoo

    Ymmärsit minut väärin. Kyllä, selitit kuntouttavan työtoiminnan ja kunnan työllistämisvelvoitteen oikein. Lähinnä tarkoitin sitä, kunnan työllistämisvelvoitteessa on myös mainittu koulutus ja kuntoutus, niin niitä koskien olit väärässä.

    • 14.1.1.1

     Saku Timonen sanoo

     Kuten jutussa kerron, niin kuntouttavan työtoiminnan pitäisi olla sosiaalista kuntoutusta alentuneesti työkykyisille. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin Kelan tukema kuntoutus. Kutouttavasta työtoiminnasta on ihan oma lakinsa ja se oikeuttaa määräämään kuntouttavaan työtoimintaan terveitä ja työkykyisiä. Tai niin sitä ainakin kunnissa tulkitaan. Koulutustkain on monenlaista, on ammattiin johtavaa ja sitten sitä TE-toimiston järjestämää humpuukia, joka ei johda mihinkään. Siihenkin on pakko osallistua tukien menettämisen uhalla ihan kuten kuntouttavaan työtoimintaankin.

 15. 15

  Roskiin laitettu sanoo

  Merkitseekö -57 synt. lisäpäiväoikeuden rajan nostaminen 61v.:een, että jään tyhjän päälle. Työvuosia takana n. 35v., jäin työttömäksi keväällä 2013, kun 500 työttömyyspäivärahapäivää tuli syksyllä 2015 täyteen kunta velvoitetyöllisti minut 6kk:ksi, nyt tuo työllistämistyö on päättymässä, ikäistäni ei kukaan ota työhön (yksi työhaastattelu 2vuoden työttömyyden aikana), joten nyt kun jään työttömyyspäivärahan varaan, niin se loppuu kun olen juuri ja juuri täyttänyt 60v., jolloin en ole enää oikeutettu velvoitetyöhön (yläikäraja 59v.), ja lisäpäiviin en ole oikeutettu koska sen ikäraja ”eläkeuudistuksessa” nostettiin 61v.:een.
  En ole koskaan elämässäni vieroksunut työtä, nyt pitkän työuran jälkeen eläkeiän kynnyksellä minut halutaan heittää sosiaaliluukulle?