Syntymässä säikähtäneet

– Haemme hyviä tyyppejä ensi keskiviikon A2 Turvattomuus-iltaan Tampereelle yleisöksi. Voisitko kuvitella, että olisit mukana?

Näin minulta kysyttiin tänään sähköpostitse ja vastaukseni oli lyhyt: En voisi kuvitella. Syitä on kaksi ja ensimmäinen syy on se, että en koe pienintäkään tarvetta näyttää pärstääni televisossa.

Toinen syy vaatii pitemmän selityksen. Olen muutaman tällaisen teemaillan katsonut ja kokenut konseptin tavattoman ärsyttäviksi. Studioon on koottu ikään kuin kaksi eri joukkuetta huutamaan toistensa päälle ja juontajat yrittävät turhaan saada poukkoilevaan keskusteluun tolkkua. Tarkoituksena ei näytä koskaan olevan varsinainen dialogi, vaan ihan puhdas kärjistäminen ja vastakkainasettelun korostaminen. Kiperistä ajankohtaisista ongelmista tehdään verbaalista gladiaattoriviihdettä.

Samanlainen ajatus näyttää olevan nytkin, jos Ylen iltaa koskevasta uutisesta jotain voi päätellä.

Todennäköisesti studioon halutaan koota turvapaikanhakijoiden kaikkinaista kelvottomuutta kauhistelevien, rajojen sulkemista vaativien ja pelkojaan kipuilevien vastapainoksi ns. suvaitsevaistoa tai peräti kuvitteellista äärisuvaitsevaistoa. Näin kuviteltua keskitietä astelevat tolkun ihmiset pääsisivät kotonaan kauhistelemaan ääripäiden välistä rähinää.

Minulla on parempi ehdotus. Koska mitään äärisuvaitsevaistoa ei ole, niin kannattaisi koota yhteen turvattomuuden lietsomisella rahastavia ja heihin uskovia. Heitähän tästä maasta löytyy pilvin pimein. Mukaan voisi aluksi kutsua muutaman rajoja kiinni vaativan kiintiöpersun, joita ilman ei nykyään voi tehdä yhtään ajankohtaisohjelmaa. Heidän pitää ehdottomasti olla kansanedustajia parlamentaarisen arvovallan saamiseksi mukaan. Ehdotan Laura Huhtasaarta, joka viihtyy hyvin kameroiden edessä eikä kavahda osallistumista edes natsitervehdyksin höystettyyn tilaisuuteen.

Joukkoa ruvetaan täydentämään marginaalisen Finnish Defence Leaguen edustajilla, jotta heidänkin huomattaisiin olevan yhä olemassa. Äärikansallismielistä Suomen Sisua voisi edustaa joku piiripäällikkö, kuten vaikkapa se Jumalaa vastaaottokeskukseksi aiotun rakennuksen tuhopoltosta kiittänyt.

Itseoikeutettuja vieraita ovat tietenkin Soldiers of Odinin edustajat, jos joku heistä suostuu olemaan naama päin kameraa. Jos ei suostu, niin katselkoon kansa hänen takinselkämystään, jota nämä kaverit muutenkin mieluuummin esittelevät.

Rajat kiinni-liikkeestä on tietenkin saatava mukaan kansanjohjajaksi itsensä julistanut Susanna Kaukinen, jota ryhmän Fb-sivulla näköjään jo huudetaan väkivaltaisen eduskunnan valtauksen johtajaksi. Aisaparikseen hän voisi ottaa vaikkapa joutomies Junes Lokan, joka pyörii kaikissa liikkeen tilaisuuksissa filmaamassa lähinnä itseään.

MV:n julkaisija Ilja Janitskinia ei tietenkään saada ohjelmaa varten Suomeen, mutta häneltä voinee pyytää videotervehdyksen. MV:n lukijoita sen sijaan löytyy ja MV:n sivuilta voisi poimia puolenkymmentä rääväsuisinta kommentaattoria puhumaan suvakkihuorien raiskaamisesta hyvänä maahanmuuton vastustamiskeinona.

Yleisöksi voisi sitten kerätä sekalaisia maahanmuuttajien pelkääjiä sosiaalisesta mediasta. Heitä löytyy hakematta satoja. On verhojen takaa tielle kauhuissaan kurkkijoita ja lapsensa uimahallikäynnit kieltäviä. Löytyy varmasti niitäkin, joiden kotipaikkakunnalla ei asu yhtään ulkomaalaista, mutta jotka silti aseistautuvat jopa ulkohuussireissuaan varten.

Kerrankin olisi koolla todellinen ja ainoa ääripää ja näin tämä Ylen mokutusta ja viherpunikkitoimittajia vihaava joukko saataisiin suopeammaksi myös Yle-verolle.

Tämä joukko tuo mieleen Eino Leinon runon Tumma syntymässä säikähtäneen pojan, joka näki ympärillään niin paljon kauhuja, että ei kyennyt mihinkään työhön.

”Kolkkoja kotona näin ma,
kamalampia kylässä!
Veräjällä Vento seisoi,
Vennon poika portahalla,
loukossa Vahinko vaani,
Kouko kohtasi ovella.”

Runon poika oppi kohtaamaan pelkonsa ja elämään hyödyllisesti. Nämä äärioikeistolaiset syntymässä säikähtäneet tekevät toisin. He hellivät pelkojaan ja osa on tehnyt niistä itselleen rahakkaan ammatin. Vielä useammat yrittävät.

Kommentit
 1. 1

  Joni Pelkonen sanoo

  Nämä teemaillat eivät tee muuta kuin vahvistavat toimittajan osallistujavalinnoilla etukäteen luomaa kuvaa eri ääripäistä. En ole noita itse asiassa vuosiin katsonut, mutta eikös siellä jopa istuteta vieraat vastakkaisiin katsomoihin siten, että syntyy mielikuva paitsi kahdesta ääripäästä, myös ”puolueettomasta” toimittajasta siinä välissä rauhoittelemassa riitelyä. Lopputulemaksi jää, että eri sortin ”kriitikot”, oli heidän vainoharhansa kohde sitten maahanmuuttajat, rokotukset tai mikä tahansa, saavat propagandansa kuuluville ja vieläpä asiaohjelman näköisessä formaatissa.

 2. 2

  Petri Sakkinen sanoo

  Olen hyvin lähellä ryhtymistä Yle-kriittiseksi. Luin tästä hankkeesta aamulla Ylen sivulta ja hämmästelin suuresti. Kiitos ruumiinavauksesta, Saku!

 3. 3

  Olli Ahonen sanoo

  Hyvä että et mene tuonne teemailtaan, jonka lopputulos on jo arvattavissa. YLE vääristelee kuitenkin asioita eikä kerro koko totuutta ja Lauralle ja Susannalle ei anneta tarpeeksi puheenvuoroja ja toimittajat eivät kysy oikeita kysymyksiä heiltä. Mukana on luultavasti myös Ali ja Husu, jotka meidän verorahoilla saa taas kertoilla valheitaan ja kaikista kauheinta kun siellä joku vihervasemmistofemakkolepakko puolustelee raiskaajamamuja.
  Teemaillat ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta olleet todella surkeita ja tämä tuleva tuskin tulee tekemään tekemään poikkeusta. Odotettavissa on Grimmin satujen väärinymmärretty painajaisversio.
  Muuten haluaisin kyllä kovasti nähdä Sakun TV: ssä jossakin henkilöhaastattelu -tyyppisessä ohjelmassa. Sinusta on tullut tärkeä vaikuttaja ja vielä on paljon sarkaa kynnettävänä. Toivottavasti et vastaa aina ei, jos sopivaan ohjelmaan sinua pyydetään haastateltavaksi.

 4. 4

  Seppo Ikonen sanoo

  Kiitos sinulle blogistasi. Olen itse ajatellut joskus vierailla Odinin sotilaiden FB.sivuilla ja suositella heille omasta mielestäni isänmaallista toimintaa. Voisivat vierailla sotaveteraanien kotona seurustelemassa heidän kanssaan, antamassa apua siivoukseen, kaupassakäyntiin, mahdollisesti polttopuiden kantoon, lumitöihin. He voisivat vierailla vanhainkodeissa vaikka ulkoiluttamassa vanhuksia. Eli tehdä juuri sitä isänmaallista työtä, johon hyvinvointiyhteiskuntamme voimavarat eivät valitettavasti riitä.

 5. 5

  kimmo koskinen sanoo

  En katsoisi kumpaakaan ohjelmaa. Tämä molemmin puolinen ilkeily ja vihanpito kantaa yhtä hyvin kuin keväiset jäät ja molemmista tulee vain kylmät väreet.

 6. 6

  Jari Lummejoki sanoo

  Naulan kantaan taas. Joskus tuntuu,että YLE on yhä enemmän luisumassa iltapäivälehtimäiseen viihteellisyyteen. Tuollaisista ”keskusteluilloista” ei jää muuta käteen ku lööpit ja tapahtumain kulun kertaus molemmissa läpysköissä, ja ” tolkun” ihmisten ”kauhistelu”.

  Olen Olli Ahosen kanssa samaa mieltä siinä, että kyllähän teikäläisen mielellään telkkarissa näkisi, tai radiossa kuulisi. Vai toisiko se sittenkään mitään OLENNAISTA uutta esille? Vaikeaa olisi kuvitella sinua esittelemässä garderoobiasi Enbuske, Veitola Salminen -”keskusteluohjelmassa” tms. Taitaa sittenkin olla niin, että juhaseppälämäinen vain teksteillä ulostulo on sinun juttusi.

 7. 7

  Marko Manninen sanoo

  ”Minulla on parempi ehdotus. Koska mitään äärisuvaitsevaistoa ei ole, niin kannattaisi koota yhteen turvattomuuden lietsomisella rahastavia ja heihin uskovia. Heitähän tästä maasta löytyy pilvin pimein.”

  Pelkohan on subjektiivinen tunne. Jos minä sanon pelkääväni jotain, sitä ei yksikään toinen ihminen pysty kiistämään. Jos naapurustossani on raiskattu nainen ja uhri kertoo kyseessä olleen kalju pitkä mies, on ihan ok kavahtaa pimeällä vastaantulevaa pitkää ja kaljua miestä. Ehkä jopa tihentää askeltaan. Jos naapurustossin on raiskattu nainen ja uhri kertoo kyseessä olevan tummaihoinen, olet rasisti jos kavahdat kaikkia tummaihoisia?

  Teemailtoja en ole Yleltä itse katsonut, mutta harva niitä on kehunut. Sen verran kuitenkin muokkaisin blogistin ehdotusta osapuolista. Toisella puolella voisivat olla esitetyt ”turvattomuuden lietsomisella rahastavia ja heihin uskovia”. Toisella puolella voisivat olla ne tahot (yksityiset, järjestöt jne.), jotka rahastavat turvapaikkabisneksellä. Harva taho on esim. niin hyvä ja luotettava vuokranmaksaja, kuin mitä valtio on turvapaikanhakijoita majoitettaessa.

  • 7.1

   Merja Nurmi sanoo

   Pelko on subjektiivinen tunne, ja sitä tuntee ihan varmasti jokainen joskus. Sinun vertauksesi ontuu, sillä tuskin ihminen, jonka naapurin kalju, pitkä mies on raiskannut, vaatii kaikkien Suomen kaljujen ja pitkien miesten asettamista tarkkailuun tai heille eri sääntöjä kuin muille, koska kaikki kaljut, pitkät miehet ovat kuitenkin ”sellaisia”. Jos vaatisi, hän itse pääsisi tarkkailuun psykiatriselle osastolle.

   • 7.1.1

    Marko Manninen sanoo

    En missään vaiheessa todennutkaan, että esittämäsi toimenpide olisi hyväksyttävä. Kyse oli pelosta ja sen tuntemisesta, sekä siitä, onko sille perusteluja.

    Onko siis mielestäsi väärin pelätä raiskaajan tuntomerkkeihin sopivaa miestä, jos tuttusi nämä tuntomerkit on sinulle kertonut?

    Kommentillani ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, että leimataan koko maan laajuisesti jokin ihmisryhmä. Ainoastaan perustelu sille, että joillain ihmisillä on aihetta pelkoonsa, eikä siitä ole syytä tehdä viihdettä.

    • 7.1.1.1

     Pekka Rantamäki sanoo

     Jos kuulet, että ”ihminen teki lähialueellasi rikoksen”, pelkäät siis sen jälkeen kaikkia pimeällä vastaan tulevia ihmisiä? Tuntomertkithän sopivat… Tai ehkäpä pelkäätkin itse pimeää?

     • 7.1.1.1.1

      Marko Manninen sanoo

      Jos otetaan esimerkki, että jossain lähiössä ryöstellään yksin liikkuvia vanhuksia ja tapauksia on useampia pienen ajan sisään. Mielestäni on varsin ymmärrettävää, että kukaan vanhus ei halua liikkua yksin alueella ennenkuin tekijät jäävät kiinni.

      http://www.turkulainen.fi/artikkeli/215027-nuorten-porukka-tekee-ryostoja-varissuolla
      (tapauksessa tekijät olivat maahanmuuttajia, mikä ei ole tässä olennaista. Tapaus vain osui aikanaan ”lähelle” itseäni, vaikken uhri ollutkaan ja toimii perusteena tuolle ensimmäisen kappaleen toteamukselleni)

      Mikä tässä on oikeasti niin vaikeaa ymmärtää? Miksi pitää yrittää vääntää ihmisten pelosta vitsiä ja yrittää sivuuttaa se keskustelusta täysin, jotta oma ”oikea” mielipide ei vaarantuisi?

     • 7.1.1.1.2

      Ilpo Haarala sanoo

      Ongelma onkin se että äänekkäimmin”pelkäävät” ja sen takia muutoksia vaativat yleensä he joilla ei ole itsellään kauheasti syytä pelätä. Onhan aika paradoksaalista että maahanmuuttajien tekemien raiskauksien suutin pelkääjä näyttää olevan maaseudulla tai pienellä paikkakunnalla asuva nuorehko mies. Siis henkilö jonka asuinalueella ei juuri ulkomaalaisia asu ja jonka todennäköisyys tulla raiskatuksi on äärimmäisen pieni. Tätä kai tässä oli tarkoitus ihmetellä.

    • 7.1.1.2

     merja nurmi sanoo

     Se ihminen pelkää, mutta pelon tunne, lavennettuna kaikkiin pitkiin, kaljupäisiin miehiin, ei ole järjellistä, ja sille on voitava tehdä jotain muuta kuin järjestää televisiossa huutoäänestyksiä. Olemme siis pohjimmiltaan samaa mieltä, paitsi että minun mielestäni pelon voittamiseksi on tehtävä työtä, eikä vain todettava, että se on.

     • 7.1.1.2.1

      Marko Manninen sanoo

      Työssä pelon voittamiseksi ensimmäinen askel käsittääkseni on myöntää pelon olemassaolo? Huutoäänestys on siihen väärä tapa. Nykyisessä julkisessa keskustelussa (minun mielestäni) keskustelu ihmisten kokemasta pelosta kiteytyy yhteen sanaan: ”rasisti”.

      Ei auta, että toinen osapuoli lietsoo lisää pelkoa ja toinen osapuoli viittaa kintaalla ihmisten pelolle, koska ”monikulttuurisuus on rikkaus”.

     • 7.1.1.2.2

      liisa hirvonen sanoo

      Pimeässä huoneessa pelottaa. Helpottaa heti, kun laittaa valot päälle.

     • 7.1.1.2.3

      sanoo

      Nykyään joka ohjelmassa täytyy olla joku persu kommentoimassa turvapaikanhakijoita. Heille annetaan kohtuuttomasti aikaa, rasistitisten kommenttien puhumiseen. YLEstä on tullut persujen ja sen rasistisiiven kannattaja. Vasemmistolaiset ja humanist ovat YLE:n ohjelmissa vähemmistönä, heitä näkyy liian vähän kommentoimassa!

 8. 8

  Pekka Pehkonen sanoo

  Ikävää, että vakavia asioita käsitellään viihteen ehdoilla. Edesvastuutonta! Tällaisiin mestaustilaisuuksiin riittää joutavia raakkujia…

 9. 9

  Minna Ylitalo sanoo

  Kyllä siellä jonkun persupoliisinkin pitäisi olla valaisemassa miten esimerkiksi yhdysvaltalaisen kirjailijavieraan mainostempauksia selvitellään vastaanottokeskuksissa.

 10. 10

  seppo honkakoski sanoo

  Oli hienosti kuvailtu sekä osanottajat, että yleisö. En tiennytkään, että huussi reissullekkin jotkut aseistautuvat, mutta luultavasti olet oikeassa, on tämä keskustelu mennyt joiltakin pikkusen överiksi.

 11. 11

  Tuuli Herlin sanoo

  Erittäin ymmärrettävää, ettet lähde noihin turvallisuusiltamiin. En ymmärrä, miksi Yle haluaa toiminnallaan lietsoa ihmisten irrationaalisia pelkoja. Todellista turvattomuutta toki on, mutta Suomessa sellaista kokee harva. Yleensä kyse on lähisuhdeväkivallasta tai asunnottomuudesta.

  • 11.1

   Anssi Lähde sanoo

   Kaikki faktat tukevat turvattomuusväitteiden irrationaalisuutta. On poikkeuksellista, että todellista väkivaltaa tai sen uhkaa aiheuttaa joku täysin ulkopuolinen. Yleensä se on joku lähipiirin ihminen tai muuten ennestään tuttu.

   Tuntemattomien uhkailulle ja väkivaltafantasioille on sitten varattu tämä netti ja some. Sitä riehumista tällaiset tv:n huutoillat ruokkivat tehokkaasti.

   Toivottavasti turvattomuushuutelun juonnossa muistetaan todeta, että Suomen tilastoitu kokonaisrikollisuus on viime vuosina vähentynyt. Voidaan puhua jo trendistä. Täällä on turvallisempaa kuin ennen. Tuskin sitä kukaan muistaa mainita. Mitä kiinnostavaa ja kuohuttavaa olisi sellaisessa tiedossa, joka ei tue vallitsevan populismiteatterin käsikirjoitusta?

   • 11.1.1

    Anssi Lähde sanoo

    Pieni lisäys vielä edelliseen. Kaikkein vakavin eli henkirikollisuus on vähentynyt jo kaksikymmentä vuotta (Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin katsauksia 1/2015). Kokonaisuutena arvioiden ollaan 1960-luvun puolivälin tasolla tässä asiassa. Tällä vuosituhannella on parhaimmillaan ollut niin alhaisia henkirikoslukuja, että vertailukohtaa pitää hakea 1800-luvulta. Ne on vaan ne kirkuvat lööpit kun hämäävät ihan tarkoituksella.

    Ai niin mutta nuohan ovatkin hyviä uutisia eikä niillä kukaan tienaa.

 12. 12

  Erkki Strömberg sanoo

  On kiva kun kesä on tulossa kohtpuoleen.
  Muutan kesäkotiin jossa televisiota ei ole eikä tule.
  Saan taas puoli vuotta elää rauhassa kaikelta paskalta jota TV-ohjelmaksi sanotaan.
  Olen valintani tehnyt ja siitä onnellinen!

 13. 13

  Erkki Posti sanoo

  Alkaa näemmä hallintoneuvoston kainalontuuletusosaston valta näkyä ohjelma tuotannossa. Älkää äänestäkö nationalistipellejä.

  • 13.1

   Erkki Posti sanoo

   Pkl auto correct ei osaa yhdyssanoja… tulee isäm maallinen olo.

 14. 14

  Kari Antila sanoo

  Surullista, että juuri A2-tuotantojen arvokkain osa, makasiiniohjelmat, lakkautettiin ja jäljelle jäivät nämä irvokkaammat huutoillat.

 15. 15

  Tepi Laine sanoo

  Harvoin, jos koskaan, on tullut luettua yhtä katkeraa blogia. Mikä on saanut kirjoittajan näin katkeraksi? Ehkä se, kun on huomannut ’väärin’ ajattelijoiden joukon kasvaneen suuremmaksi, kuin ’oikein’ ajattelijoiden. On ehkä käynyt mielessä, että ne natsi-perkeleet voisivatkin olla oikeassa vaatiessaan jotain tehtäväksi ’turvapaikan’ hakijoiden tulvan estämiseksi tai edes hillitsemiseksi.
  Luuleekohan blogisti, että jos ihminen on peloissaan taikka huolissaan, pelot väistyvät kun vähän nälvii ja koittaa tehdä tästä idiootin?
  Luuleeko blogisti, että ihmisten pelko ja huoli johtuu Kaukisesta, MV-lehdestä tai jonkun ’natsi’-järjestön some-kirjottelusta?
  Vai luuleeko katkera kirjoittaja, että pelko ja huoli häviää ihmisten mielistä jos vaan kielletään kaikki maahanmuuton ongelmat, pidetään silmät tiukasti kiinni ja toivotaan parasta?
  Jos ihminen tuntee jostain pelkoa tai huolta ne eivät vaan poistu sillä, että koittaa tehdä hänestä pelkojensa takia tyhmän ja naurettavan väärinajattelijan. Oli pelon kohde mikä tahansa.
  Tekeekö kirjoittaja pilkkaa lapsesta, joka pelkää joulupukkia, kun itse tietää, että pukkia ei ole olemassa ja näin lapsen olevan väärässä?
  Tai tekeekö se kirjoittajan peloista naurettavan, kun hän pelkää, että odinit, Kaukisen (tämän kansan johtajan?) kiihkoon saamat massat, somenatsit tai jotkut muut vain mielikuvituksessa vaaralliset ’äärioikeisto’ ryhmät äkkiä valtaavat kadut ja seuraa pelkkää anarkiaa? No, huoli pois, vaikka hölmöltähän se tuntuisi. Näin ei tule käymään, vaikka jotkut sillä peloittelevatkin.

  • 15.1

   merja nurmi sanoo

   Luulen, että viisas aikuinen kertoo sille lapselle, että joulupukkia ei tarvitse pelätä, ja kertoo myös, että oikeasti joulupukkia ei ole olemassa, sen sijaan, että ”ymmärtää” pelkoa ja lietsoo sitä puhumalla, kuinka kamala tyyppi se joulupukki onkaan…

  • 15.2

   Aleksi Vehniäinen sanoo

   Katkeraa? Nyt on tainnut Tepi lukea tahallaan väärin näitä juttuja. Ja vinkkinä, ” saa kun painaa shiftiä ja numeroa 2 samaan aikaan.

  • 15.3

   Minna Ylitalo sanoo

   ”Luuleeko blogisti, että ihmisten pelko ja huoli johtuu Kaukisesta, MV-lehdestä tai jonkun ’natsi’-järjestön some-kirjottelusta?”

   Kyllä vain. Minä esimerkiksi pelkään näiden mainitsemiesi kirjoittelujen perusteella Susanna Kaukista.

 16. 16

  Aleksi Vehniäinen sanoo

  Haa, pitääpä ihan mielenkiinnosta katsoa ko. ohjelma, ihan tämän Sakun spekuloinnin johdosta että miten hyvin osui kohdalleen arvelut osallistujista. Tosin kovin pitkää pinnaa en omaa, ja jos osallistujalista onkin tuota luokkaa niin ei sitä kauaa jaksa kuunnella…

 17. 17

  Irma Suksi sanoo

  Katsottuani pari näiden kahden toimittajan tekemää ohjelmaa, en enää halua enempää. He alentavat Ylen tasoa.

 18. 18

  sanoo

  Lauseen verran lainausta muutaman vuoden takaa
  ( http://goo.gl/7BXXuG, Tiede 9/13, Jani Kaarto )
  Jos ihmiset tunnistaisivat paremmin alkukantaiset emootiot, jotka ohjaavat heidän moraalista reaktiotaan, ottaisivat taka-askeleen ja miettisivät, mistä ne tulevat, he eivät olisi niin herkästi primitiivireaktioidensa vietävissä.