Mikä voisi mennä pieleen?

Tuleva maakuntauudistus mullistaa työnvälitystoiminnan tekemällä siitä liiketoimintaa. TE-toimistot lakkautetaan ja niiden tehtävät siirretään maakunnille. Maakunnat eivät kuitenkaan hoida tätä toimintaa itse, vaan ovat vain järjestämisvastuussa. Itse ne voivat toimia mahdollisesti perustamansa oman yhtiön kautta, mutta todennäköisesti ne vain antavat tehtävän yksityisille yrityksille ja maksavat siitä. Kuvio on siis sama kuin sote-uudistuksessa. Julkinen sektori maksaa siitä, että joku hoitaa sille tähän asti kuuluneet tehtävät.

Ja ihan samalla tavalla yritykset haistavat isot markkinat. Ensimmäisenä asiaan havahtui työnantajien perustama Yleinen työttömyyskassa YTK. Sen toimitusjohtaja Auli Hänninen haluaa mullistaa työttömyyskassojen roolin ja  esittää, että kassat arvioisivat jatkossa työttömiksi jäävien jäsentensä oikeuden työttömyysturvaan ja saisivat samalla oikeuden tehdä työnvälitystoimintaa. Näin asiasta kertoo Aamulehti. Laitetaan vielä kuva:

ytk

Työttömyyskassa siis tutkisi työttömäksi jäävän jäsenensä työvoimapoliittisten edellytyksien täyttymisen etuuden saamiseksi eli saisi oikeuden määrätä karenssin. Sama kassa välittäisi työtä. Koska kassa hoitaisi kaikki TE-toimiston tehtävät, niin se voisi lähettää työttömän karenssilla uhaten palkattomaan työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan.

Erästä Fb-kaveriani siteeraten: Mikä voisi mennä pieleen, kun annetaan työttömyysetuuden maksajalle valta määritellä kenellä on oikeus saada etuutta sekä valta jakaa sanktioita ja palkattomia pakkotöitä? Mikä tosiaan voisi mennä pieleen, kun työnantajien perustama ja pyörittämä työttömyyskassa voisi määrätä etuuden menettämisen uhalla työttömän menemään palkattomiin töihin?

Tietenkin tämä on puhtaasti työttömien etu, sanoo YTK. Kun työttömyyskassa tutkisi työttömäksi jääneen edellytykset tukeen, sillä olisi samalla käytössään tiedot ihmisen työhistoriasta.

– Meillä on paljon dataa käytettävissämme. Kun saisimme luvan käyttää tietoja, rakentaisimme palvelun, jossa työ ja tekijä kohtaisivat nykyistä paremmin.

Epäilemättä. Tekemätöntä työtä löytyy yrityksistä, mutta palkanmaksuhalua puuttuu. Tulevaisuudessa yritys voisi vaikka tilata yksityiseltä työnvälittäjältä tietyn määrän palkattomia työntekijöitä. Runsasta tietokantaa sopivasti hyödyntämällä työttömyyskassa-työnvälittäjä voisi tehtailla tarvittavan määrän karenssuhkia. Kaikki muut paitsi työttömät olisivat tyytyväisiä. Valtio siksi, että työttömyysluvut pienenisivät. Kassa siksi, että valto maksaa sille työnvälitystoiminnan hoitamisesta. Työvoiman tilaaja siksi, että saisi palkatonta työvoimaa. Työtön tekisi työtä työttömyyetuudella ja yhdeksän euron kulukorvauksella.

Täysin mahdotonta, ei niin härskisti yksikään yritys toimi, sanotte. Näissä tulevaisuuden mullistuksissa ei mikään toiminta tule olemaan liian härskiä. Siitä on jo saatu esimakua sote-puolella, kun Esperi Care on tehnyt rikosilmoituksia niistä työntekijöistään, jotka ovat kertoneet toimittajille työehtojensa heikentämisestä.

Mutta onhan YTK:lla oikeusturvavakuuutus, niinkö? Lukekaa siitä tämä kolmen vuoden takainen juttuni. Se on edelleen ihan tätä päivää.

Ruvetkaahan pitämään puolianne ennen kuin huomaatte olevanne orjatyönvälityksen kirjoissa.

***

Kommenttiosastolla ovat ruvenneet käytöstavat unohtumaan, joten nyt alkaa kurinpalautus. Tänne kommentoidaan vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Moderointi on tiukkaa eikä siitä ole valitusoikeutta. Jos keskustelu menee joutavaksi lätinäksi, niin suljen kyseisen jutun kommentoinnin kokonaan. Kaikki kommentit jäävät odottamaan hyväksyntääni, joten viivettä niiden näkymiseen tulee. Ja “Usko Niukkasen” ei kannata yrittää kommentoida millään nimellä tai tyylillä. Sinut on bannattu jo aikoja sitten.

Kommentit (50)
  1. Mikä helvetin tarve Kolmen Tollon hallituksella on hajoittaa tämä maa?!?!? Mikä oikeasti on Sipilän motiivi? Taitamattomuus ei enää riitä selitykseksi, sillä nämä ovat kostotoimia.

    1. Ihan sama minulla mielessä!
      Herranjestas mitä touhua.

  2. Antti Seppänen
    19.4.2017, 12:29

    a) voiko työttömyyskassan toimintaa suitsia lailla niin, että se ei pääsisi härskiintymään auringon alla? Siis jos ei tehtäisi “kokoomuslaisinta politiikkaa, kuin koskaan ennen” -(Stubb).

    b) olen aina ollut vähän hämmentynyt siitä, että TE-laitosten ja työttömyyskassojen kommunikointi on vain ja ainoastaan yhteen suuntaan. Miksi se on?

Kommentointi suljettu.