Koolla on väliä

Työttömän työnhakijan edellytetään nykyisin toimivan pääsääntöisesti verkossa. Se on kuitenkin täynnä ansoja, jotka voivat keskeyttää työnhaun tai jopa jumittaa sen kokonaan.

Vajaa kuukausi sitten kerroin näistä urapolulle asetetuista ansoista. Pelkkä ilmoittautuminen ei riitä, vaan lisäksi pitää osata etsiä sähköisen lomakkeen alapalkista lisää täytettäviä kohtia. Työttömän itsensä on arvioitava siellä oma palvelutarpeensa ja laadittava työllistymissuunnitelma. Jo tässä vaiheessa pelistä karsiutuu heikoin aines ja työttömyystilastot kaunistuvat. Huolimatonta rangaistaan työnhaun keskeytymisellä, ja sen joutuu aloittamaan alusta. Menetetyiltä päiviltä ei saa työttömyyskorvausta. Säästöä se on pienikin valtion rahojen säästö.

Nettiin on ladattava myös ansioluettelo. Yleensä sitä ei kukaan koskaan sieltä lue, mutta ei sillä ole väliä. Pääasia on, että työtön aktivoituu tälläkin tavalla hieromaan älynystyröitään. Tämä selvisi Päivi H. Tynin päivityksestä Facebookissa:

Jos elämä käy tylsäksi, voi siihen saada jännitystä yrittämällä lähettää uuden CV-tiedoston Mol:n palveluun. Mielestäni olen aika osaava tietotekniikka-asioissa, mutta nyt meni hetki ennen kuin hoksasin, miksi uusi CV ei latautunut palveluun.

Mol:n ulkopuolisessa todellisuudessa tiedostopäätteen kirjasinkoolla ei ole väliä. Sitä eivät myöskään kaikki osaa muuttaa. Ainakin Wordissa kun muuttaa tekstitiedoston pdf-tiedostoksi, tulee tiedostopäätteeksi .pdf – mutta Mol vaatii, että se on .PDF.

Jopa kirjasinkoolla on siis väliä. Laitetaan vielä kuva.

22281545_1819740168037025_2576080923197580735_n

Kuva: Päivi H.Tyni

Vaikuttaa mitättömältä yksityiskohdalta, mutta saattaa tyssätä vähemmän tietotekniikan kanssa askartelevan työnhaun, jolloin seurauksena on taas sanktioita.

Tämä ei voi olla tahallista kiusantekoa, mutta hitonmoista tunarointia se on. Työvoimahallinto näyttää ulkoistaneen palvelusivujensa koodaamisen johonkin menneessä DOS-ajassa elävään paikkaan. Serverit ovat tarkkoja isoista ja pienistä kirjaimista, mutta ei sitä tarvitse käyttäjän murheeksi jättää. Jokaisen käyttöliittymäohjelmoijan pitää osata tehdä muunnos automaattiseksi, mutta Mol:n käyttämä ohjelmoija ei ole välittänyt sitä tehdä.

Ei riitä, että työvoimahallinnon verkkosivut ovat ainakin äkkinäiselle käyttäjälle hankalat, vaan niihin on selvästi jäänyt hutiloinnin leima. Monen mielestä tämä on pikkujuttu, mutta ei se ole sellaiselle, joka Te-toimiston painostuksesta vasta opettelee seikkailemaan verkon ihmeellisessä maailmassa.

Työvoimahallinnon viitoittamalla ja ansoittamalla urapolulla koolla on väliä, vaikka aina muuta vakuutellaan.

***
Johonkin aikaan tänä iltana suljen kommentoinnin, koska lähden lomalle sähköttömään paikkaan. Hyvää loppuviikkoa kaikille.

Kommentit (20)
  1. Ongelman tuosta tekee etenkin se, että nyky-Wintoosat piilottaa tuon tiedostotunnisteen. Milläs muutat näkymätöntä?

    1. Veli-Matti Oksanen
      10.10.2017, 15:48

      Totta tuo. Kansion asetuksista saa tiedostopäätteet takaisin esille mutta peruskäyttäjä ei yleensä sitä kyllä osaa. Eikä varmasti se keskiverto työtön työnhakijakaan.

  2. Erkki Saarela
    10.10.2017, 15:30

    Hyvä Saku! Kun vielä näiden osoittamiesi työkkärin ansojen poistamiseksi saatais jotain aikaan, olisi hyvä se.

Kommentointi suljettu.