Myöhempien aikojen Raskolnikov


Kun helteet hetkeksi hellittivät, luin ranskalaisen prosaistin Victor Jestinin pienoisromaanin Heatwave (alkuteos La Chaleur). Se kuvaa paahtavan kuumaa kesäpäivää, eikä kuolonuhreiltakaan vältytä. Varsinaisesta ilmastofiktiosta ei ole kyse, mutta Jestin kirjoittaa helteestä sen verran piinaavin sävyin, että mieleen hiipii ajatus sen tappavasta voimasta.

Heatwaven tapahtumat sijoittuvat suosittuun ranskalaiseen lomakohteeseen. Päähenkilö ja minäkertoja on teininangstin ja maailmantuskan rajamailla häilyvä nuorukainen nimeltä Leonard. Tytöt kiinnostavat ja kiihottavat, mutta oma ruumis hävettää ja inhottaa.

Leonard on psykologisesti karakterisoitu (eli vanhan jaottelun mukaan pyöreä, ei litteä henkilöhahmo), mutta samalla myös maailmankirjallisuuden arkkityyppi, eräänlainen myöhempien aikojen Raskolnikov. Hän kokee voimakasta syyllisyyttä, joka on osin metafyysistä, osin todellisiin tapahtumiin liittyvää.

Leonard on myötävaikuttanut siihen, että eräs hänen ikätoverinsa on menehtynyt kesken lomarientojen. Kuoleman ja ruumiin peittely muodostaa teoksen jännitteen. Lukija odottaa, että se mikä on kätketty ennen pitkää paljastuu, mutta jännityksen aiheeksi jää, miten paljastuminen tapahtuu. Leonard yrittää enemmän tai vähemmän epätoivoisesti pitää salaisuuden itsellään, ja kuvaan kuuluu se, ettei hän osaa selittää, miksi ei toiminut helpoimmalla tavalla (eli ilmoittanut onnettomasta tapahtumasta poliisille), vaan kietoi itsensä tragediaan niin että saattoi samalla tehdä itsestään rikollisen (asetelma on tulkinnanvarainen).

Heatwave tekee sen, minkä pienoisromaani parhaimmillaan tekee eli kasvaa lukijan tajunnassa suureksi. Jestin osaa kirjoittaa auki vain välttämättömän ja jättää sanomatta sen, mikä vaikuttaa tehokkaimmin sanomatta jätettynä.

Ainoan pettymyksen aiheutti lopetus, joka sulkee juonikuvion liian siististi. Jos Jestin olisi jättänyt viimeiset sivut kirjoittamatta, teos olisi säilyttänyt arvoituksellisuutensa ja kiehtovuutensa paremmin.

Hieno kirja siitä huolimatta.

kulttuuri kirjallisuus
Kommentit (0)