Anzion mukaan
Anzion mukaan

Viides kuolemansynti

En usko perinteisessä mielessä Jumalaan. Enkä siten myöskään raamattuun Jumalan sanana, vaikka eepoksessa mielenkiintoista lehteiltävää piisaakin.

Kuten esimerkiksi luettelo seitsemästä kuolemansynnistä.

Viidenneksi hengen vievistä pahuuksista listataan ahneus. Kristinuskon etiikan mukaan ahneus on halua ilahduttaa itseään materialistisilla hankinnoilla ja omaisuudella Jumalan miellyttämisen sijaan.

Myös muut uskonnot suhtautuvat ahneuteen ja oman edun tavoitteluun vieroksuen. Buddhalaisuudessa käytetään ahneudesta termiä halu, ja sanotaan sen olevan yksi valaistumisen merkittävimmistä esteistä.

Ahneuden synonyymina käytetään joskus myös kyltymättömyyttä. Taipumusta olla itsekäs ja halua omia itselleen kaikki mahdollinen. Ahne ihminen haluaa saada enemmän kuin on tarpeellista tai enemmän kuin hän ansaitsee. Etenkin puhuttaessa rahasta, omaisuuksista tai vaikkapa ruoasta.

Ahneutta onkin paheksuttu aina kaikissa kulttuureissa. Mutta vasta viimeisten vuosikymmenien aikana tutkijat ovat ryhtyneet etsimään selityksiä sille, mistä ahneudessa on perimmältään kysymys.

Jotkut evoluutiopsykologiaan keskittyneet tutkijat uskovat, että ahneus on reaktio ympäristön epävarmuuteen, kuten HS aiheesta kirjoittaa.

Epäluotettava ympäristö on omiaan altistamaan ahneudelle. Epäluotettavissa oloissa haluaa rohmuta omiin käsiin mahdollisimman paljon kaikkea rohmuttavissa olevaa. Se lieventää epävarmuutta.

Tutkijoiden mukaan ahneuden siemen istutetaan jo lapsuudessa.

Kuuluisan vaahtokarkki­kokeen muunnos osoittaa, miten kokemukset epäluotettavuudesta ja ennustamattomasta ympäristöstä vaikuttavat lasten ratkaisuihin, kuten voimme IS:stä lukea.

Perinteisessä vaahtokarkkikokeessa mitataan pienen lapsen itsekuria siten, että lapsi istuu yksin edessään vaahtokarkki tai jokin muu herkku. Hänellä on lupa syödä se vaikka heti, mutta hänelle luvataan toinenkin namupala, jos lapsi malttaa odottaa viisitoista minuuttia.

Hiljakkoin jo 60-luvulla kehitettyä testiä uusittiin, The Atlantic kertoo jutussaan Why Rich Kids Are So Good at the Marshmallow Test.

Nyt pieniä lapsia huijattiin. Heidät altistettiin epäluotettavuuden kokemuksille. Heidät petettiin. Viidentoista minuutin päästä ei tuotukaan lisää vaahtokarkkeja. Vaikka toisin oli luvattu.

Kun testi uusittiin, petetyksi tulemisen tunne sai lapset antamaan periksi välittömälle karkinhimolle: epäluotettavuutta kokeneen ryhmän huijatuksi tulleet lapset hillitsivät itseään uusinnassa keskimäärin vain kolme minuuttia. Vertailuryhmä pinnisti kahteentoista minuuttiin.

Koe kertoo, että epäluotettavassa ympäristössä on järkevää kahmia kaikki hyvä itselleen välittömästi, kun se on mahdollista.

Epäluotettavan lapsuuden ja huolenpidon puutteen yhteyttä ahneuteen on tutkittu laajemminkin. Ajatusta tukee esimerkiksi kiinalaisen Fudanin yliopiston psykologian apulaisprofessorin Bin-Bin Chenin tutkimus, joka julkaistiin Personality and Individual Differences -tiedelehdessä.

Ahne ihminen voi siis olla huonojen lapsuuden kokemusten muokkaama.

Ja ahneudesta on tullut hänen elämäänsä luotsaava arvo.

Eräs suomalainen media kuvailee ahneutta sanomalla, että kun joku hamuaa itselleen enemmän kuin sille kuuluu, on kysymys ahneudesta. Että ahneuden näkyviä toimintanormeja ovat manipulointi, pimittäminen, valehtelu, pelottelu, varastaminen ja huijaaminen.

Tuo media on Talouselämä, ja se kirjoittaa yrityksistä eikä ihmisistä.

Sellaisista firmoista, jotka ovat kuin epäluotettavissa olosuhteissa kasvanut lapsi.

Sellaisista yhtiöistä, joiden synnyintarinat ovat sekavat, strategiat epäselvät ja omistajat kasvottomia pääomasijoitusyhtiöitä.

Sellaisista yhtiöistä, jotka eivät enää erota oikeaa ja väärää.

Sellaisista, joille ahneudesta on tullut yhtiön toimia ohjaava arvo.

Ahneus-paheen vastakohtana pidetään hyveellistä kohtuullisuutta, kuten Tiedepolitiikka-lehden sivuilta saatamme lukea.

Kohtuullisuus voikin usein olla ahneutta kauaskantoisempi strategia.

Yritys ei kuole syntiensä seurauksena, vaan saa malttinsa palkaksi niitä vaahtokarkkejakin sitten vähän enemmän.

Kohtuullista alkavaa viikkoa.

Osallistu keskusteluun ahneudesta täällä.

Anzio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

”On ihan ok olla mies ja fiksu. Moni nainen pitää sitä jopa viehättävänä”

Sunnuntaisuomalainen kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) haluavan lopettaa mies-päätteisten ammattinimikkeiden käytön. THL:n Tasa-arvotiedon keskus ohjeistaa vielä tämän kevään aikana, kuinka esimerkiksi viranomaisten ja median tulisi käyttää sukupuolta koskevaa sanastoa. Keskuksen kehittämispäällikkö Reetta Siukolan mukaan…

Muutama kommentti pyytämättä ja yllättäen Helsingin Sanomien juttuun: ”Nämä kohteet Dubaissa kannattaa nyt bongata”

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 26.1. Matka-osiossaan mielenkiintoisen ja ylistävän jutun Dubaista matkakohteena. Dubai onkin ollut matkailumedioissa kohtuullisen paljon esillä. Kiitos Visit Dubain tuloksekkaan ja määrätietoisen uurastamisen materiaalin tuottamiseksi niin matkailutoimittajien kuin meidän ihan tavallistenkin maailmanmatkaajien…

Suomalaisten kansainvälisellä lasten hyväksikäytöllä on pitkät ja kunniattomat perinteet

Poliisin mukaan jopa sadat suomalaiset käyttävät vuosittain lapsia seksuaalisesti hyväkseen ulkomailla. Maamme rajojen ulkopuolella alaikäisten hyväksikäyttöön syyllistyvistä suomalaisista tulee poliisille ilmoituksia säännöllisin väliajoin. Pahimmillaan useita kuukaudessa. Nämä ovat kuitenkin Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Sari Saranin mukaan ”hyvin…

Tulevaisuus on etnonationalistisesti arveluttavien nuorten

Vaalivuosi alkoi. Ja se toi mukanaan vaalitentit. Tenttien perusteella meistä monet valitsevat, kenelle antaa äänensä niin huhtikuisissa eduskuntavaaleissa kuin toukokuun eurovaaleissakin. Yhdeksi vaaliteemaksi nousee eittämättä ilmastonmuutos. Koska Suomessakin kuulee mielipiteitä, joissa kiistetään ihmisen osuus ilmastonmuutokseen,…

Jos nuorten MM-joukkueen valmentaja Jussi Ahokas ajattelisi kuten suomalainen yritysjohtaja, joukkue ei olisi voittanut mestaruutta

Suomalaisessa työelämässä ei ole juuri sijaa yksilön erityisvahvuuksille. Toimenkuva on määritelty, ja ihmispolo survotaan siihen. Tehtävä ei jousta, ihminen taipuu. Toinen tapa olisi perehtyä yksilön erikoisosaamiseen ja muokata työtehtävää sen mukaiseksi. Kaikki voittaisivat. Toimivien tiimien…

Vuoden 2018 päättyessä Suomi on taas vähän parempi paikka. Aika vähän.

Kirjoitin vuonna 2018 Imageen kaikkiaan nelisenkymmentä Anzion mukaan -blogia. Sivusin useammassakin maamme ihmisoikeustilannetta, onhan meillä Suomessa ihmisoikeuksien polkemisessa pitkät ja kunniattomat perinteet. 10.12. juhlitun YK:n ihmisoikeuksien 70-vuotispäivän kunniaksi ajattelin kerrata muutaman kirjoituksen kautta, miten ihmisoikeustilanteemme…

27-vuotias mies pahoinpiteli vaimonsa ja 8 kuukautta vanhan vauvansa

Lounais-Suomen poliisin koruton tiedote kertoi 9.12., että 27-vuotiasta miestä epäillään kahdesta pahoinpitelystä. Epäilyn mukaan hän on kuristanut ja hakannut 24-vuotiasta vaimoaan ja aiheuttanut riehumisellaan loukkaantumisen myös pienelle vauvalleen eilen lauantaina. Ikävä kyllä olemme Suomessa tottuneet…

Hännystely kannattaa, jos sinulla on heikko pomo

Periaatteessa on aina mukava kuulla kollegansa suusta positiivista palautetta. Mutta tällä kertaa eriskummallista oli se, että ideani nerokkuutta äityi ylistämään hyypiö – kutsuttakoon häntä tässä vaikka Tyypiksi – joka oli tähän saakka kunnostautunut jotakuinkin päinvastaisen…

Omin käsin onneen!

Helsingin Sanomat antoi tänään 25.11. lukijoidensa äänillä käypiä vinkkejä omakotiremontoijalle. En ole omakotiasuja enkä vähimmässäkään määrin remontoija, mutta lukijoiden vinkit varastivat huomioni. Muiden muassa sisälämpötilan laskeminen, takkalämmitys sekä muut vaihtoehtoiset energiantuotanto- ja lämmitystavat saivat kannatusta….

Kimmo Kiljusen (SDP) tangon pystyssä pysymisestä ja suomalaisten lisääntymisestä muutenkin

Tilastokeskuksen tällä viikolla julkaiseman väestöennusteen mukaan työikäisten suomalaisten määrä romahtaa vuoteen 2030 mennessä 57 000 henkilöllä. Tästä vuodesta tulee peräti kahdeksas peräkkäinen, kun suomalaisten syntyvyys laskee. Näin alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä tulee olemaan 2030-luvulla vain…