Anzion mukaan
Anzion mukaan

Vain hullu ei sijoita Riku Aallon puheenjohtamaan Kojamoon

Aamun Hesarissa mainostettiin näyttävästi Kojamon yleisöantia otsikolla: ”Sijoita tuhansiin asuntoihin”.

Mikäs se tämmöinen Kojamo sitten oikein on?

Eikun googlettelemaan.

Aivan. Se tunnettiin aiemmin VVO-yhtymänä. Kojamo Oyj on melkoinen tekijä. 4,7 miljardin euron (v. 2017) asunto-omaisuudellaan se on Suomen suurin kiinteistösijoittaja, paljasti sivuillaan Rakli.

VVO, eli Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta perustettiin vuonna 1969 yleishyödylliseksi osuuskunnaksi, mutta se muutti yhtiömuotonsa osakeyhtiöksi vuonna 1997.

VVO perustettiin, kun suuret ikäluokat siirtyivät maalta kaupunkiin työn perässä ja kaupunkeja riivasi asuntopula. Jalon hankkeen taustalla olivat työväenliikettä lähellä ollut, sittemmin näyttävän konkurssi tehnyt Helsingin asuntokeskuskunta Haka, eri ammattijärjestöjä ja vasemmistolainen osuusliike.

Opin googletellessani, että VVO:n uusi nimi, Kojamo, tarkoittaa suurta koiraslohta. Ja että tuo vesiemme kuningas tarjoaa vuokra-asumista Lumo– ja VVO-brändinimillä.

Kojamon suurimpiin omistajiin lukeutuvat muun muassa Rakennusliitto ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry ja Metallityöväen Liitto ry sekä monet muut ammattiliitot ja eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen sekä Varma. Viimeksi mainitun  hallituksessa istuu myös ay-pamppu Riku Aalto, Kojamon hallituksen puheenjohtaja. Hänestä lisää tuonnempana.

Kojamo on omistajilleen varsinainen rahantekokone. Yhtiö teki viime vuonna 351,5 miljoonan euron liikevaihdolla peräti 289,7 miljoonaa tulosta ennen veroja. Osinkoa yhtiön hallitus päätti jakaa avokätisesti yli 50 miljoonaa euroa.

Kojamolla onkin vahvat perinteet tuloksen tekemisessä ja osingon jakamisessa. Vuonna 2016 VVO jakoi omistajilleen ruhtinaalliset 104 miljoonan euron ennätysosingot.

Vuonna 2015 osinkoa jaettiin 37 miljoonaa euroa ja 2014 omistajien tileille pumpsahti 15 miljoonaa euroa.

Ja ammattiliitothan saavat osinkonsa verottomana. Asia, jota on oikeutetusti hämmästellyt esimerkiksi Yle.

Muhkeat osingot selittyvät pitkälti Kojamon taipumuksesta nostaa vuokria aina tilaisuuden tullen. Ja välillä muutenkin. Tälle perinteelle ei povata loppua: varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo ounastelikin Helsingin Sanomille, että Kojamon listautuminen paitsi rikastuttaa ammattiliittoja ja niiden johtajia, johtaa jälleen uusiin vuokrankorotuksiin.

Ja vuokrankorotukset puolestaan keventävät paitsi vuokralaisten myös meidän ihan tavallisten veronmaksajien kukkaroita, kiitos asumistukien.

Kelan mukaan valtio maksoi asumistukia vuonna 2017 yhteensä yli 2 miljardia euroa. Tämä oli 4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Asumistukimenojen raju kasvu siis jatkui. Vuosina 2015 ja 2016 menot kasvoivat vuosittain peräti yli 10 prosenttia.

VVO kärähti suoranaisesta huijauksesta vuonna 2012. Paljastui, että se peri valtion korkotuetusta kohteesta suurempaa vuokraa kuin mitä oli ilmoittanut valtion asuntopolitiikaa toimeenpanevalle Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle ARA:lle, kuten Rakennuslehti kirjoittaa.

Ja vuonna 2016 Kuluttajaliiton tutkimuksen mukaan korkotuettujen vuokra-asuntojen vuokrat olivat korkeampia kuin vapaarahoitteisten jokaisessa vertailukelpoisessa saman alueen esimerkkiparissa.

Kuluttajaliiton mukaan esimerkiksi Vantaalla VVO:n korkotuetun kolmion vuokra oli 1 157 euroa, VVO:n vapaarahoitteisen kolmion 1 002 euroa ja vastaavan yksityisen vuokranantajan kolmion 900 euroa.

Eli homma toimii yksinkertaistettuna jotakuinkin näin: Kojamo maksattaa suomalaisilla maksimaalisia vuokria, jotka ajavat vuokralaispoloiset asumistukiluukuille. Valtio maksaa asukkaille asumistukea, joka kilahtaa Kojamon alati paisuvaan voittopottiin ja sitä kautta verovapaina osinkoina ammattiliitoille.

Kojamon kassa siis kestää hyvin listautumisen yhteydessä Teollisuusliiton ja Kojamon hallituksen puheenjohtajan Riku Aallon 60 000 euroon 26 000 eurosta nousevan vuosipalkkion. Korotusprosentti on rapsakka 131.

Kun googlettelin Aaltoa, paljastui myös että tämä ihan sama Riku Aalto haastoi Metalliliiton puheenjohtajana suomalaisen yritysjohdon säästötalkoisiin vuonna 2015.

Silloin Aalto ehdotti, että yritysten johdon palkitseminen bonuksilla lopetettaisiin kahdeksi vuodeksi ja että yritysten hallitusten jäsenten palkkiot puolitettaisiin.

2015 oli muuten ihan se sama vuosi, jolloin Aalto istui VR-yhtymän hallituksessa, jonka siunauksella VR kevensi organisaatiotaan sadoilla henkilöillä lähinnä suorittavasta portaasta.  Sama hallitus vahvisti toimitusjohtajan liksaksi 45 170 euroa kuukaudessa ja palkitsi tämän vielä yli 200 000 euroa bonuksilla.

Eikä Aalto itsekään jäänyt itseäänkään osattomaksi. VR-Yhtymä Oy:n hallituksen jäsenenä hän oli vahvistamassa puheenjohtajan palkkioksi samaisena vuonna 54 750 euroa, varapuheenjohtajan 25 800 euroa ja hallituksen jäsenten 22 800 euroa vuodessa. Ja jotta edellä mainitut myös osallistuisivat hallituksen kokouksiin, päätti hallitus pieneksi porkkanaksi maksaa vielä kokouspalkkiona 600 euroa kokoukselta per lätty.

Aalto on valvonut paitsi osinkoasioissa Teollisuusliiton etuja myös ajanut omia asioitaan mallikkaasti. Hänen edellisestä palkankorotuksesta ei ole kulunut kuin 9 kuukautta. Aalto junaili syksyllä Teollisuusliiton duunareille 3,2 prosentin korotukset ja samassa rytäkässä hänen oma liksansa Teollisuusliitosta nousi 60 prosenttia. Eli mojovat viisi tonnia kuussa.

Kojamon listautumismainos ja eritoten lyhyt perehtyminen yrityksen sekä Aallon sanomattoman viekkaisin liiketoimiin ja topakkaan edunvalvontaan saavat minut harkitsemaan vakavasti osallistumista Kojamon yleisöantiin.

Vaikka aika vähän minulla on sijoitettavaa esimerkiksi Aaltoon verrattuna.

Mutta jos vähän edes.

Suloista suvea.

Keskustelu jatkuu täällä.

Anzio

Ps. Anzion mukaan jää tämän sadannen Imagen-blogin myötä kesälomalle, ellei nyt aivan pakottavaa tarvetta kirjalliseen ilmaisuun ilmene. BusinessFM lähettää kuitenkin koko kesän perjantaisin, lauantaisin ja maanantaisin parhaita paloja kuluneen vuoden blogeista, ja ne löytyvät myös podcasteina täältä.

Aivan tyystin eivät kirjoitushommat kesäksi kuitenkaan lopu. Bloggaan Markkinointi & Mainontaan juhannusviikolla Cannes Festival of Creativityn kuulumisista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tämä kirjoitus saattaa aiheuttaa veronmaksajille 20 miljoonan euron laskun

Menneet viikot olivat melkoista GDPR-spämmäystä. Kaikki sähköpostin käyttäjät saivat tuta, että EU:n yleinen tietosuoja-asetus, General Data Protection Regulation (EU-asetusnumero 2016/679) astui voimaan perjantaina 25.5.2018. Googlettelin asiaa tovin ammentaakseni asiasta edes lyhyen oppimäärän. Tässä päällimmäiset havaintoni hieman…

Kouluissa pitäisi olla enemmän tyttöjä

Vuosikymmeniä sitten vanhempani tapasivat joillakin kutsuilla silloisen historianopettajani. Ope oli äitynyt kehaisemaan vintiötä: ”Anssi on perin etevä historiassa, jos muut eivät osaa vastata kysymykseeni, tapaan pyytää Anssilta oikean vastauksen, jonka hän lähes poikkeuksetta antaa. Vaikka…

Suomi on Pohjolan Azerbaidžan. Ainakin mitä ihmisoikeuksiin tulee

Tilastokeskus keräsi itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi listan hyvistä asioista, joiden vertailuissa Suomi on maailman kärjessä. Lista on hienoa ja kansallisylpeyttä nostattavaa luettavaa. Mutta ihmisoikeuksien noudattamisen osalta ei Suomea noilta kärkilistoilta löydy. Meillä on ihmisoikeuksien polkemisessa…

Sinunkin lapsellasi on luokkakaveri, jota pahoinpidellään kotona

Viimeisen viikon aikana mediassa on ollut hämmentäviä tarinoita tavallisten suomalaisten vanhempien omien lastensa pahoinpitelyistä. Jyväskylässä pienen pojan vanhemmat eivät käyttäneet lasta neuvolassa vauvaiän jälkeen. Eikä lapsi oppinut lukemaan, sillä häntä ei muiden perheen lasten tavoin…

Suomalaiset, kuulkaa hormonienne hyrinää!

”Moi!” Tuntematon iloisesti hymyilevä nainen tervehti minua aurinkoisella Korkeavuorenkadulla. Se, etten tunnistanut kaunotarta, voi johtua kahdesta eri syystä. Olen ikäväkseni huomannut viime vuosina, etten yksinkertaisesti enää muista kaikkien tapaamieni ihmisten kasvoja. ”Kovalevy saattaa olla täynnä”,…

Suomen hallituksen mielestä tämä lapsi ei olisi koskaan saanut syntyä

Mutta hän syntyi. Kaunis lapsi. Liki neljä kiloa ja pituutta 53 senttiä. Hänet synnytti transsukupuolinen isä. Tiettävästi ensimmäinen lapsen synnyttänyt suomalainen mies. Kutsuttakoon häntä tässä vaikka Heikiksi. Heikki ja hänen lapsensa toinen isä kertoivat onnellisina…

Jos pomosi ei tunne empatiaa, hänet voi helposti korvata robotilla

Kirjoitin taannoin surullisen tarinan siitä, miten jouduin ketkun puhelinmyyjän ja sittemmin teleoperaattorin koneellistetun asiakaspalvelun nöyryyttämäksi. Voit lukea lokakuisen juttuni tästä. Tunsin itseni huijatuksi ja olin perin juurin turhautunut. Onneksi kuitenkin operaattorin edustaja luki juttuni, otti…

Kuuntele lastasi. Se voi pelastaa hänen henkensä.

”En jaksa enää” ”Olen masentunut ja itsetuhoinen ja tiedän että tarvitsen apua, mutta en vain uskalla kertoa kenellekään, koska pelkään että kaikki ajattelee mun olevan huomionhakuinen tai ettei ketään kiinnosta. Miten voisin kertoa asiasta jollekin?”Näin…

Miehelle tämän myöntäminen ei ole helppoa: minulta pääsi itku

Kävellessäni töihin alkuviikosta, maistoin huuliltani suolaisen pisaran. Se oli kyynel. Itkin. Elämänpiiristäni menehtyi vuorokauden sisällä kaksi ihmistä, toisilleen täysin tuntemattomia, toisistaan täysin riippumattomista syistä. Molemmat lähtivät vieläpä inhimillisesti katsoen aivan liian aikaisin. Kun vastaanottaa suruviestin…

Joka kymmenes uusimaalainen teini on psykiatrisen erikoissairaanhoidon asiakas. MOT.

Sanotaan, että yhteiskunnan sivistystasosta kertoo paljon se, miten yhteiskunta kohtelee heikoimpiaan. Kuten esimerkiksi lapsiaan. Jos tämä on sivistyksen mittari, Suomen asema sivistysvaltiona voidaan haastaa. Lännen Media keräsi tietoja sairaanhoitopiireiltä ja julkaisi tuloksen vastikään. Tilanne on…