Maailma on tänään parempi paikka kuin eilen. Mutta kehnompi kuin huomenna.
Taisi olla onnistunut loma.
Jäsentelen maailmaa nyt vähän positiivisemmasta vinkkelistä. Ennen kuin kehotan sinuakin lähtemään lomalle, katsahdetaanpa, olisiko akuutille positiivisuudelle todellistakin katetta.
Vanha ja viisas isäni tapasi sanoa, että ihmisen murheiden määrä on vakio. Että ihmisellä on aina se “suurin murhe”.
Mutta rakkaaat kanssaeläjäni, ilolla ilmoitan, että monet synkkyytenne aiheista ovat turhia!
Ulkoministeriö teetti viime vuonna Taloustutkimuksella kyselyn selvittääkseen suomalaisten käsityksiä maailman menosta.
Suomalaisten käsitys maailman köyhyydestä on huomattavasti todellisuutta synkempi. Ainoastaan viisi prosenttia suomalaisista tietää, että köyhyys vähenee hyvää kyytiä maailmassa.
Eli 95 % suomalaisista ei tiedä!
Ja 75 % uskoo, että köyhyys on lisääntymässä, kun totuus on päinvastainen: viimeisten 25 vuoden aikana köyhien osuus maailman väestöstä on puolittunut ja lukumäärä laskenut 700 miljoonalla.
Hienoa!
Toiseksi: suunnilleen samassa ajassa myös lapsikuolleisuus on puolittunut. Fakta, jota ei tiennyt lähes 90 % suomalaisista. Eli nykyään kuolee vuosittain yli 7 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta vähemmän vuosittain kuin 1990.
Kerrassaan mahtavaa!
Entäpä lasten koulutusasioilla synkistely? Ei ole maailman mittakaavassa siihenkään syytä, ei, vaikka Taloustutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista oli sitä mieltä, että maailman lapsista vain 20 – 30 % pääsee aloittamaan koulunkäynnin.
Todellisuudessa luku on huikeat 95 %.
Loistavaa!
Ja onhan niitä onnen aiheita paljon muitakin:
The Atlantic kirjoittaa, että keskimääräinen ihminen elää turvallisemmin, terveemmin, vapaammin ja rikkaammin kuin koskaan ennen!
Ja entäs sitten nälänhätä ja kulkutaudit?
Hyviä uutisia tältäkin sektorilta!
Ruoan puutteesta ja epidemioista aiheutuvat kuolemat ovat yhä harvinaisempia. Aliravittujen ihmisten määrä on vähentynyt 167 miljoonalla kymmenen viime vuoden aikana.
Eli 1990-luvun alkuun verrattuna nälkäänäkeviä on nyt 216 miljoonaa vähemmän!
No miten on demokratiakehtyksen laita?
Freedom House mukaan demokraattisia valtioita on nyt 125, eli enemmän kuin koskaan aiemmin ja tuplat 1990-luvun alkuun verrattuna.
Kaiken kaikkiaan maailma on edennyt parempaan suuntaan neljännesvuosisadan, jonka ajan YK:n kehitysohjelma UNDP on arvioinut maailman inhimillistä kehitystä. Mittareina käytetään elinajanodotetta, koulutuksen pituutta ja bruttokansantuotetta. UNDP seuraa 142 maata, joista jokainen on nykyään parempi elää lukuunottamatta aids:n runtelemaa Swazimaata!
Siis yhtä lukuunottamatta kaikki!
Ja vaikka pääasiassa Syyrian-sodan takia viime vuosina terrorismin tai sodan vuoksi kuolleiden määrä onkin kasvanut, taisteluissa menehtyy silti nykyisin paljon vähemmän ihmisiä kuin 1970- ja 1980-luvuilla.
Muistakaamme myös suurena ilon aiheena viime vuoden päättyessä Pariisissa solmittu ilmastosopimus. Se oli ensimmäinen kaikkia maailman valtioita sitova kansainvälinen sopimus, joka rajoittaa ilmaston lämpenemistä ja turvaa näin elinolot monilla lämpenemisen uhkaamalla alueella.
Eikä ole yhtään syytä olettaa, että positiivinen kehitys taittuisi alkaneena vuonnakaan.
Me maailman rikkaimmat ja hyvinvoivimmat vain koemme, että koko maailmalla menee heikosti, jos meidän hyvinvointimme kasvu on hieman hidastunut. Vaikka tosiasiassa köyhemmällä osalla Telluksen asukkaista menee paremmin kuin koskaan.
Maailma emme ole vain me.
Jos emme katsele ympäröivää maailmaa laajassa perspektiivissä ja perusta maailmankuvaamme todellisuuteen, emme voi laatia tulevaisuuden suunnitelmiamme kantaviksi.
Aivan kuten professori Esko Valtaoja asian ilmaisee:
“Se, että emme tiedä, mitä maailmassa todella tapahtuu, estää meitä näkemästä, mihin pitäisi satsata. Esimerkiksi haaste ei oikeasti ole se, pääsevätkö lapset kouluun, vaan se, saavatko he kyllin pitkäkestoista ja laadukasta koulutusta. Kun tätä ei tiedetä, satsataan vääriin asioihin.”
Hänkin on vanha ja viisas.
Elämäsi parasta alkavaa viikkoa!
Keskustelu jatkuu täällä.