Verkkoslummiutuminen tulee ja tappaa
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD julkaisi viime viikolla jäsenmaiden koulutusta vertailleen raportin.
Se on suomalaisille karua luettavaa.
Raportista selviää, että peräti viidennes nuorista miehistämme kuului niin sanottuun NEET-ryhmään (not in employment, education or training), eli he eivät opiskele eivätkä myöskään ole työelämässä.
Selitystä pelottaville prosenteille ei tarjoa edes varusmiespalvelu, sillä intissä olevat eivät lukuun sisälly.
Onhan niitä nuorten syrjäytymistä ehkäiseviä toimia pohtittu erinäisissä toimikunnissa ja monenmoisissa kabineteissa, mutta paitsi syteen myös saveen on mennyt:
NEETien osuus maamme tulevaisuuden toivoista on kasvanut lähes kymmenellä prosenttiyksiköllä vuosikymmenen aikana!
Kasvu on ollut siis tasaisen tappavaa.
Vuonna 2005 laskettiin NEET-tyypeiksi n. 12 prosenttia 20–24-vuotiaista suomalaismiehistä. 2015 heidän osuutensa oli noussut jo yli 20 prosenttiin.
Siis yli 20 % nuorista miehistämme elävät enemmän tai vähemmän järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella!
Jos jokin, niin tämä on paitsi yksilöjä myös yhteiskuntaa järisyttävä tragedia.
Kovin paljon ei myöskään lohduta se, että emme ole ongelmamme kanssa aivan yksin. Voimme hakea vertaistukea ongelmaamme kanssamme samassa mutasarjassa painivista Kreikasta, Irlannista, Italiasta, Portugalista ja Espanjasta.
Mikään uutinen ei liene se, että Opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisoasioista vastaava johtaja Georg Henrik Wrede kertoo Ylelle asioiden romahtaneen tolan selittyvän osin kehnolla taloustilanteella, eli työttömyydellä.
Mutta vain osin.
Hälyttävintä on se, että merkittävä osa NEETeistä ei edes halua opiskelemaan tai töihin.
Heille syrjäytyminen on osin tietoinen valinta.
Ja syrjäytyneet tai syrjäytymisvaarassa olevat kantasuomalaiset nuoret miehet ovat erityisessä riskissä rekrytoitua uuteen äärioikeistoon ja uusnatsipiireihin, kuten Sisäministeriön Sisäisen turvallisuuden ohjelman Väkivaltainen ekstremismi Suomessa -tilannekatsaus kertoo.
Tällaisiin ääriliikkeisiiin ajautuvat nuoret ovat usein kasvaneet epäsosiaalisissa ja tarvattomissa ynpäristöissä.
He ovat alttiita omaksumaan mustavalkoisen maailmankuvan sekä aggressiivisuutta ja maskuliinisuutta korostavia ideologioita.
He ovat otollista maaperää ihanille valheille.
Sellaisille, joista kirjoitin Image-blogissani vajaa kuukausi sitten.
Ja nyt ihania valheita on kaupan.
Jopa roppakaupan.
Meillä on medioita, jotka tarjoavat tällaisille epävarmoille nuorille sekä voimantunnetta että samanmielisten ihmisten yhteisön.
Verkkoslummin.
Sellaisen slummin, jossa on omat ihanteensa ja lakinsa. Jossa voi tuntea itsensä vahvaksi ja onnistujaksi, vaikka slummin ulkopuolelta katsoen tilanne voikin näyttäää kovin toisenlaiselta.
Valheita tarjoilevat mediat, tai oikeammin: epämediat, kuten MV-lehti ja monet muut valeaviisit, jotka toimittaja Johanna Vehkoo ansiokkaasti Ylen #valheenpaljastaja-blogiin listasi.
Perinteisesti slummiutumisella tarkoitetaan sitä, että joku kaupunginosa rappeutuu. llmiölle leimallisia piirteitä ovat omaisuuden väheneminen, sirpaloituvat perheyhteisöt sekä alhainen koulutustaso ja asukkaiden syrjäytymien.
Usein työttömyys ja päihteet.
Eli juuri sellaiset taustat, jotka ovat ikävä kyllä tuttuja merkittävälle osalle NEET-nuoriamme.
Mutta perinteistä slummiutumista on Suomessakin pyritty kaikin konstein estämään.
Ja vieläpä perin hyvin lopputuloksin.
Mutta “verkkoslummiutuminen” eli algoritmien tukema sosiaalisen median ja valemedian luoma harha siitä, että ihmisen ja hänen sosiaalisen yhteisönsä mielipide on vallitseva, oikeutettu ja vahvistuu, on vähintään yhtä suuri uhka.
Näin, sillä kuviteltu enemmistö ei ole oikea enemmistö.
Mutta kuviteltuna se luo kuvittelijalleen sellaisen illuusion.
Asia avautuu mielenkiintoisesti MIT Technology Rewiev -jutussa The Social Network Illusion That Tricks Your Mind.
Näin syntyvät verkkoslummit.
Ai niin, koulutuksesta leikataan noin miljardi euroa.
Mitäs niistä nuorista miehistä.
Pysykööt siellä slummeissaan.
Vaan aina he eivät pysy.
Tässä aamun HS:n surullinen tarina tuhansien sellaisten maasta.
Isä kertoo poikansa kuoleman aiheutuneen uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikeen järjestämässä mielenilmaisussa.
Rauha hänen sielulleen.
Anzio
Keskustelu jatkuu täällä.
Perinteisiin slummeihin ei (ymmärtääkseni) ole helppo mennä tavallisen ihmisen. Netissä kuka tahansa voi rekisteröityä foorumille. Kuka tahansa voi perustaa uusnatseille kohdennetun ruokablogin. Ei siitä mainetta ja kunniaa saa (jos sen tekee oikein), mutta voi olla ihan hauska harrastus ja hyödyllistä yhteiskunnan kannalta.
PS. Olen itse ollut NEET-kategoriassa suurimman osan aikuiselämästäni. En kadu ollenkaan. Olen elänyt yhteiskunnalle hyödyllistä elämää. Tiistaina kuitenkin aloitan kuntouttavan työtoiminnan ja olen siitä innoissani. Kiva päästä elämään vaihteeksi hieman normaalimpaa elämää. Kiva päästä sanomaan muille että elän suhtkoht normaaalia elämää.