Helsingin Sanomissa oli 13. 5. kuolinilmoitus, joka sai ajattelemaan. Ja toimimaan
En tuntenut pari päivää 15-vuotispäivänsä jälkeen edesmennyttä Alisaa.
En myöskään hänen läheisiään, joiden suruun otan osaa.
Alisan läheiset laativat kuolinilmoituksen, joka antaa paljon ajattelemisen aihetta.
Luin ilmoituksesta hätähuudon mielenterveydellisistä ongelmista kärsivien lasten ja nuorten puolesta.
Perehdyin asiaan ja sain huomata, että hätähuudolle on syynsä.
Sillä hätä on suuri.
Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio kertoi taannoin Ylen aamu-tv:ssä, että nuorten mielenterveysongelmat on Suomessa kansantauti.
Hän kertoi esimerkkinä vuonna 1987 syntyneestä ikäluokasta tehdystä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n laajasta seurantatutkimuksesta.
Siinä havaittiin, että joka kolmas ikäluokasta on joko saanut psykiatrisen diagnoosin tai ostanut psyykelääkkeitä.
Eli 33 % koko ikäluokasta!
Ja samaan aikaan nuorten aikuisten mielialalääkkeiden käyttö on kasvanut vauhdilla. Mtv uutisoi, että Kelan lääkekorvaustilastojen mukaan kahdeksan viime vuoden aikana nuorten naisten psykoosilääkkeiden käyttö kasvoi peräti 63 % ja nuorten miesten 45 %.
Kaikkien kohdalla hoitoa ei kuitenkaan aloiteta riittävän varhain.
Vaikka Findikaaattorin mukaan vuonna 2015 itsemurhien suhteellinen määrä on vähentynyt 15 vuodessa kaikissa ikäryhmissä, nuorten itsemurhakuolleisuus on Suomessa eurooppalaisittain korkea.
Nuorilla itsemurhat ovat yhä merkittävä kuolemansyy: joka kolmas 20–29-vuotiaana menehtyneestä kuoli oman käden kautta.
Siis 33 %!
Ja itsemurha on 15–24-vuotiaiden nuorten toiseksi yleisin kuolemansyy Suomessa, kertoo Tilastokeskus.
Eurostatin vuoden 2013 tilastojen mukaan nuorten itsemurhakuolleisuus oli Suomea korkeampi vain Liettuassa. 65 vuotta täyttäneiden itsemurhakuolleisuus ei poikennut muiden EU-maiden keskiarvosta.
Nuorisomme keskuudessa elää epätoivo.
Yksi merkittävä syy nuorten epätoivoon on syrjäytyminen.
1987 syntyneestä esimerkki-ikäluokastamme paljastuu THL:n tutkimuksessa myös syrjäytyneisyyttä edistävä fakta.
14 prosenttia 1987 syntyneistä ei ole suorittanut mitään tutkintoa yhdeksän vuotta peruskoulun päättymisen jälkeen.
Ja lähes kolmannes onkin joutunut jossain vaiheessa turvautumaan toimeentulotukeen.
Taas huimat 33 %.
Ja kun epätoivo, masennus ja jopa itsetuhoiset ajatukset valtaavat nuoren mielen, avun pitäisi olla helposti saatavissa.
Vaan ei ole.
Tämän vahvistaa myös Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Mielenterveysongelmiin liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti liiton Lasten ja nuorten auttavassa puhelimessa.
Päivystäjät kohtaavat yhä huonommin voivia nuoria, joiden paha olo on jäänyt aikuisilta piiloon.
Nuoret kokevat, etteivät saa tarvitsemaansa apua.
Etsivää nuorisotyötä tekevä valmentaja Piia Aho Vamos Espoosta kertoo, että esimerkiksi Espoossa mielenterveyspuolella jonot ovat kestämättömät.
Nuori voi joutua odottamaan ensimmäistä tapaamista ammattiauttajan kanssa kaksi kuukautta.
Kaksi kuukautta!
Vasta sen jälkeen on mahdollista päästä kartoitusjaksolle. Varsinaisia ongelmia saatetaan päästä ratkomaan vasta puolen vuoden kuluttua.
Silloin saattaa olla jo liian myöhäistä.
Alisan läheiset pyysivät HS:n ilmoituksessa tukemaan Suomen Mielenterveysseuraa lasten ja nuorten itsemurhien ennaltaehkäisemiseksi.
Suomen Mielenterveysseura tekee arvokasta työtä vahvistaakseen ja tukeakseen lasten ja nuorten mielenterveystaitoja.
Siellä tiedetään, että mielenterveyden perusta rakennetaan jo lapsuudessa.
Suomen Mielenterveysseura tarjoaa lapsille ja nuorille varhaista tukea vaikeisiin tilanteisiin sekä ohjaa heidät tarvittaessa saamaan apua.
Ennen kuin on myöhäistä.
Alisan läheiset laativat kuolinilmoituksen, joka sai minut toimimaan.
Toimi sinäkin.
Lahjoituksen voit tehdä tästä.
Se on helppoa.
Kaikkien elämä ei ole.
Parempaa alkavaa viikkoa.
Anzio
Keskustelu jatkuu täällä.
Nuorten itsemurhat ovat järkyttäviä. Kaikenikäisten ovat. Suomessa on länsimaiden melkeinpä korkeimmat itsemurhaluvut, mikä jännästi aina unohtuu kun lasketellaan valheisiin perustuvia emävalheita kuten “Suomi on maailman onnellisin maa”. Totuus löytyy itsemurhaluvuista. Niissä kun ei pysty valehtelemaan. Suomen kulttuuri on tappava, ja Suomi on täysin asuinkelvoton maa. Sitä ei voi ratkaista pelkillä mielenterveyspalveluilla, vaikka niistä voikin olla toki apua.
Iso osa nuorten itsemurhista ja itsetuhoisuudesta johtuu koulukiusaamisesta. Eivät kaikki. Itse olin 15-vuotiaana itsetuhoinen. Olin ollut ainakin seitsemän vuotta. Ketään ei kiinnostanut. Siihen ei olisi auttanut auttavat puhelimet, terapia tai psyykenlääkkeet, koska vika oli aivan muualla.
Ja ei pelkästään jonot mielenterveyspalveluilla, vaan itse palvelukin. Liikaa olen kuullut mt-ongelmien parissa painiskelevilta tutuilta, etteivät mt-palveluissa työskentelevät ihmiset ota heitä tosissaan sekä saattavat purkaa omaa pahaa oloaan asiakkaita kohtaan. Monet mielenterveyspalveluihin uskaltautuvat ovat jo valmiiksi hyvin herkässä tilassa, ja sitten avun sijaan saadaankin ulosteen kaltaista törkyä niskaan ja taputus selkään, että kyllä asiat korjaantuvat kunhan saat unirytmisi kuntoon (vaikka asiakas olisi siihen sanonut jo hyvin monta kertaa, ettei hän ole kykenevä siihen ja tarvitsee osittain juuri siksi apua). Ihmettelen, miksi tuolle noin tärkeälle alalla on hakeutunut niin epäprofessionaalisia leipätyön tekijöitä? Se ei tule auttamaan ketään lainkaan, suuremmalla todennäköisyydellä vain pahentaa tilannetta entisestään.