Antti Tuisku selvisi hengissä mustasukkaisesta parisuhteesta. Kaikille ei käy yhtä hyvin
Antti Tuisku kertoo ensi viikolla ilmestyvässä elämäkerrassaan Antti Tapani elämänsä karusta puolesta. Myös kokemastaan parisuhdeväkivallasta.
Hänen taannoinen kumppaninsa oli mustasukkainen.
Kumppani epäili Antilla olevan salasuhteen parin yhteisen ystävän kanssa.
Antti koki suhteensa aikana toistuvasti henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Lopulta Antin kumppani pahoinpiteli Antin sairaalakuntoon.
Antista oli tulla henkirikoksen uhri.
Mustasukkaisuus on Suomessa toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi. 11 prosenttia Suomessa tehdyistä surmista tehdään mustasukkaisuudesta. Yleisimmin mies tappaa nykyisen tai entisen puolisonsa.
Olemme saaneet lukea tällaisista tapauksista aivan liian usein. Viimeisimpänä Pudasjärven-tragedia tältä kesältä. Tuoreen Savonlinnan-surmatyön motiiveja ei ole vielä paljastettu.
Mustasukkaisuudesta tehdyt henkirikokset eivät ole yksin miesten käsialaa. Sairaalloinen mustasukkaisuus on saanut myös naisia tappamaan miehiä, miehiä surmaamaan toisia miehiä ja naisia riistämään hengen naisilta. Muistamme tapauksen Seinäjoelta muutaman vuoden takaa: teinityttö myrkytti ja puukotti kanssaan samaan poikaan ihastuneen tytön kuoliaaksi.
Aina mustasukkaisuus ei kuitenkaan ole tappavaa laatua. Onneksi. Helsingin Yliopiston Henkirikoskatsauksessa vuodelta 2016 todetaan, että peräti kaksi kolmasosaa suomalaisista on kokenut mustasukkaisuutta kumppaninsa taholta.
Mustasukkaisuus on normaali ilmiö, jopa suorastaan välttämättömyys rakkaussuhteessa, kertoo parisuhdeterapeutti Violaine-Patricia Galbert Me Naisille.
”Mustasukkaisuutta tarvitaan. Se kertoo välittämisestä ja siitä, ettei kumppaniaan halua jakaa muiden kanssa.”
Lievä mustasukkaisuus onkin usein merkki siitä, että on kiinnostunut toisesta, välittää hänestä. Lievä mustasukkaisuus on osoitus rakkaudesta.
Galbertin mukaan ongelmat vakavoituvat, kun omistamisen tunne saa saa vallan.
Kun omistamisen halu kehittyy haluksi kontrolloida toista, henkilö ei pysty enää hallitsemaan mustasukkaisuuttaan. Silloin on Galbertin mukaan kyse sairaalloisesta mustasukkaisuudesta.
Sairaalloisen mustasukkainen henkilö on vainoharhainen ja ylireagoiva.
Sairaalloisen mustasukkainen ihminen vakoilee toista ja etsii vihjeitä pettämisestä.
Näin vaikka pettäminen on yleensä totta vain hänen omissa häiriintyneissä ajatuksissaan, eikä epäilyllä ole pienintäkään todellisuuspohjaa.
Antti Tuiskullekin syyte uskottomuudesta oli niin absurdi, ettei hän omien sanojensa mukaisesti aluksi edes ymmärtänyt, mistä häntä syytettiin.
Sairaalloisella mustasukkaisuudella on taipumus muuttua pahemmaksi ajan myötä. Mustasukkaisen henkilön vastakkaisista lupauksista huolimatta.
Ja silloin myös riski väkivaltaiseen käyttäytymiseen ja jopa surmaamiseen kasvaa.
Väkivallan tekijän mieli rypee siinä tuskassa ja mielipahassa, jota uhri on aiheuttanut hänelle. Mielen piehtarointi negatiivisissa tunteissa lisää entisestään vihaa ja raivoa, kuten kriminologian ja rikosoikeuden lehtori Dr Snell sanoo kriminologi Saara Huhtasaaren mukaan.
Sairaalloisen mustasukkainen henkilö haluaa satuttaa uhriaan nopeasti eikä hänen pilaantunut mielensä ymmärrä väkivallanteon seurauksia. Seurauksia, jotka saattavat olla peruuttamattomat.
Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti on pitänyt vuodesta 2002 tilastoa surmista ja tapoista. Vuosina 2002 – 2017 parisuhdeväkivallan seurauksena kuoli 288 naista. Heistä 83 eli noin 30 prosenttia sai surmansa erotilanteessa, jollaiseksi lasketaan vakava keskustelu erosta tai muutto erilleen.
Täysi-ikäisiin kohdistuneista lähisuhdeväkivaltatapauksista 80 % tapahtui nykyisten tai entisten avio- ja avopuolisoiden toimesta.
Eli riski tulla puolisonsa surmaamaksi kasvaa erotilanteessa merkittävästi.
Jos tuntee puolisonsa tai itsensä kuuluvan riskiryhmään, on syytä tehdä jotakin, vaikka rima hakeutua terapiaan mustasukkaisuuden johdosta on ymmärrettävästi korkealla.
Mustasukkaisuuden tunnustaminen itselleen saati muille ei ole helppoa.
Mutta nyt oman tilanteensa arviointia helpottamaan on avattu kaikille avoin Mustasukkaisuuden omahoito -palvelu käytännön neuvoineen ja työkaluineen.
Mielenterveystalon ja Väestöliiton heinäkuussa avaamasta palvelusta on hyötyä niin mustasukkaiselle itselleen kuin mustasukkaisuuden kohteellekin.
Mutta jos mustasukkaisuus on edennyt jo väkivaltaiseen vaiheeseen, on syytä toimia heti. Ja kovemmin konstein, sillä kaikkien osapuolten turvallisuuden varmistaminen on ensisijaista, omahoito-palvelu neuvoo.
Kun tarvitset kiireellistä apua, soita empimättä yleiseen hätänumeroon 112.
Tai muussa tapauksessa ota yhteyttä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai johonkin muuhun auttavaan tahoon.
Mustasukkaisuuden omahoito -palvelun tavoitteena on saada mustasukkaisuus hallintaan, ennen kuin pahin tapahtuu.
Se on hyvä tavoite.
Joskus jopa elintärkeä.
Keskustelu jatkuu täällä
Anzio